Sidor

tisdag 31 januari 2023

3 x lättläst

Jag har läst tre lättlästa böcker för unga och nu ska jag berätta om dem. 

De två första böckerna är faktaböcker. Sapmi är skriven av Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter och handlar om den samiska kulturen. Det är en viktig faktabok som bidrar med kunskap om den samiska världen som man kanske inte får lära sig så mycket om till exempel i skolan. Boken är lättläst och passar för alla från mellanstadiet ungefär. 

Moa Martinson - Ett liv av Annelie Drewsen och Cilla Dalén är en faktabok om författaren Moa Martinson. Det finns flera liknande böcker om olika författare och de är väldigt intressanta att läsa. Man får grundläggande kunskap om författarens liv och lär sig mycket nytt. Både boken om Moa Martinsson och Sapmi innehåller både bilder och text och är bra uppbyggda med olika typer av information. 


 
Till sist vill jag berätta om en skönlitterär bok för unga som också den är lättläst. Den heter Böghög och är skriven av Ebba Berg. Boken handlar om Frej som ska gå på dejt med Teo som han skrivit med ett tag. Hans föräldrar vet om att han gillar killar men det gör inte hans kompisar. Redan på den första dejten väcks Frejs känslor för Teo. Först är allting perfekt mellan dem men sedan blir Frej osäker på Teo. Han beter sig konstigt, kan det vara så att han har en annan pojkvän? Jag tyckte mycket om den här boken. Till en början var jag lite skeptisk då jag inte gillar titeln så mycket. Men den syftar till att killarna i Frejs skola använder bög som ett skällsord och gör böghögar. Jag tycker att berättelsen är väldigt fin. Man känner verkligen med Frej och vill att det ska gå bra för honom. Hans föräldrar är fina karaktärer som man blir glad av att läsa om. De är så stöttande och bryr sig mycket om Frej. Samtidigt är det en viktig bok då jag tycker det är viktigt att olika typer av människor få ta plats i litteraturen. 


Det var tre lättlästa boktips! Hoppas du blev sugen på att läsa någon av dem!

tisdag 24 januari 2023

Två böcker av Jaqueline Woodson

Jag har läst några böcker jag Jaqueline Woodson och gillar verkligen hennes sätt att skriva. När jag var i Stockholm för några veckor sedan hittade jag en bok av henne som jag inte kände till. Den heter Before the ever after och är skriven på lite samma sätt som
Brown girl dreaming
i prosalyrik. Boken handlar om en pojke och hans pappa som har varit en duktig fotbollsspelare men plötsligt blir helt förändrad när han blir sjuk. Man får följa pojkens upplevelse av pappans sjukdom och det är väldigt fint beskrivet. Jag gillar verkligen att boken är skriven i diktform, det gör att känslorna förstärks. Prosalyrik är verkligen en favorit för mig och jag vill gärna hitta fler böcker som är skrivna så.

Efter att ha läst Before the ever after ville jag läsa mer av Jaqueline Woodson och som tur var hade jag den senaste boken av henne som blivit översatt till svenska hemma. Den heter Efter Tupac och D Foster och handlar om en tjej som växer upp i ett litet samhälle utanför New York om jag förstod det rätt. Hon har en bästa vän som heter Neeka och bor i samma område. En dag kommer det en tjej som kallar sig för D dit och så småningom blir de tre en treenighet som alltid är tillsammans. Men D har en helt annorlunda bakgrund än vad de har. Hon har bott i fosterfamiljer och får ränna runt vart hon vill om dagarna medan Neeka och berättarjaget måste följa det deras mammor säger. Det är en berättelse om att vara barn, påväg in i tonåren, om syskon som sitter i fängelse, om vänskap och om Tupac. Det jag gillar mest med den här boken och Jaqueline Woodsons skrivande i allmänhet är språket. Det är så fint skrivet och läsningen flyter på. Efter Tupac och D Foster är översatt av Jason Diakité och han har gjort ett riktigt bra jobb med översättningen. 

Min favorit av Jaqueline Woodson är Brown girl dreaming men de här två böckerna kommer tätt efter. Jag tyckte mycket om de här böckerna och de är annorlunda mot mycket annat jag läser vilket alltid är uppfriskande. Kanske är det dags att läsa ytterligare fler böcker av ALMA-pristagaren Woodson. 

tisdag 17 januari 2023

Tre riktigt bra ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag gillar att dela med mig av tips på riktigt bra ungdomsböcker. I det här inlägget kommer jag att skriva om två böcker som jag läste i slutet av 2022 och inte hunnit skriva om här på bloggen än, Adios hockeyhora av Kristina Falk och Yani av Nora Khalil. Dessutom kommer jag att berätta om Whiteout som jag läst alldeles nyligen.

Adios hockeyhora av Kristina Falk var en av de allra bästa böckerna jag läste 2022. Vi läste den tillsammans med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade upptäckt boken. Den handlar om Elsa som har flyttat till sin pappa efter att ha varit med om en hemsk händelse där hon bodde tidigare. Nu har hon bytt namn och börjat ett nytt liv. Det är sista terminen på gymnasiet och i den nya klassen träffar hon Leo. Han är fotbollskillen som inte är i skolan så ofta och som skriver brev till någon. De dras till varandra men går det att ha ett förhållande när det finns många hemligheter och lögner. Boken är skriven ur både Elsas, Leos och Ines perspektiv. Ines är som är Leos kompis och en udda fågel i klassen. Även hon visar sig ha hemligheter. Berättelsen handlar om kärlek och är stundvis en vacker kärlekshistoria. Men kärleken det handlar om är inte enkel. Varken Elsa eller Leo berättar allt för varandra och de snurrar in sig i lögner. Boken är otroligt händelserik och kapitlen är korta. Kristina Falk är en mästare att få en att hela tiden vilja läsa vidare. Trots de 368 sidorna läste jag ut boken på bara några dagar. Jag fick sätta band på mig för att inte läsa ut boken direkt. Berättelsen berör, engagerar och är otroligt spännande. Jag gillar också att den riktar sig till lite äldre tonåringar men även fungerar att läsa som vuxen. När jag hade läst ut boken ville jag ha mer och satte direkt tänderna i Kristina Falks debutroman En gång slockna alla stjärnor som även den är en tung och gripande roman men som samtidigt är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa i. Letar du efter en riktigt bra ungdomsbok skulle jag verkligen rekommendera Adios hockeyhora. Jag tror att många ungdomar skulle gilla den.

Yani av Nora Khalil nominerades till Augustpriset 2022 och den är verkligen värd sin nominering. Boken handlar om Rayan som går i nian på en skola i Alby. Han har sina bästa kompisar Caspian och Amir. De går i skolan och hänger på fritidsgården tillsammans. Allt är som vanligt och livet rullar på men så förändras allt. Amir får ett utvisningsbesked som säger att han ska skickas tillbaka till Irak. Det är det värsta som skulle kunna hända och Rayan och Caspian gör allt för att Amir ska få stanna. Det handlar om att vara ung och om hur det är att leva på en plats som Alby. Yani är skriven med ett språk som känns autentiskt för hur ungdomar i ett utanförskapsområde pratar och det är en viktig bok som gör att fler perspektiv får höras. Det är en bok som riktar sig till ungdomar och jag imponeras verkligen av Nora Khalil som endast är några år äldre än mig och lyckats skriva en fantastisk roman som dessutom nominerats till Augustpriset. 

För ett tag sedan läst jag Blackout, en bok skriven av ett flertal amerikanska ungdomsboksförfattare som tillsammans gått ihop för att skriva en bok. Den bestod av kortare berättelser som alla utspelade sig i New York under ett strömavbrott och på ett eller annat sätt hörde ihop. Jag var måttligt imponerad av boken och hade egentligen inte tänkt läsa uppföljaren Whiteout men är glad att jag ändå gjorde det. Whiteout utspelar sig under en snöstorm och vi får i olika delar av boken följa olika karaktärer. Det handlar om Stevie som gjort bort sig framför sin flickvän Sola och har fram till midnatt på sig att säga förlåt, annars är det slut. Alla de andra karaktärerna har någon form av koppling till Stevie och ska hjälpa henne att överraska Sola så att allt kan ställas till rätta igen. Det är en mysig berättelse och jag gillade vissa delar av boken mer än andra. Man får lära känna de olika karaktärerna och det är fina berättelser om vänskap och kärlek. Enligt mig är Whiteout bättre än Blackout och jag gillar verkligen konceptet där flera författare tillsammans väver ihop en historia.

Tre tips på ungdomsböcker alltså. Vilken blev du mest nyfiken på?

torsdag 5 januari 2023

Tankar som väckts under omläsningen av serien Ellens val

Den artonde januari anordnar jag tillsammans med Unga läsare ett samtal med författarna till serien Ellens val. En bit in i omläsningen av böckerna blir det tydligt hur jag och Ellen går bredvid varandra.

Ellen är arton år när hon kommer till Ljungsala. Hon lär känna Gerda och flyttar in på pensionat Solgården, blir kär i Jonas och börjar så småningom läsa litteraturhistoria på universitetet. Trots att Ellen endast är en pappersvän blir hon min följeslagare. Vi tar kliven in i vuxenlivet sida vid sida. Medan hon går på Ljungsalas gator med hjärtat utanpå och letar efter sin syster går jag här hemma i Eskilstuna och letar efter mig själv. Vem ska jag bli och kommer jag nå mina drömmar? 


Böckerna om Ellen utspelar sig i början av 1900-talet och Ellen får kämpa för att hitta sin plats som ung kvinna på universitetet. Min plats i föreläsningssalarna är självklar och jag har alltid vetat att jag ska läsa vidare. Nu tar jag snart min kandidatexamen och precis som för Ellen är det litteraturen som är i fokus i mina studier. Om kvällarna möter Ellen Skymningsklubben och diskuterar litteratur. Tänk att få vara en del av ett sådant sammanhang. 


Vid sidan om Ellen finns andra kvinnor. Gerda, Ingeborg, Alva, Gabriella och Elisabeth för att nämna några. De har inte funnits på riktigt, men det har funnits kvinnor som dem. De blir symboler för förändring. De blir symboler för de kvinnor som kämpat innan oss. Som gjort att min plats på universitetet är lika självklar som en ung mans. Ellen säger att man inte kan uträtta verklig förändring utan att vara en del av förändringen själv. Jag tänker på förändring.


Ellen är ung och tiden går snabbt. Med tre författare och en berättelse som skapats i ett writing room kommer flera delar i serien varje år. I april släpps den sjunde av tio delar och snart har vi nått slutet på berättelsen om kvinnorna i Ljungsala. Ellen kliver längre in i vuxenlivet och jag hinner inte riktigt med i hennes takt. När jag började läsa serien var hon arton och jag tjugo. Nu är hon en bit in i tjugoårsåldern och jag har precis fyllt tjugoett. Ellen har blivit kär, gjort slut och blivit kär på nytt. Hon har gift sig och blivit gravid. Jag läser och förundras. Älskar att befinna mig i Ljungsala, en fiktiv värld med både sorg och glädje där allt känns äkta. Om och om igen vill jag läsa om Ellen, Ingeborg, Gerda, Elisabeth, Gabriella, Alva och alla människor i Ljungsala. Sakta tar jag kliven in i vuxenlivet med böckerna som mitt sällskap. Tids nog kommer jag växa ikapp och till och med om Ellen. 


De säger att det är i ungdomen som känslorna är som starkast. Är det också då behovet av litteraturen är som störst? Serien om Ellens val får mig att tänka på Anne på Grönkulla och Kulla Gulla. Bokserier där man får följa en karaktär från barn till vuxen. Böckerna om Ellen är historiska men de är skrivna nu vilket gör berättelserna anpassade för idag. Det är böcker som kan läsas av såväl unga som vuxna och några av mina absoluta favoriter.


Jag har länge drömt om att ordna ett författarsamtal med de tre författarna till serien, Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg. Den artonde januari bjuder jag tillsammans med Unga läsare in till ett digitalt författarsamtal med författarna. Det kommer bli ett spännande samtal om hur bokserien skapades och jag ser verkligen fram emot det! Gå med i gruppen Unga läsare  på Facebook om du också vill vara med och lyssna.


Att få vara ung och läsa böcker man verkligen känner igen sig i är en lycka. Att likt skymningsklubben få diskutera böcker med andra är en ännu större lycka. Ellen skapar sig ett nytt liv i Ljungsala och följer sina drömmar. Unga läsare är ett steg på vägen mot mina drömmar. Våra träffar må inte vara i skymningen på ett stängt bibliotek. De är digitala och genom skärmar. Men det är av äkta bokglädje och läslust vi fortsätter ordna bokcirklar och författarsamtal och vi hoppas att fler ska vilja vara med och läsa med oss.

tisdag 3 januari 2023

Min storslagna kärlek

Efter Mitt storslagna liv och Min storslagna död är Sigge äntligen tillbaka och den här gången handlar det om kärlek. Storslagen kärlek som också kan vara ganska jobbig. 

Jenny Jägerfeld är en etablerad författare som skrivit många barn- och ungdomsböcker och bland annat belönats med Augustpriset, Barnradions bokpris och Astrid Lindgren-priset. I sina böcker beskriver hon viktiga och svåra ämnen med både allvar och humor och gemensamt för många av hennes böcker är att de handlar om identitet och att vara ung. Just identitet skulle jag säga är ett övergripande tema i trilogin om Sigge. I Mitt storslagna liv som är den första boken flyttar han med sin mamma och sina systrar Majken och Bobo från Rågsved till Skärblacka. De flyttar in hos mormor Charlotte på The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka. I den första boken är Sigges mål att bli cool och populär och i den andra boken,

Min storslagna död, stundar en julshow med klasskompisarna Sixten och Karl-Johans hip hop-crew. Nu kommer den tredje och avlutande delen i trilogin. Den heter Min storslagna kärlek och när berättelsen tar sin början har Sigge insett att han är kär i Adrian i sin klass. Men det är inte alltid lätt att vara kär. Speciellt inte när kärleken går utanför normen. I sin förra skola blev Sigge mobbad och kallad för bög och nu när han upptäckt att han faktiskt gillar killar blir allt extra jobbigt eftersom det mobbarna hela tiden retat honom med visat sig vara sant. Sigge gör en lista på saker som skulle vara bättre än att vara kär i Adrian och där ingår bland annat att droppa tabasco i ögat och att göra hål i öronen med en hålslag. Samtidigt är det snart dags för klassresa och Sigges klass måste samla ihop pengar. Kan vykort för lata vara en bra idé?


I Min storslagna kärlek visar Jenny Jägerfeld än en gång att hon har ett knivskarpt öga för mellanåldern. Hon beskriver känslor som jag tror att många unga kan känna igen sig i och gör det på ett fint sätt ur Sigges perspektiv. Det handlar om vänskap, identitet och kärlek.


Det här är en trilogi där karaktärerna är det som stannar kvar hos mig när jag läst färdigt. De tillåts vara som de är och tillför mycket humor till berättelserna. Vi får möta mormor Charlotte som bor i ett stort hotell fullt med uppstoppade djur. Där finns bara en enda gäst, Krille Maräng som gör en realityserie om Sigges familj och vill filma allt. Sigges två systrar är varandras motsatser. Majken skriker när hon pratar, tar stor plats och säger allt hon tänker medan Bobo knappt pratar alls och inte gör så stort väsen av sig. I Sigges klass finns också många roliga karaktärer som tvillingarna Sixten och Karl-Johan och kompisen Juno som Sigge har gjort en dejtingapp för djur tillsammans med. Jägerfeld har en förmåga att skapa karaktärer som inte liknar andra och gör berättelsen otroligt rolig. Hon lägger inte heller någon värdering i att karaktärerna är annorlunda utan låter alla vara precis som de är. Jag fäster mig verkligen vid Sigge som är huvudkaraktären och gillar att det är en berättelse med hbtq-perspektiv men där Sigges sexuella läggning bara är en del av berättelsen bland mycket annat som också är i fokus.


Samtidigt som Min storslagna kärlek är en vardaglig och verklighetstrogen bok som beskriver vanliga tankar hos en tweenie har berättelsen verkligen ett driv. Det händer ständigt saker och boken blir aldrig tråkig att läsa. Det gör att den nog kommer att tilltala målgruppen. Men med det sagt tycker jag att trilogin om Sigge är böcker som passar alla, oavsett ålder. De allra flesta har någon gång varit kär eller funderat på vem man är och den humoristiska men samtidigt allvarliga berättelsen om Sigge har ingen övre åldersgräns. 


Trilogin om Sigge håller samma höga nivå som Jägerfelds tidigare verk med en trovärdig beskrivning om hur underbart och jobbigt det kan vara att vara kär som är både underhållande och berörande. Berättelsen om Sigge får sitt slut i Min storslagna kärlek men nu blir det spännande att se vilken ny berättelse av Jägerfeld som tar sin början.