Sidor

onsdag 24 november 2021

På det senaste

Jag tycker mest att jag sitter med näsan i en bok hela dagarna. Jag läser ju litteraturvetenskap just nu och är inne på terminens tredje av fyra kurser. Det är mycket att läsa och annan läsning och andra saker har blivit bortprioriterade. Även bloggskrivandet. Under de sju åren jag bokbloggat har jag skrivit minst ett inlägg i veckan men de senaste två veckorna har det inte blivit några inlägg då jag prioriterat plugget framför allt. Men nu blir det ett inlägg! För trots att det känns som att jag mest läst kurslitteratur den senaste tiden har jag faktiskt gjort en hel del andra roliga saker också och de tänkte jag berätta om idag!

För ungefär en månad sedan var jag med i ett digitalt samtal anordnat av Nordisk Kulturkontakt på temat vuxna som läser ungdomsböcker. Det leddes av Johanna Lundin och med var också Christian Lilja. Det var ett intressant samtal om ungdomsböcker och att fortsätta läsa den typen av böcker även efter man blivit vuxen. Här kan ni lyssna på det.

Under läslovet då jag egentligen hade tentavecka hann jag också med en del bokrelaterade saker. På tisdagen var jag med på en digital bokcirkel om Sara Bergmark Elfgrens nya bok Grim vilket var otroligt roligt! På onsdagen var jag på ett författarsamtal på Eskilstuna stadsbibliotek med Johan Rundberg som berättade om sina böcker i Månvind och Hoff-serien. Det var väldigt intressant att lyssna och roligt att få prata lite med Johan efteråt. Den dagen var jag också med på en inspelning av bibliotekets podd Böcker i Tuna om antologin Unga Sörmland som jag är med i. Avsnittet har dock inte kommit ut än. Den dagen hade vi också en livesänding med Unga läsare på Skurups biblioteks instagram där vi pratade om Unga läsare och boktipsade om ungdomsböcker. Jag tror tyvärr inte att livesändingen ligger kvar så att det går att se i efterhand men det var väldigt roligt i alla fall. 



I slutet av oktober läste jag serieromanen Den rödaste rosen slår ut eftersom jag och mamma skulle gå och se pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv på Dramaten som är baserad på den boken. Vi var i Stockholm en söndag och hann med shopping på mina favoritbutiker Monki och Systrarna Grene och sedan såg vi föreställningen. Den var underhållande och tänkvärd och rekommenderas verkligen. Den finns att se på Svt Play kan jag tipsa om!


Jag har också varit iväg i Stockholm och besökt Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan 46. Vi var ett litet gäng barnboksfantaster som var inbjudna på ett julevent om boken En jul i Småland för länge sen som Cecilia Heikkilä illustrerat. Vi bjöds på ett samtal om boken, fika och en rundvandring i lägenheten guidad av Astrids barnbarn Annika Lindgren. Det var en fantastisk upplevelse att få besöka Astrid Lindgrens hem. Det var fint julpyntat med ljusstakar och julgran och så himla mysigt. 


Förra veckan hade vi vår senaste träff med Unga läsare. Då fick vi chansen att träffa Sofia Ejheden som driver förlaget Lavender Lit. Hon berättade om arbetet med förlaget vilket var väldigt intressant att lyssna på. Kommande evenemang med Unga läsare som är på gång är en bokträff med jultema i december och sen ska vi också få förhandsläsa Ida Ömalm Ronvalls kommande bok En hemlig syster vilket ska bli otroligt roligt!

Med anledning av Svenska deckarakademiens 50-årsjublieum var det i helgen en deckarfestival i Eskilstuna. Jag fick möjlighet att som tidigare medlem i bibliotekets deckarklubb vara med på ett samtal om varför barn ska läsa om brott. Det var författarna Mårten Sandén, Bo R Holmberg och Christina Wahldén som deltog och så var vi några barn och unga som fick ställa frågor till dem. Det var väldigt roligt! Speciellt kul var det att träffa Mårten Sandén som besökte Deckarklubben när jag var med i den och som var en av de första författarna jag intervjuade när jag precis hade startat min blogg.



Jag har skrivit en text i den sörmländska nättidningen Trakten om mat i barnlitteraturen. Den kan läsas här. 

Just nu läser jag förutom kurslitteratur Fat dance av Malin Eriksson Sjögärd. Dock tar det en stund eftersom jag inte har så mycket tid att läsa annat än kurslitteratur. Efter den tänker jag att jag ska börja med julböckerna. Kanske skriver jag ett inlägg om vilka julböcker jag vill läsa i december. Jag tänker också att jag ska skriva ett utförligare inlägg om hur den första terminen som litterturvetenskapsstudent har varit. Det blir också ett inlägg om min läsning i oktober och november. Ha en fin dag och vecka!

onsdag 3 november 2021

Modern Väsenologi

Det har precis varit Halloween och just nu är det läslov. Vad passar då bättre än ett spännande boktips på temat väsen? Ingela Korsell slog igenom med PAX-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. PAX kom att bli några av mina absoluta favoritböcker. För att följa upp den stora succén skrev Ingela Korsell faktaböckerna Väsenologi och Mer Väsenologi där vi fick lära oss om många spännande väsen. Nu är den tredje väsenboken här och den heter Modern Väsenologi.

I Modern Väsenologi får vi bekanta oss med väsen som vi berättar historier om i dagens samhälle. Det är alltifrån zombier, slender man och monster under sängen till jultomten, påskharen och tandfen. Boken är fylld med intressant fakta som blandas med spännande, läskiga och roliga sägner. Innehållet är faktagranskat av Tommy Kuusela och boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg. 

Likt de tidigare böckerna om väsen är boken pedagogiskt uppbyggd där man för varje nytt väsen först får läsa en faktaruta med kort fakta. Sedan kommer en sägen som följs av mer fakta om väsendet. Det blir ett tydligt mönster som förenar fakta och spänning på ett bra sätt. I slutet av boken finns också mer fakta om skrock i vår tid, läskiga berättelser kopplade till de här väsenderna som hänt på riktigt, tips på poddar om väsen och en ordlista. Det som är så bra med faktaböcker som den här är att man kan bläddra lite som man vill och läsa det som känns intressant. Det är ingen bok som man behöver läsa från pärm till pärm även om man vill läsa allt för att det är så spännande. 

Modern Väsenologi är lärorik och fylld med fakta samtidigt som den är otroligt underhållande med de spännande sägnerna som berättas som om de var sanna berättelser ur författaren Ingela Korsells perspektiv. De avslutas också med som ett bevis på att berättelsen är sann. Det är riktigt läskiga och obehagliga berättelser och i bakgrunden finns en ton av humor. Jag som är lättskrämd kunde inte läsa den här boken på kvällen. En kväll bläddrade jag i boken och råkade läsa en av de sanna historierna i slutet och då skrämde jag verkligen upp mig själv. Men som tur är finns det även några snälla väsen med i boken och efter att ha läst om jultomten somnade jag gott i alla fall.

Bokens fantastiska illustrationer är gjorda av Reine Rosenberg. De är detaljrika och förstärker verkligen den obehagliga och kusliga känslan. Jag gillar att de går i samma mörka och varma färger och att de får vara riktigt läskiga trots att boken riktar sig till barn. 

Modern Väsenologi har ingen övre åldersgräns. Den riktar sig till 9-99 åringar och jag tror att den kan skrämma, fascinera och underhålla de flesta! 

Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel