Sidor

söndag 29 mars 2020

Två lättlästa böcker av Emma Frey-Skött

Jag har läst Emma Frey-Skötts två nya lättlästa böcker. De heter Hjärtat och När allt förändras och handlar båda om relationer. Båda böckerna riktar sig till ungdomar och passar bra för alla som går på högstadiet och gymnasiet oavsett hur bra man är på att läsa. Det är fina och läsvärda berättelser.

Hjärtat är den fristående uppföljaren till Ögat, en bok fylld med korta skräckberättelser. Även Hjärtat innehåller korta berättelser men i den boken handlar det om kärlek. Det är 13 korta och vardagsnära berättelser som handlar om olycklig och lycklig kärlek. Om att bli kär på bussen, i idolen, i kompisen och på träningen. Berättelserna är som dikter, de är lättlästa med ett poetiskt språk. De går snabbt att läsa och är kort men kärnfulla med mycket innehåll. Det handlar om all sorts kärlek och att läsa berättelserna är berörande och känslofyllt. Emma Frey-Skött är en mästare på att beskriva starka känslor med få ord! Boken innehåller också fina och känslofyllda illustrationer av Elin Jonsson. 

När allt förändras handlar om Leni som går på gymnasiet. Hon har en bra bästa kompis Moa och David som är världens finaste pojkvän. Men både David och Moa har börjat bete sig konstigt på senaste tiden. De går ut samtidigt från biosalongen mitt i filmen. David kommer och tittar på tjejernas träning fast han aldrig brukar göra det annars och han väntar inte på Leni efteråt. När Leni en dag öppnar dörren till skolans replokal förändras allt och hennes liv går i bitar. När allt förändras är en lättläst berättelse om relationer. Det handlar om kärlek, vänskap, svek och sorg. Även den här boken beskriver många känslor med få ord och som läsare känner man verkligen med Leni. Det är smärtsamt att läsa om det hon är med om samtidigt som boken är fint skriven. 

Jag rekommenderar verkligen alla från 12 år ungefär att läsa Hjärtat och När allt förändras!

Hjärtat och När allt förändras
Författare: Emma Frey Skött
Förlag: LL-förlaget (Hjärtat) och Hegas förlag (När allt förändras)
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: Hjärtat hos t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel
När allt förändras hos t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 27 mars 2020

Just nu

Det är konstiga tider vi lever i och det känns som att jag borde skriva något här om hur mitt liv ser ut just nu. På ett sätt känns det konstigt att allt här på bloggen bara ska fortsätta som vanligt när resten av världen är allt annat än normal. Men samtidigt behöver något vara som det brukar. 

Jag går i trean på gymnasiet och vi har sedan onsdag förra veckan haft distansundervisning. De första tre dagarna var "studiedagar" då vi elever fick arbeta med det vi behövde och lärarna förberedde distansstudiderna. Hela den här veckan har vi följt våra ordinarie lektioner men hemifrån. I det stora hela har det fungerat bra men såklart är det tråkigt att inte få vara i skolan. Speciellt eftersom jag går i trean på gymnasiet och vill ta vara på den här sista tiden. Sedan är jag såklart orolig för hur det ska bli med balen, studenten och allt annat jag ser fram emot. Men krisen i samhället är självklart viktigare att få bukt på. På något sätt kommer det nog att bli bra ändå. Jag hoppas verkligen att vi snart kommer få vara tillbaka i skolan och att vi kommer få ta studenten på något sätt. 

Min vecka har mest bestått av distanslektioner och promenader i solen. Jag har också varit och spelat in radioboktips och gått på poetry slam. Under veckan har Johanna Lundin som är min favorit när det kommer till bokkonton på instagram och youtube haft livesändingar och de har varit roliga att titta på. Hon har läst högt ur olika böcker och pratat om livet och böcker. Jag blev så sugen på att läsa Aednan av Linnea Axelsson när hon läste högt ur den och gick därför och köpte den på slutdpurten av bokrean efter min radioinspelning. Det är roligt med all kultur som finns på nätet just nu. Jag har tänkt titta på Anna Ahlunds livesänding på hennes instagram (@anna.ahlund) imorgon kl. 11 när hon läser ur sin nya bok Ganska nära sanningen, se filmatiseringen av Jennifer Nivens bok Som stjärnor i natten på Netflix, titta på inspelningen av Sara Bergmark Elfgrens dramatisering av Bortbytingen av Selma Lagerlöf på Svt play och kolla in tipsen som finns på hemmakultur.se.

Kika gärna in här på bloggen framöver. I helgen kommer en recension av två lättlästa böcker. Nästa vecka blir det nog ett inlägg med länkar till mina senaste radioboktips och en recension. Idag sändes det senaste radioavsnittet med boktips och jag har också fått rapportera från distansstudierna till P4 Sörmland. Hur har du det såhär i Corona-tider? Har du något tips på digital kultur? Lämna gärna en kommentar! Ta hand om dig! 

onsdag 25 mars 2020

Min bullet journal #7

Jag har en bullet journal, en anteckningsbok med prickade sidor, som en läsdagbok. Många andra har bullet journals för att rita upp sin egen kalender men jag har valt att använda min som en läsdagbok. Varje månad har jag ett tema med en framsida och sedan skriver jag upp alla böcker jag läser under månaden och fyller i lite andra bokrelaterade saker. I det här inlägget tänkte jag visa hur min bullet journal ser ut från början av det här året till nu.

På årets första uppslag har jag skrivit upp hur läsningen gick 2019 och sedan gjort en framsida för 2020 som jag blev väldigt nöjd med.


Sedan har jag gjort min Goodreads reading goal. På appen Goodreads kan man ju sätta ett mål för hur många böcker man vill läsa under året, mitt mål är 90 böcker. I min bullet journal har jag därför ritat upp böcker som jag ska fylla i efter varfemte bok jag läser för att se hur långt jag har kommit. På sidan bredvid har jag skrivit upp böckerna som kommer ut i vår som jag vill läsa. Jag har gjort ett kryss bredvid dem jag har läst än så länge. 


Sedan kommer vi till januari. Där har jag ett guldigt tema inspirerat av Amanda Rach Lee på youtube. 


Efter det följer böckerna jag läste i januari. Jag har också gjort ett litet citat och i slutet av månaden en bokhög med månadens läsning. 


 I februari hade jag hjärttema eftersom det var alla hjärtans dag. Där gjorde jag också hjärtan istället för ringar vid numret för boken jag läst och jag skrev också siffrorna med en vit penna över de svarta hjärtana. 




I mars inspirerades jag också av Amanda Rach Lee som gjort ett tema utifrån To all the boys I loved before filmen som är baserad på Jenny Hans bok om Lara Jean som jag älskar. Därför gjorde jag det temat i min bullet journal i mars. Jag skrev också ett citat från boken. 


Efter det kommer böckerna jag läst hittills i mars.



Hoppas ni har tyckt det varit kul att kika in i min bullet journal. Vill du se hur de tidigare månaderna sett ut kan du söka på bullet journal i sökrutan till höger. 

lördag 21 mars 2020

Sånger från hjärtat

Sånger från hjärtat är den första boken av Kaise West som översatts till svenska. Den beskrivs som en ungdomsbok för alla som gillar Jenny Han och Sarah Dessen och det tilltalade mig. 

Boken handlar om Lily som går på high school och under en tråkig kemilektion skriver hon ner ett citat från en av sina favoritlåtar på bänken. Nästa kemilektion är det någon som har skrivit dit fortsättningen på låten vilket blir början till en brevväxling. Lily och hennes nya brevvän skriver långa brev till varandra och Lily blir mer och mer intresserad för varje brev. Vem kan det vara som skriver de charmiga breven till henne?

Sånger från hjärtat är på många sätt en vanlig ungdomsbok om vänskap och kärlek men det är också en helt unik bok. Handligen är spännande och kretsar mycket kring brevväxlingen och jag har inte läst något liknande tidigare. Som läsare vet man inte heller vem det är som Lily brevväxlar med vilket blir ett spänningsmoment i boken. Det är också roligt att läsa om hur de lär känna varandra mer och mer genom breven och som läsare får man också läsa deras brev till varndra. 

Det är en fin och romantisk berättelse som är mysig att läsa. Dessutom gillade jag karaktärerna väldigt mycket. Lily som älskar musik och hela tiden skriver ner låtrader i anteckningboken som hon hela tiden bär med sig. Kompisen Isabel och Lilys stora galna familj var också roliga att läsa om. 

Eftersom jag gillade Sånger från hjärtat mycket ser jag fram emot att läsa mer av Kasie West. Jag hoppas att Lavender Lit kommer att översätta fler av hennes böcker. Vill du läsa en mysig, spännande och romantisk ungdomsbok rekommenderar jag Sånger från hjärtat starkt!

Författare: Kasie West
Förlag: Lavender Lit
Åldersgrupp: från 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 18 mars 2020

Inte min dickpick

Linda Skugge har skrivit en ny ungdomsbok som heter Inte min dickpick. En bok jag tror kommer uppskattas av killar i 14-års åldern. 

Henning är 14 år och har aldrig skickat en dickpick till någon. Men nu har någon som utger sig för att vara honom skickat en dickpick till den snygga tjejen Elsa och hela skolan tror att han är en kille som skickar dickpick. Hela Hennings liv har förändrats. Hans kompisar vill inte vara med honom längre och Elsa kommer aldrig att vilja bli ihop med honom. Nu kommer dessutom alla att tro att Henning är bög eftersom han börjat vara med Edie som inte är som alla andra och klär sig i t-shirt och strumpbyxor. Hur ska de kunna ta reda vem det är som har skickat dickpicken? 

Jag blev intresserad av att läsa Inte min dickpick eftersom jag gillar ungdomsböcker och har hört mycket gott om Linda Skugges tidigare böcker. Inte min dickpick är en bok skriven i dagboksform där Henning berättar om sitt liv och sin vardag. Han har en storebror som spelar hårdrock, en lillebror som kan allt om olika krig och en oförstående mamma och pappa. Henning är en vanlig 14-årig kille som tänker på saker de flesta i den åldern tänker på. Linda Skugge har verkligen gått in i huvudet på Henning och skriver på ett trovärdigt sätt om hur det är att vara ung idag. Jag tror att många i 12-15 års åldern skulle uppskatta boken och känna igen sig i den. Dessutom är det en spännande och händelserik berättelse som är enkel att ta till sig. För mig blev det dock lite för mycket fokus på snoppar i handlingen. Det hade kunnat tonats ner något enligt min smak samtidigt som jag tycker att det är bra att Linda Skugge inte ryggar för sådant som unga tänker på.

Trots att Inte min dickpick inte riktigt var min typ av bok är det en rolig bok om vänskap, kärlek och att hitta sin egen identitet som jag tror skulle passa för målgruppen.

Titel: Inte min dickpick
Författare: Linda Skugge
Förlag: Brombergs
Åldersgrupp: 12-15 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 14 mars 2020

Ju mer jag läser om Astrid Lindgren desto mer faschinerad blir jag

I slutet av förra året läste jag Kerstin Kvints bok Astrid och jag. Kerstin Kvint arbetade som Astrid Lindgrens sekreterare under 50 år och har i den här boken berättat om sina upplevelser av Astrid Lindgren. När jag läste den blev jag om möjligt ännu mer fascinerad av Astrid Lindgren som människa och beslöt mig för att läsa Jens Andersens biografi Denna dagen, ett liv som jag länge velat läsa. 

I Astrid och jag beskriver Kerstin Kvint sitt 50-åriga arbetsliv tillsammans med Astrid Lindgren i kronologisk ordning från 1952-2002. Kerstin Kvint lärde känna Astrid när hon började arbeta på Rabén & Sjögren som mycket ung och blev sedan Astrid Lindgrens sekreterare. Hon hjälpte Astrid med mycket, speciellt att svara på alla de brev som den stora författaren fick. Senare började Kerstin Kvint också sälja Astrid Lindgrens olika böcker till andra länder. I Astrid och jag är foton, text och citat blandade och boken berättar om Kerstin och Astrids långa arbetsliv tillsammans. Hela boken var så intressant att läsa att läsning bara flöt på och vips var boken slut. Det var väldigt häftigt att läsa om Kerstin Kvints relation till Astrid Lindgren och spännande att läsa om allt de varit med om tillsammans. Gillar du Astrid Lindgren är Astrid och jag definitivt en bok du ska läsa!

Denna dagen, ett liv av Jens Andersen lyssnade jag på som ljudbok. Det är en biografi över Astrid Lindgren som handlar om hela hennes liv återgett genom brev, dagböcker och samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Mycket av Astrid Lindgrens liv kände jag igen sedan tidigare men det var ändå intressant att lära mig mer om hennes liv och höra om det i en ny tappning. Det är en gedigen biografi med mycket information som är väl samlat och bra skrivet. Jag lyssnade på den lite i taget vilket var klokt då den är ganska lång och innehåller väldigt mycket. Astrid och jag var mer en personlig upplevelse om Astrid Lindgren som person medan Denna dagen, ett liv var mer övergripande över hela hennes liv. 

Har du inte redan läst dessa två böcker om Astrid Lindgren rekommenderar jag dem starkt! Jag vill också tipsa om podcasten Astrid - Ett liv som är en podcast i fem delar om Astrid Lindgrens liv. 

onsdag 11 mars 2020

Månbåten

Böcker är magi och att läsa Ingrid Jönssons nya ungdomsbok Månbåten var en magisk upplevelse. Jag har läst alla Ingrid Jönssons böcker och aldrig blivit besviken på dem. Hon är duktig på att skriva lättlästa böcker för yngre barn, spännande böcker för mellanåldern och fina böcker för ungdomar. Eftersom ungdomsböcker är bland det bästa jag vet ville jag såklart läsa Månbåten som är Ingrid Jönssons nya bok för ungdomar.

Månbåten utspelar sig i Mocambique och är skriven av Anabela och Isabellas perspektiv. Anabela kommer från en fattig familj i Mocambique och drömmer om att bli konstnär. Hon har varit med om något hemskt och försöker ta sig till sin morfar i Vila Ingowe för att få hjälp av honom. Till Vila Ingowe har Isabella flyttat med sin pappa och lillebror. Under året i Afrika hoppas Isabella på att få en nystart men hennes pappa har blivit helt annorlunda sedan hennes mamma dog. 

Det var spännande att läsa en bok som utspelar sig i Mocambique och genom boken lära känna landet ur två olika perspektiv. Det är viktigt att läsa böcker som utspelar sig i olika delar av världen tycker jag. Jag lärde mig mycket om Mocambique och hur det kan vara att leva där, speciellt som flicka, genom att läsa Månbåten. 

Till en början hade jag lite svårt att komma in i boken men när jag väl hade gjort det flöt läsningen på. Jag hade väntat mig att Månbåten skulle vara en vardaglig berättelse och det var det till viss del. Men boken överraskade mig verkligen med att vara en riktigt spännande och actionfylld berättelse. Det var en positiv överraskning och ibland var det svårt att släppa boken för den var så spännande!

Månbåten är en bok om vänskap och att hitta sin egen tvillingsjäl. Ett ämne som jag aldrig tröttnar på att läsa om. Jag gillade verkligen att läsa om Anabela och Isabella och hur de i boken lär känna varandra. Båda drömmer om att måla och bli konstnärer vilket både för dem närmre varandra och uppbringar avundsjuka. Trots att de är uppväxta i olika delar av världen kämpar de för samma saker och drömmer om att själva få välja vad de ska göra i framtiden.

