Sidor

tisdag 30 april 2019

Bokhunden Edgar och mysteriet med smalarkortet

Äntligen är Ingrid Jönsson och Anna Westin tillbaka med en ny bok om bokhunden Edgar och den här gången löser han ett mysterium om ett försvunnet samlarkort.

Det bästa Edgar vet är när han får åka med sin matte Karin till skolan och lyssna på alla barn som läser för honom. Edgar en är duktig bokhund men när Tages samlarkort är borta vill han visa hur bra han på att lösa kluriga deckarfall också. Egentligen brukar han kompis katten Lollo vara den som först hittar godiset som matten Karin gömmer men nu har Edgar bestämt sig för att försöka hitta samlarkortet så att alla blir glada igen. 

Jag som älskar böcker tycker att det är fantastisk att läsa om en bokhund och barn som läser. Men det här är också en bok om en både spännande och vardaglig händelse som jag tror att många kan känna igen sig i. Jag minns själv när jag gick på lågstadiet och alla hade samlarkort av olika slag som man lekte med, bytte och hade roligt med. Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkorten tror jag att många barn kan uppskatta! Jag skulle själv gillat den mycket när jag var omkring 6-9 år. 

Den här boken är unik eftersom att den är skriven ur en hunds perspektiv. Det är något jag tänker kan tilltala många barn. Genom att berättelsen är skriven ur ett annorlunda perspektiv blir läsupplevelsen mycket roligare. 

Något annat som är bra med Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet är att det i slutet av boken finns läsförståelseuppgifter att göra efter man har läst boken för att använda det man läst. Boken skulle vara perfekt att använda i skolan. Det är en bok som passar alla eftersom att den är lättläst, har fina bilder och en historia jag tror att de flesta barn skulle gilla.

Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet är en väldigt bra barnbok som jag verkligen rekommenderar er att läsa. Av mig får den 4 av 5 ugglor!

Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Beta pedagog
Mitt betyg: 4 av 5 ugglor
Tidigare böcker i serien: Bokhunden Edgar och katten Lollo
Köp: t.ex hos Adlibris och Bokus

fredag 26 april 2019

Sommarens utgivning

Snart är det sommar och det betyder att nya böcker ges ut! Jag har många böcker jag ser fram emot att läsa och idag tänkte jag berätta om dem!


Rabén & Sjögren: 
Saltkråkan - Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore, utkommer i juni: 
Nya små böcker om Saltkråkan kommer och de är så fint illustrerade av Maria Nilsson Thore. De verkar vara så fina och jag ser verkligen fram emot att läsa!

Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo, utkommer i juni:
Nästa bok om Viggo kommer ut i sommar. Jag tyckte mycket om den första boken Viggo och rädslolistan som handlar om Viggo och sakerna han är rädd för. I den här boken tror jag att vi får möta Viggos mamma lite mer. 

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg, utkommer i juni: Jag har gillat alla böcker jag läst av Moa Eriksson Sandberg och det här verkar vara en mysig och spännande bok. Den handlar om Eva-Lottie som är i ett läskigt hus under sommaren och bestämmer sig för att skriva en spökhistoria om huset.
Vi går varvet av Ina Lagerwall, utkommer i juni: Ina Lagerwall är en av årets debutantbloggare och Vi går varvet är hennes debutbok. Den riktar sig till mellanåldern och verkar handla om hur det är att börja sjuan. Jag tror att den kommer vara bra!
Sommarplåga av Hanna Jedvik, utkommer i juni: Det här är en ungdomsbok som jag tror kommer vara perfekt läsning för sommaren!
Hjärta av sten av Ingelin Angerborn, utkommer i augusti: Ingelin Angerborn är tillbaka med en ny mysrysare. Jag älskade hennes böcker när jag var yngre men en mysrysare till att läsa under sommaren är aldrig fel!
Trollkarlarna Mårten Sandén, utkommer i augusti: För några år sedan var Petrinideckarna mina absoluta favoritböcker och i augusti kommer en ny bok i serien efter ett tags uppehåll. Det ska bli så roligt att få återse Peter, Petra och Lucy och återuppleva mina gamla favoritböcker.
Berör och förstör av Athena Farrokhzad och Kristoffer Folkhammar, utkommer i augusti: Det här är en diktsamling för unga och eftersom att jag nyligen börjat läsa lite mer poesi är jag nyfiken på den här boken. Fråga Jenny av Jenny Jägerfeld och Johanna Arpiainen, utkommer i maj:
Jenny Jägerfeld har samlat sina svar på frågor som barn ställt till henne i Svd Junior i en bok som kommer ut alldeles snart!

Bonnier Carlsen: 
Sexstrejken av Åsa Hellberg, utkommer i juni:
Åsa Hellberg har skrivit vuxenböcker tidigare men nu kommer hon med en bok för ungdomar som verkar handla om en tjej som säger ifrån. 

Brombergs: 
Jag kan nästan känna solen, Ebba Hyltmark, utkommer i maj: 
Ebba Hyltmark är lika gammal som mig och förra året debuterade hon med boken Alla suger och det är ingens fel, en bok som jag tyckte mycket om. Därför ser jag jättemycket fram emot att läsa hennes nya bok som släpps i maj.

Natur & Kultur: 
Den dag du börjar av Jaqueline Woodson och Rafael López, utkommer i juli: 
En ny bok av förra årets ALMA-pristagare Jaqueline Woodson kommer ut i sommar. Det här är en bilderbok om att passa in.

Fantastiska flickor av Janina Kastevik, Sara Utas och Elisabeth Östnäs, utkommer i maj: 
En spännande trio författare har skapat en bok om flickor bortglömda i historien som jag är nyfiken på att läsa. 

Forum: 
Drömlistan av Julien Sandrel, utkommer i maj: 
Verkar vara en fin och gripande roman som dessutom har ett fantastiskt omslag.

Det första chiffret av Denise Rudberg, utkommer i maj: 
Jag har gillat de tidigare böckerna jag läst av Denise Rudberg och det här är en historisk roman som verkar väldigt spännande.

Albert Bonniers förlag: 
Gun love av Jennifer Clement, utkommer i maj: 
Jennifer Clements bok En bön för de stulna tyckte jag mycket om och jag ser verkligen fram emot att läsa även den här.

Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm, utkommer i augusti: 
En biografi över Selma Lagerlöf som skulle vara spännande att läsa!

Vilka böcker ser du fram emot ur sommarens utgivning?

tisdag 23 april 2019

Mitt bästa boktips på Världsbokdagen - Tusen stjärnors ö

Idag är det 23 april och Världsbokdagen! Det betyder att vi går i mål med alla boktips det har bjudits på här på min bokblogg under april. Många spännande och inspirerande människor har berättat om sin läsning varje dag den här månaden och jag hoppas att ni har uppskattat det. Jag har tyckt att det varit roligt att få veta vad andra läser och de har kommit med så många bra boktips! Tack till alla ni som varit med och boktipsat!

Idag är det ju själva Världsbokdagen, en dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böcker och författare. För mig är läsglädje att fångas av en bok som jag inte vill ska ta slut och som har en berättelse jag bär med mig länge. En sådan bok är Emma Karinsdotters nya bok Tusen stjärnors ö. Det är en sorglig, fin och spännande berättelse som passar för alla åldrar och mitt bästa boktips såhär på Världsbokdagen. 

I Tusen stjärnors ö möter vi Tigris vars mamma Lyra gick bort när hon var ett år. Men sedan dess har inget blivit detsamma. Hennes pappa är inte den han brukade vara och Tigris tänker ofta på hur det skulle vara om hennes mamma fortfarande levde. Den här julen är det extra jobbigt, de har just flyttat från lägenheten med alla minnen som hennes mamma lämnat kvar till en ny lägenhet. Pappa sitter bara och stirrar in i det tomma akvariet och det är fullt av flyttlådor överallt. En dag hittar Tigris en låda med sin mammas namn på. Hon kryper ner i lådan och somnar. När hon vaknar är hon i en helt annan värld. På Tusen stjärnors ö möter Tigris Ariann och Leo. Men där finns också Skuggan som släcker stjärnorna en efter en. Tillsammans måste de komma på ett sätt att besegra Skuggan och hitta Tigris mamma som försvunnit i Förstenade skogen. 


"När Lyra spelade, svarade ön. En efter en tände hon himlens alla stjärnor. Och vet du? Det var så jag hittade henne. Jag hade simmat så länge i Oändligheternas hav att jag tappat både ord och bokstäver. Jag var nästan förlorad, men stjärnorna räddade mig. När jag såg dom tändas där uppe på himlen visste jag att jag måste ta mig hit, till ön under tusen stjärnor."


Det här är en riktigt spännande äventyrsbok som jag tycker att man ska läsa tillsammans hela familjen. Att få följa med Tigris mellan Tusen stjärnors ö och den verkliga världen är spännande. Samtidigt är boken otroligt vackert skriven och har ett djup som gör att man berörs ännu mer. Den är sorglig, fin och spännande på samma gång. Hela boken har en sagolik känsla över sig med intressanta karaktärer och en häftig värld. När jag läser Tusen stjärnors ö förs tankarna till Bröderna Lejonhjärta och jag hoppas innerligt att den nomineras till Augustpriset. Det är den bästa boken jag läst på länge!

Titel: Tusen stjärnors ö
Författare: Emma Karinsdotter
Åldersgrupp: från 9 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Betyg: 5 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

måndag 22 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Karin Zetterberg

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Dagens boktips kommer från Karin Zetterberg som är den tidigare bibliotekschefen på Eskilstuna stadsbibliotek.

Vad läser du just nu?
Litet land, roman av Gaël Faye. Översatt från franskan av Maria Björkman. En bok jag fått av en fransk vän, jag förstår varför, när jag nu läser den.  
Gabriel är tio år och bor i Burundi med sin lillasyster Ana, sin rwandiske mor och sin franske far. Gabriel gillar att, tillsammans med sina kompisar, bada med flodhästar i Tanganyikasjön.
När landet Burundi skakas av en blodig statskupp 1993, visar det sig att Gabriel inte räknas som färgad, utan som vit och är tutsi. Helt plötsligt har livet förändrats dramatiskt för Gabriel och hans familj, det är farligt, det finns soldater som jagar tutsier. När även några av Gabriels kamrater blir soldater, så utsätter de Gabriel för ett skrämmande prov. De vill att han ska bevisa vilken sida han står på.

Jag har bara kommit till början, så jag har hämtat info från baksidan. Men av det jag hittills läst är det mycket bra. Intressant att läsa en bok som utspelar sig i Afrika, i Burundi. Visst, det är en hel del skillnader, men vi är också lika när vi är barn och hur det känns när kompisar börjar ifrågasätta en. Här är det mycket allvarligt, här handlar det om liv och död.

Det är delvis självbiografisk och det är Gaël Fayes debut.

Finns det någon bok du ser fram emot att läsa snart?
Något av ALMA-pristagaren Bart Moeyeart
Lina Bengtsdotter: Francesca (deckare 2018)
Flamingopojken av Michael Murpurgo (kapitelbok)
Blinda Rödluvan och vargen av Han Xu. Bilderbok. Rödluvan är en favoritsaga! Jag har flera versioner bl.a. från Danmark, Frankrike, Tyskland och Italien. Det är kul att studera hur vargen beskrivs och se vilket slut sagan har. Det är olika slut, ibland snällt, ibland farligt.

Vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?
Som sparv, som örn av Per Nilsson. Per Nilsson är en av våra bästa ungdomsboksförfattare och lyckas han igen beskriva två mycket olika tjejer, men de hittar ändå till varandra, kanske för att de just är så olika och med olika bakgrunder. En verkligt fin bok om riktig vänskap.

Björnstad  (1) och Vi mot er (Björnstad 2) av Fredrik Backman. Suveräna skildringar av dagens Sverige i två mindre orter där ishockeyn betyder allt för stoltheten. Kommer Björnstad finnas kvar om några år? Men också vad som driver människor, beroende på bakgrund, makt och att skapa sig egna fördelar. Jag väntar på del 3 och det måste bli några filmer senare? Tack för att du ville vara med och boktipsa Karin!

söndag 21 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Johanna från Barnens boktips

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Johanna driver instagramkontot @barnensboktips och bloggen med samma namn där hon varje dag tipsar om böcker för barn och unga. Hon läser otroligt mycket och skriver alltid inspirerande inlägg om böcker hon vill tipsa om. Idag boktipsar Johanna här på min blogg!

Vad läser du just nu?
”Nelson Tigertass” av Lena Frölander-Ulf, ett högläsningsäventyr från ca 6 år.

Finns det någon bok du ser fram emot att läsa snart?
Många! Men jag längtar extra mycket efter del tre i Karin Erlandssons ”Legenden om ögonstenen” som kommer i vår. Jag är nyfiken på Mia Öströms ungdomsbok ”Mitt hjärta borde slå någon annanstans” och så verkar ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover vara en smått fantastisk läsupplevelse på vuxensidan. 

Vilken eller vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?
Så svårt att bara välja några få, jag tipsar ju om nästan en bok om dagen. Men några extra fina läsupplevelser på sistone har varit ”Att vara Kerstin” av Helena Hedlund och Katarina Strömgård, ”Hemliga Myran” av Linn Gottfridsson och Emma AdBåge, ”Tusen stjärnors ö” av Emma Karinsdotter samt faktaboken ”Natten lyser” av Lena Sjöberg.

Kul att du ville vara med och boktipsa Johanna!

lördag 20 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Ann-Helén Laestadius

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Dagens boktips kommer ifrån Ann-Helén Laestaius. Hon är författare och journalist som har skrivit flera böcker för barn och unga. Mina favoriter bland Ann-Helén Laestadius böcker är böckerna om Agnes som börjar med Sms från Soppero och böckerna om Maja, Augustprisbelönade Tio över ett och Inte längre min. Såklart ville jag veta vilka böcker Ann-Helén vill tipsa om inför Världsbokdagen.

Vad läser du just nu?

Lova Lakso - Så jävla kallt. Och även Maria Ernestam - Den sårade pianisten.

Finns det någon bok du ser fram emot att läsa snart?


Jag längtar efter att få läsa "Tack för allt" av Christina Wahldén. Det är fortsättningen på hyllade "Falafelflickorna". 

Vilken eller vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?

"Spionen i äppelträdet" av Christina Wahldén. "Aednan" av Linnea Axelsson. Och så en klassiker: "To kill a mockingbird" (Dödssynden) av Harper Lee.


Jag och Ann-Helén Laestadius på Augustgalan 2016.

fredag 19 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Katarina Dorbell

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. En person som jag är nyfiken på vad hon läser är Katarina Dorbell. Hon jobbar med hemsidan barnensbibliotek.se som är en fantastisk hemsida för alla barn som gillar böcker. Den är fylld med boktips, författarintervjuer och bra information. Jag älskade Barnens bibliotek när jag var yngre och hade ett eget krypin där jag gjorde långa listor på böcker jag ville läsa, skrev berättelser och hittade nya böcker att läsa. Kanske var det Barnens bibliotek som gjorde att jag sedan började bokblogga. Jag tycker att Katarina Dorbell gör ett så bra och viktig jobb med hemsidan och idag ska vi få veta vad hon läser.

Vad läser du just nu?

Jag lyssnar på Camilla Lagerqvists serie Amerikaäventyret på storytel.se
En härlig äventyrsserie från tiden då så många svenska utvandrade till Amerika. Ingrid har inte hört från sin syster på många månader och bestämmer sig för att rymma dit för att leta upp henne.


Finns det någon bok som du ser fram emot att läsa snart?

Nej, inte direkt. Jag har alltid en hög på skrivbordet av böcker jag vill läsa bums.



Vilken eller vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?

Det får bli böcker jag läst och inte kunnat släppa i år.
Malin Eriksson, Hästen på Vinga - fast jag inte gillar hästar slukade jag den här berättelsen. Lovis är duktig med hästar men har ingen egen. I en gammal jacka hittar hon ett foto på gammelmormors syskon och upptäcker att det finns en hästgård i släkten.
Therese Henriksson, Kyla - om tre syskon som försöker överleva när strömmen försvinner och det är 35 minus ute.
Och så måste alla läsa Gropen av Emma Adbåge, världen bästa berättelse om mesiga vuxna och barn som bäst på att leka. Stort tack för att du ville vara med och boktipsa, Katarina!

torsdag 18 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Sofia Ejheden


I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Dagens boktips kommer ifrån Sofia Ejheden som är grundare av och förläggare på bokförlaget Lavender Lit som är ett av mina favoritförlag.  
Vad läser du just nu?

Just nu läser jag mängder av manus inför vårens internationella bokmässor! På Londonmässan är det framför allt rättigheter till vuxenböcker som säljs, medan det på Bolognamässan bara är barn- och ungdomsböcker. Och eftersom Lavender Lit ger ut både vuxen- och unga vuxna-böcker måste jag hålla koll på alla nyheter på båda områdena. Jag har precis lagt bud på en unga vuxna-bok som jag hoppas få besked om snart ...


Finns det någon bok som du ser fram emot att läsa snart?

Jag ser jättemycket fram emot att läsa uppföljaren till Children of blood and bone: Solstenen! Författaren Tomi Adeyemi skriver och redigerar för fullt nu, men det kommer nog att dröja till efter sommaren innan manuset är redo att skickas ut till hennes internationella förlag. Tyvärr! Jag längtar ju halvt ihjäl mig.


Vilken bok vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?

Jag vill tipsa om Triangel av Nic Stone, som känns som den perfekta läsningen på Världsbokdagen! Den handlar om Coop, Jupiter och Rae, och de är alla tre sådana där underbara karaktärer som jag önskar fanns på riktigt. Boken handlar också till stor del om sexualitet och det faktum att man inte behöver passa in i ett fack -- något som jag tror att många unga (och vuxna för den delen) många gånger har känt att de måste göra. Men att sätta en sådan stämpel på sig själv (heterosexuell, bisexuell, homosexuell osv) kan ju kännas väldigt begränsade. I synnerhet när man är ung och sökande. Triangel visar på ett jättefint sätt att det är okej att välja om, eller att helt enkelt inte veta. Tack för dina boktips Sofia!

onsdag 17 april 2019

Boktips i Samband med Världsbokdagen - Sofie från Sofies bokblogg


I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. En av mina favortibokbloggar heter Sofies bokblogg och drivs av Sofie Utahs. Hon skriver alltid intressanta inlägg på sin blogg och inspirerar mig till läsning. Idag ska Sofie boktipsa inför Världsbokdagen.

Vad läser du just nu? 

Jag lyssnar på Såna som du ska inte vara här av Marika Carlsson och läser Det fina med Kerstin av Helena Hedlund.



Finns det någon bok som du ser fram emot att läsa snart? 
Massor! Men särskilt Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge, Regnvakt av Tatiana de Rosnay och Vår älskade av Kamila Shamsie.

 

Vilken eller vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen? 
Åh, det finns massor av böcker jag vill tipsa om! Jag försöker hitta barn- och ungdomsböcker från så många länder jag kan. Det finns en hel del översatta bilderböcker, bland annat den finurliga och roliga Den lilla hemligheten av Yara Bamiyeh från Palestina. För mellanåldern vill jag tipsa om Hallå världen! av Bana Alabed som började twittra från det krigsfångna Aleppo i Syrien. Översatta ungdomsböcker är desto svårare att hitta men förra året kom Tomi Adeyemis The Children of Blood and Bone: Solstenen. Det är ett spännande äventyr med många starka kvinnliga karaktärer och extra roligt är att den påhittade världen utgår från Nigeria. 

Tack snälla Sofie för dina boktips!

tisdag 16 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Ylva Karlsson

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Idag boktipsar barnboksförfattaren Ylva Karlsson. Hon har skrivit många fina böcker för barn och ungdomar, den senaste boken heter Jag och alla och den har hon skapat tillsammans med Sara Lundberg. 

Vad läser du just nu?
Som vanligt läser jag en bunt böcker samtidigt. Just nu bland annat: Sent i september av Jujja Wieslander; Brodera fritt på ylle av Karin Derland; Meningen med bin av Göran Bergengren; Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff och Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson. 



Finns det någon bok du ser fram emot att läsa snart?
Andrea Lundgrens Nordisk fauna; Dom kallas vuxna av Annika Hedin och Hanna Klinthage; Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf (men den kommer ju inte förrän i höst!)

Vilka böcker vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?
Maria Turtschaninoffs fantasyromaner, kanske särskilt Anaché: myter från akkade, som jag tycker är helt lysande fantasy av det där slaget som undersöker vad det är att vara människa, i Ursula K Le Guins lite antropologiska anda. 
Tjuvarnas herre av Cornelia Funke, underbar högläsningsbok för lite äldre barn. Mina hyfsat stora barn (åtta och elva) och jag njöt av den i somras och bara längtade till varje stund då vi kunde sätta oss tillsammans.
Mats Söderlunds serie Ättlingarna. Jag fattar inte hur jag ska stå ut med att vänta på sista delen! Min rekommendation är nog att INTE läsa de två första förrän den tredje finns ute.
I en pöl av Karin Cyrén är en av mina favoritbilderböcker från senare år. Smart, rolig och snygg!

