Sidor

söndag 8 april 2018

Intervju med Johan Anderblad - Programledaren som blev författare och läsambassadör

Det är påsklovstorsdag och Eskilstuna stadsbibliotek är fullt av folk. Johan Anderblad, känd som programledare i olika barnprogram, är där och berättar om sina böcker. Han har skrivit tre böcker som handlar om Bojan och olika fordon. De pratglada barnen svarar på frågor om vad som finns på en brandbil och låter som sirener och brandvarnare. En livs levande brandman är också på besök. Han berättar vad man ska göra om det börjar brinna. Alla barn får varsin bok om Bojan och de trängs runt Johan för att få böckerna signerade. När det börjar tunnas ut med folk sätter vi oss på bibliotekets café. Jag frågar honom hur det känns att vara vald till Sveriges läsambassadör och han sammanfattar sina känslor med tre ord; roligt, spännande och utmanande.
Johan Anderblad berättar om Bojan. 
- Jag blev väldigt förvånad eftersom att jag inte funnits i bokbranschen så länge. Men jag har alltid varit intresserad av böcker och i och med att jag börjat skriva böckerna om Bojan tror jag att de fick upp ögonen för mig.
Johan berättar också att han frågat varför juryn valde honom och att de då har de sagt att de ville ha något nytt. Juryn ville ha någon som kunde jobba på ett annat sätt med läsfrämjande och Johan tror även att en anledning till att han blev läsambassadör kan vara att han inte har en klockren historia gällande läsningen.
- Jag tror att jag har lättare att identifiera mig med de som inte riktigt har hittat till böckerna än, säger Johan och tar en tugga av sin bärpaj. Han menar också att han nog kommer att nå ut till andra än vad de tidigare läsambassadörerna har gjort.

Johan berättar att han till en början tänkte göra olika läsfrämjande insatser här och där, men att han sedan började tänka på ett annat sätt.
- Hela samhället hänger ihop, vi måste alla ta in böcker på olika sätt i vår vardag för att främja läsande. Gemensamt måste vi hjälpas åt att förändra samhället till en mer litterär inriktning.
Han tycker att det är bra att det finns så många människor som jobbar med läsfrämjande och säger att han bara är en liten del av allt jobb som görs för läsningen.

När jag frågar Johan hur det gick till när han själv blev en läsare berättar Johan att han kom igång med läsningen direkt när han lärde sig läsa tack vare böckerna om Agaton Sax.
- Det är ett bevis på hur viktigt det är att hitta en bok man verkligen gillar för att komma igång med läsningen, menar Johan.
Någon gång under högstadiet och gymnasiet tappade han läsningen, men när Johan började jobba på ett boklager i 20-årsåldern upptäckte han böckernas värld igen.
- Då började jag samla på böcker, byggde upp ett eget bibliotek, läsa en massa och blev en riktig bokmänniska, säger Johan och ler. Det märks verkligen hur mycket han brinner böcker och läsning. Nycklarna till att främja läsande är enligt Johan tillgång av böcker och läsande förebilder.
Johan säger att han själv läser allt möjligt, både klassiker, lättsmälta böcker, faktaböcker och biografier.
- Det enda jag inte läser är matböcker och trädgårdsböcker, säger Johan med ett skratt. Han berättar också att han ofta läser flera böcker samtidigt eftersom att han är ganska rastlös. Just nu läser Johan en biografi av Ernst Brunner, en bok på engelska och Lars Noréns sista dagbok.

En blid på  mig och Johan.
Johan Anderblad har gått från att vara programledare till att också bli författare och läsambassadör och det han ser att de olika sysselsättningarna har gemensamt är allting handlar om att berätta en historia.
- När man gör ett tv-program måste man berätta en historia och samma sak är det självklart när man skriver en bok. Att vara läsambassadör är också att berätta en historia på ett sätt, fast då om läsning, säger Johan.


Hittills har Johan Anderblad skrivit tre böcker om Bojan och hans mamma som berättar om olika fordon. I böckerna Bojan och brandbilen, Bojan och polisbilen och Bojan och tåget blandar han fakta med berättelser. Att skriva om fordon var naturligt för Johan eftersom att han tidigare gjort barnprogram med samma tema. Han uppger också att han blir väldigt inspirerad till att skriva fler böcker när han är ute på bibliotek.
- Jag märker att det finns en efterfrågan efter böcker om olika fordon. Sedan får jag också massor av idéer om olika bokserier som jag skulle vilja skriva. Jag vill utforska andra åldrar, som 9-12 år till exempel.
Johan konstaterar att flera böcker blir det säkerligen och det ser jag fram emot!

4 kommentarer:

  1. Intressant! Jag tror att Johan funkar fint som läsambassadör just för att han är en förebild - känd för din generation (vilken min dotter också tillhör) och därför intressant. Just i äldre tonåren är det ju många som (i likhet med läsambassadören) tappar läsningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är roligt att många, även de som inte läser så mycket, känner igen honom!

      Radera