Ingrid Jönsson har skrivit en bok med många bottnar. Förutom vänskap, utsatthet och avundsjuka behandlar boken ämnen som sorg, föräldrarelationer och att växa upp. Allt detta samlat i en fartfylld och spännande berättelse fylld av magi. Jag tycker verkligen att alla, både ungdomar och vuxna, ska läsa Månbåten. Den ger underhållning, lärdomar och nya tankar. Dessutom går 50 % av Ingrid Jönssons inkomster på boken till flickors utbildning i Lifidzi, Mocambique. 

Titel: Månbåten
Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Kikkuli förlag
Åldersgrupp enligt mig: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

måndag 9 mars 2020

Just nu läser jag Brown girl dreaming


Jag läser om Jaqueline Woodsons Brown girl dreaming som jag tidigare läst på svenska då den heter Brun flicka drömmer. Jag läste den svenska översättningen av Athena Farrokhzad då den kom ut och älskade verkligen boken. Tyckte den var så fint skriven och har en så viktig handling. Nu har jag valt att läsa om boken på engelska, mest för att jag vill träna på att läsa på engelska och då tänkte jag att det kunde passa bra att läsa om en bok som jag redan läst på svenska. Jag har också länge velat läsa om boken. Därför gick det inte att motstå att låna boken när jag såg den på bibblan. Sedan jag lånade den har jag läst några sidor i den lite då och då parallellt med att jag läst andra böcker men nu har jag verkligen gett boken den tid och uppmärksamhet den förtjänar och läser bara den. Idag fick jag till en riktigt lång lässtund. Läsningen bara flöt på trots att jag hade två pratande föräldrar runt mig och en lillebror som spelade gitarr. Jag har kommit till min favoritdel i boken där det handlar mycket om hur Jaqueline Woodson upptäcker skrivandet och älskar varje ord. 

Brown girl dreaming är Jaqueline Woodsons självbiografi som är skriven i lyrikform. Den handlar om hennes uppväxt hos morföräldrarna i Greenville och hur allt blir annorlunda när hon och hennes syskon får flytta till sin mamma i New York. Det handlar också om att växa upp som svart i USA och vilja bli författare, skriva och hitta på berättelser. Den är vackert skriven och poetisk samtidigt som den är lättillgänglig. Det är ett bra grepp att skriva en biografi i lyrikform tycker jag. Det gör att det blir mer luftiga sidor och enklare att ta till sig. jag vet att Jaqueline Woodsons sagt att hon försökt skriva boken som man minns ett liv och en uppväxt. Man minns inte allt i detalj utan bara vissa tillfällen och så är det tomt emellan, ungefär som i ett fotoalbum. Just nu håller jag på att lyssna på ljudboken av Dödssynden (To kill a mockingbird) som också handlar mycket om förhållandet mellan vita och svarta i USA och det är intressant att läsa dem samtidigt. 

En så fin läsupplevelse även nu andra gången jag läser boken! Läs den om du inte redan gjort det!


lördag 7 mars 2020

Den andra filmen om Lara Jean

Jag älskar författaren Jenny Hans trilogi om Lara Jean som ges ut på svenska av Lavender Lit och består av Till alla killar jag har gillat, P.S. Jag gillar dig fortfarande och Nu och för alltid, Lara Jean. De handlar om Lara Jean som går på high school. Hon är inte riktigt som alla andra utan gillar att vara hemma med sin pappa och sina systrar, baka och läsa. Hon har skrivit brev till alla killar hon någonsin gillat som ett sätt att försöka komma över dem och lagt dem i en ask. I den första boken är breven spårlöst borta och det visar sig att breven blivit skickade till killarna vilket leder till saker börjar förändras i Lara Jeans liv. Nu har den första och andra boken filmatiserats. Den första filmen kom på Netflix i augusti 2018, jag såg den samma dag som den släpptes och totalälskade den. Efter det har jag sett filmen flera gånger. Nu i februari kom den andra filmen och jag såg den tillsammans med några kompisar som också hade sett och gillat den första filmen. 

Jag kommer inte berätta så mycket om vad filmen handlar om eftersom jag inte vill spoila handlingen för dem som inte sett första filmen eller läst böckerna. Jag och mina kompisar såg filmen under sportlovet och det var en perfekt lovaktivitet. Jag hade bakat chocolate chip cookies som Lara Jean ofta bakar. Det är verkligen bra att se filmen tillsammans med andra eftersom man då kan kommentera det som händer i filmen och reagera på det tillsammans. 

Den andra filmen var lika fin och mysig som den första. Jag hade glömt bort lite av handlingen från boken men det gjorde inget, då blev jag bara positivt överraskad. Skådespelarna är fantastiska och passar superbra för sina roller. Det är också en väldigt engagerande handling och vid flera tillfällen skrek jag och mina kompisar rätt ut både av lycka och förtvivlan. 

Efter att ha sett filmen vet jag att jag kommer se de båda filmerna flera gånger igen. De är nog några av mina absoluta favoritfilmer! Jag tror också att jag vill läsa om böckerna på engelska. Jag såg också att Amanda Rach Lee som håller på med bullet journaling på Youtube hade inspirerats av den första filmen i sin bullet journal. Självklart fick böckerna och filmerna om Lara Jean och Amanda Rach Lee bli min inspiration för mars månad i min bullet journal! 

Har du inte läst eller sett filmerna om Lara Jean tycker jag absolut att du ska göra det! Du kommer inte bli besviken!

onsdag 4 mars 2020

Tre nya bilderböcker

Jag har läst tre nya, bra och fina bilderböcker som jag idag tänkte berätta om!

Bojan och ambulansen är en ny bilderbok om fordon av Johan Anderblad och Filippa Widlund. Den här gången handlar det om ambulansen. Det är kväll och Bojan ska snart gå och lägga sig. När han leker i sitt rum och hoppar från sin säng gör han illa sig i benet. Men som tur är behöver Bojan inte åka ambulans. Bojans mamma berättar för honom om ambulansen för hon har nämligen jobbat som ambulanssjuksköterska. I sina böcker om fordon blandar Johan Anderblad fakta med en spännande berättelse. Böckerna är också fint illustrerade av Filippa Widlund. Jag gillar verkligen Bojan och hans mamma som karaktärer och det är väldigt roligt att det är en kvinna som har arbetat med många olika fordon. Böckerna om Bojan har komponenter som passar både för barnen och den vuxna läsaren. I illustrationerna gömmer sig roliga detaljer och berättelsen berättas lika mycket i bild som i text. Läs Bojan och ambulansen för barn som vill lära sig mer om hur ambulansen fungerar eller helt enkelt barn som vill läsa en bra bok!

Det pyttelilla spöket och den stora längtan är en bilderbok skriven av Brita Staal och illustrerad av Nikki Schmidt. Den handlar om det pyttelilla spöket som längtar efter snö. Men så får han veta att jorden håller på att förändras och bli varmare på grund av att människorna vill ha massor av saker. Det pyttelilla spöket bestämmer sig för att försöka göra något åt detta och påverka människorna så att de börjar längta efter snö istället för saker de egentligen inte behöver. Jag skulle beskriva Det pyttelilla spöket och den stora längtan som en modern saga. Boken tar upp klimatfrågan på ett bra sätt för barn och jag tror att boken kan starta en viktig diskussion om man läser den tillsammans. Det är en spännande berättelse samtidigt som man kan lära sig något. Boken har lite mer text än en vanlig bilderbok och därför tycker jag att den passar bra även för barn upp i lågstadieåldern. 

Körsbärsprinsen som är skriven av Sofia Dorotea Svensson och illustrerad av Mikaela Nordlund. Även det är en bilderbok med lite mer text. Boken handlar om Casper som rider runt på en tupp i landet bakom ögonlocken. Han letar efter sitt tvillingträd så att han kan bli lika stor som pappakungen. Det här är också en spännande berättelse som skulle kunna beskrivas som en modern saga för barn. Boken har ett viktigt budskap om att vara sig själv och är fint skriven. Dock gjorde den inte lika stort intryck på mig som de andra två bilderböckerna, men det är helt klart en läsvärd bok.            

Bojan och ambulansen
Författare: Johan Anderblad
Illustratör: Filippa Widlund
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: från 3 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Det pyttelilla spöket och den stora längtan
Författare: Brita Staal
Illustratör: Nikki Schmidt
Förlag: NA förlag
Åldersgrupp: 3-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Körsbärsprinsen 
Författare: Sofia Dorotea Svensson
Illustratör: Mikaela Nordlund
Förlag: NA förlag
Åldersgrupp: 3-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 1 mars 2020

Läst i februari

Årets andra månad har bara swishat förbi och det har varit en månad fylld av skolarbete, sportlov och Melodifestivalen. Jag har också varit i Stockholm och pratat bokbloggande på Lidingö stadsbibliotek. Nu har det blivit dags att summera månadens läsning. 

Ilon Wikland - Ett konstnärsliv av Enno Tammer var den första boken jag läste under månaden. Det är en välskriven biografi om Ilon Wikland som är en av mina favoritillustratörer. Riktigt roligt att få veta mer om hennes liv!

Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren är en fantastisk ungdomsbok. Det är en vacker och smärtsam berättelse som är otroligt fint skriven. 

Bokhunden Edgar blir hjälte av Ingrid Jönsson och Anna Westin är den fjärde boken om bokhunden Edgar. Även den en fin och spännande berättelse för barn. 

Bojan och ambulansen av Johan Anderblad och Filippa Widlund fick jag hemskickad fint signerad av Johan. Jag läste den direkt och precis som de tidigare böckerna om Bojan är det en fin bilderbok som blandar fakta med en spännande berättelse. 

Sonjas verkstad - Frökens Amazon av Ingrid Jönsson och Sanna Fröjd är den första boken i en ny lättläst serie för 6-9 åringar. Jag gillade både karaktärerna och berättelsen. 

Sånger från hjärtat av Kaisie West blev jag sugen på att läsa när jag såg att Lavender Lit skulle ge ut den. Jag är så glad att jag läste den under februari för det är en superfin och mysig ungomsbok precis i min smak!

Denna dagen, ett liv av Jens Andersen är en biografi om Astrid Lindgren som jag länge velat läsa. Nu tog jag mig äntligen tiden och lyssnade på den som ljudbok. Det har varit väldigt intressant att lyssna på boken och jag blir mer och mer fashinerad av Astrid Lindgren som person ju mer jag lär mig om henne. Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Körsbärsprinsen av Sofia Dorotea Svensson och Mikaela Norlund är en bilderbok för 6-9 åringar. Det är som en modernare saga skulle man kunna säga och den har fina illustrationer. 

Det pyttelilla spöket och den stora längtan av Brita Stal och Nikki Schmidt är också det en fin bilderbok med lite mer text vilket gör att den passar bra för barn 6-9 år. Det är en saga som tar upp klimatförändringarna på ett enkelt sätt vilket gör att barn kan lära sig saker samtidigt som de får ta del av en spännande berättelse. 

Månbåten av Ingrid Jönsson är en ny ungdomsbok. Jag har älskat allt jag läst av Ingrid Jönsson och den här boken var inget undantag. Det är en spännande berättelse som utspelar sig i Mocambique och handlar om en afrikansk tjej och en svensk tjej. Mer om boken i en kommande recension. 

Inte min dickpick av Linda Skugge är också det en ny ungdomsbok. Jag ville såklart läsa den då jag hört mycket gott om Linda Skugges böcker och älskar böcker för ungdomar. Det var en medryckande berättelse som var lättläst. Dock blev den lite för mycket för mig, tyvärr. Kommer även recensera den snart. 

Ändå en bra läsmånad! I mars hoppas jag hinna läsa fler av de böcker jag har här hemma!