Sidor

fredag 28 augusti 2020

Sommarminnen genom böckerna

Sommaren lider mot sitt slut. Snart är det dags att säga hejdå till dopp i sjön, solnedgångar och kvällar utomhus. Men innan vi lämnar sommaren 2020 bakom oss vill jag se tillbaka på allt roligt jag gjort, alla platser jag besökt och alla världar jag upplevt. När jag tänker tillbaka på böcker jag läst kan jag minnas känslan som jag hade när jag läste den boken och platsen jag befann mig på när jag läste den. Idag tänkte jag därför skriva om mina bästa sommarminnen genom böckerna. 

Midsommarafton firade jag vid min familjs sommarstuga i Kvicksund. Då läste jag Drömmarnas skepp av Johanna Wilson som är en historisk roman där nutid och dåtid vävs ihop. Jag tyckte det var intressant att läsa om 1600-talet. Boken har också ett fint omslag som matchade solnedgången. 


Efter midsommar var det väldigt varmt i någon vecka. Då sov jag på en madrass på balkongen några nätter och det var väldigt härligt att somna i frisk luft och väckas av solen. Jag låg kvar under täcket medan det blev varmare och varmare. Böckerna jag läste under de här dagarna var Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Åsa Asptjärns senaste bok Perfekt väder för lidande. Tove Berggrens bok handlar om några barn som är på ett skrivarläger och genom den boken togs jag verkligen tillbaka till skrivarlägret som jag var på året innan. Båda böckerna gillade jag mycket och slukade på bara någon dag var.


I början av juli firade vi mina föräldrars bröllopsdag med en helg i Örebro. Där besökte jag Lindhska bokhandeln och köpte Stolthet och fördom av Jane Austen som tog nästan hela månaden att läsa även om jag läste några böcker emellan då den var lite för långsam för min smak. 


Under sommaren har jag också läst Jenny Hans sommarserie. Den första, Sommaren jag blev vacker, blev utläst i slutet av maj, Ingen sommar utan dig läste jag i juli och den tredje boken, Sommar för evigt, i början av augusti. Jag gillade de två uppföljarna mycket mer än den första boken och slukade både vid två olika tillfällen i sommarstugan. Den andra boken hade jag med mig överallt när jag läste den. Jag läste på morgonen i sängen, under dagen när vi var ute med båten till en ö och på kvällen innan kvällsdoppet. Jag bokcirklade också böckerna med Lexie från bloggen Tusen sidor. Två gånger digitalt och en gång träffades vi i Mariefred och gick PAX-ljudvandringen och då passade vi på att även ha bokcirkel. 




24 juli firade jag juliafton tillsammans med min familj och bästa kompis Malva. Vi firade genom att göra glassagne precis som de gör i Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter.



En bok jag verkligen fastnat för i sommar är Carlstensveckan av Johanna Schreiber som jag började läsa i sommarstugan. Den handlar om ett seglarläger och är en väldigt somrig bok. Jag läste ut den på färjan till Gotland och det gjorde att resan gick snabbt! 



På Gotland läste jag ungdomsromanen Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams och serieromanen Heartstopper: Volume 1 av Alice Oseman. Två fina böcker om det svåra med kärlek. Jag lyssnade också på Vi på Saltkråkan som ljudbok och den gav mig verkligen den rätta sommarkänslan.


I augusti har jag förutom att läsa körkortsteori också läst några böcker om att gå i skolan. Bland annat Livets hårda skola av Emma Karinsdotter och Nina i ettan av Emi Gunér. Ett fint minne från augusti var också när jag en kväll läste Diamantkungen av Peter Lindström under en filt på altanen vid vår sommarstuga.



Har du några fina bok-sommarminnen? Klicka här om du vill läsa om mina sommarminnen från förra sommaren!

tisdag 25 augusti 2020

1000 inlägg!

Det här är mitt tusende inlägg här på bloggen! Så coolt att jag har skrivit så många inlägg här genom åren.  Jag tycker verkligen att jag lär mig saker av att bokblogga och tycker att det är superkul att tipsa om böcker, skriva bokrecensioner och andra inlägg. 

Nu när det snart är höst och allting sätter igång igen efter sommaren tänkte jag att ni ska få svara på en enkät om min blogg för att jag ska få ett hum om vad ni gillar med bloggen och vad jag kan förbättra i höst. Jag gjorde en enkät för några år sedan och där fick jag många bra idéer och förslag och det var roligt att se vilka olika typer av målgrupper som läser min blogg. Svara gärna på enkäten för att hjälpa mig att utveckla min blogg! 

Här finns en länk till enkäten!

söndag 23 augusti 2020

Nina i ettan

Det är skolstarttider och kanske känner du ett barn som precis börjat i ettan. Då vill jag tipsa om boken Nina i ettan av Emi Gunér och Lo Kanarp. Det är den femte boken i serien om Nina men det går lika bra att läsa boken fristående. 

Nina har börjat i ettan och känner sig lite ensam i skolan. Hon vågar inte fråga om hon får vara med för de andra verkar ha så roligt utan henne. Samtidigt är Nina trött på att vara lillasyster. Hon vill få nya kläder istället för att ärva och inte vara den som är minst i familjen hela tiden. Därför blir Nina glad när hon får veta att hon ska få ett syskon. Nina i ettan handlar om kompisar, spanienklänningar, eftermiddagar i badhuset och att göra saker man kanske inte får.

Jag har inte läst de tidigare böckerna om Nina men blev väldigt glad när jag hittade Nina i ettan i brevlådan då jag gillade Emi Gunérs bok Paola Persson Peroni - Allas vän. Precis som i den boken är Nina i ettan skriven på ett bra sätt ur ett barnperspektiv. Boken skildrar en sjuårings liv på ett sätt så att många barn kan känna igen sig. Den tar upp sådana frågor som man funderar på i den åldern och beskriver känslor autentiskt. De många detaljerna gör också berättelsen verklighetstrogen och det märks verkligen att Emi Gunér har koll på sin målgrupp. 

Dessutom har boken fina illustrationer av Lo Kanarp som passar bra i symbios med texten. De är färgglada och ger något att utforska för barnet som lyssnar till högläsning av boken. Böckerna om Nina passar utmärkt som högläsning för barn 5-9 år ungefär även om de barn som lärt säg läsa också kan läsa böckerna själv. 

Titel: Nina i ettan
Författare: Emi Gunér
Illustratör: Lo Kanarp
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 5-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 20 augusti 2020

Böcker att se fram emot ur höstens utgivning

Hösten närmar sig och det betyder att årets bästa boksäsong snart är igång. Mycket ser annorlunda ut i år. Det blir ingen bokmässa, till exempel. Men utgivningen fortsätter som vanligt och jag kommer i alla fall inte att stå utan läsning i höst. Det kommer ut massor av spännande böcker som jag ser fram emot att läsa och de listar jag nedan!

Rabén & Sjögren:
Saxen, Sara Villius, utkommer i november:
En bilderbok av Sara Villius som ser ut att vara väldigt fint illustrerad.

När Johan fick en liten kalv
,
Astrid Lindgren, utkommer i oktober:
Rabén & Sjögren har börjat ge ut nya bilderböcker av Astrid Lindgren. Det här är en sådan och jag ser verkligen fram emot att läsa den. Jag känner inte igen berättelsen sedan tidigare men det är ju Astrid Lindgren så den kan ju inte vara något annat än bra.

Vi har så roligt när det är jul: Astrid Lindgrens bästa julberättelser, Astrid Lindgren, utkommer i oktober:
Jag älskar julen och jag älskar Astrid Lindgren! Behöver jag säga mer?

Slottsruinens förbannelse, Tobias Söderlund, utkommer i oktober:
Den tredje boken i serien om Vanessa och spökkameran. De två första böckerna har varit riktigt spännande och läskiga vilket bådar gott för den här sista boken!

Nåt trassligt inuti, Cina Freidner, utkommer i oktober:
Jag gillade Cina Freidners tidigare bok Så himla taskigt, även det här verkar vara en vardaglig bok för mellanålder.

Julen, vad är det?, Laura di Francesco, utkommer i oktober:
Verkar vara en fin julbok!

Vi måste rädda julen, Ellen Karlsson, Cecilia Heikkilä, utkommer i oktober:
Årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren! Jag tror inte att jag har läst något av Ellen Karlsson tidigare men det ska bli roligt att göra det!

Viggo och kärlekskaoset, Lisa Bjärbo, Johanna Magoria, utkommer i september:
Älskar böckerna om Viggo! Så fina, realistiska och mysiga!

Ihop i smyg, Emma Askling, utkommer i september:
Jag har läst nästan alla Emma Asklings tidigare böcker och tycker att hon är duktig på att skildra verkligheten. Nu ges ut ut av Rabén & Sjögren för första gången!

Mio min Mio, Astrid Lindgren, Johan Egerkrans, utkommer i september:
Mio min Mio känner ju de flesta till sedan tidigare, nu kommer berättelsen i en ny kostym med illustrationer och omslag av Johan Egerkrans, ett måste i bokhyllan!

Nattvisa, Lena Sjöberg, utkommer i september:
Verkar vara en väldigt fin bilderbok! Jag gillar verkligen Lena Sjöbergs sätt att illustrera.

Jag händer jämt, Emma Rävås, utkommer i september:
En debutroman för ungdomar som verkar lovande!

Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet, utkommer i september:
En antologi med berättelser för barn i mellanåldern. Medverkar gör bland andra Ida Ömalm Ronvall, Oskar Kroon, Jack Werner och Kerstin Lundberg Hanh.

Naturen, Emma Adbåge, utkommer i augusti:
Mångas favorit Emma Adbåge kommer med en ny bilderbok! Chans för Augustnominering?

Flickan utan ansikte, Ingelin Angerborn, utkommer i augusti:
Ingelin Angerborn har skrivit många mysrysare för barn i mellanåldern. Nu kommer en ny och den verkar riktigt kuslig!

Klättra uppåt, Katarina von Bredow, utkommer i augusti:
Katarina von Bredow är en av mina favoritförfattare och äntligen kommer hon med en ny bok för ungdomar. Jag hoppas den lever upp till mina förväntningar!

Bara vara vänner, Ina Lagerwall, utkommer i augusti:
Uppföljaren till Vi går varvet som är nominerad till Barnradions bokpris.

På andra sidan bron, Hanna Jedvik, utkommer i augusti:
Jag gillade verkligen författarens tidigare bok Sommarplåga. Nu kommer hon med en ny bok som verkar intressant!

Bonnier Carlsen:
Maryam och mormorsmålet, Minoo Shams, utkommer i augusti:
En bok för barn om att vara ny i Sverige med riktigt fina illustrationer av Katarina Strömgård.

Livets hårda skola, Emma Karinsdotter, utkommer i augusti:
Äntligen kommer uppföljaren till Lisbet och Sambakungen. I den här boken börjar Lisbet i skolan! Jag har förhandsläst de tre första kapitlen i boken och ser fram emot att få sluka hela boken snart!

Sagasagor: Stölden och Sagasagor: Branden, Josefine Sundström och Emma Göthner, utkommer i september:
Två nya böcker om Saga kommer i höst. Det är läs-tillsammans-böcker som passar perfekt för den som håller på att lära sig läsa!

Sagasagor: Den underliga julklappen, Josefine Sundström och Emma Götner, utkommer i oktober:
Även en julbok om Saga kommer i höst! 

Sonja och skilsmössan, Måns Garthon och Johan Unenge, utkommer i september:
Författarna till Eva och Adam och Hotell gyllene knorren kommer med en bok om hur det kan kännas när ens föräldrar skiljer sig.

Det kommer om natten, Henrik Jonsson, utkommer i september:
PAX-illustratören bilderboksdebuterar i höst! Så pepp!

Det svarta regnet, Stina Nilsson, utkommer i september:
Vinnaren i Bonnier Carlsens stora manustävling! Boken verkar vara en spännande bok för 9-12 år!

Spökhusets hemlighet, Kristina Ohlsson, utkommer i september:
Kristina Ohlsson är en mästare på att skriva spännande böcker för barn. Senast läste jag hennes Mysteriet på ödeborgen, nu kommer hon med en ny säkert lika spännande bok!

Lowkey, Melody Farshin, utkommer i september:
Melody Farshin blev nominerad till Slangbellan för sin debut Mizeria. I höst släpper hon sin andra bok hos Bonnier Carlsen.

Jul i Valleby. Oväntade julklappar, Martin Widmark, Helena Willis, utkommer i oktober:
I den här boken får man som läsare vara med och lösa ett fall tillsammans med Lasse och Maja. Spännande!

Tomtarna på femte våningen, Francesca Cavallo, utkommer i oktober:
Minns du succén Godnattsagor för rebelltjejer, Francesca Cavallo var en av författarna bakom den. Nu kommer hon med en julbok för barn som verkar fin och spännande!

Lilla piratförlaget och Gilla böcker:
Jag bestämmer, Ingrid Olsson, utkommer i september:
Ingrid Olssons ungdomsböcker har jag gillat, nu kommer hon med en bok för barn.

Farfar i Farsta, Stina Wirsén, utkommer i oktober:
Stina Wirsén är en riktigt duktig illustratör, Farfar i Farsta är hennes nya bok som kommer i höst.

Vinterkväll, Ann-Helén Laestadius, utkommer i oktober:
Den andra bilderboken om Malte som vi mötte första gången i Pimpelfiske.

Bröder, Bart Moeyaert, utkommer i september:
En ny bok på svenska av ALMA-pristagaren Bart Moeyaert!

Fula tjejer, Johanna Lidbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson, utkommer i september:
Första delen i en trilogi signerad tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare! Ska bli så spännande att läsa Fula tjejer!

Mer Väsenologi, Ingela Korsell, Reine Rosenberg, utkommer i september:
Uppföljaren till Väsenologi där vi kommer att få lära oss om fler spännande väsen! Som jag längtar!

Precis som Kerstin, Helena Hedlund, utkommer i september:
Jag har älskat de tidigare böckerna om Kerstin och nu kommer ytterligare en!

B. Wahlströms:
Första gången: 11 noveller, utkommer i oktober:
En novellsamling för unga med texter skrivna av författare som Johanna Schreiber, Lova Lakso, Mattias Edvardsson och Linda Skugge!

Vox by Opal:
Slagsmål, Karl Modig, utkommer i september:
Gillar omslaget på den här och har tidigare läst en novell av Karl Modig som jag gillat!

Poet x, Elizabeth Acevedo, utkommer i oktober:
Den här har jag sett att många läst på engelska. Den verkar handlar om en spoken word poet vilket är intressant. Kul att Vox by Opal valt att översätta den!

Norstedts:
Mitt hemliga liv, Jenny Fagerlund, utkommer i december:
Jenny Fagerlund är en av mina favoritförfattare när det kommer till feelgood. Även denna verkar vara en perfekt feelgood-bok!

En oönskad julklapp, Sara Molin, utkommer i oktober:
Jag gillade verkligen Sara Molins debutbok Som en öppen bok och nu kommer hennes andra bok som utspelar sig under julen.

Albert Bonniers förlag:
Svartsvala, Josefin Roos, utkommer i augusti:
Jag har tidigare läst Josefin Roos ungdomsbok Om jag inte märks som jag gillade. Det här är en roman för vuxna om kärlek.

Fjärilsvägen, Patrik Lundberg, utkommer i augusti:
En ny bok av Patrik Lundberg som handlar om det svenska klassamhället i allmänhet och Patriks mamma i synnerhet.

LB förlag:
Allt som en gång var, Sanna Mac Donald, utkommer i september:
Uppföljaren till boken Om allt vore annorlunda!

