söndag 6 januari 2019

Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte

Jag har läst Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte som är andra delen i serien om Veterinär Vims. Författaren Tanja Matila bor i närheten av Eskilstuna där jag bor och det är alltid extra roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare tycker jag. Böckerna om Veterinär Vims är roliga och intressanta. Perfekt läsning för alla barn som är 6-9 år. Nu är Veterinär Vims och katten Carlos tillbaka och den här gången får de ett brev från presidenten i Java som behöver hjälp. Regnskogar sågas ner och till följd av detta är en pluttifantfamilj i fara. Ville Vims måste rycka in och till hjälp har han sitt lexikon.

I Pluttifanternas hjälte vävs fakta om regnskogar in i berättelsen om de påhittade djuren pluttifanter, något jag tycker är spännande. Samtidigt som det är en rolig berättelse kan man lära sig något av att läsa den. Det är en intressant handling som jag tror att många barn kan uppskatta. Dock finns det några språkliga svagheter i boken som drar ner läsupplevelsen något. Där finns en del svåra ord som jag inte tror att den tänkta målgruppen har koll på och emellanåt finns det formuleringar som hade kunnat arbetats om för att få fram en bättre berättelse.

Sammanfattningsvis har jag blandade åsikter om den andra boken om Veterinär Vims. Det är en bra berättelse och en bok jag skulle kunna rekommendera barn att läsa, speciellt om man gillar djur och lite annorlunda berättelser. Men som sagt finns det en del språkliga aspekter som tyvärr drar ner läsupplevelsen. Jag ger Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila 2,5 av 5 ugglor.

Titel: Veterinär Vims: Pluttifanternas hjälte
Författare: Tanja Matila
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Whip Media
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar