Sidor

söndag 29 november 2015

Gör din egen adventskalender - Första advent

Idag är det första advent! Iiiiii! Vad roligt! Jag tänkte berätta om två sätt hur man kan göra sin egen julkalender. Förra året skrev jag om en julbok varje advent men det här året tänkte jag bara göra allmänt juliga inlägg. Självklart kommer jag skriva om julböcker också!


Till den första julkalendern behöver du:
24 Presentpåsar
Fint band
Klädnypor
Något att lägga i påsarna ( jag valde ätbara saker och lappar som jag skrev positiva saker på)
Saker att dekorera påsarna med

Börja med att eventuellt numrera och dekorera påsarna. Lägg i innehållet i påsarna och sätt upp bandet på väggen eller någon annanstans. Sätt fast påsarna med klädnypor.




Till den andra julkalendern behöver du:
24 böcker
Presentpapper, tejp och snöre att slå in böckerna med.

Det är bara att slå in böckerna och sedan låta barnen välja ett paket varje dag. Då blir det sagostund varje dag!

 
Alltså kolla! Hur fina blev inte de här julkalendrarna?! Det var jätteroligt och inte alls svårt att göra dem. Den som hänger på väggen har jag gjort till mig själv och den är i mitt rum. Varje gång jag går förbi ler jag för den är så fin, och det blir ju lite som ett julpynt också! Kalendern med böckerna gav vi bort till våra småkusiner, det är ett jättebra sätt att återvinna gamla böcker som man inte läser längre och de blev jätteglada! 
 
Hoppas ni fann lite inspiration här och ha en trevlig advent!

fredag 27 november 2015

Julkalenderbloggstaffet 2015

Äntligen är det snart december och det betyder julkalenderbloggstaffet! Vi är ett gäng bokbloggare som efter Sofie på Sofies bokbloggs intiativ kommer att skriva inlägg varje dag från och med 29/11 (nu på söndag) ända fram till julafton. Temat är "En riktigt bra bok du läst 2015", så alltså kan du räkna med en hel drös av boktips! Jag hoppas att ni vill läsa våra inlägg! Det kommer bli så roligt! Något som är extra roligt är att jag fyller år på den dagen jag ska publicera mitt inlägg! Här är schemat: 

29/11 klockan 7 hos Sofies bokblogg och klockan 17 hos Cecilia, Book Obsession 
30/11 Ljusletaren
1/12 Hanneles bibliotek
2. Andrea, Up in My Tree
3. Malin, Mitt bokliga liv
4. Anna, Sagan om sagorna
5. Metta, Kulturloggen
6. klockan 7 hos Veroniqa, Bokdivisionen och klockan 17 hos Breakfast book clu
7. Hanna, Den läsande kaninen
8. Elvira, The World I Live In 
9. Gabriella
10. Mias bokhörna
11. Ulrica, Västmanländskans bokblogg 
12. Rebecka, bokintresse
13. klockan 7 hos Elin, bokslukaren och klockan 17 hos Sara, Read and Repeat
14. Anna, Stories From the City
15. Lisa, Pantalaimone
16. Sincerely Johanna
17. Jamie, En blogg för bokugglor
18. Fiktiviteter
19. Mrs E, What you readin?
20. klockan 7 hos Agnes bokblogg och klockan 17 hos Lyrans noblesser
21. Joelinda, Boktanken
22. C.R.M. Nilsson
23. klockan 7 hos Hannah, Draw, read and take photo och klockan 17 hos Evy Callmer, A Room of My Own
24. Enkät på Sofies bokblogg


 

tisdag 24 november 2015

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #4

Idag tänkte jag berätta om några böcker som jag fått på senaste tiden.

När jag var i Stockholm fick jag boken Svart sommar av Åsa Anderberg Strollo. Jag tror att det är en övernaturlig bok för 9-12 men jag har inte läst den än. Min mamma läste den på vägen hem och sa att den var bra, så jag hoppas på det. Den verkar väldigt spännande. Den utspelar sig på sommaren, men det funkar nog att läsa den på vintern också. 

Den bästa urban-fantasy serien för barn är helt klart PAX och äntligen har den femte boken kommit, Gasten! Den är otroligt spännande och är skriven av Ingela Korsell och Åsa Larsson och illustrerad av Henrik Jonsson. Jag blev jätteglad när jag fick den för jag har velat läsa den ända sedan den kom ut i oktober. Jag har redan recenserat boken och här kan du läsa den. (Länk)

Fotspår i natten, av Agneta Strandberg är en bok som jag också fått på senaste tiden. Den handlar om Oskars jullov som inte riktigt blir som han har tänkt sig. Den utspelar sig i vardagen, men har ändå lite spännande inslag. Boken passar också jättebra att läsa nu när det närmar sig jul. Men mer om boken får du läsa i min recension som kommer snart.



Snart är det första advent och jag är så taggad på adventshelgen, då ska jag göra så mycket julrelaterade saker. För då är det äntligen jul på riktigt! På söndag kommer det ett julrelaterat inlägg!


söndag 22 november 2015

A-Ö boktagen - Gråt och humor




Jag fortsätter med A-Ö boktagen och vill du veta mer omvad det är kan du läsa här.








G - Gråt. En bok som lämnade dig i tårar.
Tårarna slutade inte strömma när du läst den här boken.

Jag gråter sällan när jag läser böcker men en väldigt sorglig bok var Himlen börjar här, av Jandy Nelson. Den handlade om Lennie vars syster nyligen gått bort. För henne förändras världen helt utan sin syster och man får läsa om sorgen. Det är väldigt gripande beskrivet och får en nästan att gråta.



H - Humor. Den roligaste boken du någonsin läst.
Här strömmade tårarna av en helt annan anledning. Du kunde inte sluta skratta när du läste den här boken.

Böckerna jag kommer att tänka på när det gäller humor är Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson som jag läste när jag var yngre. De skrattade jag högt till flera gånger, framförallt när pappa läste högt. Dem handlar om tjejtjusaren Sune och hans knasiga familj som är med om pinsamma saker. Händelserna är beskrivna på ett så roligt sätt och böckerna passar perfekt för högläsning! 

torsdag 19 november 2015

Jul, jul strålande jul

Det är 31 dagar kvar till julafton! Vart har tiden tagit vägen!? Jag har länge längtat till jul och december, i mitten av oktober började jag lyssna på jullåtar...

Det bästa med julen är egentligen inte själva julafton, utan längtan till julafton. En del av det är julkalendrarna, jag är taggad på de i tv och radio. Den i tv heter Tusen år till julafton och är ungefär som programmet Historieätarna. Det ska vara som en historielektion i 24 delar och berätta historia från år 1015-2015. Jag hoppas att den kommer bli roliga att titta på. Men radiojulkalendern verkar ännu bättre. Den är skriven av bland annat Åsa Asptjärn som har skrivit böckerna om Emanuel Kent, Konsten att ha sjukt låga förväntningar och Manifest för hopplösa. Månsaråttan som julkalendern heter handlar om Tea som är 11 år. När hon träffar den hemlösa kvinnan Månsaråttan blir vintern så mycket mer händelserik. Karaktärerna spelas av bland annat Clara Henry, Wiliam Spetz, Nanne Grönvall och Carl Bildt.


Till julen tillhör också julböcker och i tisdags var jag på biblioteket och lånade lite julböcker. De här ska jag läsa i jul:
  • Julklappar
  • Julberättelser, av Astrid Lindgren
  • Julrosor
  • Elfrid och Leos bästaste jul, av Pernilla Oljelund
  • Sunes jul, av Sören Olsson och Anders Jacobsson
  • Titta, Madicken, det snöar!, av Astrid Lindgren
  • Skorstensjul, av Mårten Sandén
 
Jag tänkte göra som förra året, att jag skriver om en julbok varje advent. Visst ska det bli roligt?!


tisdag 17 november 2015

Gasten - Recension

Gasten är den femte delen i urban-fantasy serien PAX skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell och illustrationer av Henrik Jonsson. Boken är utgiven hos Bonnier Carlsen och passar bra för dig mellan 9-13 år. Du kan hitta den på Adlibris och Bokus. Ett tips är att läsa seriens böcker i rätt ordning.

Leken efter luciaträningen blir plötsligt på liv och död. En port till andra sidan öppnas och nu är tre gastar på fri fot i Mariefred. Alrik och Viggo måste bekämpa gastarna innan något hemsk händer. Samtidigt blir det jobbigt i skolan och Träslöjds-Thomas och hans son Simon är taskiga mot bröderna. Viggo klurar på en stor hämnd...

Det här är verkligen gastkramande spänning! Boken har ett snabbt tempo och det händer saker från första sidan. Författarna använder sig av så kallade cliffhangers som gör att man aldrig vill sluta läsa. En sak jag inte förstår är hur nioåringar vågar läsa den här boken, jag är snart fjorton år och blir rädd av att läsa det här. De skrämmande händelserna är så bra beskrivna att det nästan känns som att man upplever det. Det bästa med boken är att den är så välskriven och genomtänkt. Illustrationerna är så detaljrika och ger verkligen den rätta känslan.

Jag tror att många skulle gilla den här boken, både läsvana och de som inte är det. PAX-böckerna har nog fått många att inse hur kul läsning är. Jag rekommenderar verkligen PAX till alla! Även de som inte gillar att läsa. Jag är inte ett så stort fan av fantasy men gillar PAX ändå. Det är roligt att de både blandat verkliga händelser med overkliga. Alrik och Viggo bor hos fosterföräldrar och blir ofta orättvist bemötta i skolan på grund av det. Samtidigt får man också läsa om bröderna stora uppdrag bland gastar, nidstänger och mylingar.

Jag ger PAX Gasten, av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson 4 av 5 ugglor!

 
 
 
Ps. Läs mina andra recensioner av de tidigare PAX-böckerna: Nidstången, Mylingen, Bjäran. Jag har även intervjuat författarna och illustratören till PAX: Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson.

söndag 15 november 2015

A - Ö boktagen - Eftertänksamhet och fattig karaktär

E - Eftertänksamhet. En bok som fick dig att tänka. Vare sig boken var en deckare eller bara fick dig att tänka mer på något speciellt i allmänhet. Den här boken gav din hjärna en work-out.

Bara molnen flyttar stjärnorna, av Torun Lian fick mig att bli eftertänksam. Den handlade om en flicka vars bror dog när han bara var nio år. Jag tyckte den var så bra skriven men började ändå tänka på vad jag skulle ha gjort om det hände mig. Jag och min lillebror var i ungefär samma åldrar som de i boken när jag läste den och det fick mig att tänka ännu mer på hur det skulle vara om det hände. Hur skulle jag känna mig? Skulle jag ens kunna leva längre? Hur skulle mina föräldrar ta det och släkten? Många frågor dök upp i huvudet, en bok som rekommenderas starkt.

F - Fattig. En bok med en fattig huvudkaraktär.
Den här stackars huvudkaraktären har det inte lätt i livet. Kanske det blir bättre senare?

Annie, av Leonore Fleischer handlar om Annie som är föräldrarlös. Hon har det inte så lätt men är glad ändå. Annie bor på ett barnhem med en förskräckligt elak föreståndarinna som låter barnen arbeta dagen lång. Annie drömmer om att hennes föräldrar en dag ska komma och hämta henne. Men en dag kommer en rik man, mr Warbucks och vill ha henne...


fredag 13 november 2015

Praovecka på TioMedia

Den här veckan har jag praoat på TioMedia som ger ut tidningen Nöjesliv/Hemmaliv och Businesslife. Det har varit jätteroligt och lärorikt!


På måndagen hade vi först ett morgonmöte där dem anställda berättade vad de hette och vad som var deras arbetsuppgifter. Jag och min kompis som också praoade där fick leta upp en positiv kommande händelse i Eskilstuna för att skriva en artikel till deras hemsida. Vi skrev om julmarknaderna som kommer att vara under adventshelgen som de sedan la ut på deras hemsida etuna.se Efter lunchen fick vi gå till en skoaffär som heter Nilson shoes och intervjua dem om deras produkter. Sedan skrev vi en artikel om det.
På tisdagen skrev vi klart artikeln om Nilson shoes och fixade med bilderna. Vi fick också gå till 21:an och fylla på med tidningar i deras tidningsställ. För att de skulle få mer översikt vad ungdomar gillar för typ av kläder fick vi skriva en text om mode för ungdomar. Vi gick också och tog kort på de typerna av kläder i affärer. Efter lunchen gick vi till Kahls, en kaffebutik och intervjuade dem.


På onsdagen och torsdagen ar jag tyvärr sjuk.


Idag arbetade vi med mingel-frågor till tidningen. Vi frågade folk och tog kort på dem. De bjöd oss på lunch på restaurangen Grekiska kolgrillsbaren, det var jättegott men jag blev så mätt. På eftermiddagen tackade de av oss med diplom och vi fick en present.

Det här var en jätterolig vecka och jag har lärt mig mycket! Det bästa var att jag fick göra saker jag tycker är kul, skriva! Personerna jag träffade var också så snälla och trevliga! Dock var jag sjuk två dagar, jättetråkigt. Jag har inte varit borta från skolan en enda dag den här terminen, och så blir jag sjuk nu. Men det har ändå varit en grym vecka!

onsdag 11 november 2015

Torsdag 5/11: Intressant föreläsning, 2 nya böcker och bokcafé

Den här dagen var intressant, rolig, spännande och bokig och nu ska jag berätta om den!

Livia Fränkel
På förmiddagen var det som vanligt i skolan, jag hade Franska, matte och elevrådsmöte. Efter lunch var vi på en föreläsning med Livia Fränkel som överlevde sin vistelse i koncentrationsläger under andra världskriget. Hon berättade både om sin barndom innan kriget bröt ut och vistelsen i koncentrationsläger. Livias första upplevelser av antisemitismen (att man tycker att judar är mindre värda) var redan hennes första dag i skolan då hon blev mobbad av några killar. Hon pratade mycket om civilkurage, när judeförföljelserna påbörjades och hon och hennes familjs rättigheter blev färre och färre var det ingen som visade att de tyckte att det var fel. När någonting som inte är okej sker måste man visa civilkurage och säga att det är fel så att det upphör, i värsta fall kan det gå så långt som det gjorde på andra världskriget.  Det var väldigt spännande och gripande att lyssna på henne, jag lärde mig mycket. Hon och hennes syster Hédi Fried har hållt ihop hela livet och delat många upplevelser tillsammans. Hédi har skrivit en bok om deras upplevelser under andra världskriget, Skärvor av ett liv, heter den. Man kunde köpa boken på föreläsningen och det gjorde jag ju självklart. Det ska bli väldigt roligt att läsa den!

Resten av eftermiddagen spenderade jag på biblioteket. Då lämnade jag in Läslovsboken-häftet och eftersom att jag hade skrivit upp fyra stycken böcker där så fick jag välja en bok. Jag valde När hundarna kommer, av Jessica Schiefauer dels för att jag har läst mycket bra om den men också för att den hade ett fint omslag. Jag var också på bokcafé och vi pratade om boken Släppa taget av Katrina von Bredow.

Detta var en riktigt bra dag som jag kommer att minnas länge!

söndag 8 november 2015

Chokladtoppar och vätteljus

Chokladtoppar och vätteljus är en magisk, spännande barnroman skriven av Ingrid Jönsson och utgiven från Beta pedagog. Den passar bra för dig mellan 9-12 år och du kan hitta boken på Bokus eller Adlibris.

Svante är trött på att bo varannan vecka hos pappa i Emforsen och varannan vecka i Backaröd hos mamma och hennes sambo Åke. I skolan i Backaröd har Svantes lärare plötsligt blivit sjuk och de får en mystisk vikarie, Sonny som startar ett temaarbete om naturväsen. När en grönögd hund dyker upp börjar det hända mer och mer märkliga saker för Svante och kompisen Alva. Innan de hinner blinka är de indragna i ett viktigt och livshotande äventyr mellan tid och rum.

Boken var bra och hade en spännande handling. I början var den lite seg att läsa men när man hade kommit in i den började det hända mer saker. Jag älskar bokens omslag! Bara titta på det! Det är så fint och mystiskt! Något annat jag gillar med boken är att det både utspelar sig i nutid och förr i tiden. Jag tycker det är häftigt med naturväsens miljöer men det är bra att det finns med verklighetstrogna händelser också. Jag rekommenderar verkligen att läsa boken trots att den inte hade det där lilla extra som gör att man fångas av boken. Men den hade en bra handling och var välskriven. Jag brukar ju inte gilla böcker med fantasyinslag men den här gillade jag, den var verkligen bra för att vara den sortens bok.

Det är spännande att få veta mer om naturväsen som man trodde på förr i tiden, vättar, näcken, skogsnuan, älvorna och trollen. Jag tycker också att historia är intressant och det är så roligt att lära sig om hur det var förr i tiden genom att läsa en skönlitterär bok.

Jag ger Chokladtoppar och vätteljus av Ingrid Jönsson 3 av 5 ugglor.

torsdag 5 november 2015

Vargskräck - Recension

Vargskräck är en hundeckare som passar bäst för barn mellan 9-12 år. Boken är skriven av Jeanette Bergenstav och utgiven hos Idus förlag. Du hittar boken på Adlibris eller Bokus.

Flingan är 11 år och älskar hundar, hon har en egen pudel som heter Buffy. När hon är ute på en promenad i skogen med sin hund hittar de ett blodigt köttstycke. Vem är det som lägger ut det i skogen? Efter det börjar det hända mer och mer konstiga saker. Det går rykten om att en livsfarlig varg går lös i staden och att "häxan" matar den. Flingan och Buffy hamnar mitt i ett äventyr på liv och död.

Jag tycker verkligen att det är kul med en hundbok, eftersom att det är lite nytt och det finns så många hästböcker. Den här boken rekommenderas verkligen till dig som gillar hundar och mysterier, eller bara vill läsa en spännande bok. Boken var lättläst och verkligen välskriven. Att det aldrig blev tråkigt att läsa var nog det bästa med boken. Den var händelserik och spännande från första sidan. En sak som gjorde att man ville läsa vidare var att författaren använde sig av så kallade clifhangers, att hon slutade kapitlen när det var som mest spännande. Ibland kunde det till och med bli lite läskigt. Jag gillar också den röda tråden genom hela boken med hur alla olika saker hänger ihop. Det gör verkligen handlingen ännu bättre Jag tycker att omslaget och titeln på boken passar väldigt bra till handlingen.

Jag ger Vargskräck av Jeanette Bergenstav 4 av 5 ugglor.




tisdag 3 november 2015

Läst i oktober

Nu är årets andra höstmånad över, vart tog tiden vägen? Jag läste fem böcker och den största andelen av böckerna läste jag på läslovet, haha!

 
Först så läste jag Manifest för hopplösa, av Åsa Asptjärn, det är den fristående fortsättningen på Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Jag tyckte den var bra, men inget speciellt, du får läsa mer i min recension.

Stephanie Perkins nya bok Lola och pojken i huset bredvid har jag också läst under månaden, den gillade jag men inte lika mycket Anna och den franska kyssen. Jag har recenserat den också.

Nästa bok jag läste var verkligen lärorik, youtubestjärnan Clara Henrys bok Ja jag har mens, hurså?. Den tog upp allt du behöver veta om mens och innehöll både fakta, listor och Claras egna tips. Vill du veta mer om boken kan du läsa min recension och intervjun med Clara.

Naturväsen och tidsresor är ord som beskriver Chokladtoppar och vätteljus, av Ingrid Jönsson bra. Den boken var spännande och intressant men lyckades ändå inte fånga mig helt.

Den sista boken jag läste var den bästa jag har läst på länge, Katarina von Bredows nya bok, Släppa taget. Det var en kärleksroman som var riktigt härlig. Den var bra skriven och händelserik och det var lätt att känna igen sig. Jag tror att jag kommer recensera den här boken snart, men en sak är säker, jag kommer läsa fler böcker av Katarina von Bredow.

Vad läste du i oktober? Har du något tips till mig? Vill du veta mer om de här böckerna så är det bara att kika in mina recension, för jag har recenserat de flesta!

Från när vi hade halloween i skolan!


söndag 1 november 2015

A-Ö boktag - Cirkus och dramatik

Jag fortsätter med A-Ö boktagen och vill du veta vad det är kan du läsa här.

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i. Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.
PAX-böckerna av Ingela Korsell och Åsa Larsson händer det väldigt mycket i! Berättelsen går i ett snabbt tempo och det blir aldrig långtråkigt att läsa. Det är urban fantasy-böcker och innehåller både fantasy samtidigt som man får följa med bröderna Alrik och Viggos liv i skolan och hos fosterföräldrarna. PAX är verkligen cirkus, fast på ett bra sätt! Nyligen har den femte boken, Gasten, kommit ut och det ska bli så roligt att läsa den! Jag har recenserat de fyra första böckerna, här hittar du dem: Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran.



D - Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

Stephanie Perkins bok, Anna och den franska kyssen! Det var dramatik med kärlek, kompisar, familjemedlemmar och mycket mer. Så härlig bok som verkligen rekommenderas, det är en bok man inte vill ska ta slut. Författarens sätt att skriva och de underbara karaktärerna var det absolut bästa!