Sidor

lördag 30 september 2017

Läst i september

När det här inlägget publiceras är jag i Göteborg på bokmässan, men det ska vi inte prata om nu. I det här inlägget ska jag summera läsningen i september. Det var inte den bästa läsmånaden, det skulle jag inte påstå, men jag läste lite grann i alla fall!

Det har kommit många recensionsexemplar i brevlådan i september och en av de jag läste under månaden var andra delen i fantasyserien Isporten av Jonna Berggren, Andra sidan. Det innehöll mycket mer fantasy och äventyr än vad första delen gjorde. Det gjorde att jag tyckte bättre om den första boken i serien. I den här boken var det lite för mycket fantasy för mig.

Jag tragglade med en väldigt tjock bok under augusti och september men nu har jag alltså äntligen läst ut den. När vi föll av Anna Todd är det jag pratar om. Det är tredje delen i After-serien och boken var på omkring 900 sidor, så det tog ett tag att läsa den. Jag gillar den här serien, men det skulle nästan räckt med en bok för det känns som om allting bara upprepas fler gånger. Mysiga böcker, men de kunde kortats ned lite.

När jag var på biblioteket på sommarbokfest hittade jag Hata Gustavsberg av Agnes Lindström som är en av höstens nya ungdomsböcker. Den har jag varit nyfiken på, så jag lånade den och läste en helg. Jag gillade tonen i boken och huvudkaraktären. Här kan du läsa min recension.

Ett recensionsex som jag hittade i brevlådan en dag var En väktares bekännelser av Elin Säfström som jag länge tänkt att jag kanske borde läsa. Jag vet att Lexie tyckte mycket om den och då borde jag också göra det! Och jag tyckte mer om boken än vad jag trodde att jag skulle göra! Den innehöll en perfekt blandning av vardag och nordisk folktro.

I oktober hade jag tänkt att fortsätta läsa Morfars hemlighet av Michael Wiander och Good night stories for rebel girls som jag håller på med, Allt jag inte sa av Yrsa Walldén och Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg. Sedan kanske jag ska läsa Mica - dotter av solfolket av Anders Jacobsson som jag var på releasefest för i veckan och kanske Anna Jacobsson Lunds nya. Nästa helg är det boksläpp för Maran, den nionde PAX-boken så den kommer jag också att läsa! I skolan läser vi Across the barricades av Joan Lingard på engelskan så den kommer jag fortsätta med. Tur att det är läslov i slutet av oktober annars vet jag inte hur jag skulle hinna med alla spännande böcker!

Höstmorgnar!

onsdag 27 september 2017

Inför bokmässan

Går till skolan, tänker på bokmässan. Mellan lektionerna, pratar om bokmässan. Äter lunch, pratar om bokmässan. Går hem från skolan, tänker på bokmässan. Gör burpies på dansträningen, tänker på bokmässan. Ungefär så ser mitt liv ut just nu. Imorgon börjar bokmässan och jag åker ner till Göteborg på fredag. Som ni kanske förstått av mina tidigare inlägg är jag otroligt taggad inför mässan. Jag har suttit i timtal med bokmässanappen och lagt till de seminarium och samtal jag vill gå på och det är en hel del. I dagens inlägg tänkte jag dela med mig av de seminarium jag helst vill gå på. Jag kommer nog inte hinna gå på allt, men ett urplock av dessa skulle vara kul att hinna med!

Fredag:
15.30:
Anna Ahlund och jag förra året på
mässan!
Bladen brinner

16.00:
Fenomenet Pax

Johanna Lindbäck och Jennifer Niven

16.30:
Annorna om skrivande samarbete

17.30:
Anna Ahlund och Johanna Lindbäck

Mitt tåg kommer till Göteborg kring 14.30 så jag hoppas att jag hinner till Bladen brinner-samtalet. På fredagen kommer jag nog att prioritera Annornas samtal eftersom att PAX-författarna kommer ha fler samtal under helgen. Jag vill också vara där lite innan så att jag hinner prata lite med några bokbloggare innan. Det verkar som att många ska gå på det!

Lördag:
10.00:
Patrik Lundberg

Om Ulf Stark

Att skriva deckare för unga

10.30:
Pop art sapmi - Ann-Helén Laestadius 
Jag och Henrik Jonsson!

11.00:
Skrivtips på Skriva-scenen

Livet kan börja, på gränsen mellan ung och vuxen

Smygrelease för Pax Målarbok!

11.30:
Litteratur i gränsländer - Ann-Helen Laestadius 

12.00:
Pax! 

12.30:
Att bli antagen - Agnes Lindström

Nya läsambassadören och förra

13.00:
Feminism i ungdomsboken, Agnes Lindström, Maria Frensborg, Moa Herngren

Ann-Helen Laestadius och Mikael Niemi

14.00:
Pax! Författarbesök och högläsning!

16.00:
Skrivarskola med Patrik Lundberg 

16.30:
Astrid Lindgren

På lördagen är det flera samtal som sker samtidigt som jag vill gå på så jag får se vad jag väljer. Jag vill i alla fall lyssna på Ann-Helén Laestadius någon gång under helgen, men jag behöver inte gå på alla samtal. Pax-samtalet kl.12 får jag inte missa och jag vill gärna gå på skrivarskolan med Patrik Lundberg!

Söndag:
10.30:
Bakom mysteriet med Ingelin Angerborn, Malin Stehn och Ingela Korsell

11.00:
Arvet efter Astrid
Martin Widmark och jag på bokmässan 2016!

11.30:
Osynliga rötter - Ann-Helén Laestadius

12.00:
Skam-seminarium 

13.00:
Att skriva för högläsning - Emma Karinsdotter, Martin Widmark

Stockholm i mitt hjärta - Henrik Fexeus, Mårten Sanden

13.30:
Ann-Helén Laestadius om att flytta en stad

Anna Jacobsson Lund

14.00:
När bok blir film - Erika Vallin, Johan Unenge 

Johanna Lindbäck

14.30:
Hur man väcker läslustar - Lisa Bjärbo, Martin Widmark mfl
15.20:
Katarina von Bredow 

Söndagen måste-samtal är såklart Bakom mysteriet med bland andra Ingela Korsell! Jag vill gärna gå på Skam-seminariet också, och högläsningssamtalet och Katarina von Bredow, haha!

Åh! det ska bli så kul med bokmässa! Längtar, längtar längtar!


måndag 25 september 2017

Agnes guide till bokmässan

Hörni! Det är bara några dagar kvar till bokmässan och jag längtar ihjäl mig! Det kommer bli jätteroligt! Bokmässan är i stort sätt det enda jag tänker på. För några dagar sedan när jag cyklade till skolan tänkte jag på alla saker som det är bra om man har koll på inför mässan och gjorde då upp en lista i mitt huvud. Den listan tänkte jag att jag kunde dela med mig av till er. Alltså min guide till bokmässan! Jag är ju inte riktigt expert på bokmässan eftersom att jag bara varit där en gång tidigare, men jag tycker ändå att jag har lite koll, haha!

1. Fixa klart allt med skola, jobb och annat innan så att du inte behöver tänka på det över mässhelgen. Dock kommer du förmodligen ha mycket annat att tänka på så det kommer inte finnas tid till det ändå. Men det kan ju vara skönt att inte ha något som skaver i bakhuvudet. 

2. Bestäm vilka kläder du ska ha på dig så att du har det klart innan. Tänk också på att ha tunna och svala kläder på dig, för på bokmässan är det väldigt mycket folk och kan stundvis bli väldigt varmt. Förra året hade jag en långärmad polotröjan på mig och det svettades jag väldigt mycket i. Dock har jag planerar att ha en annan långärmad polotröja på mig en av mässdagarna iår, men det får funka ändå. Ska man vara fin får man lida pin, haha! 

3. Packa så lite du kan! Förmodligen kommer du komma hel med en hel del böcker och då är det skönt att kunna packa ner dem i väskan och slippa släpa på en massa påsar! 
  
4. Ta bara med en bok alternativt en ebok eller tunn bok. Du kommer förmodligen inte hinna läsa så mycket under helgen och om du hinner läsa kommer du antagligen ha köpt en massa böcker som du kan välja mellan!

Stötte på Camilla och Viveca Sten på bokmsässan
förra året!
5. På torsdag släpper Blanden brinner första avsnittet efter sommaruppehållet. Det passar utmärkt att lyssna på den på vägen till Göteborg för att få en massa boktips och komma i rätt stämning inför mässan. Jag vill också tipsa om podcasten Skriv en bestseller - eller en annan bok där Ninna Schulman och Caroline Eriksson pratar om läsning och skrivande. De har faktiskt gjort ett avsnitt som handlar om bokmässor. 

6. Planera i förväg vad du ska göra på mässan så att du hinner med allt och har koll. Jag vill tipsa om att ladda ner bokmässansappen där man enkelt kan planera sin mässa. I nästa inlägg här på bloggen kommer jag att skriva om hur jag har planerat min mässa! 

7. Se till att ha tillräckligt med utrymme, surf och batteri på mobilen, så att du kan ta bilder och göra uppdateringar på sociala medier under mässhelgen. 

8. Ta med dig en vattenflaska, mellis och snacks så att du kan äta och dricka lite emellanåt. Det glöms lätt bort, men det är viktigt med energi för att orka hela dagen. 

9. Var spontan och framåt på mässan, om du ser någon författare du känner igen, gå fram till den. Annars du kanske  ångrar dig efteråt!

Det var mina bästa och viktigaste tips inför bokmässan! Om du har något mer tips till mig, lämna gärna en kommentar så ses vi på bokmässan!

söndag 24 september 2017

Intervjuad på Eskilstuna inspirerar-mässan

I Eskilstuna anordnas vartannat år en mässa där bland andra kommunens skolor, bibliotek och föreningar ställer ut. Mässan är gratis och öppen för alla. Ett bra initiativ tycker jag. Det här året inföll mässan igår och i fredags. Igår kl. 11.15 blev jag intervjuad av bibliotekarien Niklas Karlsson på kulturavdelningens scen. Vi pratade om hur mitt läsintresse uppkom och vad som gjorde att jag startade min blogg, men även och bokutgivning och hur jag ser på framtiden. Det var jätteroligt och jag fick mycket beröm efteråt!





torsdag 21 september 2017

Frågor om läsning

Flora Wiström gjorde på sin blogg ett inlägg med frågor om läsning som jag tyckte mycket om. Därför tänkte jag att jag också kunde svara på frågorna. Vi sätter igång.

Hur många böcker läser du på ett år?
De senaste åren har jag läst omkring 70-80 böcker, men mitt rekord är 108 böcker på ett år. Så många böcker läste jag 2011. I år tror jag att jag kommer läsa lite fler är 80 böcker kanske!

Läser du snabbt eller långsamt?
Jag tror att jag läser ganska snabbt.

Vad är den perfekta tjockleken på en bok?
Jag tycker att 350 sidor är precis lagom, inte för långt och inte för kort. Men såklart beror det ju på vad det är för bok!

Var får du tag i dina böcker?
Jag får en del recensionsexemplar eller lånar på biblioteket. Jag köper inte böcker så ofta, utan tycker bibblan är bra!

Hur håller du koll på de böcker du har läst?
Jag har en läsdagbok där jag skriver upp alla böcker jag läser och använder även Goodreads.
Inbunden eller pocket?
Jag skulle nog säga att jag föredrar inbundna böcker framför pocket, men under sommaren eller när jag reser läser jag gärna pocket.

Vilken genre läser du oftast?
Jag läser oftast verklighetstrogna ungdomsböcker, men också barn- och ungdomsböcker i alla olika genrer.

Läser du flera böcker åt gången?
Ibland när jag känner att jag vill hinna fler böcker läser jag två åt gången ibland. Dock tror jag inte det går så mycket fortare då, snarare långsammare. Men när man läser en bok som man inte tycker är så bra är det kul att läsa en bra bok vid sidan av.

Att läsa högt, vad tycker du om att göra det?
Det är jättemysigt att lyssna på när någon läser högt eller läsa högt för någon annan. Det är något man borde göra oftare!

Vilken bok läser du just nu?
Just nu läser jag Morfars hemlighet av Michael Wiander som är ett recensionsexemplar jag har fått. Jag ska försöka läsa ut den innan bokmässan!

Avslutar du böcker halvvägs?
Ja, ibland. Det är inte roligt att läsa en bok man inte gillar och livet är för kort för dåliga böcker. Jag tycker att man ska läsa det man gillar och ibland klaffar det inte med den boken man läser just nu. Dock tycker jag det är lite tråkigt när man har en massa recensionsex som jag egentligen inte är så sugen att läsa men som jag känner att jag borde läsa.

I vilka situationer läser du oftast?
När jag inte har något annat för mig, innan jag ska sova, på helgmornar innan jag har gått upp ur sängen och i andra situationer.

Vilka böcker är de bästa du har läst på senaste tiden?
Saker ingen ser av Anna Ahlund, En bästis, tack! av Emma Askling och Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter.

tisdag 19 september 2017

Hata Gustavsberg

Hata Gustavsberg är en ungdomsbok skriven av Agnes Lindström. Boken ges ut av Bonnier Carlsen och finns att hitta på Adlibris eller Bokus.

"Jag är född här, uppvuxen här, men jag tänker inte låta mig färgas av den här jävla skitförorten. Jag tänker inte bli Gustavsberg. I gymnasiet drar jag. Långt bort. Eller mer exakt tre mil västerut, till stan.”

Miranda bor i Gustavsberg där det inte händer någonting. Allting är dött och tråkigt. Dessutom börjar hon tröttna på sina kompisar som pratar om samma saker hela tiden. Hela Mirandas liv är trist och förutbestämt. Hon vill leva, festa och hitta på saker. På en släktmiddag säger hon till sin och alla andras förvåning att hon är lesbisk. Kort därefter träffar hon Sanna med det blåa håret som hon blir kär i. Är hon verkligen kär och lesbisk, eller vill hon bara att något ska hända?

Den här boken plöjde jag en helg och det var ett bra val. Jag gillade berättelsen som var humoristiskt skriven och rapp i språket. En vardagsvanlig bok med det lilla extra som glimmar till. Många kan nog känna igen sig i Mirandas tankar och känslor. Jag tycker att Agnes Lindström beskriver hur det är att vara tonåring på ett bra sätt utifrån Miranda. Jag gillar Mirandas inställning till livet, det är härligt att läsa om någon som är så öppen för allt världen har att erbjuda.

Jag tyckte om den här boken trots att den inte överrumplade mig helt. Det är en helt klart läsvärd bok som man kan ägna sig åt en helg eller så, men det är ingen bok du verkligen måste läsa. Dock tycker jag att den tar upp ett viktigt ämne och att det är bra att det kommer fler böcker som handlar om HBTQ.

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström får 3 av 5 ugglor av mig.


söndag 17 september 2017

Min kulturhöst och läsningen just nu

Det är höst på riktigt nu! Förutom skola betyder hösten betyder också läsning och kultur för mig. Jag tänkte att vi skulle titta lite på de bokrelaterade och kulturrelaterade sakerna jag ska göra i höst, eller i alla fall i september och oktober, och också vilka böcker jag läser för tillfället.

Idag ska jag faktiskt på teater, Loranga, Mazarin och Dartanjang spelas på Eskilstuna stadsteater och jag ska gå tillsammans med min mamma och lillebror. Teatern baseras på boken av Barbo Lindgren och filmatiseringen av den älskar jag och har tittat på hur många gånger som helst. Andra teatrar jag gärna skulle se i höst är Mio min Mio och Billy Elliot som spelas på Stadsteatern i Stockholm. Dock kommer jag nog inte se dem, men det är ett bra tips till er som bor i Stockholm!

Vecka 39 händer mycket roligt! På tisdagen ska jag på releasefest av Anders Jacobssons nya bok Mica. Anders Jacobsson har ju skrivit böckerna om Sune och Bert, men nu kommer han ut med en fatasybok för ungdomar. Det ska bli jätteroligt att gå på releasefesten. Fredag, lördag och söndag samma vecka är det Bokmässan i Göteborg som gäller. Ni förstår inte hur taggad jag är! Det ska bli så himla roligt! Jag hoppas på att få lyssna på massor av intressanta samtal, köpa en massa böcker och träffa många härliga människor. Nu har jag också bokat om min tågbiljett så att jag kan gå på mässan även på fredagen. Innan var det tänkt att jag skulle komma till Göteborg på fredag kväll och bara gå på mässan lördag och söndag.

7 oktober är det äntligen dags för PAX-släpp igen! Den nionde och näst sista PAX-boken Maran släpps och det firas i Mariefred! Jag kommer självklart att vara där och det ska bli superroligt. Samtidigt släpper de också en målarbok, vilket ska bli intressant att se. Jag längtar massor till den här dagen men samtidigt känns det lite sorgligt att serien snart är slut.

21 oktober är det litteraturfest i Mariefred. Det skulle jag gärna åka på, men vi får se. Det var inte riktigt någon författare som tilltalade mig som skulle dit. Men även det är ett bra tips till er andra.

Nu övergår vi till min läsning framöver. Förra veckan läste jag ut tredje delen i Afterserien som jag kämpat med länge och förra helgen läste jag Hata Gustavsberg som jag länge velat läsa. För ett tag sedan gjorde jag ett helt inlägg om vilka böcker som ligger i min läshög och som jag vill läsa i höst. Då var tanken att jag skulle läsa de böckerna innan bokmässan, då jag förmodligen kommer komma hem med en hel del böcker, men så har det inte riktigt blivit. Just nu läser jag Dexter Olssons äventyr Morfars hemlighet som är ett recensionsexemplar. Ett annat recensionsex jag håller på med är En väktares bekännelser av Elin Säfström! Jag har också några andra recensionsexemplar som ligger och väntar på att bli lästa samt Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg som jag har lånat från biblioteket. Annars får det bli böckerna i läshögen som jag ska läsa under hösten!

Det var mina planer kring litteratur och kultur den här hösten! Det blir en bra höst tror jag!


En bild på mig i Astrid-tröja får illustrera det här inlägget!
Kommer förmodligen bära den på en och annan av tillställningarna
i det här inlägget!

torsdag 14 september 2017

På äventyr i Islandet

Isporten Andra sidan är del två en fantasyserie av Jonna Berggren. Boken är utgiven av Olika förlag och finns att hitta på Adlibris och Bokus.

Milo och Jamina har anlänt till Islandet, de är nu på andra sidan. De ska försöka utföra sitt uppdrag som är att ta sig till en vulkan och hitta de magiska eldstenarna. Om de inte lyckas med sitt uppdrag kommer isporten stängas och man kommer inte längre kunna ta sig mellan världarna. På vägen stöter de på problem som kräver mycket mod och list.

I den här boken började verkligen äventyret för Milo och Jamina. Till skillnad från den första boken som utspelade sig i den verkliga världen är den här boken fantasy från början till slut. Jag tyckte att boken var spännande. Det hände mycket och blev aldrig tråkigt att läsa. Dessutom var boken fylld med cliffhangers som gjorde att man ville läsa vidare. Men jag fångades aldrig riktigt av den här boken. Det är något med fantasy som jag har svårt att förstå. När boken utspelar sig i en helt annan värld har jag svårt att relatera och tycker att det blir för mycket nytt att hålla reda på. Därför gillade jag den första boken i den här serien Isporten Mörkt vatten mer. Den utspelade sig i den verkliga världen och handlade mer om vardagliga saker blandat med fantasy. Dock tror jag att Isporten-serien är perfekt för alla mellan 9-12 som gillar fantasy. Alla fantasyfantaster skulle nog gilla den här boken mer än vad jag gjorde.

Jag tyckte att den här boken var bra skriven och det var spännande när Milo och Jamina stötte på olika varelser i Islandet. Jag tyckte det var roligt att läsa om när de träffade en vätte. Han pratade på ett speciellt sätt som gjorde det intressant och spännande att läsa! Jag gillar också omslaget på den här boken, svart med vita detaljer och de färgade sidorna.

Isporten Andra sidan var inte en bok jag fastnade för så mycket. Men jag skulle absolut rekommendera den till de som gillar fantasy. Bäst passar den nog för mellanåldern, men man skulle nog kunna läsa serien högt för lite yngre barn också. Den är lagom spännande för alla åldrar! Jag ger boken 3 av 5 ugglor.


tisdag 12 september 2017

Boktips - Böcker som utspelar sig i skolmiljöer

Skolan har satt igång på riktigt nu. Jag är en sådan där som tycker att det kan var roligt att gå i skolan. Jag gillar att lära mig saker och jobbar hårt i skolan. Böcker som utspelar sig i skolmiljöer är något jag gillar väldigt mycket. Jag tycker att det är en intressant miljö att läsa om. Inom en skolas korridorer kan så mycket hända och så många känslor framkallas. Jag kan också känna igen mig mycket i en sådan miljö. Därför tänkte jag i det här inlägget tipsa om böcker som utspelar sig i skolmiljöer!

Trots att jag mest läser verklighetstrogna ungdomsböcker som utspelar sig i skolan är Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling de första böckerna jag kommer att tänka på när någon säger "skolmiljöer i böcker". Jag är ju egentligen inte ett så stort fan av fantasy, men av någon anledning gillar jag Harry Potter väldigt mycket. Det kan kanske bero på att den utspelar sig till största del på Hogwarts som ju är en skola. Ofta tycker jag att det är svårt att känna igen sig i fantasy-böcker, men tack vara skolmiljön i Harry Potter-böckerna känns det som händer lite mer verkligt och relaterbart! Så du som inte läst Harry Potter, gör det! Även om du egentligen inte gillar fantasy som jag. De är bra, jag lovar! 

En bok jag läste ganska nyligen som utspelar sig i skolan är Saker ingen ser av Anna Ahlund. Boken utspelar sig på Sibylla allmännestetiska läroverk och man får följa sex stycken ungdomar under ett år. En underbar bok! Jag älskar också skolan de går på, den verkar så mysig och härlig att gå på!

Katarina von Bredow är drottning av bra ungdomsböcker, enligt mig! Jag har läst de flesta av hennes böcker och gillar dem mycket. Alla handlar på något sätt om kärlek och utspelar sig en hel del i skolan. Det som är roligt med hennes böcker är att de utspelar sig på samma ställen, samma skola, samma park och samma café. Då händer det att huvudkaraktärerna stöter på karaktärer från andra böcker Katarina von Bredow har skrivit. Jag gillar när man känner igen sig i böcker från andra böcker av samma författare!
Om jag får stanna av Kajsa Gordan handlar om Ilona och Stella, två tjejer med väldigt olika bakgrunder. Ilona har flytt till Sverige och vet inte om hon och hennes familj får stanna och Stella är född i Sverige och har en given plats här. Den här boken utspelar sig till viss del i skolan och det jag tycker är fint i boken är att klassen hjälper Ilonas familj med hennes problem.

Böckerna om Emanuel av Åsa Asptjärn utspelar sig även dem mycket i skolan. Det är tre böcker i den här serien, Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Manifest för hopplösa och Rimligt lyckade ögonblick. I början av serien handlar det mycket om gymnasievalet som Emanuel ständigt skjuter upp. I den senaste boken har han börjat gymnasiet och försöker passa in i sin nya klass. Mycket humor och igenkänning!

Det var några av mina tips på böcker som utspelar sig i skolan. Har du något boktips att dela med dig av får du gärna lämna en kommentar!

söndag 10 september 2017

En bästis, tack!

En bästis, tack! är en bok för mellanåldern skriven av Emma Askling. Boken är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Lunas bästa kompis har flyttat långt bort och på sin födelsedag är en bästis det ända Luna önskar sig. Istället får hon en dagbok i väntan på att hitta en ny kompis. Lunas mamma berättar att det ska börja en ny tjej i hennes klass som hon kan bli kompis med, men i skolan lägger klassens drottning Cleo beslag på den nya tjejen. Istället börjar Luna prata med Zorona och en vänskap växer fram. Men det verkar som om Zorona döljer något. 

Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla som går i mellanstadiet. Emma Askling har precis satt ord på många av mina känslor under den tiden och jag kunde verkligen relatera till mycket. Lunas klass är väldigt lik hur min klass i mellanstadiet var och mycket av det som hände i boken kände jag igen mig mycket i. Jag skulle nog ha älskat den här boken som 12-åring! 

Dessutom är En bästis, tack! lättläst. Med korta kapitel går den snabbt att läsa och jag tror att den skulle passa även den ovana läsaren. 

Även fast boken utspelar sig i vardagen händer det hela tiden saker. Boken är spännande att läsa och innehåller även mycket humor. Karaktärerna känns verkliga och jag tror att många kan finna saker att relatera till i den här boken. 

En bästis, tack! är den perfekta boken för alla mellan 9-13 år att läsa i höst! Jag ger boken 4 av 5 ugglor!


torsdag 7 september 2017

Tipsar om böcker om skolstart i Hemmaliv

Nu är septembernumret av Hemmaliv ute, där tipsar jag om böcker som passar bra såhär i skolstartstider!

Jag skriver för TioMedias gratistidning Hemmaliv som ges ut i Eskilstuna och Strängnäs. Det är ett magasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och från andra hållet Nöjesliv. Tidningen finns att hämta gratis på många ställen runt om i Eskilstuna och Strängnäs, bland annat på biblioteket, Tuna Park och i 21:an. Tidningen finns även att läsa digitalt här.

I månadens nummer tipsar jag om boken Jag ska börja skolan samt böckerna om Emanuel. Här kan ni läsa min text!



tisdag 5 september 2017

Sommarbokfest!

På Eskilstuna stadsbibliotek har de något som kallas för sommarboken. Då får alla barn som vill fylla i ett sommarboken-häfte och tipsa om böcker de läst. Som tack får man en bok! De barn som är mellan 6-12 år och lämnar in ett boktips får dessutom en biljett till Sommarbokfesten och i söndags var det alltså dags!

Klockan 13.00 släpptes barnen och deras föräldrar in på det annars stängda biblioteket. Nere i Contrast fick man lyssna på författaren Ulf Sindt som bland annat skrivit böckerna om Turbo. Han berättade att han länge arbetade som både författare och på fritids, men att han nu ägnar all sin tid till att skriva böcker. Sedan han började skriva böcker har han skrivit 48 böcker som blivit översatta till flera olika språk. Han berättade att varje berättelse han har skrivit har en historia kring hur den kom till. För oss berättade han om hur boken Boris flyttar in blev till. Då var det några kompisar till honom som hittade en ekorrunge som de tog hand om och som sedan blev ett husdjur fast de egentligen hade tänk släppa ut den i naturen. Ekorren Boris blev matad var tredje timme i början och var med på Ulfs kompis jobb i en klädbutik, var med varje kväll när de tittade på nyheterna och sov också i en liten säng med täcke och kudde. Efter Ulf berättat historien om ekorren Boris som blev till en bok sa han att vi kunde fundera på vad av det han sa som var sant och vad som är påhitt. Han menade att när han skriver böcker är ungefär hälften påhitt och hälften sant. En del saker han skriver om kommer från verkligheten, men mycket är fantasi också.

Efter att Ulf hade pratat klart lottades det ut några av hans böcker och sedan fick man gå upp i biblioteket. Där bjöds det på pop corn, festis, bokstavskex och annat smått och gott. Man kunde också gå en tipspromenad om Ulf Sindt, pyssla och träffa clowner. En rolig Sommarbokfest fylld av mycket kul!


lördag 2 september 2017

Saker ingen ser

Saker ingen ser är en ungdomsbok skriven av Anna Ahlund. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

"Jag kysser alltid främlingar på nyår", säger hon och rättar till sin mössa.
"Jag med", säger han, fast det inte är sant.
Hon harklar sig.
"Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?"

På Sibylla allmänestetiska läroverk går Sebastian som har ett speciellt nyårslöfte. Han ska kyssa en ny person varje månad. På skolan går också Fride som bara kan tänka på Miriam som hen är förälskad i. Vi får även följa Johannes vars döda syster väcks till liv i hans minne med hjälp av lappar med Karin Boye-citat på. Yodit är en ny del av gänget som försöker passa in och hitta sin plats. På skolan finns också tvillingarna Linn och Aron. Linn som är otroligt duktig på mycket och Aron som inte känner sig tillräcklig. Det blir ett turbulent år både inom skolkorridorerna och i känslolivet.

Hon har gjort det igen! Anna Ahlund har än en gång lyckats få mig att förälska mig totalt i en bok. Förra sommaren läste jag hennes debut Du, bara och den älskade jag av hela mitt hjärta och nu har hon alltså skrivit ännu en bok som jag tyckte om möjligt ännu mer om!

Det jag gillar mest med Saker ingen ser är att man får följa flera olika karaktärer. Det var spännande att få lära känna flera personer, med olika tankar och funderingar. Jag tror att många kan känna igen sig i någon av karaktärerna i boken och det gör att fler kan uppskatta boken. Jag tyckte bäst om Yodit som älskar att måla och känner sig lite utanför i gänget. Hon var lik mig till sättet och läste dessutom böcker som jag också har läst. Jag älskar när böcker får ta plats i böcker! Alla karaktärerna i den här boken kändes väldigt äkta och det märks verkligen att Anna Ahlund gillar att arbeta med sina huvudpersoner i boken. Jag älskar hur hon beskriver små detaljer i hur någon rör sig eller ser ut. Det gör att karaktärerna känns verkliga. De små detaljerna vävs fint i texten in utan att det blir för noggrant beskrivet. Att det är ett mångfald bland karaktärerna är även det något jag uppskattar med Anna Ahlunds böcker. Alla får vara som de vill oavsett vad och det görs ingen grej av att vara exempelvis ickebinär eller homosexuell. I vissa böcker tycker jag att det kan vara en stor grej om att den handlar om något normbrytande och att det är det som är det speciella med boken. Med Annas böcker är det bara en bok om kärlek, vänskap och vardag. Det enda som var lite mindre bra med karaktärerna var att det i början var lite svårt att hålla reda på vem som var vem. Men ju längre in i boken jag kom desto mer lärde jag känna karaktärerna. Jag tyckte också att man inte fick lära känna Linn och Aron lika mycket som de andra karaktärerna eftersom att de inte riktigt var med i "gänget". Så dem hade jag gärna läst mer om!

Nästa sak jag bokstavligt talat älskar är sättet boken är skriven på. Vi får följa karaktärerna under ett år och boken är uppdelad i månader samtidigt som den är uppdelad i platser de befinner sig på och vilken tid. Det gör att man får en bra överblick över var och när. Kapitlen, eller vad man ska kalla dem, är också väldigt korta. Det gör att det går snabbt att läsa, men jag tycker absolut inte att det går för snabbt fram. Varje ord känns noga utvald, allt  om finns med känns betydelsefullt och inget används som utfyllnad. Språket är oerhört fint och jag njuter av att läsa!

En otroligt fin detalj i boken var Karin Boye-citaten som Johannes hittade. Det var så fint att han genom dem byggde en bro till sin döda syster och fick utrymme att tänka på henne. Jag blev väldigt sugen att läsa Karin Boye när jag läste boken! Jag gillar också att boken till stor del utspelade sig i skolan. Sibylla allmänestetiska läroverk verkar vara en härlig skola och känns ganska lik skolan jag går på! Jag älskar att läsa om skolmiljöer, jag tycker att det är en både trygg och oförutsägbar miljö och kan lätt känna igen mig i en sådan plats.

Omslaget till Saker ingen ser är lika fint som dess innehåll och det passar även väldigt bra till handlingen. Med sina varma färger kommer den göra sig utmärkt i bokhyllan och jag tror även att den kan fånga många nyfikna läsares blickar.

Nu har jag än en gång fått svar på att Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag fullkomligt älskade Saker ingen ser och hoppas att fler kommer att läsa den och få en lika bra läsupplevelse som jag hade! Saker ingen ser får självklart 5 av 5 ugglor, det är en av årets bästa böcker enligt mig!



Världens bästa Anna Ahlund!