tisdag 29 januari 2019

Att upptäcka nya författrskap och genrer

Sakta men säkert har jag börjat ta mig in på området skönlitterära böcker för vuxna. Lite då och då har jag läst den typen av böcker och försökt komma fram till vad jag gillar. Det är lite som att upptäcka läsandet på nytt. En hel värld finns att utforska. I december läste jag 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund som är en feelgood bok. Jag läste den som en adventskalenderbok, ett kapitel om dagen. Den var så fin, bra och mysig att jag kollade upp vad Jenny Fagerlund skrivit mer. Och nu, i januari, har jag även hunnit plöja hennes två tidigare böcker Med hälsning från Båstad och Drömstigen. Det är en så fantastisk känsla, at läsa en bok som man verkligen älskar, och sedan fortsätta med resten av författarens utgivning. 

Drömstigen Jenny Fagerlunds debutroman som är utgiven av Harlequin förlag/Harper Collins Nordic. Boken handlar om journalisten Rebecka som lägger all sin tid på karriären, något som hennes man inte verkar förstå. En dag börjar hennes gamla pojkvän från när hon var ung jobba på sammaredaktion och saker ställs på sin spets. Drömstigen är den av Jenny Fagerlund böcker som jag läste senast och tyckte mycket om den även om jag nog gillade de andra två böckerna bättre. Det är en intressant berättelse där även ett adoptionsdrama vävs in och boken är svår att släppa när man väl kommit in i den. 

Med hälsning från Båstad är nog den av Jenny Fagerlunds böcker som jag gillade allra bäst. Den gavs ut i somras och jag är verkligen imponerad att hon hunnit skriva både den här boken och 24 goda gärningar under 2018. Även den här boken handlar om en journalist, men den här gången heter hon Linda. Hon har fått ett jobb i London och ska åka dit till sommaren och börja jobba på en högt uppsatt tidning. Äntligen har hon fått lite uppmärksamhet och äntligen kanske hon kan göra sina föräldrar nöjda. Men så får hon ett samtal som vänder upp och ner på hela hennes plan. Jobbet har blivit indraget. Linda bestämmer sig för att spendera sommaren hos sin moster i Båstad och låtsas att hon är i London. Där är tennisveckorna igång och hon börjar nysta i sin familjs förflutna. Med hälsning från Båstad har verkligen en så intressant handling. Många kanske tänker att feelgood och romance är förutsägbara böcker med en platt handling, och så kan det säkert vara, men Jenny Fagelunds böcker har verkligen en komplex uppbyggnad. Den här boken är spännande, romantisk, sorglig och glädjefylld. Jag rycktes verkligen med i handlingen och längtade hela tiden efter att få fortsätta läsa. 

24 goda gärningar läste jag som sagt i julas och den gavs ut strax innan jul av Norstedts, likt den tidigare boken. Den handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan och efter det har hon inte riktigt kunnat gå vidare. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. 24 goda gärningar är mysig läsning som ger mycket kärlek. Samtidigt som det är en feelgood-bok finns det något mörkt och sorgligt i den också. Boken fick mig att fundera på livet och döden och också bli inspirerad att göra något gott för mina medmänniskor.

Med detta nya författarskap har jag alltså utforskat en nya genre och kommit fram till att det egentligen inte är så stor skillnad på en bok för unga och för vuxna. Men kanske är det just feelgood och romace som kommer att bli min genre när det kommer till vuxenböcker. Jag rekommenderar verkligen dig att läsa Jenny Fagerlunds böcker. De är fantastiska! Om du har något tips på en liknande bok som jag skulle gilla får du gärna lämna en kommentar. Det ska bli roligt att utforska den här genren och böcker för vuxna ytterligare. Men jag ska för all del inte släppa barn och ungdomsböckerna. För det allra bästa med att bli äldre är trots allt att kunna njuta av all sorts litteratur. 

söndag 27 januari 2019

Förintelsens minnesdag

Idag är det förintelsens minnesdag och det vill jag uppmärksamma eftersom att det är otroligt viktigt att minnas det hemska som hände för att det inte ska ske igen. Jag uppskattar att läsa böcker som handlar om andra världskriget och förintelsen eftersom att jag tycker det är väldigt intressant att lära mig mer om det och böckerna är ofta väldigt gripande. För att minnas förintelsen kommer här några tips på böcker om förintelsen och andra världskriget som jag verkligen tycker att ni ska läsa. 

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en seriebok för mellanåldern som tar upp vittnesmål från andra förintelsen. Boken är uppdelad i flera korta berättelser som tar upp några olika barns livsöden under den här tiden. Jag tycker att boken är väldigt gripande och sorglig, det är en bok som alla verkligen borde läsa. Det som är bra med boken är också att den är väldigt enkel att ta till sig vilket gör att den passar alla. Bilderna är väldigt gripande och gör att man förstår händelserna ännu bättre.

God natt mister Tom av Michelle Magorian passar från 12 år ungefär. Den handlar om åttaåriga Willie som blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Han får bo hos mister Tom som till en början verkar vara vresig men som blir den första som ger honom en egen säng, mat på bordet och trygghet. I takt med att Willies blåmärken på kroppen bleknar bort växer en stark vänskap mellan honom och Tom fram. Jag tycker att det här är en otroligt fin bok som skildrar vänskap på ett fint sätt. Den visar också ett annat perspektiv av andra världskriget och förintelsen som jag innan jag läste den här boken inte hade läst om. 


En ö i havet-serien av Annika Thor är en serie som jag tycker så mycket om och som jag verkligen måste läsa om snart igen. I böckerna får man följa systrarna Steffi och Nelli som skickas till Sverige från Wien för att komma undan judeförföljelserna. Kvar hemma är deras föräldrar och nu får de klara sig själva hos främmande människor i Sverige. Genom böckerna får man följa systrarna när de växer upp och försöker hitta sig själva. De har svårt med språket och allt är nytt samtidigt som de inte vet hur det går för deras föräldrar. Även den boken visar en annan del av den här tiden och handlar mycket om att växa upp under svåra förhållanden. 

Har du läst någon av de här böckerna eller har du något annat bra boktips som knyter an till andra världskriget eller förintelsen? Jag själv är väldigt nyfiken på den nya boken Historien om Bodri av Hedi Fried och Stina Wirsén, så den tänker jag nog läsa snart!

torsdag 24 januari 2019

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen är den tredje fristående delen i Erika Svernströms serie om surtanten Brigitta som när hon fick en fotboll i huvudet av grannbarnen blev snäll och nu tillsammans med barnen kämpar mot den elaka Lennart von Spetsnäsa. I den här boken ordnas en fin fest och Markus som är ett av barnen i boken. En av gästerna på festen ska få följa med till rymden med astronauten Kristoffer Fågelsång. Markus hoppas såklart på att det är han som ska få göra det och det gör Lennart von Spetsnäsa också. När barnen och Birgitta upptäcker att Lennart har fuskat för att det ska bli han som ska få åka med på rymdfärden bestämmer de sig för att hämnas på honom. 

Böckerna om Surtanten Birgitta är otroligt roliga, knasiga och underhållande! Perfekt för alla 9-12 åringar som vill läsa en rolig bok. Men jag tror också att de skulle passa perfekt som högläsning. Både vuxna och barn kan ha roligt till böckerna och något jag gillar med dem är att de både handlar om pensionärer och barn. Det gör böckerna annorlunda mot många andra böcker. Men det gör också böckerna väldigt roliga att läsa. Karaktärerna är fantasifullt gjorda och har fyndiga namn. Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen innehåller mycket lek med ord. Christer Fuglesang blir Kristoffer Fågelsång och Per Gessle blir Per Gödsel. Detta är något som gör böckerna humoristiska både för barn och vuxna. 

Förutom att böckerna är roliga och fantasifulla är de också väldigt spännande. Det händer saker hela tiden och man vill veta hur det ska gå för barnen och Birgitta. Även om boken är väldigt skojig och knasig finns det också en djupare del av handlingen. Det handlar om att vara ond och god, om vänskap och kärlek och hur människor kan förändras. 

Jag tycker att man ska läsa Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen om man vill ha en rolig bok att fly ifrån verkligheten med en stund. 

Titel: Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen
Författare: Erika Svernström
Illustratör: Sara N Bergman
Åldersgrupp: 9-12 år
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 22 januari 2019

10 olästa böcker jag har i min bokhylla

Jag är en sådan som ofta läser böckerna jag har köpt eller fått ganska direkt innan jag ställer in dem i bokhyllan. Jag tycker att det annars känns som att jag annars glömmer bort att jag har böckerna och så blir de inte lästa. Men jag har några böcker i bokhyllan som jag inte har läst eftersom att jag inte varit sugen på dem när jag har fått eller köpt dem och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om några av dem. Så kanske ni kan hjälp mig om de är värda att ha kvar och läsa eller så kanske jag ska rensa ut dem. Jag flyttar ju också snart så då kan det ju vara bra att rensa ut några böcker som jag ändå inte kommer att läsa. 

