Sidor

måndag 30 januari 2017

Läst i januari

Årets första månad har snart passerat. För mig har det varit en ganska trött månad fylld av skolstart, plugg och så har dansen satt igång också! Men lite läsning har jag också hunnit med! Det blev fem stycken böcker, hel okej, men jag hade gärna läst mer.

Först och främst läste jag en julklappsbok, nämligen Girl Online Going solo, av Zoe Sugg. Det är tredje delen i serien om Penny som jag verkligen älskat. Den här boken var absolut lika bra som de två tidigare böckerna, lika härligt skriven, samma fantastiska karaktärer och spännande handling. Men jag fastnade inte lika mycket för den här boken som jag gjort för de tidigare. Jag har inte gett mig på att recensera den här boken, det har bara inte blivit av. Vi får se om det kommer ut en recension någon gång i framtiden, men ibland kan jag tycka att det är lite skönt att bara läsa en bok för skojs skull och inte behöva recensera den.

Jenny Jägerfeldts bok Brorsan är kung läste jag också under januari. Den boken har jag länge velat läsa så jag hört mycket bra om den. Jag tror att jag hade ganska höga förvåningar på den och jag trodde verkligen att den skulle vara jättebra. Och visst, det var ingen dålig bok, men jag tyckte inte att den var superbra. Boken handlar kort sagt om Måns som föddes som flicka, han åker till över sommaren Malmö och träffar Mikkel. Jag vet egentligen inte vad jag tyckte om boken, men jag fick ingen "wow-känsla" av den.

Recensionsexemplar är alltid kul och i januari landade två stycken i brevlådan. Den första boken var Dödens vita gympaskor, av Annika W Mattson som är den tredje delen i serien om Lusia och gänget. Jag gillade att den här boken hade en bra mix av spänning och vardagliga tankar. Om du vill veta mer om boken kan du läsa min recension.

Nästa paket kom i brevlådan för ungefär två veckor sedan. Det var Anna Arvidssons debutroman Ordbrodösen! Jag har längtat mycket efter den så det var otroligt roligt att den damp ner i brevlådan! Jag började läsa direkt, samma dag som jag fick den och tyckte om den mycket! Ordbrodösen var nog den bästa boken jag läste i januari.

Till sist tog jag tag i en bok jag länge tänkt att jag borde läsa, nämligen första Harry Potter-boken, Harry Potter och De vises sten. Inom en snar framtid kommer ett inlägg om mina tankar kring boken. Men jag är i alla fall väldigt glad att jag äntligen har läst den!

Uppdatering: 31/1 läste jag även ut Ritta Jacobssons Eviga glömskans allé. Det var alltså dagen efter jag publicerade det här inlägget. Så alltså blev det sex stycken böcker och inte fem!

I februari har jag inte bestämt vad jag ska läsa riktigt, men jag hoppas på att hitta fler guldkorn än vad jag gjorde i januari.


I januari var jag i Mariefred och intervjuade Ingela Korsell.


lördag 28 januari 2017

Ordbrodösen - Recension

Ordbrodösen är Anna Arvidssons debutroman utgiven av Rabén & Sjögren. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Albas släkt är inte som alla andras. Kvinnorna är ordbrodöser. Med hjälp av de skrivna ordet kan de styra andra människor. När Alba fyller 18 år är det hennes tur att få sin kraft. Men inträdesprovet går inte som det ska. Ingenting händer. Varför fungerar inte hennes kraft?

Första gången jag läste om Ordbrodösen tyckte jag om idén att hela boken byggde på kraften i det skrivna ordet. Handlingen verkade så spännande och jag såg fram emot länge att få läsa den här boken. Så när ett fint inslaget paket med boken inuti landade i brevlådan blev jag såklart överlycklig. Omslaget var ännu finare i verkligheten, med sina fina detaljer och texten i guld. I synnerhet gillar jag pennan på bokryggen.

Jag älskar titeln på den här boken, Ordbrodösen. Det låter så fint och är helt nytt. För mig som älskar att läsa och skriva är handlingen i den här boken optimal för mig. Hela boken bygger ju på kraften i det skrivna ordet. Och sättet den var skriven på fångade verkligen mig! Jag tror nästan Anna är ordbrodös själv! Språket är underbart i den här boken, lite annorlunda, men fint! Det känns nästan lite poetiskt! Jag gillar det mycket, men i början kändes det som att jag verkligen behövde ta mig tid att ta in orden. Det tog rätt lång tid att läsa, men ju längre in jag kom i boken kom jag in i språket och läsningen flödade på mycket bättre. Dock vet jag inte om jag skulle rekommendera den här boken till en ovan läsare.

Jag tyckte mycket om karaktärerna i den här boken, de kändes äkta och var bara allmänt härliga att läsa om. Läsning och skrivande läggs det stor vikt på i den här boken, Lo och Klara bor i en lägenhet med en hall fylld av böcker, det pratas läsning och ord är såklart väldigt viktiga. Det gillar jag såklart! Och det är en av anledningarna till att jag verkligen vill rekommendera den här boken till alla bokälskare.

Boken är väldigt spännande, hela boken handlar om att Alba och de andra försöker att lista ut vad som har gjort att hon inte kunde få sin kraft. Många kapitel avslutas med cliffhangers och spänningen är verkligen bra skildrad. Ibland var jag helt inne i boken och kände verkligen hur hjärtat dunkade i bröstet. Då vet man att författaren har lyckats! Anna Arvidsson skriver otroligt fängslande! Dock tyckte jag att det ibland gick lite fort fram och att det var ganska mycket att hålla reda på. Många namn och händelser var inblandade.

Jag gillar att boken är vardaglig samtidigt som den innehåller spännande saker om ordbrodöserna. Det är verkligen en bra blandning mellan spänning och myspysläsning. Det varvas mellan att drickas te och mer actionfyllda scener på ett bra sätt.

Det var spännande att läsa om ordbrodösernas historia och mysigt att läsa om när de berättade historier för varandra. Jag gillade också att man genom Albas drömmar fick komma tillbaka till hennes barndom.

Jag är otroligt glad att jag fick läsa den här boken, jag gillade den verkligen och rekommenderar er alla att läsa den! Ordbrodösen är en strålande debut och jag ser fram emot att läsa mer av Anna Arvidsson!

Jag ger Ordbrodösen 4 av 5 ugglor!


torsdag 26 januari 2017

5 anledningar att läsa böcker

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om att vara 15 år och läsa barnböcker, om det fantastiska med läsning och ställde frågan varför det anses som töntigt att läsa av ungdomar. Lexie som driver den fina bokbloggen Tusen sidor var en av dem som kommenterade inlägget med sina egna teorier och nu har hon skrivit ett helt inlägg om vikten av läsning och varför man borde läsa! Ett otroligt bra inlägg som jag tycker att alla borde läsa! Här hittar du det. Lexie inspirerades av mitt inlägg och nu har hon inspirerat mig! Så idag tänkte jag skriva ett inlägg med fem anledningar till varför alla borde läsa böcker!

1. Förståelsen för andra människor - Genom att läsa böcker stöter du på olika typer av människor, olika kulturer och olika platser. Detta gör att du lär dig om andra delar av världen och lär dig förstå andra människor och varför de gör sina val. När man får en förståelse för andra människor kan du se saker från olika synvinklar om bli en empatisk medmänniska.

2. Utvecklat ordförråd - När du läser lär du dig ord utan att du tänker på det. Du lär dig formulera dig och skriva rätt grammatiskt. Forskning visar att man behöver kunna 70 000 ord för att klara sig i vuxenlivet och förstå en vanlig dagstidning. Det enklaste sättet att lära sig ord är att läsa. Genom läsningen lär du dig uttrycka dig så att du senare i livet kan visa dina åsikter. Du lär dig också kommunicera och vara källkritisk vilket är mycket användbart i dagens samhälle. För att ett samhälle ska fungera på bästa sätt måste människor vara källkritiska.

3. Underhållning - Böcker är ett otroligt bra underhållningssätt och tidsfördriv. Inom ett par bokpärmar finns en helt annan värld med magiska upplevelser. Du kan upptäcka hela världen och leva tusentals liv från ditt soffhörn. Läsning är dessutom billigt och du kan läsa vart som helst och när som helst.  

4. Kunskap - Läsning ger kunskap om allt mellan himmel och jord och det finns böcker för alla. Spännande böcker, läskiga böcker, faktaböcker, böcker om sport, matlagningsböcker och allt möjligt. Genom att läsa tränar du på att fokusera och koncentrera dig samtidigt som du blir med kreativ och fantasifull.

5. Hitta dig själv - När du läser böcker kan du finna andra personer som tänker precis som du själv. Du kan relatera till andras upplevelser och känna igen dig i liknande saker som hänt i ditt eget liv. Speciellt som tonåring kan det vara skönt att läsa om personer som tänker som en själv, det gör att man inte känner sig ensam, utan hittar tillhörighet. Böckerna kan också vara ett sätt att hitta sig själv och sin identitet.

Det här var alltså fem viktiga anledningar till att läsa böcker! Avslutningsvist hoppas jag att du som inte brukar läsa böcker, genom det här inlägget blir inspirerad till att börja. Kom ihåg att alla kan bli bokälskare bara man hittar sin rätta bok! Och till dig som redan är en läsare: fortsätt läsa och skriva och fortsätta kämpa för att få andra att uppleva läsmiraklet!

tisdag 24 januari 2017

Dödens vita gympaskor - Recension

Dödens vita gympaskor, är tredje fristående boken i serien om Lucia och gänget för barn mellan 9-12 år skriven av Annika W. Mattson. Boken är utgiven av Kukkili förlag och hittas på Adlibris eller Bokus.

