Sidor

tisdag 30 oktober 2018

Augustnomineringarna

Förra måndagen tillkännagavs nomineringarna till Augustpriset 2018. Jag satt bänkad framför livesändningen hemma tillsammans med mamma och det var ett fint avbrott i veckan som var fylld av skolarbete och att presentera skolan för alla nior. Om den skönlitterära genren skrällde rejält så måste jag ändå säga att barn- och ungdomskategorin var ganska given i sina nomineringar. Jag gissade rätt på två av böckerna i mitt inlägg med förhoppningar och gissningar och hade innan tillkännagivandet läst tre av dem. De jag gissade på var Comedy Queen och Rymligarna och den tredje boken jag hade läst av de nominerade var Vi kommer snart hem igen. Så det blev alltså två mellanåldersböcker nominerade vilka var Comedy Queen och Vi kommer snart hem igen. Rymlingarna klassas som en bok för 6-9 år och Regn, Gropen och Hemma hos Harald Henriksson är alla bilderböcker. 

I det stora hela är jag nöjd med nomineringarna, jag älskade både Comedy Queen och Rymlingarna. Det är också bra att en bok om förintelsen är nominerad tycker jag. Men vart är ungdomsböckerna? Inte en enda ungdomsbok blev nominerad i år och jag tycker verkligen att det finns ungdomsböcker utgivna det senaste året som skulle förtjänat en nominering. För några år sedan glömdes mellanåldersböckerna bort och nu får inte ungdomsböckerna plats. Dessutom känns det inte helt rättvist att jämföra en bilderbok med en ungdomsbok. Återigen konstaterar vi att det är en för bred kategori. Det är synd tycker jag. Men det ska verkligen bli spännande att se vilken bok som tar hem priset i barn- och ungdomskategorin i år. Jag har nu läst alla de nominerade böckerna och tänkte berätta lite om dem. Sedan ska jag också berätta vilken av böckerna jag hoppas vinner. 

Gropen av Emma AdBåge: 
Det här är en bilderbok som handlar om ett gäng barn som gillar att leka i Gropen där man kan leka alla möjliga lekar. Men de vuxna gillar inte Gropen för där kan man göra illa sig. Jag tycker att boken har fina illustrationer och tänker att alla barn (och vuxna) nog kan känna igen sig i berättelsen. Det kunde jag i alla fall. Gropen är en bra bilderbok men det är inte min favorit bland de nominerade böckerna. 


Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
I den här boken för mellanåldern möter vi tolvåriga Sasha vars mamma precis har dött i självmord. För att hantera sig sorg skriver Sasha en lista som hon ska följa för att hon ska överleva och inte dö som sin mamma. Punkterna på listan går ut på att Sasha inte ska bli som sin mamma. Hennes mamma fick människor och får fortfarande människor att gråta men Sasha vill få folk att skratta, hon ska bli Comedy Queen! Det här är en så fin och bra bok! Den tar upp ett barns sorg på ett bra sätt och är samtidigt otroligt rolig. Jag både skrattade och grät när jag läste den här boken och är så glad att den blev nominerad!



Regn av Anders Holmer: 
Regn är en finstämd bilderbok med en haikudikt på varje uppslag till vackra illustrationer. Jag tyckte att en del av bilderna och dikterna var riktigt fina men vissa dikter sa mig inte alls något. Kanske beror det på att jag inte riktigt förstod grejen med den här boken och då undrar jag om boken skulle uppskattas av barn? Regn var inte riktigt en bok för mig men jag förstår att det är den typen av bilderbok som är nominerad till Augustpriset. 



Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther: 
För 6-9 år skildrar Ulf Stark ett barns sista tid med sin farfar. Men Rymlingarna är en bok utan övre åldersgräns. Vi möter farfar Gottfrid som ligger på sjukhus och barnbarnet Lill-Gottfrid som i smyg hjälper sin farfar att till skärgårdsön som han drömmer om. Det är en väldigt fin berättelse i klassisk Ulf Stak-anda. Sorglig, rolig och mysig att läsa. Rymlingarna var den sista boken Ulf Stark skrev och den är vackert illustrerad av Kitty Crowther. 


Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting: 
Det här är en seriebok som tar upp vittnesmål från förintelsen. I olika delar av boken berättar olika personer om sina upplevelser av förintelsen. Det är en viktig bok om det hemska som skedde och aldrig får hända igen. På ett enkelt och lättillgängligt sätt beskriver Jessica Bab Bonde och Peter Bergting med text och bild olika skeenden under andra världskriget och förintelsen. Det är skildrat på ett sätt som kan beröra vem som helst. 

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg:  
Här möter vi en flicka och hennes mamma som ska åka hem till Harald Henriksson. I texten följer vi flickan som tycker att det är roligt att åka dit och leka med sin kompis. Men mellan raderna och i bilderna upptäcker man en ny dimension av berättelser. Det är en bok som tar upp klasskillnader och politik. Jag tycker att det är ett intressant sätt att berätta på eftersom att barn och vuxna nog uppfattar olika delar av berättelsen. Det är en bok som har något för både vuxna och barn. 


Mina favoriter bland de här böckerna är helt klart Comedy Queen och Rymlingarna. Det är två av de bästa böckerna jag läst i år och både förtjänar verkligen att vinna. Jag kommer hålla mina tummar och tår att någon av dem tar hem priset! Som sagt är jag nöjd med nomineringarna i år även om jag saknar en ungdomsbok men det har varit roligt att läsa alla böckerna! Vilken bok hoppas du tar hem priset i år?

1 kommentar:

  1. Comedy queen och Rymlingarna verkar så bra! Har taggat dig i en grej, hoppas du vill göra den! https://varldarnajagleveri.blogspot.com/2018/10/en-tagg-om-kexiga-bocker.html

    SvaraRadera