En bild på mig, Ylva Karlsson och min kompis Sara på ett skrivarläger 
jag var på med Ylva 2016.
Stort tack för dina boktips, Ylva!

måndag 15 april 2019

Boktips i samband med Världsbokdagen - Margareta Söderlund

I samband med Världsbokdagen vill jag dela med mig av läslust och boktips. Därför har jag under april bjudit in flera spännande, coola och inspirerande människor till att berätta om sin läsning och ge sina bästa boktips. Dagens boktips kommer från Margareta Söderlund som är pensionerad bibliotekarie. Hon var bibliotekarie på Eskilstuna stadsbibliotek när jag var runt 10 år och började i Deckarklubben som Margareta hade på biblioteket. Margareta hittade alltid på många roliga aktiviteter kopplade till olika böcker och jag minns hur jag och min kompis Sara alltid gick till biblioteket i början av varje månad för att göra Margaretas nya deckarfall i något som kallades Krimlabb, dit kunde barn komma och få testa på att lösa ett spännande fall. Ni förstår ju vilken inspirerande människa hon är och idag ska vi få veta vad hon läser. 

Vad läser du just nu och en bok jag ser fram emot att läsa snart?Just nu läser jag Ivo Andric klassiker, Bron över Drina, tänkt som en förberedelse inför min resa till Bosnien- Hercegovina i sommar. Den börjar med byggandet av en bro i staden Vizegrad  1566-71 - en vacker stenbro med elva brospann. Staden är knutpunkt på den väg som förenar Bosnien med Serbien och i förlängningen också med Konstantinopel. I denna periodvis oroliga gränsstad har olika nationaliteter slagit sig ner och muslimer, kristna och judar verkar i skiftande samförstånd under århundraderna. Den gedigna bron står där den står och följer stadsbornas liv och öden från generation till generation. Boken ger en mycket levande historisk överblick av en orolig trakt under 350 år och det var precis det jag ville ha. Jag har nu kommit till början av 1900-talet, serber och turkar krigar och ett av brospannen har minerats…
Eftersom Bron över Drina slutar vid första världskrigets utbrott är jag sugen på att läsa mer om senare tiders händelser i Bosnien. Härnäst siktar jag in mig på Cellon i Sarajevo av Steven Galloway som utspelar sig under några dagar av Sarajevos belägring 1992-1995. Med den hoppas jag få en liten gnutta mer förståelse för något för mig obegripligt. I det fallet har jag en dåres tilltro till skönlitteratur. Finns det något som kan hjälpa mig att förstå lär det vara just skönlitteratur. Vilken bok vill du tipsa om i samband med Världsbokdagen?Jag har valt en klassiker: Don Camillo och hans lilla  värld av Giovanni Guareschi. Med den vill jag slå ett slag för vuxenhögläsning som jag tycker är alldeles för underskattad. Don Camillo och hans lilla värld passar utmärkt som högläsningsbok med sin varma humor, sina korta kapitel lagom skruvade för min smak och dessutom små fina teckningar av författaren själv. Boken utspelar sig i en liten by i Italien mellan bergen och floden. Tiden är strax efter 1945. Här försiggår en ständig kamp mellan kyrkoherden, don Camillo, och hans antagonist, borgmästaren Peppone, kommunist. Kampen dem emellan är både mental och fysisk. Don Camillo är till exempel förvånansvärt händig med skjutvapen. I grunden har dock dessa båda fiender stor respekt för varandra. De är precis lika starka, andligt och kroppsligt, och skulle i princip kunna byta plats. Som om inte denna kamp är spännande nog finns en tredje huvudperson: Kristus på korset ovanför altaret i don Camillos kyrka. Han har också åsikter. Konversationen mellan don Camillo och Kristus om vad som är rätt och fel är helt underbar och det som gör boken till min favorit.  Har man en gång besökt don Camillos värld så vill man tillbaks, jag lovar! Desto roligare om man är fler! Boken finns nog inte längre att köpa men låna på biblioteket!
Tack för att du ville vara med och boktipsa, Margareta!