Sidor

fredag 10 februari 2017

Intervju med Anna Arvidsson

Anna Arvidsson kom ut med sin debutroman för inte alls länge sedan. Den heter Ordbrodösen och har uppskattats av många. Jag har intervjuat Anna om boken, skrivandet och lite däremellan.

Du debuterade nyligen med boken Ordbrodösen, hur skulle du beskriva boken för någon som inte läst den?
Ordbrodösen utspelar sig i Sverige i nutid och handlar om en säregen släkt där kvinnorna kan styra andra människor med sina skrivna ord. Och om Alba som borde kunna, men inte kan. Det är en historia om hemligheter och lögner, att hitta nya sammanhang och sin egen vilja bland andras förväntningar.


Hur gick det till när du hittade ordet "ordbrodös" och hur kom du fram till dess betydelse?
Jag började just så, med titeln. Jag gick en kurs på Skrivarakademin i Stockholm och till en uppgift behövde jag ett alias till en femtonårig bloggare. Jag ville att det skulle vara ett poetiskt, annorlunda ord. Klockan hade passerat midnatt och jag var trött när jag kom på ’ordbrodös’. Jag tyckte att det passade perfekt och lämnade in uppgiften veckan därpå. Men ordet blev kvar hos mig och jag började fundera på vad en ordbrodös skulle kunna vara. Det gav inte en enda träff enligt Google, men jag kände att det borde finnas. Några dagar senare visste jag och började skriva. Boken inleds så här:

Ordbrodös: Ordet finns inte i någon ordlista. Där hittar du brodös och får veta att det är en kvinna som broderar, men en ordbrodös ägnar sig inte åt handarbete. Hon skriver istället. Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

Vad inspirerades du av till Ordbrodösen?
Ordbrodösen har fått omdömen som ”Agnes Cecilia möter Cirkeln” och ”mix av sällsam saga och modern thriller” och jag tror att det beror på att jag inte har en favoritgenre eller en specifik författare som jag har inspirerats av. Vintern då jag skrev råmanuset var jag föräldraledig med tvillingar som just skulle fylla ett år. Jag skrev varje stund de sov så under de månaderna hann jag inte läsa alls och levde lite i en bubbla. Det var snarare så att jag lånade av hundratals tidigare upplevelser och minnen. Ibland var det medvetet och ibland såg jag kopplingen först efteråt.
Jag tyckte att din bok hade ett väldigt fint språk, vad är ditt bästa skrivtips?
Tack! Det gör mig väldigt glad att höra. När jag pluggade på universitetet kände jag att jag tappade mitt kreativa skrivande för att jag var för fokuserad på språket. Så fort jag försökte skriva något annat än uppsatser och inlämningsuppgifter oroade jag mig för om jag var tillräckligt bra, om jag lät tillräckligt smart… Men när jag skrev Ordbrodösen var jag så nyfiken på historien att jag bara lät språket komma. Istället lade jag mycket tid på språket när jag redigerade. Jag tänkte mycket på vem Alba är, hur hon ser på världen, vilka detaljer hon uppmärksammar och vilka ord hon väljer. Jag läste manuset högt i flera omgångar och försökte slipa bort krångliga formuleringar, men ha kvar ovanliga ord och egna bilder. Mitt bästa skrivtips är nog att verkligen lära känna sig själv som skribent. Hur arbetar du bäst? Vari ligger just din styrka och vad behöver du öva på? Jag har samarbetat mycket med författarna Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund, men jag skulle aldrig kunna kopiera deras skrivprocesser för de skulle inte fungera för mig. När det gäller redigering tror jag mycket på att gå igenom texten många varv och ägna sig åt en sak per varv.
Anna Arvidsson Foto: Göran Segerholm

Vem är din favoritkaraktär i Ordbrodösen? Varför gillar du den personen så mycket?
Åh, den frågan är så svår för mig! Jag är sämst på att rangordna ... Vi säger så här: jag kan identifiera mig mer med Alba och Lo så det är speciellt att skriva Klara. Jag tycker så mycket om hennes energi. När Alba möter henne är himlen grå och så bryter en ensam solstråle igenom molnen och Alba blir bländad och blinkar till. Sen står Klara där, alldeles för nära, med alla sina färger och regnbågsmålade naglar.

Av alla böcker som finns, vilken önskar du att du själv skrivit?
Alltså, det var ju det här med rangordning… Jag tror att jag får svara Skuggserien av Maria Gripe. Det var en av mina absolut starkaste läsupplevelser som barn och jag kunde inte börja på en ny bok efteråt utan tog fram block och penna och började gå igenom Skuggan över stenbänken och skriva av citat. Så det är den läsupplevelse som jag starkast kopplar samman med att själv skriva.

Kommer vi att få läsa mer av dig i framtiden? Har du någon ny bokidé i huvudet just nu?
Det hoppas jag verkligen! Det har varit en väldigt intensiv höst och vinter så jag har inte börjat än, men jag har idéer som jag tänker kring. Och jag längtar mycket efter att få skapa utrymme för dem.

Tack Anna för att du skrivit en så bra bok och för att du ville vara med i intervjun! Jag tyckte att det var väldigt intressant att höra dina tankar kring boken! Här hittas min recension av Ordbrodösen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar