Sidor

måndag 30 oktober 2017

Dexter Olssons äventyr - Morfars hemlighet

Morfars hemlighet är första delen i serien Dexter Olssons äventyr. Boken är skriven av Michael Wiander och ges ut av Visito förlag. Boken hittas på Adlibris och Bokus.

Dexter Olsson har alltid haft en nära relation till som morfar som berättar historier från sina år som upptäcktsresande. Nu avslöjar morfar sin stora hemlighet för Dexter och han dras in i ett äventyr han sent kommer glömma. Tillsammans kämpar de mot Kostroff och Svarthattarna som vill förinta världen och bygga upp en ny värld i rymden.

Det här var en väldigt spännande bok där det hände mycket saker. Boken var väldigt lång, ungefär 600 sidor men trots det händer det saker hela tiden och berättelsen blir aldrig tråkig. Men mycket av det som händer känns irrelevant och inte betydelsefullt för historien. Jag hade tyckt mer om boken om den hade förkortats något och tagit med de viktigaste händelserna och inte en massa små saker som händer. Då hade historien blivit mer spännande och boken skulle inte kännas lika utdragen.

Jag skulle beskriva Morfars hemlighet som en äventyrsbok för äventyrslystna barn mellan 9-12 år. Hela boken är verkligen ett äventyr som jag tror att många skulle tycka om att läsa om. Den har en bra blandning av äventyr och spänning samtidigt som boken är fylld av humor och fakta. Man lär sig saker av att läsa samtidigt som en stor del av boken är påhittad.

Dexter Olsson var inte riktigt något för mig men jag tror säkert att det finns många andra som skulle kunna uppskatta boken! Av mig får Morfars hemlighet 2 av 5 ugglor.


lördag 28 oktober 2017

Lälovstips

Nu är det äntligen läslov och jag tänkte att ni kanske vill ha lite boktips på vad man kan läsa under lovet! När jag tänker läslov tänker jag böcker som man kan sträckläsa och skräckböcker! Därför tänkte jag tipsa några bra böcker för olika åldrar som passar bra att läsa på läslovet!

Vi börjar med högläsningsböcker och där vill jag först tipsa om en bok som passar bra att läsa högt för barn från 4 år. Den heter Lisbet och Sambakungen och är skriven av Emma Karinsdotter och illustrerad av Hanna Gustavsson. Det är en väldigt rolig bok som är lite annorlunda! En bok att skratta till tillsammans! Nästa bok som jag tänker mig också passar för högläsning är Godnattsagor för rebelltjejer. Den är fylld av korta berättelser om fantastiska kvinnor som man kan inspireras av. Jag skulle säga att den passar för alla åldrar!
         

För barn i mellanåldern tänkte jag tipsa om Katarina Genars böcker som är lite spännande och mystiska. I synnerhet vill jag tipsa om Den magiska kappan som jag tyckte väldigt mycket om. Ingelin Angerborns böcker är även dem spännande och läskiga. Mebel-trilogin som inleds med Rum 213, fortsätts med Sal 305 och avslutas med Fyr 137 är perfekt läslovsläsning! De är lagom rysliga samtidigt som man får läsa om vardagliga saker. Om man vill läsa något mer vardagligt rekommenderar jag Emma Asklings bok En bästis, tack! som är rolig och lätt att känna igen sig i. En mysig bok att sträckläsa under lovet.

         

Till tonåringen vill jag först och främst tipsa om två mysiga sträckläsningsböcker som kan lysa upp i höstmörkret, Saker ingen ser av Anna Ahlund och Allt jag inte sa av Yrsa Walldén. Båda är otroligt mysiga och fyllda med olika känslor! För den som vill läsa skräck rekommenderar jag Höstväsen som är en antologi med skräckberättelser skrivna av flera olika författare! Perfekt läslovsläsning!

   

torsdag 26 oktober 2017

Allt jag inte sa

Allt jag inte sa är skriven av Yrsa Walldén och utgiven av Vox by Opal. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Den här boken handlar om en tjej som flyttar från Malmö till Falun för att plugga manusskrivande. Hon vill börja ett nytt liv efter gymnasiet och leva livet i en stad där hon inte känner någon. I Falun träffar hon Dena som hon blir förälskad i och förälskelsen tar över hela hennes liv. Hela boken är skriven i du-form till Dena och handlar mycket om hennes känslor.

""Jag tror du tappade din penna." Det är det första orden du säger till mig, som bara är till mig, och inte till mig och tio andra, eller alla vid bordet jag sitter runt, eller till tjejen bakom mig."

Jag tyckte mycket om Allt jag inte sa mest tack vare språket. Det var så himla fint och härligt att läsa. Alla ord kändes väl valda och läsningen bara flöt på. Egentligen hände det inte så mycket i boken. Man fick mest följa med i huvudpersonens vardag och läsa mycket om hennes känslor. Men språket gjorde att jag hela tiden ville fortsätta läsa. Jag blev fast i boken tack vare språket och de korta avsnitten boken var uppdelad i gjorde att det gick snabbt att läsa. Boken berörde mig väldigt mycket! Den handlade mycket om känslor och var väldigt känslofyllt skriven. Känslorna kändes så verkliga och äkta och man kände verkligen med huvudpersonen.

Det som är lite annorlunda med den här boken är att huvudpersonen inte nämns vid namn och att boken är skriven i du-form till Dena. Det tyckte jag var ett intressant sätt att bygga upp en bok på och det gjordes också väldigt bra. Boken känns lite poetisk i sitt språk och att inte nämna huvudpersonen vid namn och att skriva i du-form förstärker den känslan.

Jag tycker att Allt jag inte sa är en lysande debut och ser verkligen fram emot att läsa mer av Yrsa Walldén. Den rekommenderas till alla över 13 år! Jag ger Allt jag inte sa 5 av 5 ugglor!


måndag 23 oktober 2017

De nominerade är...

Nu har äntligen de nominerade till Augustpriset tillkännagetts! Här är de nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok: 

Lånad bild från Bladen brinner.
Om dagen tar slut, Lisa Hyder och Per Gustavsson, Opal
Media svämmar över av undergångsskildringar: global uppvärmning, krig, pandemier, och kärnvapenhot. Men hur hanterar vi det – som barn, som vuxna? Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson fångar samtidsångesten på barnets nivå och utgår från dess frågor. Bilderna är utsökta – ömsom skräckinjagande, ömsom trösterika – balanserande mellan skört ljus och dovt mörker, mellan liv och död.

Fågeln i mig flyger vart den vill, Sara Lundberg, Mirando Bok
Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

Anrop från inre rymden, Elin Nilsson, Alfabeta
Ett tittskåp in i verkligheten – ja, det är vad Elin Nilsson ger läsaren i novellsamlingen Anrop från inre rymden. I åtta avskalade berättelser ges vi en skymt av vardagen, i all sin vardagliga ovanlighet. Det är opretentiöst, stringent, och träffsäkert. Och igenkänningsfaktorn är hög. Berättelserna – små utsnitt av tid och rum – får oss att tänka och fantisera vidare. Det är novellkonst på högsta nivå.

För att väcka hon som drömmer, Johanna Nilsson, Rabén & Sjögren
När liv och trygghet försvinner i kaos försöker Josefin återta kontrollen genom självsvält, extrem träning, och självskadebeteenden. Samtidigt är det hennes livskraft som lyser upp i det nattsvarta – det som tänder ”Josefingalaxen”. Johanna Nilssons skimrande vackra och täta prosa i För att väcka hon som drömmer utspelar sig i 1980-talets utkants-Sverige med referenser till både AIDS och Livets Ord, men bjuder total läsnärvaro här och nu.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Lena Ollmark och Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget
Att mobbas av sina klasskamrater, glömmas bort av sina föräldrar, och sedan dö instängd på en spökande skolvind – kan det bli värre? Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Per Gustavsson och Lena Ollmark är just en sådan skruvat morbid spökhistoria. Berättelsen är kompromisslöst hemsk, men ändå befriande. Skräcken balanseras av den absurda humorn i bild och ord, och om det finns något sådant som ett lyckligt-olyckligt slut så är det i Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Dumma teckning!, Johanna Thydell och Emma Adbåge, Alfabeta
I köket sitter Mint och hennes storebror och ritar. Det går sådär. Mint vill rita fint som sin storebror, men det är svårt. Poetiskt och humoristiskt skildrar Emma Adbåge och Johanna Thydell syskonskap och skapande. Den vardagliga köksbordsrealismen laddas med svallande temperament och känslotoner. Adbåges luftigt spröda bilder skildrar med en märklig exakthet såväl miljö som sinnesstämningar. 

Ingen av de böcker jag hoppades på blev nominerade, men jag är ganska nöjd ändå. Det känns som en bra blandning av böcker för olika åldrar! Jag har läst en av böckerna, Anrop från inre rymden, som jag tyckte mycket om! För att väcka hon som drömmer har jag hemma som ligger och väntar på att bli läst så den ska jag försöka läsa så snart som möjligt! De andra böckerna hade jag också tänkt att försöka läsa inom kort! 

Vad tyckte du om årets nominerade?

söndag 22 oktober 2017

Det händer på läslovet

En ynka vecka kvar till läslov och jag är otroligt taggad! Jag ser fram emot en hel vecka i läsandes tecken! För du visste väl att höstlovet bytt namn till läslovet? Så himla roligt och bra! Runt om i Sverige anordnas massor av bokrelaterade aktiviteter under vecka 44. Här kan du läsa om allt som händer. Klicka på länken och ta reda på vilka aktiviteter som finns nära dig. Jag tänkte i det här inlägget tipsa om saker som händer nära mig och berätta vad jag tänkte göra under läslovet!



På Eskilstuna Stadsbibliotek händer mycket roligt! På tisdagen hålls en filmworkshop med Alvin från Hagby film som har gjort de populära PAX-filmerna där man kan lära sig att göra egen film. Dessutom finns det tre olika författarbesök att gå på under veckan. På onsdagen kommer Andreas Palmaer och Madeleine Bäck och på torsdagen kommer Jonna Björstjerna. Under läslovet erbjuds också bio med filmen Rum 213 och man kan lyssna på spökhistorier. Hämta också ditt eget läslovhäfte och fyll i böckerna du läser under veckan så får du en bok som tack! Här kan du läsa hela programmet.

På Gripsholms slott i Mariefred är barnen i fokus under läslovet. På fredagen den 3 november läses det sagor och är familjedagar på slottet med skattjakt, korv och andra aktiviteter.

På Kulturhuset i Stockholm pågår Läslovsfestivalen mellan 31/10-3/11! Då erbjuds många olika aktiviteter och man får chans att lyssna på olika författare! Till exempel kommer Anna Ahlund, Clara Henry, Hampus Nessvold, Åsa Andberg Strollo, Petrus Dahlin, Katarina von Bredow och Sofia Nordin. På onsdagen är det kalas för SVD junior som fyller år och då kommer Youtubestjänorna Thomas Sekelius och bröderna Norberg. Jätterolig grej! Här kan du läsa mer om läslovsfestivalen.

Nu går vi över till mitt läslov! Jag hade tänkt att åka till Stockholm på tisdagen och gå på läslovsfestivalen och lyssna på Clara Henry, Hampus Nessvold och Anna Ahlund! Det ska bli jätteroligt! Såklart kommer jag också att hänga en del på stadsbiblioteket. Jag tänkte gå på författarbesöket med Madeleine Bäck, det ska bli spännande!

Sedan ska jag också läsa en hel del hade jag tänkt. Jag har omkring 20 stycken böcker som ligger och väntar på att bli lästa, så jag har en del att välja på. Just nu håller jag på med Across the barricades av Joan Lingard som vi läser på engelskan i skolan och Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg. De hade jag tänkt att läsa ut innan läslovet för jag är snart klar med båda! Jag håller också på med Goodnight stories for rebel girls som jag läser några berättelser ur lite då och då. Den tänkte jag fortsätta med under läslovet. Så också med Skräckberättelser som jag håller på att läsa. Den tänkte jag också läsa några berättelser ur under läslovet. Sedan ska jag försöka läsa Sekten på Dimön av Mariette Lindstein som vi ska läsa i min bokcirkel. Den är jag inte alls sugen på att läsa, men vad gör man inte för bokcirkeln. Jag är sugen på att läsa Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck under läslovet och tänkte kanske också läsa Facit - konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg. Sedan har jag en hög med recensionsexemplar som jag borde läsa. Av dem är jag mest taggad på Equilibrium av Anna Jakobsson Lund så den ska jag också försöka ta tag i! Det ska bli skönt med en vecka fylld av läsning!

onsdag 18 oktober 2017

PAX Maran

Maran är den nionde och näst sista delen i bokserien PAX av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och hittas på Adlibris och Bokus.

"Sanningen gör oss fria!"

Alrik och Viggo har räddat Iris från svarthäxan och bibliotekets skydd är försvagat. Maggan Migrän gör allt för att komma åt det hemliga biblioteket, nu har hon tagit hjälp av en mara och tagit sig in i Estrids drömvärld. Bara korpbröderna Alrik och Viggo kan stoppa det som håller på att ske. Att ta sig in i en dröm kan betyda livsfara, men de är tvungna att rädda Mariefred genom att ta sig in i Estrids dröm.

Näst sista PAX-boken och PAX-trion imponerar ännu en gång! De har än en gång bevisat att PAX är de bästa, snyggaste och mest spännande böckerna och nu ska jag berätta varför!

Det bästa med PAX-böckerna och det som också gör dem så bra är att man får uppleva alla olika känslor. Man slängs mellan ha dunkande hjärta av spänningen, till att skratta och gråta. Böckerna har en perfekt blandning av allt och så också Maran. På vissa ställen var boken så spännande att den inte gick att släppa, medan den i nästa stund var väldigt gripande och sorglig. En bra grej när boken var så spännande och läskig är att den också innehöll humor. Då får man stanna upp i allt det läskiga en stund och skratta vilket kan vara skönt. Det som gör böckerna roliga är ofta fyndiga formuleringar och saker som karaktärerna säger. Jag gillar hur Alrik och Viggo leker med språket och gör förkortningar.

Det som gör den här serien så bra är också att varje bok är sin egen. trots att de ingår i en serie och all böcker hör ihop så har ändå varje bok sin egne ton på något sätt. Det gör att det aldrig blir enformigt att läsa vilket det lätt kan bli när man läser fler böcker ur samma serie. Det jag också gillar med Maran är att det tas upp viktiga ämnen som kan vara lite jobbiga. Viggo känner att han har gjort fel vid ett tillfälle och är väldigt ledsen. Där kan man som läsare relatera till honom och det är också väldigt fint skrivet vilket gör att man berörs.

Jag älskar att ha PAX-böckerna stående i bokhyllan, dels för att det är så fantastiska böcker, men också för att de är så otroligt snygga. Maran är guldig med sidor som glittrar och jag tror att bara utseendet lockar till läsning. Varje PAX-bok har sin egen färg och alla böcker i serien pryds av fantastiska illustrationer av Henrik Jonsson. Med de svartvita illustrationer förstärks texten och bilderna visar både actionfyllda och känslofyllda scener. I samband med släppet av Maran kom också en målarbok där man själv kan färglägga bilder ur böckerna. Jätteroligt!

PAX är de mest spännande böckerna jag har läst och det tror jag mycket beror på hur författarna har planerat serien. Nu när man är i slutet av serien förstår man hur författarna har planterat ut olika saker längs vägen. Man får svar på lite i taget samtidigt som det kommer nya saker man inte riktigt förstår hur det hänger ihop. Det är otroligt spännande också tack vare alla cliffhangers. Nästan varenda kapitel avslutas med en cliffhanger vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa. Dessutom avslutas alla böckerna i serien med en cliffhanger som gör att man direkt vill läsa nästa bok. Det tycker jag är ett bra knep för att locka barnen att fortsätta läsa serien samtidigt som det kan vara lite irriterande. Man vill ju veta hur det ska gå direkt, haha! När jag skulle börja läsa Maran hade jag först lite svårt att komma in i boken eftersom att jag inte riktigt kom ihåg hur den tidigare boken Vitormen slutade. Så ett tips är att läsa om lite av slutet i den tidigare boken så man har koll på det som händer. Jag längtar otroligt mycket tills alla böcker är ute, då ska jag ha ett riktigt PAX-maraton och läsa om alla böcker i ett svep!

