Sidor

måndag 29 juli 2019

Intervju med Lena Ollmark

En av sommarens bästa böcker är skräckboken Dödvatten av Lena Ollmark som jag läste nyligen. Det är en riktigt spännande och gripande bok om Vera som bor på ett behandlingshem och får följa med kompisen Max till ön Saltöga där märkliga saker börjar hända. Jag tyckte jättemycket om bokens handling, karaktärer och sättet den var skriven på. Dödvatten är verkligen en bok som är unik i sitt slag. Jag blev nyfiken på hur Lena Ollmark tänkt när hon skrev boken och hörde därför av mig till henne. I den här intervjun kan du läsa vad hon svarade på mina frågor. 

Vad har du inspirerats av när du skrivit Dödvatten?

När jag var liten såg jag en film av regissören Alfred Hitchcock som hette Rebecca. Det var en gammal svartvit rysare om en kvinna som gifter sig med en rik änkling som har en fantastisk gård som heter Mandalay. Mannens förra fru - den fantastiska Rebecca - har dött i en olycka till havs, men det känns som om hon fortfarande finns kvar i huset. Jag älskade den där historien - men när jag såg om den för ett antal år sedan tyckte jag att könsrollerna var skrämmande dammiga - och jag började drömma om hur jag skulle berätta historien - med frågor som jag tycker är viktiga och spännande. (Hitchcock-filmen var baserad på en bok av Daphne du Maurier.)


Dödvatten handlar mycket om psykisk ohälsa och det greppet tycker jag gör boken unik. Det är ett tungt ämne som många kan tycka är svårt att skriva om för barn och ungdomar. Var det självklart för dig att skriva om det?

Jag tycker psykisk ohälsa är ett väldigt spännande och viktigt ämne och jag är intresserad av psykologi (jag har skrivit en bok om att söka hjälp vid depressioner - Första hjälpen för insidan). Jag vill ju hoppas och tro att det bästa sättet ett komma till rätta med problem är att prata om dem, göra dem mindre läskiga och få människor att våga be om hjälp. Det finns alltid en väg till att må bättre - men det kan vara väldigt svårt att se det just när man mår dåligt. Dessutom älskar jag ju skräck och spökhistorier och för mig handlar rädsla ofta om psykologi - spöken vi har i huvudet. Mina huvudpersoner mår ofta rätt kasst :) Och jag tycker det är spännande att utsätta dem för otroligt jobbiga saker. Det kanske inte låter så snällt - men jag låter ju samtidigt mina huvudpersoner vara otroligt modiga :)


När boken huvudkaraktär Vera får veta att dödvatten är när strömmar i vattnet gör att man förlorar kontrollen över båten tänker hon att hon redan vet vad det är för något. Hon har upplevt dödvatten i livet. Hur skulle du beskriva Veras personlighet?

För mig är Vera en person som tidigt fått lära sig att hon är misslyckad, att det aldrig kommer att gå bra för henne. Men samtidigt är hon en fighter - hon vill leva och hon försöker ju till och med fucka upp ordentligt för att vara bäst på att vara sämst. Det är ju också en form av tävlingsinstinkt :) Och Vera har sin integritet, hon vet vem hon är. Men man blir väldigt ensam om man skjuter världen ifrån sig och bara är allmänt arg och avig. Vera blir väldigt sårbar när hon upplevt hur fint det är att vara vän med Max. Plötsligt börjar hon bry sig om vad andra tycker


På behandlingshemmet möter Vera Max och de blir vänner trots att de är varandras motsatser. I boken liknas deras relation vid vattnet: “Ena sekunden ljust och glatt, och i nästa mörkt och skrämmande.” Vad tänker du att det är som gör att Vera och Max blir så bra kompisar även om de är väldigt olika varandra?

Vera och Max delar ju mörka erfarenheter - och att de kan båda vara kan vara lugna och glada samtidigt som mörkret, rädslan och ångesten finns där. Men framförallt så tror jag att Max och Vera såg och förverkligade varandra (deras vänskap är ju nästan som en romantisk kärlekshistoria). Vera tyckte om att vara den person som Max såg i henne - och tvärt om.


Jag tyckte att Dödvatten var riktigt obehaglig och skrämmande. Vad är ditt bästa tips för att skriva läskigt?

Lena Ollmark, fotograf: Åsa Liff
För mig är nog det viktigaste att historien och det som händer känns trovärdig/t. Det kanske låter konstigt när jag nu ofta skriver om övernaturliga saker - men det är kanske är just därför. Jag vill ju att den som läser ska känna att det läskiga ska kunna hända just hen. Jag tycker inte det är läskigt när skrämmande händelser bara staplas på varandra - utan att det känns att det finns någon mening bakom det som händer. Det måste hänga ihop. Jag vill liksom förstå ondskan. Och så älskar jag ju att försöka hitta skräck i vardagen :)


Trots att jag tyckte att Dödvatten stundvis var väldigt läskig att läsa kunde jag inte släppa boken. Varför tror du att vi människor lockas av skräck och att bli skrämda?

Att bli rädd under kontrollerade former kan ju vara en sjukt skön adrenalinkick - som att åka bergochdalbana. Starka känslor är ju cool att uppleva. Själv var jag otroligt mörkrädd när jag var liten samtidigt som jag älskade skräck. Jag tror att spökhistorierna faktiskt till slut gjorde mig mindre rädd när jag lärde mig förstå hur de funkade.


Hur går du vidare i ditt författarskap efter Dödvatten? Håller du på att skriva någon ny bok?

Jag har precis avslutat en spökhistoriesamling som kommer i höst. Den heter Mardrömssällskapet. Dessutom skriver jag på en audioserie - en rysare i åtta delar som heter Slummer. Den skriver jag tillsammans med deckarförfattaren Håkan Östlund. Och så har jag massa andra idéer som jag hoppas hinna/kunna utveckla och skriva så småningom.

Tack Lena Ollmark för att jag fick intervjua dig om den fantastiska boken Dödvatten

söndag 28 juli 2019

Dödvatten

Lena Ollmarks nya skräckbok för mellanåldern är unik i sitt slag och riktigt spännande och läskig. En bok alla skräckälskade borde läsa!

Vera bor på ett behandlingshem eftersom att hon länge mått dåligt psykiskt och varit med om många svåra saker. Där träffar hon Max och trots att de är varandras motsatser blir de bästa vänner. Men det är något som inte stämmer med Max, Vera förstår inte varför hon mår så dåligt när hon har en fantastisk familj och mycket pengar. Max tvillingsyster Julia dog i en seglarolycka och det är klart att hon är ledsen över det men i övrigt verkar allt så bra. På sommaren får Vera följa med Max till familjens hus på ön Saltöga. Där har Vera en fantastisk sommar. Hon får testa på att segla, bada, sola och hjälpa till när familjen anordnar ett seglarkollo för barn. Men hela tiden känner Vera att det är något som är fel. Den döda systern Julia känns allt för närvarande. Det händer märkliga saker och Vera anklagas för att vilja vara som Julia. Kan det vara så att Julia spökar på ön? Och vad är egentligen sanningen om hennes död?

"Dödvatten. Ordet fick Vera att rysa mitt i solskenet. Dödvatten. Där man förlorar kontrollen. Det kändes som om hon redan visste vad det var för något."

Äntligen har det kommit en övernaturlig bok för mellanåldern med en helt unik berättelse! De flesta böckerna i den här genren och för den här målgruppen är väldigt lika varandra till handlingen men Dödvatten har ett nytt och annorlunda grepp. Den är skickligt skriven och jag har inte läst någon annan bok med liknande handling. Bokens stora tema är psykisk ohälsa och känns helt rätt i tiden. Det är också modigt av Lena Ollmark att skriva om det för barn. Det känns som ett tema som många kan tycka är svårt att skriva om för barn och ungdomar. Men Ollmark gör det på ett utomordentligt sätt. Det är ett tema som många kan känna igen sig i och som kan öppna till samtal. Sättet författaren använder psykisk ohälsa för att skapa skräck är också något som gör boken unik. 

Dödvatten är en riktigt spännande, obehaglig och läskig bok. Jag fick ta pauser flera gånger under läsningen när det blev läskigt. Både handlingen och sättet boken är skriven på gör att den blir kuslig att läsa. Språket är fantastiskt och boken är verkligen välskriven. Formuleringarna är genomtänkta och bidrar lika mycket som handlingen till stämningen i boken. Både språket och den spännande handlingen gjorde att jag hela tiden ville fortsätta läsa. Det var svårt att lägga ifrån mig boken. Men samtidigt var jag tvungen att göra det eftersom att jag en natt fick mardrömmar efter att ha sträckläst en del av boken under dagen. Även om jag är en ganska lättskrämd person tycker jag att mardrömmar är ett bra tecken att det är en riktigt bra bok. 

Boken klassas som en bok för 9-12 år, men jag tycker att den är riktigt skrämmande och passar för betydligt äldre också. Visst kan en modig 9-åring läsa den men en 18-åring kan ha lika stor behållning av boken. Det är en allåldersbok och jag tror att det beror mer på hur man är som person än hur gammal man är. Dock tror jag inte att barn under 9 år skulle förstå allt i boken och det tror jag att vissa 9-10 åringar också kan ha svårt med. Det kan nog vara en fördel att läsa Dödvatten tillsammans med en vuxen om man är yngre. Men det är en riktigt bra skräckbok som jag tror att alla skräckälskade skulle ha stor behållning av oavsett ålder!

Vill man läsa en spännande och läskig bok som dessutom är somrig och innehåller många andra fina detaljer är Dödvatten perfekt. En stor del av boken utspelar sig på sommaren och det handlar mycket om bland annat segling. Det märks att Lena Ollmark har mycket kunskap om vatten, segling och båtar. Som läsare lär man sig saker och det finns med många detaljer kring olika ämnen.

Det är också fint att i boken få möta olika sorters karaktärer och läsa om deras relationer. Jag gillar verkligen att läsa om relationen mellan Vera och Max och hur de blir så bra vänner fast de är väldigt olika. 

Dödvatten av Lena Ollmark var en fantastik läsupplevelse! Boken har ett djup som många barnböcker saknar och jag gillar verkligen hur unik den är. Det är intressant att läsa om psykisk ohälsa, relationer och segling! Lena Ollmark lyckas verkligen fånga mig i den här boken och jag ville inte sluta läsa trots att det var väldigt läskigt! Jag kan inte säga annat än att alla borde läsa Dödvatten!

Titel: Dödvatten
Författare: Lena Ollmark
Förlag: B. Wahlströms
Åldersgrupp: enligt förlaget 9-12 år, enligt mig från 9 år och uppåt
Mitt betyg: 5 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 26 juli 2019

Boktipsar i radio

Idag har jag varit och boktipsat på radio igen! Så roligt att under sommaren få besöka P4 Sörmland och dela med mig av mina bästa boktips!

Den här gången valde jag att tipsa om PAX-serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson, Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza och böckerna om Kerstin av Helena Hedlund och Katarina Strömgård. Som många av er vet är PAX-böckerna mina absoluta favortiböcker och därför var jag såklart tvungen att tipsa om dem på radio när jag hade chansen. Skulle kunna prata om PAX hur länge som helst! Sedan valde jag också en ungdomsbok, Ditt hjärta är mitt. Den läste jag i påskas och verkligen älskade! Dessutom ville jag tipsa om någon bok för yngre barn och då valde jag böckerna om Kerstin. Jag hade med mig den första boken Det fina med Kerstin som är en så fin bok om att vara barn. 

Vill du lyssna på inslaget där jag boktipsar hittar du det här. 


måndag 22 juli 2019

En härlig omläsning

Som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg har jag läst några böcker som varit sådär den senaste tiden. Men efter att jag hade skrivit inlägget bestämde jag mig för att testa att läsa om en gammal favoritbok. Istället för att försöka hitta nya bra böcker att läsa valde jag att läsa om Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck. Jag tror att det är ett bra sätt att hitta läsglädjen igen, att läsa om en bok man vet att man kommer gilla. Då blir man inte besviken. 

Karta för förälskade och andra vilsna köpte jag på bokmässan 2017 och läste första gången den hösten. Här är min recension jag skrev då. Där skrev jag att den var lite svår att komma in i men när jag väl gjort det var jag fast. Jag gav den 4 av 5 ugglor i betyg. Den här gången jag läste den kände jag lite samma sak, de första femtio sidorna var något tröga men när jag väl kom in i boken sträckläste jag den på bara någon dag. 

Boken handlar om Julia och Rasmus, man får läsa ur båda deras perspektiv. När boken börjar är Julia på väg till familjens sommarställe på Dalarö tillsammans med sin pappa. Hon brukar alltid åka dit med sin kompis Karin men eftersom att de är osams har Karin valt att följa med en annan kompis till Mallorca istället. Julia har råkat bli tillsammans med Isak, en kille Karin gillade men hennes plan är att allt ska lösa sig under sommaren. När hon är ifrån Isak ska hon äntligen bli kär i honom på riktigt och sedan kanske allt kan lösa sig med Karin. Men på Dalarö träffar Julia Rasmus som har hyrt en stuga där tillsammans med sin mamma. Han är en annorlunda kille som gillar att rita och måla. De börjar prata med varandra och med Rasmus är allt mycket enklare än vad det är med Isak. 

Ska du bara läsa en bok i sommar är det Karta för förälskade och andra vilsna du ska välja. Det är den ultimata sommarboken! Den innehåller sommar, kärlek, vänskap och böcker - vad mer behövs i en bok? Det är en så mysig och härlig bok som jag verkligen vill rekommendera till alla över 12 år!

Senaste gången jag var och boktipsade på radio tipsade jag om Karta för förälskade och andra vilsna. Då sa jag att en av sakerna jag gillade med boken är de litterära referenserna som finns i boken. Julia och Rasmus besöker bibliotek flera gånger i boken och handlingen cirkulerar mycket kring Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Det är en bok som jag själv läst och gillar mycket därför var det roligt att läsa om när karaktärerna läste och pratade om boken. 

Jag tycker att alla, speciellt alla bokälskare, borde läsa Karta för förälskade och andra vilsna. Det var ett bra val av mig att läsa om den just nu. Nu har jag precis avslutat Dödvatten av Lena Ollmark, den boken kommer det snart en recension på. I läshögen ligger Om henne talar vi inte av Eva Stilling, Vår älskade av Kamila Shamsie, Ett system så magnifikt att den bländar av Amanda Svensson, Den röda adressboken av Sofia Lundberg och Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein. Tror det kan bli bra fortsatt sommarläsning! 

torsdag 18 juli 2019

Läsningen just nu

Hej allihopa! Hoppas ni har en fin sommar! Det har jag. Jag är inne på min femte sommarlovsvecka nu. De tre första sommarjobbade jag på stadsodlingen, det var ett bra sommarjobb men det är skönt att vara lite ledig också. Det är ju mitt sista sommarlov och snart börjar jag sista året på gymnasiet. 

På vägen hem från sista sommarjobbsdagen åkte jag till biblioteket för att låna lite böcker och jag började läsa en av böckerna I våra röster finns krafter direkt. Det är en bok med texter från ungdomar som varit med i Berättarministeriets projekt och texterna handlar om ämnen som miljöförstöring och rasism. Några av texterna är skrivna som krönikor eller debattartiklar och vissa som dikter. En bra blandning av intressanta texter som var spännande att läsa. Jag gillar också att det är ungdomar som skrivit dem. Min första riktiga lediga dag vaknade jag tidigt. När jag sommarjobbade gick jag upp halv sex varje morgon eftersom att jag började jobb klockan sju och de tiderna satt väl i. Men då fick jag mycket lästid i alla fall och läste ut I våra röster finns krafter. Rekommenderar verkligen er att läsa den!

Efter jag hade läst ut I våra röster finns krafter plockade jag upp en ny bilderbok, Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore. Den innehåller en del av boken Vi på Saltkråkan och har så fina illustrationer! En riktigt fin och somrig bilderbok som jag är så glad att jag läste. Jag har också lyssnat på Vi på Saltkråkan som ljudbok nyligen och den är så fint inläst av Maria Johansson som spelar Tjorven i tv-serien. 

Den senaste tiden har vi varit ute i vår sommarstuga och jag har haft mycket lästid men det som har varit synd är att jag har läst böcker som inte varit så bra. Eller de har varit helt okej, men inga böcker jag verkligen tyckt om. Böckerna jag har läst är Under odjurpälsen av Klara Krantz, Är det nu allt börjar? av Siri Spont och Skuggsommar av Mia Öström. Den första boken skrev jag upp på min läslista efter att ha läst och gillar Klara Krantzs novell i Du springer. Under ojudrspälsen kom ut 2017 men jag har inte varit sugen på att läsa den förrän nu. Egentligen var det en helt okej berättelse och det gick väldigt fort att läsa den. Men jag störde mig lite på huvudkaraktären och den kändes lite mörk och dyster på något sätt. Är det nu allt börjar? handlar om en tjej som åker på språkresa till England med en person hon tidigare bara chattat med. Jag hade hört mycket bra om den och tänkte att det kunde vara en bra sommarbok. Dock handlade den lite för mycket om alkohol och festande för min smak och även den var lite mörk och dyster. Skuggsommar tyckte jag verkade vara om somrig bok och det var det också. Men inte heller den så glad och lite långtråkig. 

När jag inte har läst har jag paddlat på min nya stand up
paddel-bräda.
Det är lite tråkigt att jag inte läst så mycket bra på sista tiden. Jag vill hitta någon riktigt fin, glad och somrig bok att sträckläsa. Men jag vet inte riktigt vad jag ska läsa. I början av sommaren gjorde jag en lista på 23 böcker jag vill läsa i sommar. 14 av dem har jag läst under sommaren och två av dem känner jag mig inte så sugen på att läsa. Så jag har sju böcker kvar på listan, men några av dem har inte kommit ut än och några var utlånade på bibblan. Så jag tar gärna emot tips på böcker jag kan läsa nu i sommar!

Det jag tänkte läsa framöver är lite blandade böcker. Jag ska börja med en bok jag fick i brevlådan nyligen, Lena Ollmarks nya skräckbok för mellanåldern Dödvatten. Sedan har jag lånat Vår älskade av Kamila Shamsie och Om henne talar vi inte av Eva Stilling. Eva Stilling är en av lärarna på ett skrivarläger som jag ska på i augusti så det skulle vara roligt att läsa något av henne. Jag har också lånat Den röda adressboken av Sofia Lundberg av mamma, så den kanske jag läser. 

Så det var en liten uppdatering på min läsning just nu. Jag läser men de senaste böckerna har inte varit den bästa läsningen tyvärr. Berätta gärna i kommentarsfältet vad du läser just nu så kanske jag kan få lite nya tips och läsinspiration! 

måndag 15 juli 2019

Boktipsar i radio igen!

En vecka sedan jag boktipsade i radio senast och nu var det dags igen! Så himla roligt att få besöka Radio P4 Sörmland några gånger nu i sommar och tipsa om böcker. Den här gången valde jag en bokserie för barn och två riktigt bra ungdomsböcker!

Böckerna jag tipsar om är serien om Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge som är en jättefin och rolig serie för 6-9 år. Jag älskar karaktärerna i böckerna och att de är skrivna på ett så roligt sätt! De två ungdomsböckerna jag tipsar om är Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck och Kattvinden av Kristin Lindström och Helena Öberg. Det är två väldigt olika ungdomsböcker men båda är fantastiskt bra!

Här finns en länk till inslaget där jag boktipsar! 


söndag 14 juli 2019

ponton

I början av sommarlovet landade sommarnumret av ponton i min brevlåda. Det är en litterär tidskrift av och för unga som kommer ut fyra gånger om året. Tidningen innehåller text och bild gjorda av unga och även redaktionen består av unga. Jag vill tipsa om både att läsa ponton men också att skicka in sina egna texter och bilder till tidningen. Alla 14-21 kan skicka in texter och illustrationer och redaktionen som väjer ut vilka texter som ska publiceras är också de unga. Jag tycker att det är så kul att få läsa vad unga skriver och varje nummer av ponton innehåller många fantastiska texter. 

Det senaste numret av ponton läste jag till frukosten på altantrappan vid vår sommarstuga en sommarmorgon. Tycker att framsidan var väldigt fin och fastnade för flera texter i numret. Jag gillar den fina blandningen av inskickade texter och reportage av redaktionen. I det här numret gästar författaren Yrsa Keysendal med ett utdrag ur sin skrivdagbok från när hon skrev Friläge. Det fanns också en intervju med Kayo Mpoyi som var väldigt fin. Jag gillade också ett uppslag med samlade citat från olika ungdomsböcker! Fick många boktips där.

Just nu har ponton en novelltävling där temat är kulturens död. Här kan du läsa mer om den. Jag skulle vilja delta men jag måste komma på något bra att skriva om först. 

Jag rekommenderar verkligen att låna några nummer av ponton på biblioteket om det finns där, börja prenumerera eller skicka in texter och bilder till nästa nummer! Det är en så fin tidskrift som jag hoppas att fler kommer att upptäcka!

torsdag 11 juli 2019

Glitterflickan

Glitterflickan är en mysryslig bok skriven av Moa Eriksson Sandberg. Om ett spännande sommarlov att läsa under långa sommarlovsdagar. 

Eva-Lotties mamma är författare och under sommaren ska hon skriva klart sin roman. Eva-Lottie får följa med henne till ett gammalt hus ute på landet. Men sommarlovet blir inte som hon tänkt sig. Mamma sitter bara och skriver hela dagarna och Eva-Lottie har inget att göra. I huset och på gården hittar Eva-Lottie olika mystiska saker och hon bestämmer sig för att skriva en spökhistoria om huset de bor i. I huset möter Eva-Lottie Gloria, en speciell tant som verkar ha bott i huset länge. Hon berättar om sitt liv och husets historia. Det blir inspiration till Eva-Lotties spökhistoria och när fler mystiska saker sker börjar hon tvivla på vad som är verklighet och vad hon inbillar sig?

Glitterflickan är en välskriven och riktigt spännande mysrysare som är perfekt att läsa under sommarlovet. Den är kuslig och har ett bra driv i berättelsen samtidigt som boken tar upp vardagliga tankar och problem. Förutom det spännande kring huset och sakerna Eva-Lottie tar reda på till sin spökhistoria finns ett parallellt spår som handlar om Eva-Lottie och hennes kompis Noam som inte har lika bra kontakt längre när Noam har blivit tillsammans med Alma. Eva-Lottie funderar en del på kroppsideal och tjockhet. Hon har själv fått kommentarer om att hon är tjock från Alma. Det är ett viktigt ämne som Moa Eriksson Sandberg skriver om och som är viktigt att ta upp i litteratur för barn och unga. Det skrivs väldigt sällan om kroppsideal i skönlitteratur och jag tyckte det var intressant att läsa om. Jag tycker också att det vävs in bra i berättelsen. 

En annan sak jag gillar med Glitterflickan är att den handlar mycket om skrivande. Både Eva-Lottie och hennes mamma skriver och det är spännande hur skrivprocessen blir ett spännande moment i boken. Hela berättelsen om det mystiska som händer och saker som Gloria berättar för Eva-Lottie är grunden för bokens handling och som läsare väntar man alltid med spänning på vad som ska hända här näst. Glitterflickan är en bok som får en att fundera över hur allt egentligen hänger ihop och vem Gloria verkligen är.

Jag tror att många 9-12 åringar skulle tycka mycket om Moa Eriksson Sandbergs bok Glitterflickan. Den är riktigt spännande samtidigt som den tar upp viktiga ämnen. Som läsare kan man känna igen sig samtidigt som man hela tiden vill läsa vidare för att det är så spännande. Det är den perfekta boken för alla sommarlovslediga barn!

Titel: Glitterflickan
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibrisoch Bokus

måndag 8 juli 2019

Boktipsar i radio

I sommar har jag fått ett roligt uppdrag! Vid fyra tillfällen ska jag besöka Radio Sörmland och boktipsa. Så kul! Idag var jag där första gången och boktipsade. 

Jag valde tre olika böcker för olika åldrar som alla passar bra att läsa nu i sommar. Böckerna jag tipsade om är Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmatk, Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter och Drömlistan av Julien Sandrel. Här kan du lyssna på radioinslaget där jag boktipsar.


söndag 7 juli 2019

Halva året har gått

Det är juli och det betyder att halva året har gått. Det har gått fort men jag har också hunnit läsa mycket.  Läsningen i år har flutit på bra för min del och jag har läst otroligt mycket. Mitt mål för 2019 var att läsa minst 85 böcker under året. Hittills har jag läst 66 böcker så jag är på god väg! Jag valde att sätta ett lågt mål för att inte ha någon press på mig. Förra året läste jag 128 böcker och om jag fortsätter så här så kommer jag nog att läsa fler det här året. Jag räknar inte in ljudböcker i statistiken och utöver de lästa böckerna har jag i år lyssnat på 16 ljudböcker hittills. Jag såg att Lexie på bloggen Tusen sidor hade gjort en mitt-på-året-tag och idag tänkte jag göra samma tag.

1. Årets bästa bok hittills. 
Oj, vad svårt! Jag har läst många bra böcker i år men en av de bästa är Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter. Den var så fin, spännande och vackert skriven! En helt fantastisk bok!

2. Årets bästa uppföljare hittills. 
Jag kan nästan känna solen är Ebba Hyltmarks andra bok som löst hänger ihop med den tidigare boken Alla suger och det är ingens fel. Det får räknas som att det är en uppföljare för de var så himla bra!

3. En bok som gjorde dig glad. 
En bok som gjort mig glad i år är Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Jag älskar böckerna om Frallan och den här var så fin och bra skriven! Man blir lycklig i själen av att läsa den.

4. En bok som fick dig att gråta. 
Tusen stjärnors ö svarar jag här också. Den var väldigt sorglig, speciellt i slutet, då grät jag en skvätt. 

5. Störst överraskning. 
Jag blev överraskad över hur rafflande spännande Moa Eriksson Sandbergs bok Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande.

6. Störst besvikelse. 
En allvarsam lek av Sally Thorne hade jag sett fram emot att läsa. Men den var inte riktigt som jag tänkt mig och ganska tråkig. 

7. Nyaste fiktiva crushen. 
Jag har nog ingen ny fiktiv crush. Men jag håller med i det Lexie skrev i sitt inlägg att relationerna mellan Shirin och Ocean i En ocean av kärlek och relationen mellan Marlowe och Leo i Ditt hjärta är mitt var så fina! 

8. Nyaste favoritkaraktären. 
Jag tyckte att Vega i Jag kan nästan känna solen var en spännande karaktär, gillade också Tigris i Tusen stjärnors ö mycket! 

9. Ny favoritförfattare (debutant eller ny för dig).
Jenny Fagerlund är en författare jag upptäckt under året och hon är en ny favoritförfattare för mig. Jag har läst alla hennes böcker och älskat dem! Mest gillade jag Med hälsning från Båstad som är underbar sommarbok. Jag såg nyligen att Jenny Fagerlund släpper en ny bok i höst och den längtar jag mycket efter!

10. Favoritfilm baserad på bok du sett i år.
För ett tag sedan såg jag om filmatiseringen av Till alla killar jag har gillat och den filmen är så fin och bra! 

11. Favoritrecension du skrivit i år.
Min recension av Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén blev jag väldigt nöjd med. Tanken var också att jag skulle skriva om den i tidningen Hemmaliv som jag tipsade om böcker i men de la tyvärr ner tidningen under året. Det blev i alla fall en fin recension av en fin bok här på bloggen.

12. Den vackraste boken du fått eller köpt i år, än så länge. 
Jag fick den nya bilderboken Alla ska sova av Astrid Lindgren och Marit Törnkvist som recensionsexemplar av Rabén & Sjögren, den boken är verkligen så himla fin! Jag älskar illustrationerna.

13. En ny bok du inte läst än, men vill läsa. 
I våras släppte Denise Rudberg en ny bok som heter Kontrahenterna: Det första chiffret. Det är en historisk roman som verkar intressant men som jag inte hunnit läsa ännu.

14. Mest efterlängtade bok som ges ut under årets andra halva.
Det måste nog vara Ingela Korsells nya bok Väsenologi! Ingela är en av författarna till PAX och i slutet av sommaren kommer hon med den här boken som är en faktabok om olika väsen. Boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg och jag ser så mycket fram emot att läsa den!

15. Vilka böcker måste du läsa innan året är slut?
Det är många! Från vårens utgivning vill jag läsa Kontrahenterna: Det första chiffret av Denise Rudberg och Det andra inte ser av Christoffer Holst. Från sommarens utgivning Ett litet djur år Pelle av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore, Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo, Den dag du börjar av Jaquelune Woodson, Hjärta av sten av Ingelin Angerborn och Trollkarlarna av Mårten Sandén. Av de böcker som släpps i höst vill jag läsa bland andra Väsenologi av Ingela Korsell, Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund och Jenny Jägerfelds nya Mitt storslagna liv. Sedan vill jag också hinna med Vår älskade av Kamila Shamsie och Alltid Astrid av Ulla Lundqvist.

Hur har din läsning sett ut i år? 

torsdag 4 juli 2019

Hej då, vi ses väl?

Hej då, vi ses väl? är Linda Åkerströms första bok för ungdomar. Handlingen ligger mig precis i tiden och är en bok jag kan känna igen mig mycket i.

Nora har precis tagit studenten från vårdprogrammet. Hon ville egentligen gå estet men att måla är inget man kan jobba med, i alla fall inte i lilla Bergvik. Nu väntar åtta veckors sommarjobb inom hemtjänsten. Kanske kan Nora även få jobb där efter sommaren och det vore ju bra. Tycker alla andra. I hemlighet har Nora sökt till en konstskola på Öland. Men att lämna Bergvik och Leo, bästa kompisen som hon börjat känna mer för känns jobbigt. Tänk om han också har känslor för henne. Hur ska hon då kunna lämna Bergvik? Genom jobbet träffar Nora tanten Klara som bakar världens godaste hallongrottor med körsbärssylt och som också gillar att måla. Klara uppmanar Nora att vara lite mer som sitt hår och ändra riktning ibland. 

När jag läste om Hej då, vi ses väl? första gången drog jag på munnen för att handlingen verkade stämma in i mitt liv så bra just nu. Jag sommarjobbar och längtar efter något annat. Jag funderat över vad jag vill göra efter studenten och undrar om jag ska plugga här i Eskilstuna eller i en annan stad. Hur skulle det vara att lämna tryggheten i staden jag bott i hela mitt liv? När jag läste boken kände jag igen mig mycket i Noras tankar och funderingar och det tror jag att alla som är i min ålder kan göra. Hej då, vi ses väl? är en perfekt bok att läsa i sommar för att ha någon att relatera till. 

Det jag gillade mest i boken var relationerna. Jag tyckte om att läsa om relationen mellan Nora och Leo, de hade en så fin vänskapsrelation. Karaktärerna på Noras jobb var också intressanta att läsa om. Både de andra som jobbade där och de äldre människorna de besökte. Boken överraskade mig också flera gånger och fick vändningar jag inte hade förutspått. Mest gillade jag relationen mellan Nora, hennes arbetskompis Lisbeth och tanten Klara. Det var fint att läsa om vänskap över generationsgränserna. 

Boken handlar mycket om drömmar, framtiden och att bestämma sig över vad man vill i livet. Det gillade jag att läsa om. Men jag hade önskat att man snarare fick följa med Nora efter sommaren när hon kanske förverkligar sina drömmar snarare än när hon är hemma och sommarjobbar inom hemtjänsten. Det kunde bli lite långrandning att läsa om ibland. Jag gillade också bitarna om Noras konstintresse och hade gärna läst mer om det. 

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en bra ungdomsbok som jag skulle rekommendera till alla 14-20 år. Den har många intressanta komponenter i handlingen som man kan känna igen sig i, var mysig att läsa och överraskade mig flera gånger. 

