Sidor

torsdag 31 december 2020

Läsningen 2020 och läsmål för 2021

Gott nytt år allihopa! Det är årets sita dag och dags för årets sista blogginlägg. Vad passar då bättre än att sammanfatta läsningen för 2020 och berätta om mitt läsmål för 2021. Jag hade som mål att under 2020 läsa minst 90 böcker och det klarade jag med råge!

2020 läste jag 147 böcker, vilket är exakt lika många som förra året. Men förra året räknade jag inte in ljudböckerna i de lästa böckerna vilket jag gjorde i år. Så om man räknar med ljudböckerna blev det en liten minskning. Men jag är väldigt nöjd med att ha hunnit med så många böcker! Av de 147 böckerna jag läste 2020 var: 
  • 29 stycken vuxenböcker
  • 37 stycken ungdomsböcker
  • 30 stycken kapitelböcker för 9-12 åringar
  • 24 stycken kapitelböcker för 6-9 åringar
  • 26 stycken bilderböcker
  • 29 stycken av dessa böcker var ljudböcker
En bra bredd på böcker för olika åldrar tycker jag! Tre av böckerna var på engelska och jag läste främst böcker skrivna av kvinnliga författare. 

Under 2021 kommer jag att börja plugga litteraturvetenskap och jag tänker att jag då kanske inte kommer att hinna läsa lika mycket annat. Därför väljer jag att sänka mitt läsmål lite till 80 böcker. Jag vill också läsa mer på engelska under 2021. Mina läsmål för 2021 är alltså att : 
  • Läsa minst 80 böcker
  • Lästa minst 5 böcker på engelska
Här kan du läsa ett inlägg om mina bästa läsupplevelser från 2020. Vilken var den bästa boken du läste 2020? Har du något läsmål för 2021? Lämna gärna en kommentar!


tisdag 29 december 2020

Allt som en gång var

Jag har tidigare läst och tyckt otroligt mycket om Sanna Mac Donalds böcker Om allt vore annorlunda och Ospårat. Lika mycket tyckte jag om Allt som en gång var som är en fristående fortsättning på Sanna Mac Donalds debut Om allt vore annorlunda. Det är fin berättelse som är perfekt att läsa nu i mellandagarna. 

Boken handlar om Anna som nu har skilt sig från Mattias och lever ett varannan-vecka-liv. Varannan vecka har hon hand om sina barn och varannan vecka träffar hon Tove på kvällarna efter lärarjobbet. Tove som hon länge varit kär i men som hon inte kunnat vara med fullt ut eftersom hon haft Mattias. Nu har Anna lovat Tove att innan året är slut berätta för sin familj att de två är ett par men det är mycket som spökar i Annas hjärna som får henne att inte vilja berätta det. Parallellt med Annas berättelse får vi möta Ingrid på 1950-talet som alltid drömt om att få leva med Märta men samhället tillåter inte det fullt ut och Ingrid har istället gift sig med Evert. Anna och Ingrids berättelser vävs ihop på ett spännande sätt. 

Jag gillar verkligen hur den här boken är skriven ur två olika tidsperspektiv och att vi får möta både Anna i nutid och Ingrid i dåtid. Det är intressant att läsa deras två berättelser som vävs ihop med varandra. På 1950-talet var det inte lika accepterat som det är nu med homosexualitet och jag tycker att samhället skildras trovärdigt. De två perspektiven gör också att det går att jämföra skillnaden mellan nutid och dåtid. 

Det är en välskriven berättelse som är medryckande, tankeväckande och spännande. Boken tar upp viktiga ämnen som till exempel hur det var att vara homosexuell på 1950-talet och lär en saker genom fiktionen. Dessutom har boken karaktärer som känns äkta och som riktiga människor. Vi får följa deras tankar och svårigheter och de har både bra och dåliga sidor. 

Allt som en gång var utspelar sig under december vilket gör att den passar bra att läsa nu i mellandagarna. Jag slukade den under några dagar i början av december och njöt verkligen av att läsa den! Nu hoppas jag att Sanna Mac Donald skriver fler böcker!

Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: LB förlag
Läsålder: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 27 december 2020

5 höjdpunkter från 2020

2020 lider mot sitt slut och jag tänkte idag se tillbaka på året som har gått genom fem av årets höjdpunkter. 

Den 15 februari var jag och Lexie från Tusen sidor inbjudna till Lidingö stadsbibliotek för att delta på evenemanget "Länge leve ungdomsboken". Vi fick inleda temaeftermiddagen med att berätta om att vara unga bokbloggare. Sedan lyssnade vi på Moa och Lisa från podden Bokhörnan, Emma-Karin Rehnman som berättade om sitt skrivande och hur det var att vinna Lilla Augustpriset och Melina och Anja som tillsammans med författaren Emma Johansson berättade om hur en bok blir till. En så fin dag och ett fint minne från 2020!


Under hela året boktipsade jag på radio P4 Sörmland varje fredag. Det är också en höjdpunkt från det gångna året då jag tycker det är så roligt att förbereda mina boktips, spela in dem och sedan höra dem på radion! Jag hoppas också att mina boktips når fler via radion! Här kan du lyssna på en del av mina radioboktips.


I mars var jag med i Barnbokspodden. De hade med en person i varje avsnitt under våren som fick berätta sina tankar om poddavsnittets ämne och ge boktips. I avsnittet jag var med i handlade det om lyrik. Sök på Barnbokspodden där poddar finns och leta efter avsnitt 19 "Låt oss landa i lyriken" så kan ni höra det! Barnbokspodden är en av mina favoritpoddar kring böcker och därför var det väldigt roligt att få vara med.


Den 15 juni tog jag studenten! Inte nog med det fick jag också ett fint stipendium från Humanistiska förbundet för mitt bokbloggande och mina skolresultat. Jag hade ingen aning om att jag skulle få ett stipendium och därför blev det en stor överraskning som jag blev jätteglad över!


I november startade jag, Lexie från Tusen sidor och Emma från Systrarna böcker "Unga läsare". Det är ett community för unga som gillar att läsa och vill lära känna andra unga med samma intresse. Vi finns på instagram som @ungalasare där alla kan följa oss och vårt community finns på facebook i gruppen "Unga läsare". Vi har haft en första digital träff och kommer under 2021 börja anordna bokcirklar och författarträffar. I januari ska vi läsa Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams är tanken. Så om du är ung och gillar att läsa - gå med i vår facebookgrupp för att inte missa något! Det har varit så roligt att starta upp det här projektet med Lexie och Emma och jag hoppas att vi kommer göra många roliga saker under 2021!


Vilka är era höjdpunkter från 2020?

fredag 25 december 2020

De bästa böckerna jag läste 2020

Snart är 2o2o slut och jag har gått igenom årets läsning och jag har valt ut de bästa böckerna jag läste under året som jag! Hoppas ni får några boktips!

Jag har gillat allt jag läst av Ingrid Jönsson och i början av året kom hennes ungdomsbok Månbåten ut. Det är en bok som inte liknar någon annan jag har läst. Boken utspelar sig i Mocambique och är skriven ur två perspektiv. Vi får möta Isabella som flyttat från Sverige till Mocambique och den fattiga flickan Anabela som drömmer om att bli konstnär. Det är en fin berättelse som också är otroligt spännande! 

Aednan av Linnea Axelsson vann Augustpriset för några år sedan och den köpte jag på bokrean. Trots att det är en väldigt tjock bok bara flöt jag igenom boken. Många dikter och formuleringar var så fina och samtidigt är det en viktig berättelse om en samisk familj. 

Jag har älskat alla böcker om Athena av Elin Ek och i april läste jag den tredje boken, Athena: Hur svårt kan det vara?. I den boken ska Athena och Rädda Jorden Klubben rädda lindarna på skolgården som hotas att sågas ner. Så rolig och underhållande bok om man kan inget annat än att älska Athena! Jag hoppas verkligen på fler böcker om Athena!


Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare och i våras kom hon ut med sin tredje ungdomsroman Ganska nära sanningen. Den handlar om Nico som ska börja om på nytt i Uppsala där hen ska bo hos sin faster Valekna och gå estet på Sibylla allmänestetiska läroverk. Jag älskar att läsa om den mysiga miljön på Byllis, de fina karaktären och den mysiga handlingen. 

En ny ungdomsbok av Jaqueline Woodson som heter Närmar du dig mjukt kom ut under året. Det är en berättelse om en vit tjej och en svart kille som blir förälskade men andra ser inte på deras kärlek som dem. En väldigt berörande bok!

Ett författarskap jag verkligen upptäckte under året är Johanna Scheriber som skrivit ungdomsböcker och feelgood. Jag lyssnade på hennes ny bok Tolv veckor med dig som handlar om Linnéa och Jacob som träffas på ett bröllop. Ett tag senare upptäcker Linnéa att hon är gravid. De bestämmer sig för att flytta ihop under en tid för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans. En mysig feelgoodroman med en intressant handling!

I somras läste jag Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren som är en bok för mellanåldern som handlar om ett gäng barn som är på ett skrivarläger. Boken tog mig tillbaka till ett skrivarläger jag var på för några somrar sedan vilket gjorde den väldigt mysig att läsa. 

Jag gillade Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter mycket, faktiskt så mycket att jag skrev mitt gymnasiearbete om den boken. I augusti kom uppföljaren, Livets hårda skola, ut. Även det var en otroligt rolig och fantasifull berättelse som var så underhållande att läsa!

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson hade jag sett fram emot länge eftersom den är skriven av tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Den gjorde mig inte besviken även om den var mycket mer av en spänningsbok än vad jag väntat mig. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken som handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon startat ett instamgramkonto med bilder på fula tjejer på skolan. Mycket girl power, spänning och lätt att känna igen sig i!

En bok som verkligen livade upp bussresorna till och från högskolan i Västerås var Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna av Anna James. Den handlar om Tilly som bor med sina morföräldrar i en bokhandel. Hon upptäcker att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böckerna hon läser. Det är en väldigt mysig bok som jag tycker att alla bokälskare ska läsa!

En av mina favoritillustratörer är den norska illustratören Lisa Aisato. Jag läste hennes bok Livet - illustrert trots att den är skriven på norska för att jag gillar hennes illustrationer så mycket. Boken är en samling med nya och gamla illustrationer som tillsammans berättar livets historia - från barndom till ålderdom. En vacker berättelse med fantastiska illustrationer som jag njöt av att läsa!

Det var mina bästa läsupplevelser från 2020! Vilka var de bästa böckerna du läste under året?

tisdag 22 december 2020

Min bullet journal 2020

Jag har en bullet journal som jag har som en läsdagbok. En bullet journal är en anteckningsbok med prickade sidor där man kan skapa sin egna kalender och tracka olika saker. Jag använder min som en läsdagbok där jag skriver upp alla böcker jag läser varje månad och varje månad gör jag också en framsida med ett tema som passar till månaden. Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg där jag visade upp min bullet journal och därför tänkte jag idag visa upp hur min bullet journal har sett ut under året. Jag kommer främst att visa framsidorna för varje månad och inte alla sidor där jag skrivit upp böckerna jag läst eftersom det skulle bli ett för långt blogginlägg!

Jag började året med att göra en sida där jag kunde fylla i en bok för var femte bok jag läste upp till mitt läsmål på 90 böcker. Jag skrev också upp böckerna jag ville läsa ur vårens utgivning. 


I januari inspirerades jag av bullet journal-youtubern Amanda Rach Lee vilket jag också har gjort fler månader under året. Hon gör riktigt bra videos varje månad där hon ritar upp månaden i sin bullet journal! Temat för januari är guldigt! Jag har också skrivit "Page 1 of 366". 


I februari är det ju alla hjärtans dag och därför valde jag att göra ett tema med hjärtan i februari. Jag skrev också citatet "I do believe that something very magical can happen when you read a good book".


I mars släpptes den andra filmen baserad på Jenny Hans böcker om Lara Jean. Amanda Rach Lee gjorde ett tema utifrån den och det ville jag också göra eftersom jag älskar de böckerna och filmerna. Där passade det också bra att ha med ett citat ur en av böckerna. Jag valde citatet: "I don't have to be so afraid of good-bye because good-bye doesen't hace to be forever". 
'


I april hittade jag på mitt egna tema som jag tyckte blev fint och färgglatt! Det ska efterlikna fjädrar men det kanske blev mer blommor! I april valde jag citatet "Books are uniquely portable magic".


Även i maj hittade jag på mitt egna tema med rosa små körsbärsblommor och hade med citatet "Every heart has a story to tell". 


I juni ville jag ha ett somrigt tema och det fick bli apelsiner, citroner och limes. Citatet jag valde i juni var "Reading makes the soul smile". 


Somrig tema blev det även i juli där jag ritade snäckor och liknande. Där hade jag med citatet "You can't stop the waves but you can learn to surf" som var med på min inspirationsbild och jag tyckte passade bra. 


I augusti valde jag att rita jordgubbar och skrev citatet "And the world is full of stories but the stories are all one". 




Efter augusti gjorde jag ett uppslag om höstens utgivning. 


I september ritade jag regnbågar i olika rosa nyanser. 


I oktober blev det höstlöv såklart och jag ritade för första gången i min bullet journal med vattenfärgspennor. Det blev lite buckligt av vattnet men också fint tycker jag!



Under året köpte jag också en bullet journal med svarta sidor och den använde jag mig av i novmeber. Det blev väldigt coolt tycker jag. 



Jag gjorde också ett uppslag med julböcker jag ville läsa. Jag har skrivit med en silvrig penna som tyvärr syns lite dåligt på bild. 


Även i december inspirerades jag av Amanda Rach Lee när jag gjord det här superfina omslaget där jag klistrade in brunt papper. Jag skrev också citatet "It's beginning to look a lot like christmas". 


Hoppas ni tyckte det var roligt att titta in i min bullet journal!

söndag 20 december 2020

Fjärde advent: Julkalenderböcker jag har läst och ljudböcker med jultema

Glad fjärde advent! Idag är det inte bara fjärde advent utan också min födelsedag. Det tänkte jag fira med massor av boktips - både två adventskalenderböcker jag läser nu i december och några riktiga ljudbokspärlor. 

Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkelä är årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren. Den handlar om Sam som går i förskoleklass. I skolan har dem en kalender med 24 lappar där ett barn får dra en lapp varje dag. Men så råkar den sista lappen förstöras i tvättmaskinen och Sam måste se till att det blir jul nu när julaftonslappen är borta. Vi måste rädda julen! är en mysig julkalenderbok, inte min favorit och ingen jag kommer att läsa om men jag tror att den passar bra för målgruppen. 

Den finlandssvenska författaren Karin Erlandsson har skrivit adventkalenderboken Nattexpressen. Den är illustrerad av Peter Bergting. Det här är en mer spännande julberättelse som handlar om Danja som är hos sin mormor i december. Men mormodern är inte som hon brukar vara. Hon glömmer saker och pratar hela tiden om någon nyckel. En dag försvinner Danjas mormor spårlöst och efter det börjar fler märkliga saker hända. Ett mystiskt tåg kör på det övergivna tågspåret utanför mormorns hus och det visar sig vara nattexpressen. 

Om vi nu går över till ljudböcker med jultema vill jag tipsa om tre stycken jag har lyssnat på. De är alla feelgoodromaner för vuxna som utspelar sig under julen. Julen enligt Julia är skriven av Kristin Emilsson och inläst av Anja Lundkvist. Den fullkomligt slukade jag! Boken handlar om Julia Grahn som hatar julen trots sitt namn. Hon har bestämt sig för att inte fira jul det här året och ska istället gå ut och festa med sin bästa kompis. När hon får reda på att kompisen bestämt sig för att fira jul med sin pojkvän istället måste Julia komma på den ny plan för vad hon ska göra på julafton. Snart får hon reda på att hon kan få långa ett hus på Gotland över julen om hon tar hand om en katt och det tackar hon ja till direkt. Problemet är bara att även en man som heter Petter har fått samma erbjudande. Han är på Gotland för att fira jul med sin exfru och dotter. Han planerar också att få lugn och ro att arbeta på sin avhandling. Julen blir inte alls som Julia eller Petter tänkt sig när de måste bo tillsammans i ett litet stenhus i Visby. Julen enligt Julia är en otroligt rolig och underhållande bok. Det är en välkomponerad berättelse som jag verkligen gillade och jag kommer absolut läsa mer av Kristin Emilsson framöver!

Sölve Dahlgren har nyligen kommit ut med en kortroman som utspelar sig i bokbranschen. Den heter Familjen Juvelerkvist och finns som e-bok och ljudbok. Författaren Sölve Dahlgren är också chefredaktör för Boktugg och berättelsen fanns att läsa som julkalender förra året på Boktugg. Det är en otroligt rolig berättelse där den som är bekant med den svenska bokbranschen känner igen sig mycket. 
I boken får vi möta Familjen Juvelerkvist precis när gammelmormor och den berömda författaren Märta krossas av en flygel. Kvar blir Märtas make Hellmer som kämpar med att få sin bokhandel att gå runt. I familjen finns också deras dotter Margareta som är översättare, hennes man Carl Axel som bär på en stor hemlighet, deras dotter Sofia som är deckarförfattare och Hans som kommit hem till Sverige och ska försöka sälja in sin nya bok "Ålbibeln" hos förlagen. Vi får också möta Sofia barn Jonatan och Matilda som är förlagsassistent på förlaget Silverfisk. Jag rekommenderar Familjen Juvelerkvist till alla som vill läsa en rolig julberättelse om den svenska bokbranschen.

Förra året kom Två hjärtans karameller av Sofia Fritzon på Lavender Lit och i år har jag läst den fristående uppföljaren Löften, kyssar och varm choklad där vi får läsa om Hillevi som är syster till huvudkaraktären Ellinor i den första boken. Hillevi ska åka till Fröjdåsen för att gå på en inflyttningsfest. Men på vägen dit ringer hennes pojkvän och dumpar henne vilket gör att hon inte kommer att ha någon dejt till festen. I Fröjdåsen träffar Hillevi Simon som ställer upp som hennes dejt. De bestämmer sig för att låtsats vara tillsammans men deras överenskommelse utvecklas till något mer. Löften, kyssar och varm choklad är en mysig feelgoodberättelse som utspelar sig på vintern. Jag tyckte lika mycket om den här boken som den första och gillar verkligen att de är fristående men ändå löst kopplade till varandra. Nu hoppas jag på en tredje bok om den tredje systern!

Hoppas du har en fin fjärde advent och att du vill läsa någon av böckerna jag tipsat om!

onsdag 16 december 2020

Jag händer jämt

Jag har läst Emma Rävås debutroman Jag händer jämt. En roman som passar alla från ungefär 15 år och handlar om destruktiv kärlek. 

Andrea är 16-år och har precis blivit tillsammans med den tre år äldre Hedvig som bekräftar henne på alla sätt. Andrea är förälskad och då spelar inget annat någon roll. Det gör inget om hon missar lektioner när hon få ha pizzadag i sängen med Hedvig. Det gör inget att hon glömmer att hör av sig till sin bästa vän. Men ju längre tiden går desto mer börjar Andrea inse att Hedvig inte är som hon trott och att hon inte mår bra i deras relation. Tre år senare har Andrea tagit sig ur det destruktiva förhållandet och försöker att hitta tillbaka till livet igen. 

Jag händer jämt är en gripande bok som är skickligt berättad ur två tidsperspektiv. Vi får möta Andrea både nu och då och berättelsen utvecklar sig succesivt. Till en början verkar allt bra med Hedvigs och Andreas förhållande men i nutidsperspektivet förstår man som läsare att Andrea inte mår bra. Det är ett smart berättarval att boken är skriven ur dessa två perspektiv. 

När jag hade kommit in i boken rycktes jag med i handlingen. Jag ville hela tiden fortsätta läsa trots att boken har ett tungt ämne. I berättelsen finns även ljusglimtar som gör att boken inte blir för jobbig att läsa. Det är samtidigt en fin bok som innehåller kärlek, vänskap, humor och skratt blandat med det mörka och tunga. 

Jag skulle verkligen rekommendera Jag händer jämt till alla som vill läsa en gripande och välskriven bok för ungdomar! Den passar både för unga och vuxna!

Författare: Emma Rävås 
Åldersgrupp: från 15 år
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 13 december 2020

Tredje advent: Julläsning för barn

Glad tredje advent och glad lucia! Idag har jag tänkt tipsa om fyra julböcker för barn i 3-9 årsåldern som jag läst nu inför jul. 

Tomtarna på femte våningen är skriven av Frasesca Cavallo, en av upphovspersonerna till Godnattsagor för rebelltjejer. Den här nya boken är en spännande julberättelse om barnen Manuel, Camila och Shonda som tillsammans med sina två mammor flyttar till staden R för att hitta en trygg plats att leva på. I R har borgmästaren bestämt att för att inget ska gå fel i staden och inget hemskt ska hända får man inte göra något oväntat eller prata med någon man inte känner. Familjen försöker göra sig hemmastadda i den nya staden och ta kontakt med sina grannar, men det går inte så bra. En dag får familjen ett brev från självaste jultomten som vill ha hjälp att slå in julklappar till alla barn i staden och fler och fler oväntade saker börjar hända. Tomtarna på femte våningen är en annorlunda berättelse mot andra böcker jag läst. Den är spännande, julig och har ett intressant tema. Den är perfekt att läsa högt för barn i 6-9 årsåldern då det finns mycket att diskutera om i bokens handling. 

Vi har så roligt när det är jul är en ny samling med Astrid Lindgrens bästa julberättelser. Vi får läsa om det stora tabberaset i Katthult, Pippis julgransplundring, när Kajsa Kavat hjälpte mormor att sälja polkagrisar och julfirandet hos barnen på Bråkmarkargatan och i Bullerbyn. Det är en otroligt mysig julbok att läsa tillsammans nu i december!

För de allra yngsta barnen vill jag tipsa om Julen, vad är det? av Laura Di Fransesco. Det är en bilderbok som handlar just om vad julen är för något. Jag tyckte främst om illustrationerna i den här bilderboken. De är väldigt fina och ger verkligen julkänsla. 

När Johan fick en liten kalv är en nyutgåva av en bilderbok av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist. Boken handlar om Johan och hans familj har förlorat sin ko. Men Bäckhultaren åker förbi ute på vägen och rappar något som kanske kan ersätta kon. Bilderboken har fina, vintriga bilder och det är alltid roligt att läsa något nytt av favoriten Astrid Lindgren tycker jag!

Har du något bra tips på en julbok? Lämna gärna en kommentar!

torsdag 10 december 2020

En spännande utlottning!

Tillsammans med bokförlaget B. Wahlströms har jag fått chans att lotta ut tre exemplar av boken Midnattssol av Stephenie Meyer! Det är en ny bok i den populära serien ”Twilight” och är skriven ur Edwards perspektiv. Vi får läsa berättelsen om hur han och Bella träffas och lära känna Edward som karaktär. Eftersom det är samma berättelse fast skriven ur Edwards perspektiv funkar boken att läsa även om du precis som jag inte läst de tidigare böckerna i serien! 

Delta i tävlingen genom att skicka ett mejl till agneslindholm01@gmail.com där du skriver att du vill vara med och tävla om boken. Skriv "Utlottning" i ämnesraden. Tävlingen avslutas om en vecka 17/12!


tisdag 8 december 2020

Läst i november

Så har november gått över i december och julen är snart här. Jag har ännu inte summerat novembers läsning med det ska det bli ändring på nu. Jag läste många bra böcker under november och tjuvstartade lite med julböckerna redan då. 

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner lyssnade jag på som ljudbok under november. Det är en bok för mellanåldern som handlar om Isa vars pappa ligger inlagd på en psykiatrisk avdelning. En sorglig men ändå viktig berättelse som också handlar om vardagsliv och hur det är att gå i mellanstadiet. 

Ospårat av Sanna Mac Donald tyckte jag mycket om. Det är som en blandning mellan en ungdomsbok och roman för vuxna då den är skriven ur två olika perspektiv. Vi får möta 16-åria Palle och 30-åriga Hanna. Det är en fin berättelse som tar upp ämnen som normer och sexualitet. 

Julen, vad är det? av Laura Di Fransesco är en julbok för de allra minsta läsarna med fina juliga illustrationer.

När Johan fick en liten kalv av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist är en nyutgåva av berättelsen om torparpojken Johan som har mist sin ko. Framförallt gillade jag illustrationerna i den här boken. 

Ihop i smyg av Emma Askling är en bok för mellanåldern som handlar om Klara som går i femman. Det är en bok om vänskap, kärlek och ensamhet. Jag tyckte att den på pricken fångade känslan av att gå i mellanstadiet. Jag kände igen mig mycket från min egen mellanstadietid och tror att många i åldern 9-12 skulle gilla den!

Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt är en julkalenderbok för 9-12 år. Det är en spännande berättelse om en tidsresa. Jag hade önskat att den skulle vara med julig men annars tyckte jag att den var spännande och hade en intressant berättelse. 

Jag händer jämt av Emma Rävås gillade jag mycket! Det är en ungdomsbok skriven ur två tidsperspektiv som handlar om ett destruktivt förhållande. Bra skriven och väl läsvärd. Mer om den kommer i en recension!

Vi har så roligt när det är jul av Astrid Lindgren är den perfekta julboken med Astrid Lindgrens samlade julberättelse. Mycket julkänsla och nostalgi!

Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston lyssnade jag på som ljudbok och bokcirklade med Lexie från Tusen sidor. En mysig julroman för ungdomar om Sophie som går på tio blinddejter under julhelgen.

Bästa bandet av Emma Fäldt är en bok för mellanåldern som handlar om en musiktävling. Jag gillade verkligen temat och berättelsen!

En oönskad julklapp av Sara Molin lyssnade jag på som ljudbok. Det är Sara Molins andra bok och jag tyckte den var mysig. Den handlar om sjuksköterskan Diana som kommer hem från utlandsjobb över jul. En intressant berättelse med fina karaktärer även om jag hade önskat ännu mer julkänsla!

Det som inte får hända av Emma Frey-Skött är en lättläst bok för ungdomar som jag läste i november. En gripande, sorglig och fin berättelse som jag verkligen rekommenderar. Mer om den kommer i en recension!

Vardagshjältarna och trollkarlen Tyst av Elaine Eksvärd har ett viktigt budskap men tyvärr fångade inte berättelsen riktigt mig.

Tomtarna på femte våningen av Fransesca Cavallo var den sista boken jag läste i november. En spännande julberättelse som jag kommer att skriva mer om!

Det var alla böcker jag läste i november! I december läser jag ännu fler julböcker!

söndag 6 december 2020

Andra advent: Ungdomsböcker med jultema

Jag älskar ungdomsböcker och på julen vill jag gärna läsa ungdomsböcker med jultema. Dock har jag inte hittat så många böcker av den typen, det känns mest som att det finns julböcker för barn och vuxna. I det här inlägget tänkte jag tipsa om de julböcker för ungdomar som jag har läst. Ni får gärna kommentera om ni har fler tips på fler böcker av den typen!

Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston är en ny bok för unga som utspelar sig på julen. Boken handlar om Sophie vars föräldrar ska åka iväg över jul och de tvingar henne att vara hos sin mormor och morfar där hela hennes enorma släkt ska fira jul. När Sophie ska överraska sin pojkvän Griffin med att hon inte ska åka iväg med sina föräldrar över julhelgen råkar hon höra att han vill ha en paus från henne. Det gör att de gör slut. För att muntra upp Sophie bestämmer hennes mormor ska gå på tio dejter med personer hon inte vet vilka de är. Hennes släktingar väljer ut killar hon ska dejta och det blir en jul hon sent kommer att glömma. Det är en väldigt underhållande och rolig berättelse med många spännande karaktärer. En mysig julbok som jag verkligen skulle rekommendera! 

Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn är den ultimata julboken att läsa. Boken handlar om Dash och Lily som båda är ensamma över julen i New York. I sin favoritbokhandel hittar Dash en anteckningsbok där någon skrivit ner utmaningar. Genom den lär han känna Lily som är den som placerat ut anteckningsboken. Det är en väldigt intressant berättelse som är annorlunda mot andra böcker. Miljön är också så mysig att läsa om. Jag har precis sett Netflixserien baserad på boken och den var väldigt mysig och julig!

Let it snow är en samling med tre olika berättelser som vävs ihop. De är skrivna av John Green, Laurel Myracle och Maureen Johnson. Den första berättelsen handlar om Jubilee som ska åka tåg till sina morföräldrar i Florida. Men på grund av en stor snöstorm blir tåget stående och Jubilee får spendera julaftonskvällen på ett Waffle house och där blir inget som hon trott. Den andra berättelsen handlar om Tobin och hans kompisar som sitter hemma och tittar på film när en kompis som jobbar på ett Waffle house säger att de måste komma dit direkt. I den tredje berättelsen får vi följa Addie som gjort slut med sin pojkvän och försöker gör allt i världen för att få honom tillbaka. Jag gillar verkligen hur berättelserna vävs samman och tycker att det är en mysig julbok. Dessutom finns en filmatisering på Netflix!

Snöstorm och kanelhjärtan är som en svensk version av Let it snow. Boken innehåller fyra berättelser skrivna av Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg. Boken utspelar sig dagen före julafton då en långtradare med paket kör i en snöstorm. En olycka sker och den påverkar fyra tonåringar på olika sätt. Vi möter de här personerna i varsin berättelse. Appi ska gå på skolbal och måste skynda sig iväg genom snöstormen till affären och hämta klänningen hon beställt innan de stänger. Daniel är trött på livet i hålan och vill fira jul med sin pappa i Stockholm. Han snor sin mammas bil och åker iväg men kommer inte så långt. Kalle ska med sin familj på en bandymatch som han inte alls vill åka på. Men de kommer inte förbi långtradaren och får stanna i byn. Där möter han en tjej som det är något märkligt med. Ellie vill försvinna långt bort men Noel kommer i vägen. Det jag gillar med den här boken är att den innehåller både realism och övernaturligheter. Även i den här boken flyter berättelserna ihop på ett bra sätt!

Har du läst någon av de här böckerna? Vad tyckte du om dem i så fall. Ge gärna tips på andra liknande böcker om du vet någon sådan bok! Ha en fin andra advent! 

tisdag 1 december 2020

Ospårat

Sanna Mac Donalds debutroman Om allt vore annorlunda läste jag när den kom ut 2019 och tyckte mycket om den. Nu är Sanna dubbelt aktuell med uppföljaren Allt som en gång var och den fristående boken Ospårat. Jag skulle beskriva Ospårat som ett mellanting mellan ungdomsbok och vuxenbok då den har två karaktärer man får följa, en 16-åring och en 30-åring.

Ospårat handlar om Palle som går i nian. Hon känner inte att hon har något gemensamt med sina gamla kompisar längre och drar sig sakta undan från dem. Mycket känns jobbigt i hennes liv och det är skönt att hon kan prata med sin lärare Hanna. Palle blir mer och mer nyfiken på Hanna och funderar på om det faktiskt kan vara så att hon är kär i henne. Läraren Hanna har sin son varannan vecka och försöker att få det att fungera med lärarlivet och relationen med Eva. Hon älskar Eva men det känns inte som att Eva vill släppa in Hanna i sitt liv på riktigt. 

Det är intressant att Sanna Mac Donald valt att skriva om två karaktärer i så skilda åldrar i den här boken. De två perspektiven gör att man får läsa både om hur det kan vara att vara 16 och osäker på vem man själv är och att vara 30, mamma och lärare. Det blir som en blandningen mellan en ungdomsbok och en vuxenbok där det skriftar mellan tonårstankar och vuxenliv. 

Likt Om allt vore annorlunda är det här en fin berättelse som tar upp många viktiga frågor. I Ospårat handlar det om normer kring kön och sexualitet och genom att läsa karaktärernas tankar ges nya perspektiv på frågorna. Jag tycker att de här viktiga ämnena lyfts på ett bra sätt och ger ett djup till boken. Sanna Mac Donald är verkligen duktig på att skapa karaktärer som känns äkta. De har både positiva och negativa sidor vilket gör de mer verkliga. Det är karaktärer jag tycker om att läsa om och vill att det ska gå bra för. 

Ospårat är en välskriven bok som jag hela tiden ville fortsätta läsa då berättelsen, karaktärerna och de viktiga ämnena verkligen intresserade mig. Det är en fantastisk bok som jag rekommenderar till både ungdomar och vuxna!

Titel: Ospårat
Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: Tallbergs förlag
Åldersgrupp: 15 år och uppåt
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 29 november 2020

Första advent: Adventskalenderböcker

Äntligen är det första advent! Som jag har längtat! Jag älskar julen och allt den kommer med. Jag har redan smygstartat julen med att läsa några julböcker och i december kommer jag att gå all in på julläsning. Det finns många riktigt bra julböcker som har 24 kapitel med tanken att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton och idag tänkte jag tipsa om några av mina favoriter för olika åldrar. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato från förra året är en av mina absoluta favoritböcker. Jag kommer att läsa om den även den här julen då jag tyckte den var så mysig, spännande, gripande och julig. Boken handlar om Julian som fyller år på julafton men det här året är han orolig för att det inte ska bli någon jul. Hans storasyster Juni har nyligen dött och hela familjen är ledsna över det. Julians mamma och pappa är inte som de brukar vara och verkar ha glömt bort att det snart är jul. En dag träffar Julian Hedvig, en speciell flicka som pratar på ett besynnerligt sätt ibland. Hon bor i Villa kvisten som är julpyntat i alla rum, men hennes föräldrar är aldrig hemma. Julian har roligt med Hedvig men det är något som är konstigt med henne. Vem är den mystiska mannen som går runt i Hedvigs trädgård? En fin berättelse med otroligt vackra bilder! Boken passar för barn 9-12 år. 

En av mina favoriter av Rabén & Sjögrens julkalenderböcker genom åren är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. Den riktar sig till barn 3-6 år och handlar om Stella, Mago och Issa som har rymt från sitt barnhem och kommer till Stockholm. Där ska de vänta på att Magos pappa som bor i Sydafrika ska komma och hämta dem. Men redan när de stiger av tåget på centralstationen möter de annorlunda människor. Tiggaren Niklasson har glömt bort vem han är och barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. De får hjälp av Lille Haj och de andra skorstensbarnen som bor själva på taken. De måste skynda sig att hjälpa Niklasson, innan julafton! Det är en spännande, mysig och gripande berättelse med otroligt fina bilder. 

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund är en feelgoodbok för vuxna som går att läsa som en julkalender. Den handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan och efter det har hon inte riktigt kunnat gå vidare. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. Det är en väldigt fin berättelse som har sorg och mörker i sig samtidigt som den är varm och glad. Verkligen den perfekta boken att läsa i jul.

I år har jag redan hunnit läsa en julkalenderbok. Det är Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt. Boken riktar sig till 9-12 åringar och handlar om Sam som bor med sin barska farbror då hans föräldrar är döda. En dag går han in i biblioteket där han vet att han inte får vara. Där råkar han öppna en lönndörr som leder in till en grotta. I grottan finns ett pussel med 24 siffror och det verkar som att han har hamnat i en annan tid. Det är en spännande berättelse i 24 kapitel som binder ihop då och nu. Dock tyckte jag inte att den var så julig som jag hade önskat. 

Några adventskalenderböcker som kommit ut i år och som jag vill läsa i december är Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä, Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting och Julräddarna av Camilla Dahlson. 

Trevlig första advent!

måndag 23 november 2020

Unga läsare

Jag har tillsammans med två andra bokbloggare, Lexie på Tusen sidor och Emma på Systrarna böcker, startat "Unga läsare" som är ett community för unga som gillar böcker. Tanken med "Unga läsare" är att skapa en gemenskap bland unga bokälskare där man kan träffa andra i samma ålder med samma intresse och utbyta boktips med varandra. Vi såg ett behov av ett forum för just unga läsare då det redan finns liknande communityn där majoriteten är vuxna. 

Vi kommer att anordna digitala bokcirklar, författarträffar och boksamtal och målet är att kunna träffas på riktigt i framtiden! Till en början har vi tänkt att fokusera på böcker för unga skrivna av unga författare. Vår tänkta målgrupp är 15-25 år men vi välkomnar självklart yngre som äldre. Du som känner att du vill läsa ungdomsböcker och diskutera dem med tonåringar och unga vuxna är välkommen att vara med. 

Låter det spännande? Följ då gärna vårt instagramkonto @ungalasare där mer info finns och vi kommer att uppdatera om det vi gör. Gå också med i vår facebookgrupp "Unga läsare". Här finns en länk till den!

Tillhör du bokbranschen och vill stötta vårt initiativ? Hör gärna av dig till ungalasare@gmail.com. Vi vill gärna samarbeta med författare, förlag och bibliotek för att lyfta ungdomslitteraturen och främja ungas läsning!

Vi hoppas på att så många som möjligt vill vara med i "Unga läsare"! Sprid gärna ordet till unga i din närhet som skulle kunna vara intresserade!


fredag 20 november 2020

Fail

Fail av Mitch Fredriksson är en ungdomsbok som fångade mitt intresse när jag fick reda på att den handlar om vad som händer efter en misslyckad Idol-audition. Men tyvärr var boken inte alls vad jag hade väntat mig.

Boken handlar om Kattis som älskar att sjunga och har sökt till programmet Idol med förhoppningen att vinna hela tävlingen. Hon är en av de mest populära i sin skola och har sagt till alla andra att hennes audition gick bra men att hon inte gick vidare. Men när hennes audition visas på tv rasar hela hennes värld. Från att ha varit den som styr över alla andra i skolan blir hon någon som ingen vill prata med längre. Hennes pappa är arg för att hon gjorde auditionen, hennes pojkvän vill inte prata med henne och alla i skolan skrattar åt henne. 

Jag gillar programmet Idol och idén till den här boken är intressant och nytänkande. Hur förändras rollerna och hierarkierna i en skola när den populäraste tjejen gjort en urusel Idol-audition? Huvudkaraktären Kattis gör att berättelsen inte blir det jag väntat mig. Jag känner inga som helst sympatier för henne och allt som händer känns orealistiskt. Hennes audition har fullkomligt vänt upp och ner på hennes liv. Ingen vill prata med henne och hon ligger bara i sin säng och tycker synd om sig själv. Jag har svårt att tro att en sådan grej som en audition skulle påverka ens liv så mycket som det faktiskt gör i den här boken. Alla hennes relationer måste vara väldigt ytliga och ingen av hennes vänner verkar vara riktiga vänner. Kattis pappa verkar perfekt utifrån med ett bra jobb och sina nyttiga ritualer men man märker att han inte är en bra person. Han tycker inte att Kattis duger som hon är och har lätt för att bli riktigt arg.

Första delen av boken är väldigt långsam då Kattis under hela början av boken knappt lämnar sitt rum. Det är dock skrivet på ett rappt sätt som gör att boken går snabbt att läsa. Om den inte hade varit bra skriven hade jag nog inte fortsatt läsa boken. Längre in i boken börjar det visserligen hända mer men det är fortfarande väldigt ytligt och jag kommer inte riktigt överens med Kattis. Mot slutet av boken tar handlingen en väldigt oväntad vändning som förstärker Kattis osympatiska karaktärsdrag. Det blir till och med riktigt läskigt och obehagligt att läsa om det hon gör. 

På ett sätt gillar jag att Fail är otroligt annorlunda mot andra ungdomsböcker. Den är nytänkande och nyskapande. Men för att jag ska kunna tycka om en bok måste jag i alla fall till viss del förstå huvudpersonens tankar och val. Nu gör jag inte alls det. Ska man läsa boken? Nja, det finns många andra böcker jag hellre skulle rekommendera. Kanske att den skulle passa bättre för någon som är mer lik Kattis än vad jag är. Någon annan skulle möjligtvis känna igen sig mer i henne än vad jag gör. Det är en välskriven bok som känns modern men tyvärr var handlingen för skruvad för mig.

Titel: Fail
Författare: Mitch Fredriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 17 november 2020

5 lästips för mellanåldern

I den berömda mellanåldern, barn 9-12 år, kan det både finnas riktiga bokslukare och barn som har svårt att hitta till läsningen. Jag har läst fem nya böcker för den här målgruppen som jag tänkte tipsa om idag. Det är olika typer av böcker och jag hoppas att alla kan hitta något som passar! 

Det svarta regnet av Stina Nilsson är boken som vann Bonnier Carlsens stora manustävling. Den handlar om 12-åriga Liv som bor i en stuga med sin familj. Innan hon föddes förstördes världen av onda trollkarlar. En demon har tagit över hennes pappas kropp och gjort honom galen. Nu måste Liv hjälpa sin mamma att jaga för att de ska få mat. Men Liv drömmer om att ta sig därifrån och komma till något bättre. Det är en dystopisk berättelse som får en att verkligen bli rädd för vad som kan hända till följd av klimatförändringarna. Det är en hemsk berättelse där det händer många otäcka saker. Samtidigt är det en riktigt spännande och välskriven bok som jag skulle rekommendera till den som vill läsa en dystopisk berättelse. 

Framtid är en novellsamling för mellanåldern som handlar om framtiden. Boken innehåller 11 berättelser som på olika sätt behandlar ämnet framtiden. De författare som deltar i antologin är Karin Aspenström, Oskar Kroon, Ida Kjellin, Oskar Källner, Kerstin Lundberg Hahn, Anna-Clara Söderlund, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Tutschaninoff, Jack Werner och Ida Ömalm Ronvall. Den här uppställningen av författare gjorde mig verkligen nyfiken på boken då de är omtyckta författare allihop. Dock var det en del noveller som inte alls föll mig i smaken då de utspelade sig i andra världar och var lite för mycket fantasy och dystopi för min smak. Men det som är bra med novellsamlingar är att alla kan hitta något de tycker om. Min favorit av novellerna var Ida Ömalm Ronvalls novell som var mer verklighetstrogen och handlar om att ha en mystiskt brevvän. Jag tror också att den som gillar fantasy, scifi och dystopier skulle gilla fler noveller än vad jag gjorde.

Ihop i smyg av Emma Askling är till skillnad från de två tidigare böckerna en mer verklighetstrogen bok för 9-12 åringar. Boken handlar om Klara som går i femman och känner sig ensam i sin klass. Hennes tidigare bästa kompis Sia har börjat hänga med den Oliva, den populära tjejen i klassen, och nu vill ingen vara med Klara. En dag frågar Albin som Klara länge varit kär i chans på henne. Men Klara vet att hon inte kan säga ja fast hon vill det för hon har hört Oliva och Sia prata om att Sia borde bli ihop med Albin. Kanske kan hon säga till Albin att de kan var ihop i smyg? Det märks verkligen att Emma Askling har koll på sin målgrupp. Hon har skrivit flera böcker för mellanåldern tidigare och alla är bra anpassade för barn i den åldern. Ihop i smyg beskriver träffsäkert hur det är att gå i femman. Jag kände verkligen igen mig från min egen mellanstadietid och att läsa boken var som att kastas tillbaka till den tiden i mitt liv. Boken tar upp viktiga ämnen som kompisar, status och ensamhet och berättelsen känns som om den är direkt hämtad ur verkligheten. 

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner är den här författarens andra bok. Den handlar om Isa vars pappa ligger inlagd på sjukhus. Han har så länge Isa kan minnas mått dåligt psykiskt och åkt in och ut från sjukhuset. På ett sätt är det skönt att slippa vara orolig men samtidigt känns det konstigt att hennes pappa är inlåst och inte får ha skosnören. Samtidigt ska Isas klass börja öva inför deras luciatåg och Isa blir vald till lucia fast det egentligen borde det vara Aisha som är den populäraste tjejen som blir lucia. Men kommer Isas pappa att kunna vara med på luciatåget? Nåt trassligt inuti är en gripande historia om en vardag som faktiskt är verklighet för många barn. Det är en fin berättelse som jag hoppas kan vara till tröst för barn som likt Isa har föräldrar som mår psykiskt dåligt. För den som inte har liknande erfarenheter är det lärorikt att läsa boken. Det finns mycket att relatera till oavsett om man har upplevt det Isa har gjort eller inte. Kompisar, hemligheter och att gå i mellanstadiet är ämnen som skildras på ett bra sätt i boken. 

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster av Moa de Bruin är en bok du som vill skratta ska läsa. I boken får vi möta Vera och läsa om hennes liv i dagboksform. Veras familj är knasig på många sätt. Hennes pappa är obotlig tacosälskare, brorsan Svante försöker bli känd på youtube och hennes mamma har bestämt sig för att de inte ska fira halloween men så flyttar hennes gamla klasskompis in i huset bredvid och då måste hon slå hennes halloweendekorationer. På Veras skola ska de sätta upp pjäsen "Det lilla monsterbarnet" och hon drömmer om att få spela en av huvudrollerna. En dag träffar Vera en kille, Hugo med de guldbruna ögonen, som precis börjat på hennes skola och han verkar faktiskt gilla Vera. Men så berättar hennes bästa kompis Lise att hon är kär Hugo. Dessutom får de höra att det lilla monsterbarnet är försvunnet! En otroligt rolig och underhållande berättelse med underbara karaktärer!

Har du läst någon av de här böckerna? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte!

fredag 13 november 2020

Årets julböcker

Nästan halva november har gått och det börjar bli dags att planera årets julläsning. Jag älskar att läsa julböcker för att komma in i den rätta julkänslan och har faktiskt redan börjat läsa några. I år kommer det många fina julberättelser för barn och vuxna. I det här inlägget har jag samlat så många jag har hittat av nya julböcker för barn och unga som kommit ut i år. Men det finns säkert ännu fler, så om jag har missat någon får ni gärna skriva det i kommentarerna så kan jag fylla på inlägget! Jag har också med några julromaner för vuxna läsare men där har jag valt ut de jag tycker verkar mest intressanta, det finns ännu fler som kommer ut i år. Jag tänker försöka läsa så många som möjligt av de här böckerna i jul. Jag kommer säkert inte hinna med alla men vill läsa så många som möjligt i alla fall. Sedan vill jag också läsa Titta Madicken, det snöar! som jag läser varje år och kanske läser jag även om förra årets julfavorit Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato. Men nu till årets julböcker!

Barn- och ungdomsböcker:
Elsa Beskows jul av Elsa Beskow:
En samling av Elsa Beskows klassiska sagor Petter och Lottas jul, Olles skidfärd och Tomtebobarnen.

Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo:
En av författarna till Godnattsagor för rebelltjejer kommer med en julberättelse om att rädda julen.

Sagasagor: Den underliga julklappen av Josefine Sundström:

En av de tidigare berättelserna om Saga har här gjorts om till en julig bilderbok. Det är en vardagsberättelse där Saga ska fira jul hos sin morfar.


Tomten berättar av Jan Lööf:

Jan Lööf kommer med en ny julberättelse.


Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting:

En julberättelse i 24 delar som passar både som högläsning eller att läsa själv. Den handlar om elvaåriga Danja som är hos sin mormor i december. Verkar väldigt fin och spännande!

Jul i Valleby - Oväntade julklappar av Martin Widmark, Helena Willis:

Ett spännande mysterium där man som läsare får vara med och klura ut lösningen!


Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson:

Verkar vara en spännande och lite övernaturlig bok som utspelar sig i juletid.


Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä:

Årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren där tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Det verkar vara en bok med mycket julstämning som också är spännande!

Vi har så roligt när det är jul av Astrid Lindgren:

En ny samling med Astrid Lindgrens bästa julberättelser. Om Lotta, Madicken, Emil, Pippi och Kajsa Kavat bland annat!


När Johan fick en liten kalv av Astrid Lindgren:

En nyutgåva av en bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist.


Julen, vad är det? av Laura di Francesco:

Det här är en bilderbok för de yngsta barnen om vad julen är.


Julräddarna av Camilla Dahlsson:

Ännu en bok med 24 kapitel att läsa ett om dagen fram till julafton. Att rädda julen verkar vara ett återkommande tema i fler av årets julböcker.


Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt:

Hanna Blixt har tidigare skrivit flera barnböcker. Det här är en bok för 9-12 år som har 24 kapitel och kan läsas som en julkalender.


Lilla tomten av Moa Eriksson Sandberg, Erik Sandberg:

En bok för de allra yngsta barnen om en liten tomte.


Lussa lagom av Mattias Edvardsson, Matilda Salmén:

Ella och Noa är tillbaka i en ny bok som handlar om att ha luciatåg. Boken riktar sig till 3-6 åringar.


Precis som Kerstin av Helena Hedlund:

Det finns flera böcker om Kerstin och det här är den nyaste som utspelar sig på julen. Kerstin ska bli storasyster men hon vill inte att syskonet ska födas på julafton. Den här boken har jag redan hunnit läsa och tyckte mycket om!


Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston:

De flesta julböcker jag har hittat är för yngre barn men det här är en ungdomsbok som utspelar sig på julen och handlar om att dejta.


Tomtarnas julnatt av Maria Jönsson, Alfred Smedberg:

Sången Tomtarnas julnatt, ni vet "Midnatt råder, tyst det är i huset tyst i huset. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen. Tipp tapp, tipp tapp, tippe-tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp" har nu blivit illustrerad av Maria Jönsson.


Vuxenböcker: 

En oönskad julklapp av Sara Molin:

Jag läste Sara Molins bok Som en öppen bok och gillade den mycket! Nu kommer hennes andra bok som handlar om Diana som kommer hem till Sverige över jul från att ha jobbat i Afrika. Jag har börjat lyssna på den som ljudbok och tycker att den är mysig.


Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt:

Också det här är en feelgoodbok som utspelar sig på julen. Den handlar om Nora som kommer hem till Dalarna när hon fått veta att hennes pojkvän varit otrogen. Jag har lyssnat på den som ljudbok och tyckte mycket om den!


Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzon:

Förra julen läste jag Två hjärtans karameller av samma författare. Det här är den fristående uppföljaren som jag tror handlar om huvudkaraktären i den första bokens syster.


Älskade jävla jul av Birgitta Bergin:

En julig feelgoodroman som verkar handla om en författare.


Jul i krinolin av Amanda Hellberg:

En historisk julroman!


Julen enligt Julia av Kristin Emilsson:

Det här är en feelgoodroman som utspelar sig i Visby under julen och det lockade mig då jag tycker Visby är en otroligt mysig stad!


Som sagt får ni gärna kommentera om jag har missat någon spännande julbok som kommer i år! Jag är supertaggad på att läsa julböcker och hoppas att ni fått några tips på böcker att läsa i december!