måndag 6 mars 2017

"Annorlunda, inte konstig. Sällsynt, inte konstig"

Noel och den magiska önskelistan är en bok för barn mellan 9-12 år skriven av Janina Kastevik. Boken är utgiven av Hippo bokförlag och hittas på Adlibris eller Bokus.

Noels föräldrar måste vara ifrån varandra ett tag så hans mamma har åkt iväg till Liberia för att arbeta som läkare. Tillsammans med sin pappa flyttar han och måste därför byta skola. I den nya skolan har han svårt att få nya vänner och därför stannar han ofta i klassrummet med en bok på rasterna. En dag på väg hem från skolan hittar han en kvarglömd lapp i bussen. Det visar sig vara en magisk önskelista...

Den här boken tar till stor del upp att kunna önska sig vad som helst kanske inte alltid är så bra. Men också känna sig ensam, att längta och att inte känna sig förstådd. När jag läser den här boken tycker jag synd om Noel, han har inga kompisar och ingen förstår honom inte ens de vuxna. I synnerhet tycker jag inte om Noels lärare, som snarare stjälper än hjälper. Men som tur är får Noel både en vän och en ny lärare tack vare önskelistan, men hans önskningar ger också negativa konsekvenser.

Trots att den här boken utspelar sig i vardagen hände det väldigt mycket i berättelsen som gjorde den spännande. Boken kom igång snabbt tyckte jag och det är en viktig faktor till att jag ska fortsätta läsa en bok. Har en bok en tråkig och utdragen början kan det leda till att jag slutar läsa den. Men den här boken fångade mitt intresse direkt och dessutom avlutades många kapitel med cliffhangers så att man var tvungen att läsa vidare.

Jag tror att många kan relatera till Noels tankar och känslor. Han är en realistisk karaktär och jag kunde känna igen mig en del i honom. Noel är en ganska lugn kille som gillar att läsa och jag gillar att det pratas en del om böcker i boken. Citatet jag använda som rubrik på det här inlägget beskriver verkligen hans känslor kring att inte vara som alla andra.

Noel och den magiska önskelistan är en fin, bra och spännande bok som jag hoppas kommer att läsas av många mellanåldersbarn. Rekommenderas varmt! Jag ger boken 4 av 5 ugglor.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar