Sidor

torsdag 28 februari 2019

Min Bullet Journal #2

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag visade upp min Bullet Journal och det var uppskattat! Därför tänkte jag att jag skulle fortsätta göra sådan här inlägg där jag visar upp min Bullet Journal lite då och då. Nu har det ju gått två månader nästan och jag tänkte att det kunde vara kul för er att se hur den har utvecklats. En Bullet Journal är för er som inte vet som en anteckningsbok med prickade sidor istället för linjerade. Den kan man använda till lite vad man vill men många har sin Bullet Journal som en kalender där de ritar upp sidorna själva utifrån olika teman och har olika saker de fyller i varje månad. Jag har min Bullet Journal som en läsdagbok där jag fyller i olika bokrelaterade saker och skriver upp alla böcker jag läser under månaden. Det är första gången jag har en Bullet Journal som läsdagbok men jag tycker att det är riktigt roligt att hålla på med. Nu dyker vi ner i min Bullet Journal och ser hur den ser ut. 

Det första uppslaget ser likadant ut som det gjorde förut men några böcker har lagts till i bokhyllan med böcker jag vill läsa och några fler böcker är också ifyllda. 



På nästa uppslag har jag mitt Goodreads-mål och där har jag fått fylla i några böcker vartefter jag har läst en del. På den andra sidan ser vi vårens utgivning och där har jag lagt till några böcker sedan förra gången. De böcker jag har läst har jag markerat som ett kryss istället för en prick framför.



Mitt uppslag för januari är jag riktigt nöjd med!



Sedan kommer vi till min reading tracker för januari där jag har fyllt i hur många sidor jag har läst varje dag och första sidan med böckerna jag läste under månaden. 



Följande sidor är där jag har skrivit upp vilka böcker jag har läst under månaden. Jag har också med ett citat på en sida. Som ni ser har jag snöflingor som tema för januari, jag tycker det blev riktigt fint!




På den sista sidan för januari har jag ritat en bokhög med alla böckerna jag läste under januari. Det blev fint tycker jag så jag ska nog fortsätta att göra det i slutet av varje månad. 



Nu kommer vi till februari och då har jag hjärtan som tema eftersom att det är alla hjärtans dag under februari. Jag ät väldigt nöjd med det första uppslaget för månaden. 


Därefter har vi min reading tracker för februari och de första böckerna jag läste under månaden. 


Nästa uppslag är ett till uppslag med böcker jag läst under månaden. De sista boxarna har jag bara ritat upp med blyerts än så länge eftersom att jag inte vet hur många böcker jag kommer att läsa ut än. 


På nästa uppslag tänker jag nog göra ett citat och sedan en bokhög med böckerna som blev lästa under månaden. Sedan måste jag komma på ett nytt tema inför mars, om du har ett förslag får du gärna lämna en kommentar! Hoppas du gillade inlägget! 

tisdag 26 februari 2019

Bokrelaterad pest eller kolera

För en tid sedan såg jag en video på booktubekanalen Böcker och bärs där Rasmus gjorde en bokrelaterad pest eller kolera. Quizet är från början från Buzzfeed och idag tänkte jag låna det och köra samma sak fast i bloggformat. Det är riktigt kluriga men också roliga frågor som ställs. 

Skulle du helst ha en vän som tappar bort dina böcker eller viker hundöron i dina böcker?
Då skulle jag välja att ha en vän som viker hundöron i mina böcker för att tappa bort dem är ju mycket värre. Jag vill inte att alla böcker jag lånar ut ska försvinna. Dock skulle jag aldrig vika hundöron i mina böcker själv. 

Skulle du helst älska en bok som alla andra hatar eller hata en bok som alla andra älskar?
Det här är en svår fråga. Om jag älskar en bok som alla andra hatar så förstår ingen varför jag älskar den, och om jag hatar en bok som alla andra älskar så kommer det kännas som att jag inte riktigt förstått grejen. Eftersom att jag måste välja skulle jag nog välja att hata en bok som alla andra älskar. Ibland kan det vara lite befriande att inte tycka som alla andra. När jag älskar en bok vill jag också ha någon att dela det med och det kan jag inte om alla andra hatar den boken.


Skulle du helst vara fast utan en bok på ett tåg eller ett flyg?
Helt klart på ett tåg. Jag blir lätt åksjuk på tåg och kan ändå inte läsa när jag åker tåg. Dessutom åker jag ofta länge tid på flygplan och då vill jag inte vara utan en bok.

Skulle du helst äta middag med din favoritkaraktär eller med din favoritförfattare?
Svår fråga, men jag väljer att äta middag med min favoritförfattare eftersom att det skulle vara spännande att prata om hur författaren tänker när den skriver sina böcker. 

Skulle du helst vilja dejta en karaktär som du har en cruch på eller någon av dina tidigare riktiga cruchar?
Jag skulle inte vilja dejta någon som jag inte har en cruch på längre men jag har inte heller någon litterär cruch. Om jag skulle ha en cruch på en karaktär just nu skulle jag hellre dejta den personen än någon som jag har haft en cruch på tidigare. 

Vill du helst att din favoritbok blir till en film eller om din favoritfilm blir till en bok?
De flesta av mina favoritfilmer är redan baserade på böcker så jag väljer att min favoritbok ska bli till film. Tänk att se PAX som film, tv-serie eller julkalender! Det hade ju varit fantastiskt! Eller någon av Anna Ahlunds böcker, Du, bara ska faktiskt bli film snart och det ser jag verkligen fram emot!

Skulle du helst läsa en bok med en irriterande cliffhanger eller en bok där din favoritkaraktär dör?
Cliffhangers kan vara riktig bra men om de är irriterande skulle jag hellre läsa en bok där min favoritkaraktär dör. Då kommer det att vara en väldigt känslomässig läsupplevelse och det är alltid något jag hoppas på när jag läser. Alltså inte att min favoritkaraktär ska dö, utan att läsupplevelsen är känslomässig, haha!

Skulle du helst förlora möjligheten att läsa nya böcker eller att läsa om gamla böcker?
Oj vad svårt! Jag läser sällan om böcker men att veta att jag aldrig mer kommer att få läsa PAX-böckerna, Astrid Lindgrens böcker eller Anna Ahlunds böcker är sorgligt. Dock tror jag nog att jag skulle välja att aldrig få läsa om gamla böcker eftersom att det kanske blir tråkigt i längden att läsa samma böcker hela tiden och jag hela tiden vill läsa nya böcker.

Skulle du helst bo i en bokhandel eller ett bibliotek?
Jag skulle helst bo i ett bibliotek, det känns mycket mysigare och mer hemtrevligt!

Skulle du helst tappa bort vart du är i en bok eller skära dig på bokens papper varje gång du läser en bok?
Att skära sig på bokens papper varje gång jag läser skulle inte vara hållbart i längden eftersom att jag läser hela tiden. Därför skulle jag välja att tappa bort mig i boken istället. Ganska jobbigt, men det går ändå att leva med!

Skulle du helst läsa böcker med jätteliten text eller att alltid behöva läsa i mörker?
Att läsa i mörker är jättesvårt och jobbigt för ögonen så jag skulle välja att alltid behöva läsa böcker med liten text.

Läser du helst framför en brasa eller på stranden?
Båda är mysiga men jag föredrar att läsa framför en brasa under en filt med en kopp te.

Svåra frågor, men riktigt roliga att svara på! Vad skulle du valt?

söndag 24 februari 2019

Min nya läshörna

Hej på er! Jag tänkte bara kika in idag och visa min nya läshörna i mitt nya rum! Vi flyttade förra helgen och nu har jag äntligen kommit iordning i mitt nya rum. Jag är så nöjd med min nya läshörna som jag har fått till. Visst är det fint?


torsdag 21 februari 2019

Triangel

Som titeln avslöjar är Triangel av Nic Stone ett triangeldrama. Jag skulle beskriva den som en unik bok om kärlek, sexualitet och vänskap för ungdomar. Boken är skriven ur tre perspektiv där läsaren får träffa Courtney, Jupiter och Rae. Courtney och Jupiter har varit bästa kompisar sedan de var små och hänger mest hela tiden. De gör allt tillsammans och sover till och med i samma säng. Courtney har länge varit hemligt förälskad i Jupiter men problemet är att hon är lesbisk. En dag träffar de Rae, en cool tjej som de snabbt blir kompis med. Båda får starka känslor för henne och när Rae och Jupiter börjar hänga mycket med varandra blir Courtney avundsjuk. Känslor, en vänskap och kärlek ställs på sin spets. Jag blev nyfiken på att läsa den här boken utan att egentligen vet något om den när jag hörde att Lavender Lit skulle ge ut den. Därför blev jag såklart jätteglad när jag hittade boken i brevlådan och började genast läsa den. Boken har ett superfint omslag som verkligen är passande för bokens handling. Den har en lika fin insida. Boken är som sagt skriven ur tre olika perspektiv. Den är påhittig när det gäller kapitelnamn som speglar karaktärernas personligheter, vilket ger det där lilla extra. Delen om Courtney har meningar som hör till kapitlet som namn. Delen om Rae börjar med ett korsord eftersom att hon gillar att hitta på korsord och kapitelnamnen är sedan orden som finns med i korsordet. Kapitlen som handlar om Jupiter har låtar av Queen som titlar eftersom att det är hennes favoritband. Handlingen i boken är ett klassiskt triangeldrama om kärlek och vänskap med svartsjuka och förvirringar. Men Triangel är en unik bok. Den tar upp frågor om sexualitet och karaktärerna ställer sig frågor om varför man behöver sätta en stämpel på sig och om man får ändra sig. Den ifrågasätter samhällets normer och är verkligen inkluderande på många sätt. Jag gillar verkligen sättet boken är skriven på. Som läsare lär man verkligen känna karaktärerna och de har alla sin egna stil. Den är både lättsam men innehåller samtidigt djupare frågor som gör att man känner med karaktärerna och börjar fundera. Jag tyckte mycket om Triangel av Nic Stone och rekommenderar alla från 12 år att läsa den. Det är en fin bok som tar upp viktiga frågor och dessutom är riktigt bra skriven! Av mig får boken 4 av 5 ugglor. Titel: Triangel
Författare: Nic Stone
Förlag: Lavender Lit
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 19 februari 2019

Sportlovsläsning

Nu har jag äntligen sportlov vilket ska bli otroligt skönt. Jag har haft ganska mycket i skolan den senaste tiden och inte fått så mycket läst, men under sportlovet hoppas jag på mycket lästid. Men jag ska göra mycket annat också! Vi flyttade här om dagen, något som känns väldigt konstigt för mig eftersom att jag bott i samma hus hela mitt liv. Så det har varit en stor omställning för mig och mycket att göra och packa upp. 11 lådor med böcker tar en stund, haha! Förutom att läsa under lovet ska jag försöka komma iordning här hemma, träffa kompisar och sedan ska jag också åka till Bjursås och åka skidor några dagar. Det kommer bli ett mysigt lov tror jag. I det här blogginlägget tänkte jag berätta om böckerna jag vill läsa under lovet. 

Just nu håller jag på att läsa Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren som är den första boken om Kalle Blomkvist. Jag har ju som mål att läsa alla Astrid Lindgrens böcker och det här är en av dem som jag inte läst tidigare. Dock har jag sett filmerna så jag känner igen berättelserna något. Hittills tycker jag att boken är bra och spännande, det ska bli roligt att fortsätta läsa! 

Med mig till Bjursås ska jag ta med mig två böcker som jag köpte alldeles nyligen. En allvarsam lek av Sally Thorne och Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén. Den första boken blev jag sugen att läsa efter att Johanna pratat så gott om den på sin Youtubekanal. Det verkar vara en feel good-bok i förlagsmiljö och jag hoppas verkligen att jag kommer gilla den. Historien om Bodri är en bilderbok om förintelsen som har jättefina illustrationer. Det är en viktigt bok som jag ser fram emot att läsa.

Kanske tar jag också en tur till biblioteket under lovet och då kommer jag att låna Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi och Grejen med verb av Sara Lövestam. Det ska bli spännande att läsa de böckerna!

Har du sportlov? Vad ska du läsa i veckan?

söndag 17 februari 2019

Frallan och kärleken

Även i det här inlägget är det fortsätter jag på kärlekstemat och i dag blir det en recension av Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge som jag tyckte så mycket om! Det är den tredje delen i den fantastiska serien för 6-9 åringar om världens bästa Frallan. 

Frallan och kärleken återser vi Frallan, hennes mamma och mormor. När Frallan inte hjälper sin mormor att städa eller tävlar med sin mamma går hon i skolan. Där får man ibland göra konst. Kompisen Ester pysslar ett hjärta med Frallans namn i till henne. Ester säger att Frallan får vara kär i henne om hon vill. Det får henne att fundera på kärlek. Hon kanske inte vill vara kär i Ester. Hur känns det egentligen att vara kär? 

"Du kan få vara kär i mig om du vill, säger Ester. 
Det är ganska många i skolan som är kära. Nästan ingen pussas, men jag vill ändå inte vara kär. Jag vill mer göra roliga saker. Som att tävla eller leka häst eller klättra."

När jag fick den här boken i brevlådan blev jag överlycklig! Jag älskar verkligen böckerna om Frallan. Den här boken sträckläste jag en kväll och den var verkligen fantastik. Frallan och kärleken är en fin bok som tar upp kärlek på ett seriöst sätt, men ändå på en lagom nivå för 6-9 åringar. Jag log genom hela boken och njöt verkligen av att läsa den. 

Jag älskar verkligen karaktärerna som Sara Ohlsson och Lisen Adbåge har skapat. Frallan är ett barn som jag tror att många kan känna igen sig i. Hon funderar mycket och gillar att tävla och hitta på roliga saker. Hennes mormor är också rolig att läsa om. Hon har namn på de olika rummen i sitt hus och delen i boken när Frallan och hennes mormor ska städa är så rolig. Lisen Adbåges illustrationer är också de väldigt fina. 

Frallan och kärleken är både rolig, fin och beskriver vardagen på ett träffsäkert sätt. Jag tycker verkligen att alla ska läsa den oavsett om man är barn eller vuxen. Det är en av de bästa barnböckerna jag läst på länge. Därför får den såklart 5 av 5 ugglor! 

Titel: Frallan och kärleken
Författare: Sara Ohlsson
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Lilla Piratförlaget
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 14 februari 2019

Alla hjärtans dag - Tre böcker om kärlek

Jag skriver för tidningen Hemmaliv som ges ut i Eskilstuna varje månad och tipsar om böcker. I månadens nummer tipsar jag om tre böcker om kärlek. Eftersom att det är Alla hjärtans dag i dag tänkte jag passa på att dela med mig av böckerna jag tipsade om i Hemmaliv även här på bloggen. Det är tre böcker för olika åldrar som jag verkligen tycker om och som passar utmärkt att läsa i samband med Alla hjärtans dag eller närhelst man vill läsa om kärlek.

Bara du. För alltid! är en bok för mellanåldern skriven av Emma Fäldt. Boken handlar om Andrea som har sommarlov och är uttråkad. Men så blir hon bjuden på en fest där hon träffar Dante som hon blir tillsammans med. Under sommaren hittar de på många roliga saker men det är svårt att få tiden att räcka till både för Dante och bästa kompisen Leni. Bara du. För alltid! är en perfekt bok för alla 8-12 åringar att läsa. Det jag gillar är att boken handlar om vänskap och kärlek på ett seriöst sätt även fast boken är skriven för är barn. Det är en fin bok som jag tror att många kan känna igen sig i.

Till den som är 15-18 år och vill läsa om kärlek skulle jag rekommendera Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli. Den handlar om Molly som har varit kär många gånger men det har aldrig lett till något. Hennes tvillingsyster Cassie blir tillsammans med Mina som har en snygg killkompis och det hade varit helt perfekt om Molly blev tillsammans med honom. Då skulle Molly och Cassie kunna fortsätta var lika tajta som de alltid varit. Men på Mollys nya jobb finns Reid som får hennes hjärta att slå lite snabbare. Fördelen med olycklig kärlek är en bok jag verkligen gillar, den är bra skriven och det är omöjligt att lägga ifrån sig boken. Jag rekommenderar den varmt!

För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson är en bok för vuxna som överträffade mina förväntningar. Boken är skriven ur karaktärerna Liv och Jens perspektiv. De möts på Kreta av en slump och börjar fatta tycke för varandra. Men problemet är att Liv redan har en flickvän och Jens är på resa med sin släkt. För såna som oss är uppdelad i olika delar och det är i den första delen Liv och Jens möts på Kreta. I de senare delarna träffas de igen under helt andra förhållanden. Boken har ett intressant upplägg och är otroligt bra skriven. Jag rycktes verkligen med i handlingen och ville hela tiden veta vad som skulle hända härnäst. För såna som oss finns både som vanlig bok och ljudbok. Jag lyssnade på den som ljudbok och tyckte att den var fantastiskt bra inläst av två olika personer för de olika perspektiven.

Bara du. För alltid!, Fördelen med olycklig kärlek och För såna som oss är tre lysande boktips att lätta upp vardagen med under februari.

tisdag 12 februari 2019

Författare jag vill läsa mer av

Det finns vissa författare vars böcker jag verkligen älskat och som jag kommer att läsa allt de skriver i framtiden. Det finns också några författare som är debutanter och som jag hoppas på kommer skriva fler böcker i framtiden. Det här inlägget kommer att bli lite av en litterär önskelista och en lista av några författare jag verkligen gillar. 

Anna Ahlund har skrivit två böcker som jag verkligen har älskat. Både Du, bara och Saker ingen ser är otroligt mysiga böcker som är några av de bästa böckerna jag läst. Redan i höst kommer Annas nya bok ut, jag vet inte så mycket om den men kommer absolut att läsa den och jag hoppas såklart att hon kommer att skriva många fler lika bra böcker i framtiden. 

Jag och Anna Ahlund på releasefesten för Saker ingen ser.
Jag läste Lin Janssons debutroman Ragga som du shoppar för ett tag sedan och tyckte den var väldigt rolig och bra. Hon skriver väldigt bra och jag skulle gärna läsa något mer av Lin Jansson. Vet någon om hon håller på att skriva något mer? Jag tror att hon skulle kunna skriva en riktigt bra ungdomsbok. 

Som ni alla vet älskar jag ju PAX-serien som Ingela Korsell skapat tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Nu är jag nyfiken på vad Ingela kommer att skriva i framtiden. Jag vet att hon kommer ut med en ny bok på Natur & Kultur redan i september. Den heter Väsenologi och är en bok om nordiska väsen. Det ska verkligen bli jättespännande att läsa den. Om jag fick önska en bok av Ingela Korsell så skulle det vara en spännande ungdomsbok med en blandning av vardag och magi. 

Jag och Ingela Korsell på Bokmässan 2017.

När jag ändå är inne på nordiska väsen kan jag fortsätta med Elin Säfström som har skrivit en trilogi om Tilda som håller koll på alla väsen i Stockholm. Jag hoppas verkligen att Elin skriver något mer i framtiden, jag tycker verkligen att hon är bra på att skildra både vardag och övernaturligheter. 

Jag, Elin Säfström och Lexie från bloggen Tusen sidor
på Bokmässan 2018.
Anna Arvidsson debuterade 2017 med ungdomsboken Ordbrodösen, en bok som jag tycker mycket om. Det vore roligt att läsa något mer av Anna Arvidsson. Jag tycker att hon skriver väldigt bra och gillade både karaktärerna och handlingen i Ordbrodösen väldigt mycket. Kanske är det dags för en omläsning av den snart!

Jag och Anna Arvidsson på Anna Ahlunds
releasefest.
Jenny Fagerlunds böcker upptäckte jag nyligen och på bara någon månad plöjde jag alla hennes böcker. Det är en författare vars böcker jag kommer hålla utkik efter framöver och läsa allt hon skriver. Jag hoppas att en ny bok av henne kommer snart, men hennes senaste gavs ju ut i höstas så det kanske dröjer ett tag men den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge. 

En av mina favoritförfattare är Ann-Helén Laestadius. Jag älskade verkligen både hennes böcker om Maja och Agnes. Såklart kommer jag att läsa det hon skriver framöver och jag hoppas verkligen att hon skriver fler ungdomsböcker, för det gör hon riktigt bra. 

Jag och Ann-Helén Laestadius på Augustgalan 2016.
Den sista författaren jag tänkte ta upp i det här inlägget är Flora Wiström. Hon debuterade med boken Stanna för några år sedan. En fin bok om kärlek. Jag borde verkligen läsa om den snart. Flora Wiström kommer ut med sin andra bok i maj. Den heter Hålla andan och jag ser jättemycket fram emot att få läsa den! 

Flora Wiström signerar sin bok till mig på Bokmässan 2016.
Vilka författare gillar du allra bäst och ser fram emot att läsa böcker av i framtiden?

söndag 10 februari 2019

Om allt vore annorlunda

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald är en roman skriven ur tre olika perspektiv. Om förbjuden kärlek i både nutid och dåtid. 

Det är 1937 och på barnhemmet där Rune bor dyker Evert upp. Han får Evert att känna känslor han aldrig tidigare upplevt och världen vänds upp och ner. 2017 lever Anna ett vanligt familjeliv med sin man Mattias och två barn. Men Annas hjärta tillhör Tove och hon kan inte släppa henne men hon kan samtidigt förmå sig att lämna sin familj. Också 2017 får vi möta Douglas på sitt ålderdomshem på Öland. Det är tre olika människor på olika platser och i olika tider. Men alla har de något gemensamt. 

När jag fick den här boken i brevlådan hade jag inte hört talas om den. Men det fina omslaget och baksidestexten gjorde mig nyfiken. Boken överträffade mina förväntningar, den var faktiskt bra! Jag gillar verkligen att boken är skriven ur olika perspektiv och att man får lära känna olika personer. Det är också spännande att läsa om olika tider, det ger perspektiv på hur stor skillnad det är mellan nu och då. Speciellt när det handlar om att få älska den man vill. Jag gillade Anna-perspektivet bäst eftersom att det hände mest saker i det perspektivet. Delarna om Rune och Douglas kändes innan jag riktigt kommit in i boken lite långsamma och inte så händelserika. 

Om allt vore annorlunda är en fin bok med medryckande historier. Man förstår Anna, Rune och Douglas och vill veta hur det ska gå för dem. Jag gillar också hur deras berättelser knyts ihop på slutet. Det är en bok jag skulle rekommendera till den som vill läsa en roman om kärlek och relationer. 

Jag tyckte om den här boken mer än vad jag trodde. Den har ett intressant upplägg med de olika historierna som knyts ihop och jag gillar att den utspelar sig både i nutid och dåtid. Av mig får Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald 3 av 5 ugglor. 

Titel: Om allt vore annorlunda
Författare: Sann Mac Donald
Förlag: MiMa förlag
Åldersgrupp: vuxen
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 7 februari 2019

En enkät om vårläsning - Nu och då

På internet har Ten years challenge florerat, en trend som går ut på att man lägger ut en bild på sig själv nu och för tio år sedan för att se hur mycket man förändrats. Jag såg att Flora Wiström gjorde samma sak på sin blogg men istället för att jämföra bilder jämförde hon vad hon svarade på olika frågor 2009 och hur hon skulle svara på frågorna idag. Jag tänkte att det vore roligt att göra samma sak med en boktag som jag gjort för några år sedan. Dock blir mina första svar inte från 2009, för då hade jag inte börjat bokblogga ännu och var bara 7 år. Men jag hittade en vårläsnings-enkät som jag gjorde 2016 och eftersom att det snart är vår tänkte jag att den kunde passa bra att svara på nu! Det ska bli roligt att jämföra min vårläsning då och nu. 

Vad läser du för bok/ böcker just nu?

2016: Jag läser Jag och Earl och tjejen som dör, av Jesse Andrews som vi ska läsa till Bokcafét i april. Den går lite segt fram och det händer inte så mycket, men jag ska försöka läsa ut den snart. Sedan tänkte jag läsa Unga kvinnor som jag köpte på bokrean. 

2019: Minns att jag inte tyckte Unga kvinnor var så värst bra så jag läste aldrig klart den. I skrivande stund läser jag Triangel av Nic Stone. Jag gillar den mycket! Sedan ska jag nog ta tag i Gökungen av Fances Hadinge som vi ska läsa till min bokcirkel. 


Vilka nya böcker som släpps i vår ser du mest fram emot att läsa?

2016: Sedan du försvann av Morgan Matson, Silvervinges hemlighet av Katarina Genar, PAX Näcken av Åsa Larsson och Ingela Korsell och M varken mer eller mindre och Petra Backström. 

2019: Förälskelsen av Hanna Widell och Amanda Schulman, Fjädrar av Jaqueline Woodson, Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter och novellsamlingen Du springer

Vilket är ditt bästa vårtecken, som du längtar mest efter och som du känner att när du har sett det då är det verkligen vår?
2016: När solen skiner och fåglarna kvittrar och man kan vara ute mer än på vintern. Och såklart älskar jag när man äntligen kan sitta ute och läsa (även om man är påklädd med filtar och mössor, haha!). Men just nu känns det som att det är olika väder dag från dag.

2019: Än är det ju fortfarande februari och egentligen känns våren ganska långt bort tycker jag om man bortser från att vårutgivningen är igång. Men jag skulle väl säga ungefär samma sak som 2016, när man kan sitta ute och läsa då är det verkligen vår.  

Vilken är den bästa boken du har läst hittills i år?

2016: Jag tror att det är Om jag inte märks, av Josefin Roos. Jag kunde känna igen mig så himla mycket i den och tyckte verkligen om den. Den var kort och lättläst, så det gick snabbt att läsa den. Men så mycket bra innehåll!

2019: Åh, minns att jag tyckte mycket om den boken! Den bästa boken jag läst hittills det här året är nog Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund. Eller Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg, eller kanske Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Det är svårt att bara välja en! 

Om några veckor är det påsk, och många läser gärna ”påskkrim” då. Har du några sådana planer?

2016: Vi får se vad det blir, men det är inget jag har planerat. 

2019: Jag gjorde nog den här tagen lite längre in på året för nu känns påsken ganska långt bort. Men någon påskekrim tror jag inte blir läst eftersom att jag sällan läser deckare.

Finns det någon debutant eller för dig ny författare som du ser extra mycket fram emot att läsa i vår?

2016: Hm... Då väljer jag nog Petra Backströms M varken mer eller mindre. Den verkar så bra och jag hoppas på att få läsa den snart!

2019: Tror att jag bara började läsa M varken mer eller mindre men inte tyckte den var så bra. Det verkar ju som att jag hade höga förväntningar på den. I år ser jag fram emot att läsa Yrsa Keysendals debut Friläge som kommer ut i mars. Jag hoppas att jag gillar den och inte har för höga förväntningar.

Slutligen: finns det någon bok som ger dig extra mycket vårkäsnsla? (Kan vara genom omslag, innehåll… Berätta varför du väljer just den!)

2016: Jandy Nelsons böcker! Dels på grund av omslaget men också för att jag läste dem under våren. Himlen börjar här och Jag ger dig solen är härliga böcker som gör mig glad och ger mig vårkänsla helt enkelt.


2019: Åh, Jandy Nelson, det kanske är dags för en omläsning av hennes böcker i vår? En bok som jag läste nyligen och som jag tycker har ett vårigt och fint omslag är Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald. 

Det var riktigt roligt att se tillbaka på mina tankar om bokvåren 2016 och att skriva det här inlägget gav mig verkligen vårkänsla! 

tisdag 5 februari 2019

På min läslista

Så fort jag hittar en bok som verkar intressant och som jag vill läsa skriver jag upp den på min läslista så att jag ska kunna gå tillbaka till listan när jag ska välja vilken bok jag ska läsa. Jag tänkte att vi idag skulle kunna dyka ner i min läslista och att jag ska berätta om några av de böckerna jag ser fram emot att läsa just nu. 

Grejen med verb av Sara Lövestam: 
Efter att i maj varit på Sigtuna litteraturfestival och hört Sara Lövestam prata om sina böcker om grammatik har jag varit sugen på att läsa dem. Hon har skrivit en bok om verb, en om substantiv och en om ordföljd. Att höra henne prata om de här böckerna var både underhållande och lärorikt och jag tror verkligen att hennes böcker också är skrivna på det sättet. Jag måste verkligen läsa de här böckerna snart!

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund: 
Det här är en bok för 6-9 år som handlar om Kerstin som är lite blyg och tillbakadragen. Jag tycker att den verkar väldigt fin och den har också fantastiska illustrationer av Katarina Strömgård. Det har bara inte blivit av att jag läst den ännu. Snart kommer det en uppföljare också vet jag!

Skrivliv av Gun-Britt Sundström: 
I den här boken har Gun-Britt Sundström samlat sina anteckningar från när hon skrev Maken. Jag tycker att den verkar så spännande att läsa och blev ännu mer sugen på att läsa den efter att Pernilla tipsat om den i senaste Vad vi pratar om när vi pratar om böcker.

Girls just wanna have fundamental human rights av Jessika Hallbäck: 
Jessika Hallbäck är konstnär och gör feministiska citat på coola planscher som hon sätter upp på tunnelbanor i Stockholm. Jag gillar verkligen hennes bilder på instagram. Nu har hon skrivit en bok också! Jag bläddrade lite i den på bokmässan men köpte den aldrig, vilket jag kanske borde ha gjort. 

En allvarsam lek av Sally Thorne: 
Den här boken fick jag tips om i Johannas video om sin favoritböcker från förra året. Det verkar vara en bok som utspelar sig i förlagsmiljö och den beskrivningen fick mig att skriva upp boken på min läslista direkt. Jag hoppas verkligen på att få läsa den snart!

Har du ingen humor? av Katarina Wennstam:
Jag har tyckt att både Katarina Wennstams sommarprat och vinterprat varit superintressanta. Den här boken är en bok om jämställdhet och verkar även den väldigt intressant. 

Bränn alla broar av Siri Helle: 
I mitt inlägg om Jenny Fagerlunds böcker frågade jag om någon hade tips på liknande böcker. Det hade Sofie, hon tipsade om Bränn alla broar. Jag läste lite om den ock tycker den verkar vara en bok helt i min smak. Så den måste jag verkligen läsa snart!

Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén: 
Hédi Fried är en av överlevarna från förintelsen och nu har hon skrivit en barnbok på temat som Stina Wirsén har illustrerat. Den verkar så fin!

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg: 
För några somrar sedan var jag på ett skrivarläger med Ylva Karlsson och jag gillar både hennes och Sara Lundbergs böcker väldigt mycket. Nu har de kommit ut med en bok tillsammans som jag är så sugen på att läsa. Den har väldigt fina illustrationer och verkar ha en intressant handling!

Så jävla kallt av Lova Lakso: 
Det här är en ungdomsbok som precis kommit ut. Lova Lakso är debutant och jag tycker att Så jävla kallt verkar bra. Dessutom passar den nog att läsa på vintern om man ska döma boken efter sin titel.

Det här är alltså några av alla de böcker som jag är sugen på att läsa just nu! Vilka böcker finns på din läslista?

söndag 3 februari 2019

Madicken

Som ni kanske vet har jag ett projekt som går ut på att jag ska läsa hela Astrid Lindgrens huvudsakliga utgivning. Jag har tänkt att det här projektet ska få ta den tid det tar och därför tar läser jag en bok lite då och då. Nu har jag läst 5 av de 33 böckerna jag tänkt läsa. Om du vill läsa mer om det här och kanske vill haka på min utmaning kan du klicka här. De två senaste Astrid Lindgren-böckerna som jag läst är Madicken och Madicken och Junibackens Pims, de två böckerna som handlar om Madicken och hennes liv på Junibacken. 


Madicken heter egentligen Margareta och hon bor med sin mamma, pappa, lillasyster Lisabet och pigan Alva på Junibacken. Pappan är redaktör på stadens tidning och de har det ganska bra ställt. Böckerna utspelar sig under första världskriget och handlar mycket om sjuåriga Madickens syn på världen. De tar upp ämnen som fattigdom, utsatthet, samhällsklasser och orättvisor ur ett barns perspektiv. Båda böckerna är uppdelade i kapitel om olika händelser ur Madickens liv. Det handlar bland annat om när Madicken och Lisabet har utflykt på ett tak, när Madicken går i skolan, när Lisabet pillar in en ärta i näsan, när de ska gå till majelden och när Madicken och Lisabet får ett syskon. Några återkommande karaktärer i böckerna är familjen Nilsson. Madicken tycker mycket om Abbe och han har det tufft i sin familj då de är väldigt fattiga och pappan är alkoholist. Vi får också möta Mia, den dumma tjejen i klassen som inte har det så gott ställt och Linus-Ida som hjälper familjen att tvätta och berättar hemska historier för barnen.

Jag kände till de flesta berättelserna ur de här böckerna från filmerna och kunde nästan se dem framför mig under tiden jag läste. Den första boken, Madicken, läste jag själ. Sedan upptäckte jag att nästan alla Astrid Lindgrens böcker finns som ljudböcker på Nextory och lyssnade då på den andra boken, Madicken och Junibackens Pims, som ljudbok. Det är Astrid Lindgren själv som läser in böckerna och det var en fantastisk lyssningsupplevelse. Hennes röst tillför mycket till berättelsen och jag älskar verkligen hennes inläsningar. Så fler av Astrid-böckerna jag ska läsa framöver kommer jag nog att lyssna på.

De här böckerna om Madicken måste jag nog säga ändå är några av mina favoriter av Astrid Lindgrens verk. Berättelserna är spännande, roliga och vardagliga på samma sätt. Jag gillar att läsa om Madickens tankar och funderingar. Även om boken utspelar sig för nästan 100 år sedan tror jag att barn idag kan känna igen sig i henne. Man lär sig också mycket om hur det var att leva på den tiden. Med det bästa med Madicken-böckerna och alla hennes böcker måste ändå vara stämningen. Det är så mysigt att läsa böckerna. Men samtidigt har de alltid något djupare budskap och får en alltid att känna och tänka mycket. Jag kommer absolut att läsa de här böckerna igen. 

Efter att ha läst böckerna om Madicken upptäckte jag Astrid Lindgren-podden. Det är en podcast om Astrid Lindgrens alla böcker. Precis som jag läser de som har podden alla böcker ur Astrids huvudsakliga utgivning. Sedan pratar de om varje bok i ett varsitt avsnitt. Nu finns alla avsnitt ute och det är verkligen en guldgruva för den som gillar Astrid Lindgren. Jag har bara lyssnat på ett par av avsnitten än så länge men tycker att podden är så bra. De diskuterar böckerna, berättar vad de handlar om och pratar lite runt boken. Ett hett tips till er alla!

Har du inte läst Madicken och Madicken och Junibackens Pims tycker jag definitivt att du ska göra det. Jag rekommenderar också ljudböckerna som Astrid själv läst in och såklart Astrid Lindgren-podden. Nu ska bestämma mig för vilken Astrid Lindgren-bok som jag ska ta mig an här näst. Jag är lite sugen på Ronja Rövardotter eller Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?