Sidor

tisdag 26 juli 2022

En kavalkad av boktips - Böcker för 9-12 åringar

Min kavalkad av boktips fortsätter och den här gången blir det tips på böcker för barn 9-12 år.

Nästan helt okej är Olivia Alhällens andra bok för mellanåldern. Den handlar om Billie som hamnat i ett spår av lögner. Hennes pappa sitter i rullstol och behöver hjälp varje dag för att klara av vardagliga saker. Det vill inte Billie berätta om. Hemligheterna växer sig allt fler och allt större. Sanningen är för jobbig att berätta och hon vill inte heller avslöjas som en lögnare. Det handlar om vänskap, kärlek, sanning och lögner. Jag tycker att Olivia Alhällen skriver väldigt bra för mellanåldern. Hon har lyckats hitta en ton som passar målgruppen och tar upp väsentliga ämnen som jag tror många 9-12 åringar uppskattar att läsa om. Det är en perfekt bok att sluka på sommarlovet. 

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi köpte jag på Stockholms bokhelg efter att ha lyssnat på ett samtal där författaren deltog. Den vann Barnradions bokpris förra året och eftersom jag jobbat med årets upplaga av priset kändes det roligt att läsa förra årets vinnare. Boken handlar om Salman som ska åka med sin familj på en resa till Spanien. Men planerna blir ändrade. Hans faster i Baluchistan behöver hjälp och istället får familjen åka dit. Det blir Salmans första besök i landet hans föräldrar kommer ifrån. För första gången får han uppleva kulturen, träffa sina kusiner och se varifrån han kommer. Men det blir också en farlig resa eftersom regimen är misstänksam mot Salmans föräldrar som valt att lämna landet. Den riktiga solen berättar en historia som nog många kan känna igen sig i och som det inte skrivs om i samma utsträckning. Jag tyckte det var intressant att läsa om ett land och en kultur som jag inte vet så mycket om. Det är en fin, spännande och intressant berättelse som verkligen behövs.

Jag har gillat allt jag läst av Ingrid Jönsson och ville såklart också läsa hennes mellanåldersbok Hjärtstenen. Den handlar om när Minette börjar i Lises klass och gör att allt förändras. Ingen vågar säga emot Minette trots att hon är taskig, främst mot Jossan. Lise vill göra något men det är svårt att våga säga till. Hjärtstenen är en vardaglig berättelse som många i målgruppen nog skulle gilla. Den är enkel att ta till sig och lätt att relatera till.

Väktarinnan är den första delen i serien Viskornas dal av Åsa Rosén. Min mamma har läst och tyckt mycket om de här böckerna och jag fick första delen i serien med mig hem när jag var på ett läsfrämjarevent som Lässatsningen i Eskilstuna ordnade tillsammans med förlaget Rabén & Sjögren. Boken handlar om Iza som tillsammans med sin familj flyttar från Stockholm till en liten by i Norrbotten. De ska bo i mormors gamla sommarstuga tills huset de håller på att bygga står klart. Men huset de håller på att bygga står på viskornas mark men ingen i familjen verkar tro på de gamla berättelserna om viskorna. Egentligen tror inte Iza heller på viskor. Inte förrän hon får möta dem själv. Nu måste hon se till att huset inte byggs för då kan hemska saker hända. Väktarinnan är en riktigt spännande och välskriven berättelse som blandar vardag med övernaturliga händelser på ett intressant sätt. Jag gillar att läsa om och lära mig mer om folktro som funnits i vårt land. Iza är en intressant karaktär att läsa om och jag ser fram emot att läsa de andra delarna i serien.

Fyra bra böcker för mellanåldern var alltså det här. De är alla välskrivna och bra berättelser men de är olika i vad de handlar om och hur det är skrivna. För när det kommer till böcker finns det verkligen något för alla.

onsdag 20 juli 2022

Drömmar till salu

Jag har spenderat fina stunder med Anni och Ester i Drömmar till salu som är Ada Westers debutroman. Det är en feelgoodberättelse där vi får följa Anni i nutid och Ester på 40- och 50-talen. Boken var precis vad jag ville läsa just nu!

I ett rött hus med vita knutar i Stjärnhov bodde Ester med sin syster Gilda i stor del av sina liv. Nu har båda gått bort och Anni som är barnbarn till Ester har fått ärva huset. Det är sommar när hon åker från Stockholm för att renovera huset innan hon ska sälja det för att kunna köpa en ny lägenhet. I det lilla samhället lär hon känna människorna och börjar också nysta i farmor Esters liv. Vem är egentligen pappa till hennes pappa? Hur kommer det sig att Ester och hennes syster Gilda bodde i det röda huset tillsammans så länge? Varannat kapitel är skriver ur Annis perspektiv och varannat ur Esters. Vi får följa Esters barndom och ungdom. Hur hon går i skolan och mäter Hjalmar och så småningom börjar studera till lärarinna. I dåtidsperspektivet får man som läsare ledtrådar som Anni också luskar ut.

Att under fina sommardagar få drömma mig bort till Stjärnhov och följa Annis loppisutflykter, renovering och upptäckter var underbart. Hennes liv är vardagligt och lantligt men samtidigt underhållande att läsa om. Boken gav mig en härlig känsla när jag läste den och jag gillade verkligen hur de två perspektiven gjorde att det blev som två berättelser i en samtidigt som de vävdes ihop på ett snyggt sätt. 

I boken finns många litterära referenser vilket jag tänker kan vara ett sätt för Ada Wester, som ju är förläggare till yrket, att väva in sitt intresse och sin kunskap om litteratur. Anni är en bokälskare av rang och när hon målar huset lyssnar hon till exempel på Jana Kippo-trilogin. Vi får även följa Esters litteraturupptäckter från att hon fängslas av Skattkammaröns äventyr. 
Roligt är också att boken utspelar sig i Sörmland där jag bor. Eskilstuna som jag är ifrån nämndes ett antal gånger och jag blev nyfiken på att upptäcka mer av mitt närområde. 

Drömmar till salu var verkligen en fin läsupplevelse som väckte många känslor. Det var spännande att bygga pusslet kring Esters liv tillsammans med Anni, mysigt att läsa om läsning, renovering och lantliv, intressant att lära känna människorna i Stjärnhov. Jag vågar nog säga att det här var en av sommarens bästa läsupplevelser! Läs Drömmar till salu i sommar, ni kommer inte ångra er. Jag hoppas verkligen Ada Wester fortsätter skriva för det gör hon riktigt bra!

söndag 17 juli 2022

Läst i maj och juni

Juli är här och jag tänkte skriva ett inlägg där jag summerar läsningen under maj och juni. 

Vi börjar med läsningen i maj.

De överblivnas armé av Gustav Tegby var en spännande fantasybok som jag läste för Barnradions bokpris.

Akamella - Andarnas rike av Lowe Aspviken är även det en riktigt spännande bok som utspelar sig förr i tiden.

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg lyssnade jag på som ljudbok och oj vad jag gillar alla böcker om Ellen!

Veras krig av Katarina Kuick läste jag för Barnradions bokpris och den blev ju också en av de nominerade böckerna i slutändan. Den beskriver krig ur ett barns perspektiv och är både tung och intressant.

Kanske är det längtan av Malin Fjellborg bokcirklade vi tillsammans med Unga läsare under Stockholms bokhelg. Det är en ungdomsbok som jag hade svårt att sluta läsa.

Allt som blir kvar av Sandra Beijer lyssnade jag på som ljudbok inför att boken skulle komma som serie. 

Stargate. En julberättelse av Ingvild H. Rishöj - en julbok kanske det inte är rätt timing för just nu men den här boken var inte så julig vilket var tur. Det är en fin berättelse om två systrars relation till sin pappa.

Allt om Kerstin Helena Hedlund och Katarina Strömgård är del sex i serien om Kerstin och den här gången kommer det en tonåring hem till Kerstin. 

Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman utspelar sig i en parallell verklighet där alla vet när de ska dö. I den här boken får vi följa My som ska dö om ett år. Riktigt bra ungdomsbok!

Vända blad av Johanna Schreiber är del två i serien om Schantz förlag och i den här boken får vi följa Clara som är förläggare och jag tyckte mycket om att få läsa om henne.

Nästan helt okej av Olivia Alhällen riktar sig till mellanåldern och är Olivias andra bok. Den handlar om lögner och vänskap och jag tror att många i målgruppen skulle tycka mycket om boken.

Är du rädd, Stella? av Susanne Trydal och Ellen Ekman är den andra boken om Stella, den här gången är hon och storasyster Agnes hemma själva. 

Gränsen av Maria Nilsson Thore är en bilderbok som handlar om en gräns. Vad händer om man går över gränsen?

Viskornas dal - Väktarinnan av Åsa Rosén är en favorit hos min mamma så jag blev sugen på att läsa den också. Det är en riktigt spännande bok som utspelar sig norrut och blandar fantasy med vardag.

Syster av Sofia Nordin var väldigt intressant läsning. Den handlar om en tjej som kommer till en gård för mammor och barn som tagit sig ifrån destruktiva pappor. 

Hjärtstenen av Ingrid Jönsson har jag länge haft i läshögen. Jag har tyckt mycket om Ingrid Jönssons tidigare böcker och det här är en fin berättelse för mellanåldern.

Där drömmar möts av Sofia Fritzson lyssnade jag på som ljudbok och verkligen älskade! Det är feelgood när det är som bäst! 

Hemmet för bortrövade barn - Pojke 265 av Camilla Lagerqvist är den andra delen i serien om Adam och hemmet för bortrövade barn. Även den här var spännande!

Sedan fortsätter vi med läsningen i juni.

Jordbok - Tiden av Matilda Ruta är en fint illustrerad faktabok som handlar om jordens historia. Den är fint berättad och jag gillar verkligen illustrationerna.

Vår vän Anne av L. M. Montogomery lyssnade jag på som ljudbok. Det är uppföljaren till Anne på Grönkulla och jag har bestämt mig för att ta mig an hela serien.

Bad girls av Jennifer Mathieu köpte jag på Stockholms bokhelg eftersom jag tyckte mycket om författarens tidigare bok Moxie. Det här är en helt annan berättelse som var riktigt spännande och annorlunda mot allt jag läst tidigare.

Bara en dejt av Sofia Fritzson tyckte jag otroligt mycket om! Det är den andra delen i feelgoodserien om den lilla staden Ängsmark och i den här boken får vi följa Diana och Adrian. En supermysig feelgood!

Ritualen av Ann-Sofi Forsmark har legat i min läshög länge och äntligen blev den läst. Det är den tredje delen i serien om Hilds Stridh och precis som i de tidigare böckerna är det en välkomponerad berättelse som blandar historia och nutid.

Den riktiga solen av Peimaneh Mollezehi köpte jag också på Stockholms bokhelg. Det är en bok för mellanåldern som handlar om Salman som för första gången får besöka landet hans föräldrar kommer ifrån. 

Balkong med havsutsikt av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok. I den här boken får vi följa med Nora och Viktor på en lyxkryssning och samtidigt följa Anders resa till Amerika över hundra år tidigare.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi tillsammans med Unga läsare. Det är en lättläst ungdomsbok som det fanns mycket att diskutera kring under vår bokcirkel.

Den övergivna ön av Astrid Åhlén fick följa med min hem från ett jobbpass på bibliotekets barnavdelning. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken!

Blackout är en antologi av flera författare som utspelar sig under ett strömavbrott. Alla berättelser hänger ihop på ett eller annat sätt och jag gillar idén med boken trots att jag inte fastnade helt för berättelsen.

Dina färger var blå av Marcus Jarl är en riktigt gripande berättelse om kärlek, sorg och död. Den var ganska tung att läsa men ändå bara flöt läsningen fram. Marcus Jarl har precis släppt en ny bok och den ser jag också fram emot att läsa.

Blodspakten av Johan Rundberg är den fjärde delen i serien om Mika. Även denna otroligt spännande!

Vilken smash! av Joakim Persson och Marianne Sund läste jag eftersom den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Boken handlar om badminton och vänskap.

Om du ser mig av Emma Frey-Skött och Ingrid Skåre är en lättläst bok om klättring, kärlek och vänskap som riktar sig till ungdomar.

Den hemliga operationen av Tobias Söderlund och Stef Gaines är den tredje boken i serien om spökhunden Buster och den här gången är det dags för spökjakt på sjukhuset. 

Många böcker har det blivit i maj och juni! Jag håller också på att skriva tipsinlägg om böcker för olika åldrar och där kommer jag att skriva mer om många av de här böckerna om du blev nyfiken på någon av dem. Det första inlägget om böcker för 6-9 åringar finns redan ute och fler inlägg är på väg!

onsdag 6 juli 2022

En kavalkad av boktips - Böcker för 6-9 åringar

Sommaren är en period då jag läser otroligt mycket. Jag har läst många bra böcker för olika åldrar den senaste tiden och tänkte i några kommande inlägg dela med mig att boktips för sommaren. I det här inlägget börjar jag med några böcker för 6-9 åringar!


Allt om Kerstin är den sjätte boken i serien om Kerstin av Helena Hedlund och Katarina Strömgård. Jag tycker mycket om att läsa om Kerstin och i den här boken har kusinen Bella kommit på besök. Hon är tonåring, har rosa hår och är jobbig. Hon bestämmer en massa saker och gör Kerstins sommar helt annorlunda mot hur hon egentligen vill ha den. Med precis fingertoppskänsla beskriver Helena Hedlund hur det är att vara Kerstin. Hon känns som en riktig person som jag känner och böckerna är spännande att läsa trots att de är vardagliga. Katarina Strömgårds illustrationer förstärker berättelsen på ett bra sätt. Böckerna om Kerstin vill jag sätta i händerna på alla 6-9 åringar och de passar utmärkt för högläsning.

Spökhunden Buster - Den hemliga operationen är den tredje delen i Tobias Söderlund och Stef Gains spökserie för 6-9 åringar. Nu är Ellen och hennes familj tillbaka på sjukhuset för storebror Oscar som har cancer ska opereras. De har hört att det ska spöka på sjukhuset och planen är att ta med spökhunden Buster in på sjukhuset för att se om det spökar där. Men Oscar mår inte alls bra. Han har ont i magen och läkarna vet inte vad de kan bero på. Något hemskt händer och spökjakten blir en kamp om liv och död. Buster-böckerna är otroligt spännande och lite läskiga också. Jag tycker att Tobias Söderlund kombinerar skräck och spänning på ett bra sätt med verkliga läskigheter som sjukdomar och döden. Det gör att svåra ämnen tas upp på en lagom nivå för barn så att det inte blir allt för jobbigt att läsa om.

Jordbok - Tiden passar den som vill lära sig om jordens historia. Matilda Ruta har gjort både text och illustrationer och vi får resa i tiden från jordens skapande tills idag. Det handlar om olika tidsperioder, djur och händelser. Detta berättas lika mycket i bild som i text och jag gillar verkligen tonen i berättandet som känns riktat till läsaren. Det finns mycket fakta samtidigt som det blir en berättelse. Illustrationerna är otroligt fina och välgjorda och förstärker känslan.

Vilken smash! är skriven av Joakim Persson och illustrerad av Marianne Sund. Något jag tycker är roligt med den här boken är att den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Boken handlar om Nadir som spelar badminton. En dag börjar Chloe i Nadirs klass och de blir vänner. Det visar sig att Chloe också gillar badminton och hon följer med på en träning men hon kanske inte kommer kunna fortsätta för hennes familj har inte råd. Den här boken passar både den som är intresserad av sport i allmänhet och badminton i synnerhet och den som vill läsa om vänskap. Jag själv är inte så intresserad av badminton men uppskattade ändå berättelsen som handlar om vänskap och att hjälpa andra.

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna!