Sidor

söndag 3 februari 2019

Madicken

Som ni kanske vet har jag ett projekt som går ut på att jag ska läsa hela Astrid Lindgrens huvudsakliga utgivning. Jag har tänkt att det här projektet ska få ta den tid det tar och därför tar läser jag en bok lite då och då. Nu har jag läst 5 av de 33 böckerna jag tänkt läsa. Om du vill läsa mer om det här och kanske vill haka på min utmaning kan du klicka här. De två senaste Astrid Lindgren-böckerna som jag läst är Madicken och Madicken och Junibackens Pims, de två böckerna som handlar om Madicken och hennes liv på Junibacken. 


Madicken heter egentligen Margareta och hon bor med sin mamma, pappa, lillasyster Lisabet och pigan Alva på Junibacken. Pappan är redaktör på stadens tidning och de har det ganska bra ställt. Böckerna utspelar sig under första världskriget och handlar mycket om sjuåriga Madickens syn på världen. De tar upp ämnen som fattigdom, utsatthet, samhällsklasser och orättvisor ur ett barns perspektiv. Båda böckerna är uppdelade i kapitel om olika händelser ur Madickens liv. Det handlar bland annat om när Madicken och Lisabet har utflykt på ett tak, när Madicken går i skolan, när Lisabet pillar in en ärta i näsan, när de ska gå till majelden och när Madicken och Lisabet får ett syskon. Några återkommande karaktärer i böckerna är familjen Nilsson. Madicken tycker mycket om Abbe och han har det tufft i sin familj då de är väldigt fattiga och pappan är alkoholist. Vi får också möta Mia, den dumma tjejen i klassen som inte har det så gott ställt och Linus-Ida som hjälper familjen att tvätta och berättar hemska historier för barnen.

Jag kände till de flesta berättelserna ur de här böckerna från filmerna och kunde nästan se dem framför mig under tiden jag läste. Den första boken, Madicken, läste jag själ. Sedan upptäckte jag att nästan alla Astrid Lindgrens böcker finns som ljudböcker på Nextory och lyssnade då på den andra boken, Madicken och Junibackens Pims, som ljudbok. Det är Astrid Lindgren själv som läser in böckerna och det var en fantastisk lyssningsupplevelse. Hennes röst tillför mycket till berättelsen och jag älskar verkligen hennes inläsningar. Så fler av Astrid-böckerna jag ska läsa framöver kommer jag nog att lyssna på.

De här böckerna om Madicken måste jag nog säga ändå är några av mina favoriter av Astrid Lindgrens verk. Berättelserna är spännande, roliga och vardagliga på samma sätt. Jag gillar att läsa om Madickens tankar och funderingar. Även om boken utspelar sig för nästan 100 år sedan tror jag att barn idag kan känna igen sig i henne. Man lär sig också mycket om hur det var att leva på den tiden. Med det bästa med Madicken-böckerna och alla hennes böcker måste ändå vara stämningen. Det är så mysigt att läsa böckerna. Men samtidigt har de alltid något djupare budskap och får en alltid att känna och tänka mycket. Jag kommer absolut att läsa de här böckerna igen. 

Efter att ha läst böckerna om Madicken upptäckte jag Astrid Lindgren-podden. Det är en podcast om Astrid Lindgrens alla böcker. Precis som jag läser de som har podden alla böcker ur Astrids huvudsakliga utgivning. Sedan pratar de om varje bok i ett varsitt avsnitt. Nu finns alla avsnitt ute och det är verkligen en guldgruva för den som gillar Astrid Lindgren. Jag har bara lyssnat på ett par av avsnitten än så länge men tycker att podden är så bra. De diskuterar böckerna, berättar vad de handlar om och pratar lite runt boken. Ett hett tips till er alla!

Har du inte läst Madicken och Madicken och Junibackens Pims tycker jag definitivt att du ska göra det. Jag rekommenderar också ljudböckerna som Astrid själv läst in och såklart Astrid Lindgren-podden. Nu ska bestämma mig för vilken Astrid Lindgren-bok som jag ska ta mig an här näst. Jag är lite sugen på Ronja Rövardotter eller Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?

4 kommentarer:

  1. Ja jag älskar Madicken! Särskilt den andra boken kan få mig att gråta och skratta flera gånger i samma kapitel. Tack för tipset om podden, den ska jag kolla upp!

    SvaraRadera
  2. Jag har precis läst två böcker som visade sig inte finnas med på listan... "Peter och Petra" och "Junker Nils av Eka", fast den sistnämnda tillhör nog "Sunnanäng" (som finns med på listan) men jag trodde det var en enskild saga. Vet du hur det hänger ihop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Peter och Petra är mes i novellsamlingen Nils Karlsson pyssling som finns med på listan och Junker Nils av Eka tillhör Sunnanäng tror jag! Så då tillhör dem ju listan på ett sätt i alla fall! Och annars har du ju läst två extra och det gör väl inget? Tyckte du de var bra?

      Radera
  3. Aha, tack! Nej, det gör ju inget, blev bara så förvånad när jag inte hittade dem på listan när jag skulle bocka av dem. ;) Junker Nils av Eka var mycket mer text än vad jag väntat mig så jag hade lite svårt att ta till mig den (mest beroende på att jag inte var inställd på det), Peter och Petra är söt. :)

    SvaraRadera