Sidor

tisdag 31 maj 2016

Sju förtrollade kvällar - Recension

Sju förtrollade kvällar, av Mårten Sandén är en spännande bok för dig mellan 9-12 år. Den är utgiven på Raben & Sjögren och du kan hitta boken hos Bokus eller Adlibris.

En kväll när Buster är på väg hem från boxningsträningen händer något märkligt. Utanför en nedlagd biograf står en man som ger honom sju biljetter. Fler och fler mystiska och kanske magiska saker börjar hända. Tillsammans med Saga försöker de hitta svaren på gåtorna.

Det här var en fin och välskriven bok om vänskap, kärlek och att försöka hitta svar på saker som är svårt att förstå. Samtidigt som det var en spännande bok att läsa innehöll den även lite känsligare saker som man kanske kan relatera till. Buster känner mycket sorg över sin döda bror och känner sig inte tillräcklig för sina föräldrar. Hans storebror Jack var duktig och gjorde alltid bra ifrån sig i skolan. Men Buster känner sig bara duktig på sport. Man får också läsa om händelser i skolan med mobbning och vem som är populär eller inte. Boken visar att även om Buster är en cool kille som vågar gå emot mobbare och tränar boxning är det okej att ha en känsligare sida. 

Bokens omslag är väldigt fint. Det ser liksom mysigt och lite mystiskt ut. Jag gillar också det fina typsnittet boken var skriven med, det känns liksom lite originellt. 

Kort och gott är det här en spännande bok som jag rekommenderar. Det var mest spännande i slutet när det började hända lite mer saker.

Jag ger Sju förtrollade kvällar 3 av 5 ugglor eftersom att den var både spännande och innehöll känsliga delar. Dock fastnade jag inte för den så mycket eftersom att det i början inte hände så mycket.


lördag 28 maj 2016

Intervju med Alvin från Hagby film

Alvin Wedstedt är 12 år och tillsammans med kompisarna i Hagby film skapar de film. Action och skräck är genrerna de håller på med och just nu är de aktuella med filmer baserade på PAX-böckerna av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Än så länge har filmerna på de tre första böckerna i serien kommit ut och nu arbetar de på den fjärde filmen Bjäran. Jag har intervjuat Alvin om hans filmskapande och PAX-böckerna. Hoppas du gillar intervjun!

Hur skulle du beskriva era filmer för någon som inte sett dem? Vad handlar de om och vad är typiskt för just era filmer?
Jag skulle nog beskriva våra filmer som en blandning mellan gamla västernfilmer, nya skräckfilmer och action. Det är ganska mycket action i våra filmer samtidigt som vi helst vill rikta in oss på själva skräckgenern. Så våra filmer är liksom skräck-action-filmer med mycket blod och så. Det som är typiskt för oss är att vi gör PAX-filmerna för det är dem som vi har fått mest visningar på och det är lite vår grej. Men om det inte skulle vara PAX-filmerna så kan man säga att det är blodet och effekterna.

Alvin
När kom ditt intresse för film?
Jag har alltid varit intresserad av teknik och allt som har med teknologi att göra. Så jag har kollat på mycket filmer när jag var liten och så. Men att börja filma kanske kom vid 4-5 år åldern. Då började jag filma mig själv, min familj och mina husdjur. Men jag började inte göra filmer för än jag kanske gick i tvåan, trean. Då sprang jag runt och filmade med min iPhone 3.

Vad gjorde att du började intressera dig för film?
Alltså, jag vet inte riktigt. Men min morfar har länge hållt på med datorer och fotat mycket och det har gjort att jag kommit in på teknikspåret. Sedan hittade jag vår kamera och började testa att filma lite och tyckte det var roligt.

Vilken typ av film tycker du är roligast att göra?
Jag tycker nog att det är roligast att göra antingen skräck eller action. Jag kan inte bestämma mig riktigt. I actionfilmer är det ett väldigt snabbt tempo medan man i skräck långsamt försöker bygga upp för att skrämma tittaren. Jag tycker skräckfilmer som är lite övernaturligare är bättre rent psykologiskt. En film jag såg utspelade sig på ett ställe med en författare som låste in sig och en psykopat försökte ta sig in i huset. Sådana filmer där man inte förstår i början men i slutet förstår man hur allt hänger ihop.

Vad var frågan nu igen? Haha! Ja, just det! Jo men jag gillar nog mest att göra skräck för där får man långsamt bygga upp tills större scener och skrämma den som tittar. Jag gillar att skrämma folk!

Vad är det bästa med att göra film?
Det bästa är att man får tänka mycket och lösa problem. Det är allt ifrån redigering, digitala effekter och praktiska effekter med allt ifrån explosioner till blod och sår. Hur man ska göra för att det ska se verkligt ut när någon blir skjuten. Man vill göra det så att det ser så bra ut som möjligt. Inte för plastigt och Tvspelsaktigt. I många actionfilmer händer det ofta att någon blir skjuten och trillar ned för att bara några minuter senare ställa sig upp och börja springa och slåss igen. I verkligheten tror jag att det är mer ansträngande att bli skjuten. Det borde göra ont och vara svårt att att in.


Hur lång tid tar det från att du har en ide tills att filmen är färdig?
Det är väldigt varierande! Den första PAX-filmen gick väldigt snabbt att göra, från manus till att vi började spela in på Eskilstuna Stadsbibliotek. Inspelningen varade i tre dagar, på morgonen. Det tog ungefär en månad från manus till att filmen var färdigredigerad. Vissa kortfilmer kan ta två, tre dagar. Men den vi håller på med nu, PAX Bjäran, började jag skriva manuset på i julas. Så det var klart under jullovet, men inspelningen tar längre tid. Den håller vi fortfarande på med eftersom att det har varit svårt att få ihop alla skådespelares scheman. Samtidigt har det varit väldigt mycket i skolan. Jag går i sexan nu och då har vi nationella prov och får vårt första riktiga betyg. Så det blir lite svårt att hinna med. Vi har spelat in lite smådelar ur filmen och nu har vi de stora bitarna kvar. Så vi får se hur det går.


Hur kom ni på iden att göra film av PAX?
Det kom jag på när vi i skolan hade författarbesök av Ingela Korsell. Då hade vi läst de första PAX-böckerna och när jag läste om när Alrik och Viggo stöter på magi för första gången nere i det hemliga biblioteket kände jag att jag ville göra film av det här. Sedan skrev jag ihop ett manus och frågade Ingela om det var okej. Ingela, Åsa och Henrik är så himla snälla och glada! Det var jättenervöst att träffa dem på bokreleasen och jag hade inte förväntat mig att de skulle vara så uppmuntrande och intresserade som de faktiskt var!

När kommer eran nästa PAX-film?
Vi hade tänkt att släppa vår film av Bjäran på releasen i april när boken Näcken släpptes. Men eftersom att det har vart så mycket i skolan och svårt att få ihop alla skådespelares scheman så har det blivit försenat. Men vi siktar på att få klart den så snart som möjligt. Förhoppningsvis under sommaren.

Vad är det bästa med PAX-böckerna?
Det bästa med PAX-böckerna är att de är läskiga och spännande samtidigt som verkligheten återspeglas. Min mamma jobbar på socialtjänsten och hon berättar ibland om familjer som har det svårt. Så är det med Alrik och Viggo, de har ingen pappa och mamman kan inte ta hand om dem. Åsa beskriver väldigt bra på ett enkelt sätt. I hennes vuxenböcker beskrivs saker på samma sätt som i PAX. De gullar inte till det bara för att det är barnböcker, det tycker jag är bra! De bygger upp det långsamt så att man ska förstå att det är något speciellt med en karaktär. Som till exempel Iris, i början visste man inte så mycket om henne. Men vartefter får man veta mer. Först trodde man att det var Iris som var svarhäxan men sedan fick jag för mig att det var Alrik och Viggos mamma. Det är spännande att fundera på vem det skulle kunna vara, kanske Maggan Migrän.

Vilket är ditt favoritmonster och vem är din favorit karaktär i böckerna?
Mitt favoritmonster är impen. De är gulliga samtidigt som de är läskiga och de är som mina katter. Men min favoritkaraktär har jag inte funderat så mycket över, det finns många karaktärer jag gillar!

Tror du att du kommer syssla med film i framtiden? 
Ja, det tror jag! Det känns inte som att jag kommer att sluta med det på ett bra tag i alla fall. Utan det känns som att jag blir mer och mer intresserad. Jag har ju varit på prao uppe i Stockholm, förra året hos Lilla Aktuellt och i år hos Panorama film. På Lilla Aktuellt fick jag se hur det var att arbeta med nyheter och sända program dagligen. På Panorama film och Teater effekter som jag var på i år håller de på med effekter till nästan alla svenska filmer och reklamfilmer som görs. Det kan vara allt från skottskador till atmosvärsdimma. Där lärde jag mig väldigt mycket! Det är många olika saker som måste göras och jag fick sanera snö från julkalendern till exempel. Det är mer än man tror som en film involverar!

Vad är ditt drömjobb? 
Det är något inom film. Kanske manusförfattare och regissör. Om det inte blir det vill jag nog syssla med specialeffekter, för då fick man göra väldigt mycket. Men helst regissör eller manusförfattare. 

Har du något bra tips för någon som vill testa att göra egen film? 
Mitt bästa tips är att använda mobilen! De flesta mobiler nu för tiden har en väldigt bra kamera som är högupplöst och fungerar bra att använda. Man behöver inte ha en dyr kamera för att göra bra film. Om man vill göra film är det bra att ladda ner olika appar. För iPhone rekommenderar jag iMovie som är ett väldigt enkelt och bra program. Där får man med mycket användbart, det kostar en liten summa pengar men är ett bra köp. Försök också att vara fantasifull, då blir det mycket enklare att skriva manus. Man kan få idéer från vad som helst, genom att bara vara, av något som sägs eller något jag hör eller ser. Det vara på idrottslektioner eller när jag är ute och går på stan, det spelar ingen roll. Jag tipsar om att filma mycket och testa olika saker.