Tallbergs förlag:
Ospårat, Sanna Mac Donald, utkommer i september:
Sanna Mac Donald är dubbelt aktuell i höst. Förutom uppföljaren till hennes tidigare bok kommer även Ospårat som är en roman för unga vuxna. Den ser jag verkligen fram emot!

Massor av böcker att se fram emot i höst alltså! Vilka böcker ser du fram emot att läsa i höst?

tisdag 18 augusti 2020

Jenny Hans sommarserie

 Jag har tidigare läst och älskat Jenny Hans trilogi om Lara Jean som börjar med boken Till alla killar jag har gillat. Det är den perfekta ungdomstrilogin fylld av mys med systrar, bakning, kärlek och high school-känsla. Därför blev jag superglad när jag såg att Lavender Lit skulle ge ut nyutgåvor av Jenny Hans första trilogi, sommarserien om Belly, Jeremiah och Conrad i Cousins. Böckerna har tidigare getts ut på svenska av B. Wahlströms men de här nya utgåvorna på Lavender Lit har en given plats i min bokhylla tack vare de otroligt vackra omslagen!

Sommarserien handlar om Belly som spenderat varje sommar i sommarhuset i Cousins tillsammans med sin mamma, storebror Steven, mammans bästa kompis Susannah och hennes söner Jeremiah och Conrad. Belly har alltid varit som en lillasyster och sett upp till killarna. Jeremiah var hennes första kyss och Conrad hennes första kärlek. Hon har alltid vetat att hennes hjärta tillhört bröderna Fisher. Första boken i sommarserien heter Sommaren jag blev vacker och utspelar sig en sommar när allt förändras. Belly har blivit äldre och Jeremiah och Conrad börjar titta på henne på ett annat sätt. I de två uppföljarna Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt har fler omvälvande händelser skett som de måste förhålla sig till. Jag väljer dock att inte berätta så ingående om handlingen i de två följande böckerna för att inte riskera att spoila för någon som vill läsa böckerna. 

Sommaren jag blev vacker läste jag första gången för några år sedan i utgåvan på B. Wahlströms. Jag fastnade inte riktigt för boken och läste inte de två följande böckerna. De gjorde jag den här gången och det är jag glad för. Den första boken var tyvärr lite av en besvikelse även när jag läste den nu. Det är en somrig bok perfekt för lata dagar i solen men jag hade velat lära känna karaktärerna mer på djupet. Man får mest lära känna dem ytligt och deras relationer känns konstiga av någon anledning. Belly träffar bara Jeremiah och Conrad på somrarna vilket gör att hon bara känner dem utifrån hur de är på somrarna. De har också en skev syn på kärlek då Belly sedan hon var liten fått höra att hon ska bli tillsammans med någon av bröderna. Dessutom var Sommaren jag blev vacker inte särskilt händelserik. Den första delen av boken är förvisso somrig och mysig men det händer inte så mycket förrän i slutet då allt kommer. 

Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt är mycket bättre när det kommer till handlingen men tyvärr känns det som att Jenny Han har valt att hoppa över de svåra och mest känslosamma delarna. För böckerna avslutas på ett sätt med cliffhangers och sedan har det stora redan hänt när nästa bok börjar. Utöver det gillar jag verkligen del två och tre mycket. Det händer mycket mer, man får lära känna karaktärerna på djupet och det är en djupare handling. I Ingen sommar utan dig får man läsa även ur Jeremiahs perspektiv och i Sommar för evigt ur Conrads vilket gör att förståelsen för dem växer. Böckerna gör sig absolut bäst att läsa som en helhet och jag tycker verkligen att det är värt att läsa alla tre böcker trots att den första boken inte är den bästa. 

Något som jag gillar i hela trilogin är blandningen mellan nutid och tillbakablickar som gör att läsaren även får uppleva det som hände innan nuet. Jag uppskattar också den mysiga sommarkänslan böckerna ger och att de är enkla att ta till sig. Det finns mycket att diskutera om kring sommarserien vilket också gör dem till perfekta bokcirkelböcker. Jag läste böckerna tillsammans med Lexie på bloggen Tusen sidor, det var roligt och givande. 

lördag 15 augusti 2020

Om det regnar i Ahvaz

Om det regnar i Ahvaz är Nioosha Shams debutroman. Det är en ungdomsbok som utspelar sig sommaren efter studenten och boken lyckas verkligen fånga känslan av att ha hela livet framför sig. Det handlar också om att bli kär men inte riktigt våga lita på personen fullt ut. En välskriven roman som jag verkligen gillade. 

I Om det regnar i Ahvaz får vi lära känna Ava och följa hennes sista veckor innan studenten och läsa om sommaren efter studenten. Ava tror inte på kärlek. Men så möter hon Nadja och allt förändras. För första gången blir Ava kär på riktigt och till en början är allt fantastiskt. Men Nadja har en bästa kompis som heter Joel och som hon tidigare varit tillsammans med. Joel verkar fortfarande gilla Nadja och Ava kan inte riktigt lita på att Nadja verkligen släppt honom. Dessutom är Nadja oberäknelig, ibland hänger de flera dagar i sträck och allt är underbart men sedan hör hon inte av sig på ett långt tag. Allt detta gör att Ava inte riktigt vågar hänge sig åt Nadja. Samtidigt är det något som är konstigt med Avas lillebror, han är nästan aldrig hemma och när han är det stänger han bara in sig på sitt rum. Ava känner på sig att han håller på med något skumt. 


Den här berättelsen fångade mig direkt och när jag väl hade börjat läsa boken kunde jag nästan inte sluta. Jag gillade karaktärerna, handlingen och sättet boken var skriven på. Dessutom var det rätt tidpunkt för mig att läsa boken då jag tog studenten i början av sommaren. Jag kände igen mig mycket i Avas tankar om att ta studenten: 

"Men det som tog allra störst plats i min hjärna de här dagarna var hur det skulle gå för oss tre. Ava-Mira-Hugo, den bästa treenigheten sen upptäckten av triangeln. Vi skulle aldrig mer hålla utkik utanför kopieringsrummet, vi skulle aldrig mer gå till Folkets Kebab när det var äcklig skolmat, vi skulle aldrig mer armbåga Kasper på gympan och få sitta på bänken resten av lektionen. Någon skulle dra, vi skulle hitta nya vänner, vi skulle växa åt olika håll. Och den tanken var ren skräck." 


Ava är en intressant karaktär att läsa om. Hon är cool, självständig och tror på sig själv men samtidigt har hon mjukare sidor. Boken är skriven på ett sätt som passar hennes personlighet och det känns verkligen som att man får lära känna hur hon är utifrån hur boken är skriven. Förutom Ava, Nadja, Joel och Avas familj är Avas kompisar Mira och Hugo två viktiga karaktärer i boken. De gör allt tillsammans och är Avas trygghet. Jag gillar även hur de är beskrivna och är det några litterära karaktärer jag skulle vilja träffa i verkligheten så är det dem. 


Om det regnar i Ahvaz är en välskriven bok som man bara flyter igenom. Det beror dels på att den är lättläst men också på att berättelsen är så intressant. Man står verkligen bakom Ava och vill att det ska gå bra för henne. Hon förtjänar att bli bättre behandlad av Nadja som bara kommer till Ava när hon tycker det passar. Samtidigt är det intressant att lära känna Avas familj och sidoberättelsen kring hennes bror. 


Under de dagar det tog för mig att läsa de 287 sidorna av Om det regnar i Ahvaz befann jag mig verkligen i Avas universum. Jag gillade boken mycket och hoppas att få läsa mer av Nioosha Shams i framtiden. Om det regnar i Ahvaz är en strålande debutroman med verklighetstrogna karaktärer, en intressant handling och ett medryckande språk.


Titel: Om det regnar i Ahvaz

Författare: Nioosha Shams

Förlag: Bonnier Carlsen

Åldersgrupp: 15+

Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 12 augusti 2020

Boktips på temat skolstart

Det är skolstartstider och det kan kännas på många olika sätt. Pirrigt, roligt, spännande eller läskigt. Oavsett hur det känns finns det böcker som handlar om att börja skolan och tar upp olika känslor och tankar kring det. I det här inlägget tipsar jag om tre böcker på temat skolstart. Två av dem passar bra för barn som ska börja skolan för första gången eller går i lågstadiet och en passar för de som går i högstadiet eller gymnasiet.

Mitt första tips är antologin Jag ska börja skolan som passar bra att läsa tillsammans med ett barn som snart ska börja skolan eller går i lågstadiet. Boken är utgiven av förlaget En bok för alla och skriven av ett flertal etablerade författare. I korta texter och berättelser får vi följa olika barn och allting handlar på något sätt om att börja skolan. Hur ser en skola ut? Vilka jobbar där? Vad gör man för någonting i skolan? Det är frågor som ställs i boken. Boken består både av korta berättelser, dikter och många bilder. Det gör att den passar bra till både högläsning och att läsa själv. Att man i boken får följa många barn tror jag gör att många lätt kan relatera. 



Jag vill också tipsa om Boken om att börja skolan av Helena Bross och Emma Göthner. Helena Bross har skrivit många bra böcker för nybörjarläsaren och det här är en bok om att börja skolan som passar både som högläsning och att läsa själv. Boken handlar om en hel klass som nu börjar ettan. Vi får läsa ur alla barns perspektiv, i varje kapitel följer man ett nytt barn i klassen. Det handlar om att vara nervös inför första skoldagen. Kommer det blir svårt att få nya kompisar? Måste man kunna skala potatis själv när man går i skolan? Boken utspelar sig sedan under hela skolåret och allt roligt som händer under året vilket gör att man verkligen får en bild av hur ett typiskt skolår kan se ut. Jag kände igen mig mycket. Det jag gillar mest med Boken om att börja skolan är att man får följa alla barn i en klass vilket gör att det finns något att känna igen sig i för alla. Jag kände igen mig mycket i det här om att undra om man måste kunna skala potatis själv när man går i skolan. Det vet jag att mina föräldrar sa att man behövde kunna när jag skulle börja i skolan. Men sen hjälpte lärarna oss med det ändå. 



Till den som går i högstadiet eller gymnasiet och vill läsa en bok som utspelar sig i skolmiljö vill jag tipsa om Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn. Boken handlar om 15-åriga Emanuel Kent som lever efter mottot att alltid ha sjukt låga förväntningar. För om man förväntar sig att det ska gå jättedåligt och så går det bättre än man trott, då blir man ju gladare! Emanuels enda kompis heter Tore. Det har alltid varit de två; Tore med de gröna stövlarna och Emanuel med de tajta byxorna. Men nu börjar Emanuel fundera på om han är kompis med Tore för att han vill eller om han inte har något annat val. Det har börjat en ny tjej i klassen som heter Bianca. När Tore är borta från skolan är Emanuel med Bianca och Ammis. Det är bra, då slipper han vara med Tore för en gång skull. Han snackar skit om Tore för dem för att känna sig cool men det gör att allt bara blir fel. Han och Tore blir osams och det börjar spridas rykten om Emanuel och till råga på allt råkar han förstöra festen han blivit bjuden på. Boken är väldigt humoristiskt skriven. Den är skriven ut Emanuels perspektiv där han är som en vägledare för andra ungdomar. Om han gör bort sig så behöver vi som läser inte göra samma misstag. Karaktärerna är roliga att läsa om och jag gillar att boken utspelar sig mycket i skolan. I Konsten att ha sjukt låga förväntningar går Emanuel i nian men i uppföljaren Manifest för hopplösa börjar han i gymnasiet. Så om man vill läsa en bok om att börja i gymnasiet kan man läsa den andra boken om Emanuel. 



Om du har ett bra boktips på temat skolstart får du gärna lämna en kommentar!