Det är sommarlov när en cirkus kommer till stan. Lusia, Love, Melker och Charlie ska gå på premiären och Charlie hjälper till med hästarna. Men det är något som inte stämmer. Hästarna har stora blödande sår på kropparna, som om någon slår dem. Och föreställningen går inte som den ska, istället för att vara rolig blir den mest skrämmande. Clownen skriker till mitt i föreställningen och en mystisk tjej som inte verkar finnas dyker upp...

När jag fick hem den här boken var såklart det första jag såg omslaget. En arg, läskig clown mot en gråblå bakgrund. Fint men också otroligt läskigt. Nästan så att man vill gömma boken när man går och lägger sig så att clownen inte ligger och stirrar på en när man sover. Men ni kan vara lugna, innehållet är inte alls lika läskigt! Det här är en lättläst bok som jag tror innehållsvis passar väldigt bra för barn mellan 9-12 år. Den är lagom spännande och lagom vardaglig. Dock skulle den gärna fått vara lite läskigare. Det kändes som att det aldrig riktigt kom till det läskiga, utan stannade när det precis hade börjat att bli som mest spännande.

Jag gillade handlingen i den här boken trots att jag gärna hade haft lite mer spänning och läskiga inslag. Jag tycker om att man också får läsa om vardagliga inslag, kärlek, vänskap, rädsla och oro. Boken utgår till mesta del från Lusias perspektiv, men genom boken får man lära känna alla karaktärer. Det tycker jag att författaren har gjort bra, hon väver in de olika perspektiven på ett bra sätt utan att det blir rörigt.

Love är en av mina favoritkaraktärer, han är lite försiktigare och tänker alltid ett steg för mycket innan han gör något, vilket ofta resulterar i att något han ville säga kanske inte blir sagt. Jag tror jag gillar honom eftersom att jag kan identifiera mig med honom, jag var väldigt försiktig när jag var yngre, nu vågar jag ta mer plats, men jag är fortfarande inte den våghalsiga. Love är kär i Lusia och försöker ständigt att hitta det rätta tillfället att berätta det för henne. Men han oroar sig mycket för hon stämningen ska bli mellan dem när han berättat det. En annan sak Love går runt och tänker på är superkrafterna han kommer att få så småningom. När han kommer in i puberteten. Jag tror att många kan relatera till Loves tankar och gillar att det beskrivs som superkrafter!

Trots allt detta är det något som får mig att inte fastna helt för boken. Den känns inte helt genomarbetad, ibland görs språkmissar och ibland känns inte språket och formuleringarna helt rätt. Eftersom att jag är en van läsare märker jag detta direkt, men jag tror ändå att många barn skulle uppskatta den här boken.

Jag ger Dödens vita gympaskor, av Annika W. Mattson 3 av 5 ugglor.


söndag 22 januari 2017

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass - Recension

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass är en högläsningsbok för barn mellan 3-7 år skriven av Josefine Sundström och illustrerad av Emma Göthner. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och hittas på Adlibris och Bokus.




Boken handlar om femåriga Saga som bor i ett gult “gladhus” tillsammans med en mamma som är allergisk mot pälsdjur och en småstressad pappa. Vi får följa med i Sagas vardag genom fem fristående berättelser, med illustrationer på varje uppslag. Det handlar om att önska sig en hund trots att mamman är allergisk. Om att hoppa studsmatta och råka göra illa sin kompis. Hur det är att sova över hos morfar där man får äta geléhallon i sängen. Om att skynda sig till simskolan och glömma baddräkten.

Sagasagor beskrivs som en kapitelbok för de yngre barnen och lämpar sig väldigt bra för högläsning. Jag gillar att berättelserna är vardagsnära samtidigt som det händer något spännande i varje kapitel. Det hoppas studsmatta och leks i parken, vilket jag tror att många barn sysselsätter sig med. Det är så härligt att läsa om någon annans vardag och att det stora i det lilla ses. Det händer något intressant varje dag, även fast det är en helt vanlig dag.

Saga är en karaktär som många barn nog kan relatera till, hon önskar sig ett husdjur, gillar att hoppa studsmatta och längtar efter att tappa sin första tand. Hon är precis som ett riktigt barn, pratar och beter sig som ett. Hon är realistisk och skildras så oerhört bra!

Emma Göthners fantastiska bilder tillför mycket till texten. De är färgglada och otroligt fina, vilket jag tror att många barn uppskattar. Jag gillar att det är bilder på varje sida, samtidigt som det är mer text än vad det är i en bilderbok. Det gör att boken lämpar sig bra till högläsning. Det är ett bra steg för barn som vill ha längre och mer innehållsriks berättelser även fast de inte hunnit läsa sig läsa själva! Fler sådana här böcker borde finnas!

Berättelserna i boken utspelar sig i olika årstider och man får följa ett år av Sagas liv. Eftersom att berättelserna är fristående kan man läsa vilken man vill, när som helst och behöver inte komma ihåg vad som hände i föregående kapitel. Det är nog en fördel för många! Det blir enklare att komma in i berättelsen och man behöver inte ägna tid att förklara för barnet vad boken handlar om innan man börjar läsa.

Jag tyckte om Sagasagor och ger den därför 4 av 5 ugglor! 


fredag 20 januari 2017

Att ge Harry Potter en chans

Gissa vad jag kom hem med från biblioteket här om dagen! En Harry Potter-bok, det trodde ni inte va?

Jag har aldrig varit särskilt intresserad av fantasy, sience fiction eller den typen av påhittade historier, utan läser hellre mer verklighetstrogna böcker. Men allt eftersom många tipsat mig om Harry Potter och jag har förstått att det är många som gillar de böckerna har jag tänkt att jag kanske ska ge dem en chans. När jag frågar någon vilken den bästa bok de läst är, har jag många gånger fått höra: "HARRY POTTER!" Både bokälskare och sådana som inte brukar läsa böcker annars verkar gilla J. K Rowlings berättelser om trollkarlspojken. Jag vet såklart vad vem Harry Potter är och har sett lite av filmerna, men jag har aldrig läst någon av böckerna. Men efter att ha bläddrat i en av de illustrerade utgåvorna, tänkte jag att det kanske är det jag ska försöka mig på. De illustrerade utgåvorna är oerhört fina och jag tänkte att det kanske inte är lika mastigt att börja med dem. Så nu har jag lånat Harry Potter och De vises sten (som illustrerad utgåva) och ska väl förhoppningsvist ta mig igenom den. Då har jag i alla fall läst den första boken, och det är ju alltid något! Men problemet är att jag har många böcker i min läshög som jag jättegärna vill läsa.

Jag har än så länge läst ungefär 100 sidor och får väl erkänna att den är ganska bra. enligt mig finns det bättre böcker, men den är bra!

Fortsättning följer... Vi får se hur det blir med mitt Harry Potter-läsande, kanske blir jag ett fan, kanske inte. Kanske plöjer jag resten av böckerna, kanske inte.
Gillar du Harry Potter? Vad är det som är så bra med de böckerna och varför tycker du att jag borde läsa dem? Berätta gärna i kommentarerna!

onsdag 18 januari 2017

Boktips i massor hos En förbannad podd

Hej hallå där! Har ni sett att det råder en boktipsarmånad på En förbannad podds poddblogg?! Så här i början på det nya året har de bett en massa coola människor att dela med sig med sina bästa läsupplevelser 2016 samt vad de läser nu och vad som blir den kommande läsningen. Hittills har bland andra Flora Wiström, Eva Gedin, Lisa Bjärbo, Mats Strandberg, Johanna Lundin, Eva Gedin, Ann-Helén Laestadius och Sandra Bejier, tipsat om böcker. Och igår var det min tur! Herregud vad coolt att jag får omges av alla dessa fantastiska, coola och duktiga människor!


Katta och Sofia som driver En förbannad podd skrev så himla fint om mig att jag vill kasta mig på tåget till Stockholm för att krama om dem! Jag blev otroligt glad! Kan verkligen tipsa om deras podd för alla som är sugna på att få sin läslista ännu längre! De är så sjukt roliga och härliga människor!


In och läs mina boktips här! Och lyssna för all del på En förbannad podd! Ha en fortsatt fin torsdag!

tisdag 17 januari 2017

Ibland mår jag inte så bra - Recension

Ibland mår jag inte så bra är skriven av Therése Lindgren och utgiven av Bokförlaget Forum. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

I den här boken skriver Youtubestjärnan Therése Lindgren om sin bakgrund och sina erfarenheter. Hon tar upp psykisk ohälsa ur olika perspektiv, både genom att berätta om vad hon själv varit med om och genom att ge tips och berätta fakta. Man får svar på frågor som hur panikångest känns, vilken hjälp det går att få, hur man går tillväga för att få hjälp och mycket mer.

Inledningen i den här boken är helt otrolig! Jag tycker att Therése har prickat mitt i prick där! Den sammanfattar boken på ett så bra sätt och är bara klockren. Genom resten av boken vill jag hela tiden fortsätta läsa, texten är fängslande trots det jobbiga ämnet.

Dock märks det att Therése inte är en van författare, hon gör vissa språkliga missar, men det är inte så att det stör för mycket. När jag läser boken hör jag Theréses röst i huvudet, förmodligen eftersom att jag sett många av hennes youtubevideos. Boken känns verkligen äkta, den är inte tillgjord på något sätt, utan man känner att den kommer rakt ifrån hjärtat. Jag tycker att det är oerhört modigt att hon vågar vara så öppen med sin psykiska ohälsa och till och med berätta om en våldtäkt hon varit med om. Jag tror att många kan få hjälp av den här boken och känna att det finns andra som upplevt samma saker.

Jag lärde mig väldigt mycket när jag läste den här boken, den är intressant och verkligen läsvärd! Jag gillar att boken är uppdelad med både berättelser ur Theréses liv och fakta i en lagom blandning. Dessutom ser boken väldigt fin ut, både omslaget med rosa ballonger och invändigt med bilder, faktarutor och citat. Utseendet på den här boken tror jag också tilltalar många, speciellt unga tjejer.

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag tycker att alla ska läsa den här boken, oavsett om du känner till Therése Lindgren eller inte, oavsett om du är tonåring, förälder, mor- eller farförälder, känner någon som lider av psykisk ohälsa eller inte. Läs den här boken för lärdom. Läs den för att förstå människor i din omgivning. Läs den för din egen skull.

Jag ger Ibland mår jag inte så bra, av Therése Lindgren 4 av 5 ugglor.


lördag 14 januari 2017

15 år och läser barnböcker

Många i min ålder läser inte alls, bara när de blir tvingade slår de upp en bok, till exempel i skolan. Men då kanske de inte ens läser hela boken, bara en del eller kanske baksidan. De personerna kan inte för sitt liv förstå hur jag kan vara så oerhört intresserad av allt som har med läsning att göra. Det finns också dem som läser lite då och då om de hittar en bra bok. Jag är den där extrema bokälskaren som tänker och pratar böcker hela tiden! Jag läser allt jag kommer åt, när som helst och älskar det över hela mitt hjärta. Den underbara världen som finns innanför ett par bokpärmar kan vara helt otroligt magisk och jag önskar att alla ska få uppleva den känslan. För jag tror att om man någon gång har upplevt läsmagi kommer man vilja uppleva det igen och på så sätt läsa fler böcker. Jag håller med om att alla böcker inte är jättebra, men det är det ständiga sökandet efter nya litterära upplevelser som är så härligt! Och att böcker kan vara så olika varandra, precis som varje människa är en egen person, är häftigt. Det finns verkligen något för alla!

Eftersom att jag är en bokälskare som ständigt är på jakt efter nya böcker att läsa, nya världar att upptäcka och nya karaktärer att upptäcka, tar jag emot varje boktips jag får. Oavsett om det är en ungdomsbok med kärlekstema, en spökhistoria, en barnbok, en roman eller en bilderbok. Jag har alltid en lång lista på böcker jag vill läsa. Just nu är flera av dem barnböcker eller bilderböcker. Jag är 15 år, vilket betyder att jag enligt normen ska läsa ungdomsböcker. De handlar om personer i min ålder och om ämnen som ska intressera mig. Och oftast läser jag den typen av böcker. Jag har en lång rad med fantastiska ungdomsböcker som jag skulle kunna tipsa om. Men som bokälskare tycker jag om böcker i alla former, oavsett om det är en tunn bilderbok med tre ord på varje sida eller en ungdomsbok på 400 sidor med massor av text. De där vanliga människorna som kanske inte läser alls eller bara ibland, förstår inte hur jag kan bli så uppspelt för en bilderbok för 3-åringar. Det kan jag förstå till viss del, men för mig är en bok inte anpassad just till en viss ålder, utan vem som helst kan läsa vad som helst. För mig kan en bilderbok vara intressant för att jag vill lära mig om att skriva. Vilka ord väljer man så att en 3-åring kan förstå och relatera samtidigt som den vuxna som läser boken ska kunna förstå något mellan raderna? Hur kombinerar man text och bild? Och hur skriver man för att texten ska passa för högläsning? Men det kan lika gärna vara att jag njuter av historien och det som sägs med hjälp av text eller bild. När jag läser en lättläst bok för 9-åringar, kan det intressanta vara innehållet, vad som berättas i texten. Men också hur man petar in lite svårare ord för att barnen ska lära sig vad de betyder och hur man gör det.

Vissa kan säga att jag borde läsa böcker med svårare text för att utmana mig själv istället för att läsa lättlästa böcker för yngre barn. Men jag får ut lika mycket av en lätt att läsa-bok som en ungdomsbok. Det blir en bra blandning att läsa olika typer av böcker och när jag läser böcker för yngre barn minns jag tillbaka på tiden då jag var yngre.

Men samtidigt som jag älskar böcker av alla slag grämar jag mig över att stå och titta på bilderböckerna i en bokhandel eller på ett bibliotek. Jag vill inte att folk ska tro att jag har svårt att läsa eller är barnslig. Och trots att majoriteten personerna som vistas på ett sådant ställe förmodligen är något intresserade av litteratur, känns det som att jag får blickar om jag står och tittar på barnböckerna för länge. Om en vuxen person skulle göra det skulle det dock inte vara pinsamt, de kanske har barn att köpa eller låna böcker till.

Det är synd att det är så här. Jag tänker mig alltid för när jag ska läsa på en allmän plats, då väljer jag hellre den där vanliga ungdomsboken före en bilderbok eller lättläst barnbok trots att jag kanske lockas mer av någon av de sistnämnda. Speciellt om jag befinner mig i skolan där det anses väldigt konstigt att läsa frivilligt. Men jag har bestämt mig, 2017 ska bli året då jag läser vad jag vill, var som helt. Jag står redan för att jag är en bokälskare och läser ofta i skolan, men någon gång ska jag banne mig sätta mig med en bilderbok i skolkorridoren.

I det här inlägget lät jag verkligen mina tankar flöda, det här är en ska jag tänkt en del på ett tag. Varför ska man egentligen skämmas över det man läser? De som inte läser borde skämmas över det! Sammanfattningsvis vill jag säga tack till alla mina fantastiska bokvänner på här på internet och i det verkliga livet. Tack för att ni också är så nördiga och förstår! Sedan undrar jag vad ni tänker om det här? Varför tillhör det inte normen att gilla läsning? Är det för att det anknyts till skolan som anses vara töntig? Har ni någon gång upplevt att en person i er närhet ifrågasatt erat val av bok? Berätta gärna!

torsdag 12 januari 2017

Astrid Lindgren - Recension

Astrid Lindgren, är skriven av Agnes-Margerethe Bjorvand och illustrerad av Lisa Aisato. Boken ges ut av Modernista och hittas på Adlibris eller Bokus.

Den här boken går igenom den berömda författaren Astrid Lindgrens liv från hennes födelse till hennes död. Berättelsen om vad som gjorde Astrid till den hon var berättas på med ett enkelt språk. Man får också läsa om hur Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump, Lotta och de andra föddes. Boken innehåller många vackra illustrationer, tänkvärda citat och inspirerande fakta.

Astrid Lindgren är min största förebild inom litteraturen, jag älskar alla hennes böcker och tycker att hon är otroligt cool. I den här boken lärde jag mig väldigt mycket om henne, trots det lättlästa språket har boken ett stort innehåll. Jag gillar verkligen att boken är så bra uppdelad, varje uppslag handlar om något särskilt i Astrids liv och består av en sammanhängande text, en "Vet du vad?"-ruta, ett citat och en bild.

Man skulle kunna säga att jag samlar på Astrid Lindgren-citiat, de är så roliga, tänkvärda, sanna, ärliga och bra att jag skulle vilja hänga upp alla i mitt rum. Därför var den här boken en guldgruva för mig på många sätt. Man fick också läsa om de mindre kända böcker Astrid har skrivit.

Det bästa med den här boken är nog ändå bilderna! De är bland de vackraste jag någonsin sett. De är så fina och välgjorda att man nästan går av! Jag skulle helst vilja rama in varenda en och sätta upp på väggen, det här kan vara den finaste boken jag äger! Lisa Aisato har verkligen gjort ett suveränt jobb och jag är så oerhört imponerad av henne! Om jag någon gång skriver en bilderbok vill jag att hon ska illustrera den.

Astrid Lindgren, av Agnes-Margerethe Bjorvand och Lisa Aisato är en av de finaste böckerna jag någonsin läst, därför får den 5 av 5 ugglor!

måndag 9 januari 2017

En söndag i Mariefred

Igår var det söndag och det var en bra dag! Planen var att jag skulle ta tåget till Mariefred vid kl. 12 för att träffa Ingela Korsell, en av författarna till PAX-serien. Men det blev inte riktigt som planerat, då SJ hade fel på tåget. Så mamma fick lov att skjutsa mig till Mariefred, det kändes lite omständigt att först åka från Eskilstuna till Arboga och sedan till Mariefred som SJ föreslog. Men jag anlände i alla fall till ett kyligt och vitt Mariefred i tid och mötte upp Ingela på ett mysigt café som hette Två goda ting.

Jag skulle intervjua Ingela för ett PAX-reportage som jag ska skriva till tidningen Hemmaliv som ges ut i Eskilstuna och Strängnäs. Första gången jag träffade Ingela var på ett bokkollo för nästan tre år sedan, där hon var inbjuden att prata om PAX-böckerna. Jag passade också på att intervjua henne för min bokblogg som var ganska färsk just då. Sedan dess har vi haft kontakt på olika sociala medier och Ingela har följt min blogg. Jag har läst alla PAX-böcker och fastnat mer och mer för varje bok som kommer. Nu skulle jag kunna kalla mig själv för PAX-nörd och PAX-fantast, jag har läst böckerna ett antal gånger och vet det mesta om dem. Men jag fick i alla fall ihop några tänkvärda frågor inför intervjun. Under den dryga timmen vi spenderade på caféet hann vi prata om lite allt möjligt, och hade jättetrevligt! Ingela är en så himla härlig person!

Ingelas inlägg på instagram!
Efter intervjun gick jag runt lite i underbart vackra och vintriga Mariefred, där böckerna utspelar sig. Jag älskar den idylliska lilla staden med vackra små trähus, Gripsholmslott och närheten till vattnet. Sedan var det dags att åka hem och skriva lite!





söndag 8 januari 2017

Vårens utgivning 2017

2017 bjuder på en hel del bra utgivning och idag tänkte jag skriva lite om de böcker jag är mest taggad på.

Bonnier Carlsen:
Vitormen, av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson - Såklart är jag taggad på att få fortsätta läsa om Alrik och Viggos strapatser i Mariefred.

Rimligt lyckade ögonblick, Åsa Asptjärn - Tredje boken om Emanuel som jag hoppas på är lika rolig som de tidigare böckerna. Jag tror att den här boken kommer passa väldigt bra för mig just nu eftersom att Emanuel precis har börjat gymnasiet och det ska jag snart också göra.

Bille. Du är bäst, av Sara Kadefors . Det här är andra boken om Bille som bor hos en fosterfamilj. Jag har inte läst den tidigare boken, men tänker kanske göra det någon gång.

Rabén & Sjögren:
Rum 213, av Ingelin Angerborn - Boken kommer nu med filmomslag! Jag har läst boken för några år sedan och skulle gärna se filmen, dock verkar den lite läskig...

Ordbrodösen, av Anna Arvidsson - Den här boken är jag omåttligt taggad på! Den verkar så himla bra! Jag tror att handlingen kommer vara otrolig och även språket! Den ska tydligen handla om en släkt där alla kvinnor är ordbrodöser och kan styra andra människor med hjälp av det skrivna språket. Jag tycker att det låter jättespännande!

Monstret och människorna, av Mats Strandberg - Jag gillade den första boken om monstret Frank och nu kommer del tre.

Om jag får stanna, av Kajsa Gordan - Jag har läst ett par böcker av den här författaren tidigare som jag inte minns så mycket av, men vet att jag gillade väldigt mycket.

Tappa greppet, av Katarina von Bredow - Ni vet ju hur mycket jag älskar Katarina von Bredows kärlekshistorier och nu kommer ytterligare en! Hoppas att den är lika bra som de tidigare, om inte bättre. Bredow tyckt så bli bättre och bättre.

Saker ingen ser, av Anna Ahlund - Författaren till Du, bara släpper en novellroman om gymnasieelever, Karin Boye-citat och en hel del annat. Det kan inte bli annat bra!

Lilla piratförlaget/Gilla böcker:
Varulvens hemlighet, av Kristina Ohlsson - Det här är uppföljaren till Zombiefeber som ska handla om en brand.

Karta för förälskade & andra vilsna, av Johanna Lindbäck - Äntligen kommer en ny ungdomsroman av Lindbäck och den här verkar riktigt bra! Den handlar om Julia som tillbringar sommaren i stugan, medan kompisarna är utomlands, men så träffar hon Rasmus.

Oj, oj vad många bra böcker vi har framför oss! Jag är väldigt peppad på vad 2017 har att ge! Vilka böcker är du mest taggad på i år?

torsdag 5 januari 2017

Ingen normal står i regnet och sjunger - Recension

Ingen normal står i regnet och sjunger är en ungdomsbok skriven av Sara Ohlsson och utgiven av Gilla böcker. Du hittar boken på Adlibris eller Bokus.

Ella går sista året på gymnasiet, festar och hänger med sin nästanbror Charlie. De har alltid varit bästa vänner, bott grannar och nästan uppfostrat varandra. Nu har Charlie flyttat hemifrån och saker är inte riktigt som förut. I Ellas klass går Niki, som luktar svett  men är en cool tjej som vågar säga vad hon tycker. Oftast tycker Ella likadant. Varför finns det liksom inga kvinnliga trubadurer och varför förväntas man vara på ett visst sätt beroende på kön?

När Charlie blir tillsammans med Niki och Ella med Svante blir livet komplicerat. Kan man vara kär i vem som helst? Och hur gör man om man är kär i samma person som ens bästa kompis?

Jag hade länge velat läsa den här boken, utan att egentligen veta vad den handlar om. Jag kände bara på mig att den skulle vara bra och när jag fick den i julklapp blev jag såklart jätteglad. Kvällen resulterade att nästan hela boken blev utläst, i alla fall de första 160 sidorna. Den här boken är lätt att läsa, både tack vare sina korta avsnitt och det rappa språket. Jag gillar språket i boken, det känns nytt och är roligt att läsa. Man flyger fram över raderna och det blir aldrig jobbigt att ta sig igenom texten. Dock tycker jag att det ibland utlämnas för mycket som man inte får läsa om, men samtidigt gillar jag att boken inte alls är utdragen och att man får läsa mellan raderna.

Egentligen är inte handlingen så speciell, men på något sätt blir det ändå otroligt spännande att läsa! Jag gillar karaktärerna och tycker att alla är väldigt coola, både Ella, Charlie, Niki, Svante och de andra. I synnerhet gillar jag också relationen mellan Ella och Charlie, det är en sådan där vänskapsrelation som jag tror att många drömmer om att ha. Den känns så himla fin och äkta, de känner verkligen varandra utan och innan. Det är nog också det som göra att handlingen blir så spännande, att Ella ljuger för Charlie som hon aldrig gjort förut.

Förutom att boken är underhållande och rolig att läsa är den väldigt tänkvärd. Många intressanta frågor tas upp, till exempel mänskliga rättigheter och att man blir behandlad olika beroende på vilket kön man har. Sara Ohlsson bryter även tabun mot saker som anses pinsamma, till exempel onani och mens. Det tycker jag är bra!

Sammanfattningsvis gillade jag den här boken. Mycket. Språket, handlingen, karaktärerna, innehållet, de korta avsnitten. Jag tror nästan att jag måste läsa om den någon gång. Dessutom blir jag nyfiken på Sara Ohlssons tidigare bok, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Ingen normal står i regnet och sjunger överträffade mina förväntningar! Läs den! Jag lovar att du inte kommer ångra dig!

Jag ger Ingen normal står i regnet och sjunger 5 av 5 ugglor!



måndag 2 januari 2017

Läst i december

Gott nytt år allesammans! Hoppas att alla har fått en bra start på året! Själv har jag mest tagit det lugnt, det här med att vara uppe sent är inte riktigt min grej. Under 2016 läste jag 81 böcker, vilket jag är väldigt nöjd med, varav 9 i december. I årets första inlägg hade jag tänkt att summera min läsning under den gångna månaden. December har varit en bra månad full av massor av kul: luciafirande, dansföreställningar, födelsedag, julfirande och jullov. Tack vare jullovet har jag läst mycket, vilket är kul! Jag känner att jag verkligen tagit mig tid till läsningen och det ska jag försöka göra mer under 2017! Men nu kör vi igång!

Jag läste tre av Ann-Helén Laestadius Agnes-böcker under december; Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem. Jag gillade de böckerna väldigt mycket, fast Tio över ett var snäppet bättre. De här böckerna passar jättebra att sträckläsa när som helst. Otroligt mysiga och välskrivna!

Sedan blev det också en bok om min favoritförfattare, Astrid Lindgren av Agnes-Margerethe Bjorvand och Lisa Aisato. Jag ser verkligen upp till Astrid Lindgren och därför var det väldigt roligt att läsa om hennes liv. Dessutom är den här boken lättläst och fylld av klyftiga citat och vackra bilder. Jag har inte hunnit recensera den här boken än, men det kommer, snart.

Youtubern Therése Lindgren har skrivit en bok, Ibland mår jag inte så bra, om sina upplevelser kring psykisk ohälsa, som jag såklart ville läsa. Det gjorde jag under december och jag gillade boken en hel del. Även den ligger snällt och väntar på att bli recenserad, så det kommer snart!

Mats Strandberg har skrivit ett par barnböcker om 9-åriga Frank som förvandlas till ett monster. Jag har läst den första boken, Monstret i natten, som handlar mycket om ensamhet och att ingen förstår att man egentligen är snäll. Jag tyckte att det var en väldigt fin bok som jag vill rekommendera till alla runt 6-9 år.

Under december månad hade jag trott att det skulle bli många julböcker lästa, men det var så mycket annat jag ville läsa. Men en bok slank i alla fall ner. Det var årets, eller 2016 års, julkalenderbok En förtrollad jul, av Siri Spont och Alexander Jansson. Jag gillade boken, men den kom inte igång så snabbt tyvärr och det hände inte särskilt mycket. Men jag är ändå glad att jag läste boken!

Sedan till en julklappsbok, Ingen normal står i regnet och sjunger, av Sara Ohlsson. Den har jag länge velat läsa, så jag blev jätteglad när jag fick den. Jag sträckläste boken hela kvällen och läste nästan ut hela innan jag somnade. En recension kommer ut i veckan, men jag kan avslöja att jag gillade den. Mycket.

Nästa bok är en julklappsbok som jag gav till min femåriga kusin, nämligen Sagasagor av Josefine Sundström och Emma Göthner. Det är en kapitelbok för de yngre barnen som passar väldigt bra för högläsning. Jag läste den själv också och tyckte riktigt mycket om den. Vi får se om jag recenserar den, kanske, kanske inte.

Men det var alla böcker jag läste under december. Många bra och tänkvärda böcker. Jag läste även en av berättelserna i Let it snow, av John Green, med flera, men fastnade inte så mycket för den. I januari hade jag tänkt att läsa ytterligare en julklappsbok, Girl Online Going solo, av Zoe Sugg. Jag håller på med den just nu, det går lite trögt, men jag hoppas att den kommer igång snart. Dessutom hade jag tänkta att läsa Ritta Jacobssons Eviga glömskans allé och så vet jag att ett recensionsexemplar är på väg till mig. Sedan får vi se vad 2017 har att erbjuda.

Förresten, jag har skaffat Goodreads, där heter jag Agnes Lindholm om ni vill följa mig, eller bli kompis eller vad man nu säger. Jag satte mitt mål för 2017 på 80 st böcker, vi får se om jag klarar det! Ha det bra så ses vi snart igen!

Jag fyllde 15 år och firade med brunch!