PAX-Quiz:
Jag testade också Alvin i en liten PAX-Quiz för att se vad han kunde om PAX-böckerna. 

1. Vad kallas huset där Alrik och Viggo bor? 
"Mäster skräddares gård!" - Rätt! 
2. Vad kommer den tionde och sista PAX-boken att heta? 
"Oooh... Är det... Vitormen. Maran, nej... Draugen." - Rätt på tredje försöket! 
3. Vad betyder ordet Pax på latin? 
"Pax kommer ifrån Pax Mariae som betyder Marias fred. Så Pax betyder fred."- Rätt! 
4. När kommer Pestan ut? 
"Det här vet jag! I höst! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra i sommar förutom att spela in film..." - Rätt!
5. Vilken färg kommer boken att ha? 
"Orange" - Rätt!

Alvin blir helt klart godkänd! Han hade nästan alla rätt!



Tack så mycket Alvin för att du ville vara med! Det var superroligt att träffa dig och få veta lite mer om ert filmskapande!

Här kan du hitta Alvin och Hagby Film:
YouTube: Hagby Film
Alvin på instagram: @alvinwedstedt

torsdag 26 maj 2016

Att läsa gamla dagböcker

I helgen hade jag inget särskilt att göra och det var lite gråmulet ute. Då fick jag den briljanta idén att ta fram mina gamla dagböcker och läsa lite. Det var roligt att tänka tillbaka på allt jag gjort, en liten nostalgitripp sådär. Men vad som också var kul var se hur mycket jag faktiskt utvecklats i mitt skrivande. Jämför till exempel med det här från 2007 och hur jag skriver nu:

Agnes i början av 2007

Vad som tycktes vara viktigt för mig att skriva om 2007 var tydligen mat och att jag sov. Många av dagarna såg ut såhär:
"Idag vaknade jag. Jag åt frukost sen åt jag mat. Sen sov jag."
Fast med lite mera stavfel.

Dagböckerna sträcker sig från att jag var sex år, det vill säga 2007, fram till nu. Sex stycken har det gått åt under åren. Jag har inte skrivit så mycket dagbok på senaste tiden, det är lite tråkigt. Sådant borde man göra oftare. Det är så himla kul att läsa senare. Vad jag har skrivit om varierar lite. När jag var sex år skrev jag mest om att jag sov och åt men när jag var sju år hade jag redan utvecklats en hel del. Bokstäverna håller sig på raderna och jag skriver mer om vad jag gjort. Gemensamt med alla mina dagböcker är att det oftast handlar om roliga saker jag har gjort. Jag menar det är ju inte så intressant att läsa om tråkiga saker. Sedan håller det väl samma kvalité ungefär tills jag blir 10 år. Då börjar jag skriva lite mer detaljerat och har ett mer utvecklat språk. I min senaste dagbok från 2015 skriver jag ibland om jobbiga saker och när jag känner mig ledsen. Men det mesta är fortfarande roliga saker.

Agnes 12 år skriver om att börja högstadiet.

Agnes 10 år skriver om skolavslutningen
                                       
    Det var verkligen superkul att läsa lite i mina gamla dagböcker! Man får titta tillbaka och minnas roliga händelser. Nostalgi! Ibland längtar jag tillbaka men jag läser med ett leende på läpparna!






onsdag 25 maj 2016

8 saker du aldrig skulle våga - Recension

8 saker du aldrig skulle våga är en ungdomsbok skriven av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. Den är utgiven på förlaget Gilla böcker och du kan hitta den på Bokus eller Adlibris.

Kay, Vick, Jamila och Lisa ska snart sluta nian och bestämmer sig för att ge varandra spännande utmaningar. Stjäla Daniel Knutssons kalsonger, köpa kondomer på Ica, sätta upp en bild på sin rumpa i skolan och bestämma träff med ett peddo är bara några exempel... Den ofarliga leken blir plötsligt på stort allvar och kärleken och vänskapen sätts på prov.

Det här den perfekta boken för vem som helst från 13 år ungefär. Den är rolig, lättsam, spännande och mysig att läsa. Den perfekta boken när som helst. Man får skratta, gråta, le och bli arg. Jag tror också att det är lätt att relatera till boken. Den innehåller tankar som de flesta ungdomar har. Kärlek, vänskap, sorg, jobbiga föräldrar och händelser i skolan. Jag tycker författarna hittat helt rätt. Det är precis så det är att vara tonåring.

Boken kom igång direkt och när man hade börjat läsa var det svårt att sluta. Jag sträckläste boken på ungefär två dagar. Saker hände hela tiden och det blev aldrig tråkigt att läsa. Jag tror det är viktigt att böcker för just den här målgruppen verkligen kommer igång direkt och att de är händelserika. Annars är det nog tyvärr lätt att man tappar fokus och kanske väljer en annan bok istället.

