Sidor

torsdag 31 oktober 2019

Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en ny bok för mellanåldern, den heter Mitt storslagna liv och har också blivit nominerad till Augustpriset. 

Boken handlar om Sigge som tillsammans med sin mamma och systrarna Majken och Bobo flyttar från Stockholm till det lilla samhället Skärblacka. De bor nu hos mormor som driver pensionatet The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka som inte längre kan ha några gäster för att Sigge och hans familj ska få plats. Efter sommarlovet ska Sigge börja i en ny skola i den nya staden och hans plan är att han under sommaren ska ta reda på hur man blir populär och förändra sig själv till att bli sitt bästa jag. Han vill få kompisar och inte betraktas som ett freak med sitt skelande öga. Men hur blir man egentligen populär och kommer ha hinna bli det under sommarlovet?

"Min plan var att bli populär. Omåttligt populär. Jag ville att folk skulle skrika och svimma när jag gick förbi, jag ville skriva autografer, jag ville att folk skulle ta selfies med mig och springa fnittrande därifrån. Jag ville bli som Kayne West eller Beyoncé. Okej det där kanske var lite väl optimistiskt. En mer realistisk önskan var att jag ville kunna prata med folk utan att de tittade på mig som om jag vore ett freak."

Att Jenny Jägerfeld har ett knivskarpt öga för mellanåldersläsaren vet vi sedan innan. Jag gillar Mitt storslagna liv lika mycket som hennes tidigare böcker för den åldern, Comedy Queen och Brorsan är kung. I de tidigare böckerna skriver hon om svåra ämnen som självmord och att vara transperson. I Mitt storslagna liv är det att vilja vara populär som är i fokus. Att vilja bli populär och omtyckt är nog något vi alla någon gång önskat. Det är lätt att känna igen sig i Sigge och jag gillar verkligen hur boken är skriven ur hans perspektiv. Sigge är berättaren och läsaren får följa honom varje dag under sommarlovet då han har som mål att bli populär. 

Förutom Sigge lär läsaren känna andra karaktärer. Systern Majken som pratar högt och har lätt att få kompisar. Den andra systern Bobo som nästan inte kan säga något annat än namnet på sin favoritgrönsak, "gujka". Mormor Charlotte vars namn ska uttalas med engelsk accent och som samlar på uppstoppade djur. Det är roliga karaktärer som ger läsupplevelsen det där lilla extra.

Att läsa Mitt storslagna liv är underhållande och roligt. Det är en sådan där bok man snabbt kommer in i och som är svår att lägga ifrån sig. I sann Jägerfeld-anda skildras Sigges kamp i att försöka bli populär. Den är väl värd sin Augustprisnominering och om en mellanåldersbok äntligen kan få ta hem priset är det här den jag vill se högst upp på prispallen. 

Titel: Mitt storslagna liv
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 29 oktober 2019

Kurs i att skriva barnbokskritik

I torsdags och fredags var jag i Stockholm på Svenska barnboksinstitutets kurs i att skriva barnbokskritik. Det var andra året kursen gick och vi var ett gäng på bara kvinnor och de flesta var lärare och bibliotekarier. Under dagarna fick jag massor av inspiration, kunskap och nya tankar. 

På torsdagen började dagen med en introduktion av Åsa Warnqvist och efter det fick vi lyssna till Ulla Rhedin. Hon är doktor i litteraturvetenskap och har varit barnbokskritiker i DN länge. Hon pratade mycket om bilderböcker och olika begrepp som är viktiga inom kritiken. När man lyssnade på henne märktes det verkligen hur mycket kunskap och erfarenhet hon har och det var så häftigt att få ta del av hennes tankar kring barmbokskritiken. Begrepp inom kritiken kan låta lite torrt och tråkigt men hon gjorde det verkligen intressant med sitt engagemang och sina anekdoter från hennes verksamma tid. 

Efter det var det dags att lyssna på Erik Titusson som är förlagschef på Lilla Piratförlaget. Han pratade om kritik ur ett förläggarpespektiv. I sitt föredrag utgick han från sina egna tankar kring barnbokskritiken och han pratade bland annat om vad kvalitet är och vilka fallgropar det kan finnas när man skriver recension. 

När vi hade ätit lunch hade Ulla Rhedin sitt andra föredrag då hon riktade in sig mer på bilderböcker och hur man kan tänka när man recenserar och analyserar bilderböcker. Det var väldigt intressant att få tips och tankar på hur man kan tänka kring just bilderböcker eftersom det är en genre som jag sällan recenserar och tycker är svårt. Ulla Rhedin kan verkligen mycket om bildberättande och det var inspirerande att höra henne prata om det. 

Dagens sista föreläsning kallades för "Kritiken ska krasa mellan tänderna" och hölls av Mia Österlund som är docent och universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Hon är också verksam kritiker i Finland. Hon pratade mycket om vad hon tycker är barnbokskritikens budord och genom det fick jag många tips och nya tankar. Något jag tog med mig var att recensionen ska vara välskriven även om boken som recenseras inte är det. Mia Österlund ser en recension som ett verk som man ska lägga ner mycket tid på. Hon menar att författaren och illustratören är värda det efter arbetet de lagt ner på boken. Det var väldigt inspirerande att lyssna på Mia och hon verkar vara en väldigt härlig person. Nästan så att jag vill läsa litteraturvetenskap i Åbo för att få ha henne som lärare! Vi hade också en workshop i hennes regi där vi diskuterade bilderböckerna Cikada och God natt på jorden

Fredagen som var andra kursdagen inleddes med att Åsa Warnqvist pratade om barnboksbranschen och 2018 års bokprovning. Väldigt intressant! Därefter pratade Mats Berggren som varit kritiker och är ungdomsboksförfarrare om kritik och utgick från olika exempelrecensioner som vi läst inför kursdagarna. Det gjorde att jag fick syn på många nya saker. Även han tog upp frågan vad som är kvalitet. Vi hade sedan en workshop med honom då vi delades in i grupper och fick diskutera varandras recensioner av en outgiven ungdomsbok som vi läst och recenserat inför kursen. Att läsa andras recensioner och prata om dem visade sig vara ett väldigt bra sätt att lära sig saker på. 

Efter lunch pratade Mia Österlund om viktiga beståndsdelar i en recension. Sedan hade vi en workshop där vi i grupper diskuterade våra recensioner vi skrivit inför kursen av olika bilderböcker på samma sätt som i den tidigare workshopen. Jag fick många bra tips på hur jag skulle kunna utveckla min recension och vi fick också respons från Mia vilket var både värdefullt och lite läskigt. Tidigare under kursen hade Mia Österlund pratat om sitt manifest gällande barnbokskritik där hon samlat de hon tycker är allra viktigast. Som ett avslut på hennes workshop fick vi göra ett eget manifest med det vi lärt oss under kursen. 

Dagen och kursen avslutades med en föreläsning med Lotta Olsson som är kritiker på DN. Hon är en stor förebild för mig och det var otroligt inspirerande att lyssna på henne. Hon pratade mycket om hennes egna erfarenheter och hur kritiken har förändrats under tiden hon varit i branschen. 

Mycket av det som det pratades om på kursen har jag tänkt på när jag själv skriver recensioner men inte haft ord och begrepp för. Det var väldigt intressant att höra de här kunniga människorna dela med sig av sina tankar och erfarenheter och jag lärde mig otroligt mycket. Om det skulle vara något jag saknade var det ett perspektiv ur den digitala världen med bokbloggar till exempel. Mycket av det de sa kan såklart tillämpas även i en bloggtext och vi pratade mycket om hur olika man kan skriva i en tidningsrecension jämfört med i en bloggtext. Jag tar med mig det de sa att man till exempel ska göra eller inte ska göra men tänker att jag ändå kan göra lite som jag vill eftersom att min blogg är min egna plattform och vissa saker kanske fungerar bra på en blogg men inte skulle göra det i en bloggtext. Det är olika mottagare och man förväntar sig också olika slags texter beroende på var man läser den. 

Om du får chansen att gå den här kursen om de ordnar den igen framöver tycker jag absolut att du ska gå den. Den var väldigt givande och jag är helt fylld av ny kunskap och inspiration efter de här dagarna!

söndag 27 oktober 2019

Boktips inför läslovet!

Imorgon börjar vecka 44 vilket betyder att det är LÄSLOV! Och ja, höstlovet har bytt namn till läslovet, det är ett regeringsbeslut som har fått igenom det! Jag har längtat massor efter läslovet, det kommer väldigt lägligt då vi har haft otroligt mycket i skolan de senaste veckorna. Nu ser jag fram emot med en vecka fylld av läsning, bokrelaterade aktiviteter och att träffa kompisar! Jag uppmanar också dig att ta dig lite extra tid till läsning under vecka 44, oavsett om du är ledig eller jobbar. Läslovet är ett samarbete mellan olika aktörer och en satsning för att främja läsning hos barn och unga. Det arnordnas massor av aktivteter runt om i landet som du kan läsa om på läslovets hemsida. Jag tycker att det är ett bra tillfälle att fokusera lite extra på läsningen. Använd gärna ordet läslov också. Det är det minska du kan göra för att främja läsning! Undet läslovsveckan kommer jag som vanligt att publicera olika inlägg om barn och ungdomsböcker och i slutet av veckan kommer jag att berätta om mitt läslov. Redan nu börjar jag läslovet med tips på böcker som passar bra att läsa under läslovet och många av dem är lite läskiga eftersom det snart är Halloween. 

Hej alla monster av Jenny Bergman och Alexander Jansson är en bilderbok för 3-6 år som handlar om ett barn vars mamma blir ond. Mamman tar med barnet på en promenad där de stöter på massar av läskiga monster. Det är en både lite kuslig men också fin bok som jag tänker kan passa bra som högläsning tillsammans under läslovet!


Athena - Stålkastare tack! är Elin Eks andra bok om Athena. Den handlar om när Athena och hennes klass ska ha luciashow men musikläraren har brutit armarna och de har en trött vikarie. Athena ska vara konferencier så det är katastrof! Dessutom kanske hennes bästa vän Ronja kanske måste byta skola för att hennes föräldrar tycker att hon är för tyst och blyg. Tillsammans med Rädda-Jorden-Klubben ska de också försöka få skolan att införa köttmåndag så att de bara ska servera kött en dag i veckan på skolan. Athena - Stålkastare tack! är en riktigt rolig och underhållande bok. Dessutom gillar jag att boken tar upp viktiga ämnen som rätten att få vara som man är och klimatfrågan. Tips till alla 9-12 åringar!


Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund rekommenderar jag till alla 9-12 åringar som vill läsa något läskigt under läslovet. Den handlar om Vanessa, Abbe och Martin som åker till en gammal prästgård där det sägs spöka på läslovet för att spela in en läskig youtubevideo till Vanessas youtubekanal. Där händer märkliga saker och det verkar som om spökena följer efter dem hem. En riktigt kuslig bok som är oerhört spännande och också tar upp vardagliga problem. Det är den perfekta läslovsboken! 


Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg är en ungdomsbok. Den handlar om Julia som flyttar till en ny stad och börjar i en ny skola. Hon går teaterlinjen och de ska sätta upp Hamlet. När Julia får rollen som Ofelia blir klasskompisen Ester så arg att hon springer ut från skolan och försvinner mystiskt. Julia bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Det här är en väldigt spännande bok som är omöjlig att lägga ifrån sig. 


Det andra inte ser av Christoffer Holst är även det en spännande och lite läskig ungdomsbok. Den handlar om Tove som flyttar till Dalarna med sin familj till ett hus där det verkar spöka. Märkliga saker händer och Tove bestämmer sig för att ta reda på vad spöket vill. Det är en kuslig berättelse samtidigt som boken också handlar om att de gör sig hemmastadda i den nya staden. Jag fick en höstig känsla när jag läste den och tänker mig att den därför kan passa bra att läsa under läslovet.


Det var några av mina bästa boktips inför läslovet! Vad ska du läsa under läslovet?

torsdag 24 oktober 2019

Länsantologi för unga i Sörmland

Hösten 2020 kommer Sörmland berättar att ge ut en antologi med texter skrivna av unga som går på högstadiet och gymnasiet i Sörmland. Jag tillsammans med de andra som var på Sörmland berättars författarskola i somras kommer att sitta i juryn och välja ut vilka texter som kommer med.

Det enda kraven på texten är att den ska utgå från en redan existerande text och vara max 6000 tecken inklusive blanksteg. Om du går i gymnasiet kommer texten också kunna vara med i tävlingen Jag skriver i dina ord. Jag tycker att det här är en superrolig idé och det ska bli spännande att läsa alla texter som skickas in och få vara med och välja ut vilka texter som ska publiceras. Alla som går i högstadiet eller gymnasiet i Sörmland kan vara med så tipsa gärna alla du känner i målgruppen!

Här kan du läsa all information om tävlingen.

En bild på mig från författarskolan som Sörmland berättar tagit.

tisdag 22 oktober 2019

Mirabell och Astrakan

Annika Thor, författaren till En ö i havet-böckerna, har tillsammans med illustratören Maria Jönsson gjort bilderboken Mirabell och Astrakan

Boken handlar om Mirabell och Astrakan som båda är i en lekpark och väntar på någon. Vem det är de väntar på vet de inte men kanske kommer allt bli bra när denna någon kommer. Båda vill vara själva i lekparken och försöker få bort den andra. Men kanske är det varandra de väntar på?

"Vem väntar du på Mirabell? Nån som inte blir arg. Nån som vill bli din vän. Det måste väl finnas en endaste en?"

Mirabell och Astrakan är en fin bilderbok med både fin text och illustrationer. Den tar upp ett viktigt ämne på ett bra sätt. Jag tycker verkligen att både texten och bilderna beskriver fint hur det kan vara att känna sig utanför och inte våga stå upp för sig själv. Både Mirabell och Astrakan längtat båda efter en vän, något jag tror att många kan känna igen sig i. Att vissa delar av boken också är skrivna med ett större och fetstilt typsnitt gör att en större känsla bildas. 