Före och efter Klea av Jesper Danielsson är en av de olästa böckerna jag har i bokhyllan. Den tror jag att jag vann någon gång i en tävling och sedan har det bara inte blivit av att jag läst den. Det är en mellanåldersbok som verkar ganska spännande. Har någon av er läst den? Tycker ni att jag ska ta tag i den?

Skriva poesi av Mats Söderlund tror jag att jag fick för att jag prenumererar på tidningen Skriva. Den verkar bra och som att den innehåller många bra tips så jag kanske borde läsa den snart!

Half bad: Ondskans son av Sally Green fick jag av en kompis när jag fyllde år. Det är en av hennes favoritböcker och jag har också hört många som tyckt om den. Jag tror att det är en fantasybok och jag brukar ju inte riktigt gilla den typen av böcker så det är nog därför jag har dragit mig för att läsa den.

Samlade dikter av Edith Södergran fick jag i present av en annan kompis. Jag har länge velat läsa den men inte riktigt vetat hur jag ska ta an mig den. När Molly Sandén tonsatte en av dikterna ur den i programmet Helt lyriskt blev jag ännu mer sugen på den. Men som jag skrev i mitt inlägg om Helt lyriskt och att läsa poesi har jag lite svårt att veta hur jag ska göra det. Om jag ska läsa en diktsamling från pärm till pärm eller plocka upp den lite då och då. Jag får nog ta mig an Samlade dikter som ett långvarigt projekt och läsa ur den lite då och då. Kanske blir det något jag gör i sommar.

Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal är även det en bok jag fått i födelsedagspresent för något år sedan men inte läst. Anledningen till att den här boken inte blivit läst är nog att den är så tjock och tung, jag brukar använda den som träningsredskap ibland, haha. Men jag tror nog att den kan vara bra och intressant. 

Gökungen av Frances Hardin fick jag på någon grej på biblioteket för ett tag sedan. Men jag tycker den verkar lite läskig så jag har inte läst den än. Vi kanske skulle läsa den som nästa bok i min bokcirkel och det är ju bra för då får jag den läst!

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell har jag tagit över från mamma. Den vill jag gärna läsa men jag tycker den verkar så sorglig och jobbig att läsa så det har inte blivit av. Men jag tror verkligen att jag skulle gilla den. 

Unga kvinnor av Louisa May Alcott köpte jag på bokrean för några år sedan. Jag började läsa den då men tyckte att den kändes lite tråkig så jag läste aldrig ut den. Min lillebror läste de i skolan och tyckte också att den var lite seg. Men det är ju en klassiker som ändå verkar intressant ändå. 


Miniatyrmakaren av Jessie Burton köpte jag på bokmässan första gången jag var där och den har inte blivit läst sedan dess. Jag tycker att handlingen verkar intressant men jag vet inte riktigt om det är min typ av bok. Så vi får se om den blir läst. 

Mitt perfekta liv av Sarah Dessen köpte jag på bokrean för jättelänge sedan. Jag började läsa den men fastande inte riktigt för den så jag läste aldrig ut den. Men vem vet, kanske kommer jag att gilla den nu? 

Om du har läst någon av de här böckerna får du gärna lämna en kommentar och berätta vad du tyckte om den. Kanske finns det någon pärla bland de här böckerna som jag verkligen borde läsa?

söndag 20 januari 2019

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Det vara länge sedan jag läste en så spännande bok som Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg. Det är en ungdomsbok om ett fängslande mysterium och det är nästintill omöjligt att släppa boken. 

Boken handlar om Julia som älskar teater och går teaterlinjen på gymnasiet. Hon flyttar till en mindre stad med sin familj och får då hoppa in i en teaterklass på en skola som bara tar in de allra bästa eleverna. När de ska sätta upp Shakespeares pjäs Hamlet får Julia rollen som Ofelia. Något som Ester, en av de populära tjejerna i klassen, blir arg över. Det är hennes drömroll och hon kan inte tänka sig att någon annan ska få den rollen. Ester springer ut från skolan och hon kommer inte tillbaka. Polisen letar efter Ester men finner inga spår och snart börjar märkliga saker att hända. Julia känner skuld för försvinnandet eftersom att det var när hon fick rollen som Ofelia och bestämmer sig för att försöka ta reda på mer. 

Till en början är Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande som en vanlig ungdomsbok. Julia måste flytta mot sin vilja och försöker hitta kompisar och passa in på den nya skolan. Men ju längre in i boken man kommer, desto mer spännande blir den. Jag läste en stor del av boken på bara en dag och sidorna flög fram. Boken är ganska lättläst men går snabbt att läsa också för att den är så spännande. Jag ville hela tiden veta vad som skulle hända och utan att jag visste ordet av hade jag läst flera kapitel. Boken har tidigare varit en Storytelserie och jag tror verkligen att den passar för det formatet. Det är ett rappt tempo och många kapitel avslutas med cliffhangers.

Jag gillar handlingen i boken och det är intressant att läsa om en teaterlinje. Det känns som att det finns något mystiskt över det som passar bra i böcker. Även Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren utspelar sig på teaterprogrammet. Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande är lite lik den till handlingen men jag skulle säga att Norra Latin är mer övernaturlig. Om man gillade Norra Latin kommer man att älska den här!

Huvudkaraktären Julia tycker jag mycket om. Hon är cool, orädd och feministisk. Många andra karaktärer i boken är intressanta och handlingen är bra uppbyggd kring dem. Det är på slutet en stor del av gåtan klaras upp och det är då som det är som mest spännande. Men det skulle kunnat vara så att man får reda på lite i taget utifrån vad Julia tar reda på. Nu kommer nästan allt i slutet. Jag kan också tycka att vissa bitar känns lite orealistiska. 

Allt som allt är Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande otroligt bra! Den har en medryckande handling och  intressanta karaktärer. Perfekt läsning närhelst man vill sätta lite spänning på vardagen! Jag ger boken 4 av 5 ugglor.

Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: B. Wahlströms
Åldersgrupp: 12+
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 17 januari 2019

Livet i Mumindalen

En av böckerna jag plöjde under jullovet var Livet i Mumindalen av Philip Ardagh och Frank Cottrel-Boyce. Det är en stor bok på över 300 sidor som innehåller allt du behöver veta om Mumindalen och de olika figurerna som finns där. Boken är fylld av fakta om alla olika figurer som finns i Mumindalen, musiken i Mumindalen, magin i Mumindalen, hur ett år ser ut för muminfamiljen, fakta om Tove Jansson och mycket mer. 

Jag har tidigare bara läst en av Muminböckerna så det var roligt att läsa den här boken lära känna de olika karaktärerna bättre. Jag gillar verkligen konceptet i den här boken och att det är som en faktabok fast om de här påhittade varelserna. Jag lärde mig verkligen massor om Mumindalen och de olika karaktärerna i böckerna och blev så sugen på att läsa muminböckerna efter att ha läst den här boken. Jag tror också att det faktiskt var bra att läsa Livet i Mumindalen innan jag läser böckerna om mumintrollen eftersom att jag då har lite mer kunskap om de olika karaktärerna innan jag läser böckerna. 

Något jag också gillar med boken är de fantastiska illustrationerna som finns på varje sida. Det gör boken vacker och ännu mer intressant. Dessutom är boken fylld av små citat som knyter an till det som kapitlet handlar om. Det tycker jag om! Jag tror att både barn och vuxna skulle gilla den här boken och det är verkligen en fin bok som pryder bokhyllan. Perfekt att ge bort som present till någon som gillar mumin.

En del av boken handlar om Tove Jansson och hennes liv. Det tyckte jag var väldigt intressant att läsa. Hon är en häftig person och det var spännande att läsa om hur hon kom på mumintrollen och de andra karaktärerna. 

Så till den som har läst Muminböckerna och gillar dem eller för den som är sugen på att börja läsa böckerna om mumintrollen rekommenderar jag verkligen Livet i Mumindalen! En perfekt bok att nörda ner sig i och lära sig massor om allt som händer i Mumindalen.

Titel: Livet i Mumindalen
Författare: Philip Ardagh och Frank Cottrel-Boyce
Åldersgrupp: alla åldrar 
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 15 januari 2019

Tankar och tips - Om Helt lyrisk och att läsa poesi

I slutet av december sändes det första avsnittet av det nya programmet Helt lyriskt på SVT. Det är ett program där Fredrik Lindström i varje avsnitt bjuder in två artister som får möjligheten att tolka poeter och göra deras dikter till musik. Ett spännande koncept som jag blev nyfiken på. Det är verkligen ett intressant program där man både får följa med artisterna under sitt låtskapande och lära sig mer om olika poeter. Jag rekommenderar verkligen er alla att titta på Helt lyriskt. Här är en länk till programmet på Svt-play. Det är artister som Molly Sandén, Tommy Körberg, Little Jinder, Mattias Alkberg, Uno Svenningson och Nicke Andersson som tolkar olika poeter. 

I det första avsnittet av Helt lyriskt som också är mitt favoritavsnitt hittills tolkar Molly Sandén Edith Södergran och Tommy Körberg Sten Selander. Det är ett spännande avsnitt som berör feminism och könsroller. Jag tyckte det var intressant att lära sig mer om Edith Södergran och vilken häftig kvinna hon var. Hon var verkligen en modern kvinna för sin tid, precis som hennes dikt som heter Vierge morderne. Det är den dikten som Molly Sandén gör till en låt och jag tycker så mycket om låten. Både texten och sättet hon gjort låten på är fantastik. Jag har spelat den på repeat på spotify den senaste tiden och tycker verkligen att ni ska lyssna på den, Jag e (vierge morderne) heter den. Något som har fastnat hos mig efter att ha sett programmet är det Fredrik Lindström säger i slutet av programmet. Han säger att kvinnor idag uppmuntras att ta plats och vara högljudda vilket så klart är bra. Men samtidigt är det som att bekräfta att det är så det ska vara och uppmuntrar kvinnor att följa det som tidigare varit en stark mansroll. Egentligen borde både män och kvinnor få visa sig svaga och att det skulle kunna bli jämlikt ändå och detta är något jag funderat mycket på. Det är inte kvinnorna som behöver förändra sitt sätt att vara och ta mer plats för att det ska bli jämlikt. Det är inte kvinnorna som ska ta över det sätt som männen tagit plats på tidigare. Kanske är det mansrollen som måste brytas och männen som behöver ta ett steg tillbaka.

fter att ha sett första avsnittet av Helt lyriskt blev jag fascinerad av Edith Södergran som människa och poet. Då kom jag på att jag faktiskt har en diktsamling av henne här hemma och började bläddra i den. Jag har länge tänkt att jag gärna vill läsa mer poesi. Men jag tycker det är svårt. Jag har lättare att ta till mig poesi när den kommer som en dikt lite då och då på instagram till exempel. Konton som @ordsamlaren och @bokpoesi är fantastiska tycker jag. Men jag har svårt att läsa en hel bok poesi på en gång. Då tar jag inte till mig poesin på samma sätt. Jag kan tycka om att ta fram en bok med dikter, slå upp den och läsa några på måfå men det händer sällan att jag gör det. Och att läsa en helt bok poesi på en gång känns för mycket tycker jag. Men jag skulle gärna vilja läsa mer poesi. Om du brukar läsa poesi, hur brukar du göra? Tar du upp en diktsamling på samma sätt som en vanlig bok och läser den från pärm till pärm eller gör du på något annat sätt?

Det är spännande hur ett tvprogram kan få en att fundera på så många olika saker. Allt från poesi till feminism. Har du sett Helt lyriskt, vad tycker du iså fall om programmet?

söndag 13 januari 2019

Två riktigt bra boktips

På senaste tiden har jag läst två riktigt bra böcker som jag gärna vill tipsa er om. Det är två böcker som verkligen har överraskat mig och har varit fantastiska läsupplevelser! 

Den första boken jag vill tipsa om är En bön för de stulna av Jennifer Clement. Den läste jag första gången för ungefär ett år sedan eftersom att vi skulle läsa den i min bokcirkel. Jag minns att jag inte var särskilt taggad på att läsa den men att jag ändå tyckte att den var ganska bra. I slutet av 2018 läste jag om boken eftersom att vi skulle läsa den i svenskan på skolan. Då läste jag boken på ett helt annat sätt och blev överväldigad över hur bra den faktiskt är. Boken handlar om Ladydi som lever under svåra förhållanden på landsbygden i Mexiko. Där lever kvinnorna ensamma med sin barn eftersom att männen stuckit. Där görs flickorna fula och göms i gropar i marken för att inte bli kidnappade. Runt omkring dem finns drogkarteller och det är inte alltid det kommer någon lärare till byn som kan undervisa barnen. Det är verkligen en gripande berättelse som jag berördes mycket av och genom att läsa den på ett annat sätt blev det en mycket starkare läsupplevelse den här gången jag läste den. Boken har ett fantastiskt språk. Om det inte hade varit skolans bok jag läste ur hade jag strukit under flera rader på varje sida med vackra formuleringar och gripande meningar. En bön för de stulna är fin, spännande och gripande på samma gång. En bok jag verkligen tycker att alla ska läsa både för att lära sig om hur det kan vara att leva som flicka i Mexiko men också för att det är en fantastisk berättelse. 

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli är den andra boken jag vill berätta om i det här inlägget. Den boken lånade jag på biblioteket lite på måfå för att jag inte visste vad jag skulle låna och det är jag väldigt glad över. Jag hade inte alls några förväntningar på att jag skulle tycka om den men ju mer jag läste desto mer gillade jag den. Boken handlar om Molly som har varit kär många gånger med det har inte lett till något. Hennes tvillingsyster Cassie blir tillsammans med en tjej som heter Mina och hon har en snygg killkompis som det skulle vara perfekt om Molly blev tillsammans med. Då skulle systrarna kunna fortsätta vara lika tajta som de varit innan. Men där Molly jobbar finns Reid som får hjärtat att slå lite fortare. Fördelen med olycklig kärlek är en så bra bok som verkligen tar upp nya perspektiv som ungdomsböcker sällan är skrivna ur. Molly är rädd för att gå in i ett förhållande eftersom att hon tror att ingen ska gilla henne för att hon är tjock. Hon har varit kär ett tjugotal gånger men inte vågat ta det vidare och har lågt självförtroende till följd av elaka kommentarer hon fått. Dessutom handlar boken mycket om att växa upp och hur livet och olika relationer förändras. Jag tror att många kan känna igen sig mycket i hennes tankar och rekommenderar verkligen den här boken till alla som är 15-18 år. Jag tyckte det var en så mysig, fin och medryckande bok. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken eftersom att jag hela tiden ville veta vad som skulle hända härnäst.

En bön för de stulna och Fördelen med olycklig kärlek är två böcker som jag verkligen tycker att ni ska läsa! Jag tyckte jättemycket om dem!

torsdag 10 januari 2019

Min Bullet journal

I julklapp fick jag en bullet journal som jag hade önskat mig inför 2019. En bullet journal är för er som inte vet som en anteckningsbok med prickade sidor som man fyller med vad man själv vill. Många har det som en kalender och ritar då upp den som en kalender. Man kan ha olika typer av uppslag där man fyller i lite olika saker. Jag kommer att ha min bullet journal som en läsdagbok där jag fyller i vilka böcker jag läser och lite andra bokrelaterade saker. Under jullovet har jag suttit och pysslat mycket med min bullet journal och jag tycker det är så kul. Nu tänkte jag visa er lite hur den ser ut!

På ett uppslag i början har jag ritat upp en bokhylla där jag har ritat in böcker som jag vill läsa. Jag tycker att det är ett så fint sätt att göra sin läslista på. De böckerna som är färglagda är böckerna som jag har läst och tanken är att jag ska fylla i böckerna vartefter jag har läst dem. Jag har också lite mer plats att rita upp fler böcker. På sidan bredvid har jag ett citat som Astrid Lindgren har sagt, jag är inte jättenöjd med hur det blev, men det var ju ett av mina första sidor så det gör inte så mycket. 


Sedan har jag mitt läsmål på Goodreads för 2019. Jag har ritat böcker som jag ska fylla i en efter en när jag har läst fem böcker så att jag ser hur långt jag har kommit. På sidan bredvid har jag en sida med vårens utgivning. Där har jag ritat upp små boxar för månaderna januari till maj och i dem står titlarna på böcker som kommer ut under de här månaderna som jag är sugen på att läsa. Sidan med vårens utgivning är jag riktigt nöjd med!


Jag har tänkt att jag ska ha en framsida för varje månad där jag får vara lite mer kreativ och rita lite mer. För januari har jag först gjort ett citat på ena sidan och på den andra sidan står det januari med massor av snöflingor runt. Mitt tema för januari är snöflingor och det kommer ni att se att det återkommer under resten av månaden. 


På nästa uppslag har jag först en Reading tracker där jag fyller i hur många sidor jag läser varje dag under månaden. När jag skriver det här är det fjärde januari och jag har därför inte hunnit fylla i så mycket än. Men jag tycker att det kan vara roligt att se hur mycket man läser. På sidan bredvid börjar mina lästa böcker för månaden. Även här finns lite snöflingor och jag har ritat upp som boxar där jag ska skriva i böckerna jag läser. Jag skriver upp titeln på boken, författaren, datumet jag läste ut boken och ibland en liten kommentar. 


På de följande sidorna ska jag fortsätta göra boxar där jag kan fylla i böckerna jag läser men jag gör de lite varefter eftersom att jag inte vet hur många böcker jag läser under månaderna. Min tanke är att jag ibland ska ha något fint citat om böcker eller någon fin bild som bryter av ibland. Jag tänker att det skulle vara roligt att ha något citat som jag har gillat från någon av böckerna jag läst under månaden. I slutet av varje månad tänkte jag att det skulle vara roligt att rita upp som en bokhög av alla böcker jag läst under månaden. 

Jag tycker det är så kul att hålla på med min bullet journal, tänka på hur jag ska lägga upp den härnäst och titta på videor där man får se andras buller journals. Skulle ni vilja att jag gör ett sådant här inlägg där jag visar upp min bullet journal lite dåd och då? Jag tyckte att det var jätteroligt! Och ni får gärna kommentera om ni har något förslag på vad jag skulle kunna ha med i min bullet journal!

tisdag 8 januari 2019

Vilken typ av recension gillar du bäst?

Mitt senaste inlägg här på bloggen var en recension av boken Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte. När jag skrev den var jag lite osäker på hur jag skulle lägga upp den. Tidigare har jag alltid börjat mina recensioner med att berätta vad boken heter, vem som har skrivit den, vilket förlag som gett ut boken, att man kan köpa den på Adlibris och Bokus och ibland åldersgruppen för boken. Det har jag gjort för att det ska vara tydligt vilken bok det är jag ska recensera och för att jag har tänkt att det är roligare att läsa den här informationen som en text än bara som punkter. Efter det har jag fortsatt min recension med ett stycke om bokens handling innan jag går in på vad jag tyckte om boken. Nu har jag börjat fundera på om jag ska göra om mitt sätt att skriva recensioner på så att jag bara presenterar boken och vem som har skrivit den kort i början och sedan har all den information som jag brukar ha i början av recensionen i slutet istället. Fördelen med sättet jag har skrivit recensioner på fram tills nu är att det är klart och tydligt vilken bok det handlar om från början. Men jag tänker att det andra sättet nog är ett mer intressant sätt att börja en recension på och det får en vilja läsa vidare mer än vad det första sättet gör. Det slutade med att jag skrev två olika varianter av min recension av Pluttifanternas hjälte och att jag publicerade den nya typen. Men i det här inlägget tänkte jag att jag skulle ha med både typerna av recension och så får ni säga vilken typ ni föredrar. Det jag vill är att det ska vara en intressant recension som är upplagd på ett bra sätt. Här följer mina två olika varianter av en och samma recension. Lämna gärna en kommentar och säg vilken du gillar bäst!

Första exemplet:
Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte är den andra delen i serien om Veterinär Vims av Tanja Matila. Boken är skriven för 6-9 åringar finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Nu är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.
Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. Böckerna om Veterinär Vims är roliga, intressanta och spännande. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Andra boken om Veterinär Vims har jag blandade åsikter om. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Andra exemplet:
Jag har läst boken Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte som är den andra delen i serien om Veterinär Vims. Författaren Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. I den nya boken är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.

Böckerna om Veterinär Vims är roliga och intressanta. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Sammanfattningsvis har jag blandade åsikter om den andra boken om Veterinär Vims. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Titel: Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte
Författare: Tanja Matila
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Whip Media
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Vilken typ av recension gillar du bäst? 

söndag 6 januari 2019

Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte

Jag har läst Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte som är andra delen i serien om Veterinär Vims. Författaren Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. Böckerna om Veterinär Vims är roliga och intressanta. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. Nu är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.

I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Sammanfattningsvis har jag blandade åsikter om den andra boken om Veterinär Vims. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Titel: Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte
Författare: Tanja Matila
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Whip Media
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 3 januari 2019

Läst i december

December har varit en månad fylld av julförberedelser, julkonsert, lucia, min födelsedag, julfiranden och till sist ett mysigt jullov och nyårsafton. Utöver allt detta har jag också hunnit läsa massor. Nu tänkte jag berätta om böckerna jag läste den sista månaden 2018. 

Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K Rowling var den första boken jag läste ut i december. Jag hade som mål att läsa klart Harry Potter-serien under 2018 och det är jag glad att jag klarade. Det jag gillade med den serien var att de hade en spännande handling och utspelade sig i skolmiljö. Det är verkligen bra böcker men jag fastnade inte totalt för serien som många andra gjort. Här kan du läsa mitt inlägg med mina tankar om bokserien.

Jul i stallet av Astrid Lindgren är en så fin bok som jag läser nästan varje jul. Den handlar om en mamma som berättar för sitt barn om den allra första julen. Det är en jättefin berättelse som påminner en om varför vi firar jul och boken är så fint illustrerad av Lars Klinting.


Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är också en sådan där bok som jag läser varje jul. Den handlar om när Lisabet är i stan och ska handla julklappar med Alva. Då blir hon utmanad av ett annat barn att åka med bakpå en släde och kommer långt bort hemifrån. En jättefin och julig bok!

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther är en annan julig bok som jag läste i december. Det är Astrid Lindgrens tolkning av dikten Tomten av Viktor Rydberg och en jättefin bok. 

Snart sover du: ett års god natt Haddy Njie och Lisa Aisato är en bilderbok om olika årstider. Den är jättefint skriven och har otroliga illustrationer. Lisa Aisato är en av mina favoritillustratörer, hon gör fantastiska bilder. 

En bön för de stulna av Jennifer Clement läste jag om eftersom att vi skulle läsa den i svenskan på skolan. Jag tyckte den var helt okej första gången jag läste den men nu när jag läste den på ett annat sätt tyckte jag jättemycket om den. Boken handlar om hur det är att leva som flicka i Mexico och är vackert skriven och väldigt gripande.

Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn är även det en bok jag läst om i december. Vi skulle prata om den med min bokcirkel och därför ville jag läsa om den. Det är en julig bok med en intressant handling där två personer har kontakt via en anteckningsbok. 

Snöstorm och kanelhjärtan av Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson och Jesper Tillberg är en bok med fyra juliga berättelser. Det är snöstorm och dagen innan julafton och de olika personerna i berättelserna dabbas på olika sätt. En mysig, julig, mystisk och spännande bok. 

Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila har jag länge haft i min läshög och under december blev den äntligen läst. Det är en bok för 6-9 år som handlar om Vetierinrä Vims som hjälper olika djur i fara, den här gången är det pluttifanterna som behöver hjälp. 

Maja och jullovsmysieriet av Anna-Carin Collin är en spännande bok för mellanåldern som handlar om Maja som flyttar till ett stort slott där märkliga saker händer. Perfekt jullovsläsing!

Sagor från Mumindalen av Alex Haridi och Cecilia Davidsson innehåller tre nytolkningar av Tove Janssons Muminberättelser. Jag har länge velat läsa mer om Mumintrollen och tänker att jag borde ha lite bättra koll på Mumin eftersom att jag ju samlar på Muminmuggar. Då är de här nytolkningarna som Bonnier Carlsen ger ut perfekta! Och de har otroligt fina illustrationer.


En klurig jul av Ingerlin Angerborn och Per Gustavsson är Rabén & Sjögrens adventskalenderbok för 2018. Den handlar om Rutan som stöter på Otto från planeten Klurius som hon hjälper att komma hem. Vi läste boken här hemma under hela december och den var bra och mysig men gjorde mig ändå lite besviken. 

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund läste jag också som en julkalender. Jag tyckte jättemycket om berättelsen om Emma som ska göra en god gärning för varje dag i december och ser fram emot att läsa mer av Jenny Fagerlund 2019. 

Madicken av Astrid Lindgren blev jag sugen på att läsa efter att ha läst Titta, Madicken, det snöar! så den tog jag mig an och kunde sedan också styrka en av böckerna på min läsa Astrid Lindgren-utmaning. Som alla andra böcker av Astrid Lindgren var den fantastisk!

Det bästa jag vet av Ulf Stark är en samlingsvolym med olika berättelser av Ulf Stark som jag fick i julklapp. Den började jag läsa någon dag efter jul och det var väldigt roligt att få läsa berättelser och dikter av Ulf Stark som jag inte läst tidigare. 

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato är en bok om en flicka som vill rädda böckerna på biblioteket som ingen läser och ska förstöras. Det är en fin berättelse som handlar mycket om kärleken till böcker och den han jättefina illustrationer. 

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli lånade jag lite på måfå från biblioteket och jag hade inte så stora förväntningar på den. Men ju mer jag läste desto mer tyckte jag om den. Det blev den sista boken jag läste 2018 och en riktigt bra sådan. Boken handlar mycket om kärlek, vänskap och systerskap, en perfekt bok för mig helt enkelt!

Det här inlägget tog en stund att skriva, det var många böcker att berätta om! Jag är väldigt nöjd över läsningen i december och läsningen överlag 2018. I januari ska jag läsa Dumplin' av Julie Murphy, Banbrytande badassbrudar av Mackenzi Lee, Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson av Frank Cottrell-Boyce. Sedan får vi se vilka böcker det blir!