Jag gillar att boken var skriven ur olika perspektiv. Det gjorde att man fick lära känna all huvudkaraktärer väl. Dock var det ibland svårt att hålla reda på alla karaktärer, boken innehöll många. Eftersom att tjejerna utförde olika utmaningar var det också svårt att hålla reda på vem som hade gjort vad. Omslaget tycker jag mycket om, jag tror att det tilltalar många unga tjejer också vilket är bra!

Kort och gott skulle man kunna säga att det här är en ultimat ungdomsbok! Den är välskriven och innehåller precis de sakerna man tänker på som tonåring i dagens samhälle. Den handlar om kärlek, vänskap och att hitta sig själv. Jag tyckte mycket om boken eftersom att jag fastnade i den och bara ville läsa mer och mer. Det var en sådan bok man längtar efter att få läsa! Synd att den tog slut så snabbt bara. Jag lånade faktiskt den här boken på biblioteket för något år sedan och började läsa den. Men sedan slutade jag eftersom att jag inte tyckte att den var så bra. Men nu tog jag tag i att läsa den och det ångrar jag verkligen inte!

Jag ger 8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg 5 av 5 ugglor!


tisdag 24 maj 2016

Novelltävling för unga

Tycker du om att skriva och är under 15 år? Då tycker jag att du ska vara med i SvD:s novelltävling för unga. För att delta ska du skriva en novell på valfritt tema och den ska vara inskickad senast 16 september. Priset är 10 000 kr och den bästa yngre författaren under 12 år belönas med ett hederspris på 5 000 kr. Juryn som utser vinnaren består av bland annat författarna Jens Lapidus och Lisa Bjärbo. Vinnaren avslöjas av Alice Bah Kuhnke den 14 november. Här kan du läsa mer.

Superkul initiativ av SvD! Jag kommer absolut att delta och det tycker jag att du också ska göra! Så fatta pennan och skriv!

Bild från SvD.

söndag 22 maj 2016

Vad krävs för att få barn att läsa? - Högläsning och ny podcast

Det är viktigt att barn och unga får bra läsförståelse. Det har man nytta av hela livet. Det är inte bara bra att kunna läsa, det är också väldigt roligt och för med sig mycket positivt. Jag har genom läsningen fått ett större ordförråd, lyckats bra i skolan och fått förståelse för andra människor. Idag skriver jag om två vsaker som är väldigt viktigt för att väcka läslusten hos barn och unga, högläsning och att det pratas om barn- och ungdomslitteratur. 

Högläsning är otroligt kul, viktigt och mysigt! Vi borde läsa högt mer. Tänkt vad spännande det är att komma in i böckernas magiska värld tillsammans! Jag tror att det är jätteviktigt att börja läsa högt redan i tidig ålder för att väcka läslusten hos barn. Men det spelar ingen roll hur gammal man är. Jag är fjorton år och älskar fortfarande högläsning, just nu läser jag den första PAX-boken för min tioåriga lillebror. Med det här inlägget vill jag påminna er alla om att läsa mer högt för varann. Gammal som ung, det är jättemysigt! Ta tid till att läsa tillsammans, det är superviktigt! 



För att fler unga ska börja läsa krävs inte bara att man visas in i böckernas värld tidigt i livet, det krävs också att media tar upp ämnet och att det pratas om barn- och ungdomslitteratur. Det har författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck tagit tag i. De tycker att det pratas för lite om barn- och ungdomsböcker och håller därför på att starta en egen podcast, Bladen brinner. Superbra initiativ tycker jag! Podcasten kommer att rikta sig till vuxna men handla om barn- och ungdomsböcker. Jag kommer självklart att lyssna! Här kan du läsa en riktigt bra debattartikel de har skrivit. 


torsdag 19 maj 2016

Snögubbens hemlighet - Recension

Snögubbens hemlighet är första fristående delen i Åsa Öhnells deckarserie Klarabelladeckarna för 9-12 år. Boken är utgiven hos Idus förlag och du kan hitta den på Bokus och Adlibris.

Klara och Bella åker till Sälen på skidsemester, men resan blir inte som de tänkt sig. Redan första dagen hittar de en mystiskt karta. Mer och mer saker börjar hända, vem är det som bryter sönder tjejernas skidstavar och viskar till Klara i skogen? Plötsligt är dem ett par rånare på spåren...

Det här är en superbra bok att sträckläsa en redning helg! Precis lagom spännande och händelserik. Det var exakt den här sortens bok som jag älskade för några år sedan så jag önskar att jag hade upptäckt den då. Jag rekommenderar verkligen alla mellan 9-12 år att läsa den här. Specillt om du gillar spänning och mysterier! 

Samtidigt som det är en spännande bok innehåller den också vardagliga händelser och tankar som man kan känna igen sig i. Jobbiga föräldrar, tjafs med syskon och olika sorters familjer. Jag tyckte att det var spännande att läsa om skillnaden mellan Klaras och Bellas familjer. Klaras föräldrar hade inte lika mycket pengar och tyckte därför inte att hon behövde en mobiltelefon. Bellas föräldrar däremot hade mycket pengar och de hade de att köpa vad som helst. Klara hade oftast varit avundsjuk på alla saker hennes kompis hade. Men när hon förstod att Bellas föräldrar inte brydde sig så mycket om sin dotter utan bara på sina arbeten förstod hon att prylar kanske inte är det viktigaste. 

