Sidor

onsdag 30 mars 2022

Intressanta titlar ur sommarens utgivning

Än är det bara mars men för några dagar sedan hittade Svensk bokhandels sommarkatalog hem till mig. Jag har bläddrat igenom den och hittat en hel del böcker jag ser fram emot att läsa. 

Historiska media: 
Balkong med havsutsikt, Hanna Blixt (maj):
En ny feelgood av Hanna Blixt.

Piratförlaget: 
Drömmar till salu, Ada Wester (juni):
Ada Wester är förläggare på Gilla böcker och nu debuterar hon med en bok som verkar väldigt mysig.

Lovereads: 
Ellens val - Förbjuden längtan, Elvira Berg (juli):
Jag älskar verkligen böckerna om Ellen och i sommar kommer del sex. Given sommarläsning! Den här boken är också skriven av en ny författare och det ska bli spännande att se hur den förhåller sig till de andra böckerna.
Printz publishing:
Juli enligt Julia, Kristin Emilsson (juni):
Jag tyckte mycket om Julen enligt Julia och tänker att den här boken kan bli perfekt sommarläsning.

Lavender Lit: 
Bokälskare, Emily Henry (juli):
Emily Henrys tredje bok på svenska. Jag har inte läst de tidigare men tycker de verkar mysiga.

Kärlek på Hedgehog Hollow, Jessica Redland (juni):
Verkar vara feelgood när den är som bäst.

Där drömmar möts, Bara en dejt, Lycka på landet, Sofia Fritzon (maj-augusti):
En fellgood-trilogi som jag tänker lyssna på som ljudbok.

Harper Collins Nordic: 
Pages & Co - The book smugglers, Anna James:
Ny bok om Tilly och bokvandrarna.

Natur & Kultur: 
Allt om Kerstin, Helena Hedlund, Katarina Strömgård (maj):
Tror det här är den sista boken om Kerstin. Har verkligen gillat de tidigare böckerna i serien och tror den här kommer vara lika fin.

Bästa friends forever, Ellen Karlsson, Karin Cyrén (juli):
Ny bok av Ellen Karlsson.

Anne flyttar in, Anne får en bästa vän, Anne i skolan, Kallie George, Abigal Halpin (maj):
Berättelsen om Anne på Grönkulla i ny tappning.

Blodspakten, Johan Rundberg (juni):
Fjärde boken om Mika är snart här och ingen är mer taggad än jag.

Efter Tupac och D Foster, Jaqueline Woodson (juni):
Ny bok för ungdomar av ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson.

Lilla Piratförlaget: 
Semester, Marianne Kaurin (juni):
Verkar vara en fin somrig bok för mellanåldern.

En helt vanlig supernova, Katja Timgren (augusti):
Tyckte mycket om Katja Timgrens tidigare bok och det här är en ny ungdomsbok en henne.

Bonnier Carlsen: 
Go big or go home, Niclas Christoffer (juni):
Fortsättningen på Losing big or losing everything.

Rabén & Sjögren: 
Den övergivna ön, Astrid Åhlén (maj):
En debut!

En hemlig sommarnatt, Ester Roxberg, Maximilian Svensson (juni):
Verkar fin!

Vera Svanssons dagbok för hjärtekrossade och bästistjuvar, Moa de Bruin (juni):
Tredje boken om Vera!

Inte helt sant, Cina Freidner (juni):
Det här är fortsättningen på Aldrig backa.

Eldvakt, Camilla Sten (juni):
Äntligen kommer nästa bok av Camilla Sten.

Vilka böcker ser du fram emot i sommar?

onsdag 16 mars 2022

Läst i februari

Så här en lång bit in i mars är det dags att berätta vilka böcker jag läste i februari!

Vi går till parken av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna är en tjock bilderbok med fina bilder. 

Älgkungen av Maria Hellbom var den bästa boken jag läste i februari. Den är spännande och suggestiv och handlar mycket om naturen.

100 % äkta fejk av Sannah Salameh är en ungdomsbok som handlar om en tjej som låtsats vara fransk i sin nya skola. Den var intressant och händelserik!

Hemmet för bortrövade barn av Camilla Lagerqvist är en spännande historisk berättelse som handlar om en fattig och föräldralös pojke som får veta att han har ett stort arv och bestämmer sig för att hjälpa andra fattiga barn.

Dörren av Emma Andersson är en berättelse som blandar verklighet och sorg med magi och äventyr. Jag gillade verkligen den!

Dockspelaren av Mårten Sandén är en spännande och väldigt annorlunda berättelse som hade mycket gömt i sig som var överraskande.

Djuret av Ulrika Lidbo var även det en ganska annorlunda bok. Den handlar om en kille som hittar ett djur som han tar hand om.

Ett enda stort skämt av Micaela Favilla föll mig inte riktigt i smaken tyvärr. Den var ganska rolig ibland men tyvärr har berättelsen inte fastnat hos mig. 

Aldrig backa Cina Freidner är som en Fula tjejer för mellanåldern. Den handlar om några tjejer som går emot killarna i klassens dåliga beteende. 

Agnes Evander och De dödas sjö av Anna Lundgren är en riktigt spännande bok om en tjej som upptäcker att hon har en kraft och åker iväg på en sommarskola för att lära sig mer. Gillar du Harry Potter skulle jag rekommendera den här.

Kämpa Jessica! av Chloe Ädling och Terese Ädling handlar om en tjej som är dansare och har skolios som begränsar hennes liv. Jag som tidigare har dansat mycket tyckte det var roligt att läsa om dans och en bok som handlar om skolios har jag aldrig läst tidigare. 

Mina fem regler för livet av Conny Palmkvist är en bok för mellanåldern som handlar om mobbning och att göra världen bättre. Jag gillade den men tyvärr fastnade inte berättelsen riktigt hos mig.

Följande böcker läste jag i min utbildning:

I väntan på Godot av Samuel Becket 

Northanger Abbey av Jane Austen 

Fettpärlan av Guy de Maupassant

En dåres försvarstal August Strindberg

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Mycket bra lästning i februari alltså!

onsdag 2 mars 2022

Första terminen som litteraturvetenskapsstudent

Jag pluggar ett program som heter Språk- och kommunikationsprogrammet på Mälardalens universitet och är nu inne på min fjärde termin. Som profilämne det här året läser jag litteraturvetenskap och jag har nu läst klart min första termin med litteraturvetenskap och är också klar med den första delkursen på min andra termin. I höstas när jag precis börjat läsa litteraturvetenskap skrev jag ett inlägg där jag sa att jag skulle skriva lite här på bloggen om hur det är att läsa litteraturvetenskap eftersom jag själv var nyfiken på det innan jag började plugga. Jag har inte gjort det så mycket under hösten men nu tänkte jag göra ett inlägg om min första termin som litteraturvetenskapsstudent. 

Det blir många böcker att bära med sig
i ryggsäcken.
Jag läser ju litteraturvetenskap som en del av mitt program och har då läst tillsammans med lärarstudenter. I höstas läste jag en kurs på 30 hp som heter Litteraturvetenskap 1 och nu under våren läser jag Litteraturvetenskap 2. Kurserna är uppdelade i fyra delkurser på 7,5 hp var. I höstas läste jag alltså kurserna Introduktion till litteraturvetenskapen, Historiska perspektiv 1, Historiska perspektiv 2 och Tematiska perspektiv. 

Den första kursen Introduktion till litteraturvetenskapen var precis som namnet säger en introduktionskurs. Vi fick öva oss på att analysera epik, lyrik och dramatik och det var mycket teoretisk läsning om hur man analyserar litteratur. Det var väldigt bra för att komma in i tänket och lära sig användbara begrepp. Till exempel fick vi lära oss om metrik vilket är viktigt för att kunna analysera dikters form. Vår tenta bestod av att analysera en dikt, en novell och ett drama.

Kunskapen från den första delkursen kom väl till pass i de två följande kurserna. I den andra kursen Historiska perspektiv 1 gick vi igenom litteraturhistorien från antiken till 1600-talet ungefär. Vi lästa texter från de olika epokerna och fick lära oss att urskilja hur texterna var påverkade av sin epok. I den här kursen hade vi en salstenta där vi skulle känna igen textutdrag, förklara begrepp och analysera en dikt med mera. Det var en väldigt texttung kurs med mycket att läsa och jag tror att det var omkring 80 texter som vi behövde komma ihåg till tentan för att kunna säga vilket text det var, vem som skrivit den, vilken epok den var ifrån och lite om handlingen.

Lektion på campus.
Delkurs tre hette Historiska perspektiv 2 och där fortsatte vi att gå igenom litteraturhistorien från 1600-talet fram till 1900-talet. Även här var det mycket kopplat till epokerna och de olika inriktningarna som var viktiga under tidsperioderna. Det jag tycker att intressant med litteraturvetenskap är att man också får lära sig mycket om historia och samhällets utveckling genom litteraturen. 

Den sista delkursen Tematiska perspektiv var nog min favorit. Där hade vi ett tematiskt perspektiv och läste ett antal romaner för att analysera dem utifrån tema och motiv. I tentan fick vi välja tre romaner att analysera utifrån samma tema och se vad som skiljde deras gestaltning av temat. Det är spännande att man kan ha så många olika ingångar när man läser och analyserar ett verk och att göra det utifrån tematik tyckte jag var roligt. I den här kursen läste vi också lite mer moderna romaner vilket jag är mer intresserad av.

Våra lektioner har i vissa perioder varit på distans och vissa perioder på plats. Men de har sett ganska lika ut i alla kurser. Ofta föreläser läraren en del av lektionen och en del av lektionen går till diskussioner om böckerna vi läst inför passet.

Kurslitteraturen till kursen jag
läser just nu. En rejäl hög!
Nu läser jag alltså Litteraturvetenskap 2 och den kursen är uppdelad i delkurserna Lyrik och dramatik som jag precis avklarat, Roman och novell, Litteratur och samtid och en uppsatskurs. Det är väldigt intressant att läsa litteraturvetenskap och få läsa och analysera texter hela dagarna. Innan jag började läsa litteraturvetenskap var jag orolig för att jag skulle förstöra min läslust med att vara tvungen att läsa så mycket. Men jag tycker inte att det har påverkat så mycket. Det är ju stundvis ganska mycket att läsa men jag försöker att hålla isär kurslitteraturen och min nöjesläsning. På dagarna läser jag kurslitteratur och på kvällarna lustläser jag. Man läser ju på ett lite annat sätt när man ska analysera det man läst. Det har ibland blivit lite mindre läsning på fritiden eftersom jag när jag läst en hel dag kanske inte är så sugen på att sätta mig och läsa igen på kvällen men skolläsningen ger också en längtan till lustläsningen.

Hoppas ni tyckte det var roligt att läsa lite om mina studier. Har ni några frågor eller om det är något särskilt kring mina studier som ni vill att jag ska skriva om kan ni kommentera nedanför.