Språket och sättet som PAX-böckerna är skrivna på är nog också en anledning till att de är så otroligt spännande. Texten är så koncentrerad och det händer saker hela tiden. Men jag tycker ändå att det blir en bra balans. Boken varvas med spännande scener och lugnare scener där man hinner varva ner men allt känns meningsfullt för berättelsen och inget används som utfyllnad. Jag tycker också om att böckerna är spännande på olika sätt. Det kan vara jättespännande när de slåss mot ett väsen men det kan också vara spännande på ett vardagligt sätt. En sak man kan vara säker på när man läser PAX är att man kommer bli överraskad. Det blir aldrig som man trott och böckerna är inte alls förutsägbara.

Maran tyckte jag var den mest känslofyllda av PAX-böckerna. Jag kände verkligen mycket för Alrik och Viggo. Den innehöll också ett väldigt spännande äventyr som inte liknar någon annan bok jag har läst. PAX är en unik bokserie och jag tycker verkligen att alla borde läsa den! Jag tror faktisk att Maran är min nya favorit bland PAX-böckerna. Den var otroligt spännande, berörande och underbar att läsa! Nu längtar jag efter den sista boken som kommer någon gång runt sommaren. Det känns jättekonstigt att serien snart är slut. Vad ska man göra sedan liksom? PAX är så beroendeframkallande att det kommer bli helt tomt när serien är slut.

Jag älskar verkligen PAX-serien och Maran var fantastisk, därför får den 5 av 5 ugglor!


måndag 16 oktober 2017

Mina spekulationer kring nomineringarna till Augustpriset

Förra året var ju jag ambassadör för Augustpriset vilket var jätteroligt! Jag funderade på om jag skulle ansöka i år också men bestämde mig för att inte göra det då det tog väldigt mycket av min tid och jag behövde ta ledigt en del från skolan. Men det hindrar mig inte från att skriva om Augustpriset ändå! Augustpriset delas ut i tre kategorier varje år och är ett stort litterärt pris som är uppkallat efter August Strindberg. Det är svenska nyutgivna böcker som kan nomineras och vinnarna utses på Augustgalan. Vilka böcker som blir nominerade får vi veta 23 oktober, vilket är väldigt snart. Därför tänkte jag att jag skulle spekulera lite i vilka titlar jag tror och hoppas på kommer bli nominerade. Jag kommer att fokusera på barn- och ungdomskategorin!

I barn- och ungdomskategorin brukar ofta några bilderböcker och några ungdomsböcker bli nominerade. Bilderböcker har jag inte så jättestor koll på eftersom att jag inte läser så mycket av den typen av böcker. Men om jag skulle gissa på en bok som jag tror kan bli nominerad är Den stora vännen av Ylva Karlsson och Eva Lindström. Jag har inte läst den men jag tycker att den ser väldigt fin ut och Eva Lindström har blivit nominerad väldigt många gånger så hon skulle lätt kunna bli det i år också.

I Bladen brinner pratade de om en bilderbok som heter Här är vi och är gjord av Åsa Lind och Ingrid Godon. Den verkade handla om flykt och jag tycker att det känns som en bok som skulle kunna bli nominerad till Augustpriset. Jag har inte läst den, men om den blir nominerad kanske jag gör det!

En bok jag verkligen tycker om är Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Det skulle vara roligt om den blir nominerad eftersom att den inte tillhör de här klassiska böckerna som brukar bli nominerade till Augustpriset. Jag tycker också att det vore roligt om fler upptäckte den för den är himla bra!

Mellanåldersböcker brukar inte bli nominerade till Augustpriset så frekvent och det tycker jag är synd eftersom att man då missar en målgrupp. I år hoppas jag verkligen på att någon bok för den åldern blir nominerad. Johanna på Sincerely Johanna trodde på Om jag får stanna av Kajsa Gordan och den tänker jag också skulle kunna bli nominerad. Den handlar om en flicka som har flytt till Sverige och lever gömd och det ämnet tror jag skulle kunna vara ett ämne som passar bra till årets nomineringar. När det gäller mellanåldersböcker är ju PAX en stor favorit hos mig så självklart hoppas jag på att en PAX-bok blir nominerad men det är inget jag skulle gissa på utifrån tidigare års nomineringar.

Två ungdomsböcker som jag verkligen älskat i år är Saker ingen ser av Anna Ahlund och Ordbrodösen av Anna Arvidsson så dem hoppas jag på!

Jag hoppas på att någon bok som jag länge velat läsa men inte kommit mig för att göra ska bli nominerad så att jag kan ta tag i det! En sådan bok är Haj-Jenny av Lisa Lundmark. Så det skulle vara roligt om den blir nominerad, då ska jag läsa den!

Det var mina spekulationer inför nomineringarna till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. Det ska bli jättespännande att se vilka böcker som nomineras! Vilka böcker tror du kommer bli nominerade?

lördag 14 oktober 2017

En väktares bekännelser

En väktares bekännelser är en ungdomsbok skriven av Elin Säfström. Boken gavs ut av Gilla böcker 2016 och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Tilda är femton år och väktare. Hennes uppgift är att hålla koll på alla sagoväsen i Stockholm. Att hon är väktare vet bara hennes mormor om som också är väktare och varje dag möts hon av svårigheter för att inte avslöja sin hemlighet. Nu är hennes mormor i Norrland och Tilda har allt ansvar själv. Hur ska hon hinna hålla reda på allt rådarna ställer till med samtidigt som hon tänker mycket på Hakim med världens finaste ögon som knappt märker henne?

Eftersom att jag egentligen inte gillar fantasy och jag tänkte mig den här boken som en fantasybok var jag lite osäker på vad jag skulle tycka om den här boken. Men eftersom att Lexie på Tusen sidor skrivit bra om den tänkte jag att jag kanske också kunde gilla boken. Och det gjorde jag! Jag skulle nog inte kalla den för fantasy utan beskriva den som en ungdomsbok med inslag av nordiska väsen.

Det bästa med boken tyckte jag var att den hade en perfekt blandning av övernaturlighet och vardag. Världen med väsena vävdes in så naturligt att det kändes verkligt och realistiskt. Det är det jag tycker kan vara tråkigt med fantasyböcker, att de inte känns verkliga. Men i den här boken kom det verkligen mer naturligt. Jag har också blivit mer intresserad av nordiska väsen genom att ha läst flera böcker som handlar om den sortens väsen och tyckte därför att det var spännande att läsa om det på ett annat sätt. Jag gillar tanken på att rådarna finns omkring oss i det vardagliga livet. Samtidigt som man fick läsa om den övernaturliga världen fick man också följa Tilda i skolan med kompisar, kärleksproblem och jobbiga lärare, saker man kan känns igen sig i helt enkelt. Tilda är en ganska vanlig tjej som många nog kan känna igen sig men att hon är väktare gör det hela lite mer spännande- En väktares bekännelser innehåller en mysig vardagsskildring med det lilla extra.

Boken är också rolig att läsa, historien är lättsam och har ett rappt språk. I vissa delar kunde det nästan bli lite för vanligt och tråkigt, men det räddades upp med otroligt spännande partier.

Jag gillade En väktares bekännelser, den innehöll en lagom blandning av vardag och väsen samtidigt som språket var bra och jag gillade huvudkaraktären! Nu är jag jättesugen på att läsa uppföljaren! Jag ger boken 4 av 5 ugglor!


onsdag 11 oktober 2017

Tipsar om Saker ingen ser i månadens Hemmaliv

Som ni kanske vet skriver jag för tidningen Hemmaliv som ges ut varje månad i Eskilstuna och Strängnäs. Det är ett gratismagasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och om man vänder på den kan man läsa Nöjesliv. Magasinet finns att hämta på allmänna platser runt om i Eskilstuna och Strängnäs. Nu finns oktobernumret ute och där tipsar jag om Saker ingen ser av Anna Ahlund. Här kan du läsa det. Just i månadens nummer finns det flera boktips, förutom mitt kan man läsa om Emma Asklings bok En bästis, tack! och Konsten att höra hjärtslag av Jean-Philipp Sendker.


måndag 9 oktober 2017

Boksläpp för PAX Maran!

I lördags var det äntligen dags för boksläpp för den nionde och näst sista PAX-boken! I Mariefred var det PAX-fest med ballonger, böcker, ljudvandring och pins-verkstad! Nyheten för den här gången var även att det nu kommit en målarbok där man kan färglägga Henrik Jonssons bilder från de fem första böckerna i serien. Barn och vuxna hade kommit från när och fjärran för att vara med om boksläppet!

Jag kom till ett regnigt Mariefred på förmiddagen där jag skulle vara med och hjälpa till under boksläppet. Det släpades lådor fullastade med böcker och vi blåste PAX-ballonger. Redan vid kl. 10 när vi var på plats på Rådhustorget stod det folk och väntade ivrigt på att släppet skulle börja. När klockan var 11 och det var dags att sätta igång ringlade sig kön redan lång fram till bokförsäljningen. Jag stod och sålde böcker hela dagen tillsammans med två andra. Det var lite stressigt och kallt men också väldigt roligt. Jag fick möta många PAX-läsare och alla var otroligt glada trots att de hade fått stå länge i kö. De två första timmarna sålde vi böcker konstant och det verkade som kön aldrig tog slut, men suggestivt flyttades de över till signeringskön. På slutet var det bara några som kom då och då och ville köpa böcker men det var ständigt aktivitet på torget. Ingela Korsell och Henrik Jonsson signerade bok efter bok, det såldes t-shirtar, vattenflaskor och annat med PAX-tryck och pins tillverkades uppe i biblioteket. En rolig dag helt enkelt!

Kvällen avslutades med pizza hemma hos Ingela med alla som hade hjälp till under dagen! Jag hade jätteroligt och är så glad att jag fick vara med att hjälpa till och hänga med alla dessa härliga människor! Till er som är inte läst PAX än - ni har missat något fantastiskt. Jag har så mycket att säga om Maran, den är så himla bra! Och målarboken är jättefin!

Lugnet före stormen!



fredag 6 oktober 2017

Bokmässeinköp och recensionsexemplar - Bokhaul #13

Högen med böcker jag ska läsa växer sig ständigt högre och högre och bokmässan gjorde det ju inte bättre. Jag har på senaste tiden fått och köpt en hel del böcker som jag är jättetaggad på att läsa och tänkte idag berätta om dem.

Vi börjar med böckerna jag köpte och fick på bokmässan! Jag hade inte tänkt att köpa så många böcker eftersom att jag redan har en hel del att läsa. Men att åka till bokmässan utan att komma hem med minst en bok går ju inte! Jag köpte tre böcker på bokmässan och fick två. Alla dessa böcker är sådana som jag verkligen vill läsa så jag är väldigt nöjd med mina fynd! Equilibrium var den första boken jag fick under bokmässan. Den fick jag av författaren Anna Jakobsson Lund eftersom att hon hade frågar om jag ville ha ett recensionsex av hennes nya bok. Sedan fick jag också den nya PAX-boken Maran av Ingela och Henrik som var den del av författartrion som var på mässan. Jag blev så himla glad och är otroligt taggad på att läsa den! Jag köpte Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck, Bibliotek av Ali Smith och Facit - konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg.



Nu går vi vidare till böckerna som jag fick innan bokmässan. På tisdagen var jag i Stockholm på releasefest för Anders Jacobssons nya bok Mica - dotter av solfolket. Precis när jag skulle åka till tågstationen kom pappa in med posten och där hade jag fått en bok från Rabén & Sjögren, nämligen Övergångarna av Andreas Kundler och Lisa Linder. Den hade jag inte hört talas om tidigare, men det ska bli roligt att läsa. Innan releasefesten gick vi in på Adlibris-affären och där fyndade jag Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum som jag länge velat läsa för 99 kr.




Andra recensionsexemplar jag fått på senaste tiden är Flykten från Olympo av Lisa Hågensen, En väktares bekännelser av Elin Säfström, Morfars hemlighet av Michael Wiander och Allt jag inte sa av Yrsa Walldén.


Jag har så många bra böcker att läsa nu som jag är väldigt taggad på! Tur att det är läslov snart!

tisdag 3 oktober 2017

Bokmässan 2017!

Nu är den hektiska, men alldeles underbara bokmässehelgen slut för den här gången! Lite tråkigt men som tur är har jag andra roliga saker att se fram emot. Jag är så glad över att fått träffa så många härliga människor på mässan som lyste upp i det mörka hatet utanför mässan. 

På fredagen rullade mitt tåg in på stationen i Göteborg vid 14.30. Jag lyckades hitta till bokmässan alldeles själv och mötte mamma på mässan som redan var där. Första samtalet för mig blev när Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck som har Bladen brinner pratade om föräldrar i barnlitteraturen.

Därefter var det dags för dagens höjdpunkt, Anna Ahlunds, Anna Arvidsson och Anna Jakobsson Lunds samtal om skrivande samarbete. Det var ett jättefint samtal att lyssna på och efteråt träffade jag några andra bokbloggare vilket var kul! 




Efter Annornas samtal tog jag och mamma sällskap med Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund ner till Ung scen där Anna Ahlund skulle ha ett samtal om romantik med Johanna Lindbäck. Det lyssnade jag och mamma på, även det ett väldigt fint samtal. Anna Ahlund pratade mycket om hur hon försöker skriva normskapande istället för normbrytande. Hon menade att böcker när man skriver om något normbrytande, till exempel att komma ut, förhåller man sig ändå på ett sätt ändå till normen. Hon väljer att istället skriva normskapande och skriver om en värld där det som i vårt samhälle inte är en norm, men som blir det i hennes böcker. Fint tycker jag! 


På lördagen började vi dagen med ett samtal till minne av Ulf Stark med bland andra Linda Bondestam, Lotta Olsson och Anna Höglund. Därefter satt vi kvar vid Ung scen och lyssnade på Ann-Helén Laestadius som samtalade med två personer som var konstnärer och slöjdare. Sedan var det raskt över till Bonnier Carlsens monter där det var smygsläpp för Pax målarbok och Maran som rykande färsk hade kommit från tryckeriet! 


På eftermiddagen tittade vi på prisutdelningen för Spårhunden där Ritta Jacobsson var nominerad. Det var jätteroligt att träffa henne eftersom att vi haft en del kontakt med henne i bokcirkeln på högstadieskolan jag gick på. 


Vi hängde en stund i Akademibokhandelns monter med Pax-författarna Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Och jag fick en "Maran"! Gissa om jag blev glad! De signerade den fint till mig också!


I slutet av dagen lyssnade vi på ett samtal med Patrik Lundberg som pratade om skrivande. Det gjorde mig väldigt inspirerad! Jag blev också sugen på att läsa hans bok Facit - konsten att skriva krönikor så den köpte jag och fick signerad! 

Under dagen hann jag också träffa Alex Hermansson, Mumintrollet och kolla in Pixi-väggen!




På söndagen började jag dagen på en bloggträff. Där fick jag och flera andra bloggare träffa författaren Jussi Adler-Olsen. Sedan gick vi runt lite på mässan innan vi gick och lyssnade på Skam-seminariet med Tara Moshizi, Johanna Lindbäck, Moa Herngren, Maria Frensborg och Nina E. Grøntved. Ett fint samtal som gjorde mig sugen på att titta på Skam igen! 


Vi fortsatte vidare och lyssnade på Martin Widmark och Emma Karinsdotter som pratade om högläsning! De berättade lite om sina böcker och läste högt ur dem. Vi lyssnade också på Astrid Lindgrens barnbarn Annika Lindgren som läste högt ur Emil i Barnsalongen. Jättemysigt rum för barn där det fanns massa kuddar och grejer att sitta vid. Jag tycker att det är bra att de satsar på ett rum för barnen på mässan. 

Sedan var bokmässan slut för min del! Jag hade en underbar helg!