Jag tyckte att det var mysigt att boken utspelade sig i Sälen. Om man har varit där och åkt skidor känner man igen många platser. Det är roligt att läsa om platser där man själv varit. Omslaget var väldigt fint och färgglatt vilket jag tror gör att den fångar många barns ögon i bokhyllan. Jag gillar även att många kapitel avslutades med cliffhangers. Det gör att berättelsen hela tiden går framåt och att man vill fortsätta läsa. 

Snögubbens hemlighet får 4 av 5 ugglor för att den var spännande samtidigt som den innehöll vardagliga tankar och var bra skriven! 

 

tisdag 17 maj 2016

Tipsa om en bok - få ett bokpaket!

Atrium förlag fyller tio år och det firas med en utlottning av bokpaket! För att vara med och tävla ska du tipsa om en bok utgiven av Atrium förlag på Instagram eller Facebook under maj. Tagga även inlägget med #atriumförlag. Den 1 juni presenteras vinnarna och priset är alltså ett bokpaket med fem böcker som baserats på boken du tipsat om. Du får skriva hur många boktips du vill så passa på att vara med och tävla!


söndag 15 maj 2016

Youtubers som skriver böcker

Många ungdomar kollar på Youtubeklipp där de så kallade youtuber gör olika videor. Hauls, sminktips, sketcher, mukbangs och tags är bara några exempel på videor som läggs upp. Även jag har hakat på den trenden och tycker att det kan vara underhållande och avslappnande att kolla på dessa videos. I skolorna är det 2chips1cola och Lakidoris man pratar om och känner empati för Therese Lindgren. Som sagt, det är det här som är grejen för dagens ungdomar.

Jag har också sett att fler och fler kända youtubers börjar skriva böcker. Det tycker jag är jätteroligt eftersom att jag tror det kan locka många unga till läsning. Youtubestjärnor som Zoella och Clara Henry är förebilder för många och då är det klart att man vill läsa deras böcker.

Clara Henrys bok Ja jag har mens, hurså? riktar sig till alla mensare men också ickemensare. Man får lära sig allt och lite till om mens vilket är ett ämne som man inte pratar så mycket om. Jag tycker Clara är så himla grym som skriver om detta för det behövs verkligen kunskap. Mycket fördomar cirkulerar omkring men jag råder er att läsa den här boken. Den är underhållande och rolig samtidigt som den ger en så stor kunskap.

Den brittiska youtubestjärnan Zoe Sugg har under namnet Zoella, tio miljoner prenumeranter på sin youtubekanal. Hon gör blandade videos och inspirerar många. Nu har Zoe även skrivit två böcker om den vanliga tjejen Penny som lider av panikattacker. På sin blogg skriver hon om sina upplevelser och pinsamma händelser. Om du har läst min recension på den första boken Girl Online vet du att jag verkligen gillade den. När jag såg att hon kommit ut med en andra bok Girl Online On tour blev jag förståtts väldigt glad och spänd på att läsa den. Rekommenderas starkt!

Gamern PewDiePie är känd bland många. På sin kanal spelar han många olika spel. Jag har sett att han har skrivit en bok, Den här boken älskar dig. Jag vet inte riktigt vad en handlar om men roligt att han har skrivit en bok. Jag tror att den kanske inspirerar många killar framför allt.

Om du tittar på Therese Lindgrens vloggar vet du förmodligen att hon håller på att skriva en bok som kommer ut i höst. Där skriver hon om sitt liv och upplevelser. Titeln är Ibland mår jag inte så bra, så jag tror att den kommer handla om att hon lider av panikattacker och svårigheter socialt. Det ska i alla fall bli jätteroligt att läsa!

Om du inte har varit intresserad av läsning innan så lovar jag dig att du kommer bli det när du läst de här underbara böckerna!

torsdag 12 maj 2016

NATURVÄKTARNA och den vita räven - Recension

NATURVÄKTARNA och den vita räven är en bok för 6-9 år, av Malin Nilsson och Johanna Arpiainen. Den är utgiven hos Vombat förlag och du kan hitta boken hos Bokus eller Adlibris. Detta är första boken i en serie.

Tvillingarna Iris och Ivar är på besök hos moster Magda som är viltvårdare. Hon tar hand om den vackra, vita räven fru Snövit. Räven hade blivit tillfångatagen i en rävsax och nu misstänker moster Magda att den har valpar. Hon ger tvillingarna ett uppdrag att försöka hitta dem. Samtidigt måste de ta reda på vem av grannarna som kan ha satt ut rävsaxen. Tur att en av deras två mammor arbetar som polis. Men fallet verkar bli som de minst anade...

Det här den perfekta boken för den som precis lärt sig läsa och vill ha något spännande att sätta tänderna i. Eller varför inte som högläsning? Man kan  gissa sig fram, försöka lista ut fallet själv och det finns mycket man kan prata om.

Boken kom igång direkt vilket gjorde att det aldrig blev tråkigt att läsa. Den innehöll också mycket olika saker, djur, spänning, mystik och vardagliga händelser. Barnen hade två mammor och i boken gjordes det ingen grej om det. Jag tycker att det är jättebra att Vombat förlag tar upp sådana saker i sina böcker på en så lagom nivå. De visar att det inte är något konstigt och jag tror att det är det som krävs för att få samhället mer accepterande. Att läsa sådant i böcker redan när man är liten gör att man inte lika lätt får de fördomarna som finns idag.

De fina bilderna var tydliga, detaljrika och välgjorda. Båden människorna, djuren och naturen var bra skildrade. Jag gillar också att den kändes färglad och rolig. Det gjorde läsupplevelsen ännu bättre.

Berättelsen var bra skriven och anpassad för målgruppen och man lärde sig också olika saker. Men jag tyckte att det fanns ett par lite svåra ord, till exempel rävsax. Lite längre fram i boken fanns en bild och den gjorde att man förstod.

NATURVÄKTARNA och den vita räven är en utmärkt bok för vilken 6-9åring som helst. Speciellt du som gillar djur och mysterier. Därför ger jag boken 4 av 5 ugglor!


tisdag 10 maj 2016

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #7

Jag har den senaste månaden fått en del böcker som jag tänkte berätta om idag. Jag älskar att få nya böcker som man bara ser fram  emot att läsa och vill därför dela min glädje. De flesta av böckerna har jag redan läst och recenserat men då blir det ju ett ypperligt tillfälle att länka till dem.

Som du kanske vet älskar jag PAX-böckerna och var i Mariefred när Näcken släpptes. Då fick jag såklart med mig boken hem och har du läst min recension så vet du att den var helt klart bäst. Det som är så underbart med serien är att böckerna bara blir bättre och bättre så man har alltid något att se fram emot. Jag kan knappt bärga mig tills Pestan kommer ut i höst. Då kan du ge dig på att jag kommer vara i Mariefred! Böckerna är så himla fina också! Jag älskar illustrationerna och de färgade sidorna, så coolt!

För ett tag sedan var jag gästpostare på Barnens bokklubbs instagram för ungdomar @bokkonfetti. Det var superkul och efteråt kom boken M varken mer eller mindre i brevlådan. Jag har ännu inte läst den men vi får se hur det blir.

Nyligen recenserade jag en bok av A.R. Yngve som hette Uppvaknandet. Den och de två andra böckerna i trilogin fick jag som e-böcker. Det var riktigt roligt att läsa en e-bok igen för det gör jag inte så ofta. Jag föredrar fysiska böcker, men ibland är det kul att läsa e-böcker. Det blir liksom en helt annan känsla. Man kan ändra ljusstyrkan, texten och se hur många sidor det är kvar i ett kapitel. Superbra! Boken var även den lite annorlunda mot andra böcker jag brukar läsa. Men mer kan du läsa i min recension här!



Jag har läst en superfin bok för 6-9 år som heter NATURVÄKTARNA och den vita räven. Spännande, välgjord och fin.

Det var allt för idag! Du får ha det jättebra så ses vi snart igen!

söndag 8 maj 2016

A-Ö boktagen - En överskattat bok

Nu är det dags för mitt sista A-Ö inlägg med bokstaven Ö. Idag handlar det om en överskattad bok.

Ö - Överskattad. En bok du inte tycker förtjänar hypen. Jag tror att vi alla har varit där. Den här boken fick dig att undra varför alla andra tycker om den så himla mycket.

Först kom jag att tänka på Förr eller senare exploderar jag, av John Green. Den tyckte alla var så himla fin och bra. Jag mådde inte så bra när jag läste den boken och den fick mig inte heller att må bra. Så jag har ganska dåliga minnen av den. Men jag förstår att många gillar berättelsen och jag tror säkert att den var väldigt bra skriven. Det var ett tag sedan jag läste den så jag kommer inte riktigt ihåg.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer vann Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2015. Jag tyckte att boken var bra skriven. Men även den var lite jobbigt att läsa. Den innehöll så mycket våld och hade en ganska negativ stämning. Karaktärerna mådde också psykiskt dåligt. Helt enkelt fastnade jag inte för den direkt.


torsdag 5 maj 2016

Darc Ages - Uppvaknandet - Recension

 Uppvaknandet är första delen i trilogin Darc Ages - De mörka tidevarven för ungdomar av A.R. Yngve. Den är utgiven på Wela förlag och du kan hitta boken på Bokus.

David Archibald har legat nedfryst i flera århundranden eftersom att han var drabbad av cancer. Han skulle väckas upp i framtiden när det gick att bota hans sjukdom. När han vaknar upp från sin långa sömn har 900 år passerat och världen är inte den samma som han känner igen. Han blir kallad Darc och plötsligt är han mänsklighetens hjälte.

Boken utspelade sig i en framtidsvärld som jag inte hade stött på tidigare. Den var väldigt annorlunda mot böckerna jag brukar läsa. Boken innehöll mycket äventyr och jag tyckte att handlingen ibland var svår att förstå. Kanske för att jag inte är så van att läsa den typen av böcker. Så jag tror att de som brukar läsa den här typen av böckerna skulle gilla den här ännu mer än vad jag gjorde.

Boken innehöll många karaktärer med ganska ovanliga namn som ibland kunde vara svåra att hålla reda på. Många händelser var också väldigt detaljerade beskrivna som till exempel salgsmålen och det kunde göra att det blev lite tråkigt att läsa ibland men när jag hade kommit i boken blev det mer spännande. Jag gillar också det fina omslaget och att man fick läsa ur olika perspektiv. Det gjorde att boken varierades och att man fick se de olika händelserna ur olika synvinklar. Men ibland kunde det vara lite svårt att vet vem som var vem.

Jag tycker att det här boken hade en väldigt cool idé och handling. Det var spännande att läsa om framtiden samtidigt som det ibland kunde kännas lite overkligt. Men jag rekommenderar verkligen att läsa den här boken om man gillar böcker med mycket äventyr, action och framtid. Den känns också lite vetenskapligt på något sätt, med sjukdomar och genetrika botemedel. 

I slutet blev boken mer och mer romantisk och det gillade jag. Den blev lite mjukare och fick en mysigare stämning. Innan hade det varit mycket slagsmål och sådant. Men jag tycker ändå att de hände fått till en bra blandning mellan det hårda och mjuka. Boken avslutades med en cliffhanger vilket jag tyckte var bra! Det gör att man blir sugen på att läsa nästa bok och att berättselsen forsätter! 

Jag ger Uppvaknandet den första boken i trilogin Darc Ages - De mörka tidevarven, av A.R. Yngve 3 av 5 ugglor eftersom att jag gillade idén, handlingen och omslaget. Men jag fastnade inte helt för den eftersom att jag är ovan vid att läsa den här typen av böcker och att det ibland kunde vara lite tråkigt att läsa. Men det var verkligen roligt att testa på en ny sorts bok som jag annars inte skulle ha läst! Jag rekommenderar er att läsa den!

 

onsdag 4 maj 2016

Agnes bokblogg 2 år!

                      

4 maj och min bloggfödelsedag! Woohoo! Idag fyller bloggen alltså 2 år! Helt sjukt att jag har hållt på med det här i två hela år! Det har liksom blivit en vana och en del i mitt liv som jag tycker är jätteroligt. Jag har verkligen fått vara med om så mycket roligt tack vare bloggen och det är jag så glad över.

Genom den här bloggen har jag fått ta emot recensionsexemplar, intervjua författare, åka på bokreleaser, träffa underbara människor och börja skriva för en tidning! Det är så himla roligt! 

Jag började blogga i början av 2013 på en annan blogg. En av min mammas kompisar tyckte att jag skulle starta en blogg eftersom att jag tyckte om att skriva. Då skrev jag om alla mina olika intressen, dans, böcker, pyssel och att skriva. Efter ett tag började jag snöa in mer på böcker och bloggen bestod till mestadels av recensioner och boktips. Så i maj 2014 efter att ha haft bloggen i mer än ett år bestämde jag mig för att starta en ny, riktig bokblogg. Jag var inte nöjd med mitt bloggställe och tyckte inte att bloggen såg ut som en bokblogg. Så jag började om på nytt med den här bloggen som jag nu alltså har skrivit inlägg på varje vecka i två år. 

Min blogg har gjort att jag har utvecklats mycket som person! Jag har lärt mig driva en egen webbplats och planera och publicera inlägg regelbundet. Under de här två åren har nästan publicerat tre inlägg varje vecka! Jag tycker det är lagom och det är det som fungerar bäst för mig. Helst skulle jag vilja blogga varje dag, men som det ser ut just nu har jag inte den tiden och idéerna räcker inte riktigt till. Jag är lite av en perfektionist som vill att allting ska vara bra. Men man får acceptera att man har sina med och motgångar. 

Mitt skrivande har utvecklats sjukt mycket under den här  tiden jag har bloggat. Det har lett till bra resultat i skolan, ett större ordförråd och bättre formuleringar. Jag drömmer om att någon gång skriva en egen bok. Men just nu är det bloggen och tidningen Hemmaliv som gäller. Man får ta en bit i taget och sikta mot nya mål hela tiden! Jag tänkte att vi kunde titta på en recension såg ut på min förra bokblogg mot hur de ser ut nu. Det är stor skillnad och man ser att jag har utvecklats mycket! 


Läs hela recensionen här.

Nu ska jag fortsätta fira bloggens födelsedag! 
Ha en bra dag!

tisdag 3 maj 2016

Läst i april

Ännu en månad har passerat och nu är det maj, nästan sommar ju! Även fast vädret inte säger detsamma... April var en bra läsmånad för mig, jag fick mycket läst! Det blev 6 böcker som jag nu tänkte berätta lite om!

Första boken blev John Greens Pappersstäder som jag fyndade på bokrean. Den hade en spännande handling med jag tyckte ibland att det blev lite utdragen. Här kan du läsa min recension. John Green är en väldigt populär författare men jag har inte riktigt fastnat för hans böcker. De har varit bra, men inte så där underbart bra som många tycker. Har du något tips på någon av hans böcker så får du göra skriva det i kommentarerna! Jag har läst Pappersstäder och Förr eller senare exploderar jag än så länge. 

Den bästa boken jag läste under april var såklart PAX Näcken, av bästa Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonnson! Jag var ju i Mariefred när boken släpptes och det var så himla roligt! Bästa händelsen i april, lätt! PAX-böckerna är såååå underbart bra! Författarna skriver så smart i ett högt tempo med massor av cliffhangers och jag gillar verkligen allt! Om du inte redan läst dem så råder jag dig att göra det! Om du vill veta mer om vad jag tyckte om Näcken kan du läsa min recension. 

Katarina Genar har kommit ut med en ny bok, Silvervinges hemlighet. Det är en mysrysare för mellanåldern. Den var ganska bra och jag gillade handlingen. Perfekt för en mysig vårkväll! 

 Månadens bokcafé-bok var Inte vem som helst av Nina Lacour. Den handlar om Colby och hans tjejkompisar som har ett band. De ska åka på turné efter High school och sedan ska han och en av tjejerna, Bev som Colby är förälskad i, åka till Europa istället för att börja på collage. Men plötsligt efter flera års planering säger Bev att hon inte ska följa med, hon ska börja på collage. Jag gillade den, men det är inte den bästa boken jag har läst. Men det är lite det som är tjusningen med att gå på dessa bokcafér. Attt få läsa böcker som man annars inte skulle ha läst. Bokcafét var i fredags och vi hade verkligen jätteroligt. Eftersom att boken handlar en del om musik så gjorde vi en egen låt till boken. Det blev en kärlekssång till Bev. Vi använde en hemsida där man kunde svara på några frågor och då skrev de en låttext. Det var lite skumma frågor som exempelvis, "Vad är din favoritgrönsak?" och "Någonting blått". Texten blev superrolig: 

För ett tag sedan läste jag Voodkvinnans hemlighet, en av delarna i deckarserien för mellåldern, Klarabelladeckarna. Nu läste jag första delen i serien, Snögubbens hemlighet. Den utspelar sig i Sälen där Klara och Bella är på skidsemester. De hittar en karta som verkar leda till ett rånbyte. En superspännande bok som du får läsa mer om en Isin kommande recension. 

Till sist läste jag en bok som utspelar sig i framtiden, vilket jag inte brukar läsa så ofta. Det var lite annorlunda men ändå roligt. Det var första delen i en trilogi som heter Darc Ages - Den mörka tidevarven av A.R. Yngve. Fösta boken hette Uppvaknandet. Snart kommer en recension!
 
En annan sak som jag har gjort i april är att skaffa en Facebook-sida till bloggen. Jag tänkte att det då blir lättare för er att se när jag publicerat ett nytt inlägg. Så gilla "Agnes bokblogg" på Facebook. Jag kommer att länka alla mina blogginlägg där.

I maj ska jag läsa bland annat M varken mer eller mindre, av Petra Backström, Katarina von Bredows Syskonkärlek och Naturväktarna och den vita räven, av Malin Nilsson.

När jag var i Mariefred och träffade
PAX-trion!

söndag 1 maj 2016

Jag har skrivit för en tidning!

I höstas praktiserade jag på TioMedia som ger ut tidningarna Hemmaliv, Nöjesliv och Buissinesslife. Här kan du läsa mitt blogginlägg om det. Nu har jag fått chansen att börja skriva för dem på riktigt. Det är verkligen superroligt och en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag älskar att skriva och att få mina texter publicerade i en tidning är stort för mig. Jag vill inspirera andra barn och unga till läsning och nu blir min möjlighet ännu större!

Idag 1 maj ges majnumret av Hemmaliv ut. Det är en gratistidning som finns att hämta på 200 ställen i Eskilstuna och 100 ställen i Strängnäs. De finns på matbutiker, Tuna Park, 21:an, Munktellarenan och massor av andra ställen. Tidningen är två magasin i ett i ett vändbart format. Så halva är Hemmaliv och halva Nöjesliv. Bläddra fram till sida 29 i Hemmaliv så hittar du min sida. Där skriver jag om varför jag älskar att läsa och berättar om en av mina favoritböcker. Om du inte är i närheten av Eskilstuna eller Strängnäs kan du läsa tidningen på deras hemsida: http://www.tiomedia.se/lasa. Klicka bara in på länken och läs det senaste numret av Hemmaliv.

Hoppas ni gillar min sida i tidningen, jag tyckte den blev superfin!
Tack till TioMedia!