Titel: Hej då, vi ses väl? 
Författare: Linda Åkerström 
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp enligt mig: 14-20 år
Mitt betyg: 3 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 2 juli 2019

Läst i juni

Den första sommarmånaden är slut nu och för mig har det varit en bra månad. Mycket sol, lunga dagar i skolan, sommarjobb och roliga saker som har hänt. Såklart har jag också läst mycket. Idag tänkte jag berätta om böckerna jag läste i juni. 

Sjöbodsblues av Sara H. Olsson är en riktigt somrig feel good bok som Bokfabriken skickade till mig. Den handlar om fyra kvinnor som möts i Tradviken. Jag tyckte mycket om boken både eftersom att den handlar om fyra kvinnor men också för att den var väldigt mysig att läsa.

Drömlistan av Julien Sandrel överraskade mig mycket! Jag hade hoppats att den skulle vara bra men den var verkligen fantastik. Den handlar om en mamma som bestämmer sig för att uppleva sin sons drömmar när han ligger i koma för att få honom att vakna upp. Boken var fin, sorglig och rolig! En riktigt stark läsupplevelse!

Hålla andan av Flora Wiström har jag sett fram emot att läsa sedan jag såg att den skulle komma ut. Jag älskade Floras tidigare bok Stanna och Hålla andan var minst lika bra, fast på ett annat sätt. Jag älskade språket i den här boken och att miljön är en  simhall, det var spännande att läsa om.

Vi går varvet av Ina Lagerwall är en bok om hur det kan vara att gå på högstadiet. Den handlar mycket om vänskap och att växa upp. Jag kunde känna igen mig mycket i Vi går varvet och tyckte att boken var riktigt bra. 

Gruvan av Sara Lövestam blev jag sugen på att läsa efter att de pratat om den i Barnbokspodden. Det är en spännande bok för mellanåldern som väver in historia i handlingen. Jag tyckte att den var bra skriven och hade en intressant handling. 

Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark verkligen älskade jag! Det var en så fin bok som jag inte kunde sluta läsa. Ebba har verkligen fångat så många känslor i boken och jag tycker att alla borde läsa den i sommar!

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en bok som passade mig perfekt att läsa just nu. Den handlar om en tjej som sommarjobbar i hemtjänsten och funderar på vad hon vill göra nu efter gymnasiet. Jag läste den på kvällarna efter mitt sommarjobb och kunde relatera mycket till hennes tankar och känslor. 


Gun love av Jennifer Clement är en ny bok av författaren till En bön för de stulna som jag älskade. Det var fint att få återse Jennifer Clements fantastiska språk men den här boken berörde mig inte på samma sätt som hennes tidigare. Kanske behöver jag läsa den två gånger för att gilla den mer, så var det med En bön för de stulna.

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg är mysrysare som jag tyckte mycket om. Boken handlar om Eva-Lottie och hennes mamma som är författare. De bor i ett gammalt hus under sommaren där mamman ska skriva klart sin roman. Eva-Lottie träffar Gloria som berättar om huset och sitt liv och det tänker hon använda för att skriva en skräckberättelse. En spännande bok med intressant handling!

Sunnanäng av Astrid Lindgren blev nästa bok i min utmaning att läsa alla Astrid Lindgrens böcker. Det är en bok med fyra noveller. Jag tyckte mycket om att de alla hängde ihop på det sättet att de började med samma mening. De tre första var riktigt bra i sann Astrid Lindgren-anda men den sista förstod jag mig inte riktigt på.

Det bästa med mitt sommarjobb har varit att jag har kunnat lyssna på ljudbok under tiden jag rensade ogräs eller gjorde andra saker. I juni lyssnade jag på tre ljudböcker. Den första var En ocean av kärlek av Tahere Mafi som jag verkligen blev positivt överraskad av. Den handlar om en muslimsk tjej och utspelar sig strax efter terrorattentatet 2001. Sedan lyssnade jag på Stella och hemligheten av Madeleine Bernadotte, Katarina Gustafsson-Teixeira och Marie Oskarsson mest eftersom att det är Prinsessan Madeleine som varit med och skrivit den och jag ville se hur den var. Jag tyckte att det var bra att boken tog upp ett viktigt ämne och var skriven på ett sätt som passar för barn. Till sist lyssnade jag på Sexstrejken Åsa Hellberg och den boken förgyllde verkligen mina sommarjobbsdagar. Boken handlar om tre tjejer som bestämmer sig för att starta en sexstrejk på skolan för att få bukt på killarnas trakasserier. Det är en väldigt underhållande bok vars handling överraskade mig mycket i sina vändningar.

I juli ska jag jobba en vecka sedan är jag ledig och då ser jag fram emot mycket läsning. Jag planerar att läsa Alltid Astrid av Ulla Lundqvist, Vår älskade av Kamila Shamsie och Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson. Sedan får vi se vad det blir! Vad ska du läsa i juli?
Det blev en fin midsommar!