Maria Jönssons illustrationer är fina och talande. Karaktärernas ansiktisuttryck ger mycket känsla och jag gillar verkligen att alla illustrationer går i samma svart-via och orange-rosa toner. 

Vill du läsa en fin bilderbok själv som vuxen eller högt för barn är Mirabell och Astrakan ett bra tips!

Titel: Mirabell och Astrakan
Författare: Annika Thor
Illustratör: Maria Jönsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

måndag 21 oktober 2019

De nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Jag ville inte missa livesändningen av Augustprisets nomineringsevent som började precis när min körträning slutade. Så jag satte på livesändningen på mobilen, stoppade hörlurarna i öronen och la mobilen i fickan när jag cyklade hem. När Yukiko Duke som var konferencier började räkna ner till att nomineringarna skulle tillkännages var jag nästan hemma men jag var tvungen att stanna till och titta. Det regnade och allt kändes fuktigt och där stod jag med min cykel och fick hålla mig från att skrika ett glädjetjut när jag hörde att Mitt storslagna liv och Dyksommar blivit nominerade. Jag gissade rätt på de två böckerna. Det ska bli spännande att läsa alla nominerade böcker i barn- och ungdomskategorin. Här är alla de nominerade: 

 Sen kom vintern, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget




Mitt storslagna liv, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren


Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs


Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren

 

Jordgubbsbarnen, Sara Olausson, Rabén & Sjögren



Dyksommar, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok


söndag 20 oktober 2019

Augustpriset 2019 - Mina gissningar

Sedan 2016 då jag var ambassadör för Augustpriset har jag varje år försökt att gissa på vilka böcker jag tror kommer att bli nominerade till priset i barn- och ungdomskategorin. Så även i år! Böckerna som har chans att bli nominerade ska vara utgivna mellan 22 oktober 2018 och 20 oktober 2019. Det har varit ett starkt bokår när det gäller utgivningen av barn- och ungdomsböcker och jag har många böcker som jag tror och hoppas på. Sex stycken böcker nomineras och av dem brukar det finnas med några bilderböcker och någon ungdomsbok. Sedan dem har gjort om juryn har också några mellanåldersböcker blivit nominerade. Jag hoppas på att det är en bra blandning av böcker för olika åldrar som är nominerade i år. Men nu sätter vi igång med mina gissningar!

Dyksommar med text av Sara Stridsberg och illustrationer av Sara Lundberg är den första boken jag gissar på! Det är en vacker bilderbok till både text och bild som handlar om ett barn vars pappa inte vill leva längre. Både Sara Stridsberg och Sara Lundberg har båda varit nominerade till Augustpriset tidigare. Sara Lundberg vann år 2017 för sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill. Jag tror att Dyksommar är en bok som kan tilltala juryn mycket i både ämnet och sättet den är skriven på. Jag själv tycker att det är en väldigt fin bok som verkligen förtjänar att bli nominerad till Augustpriset. Det skulle också vara roligt om ett litet förlag som Mirando bok som gett ut den här boken får en bok nominerad. 



Folk av Emma och Lisen Adbåge är en bok på rim med fina bilder. Alla verser handlar om folk på något sätt och de är underfundigt skrivna. Emma Adbåge vann Augustpriset förra året med sin bilderbok Gropen och jag tror att hon verkligen har chans att vinna även det här året. Folk ges ut av Natur & Kultur och de brukar nästan alltid ha med någon bok som är nominerad. Det skulle vara väldigt roligt om den här boken blir nominerad för det är en favorit hos mig!



Jag och alla är även det en bilderbok. Den är skriven av Ylva Karlsson och illustrerad av Sara Lundberg. Boken handlar om barn som alla funderar på hur det skulle kännas att vara någon annan. Jag tyckte mycket om den här boken när jag läste den när den kom ut i början av året och vet att jag tänkte redan då att den har Augustpriskvalité. Det skulle ju vara intressant om Sara Lundberg blev nominerad för två böcker, men jag hoppas verkligen på den här också för att Ylva Karlsson verkligen är värd en nominering! Hon har tidigare vunnit Augustpriset för skrivboken Skriv om och om igen som hon gjorde tillsammans med Katarina Kuick och Sara Lundberg. 



Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld är en bok för 9-12 åringar som handlar om Sigge som flyttar från Stockholm till ett mindre samhälle. Under sommarlovet är hans mål att han ska ändra på sig så att han när skolan börjar kan bli populär och passa in i den nya klassen. Det är en riktigt rolig bok med spännande karaktärer och det vore roligt om den blir nominerad. Jenny Jägerfeld blev nominerad förra året för sin roliga och sorgliga bok Comedy Queen, en av mina absoluta favoritböcker. Mitt storslagna liv är likt Jag och alla utgiven hos Rabén & Sjögren och de brukar ofta ha med nominerade böcker till Augustpriset. 



Min syster är ett spöke och andra dikter av Lena Sjöberg är som titeln säger en diktsamling. Den riktar sig till 9-12 åringar och är rikt illustrerad. Jag tror och hoppas på att både dikterna och illustrationerna faller Augustjuryn i smaken för jag tycker att det är en riktigt fin bok som verkligen borde bli nominerad till Augustpriset. Även den är utgiven av Rabén & Sjögren.



Välj mig av Christina Lindström är en ungdomsbok utgiven av B. Wahlströms. Jag har inte hunnit läsa den än men när jag läst om den tycker jag det verkar vara en bok som skulle kunna ha chans att bli Augustnominerad. Det brukar alltid vara någon ungdomsbok med och därför tänker jag att jag gissar på den här! Det skulle vara roligt om den blir nominerad för då måste jag ju verkligen läsa den snart!



Det var svårt att välja bara sex stycken böcker, jag har många fler böcker jag tror skulle ha en chans att bli nominerade. Emma Karinsdotters Tusen stjärnors ö tycker jag verkligen borde bli nominerad men vad jag har för mig brukar inte böcker från Bonnier Carlsen vara nominerade. Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén, Dödvatten av Lena Ollmark och Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab och Sara Bergebo tror jag också har en chans att bli nominerade. Dessutom hoppas jag såklart på att Ingela Korsells faktabok Väsenologi ska bli nominerad, det vore så kul! Vilka böcker det blir får vi se imorgon, det ska bli otroligt spännande och jag hoppas att jag gissade några rätt! Vilka böcker tror du på?

torsdag 17 oktober 2019

Radioboktips

I somras boktipsade jag hos radio P4 Sörmland några gånger och det har jag fortsatt med på fredagarna under hösten. Om ni vill höra mig boktipsa kan ni lyssna på P4 Sörmland vid kl. 11 på fredagar. Jag brukar dela med mig av tre boktips i varje avsnitt och delar länken efteråt på min facebooksida Agnes bokblogg. Jag tänker att jag då och då kan göra inlägg där jag länkar till radioboktipsen. 


Den 6/9 tipsade jag om Planeten Frank av David Yoon som är en fin ungdomsbok om rasism och identitet, den läskiga mellanåldersboken Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund och allåldersbilderboken Folk av Emma och Lisen Adbåge. Här kan du lyssna på det programmet.

Den 13/9 tipsade jag om den välskrivna vuxenboken Om henne talar vi inte av Eva Stilling som utspelar delvis i Eskilstuna där jag bor, Det andra inte ser av Christoffer Holst som är en läskig ungdomsbok och den fina bilderboken Den dag du börjar av Jaqueline Woodsoon och Rafael López. Här kan du lyssna på det.

Den 20/9 tipsade jag om Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria som är en fin vardagskildring för 6-9 åringar, Berör och förstör: dikter för unga i urval av Athena Farrokhzad och Kristoffer Folkhammar och Vänner för alltid? av Emma Askling som är en vardaglig bok för mellanåldern. Här kan du lyssna på det.

Den 11/10 tipsade jag om diktboken Min syster är ett spöke och andra dikter av Lena Sjöberg, den både sorgliga och roliga boken för 9-12 år Comedy Queen av Jenny Jägerfeld och Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet av Ingrid Jönsson och Anna Westin som är en fin och lättläst bok. Här kan du lyssna på det.

Hoppas ni gillar boktipsen!

tisdag 15 oktober 2019

Allt du gav mig var minnen

Adam Silvera är en författare jag varit nyfiken på men inte läst något av då ingen av hans böcker tidigare funnits på svenska. Nu har Lavender Lit översatt hans bok Allt du gav mig var minnen som är en fin och sorglig bok. 

Boken handlar om Griffin vars expojkvän Theo har dött. Theo hade flyttat till Kalifornien och blivit tillsammans med Jackson men Griffin hade alltid tänkt att de två skulle bli ett par igen så småningom. I boken får vi följa Griffin i hans sorg då han får stöd av Jackson i nutid och läsa om Griffin och Theo i då från att de blev ett par. 

Jag tycker att den här boken är berättad på ett riktigt bra sätt. Att den är skriven med varannat kapitel i nutid när Theo är död och varannat kapitel i dåtid innan han dog är ett spännande grepp. Det gör att man som läsare hela tiden vet vart historien är på väg i dåtidsdelarna vilket bygger upp en spänning och känsla. Jag tyckte mer om att läsa dåtidsdelarna eftersom jag verkligen gillade berättelsen om hur Theo och Griffin blev ett tillsammans men också för att delarna i nutid var så sorgliga. 

Alla karaktärerna i Allt du gav mig var minnen är personer som var intressanta att läsa om. De har sina egna små egenheter som till exempel Griffins tvångstankar som är en stor del av berättelsen. Jag gillar också deras nördighet. En annan fördel med att boken har två olika perspektiv i nutid och dåtid är att man får lära känna även Theo som man vet har dött. 

När jag läste den här boken fick jag vid några tillfällen pausa läsningen och läsa några andra böcker imellan som jag behövde läsa. Det gjorde att läsningen av Allt du gav mig var minnen inte flöt på på det sätt jag hade önskar. Jag kunde känna att boken var något långsam och att det tog lång tid för mig att ta mig igenom den. Men det kan ju bero på att jag läste andra böcker imellan. Dessutom passar det långsamma eftersom boken handlar om sorg.

I det stora hela är Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera en fin och sorglig bok som är skriven på ett annorlunda sätt. Det var en fin läsupplevelse och jag skulle absolut kunna rekommendra andra att läsa den. 

Titel: Allt du gav mig var minnen
Författare: Adam Silvera
Förlag: Lavender Lit
Åldersgrupp: från 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 13 oktober 2019

Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet

Den tredje firstående boken om bokhunden Edgar är här lika fin och rolig som de tidigare böckerna. Med text av Ingrid Jönsson och illustrationer av Anna Westin är den ett bra tips till den som vill läsa en lättläst bok. 

Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet handlar om när Edgar är på skolan där barnen läser för honom. På rasten verkar inte Edgars matte Karin bry sig om honom. Hon bara pratar med vaktmästaren. På kvällen ser Edgar att vaktmästaren är hemma hos dem och sitter och äter i deras kök. Edgar förstår inte vad det är som är så speciellt med den där vaktmästaren och bestämmer sig för att ta redan på vad som är vaktmästarens hemlighet. 

Precis som de tidigare böckerna om bokhunden Edgar är det här en fin berättelse med fina illustrationer. Det är roligt att läsa ur en hunds perspektiv och det tror jag också att många barn kan uppskatta. Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet är lättläst men innehåller ändå en spännande berättelse. Dessutom är boken pedagogiskt skriven och har i slutet olika uppgifter där man kan arbeta med läsförståelse kopplat till boken. 

Jag rekommenderar Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet av Ingrid Jönsson och Anna Westin till alla 6-9 åringar!

Titel: Bokhunden Edgar och vakmästarens hemlighet
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Förlag: Beta pedagog
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibirs, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 10 oktober 2019

Bokhaul från Bokmässan

Jag fick med mig fem böcker från Bokmässan. Fem böcker jag verkligen ser fram emot att läsa, några spontana köp och några planerade. 


Den första boken jag köpte på Bokmässan var Inte som du av Johanna Schriber och Ida Ömalm Ronvall. Jag lyssnade på ett samtal där författarna pratade om att skriva tillsammans. De berättade om boken där de beskriver ett samhälle där tjejer och kvinnor har makten och jag tyckte att den lät väldigt intressant. Därför köpte jag boken och jag fick den också signerad!

Klåda av Ellen Strömberg köpte jag efter att ha lyssnat till ett samtal där hon pratade med Flora Wiström, Yrsa Keysendal och Julia Wickholm om skrivande samarbete. Jag har läst Ellen Strömbergs tidigare bok Jaga vatten och visste inte att hon hade kommit ut med en ny bok. Även den här boken fick jag signerad och jag hoppas att jag kommer gilla den!

En bok jag hade planerat att köpa var Skrivboken av Kristina Ohlsson. Det är en bok som handlar om hennes författarresa och där hon har samlat sina skrivtips. Jag ser så mycket fram emot att läsa den! 

Jag hade guldkort på Bokmässan och då fick man en goodiebag. I den låg den en av nyutgåvorna av de kvinnliga nobelpristagarna. Jag fick Burgers dotter av Nadine Gordimer. Formgivningen på de här böckerna är så vackra och det är roligt att äga en av dem!

Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert hade jag bestämt mig för innan Bokmässan att jag skulle få med mig hem. Efter ett samtal med Bart Moeyaert på Biblioteks- och berättarscenen köpte jag den och fick också den signerad. 

En härlig hög med böcker blev skörden från årets Bokmässa och jag har så mycket bra läsning framför mig! Har du läst någon av böckerna?

måndag 7 oktober 2019

Bokmässan 2019 - Söndagen

Söndagen på Bokmässan började med liveinspelning av podden Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Det var Jenny, Pernilla och Anna som pratade om skräplitteratur. Ett väldigt roligt samtal som jag tycker att ni ska lyssna på när det kommer ut som podd. Efter det gick vi runt lite på mässgolvet. Där träffade jag Sanna och Johanna som har Barnbokspodden. Det var superkul att träffa dem! 




På Crimetime-området lyssnade jag och mamma på när Ninni Schulman pratade med sin förläggare och redaktör John Häggblom om deras samarbete. Det var väldigt intressant att höra! 



Ett av Bokmässans bästa seminarium var Att hitta den rätta tweenietonen med Elin Ek, Linda Skugge och Cina Freidner med Josefine Sundström som moderator. Jag tycker att Josefine Sundström är så duktig på at leda samtal och det var roligt att lyssna på när de tre författarna pratade om just att skriva för åldern 9-12 år. Alla läste också högt ur sina böcker och det gjorde mig sugen på att läsa Linda Skugges Junos vlogg och Cina Freidners Så himla taskigt. Elin Ek läste ur Athena - Strålkastare tack! som jag redan läst och tyckt mycket om. 



Vi åt lunch och gick runt på mässgolvet. Där såg jag att Ida Warg skulle bli intervjuad på Bonnierförlagens monterscen. Så henne lyssnade jag på vilket var roligt eftersom jag gillar hennes youtubevideos och har läst hennes bok.



På eftermiddagen skulle jag hålla i ett samtal om bokbloggar på Litteraturscenen och innan det ville jag ta det lite lugnt och kolla igenom vad jag skulle säga. Så vi gick upp till andra våningen där det var lite lugnare. Där träffade jag Josefine Sundström och pratade lite med henne. Det var roligt att träffa henne eftersom jag tycker mycket om hennes böcker Sagasagor och tycker hon är så cool och duktig på det hon gör! 



Jag stötte också på några som var från UR som såg att jag hade en Agnes bokblogg-tygkasse och började fråga mig lite om min bokblogg. De tyckte det var kul att jag var så ung och engagerad i läsning så de filmade en liten intervju med mig där jag fick berätta om min blogg och svara på frågor om läsning. Det var väldigt roligt och överraskande att de helt spontant ville intervjua mig! Efter jag blivit intervjuad var jag tvungen att gå till Litteraturscenen där jag skulle hålla i samtalet om bokbloggar. Då följde de med och filmade när jag gick genom hela mässan. De sa att de samlade material från Bokmässan och att det de filmade med mig kanske kommer att användas på deras olika kanaler framöver då de jobbar en del med läsfrämjande. 



Klockan 15.45 var det dags för det jag sett fram emot länge, att hålla i ett samtal om att bokblogga och skriva om litteratur på sociala medier! Jag pratade med Lexie från bloggen Tusen sidor, Paula från Prickiga Paula och Eva från Boktokig. Det blev ett intressant samtal om bland annat vårt bokbloggande och bokbloggars betydelse i en värld där böcker allt mer sällan recenseras i andra medier. Superkul också att så många kom och lyssnade! Vi hoppas på att samtalet får en fördjupning nästa år på Bokmässan, 20 minuter gick så snabbt och vi hade kunnat prata ännu mer. Jag tycker att det är så roligt att moderera samtal och hoppas på att få göra det fler gånger i framtiden. 





Sedan var det slut på årets Bokmässa och det kändes både lite tråkigt men också skönt. Det var en fantastisk helg på många sätt, men väldigt intensiv. Det var så roligt att få träffa andra bokintresserade människor som jag annars bara följer på sociala medier! Jag längtar redan till nästa års Bokmässa!


lördag 5 oktober 2019

Bokmässan 2019 - Lördagen

Bokmässelördagen började med en frukost för bookfluencers på 28:de våningen i ett av Gothia tornen. Jag träffade flera andra bokbloggare och bookfluencers vilket var så roligt! Vissa hade jag träffat förut och andra var det första gången jag träffade. Vi bjöds på en god frukost och fick lyssna till när Pernilla från Ett eget rum intervjuade författarna Mats Strandberg, Jenny Jägerfeld, Jessica Frej, Alexander Karim och Malin Karim. De pratade om sitt skrivande och sina aktuella böcker. Det var superroligt att lyssna på!


Efter bokfrukosten åkte vi ner till mässan och tittade på invigningen av Crimetime. Efter det gick jag och mötte mina kompisar Ella och Selma från skrivarlägret vi var på i somras. Vi gick runt lite på mässgolvet och lyssnade på Athena Farrokhzad och Kristoffer Folkhammar som pratade om diktsamlingen Berör och förstör. Sedan lyssnade vi på Ingela Korsell som pratade om Väsenologi. 



Ett riktigt fint samtal var när Flora Wiström, Yrsa Keysendal, Ellen Strömberg och Julia Wickholm i ledning av Peppe Öhman som pratade om skrivande gemenskap på nätet. De pratade om att ha någon att dela sitt skrivande med och gruppen Skrivgäris på Facebook. 


På eftermiddagen lyssnade jag på ett seminarium om psykisk ohälsa i ungdomslitteraturen med Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter som har skrivit boken I döden för dig, Helena Dahlgren som skrivit boken Flickan i den rosa skogen och Lisa Bjärbo som moderator. Lisa Bjärbo är alltid en proffsig moderator och jag har under Bokmässan märkt att valet av moderator är viktigt för hur ett samtal blir. Det här seminariet handlade om att skildra psykisk ohälsa med utgångspunkt i de här författarnas böcker och var intressant att lyssna på. De pratade bland annat om ifall det går att gå över en gräns som gör att det kan bli triggande men också hur det kan kännas att skriva om tunga ämnen.

Efter det lyssnade jag på ett samtal på Café skriva där Nina Wähä pratade om bokbranschen ur tre olika perspektiv. Hon är både författare, skrivlärare och student på förlagskunskap. Det handlade om hur hon kom in på de här vägarna men också lite om Nina Wähäs bok Testamente


På lördagen gick vi lite tidigare till hotellet eftersom vi var trötta efter två fullspäckade dagar på mässan. Vi drack lite te på hotellet, tog det lugnt på hotellrummet och jag förberedda mig inför söndagens scensamtal jag skulle hålla i. 

Även andra dagen på Bokmässan var riktigt rolig! Speciellt kul var det att träffa andra bokbloggare och bookfluencers på bokfrukosten och att träffa Ella och Selma från skrivarlägret. Snart kommer ett inlägg om bokmässesöndagen.

torsdag 3 oktober 2019

Bokmässan 2019 - Fredagen

Nu är jag hemkommen från Bokmässan i Göteborg och har hunnit landa lite och smälta alla intryck. Det är som att ha varit i en bubbla och sedan kommit tillbaka till verkligheten. Man vet inte riktigt om det som hände i Göteborg var en dröm eller verklighet. Jag hade en fantastisk helg på Bokmässan och vill verkligen tacka alla jag träffade där! Det var underbara möten och jag kommer att leva på den här helgen länge framöver. Det här är ett inlägg om fredagen på Bokmässan. Jag kommer göra ett inlägg för varje dag jag var där för att det inte ska bli ett för långt inlägg.

Jag åkte till Bokmässan på fredag morgon. Vi skulle ta tåget som gick vid sju till Katrineholm för att sedan byta tåg där och åka till Göteborg. Dock var tåget till Katrineholm väldigt försenat så pappa fick skjutsa mig och mamma för att vi skulle hinna med det andra tåget. Jag träffade min kompis Ella på stationen som också skulle till Bokmässan och hon åkte med oss till Katrineholm. Därifrån gick tåget som det skulle och vi kom fram till Göteborg och Bokmässan strax före lunch. 


Jag och mamma började med att gå runt lite på mässgolvet. Sedan åkte vi upp till Café skriva och lyssnade på Martin Schibbye när han pratade om sin nya bok Jakten på Dawit. Det var intressant att lyssna på eftersom min svensklärare pratat mycket om Dawit Isaak som är en journalist som sitter fängslad i Eritrea. Vi stannade kvar vid Café skriva och lyssnade på Kerstin Lundberg Hahn, Maud Mangold, Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall om att skriva tillsammans. Jag tyckte att de två sistnämndas bok Inte som du verkade väldigt intressant så jag köpte den och fick signerad. 


Vi lyssnade på Linda Bondestam i Förlagets fina monter och sedan slog vi oss ned vid Biblioteks- och berättarscenen. Där berättade Katarina Dorbell från Barnens bibliotek om deras novelltävling för unga i samarbete med Läslov och tidningen Julia. Den ska handla om miljö och framtidsdrömmar och är öppen för alla upp till 16 år. Efter hon berättat om tävlingen följde en intervju med den 18-åriga författaren Ebba Hyltmark som skrivit Alla suger och det är ingens fel och Jag kan nästan känna solen.


Vi satt kvar vid Biblioteks- och berättarscenen och lyssnade på när Erik Titusson intervjuade ALMA-pristagaren Bart Moeyaert. Efter samtalet köpte jag hans nya bok Alla är ledsna nuförtiden och fick den signerad. Superkul att möta Bart Moeyaert. 


Vid kl. 16 träffade jag Lexie från bloggen Tusen sidor. Vi gick på två seminarium tillsammans. Först lyssnade vi på seminariet Kvinnors självkänsla och perfektionism med Margaux Dietz, Nathalie "Nattid" Danielsson, en forskare och en psykolog. Det var intressant men lite spretigt och blev inte direkt något samtal. Efter det lyssnade vi på seminariet Metoo i ungdomslitteraturen med Flora Wiström, Åsa Hellberg och Johanna Lindbäck. Det var superintressant!



Det var en fin första dag på Bokmässan! Snart kommer inläggen om de andra dagarna på Bokmässan!