fredag 28 augusti 2020
Sommarminnen genom böckerna
tisdag 25 augusti 2020
1000 inlägg!
Det här är mitt tusende inlägg här på bloggen! Så coolt att jag har skrivit så många inlägg här genom åren. Jag tycker verkligen att jag lär mig saker av att bokblogga och tycker att det är superkul att tipsa om böcker, skriva bokrecensioner och andra inlägg.
Nu när det snart är höst och allting sätter igång igen efter sommaren tänkte jag att ni ska få svara på en enkät om min blogg för att jag ska få ett hum om vad ni gillar med bloggen och vad jag kan förbättra i höst. Jag gjorde en enkät för några år sedan och där fick jag många bra idéer och förslag och det var roligt att se vilka olika typer av målgrupper som läser min blogg. Svara gärna på enkäten för att hjälpa mig att utveckla min blogg!
söndag 23 augusti 2020
Nina i ettan
Det är skolstarttider och kanske känner du ett barn som precis börjat i ettan. Då vill jag tipsa om boken Nina i ettan av Emi Gunér och Lo Kanarp. Det är den femte boken i serien om Nina men det går lika bra att läsa boken fristående.
torsdag 20 augusti 2020
Böcker att se fram emot ur höstens utgivning
Rabén & Sjögren:
Saxen, Sara Villius, utkommer i november:
Vi har så roligt när det är jul: Astrid Lindgrens bästa julberättelser, Astrid Lindgren, utkommer i oktober:
Slottsruinens förbannelse, Tobias Söderlund, utkommer i oktober:
Nåt trassligt inuti, Cina Freidner, utkommer i oktober:
Julen, vad är det?, Laura di Francesco, utkommer i oktober:
Vi måste rädda julen, Ellen Karlsson, Cecilia Heikkilä, utkommer i oktober:
Ihop i smyg, Emma Askling, utkommer i september:
Mio min Mio, Astrid Lindgren, Johan Egerkrans, utkommer i september:
Nattvisa, Lena Sjöberg, utkommer i september:
Jag händer jämt, Emma Rävås, utkommer i september:
Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet, utkommer i september:
Naturen, Emma Adbåge, utkommer i augusti:
Flickan utan ansikte, Ingelin Angerborn, utkommer i augusti:
Klättra uppåt, Katarina von Bredow, utkommer i augusti:
Bara vara vänner, Ina Lagerwall, utkommer i augusti:
På andra sidan bron, Hanna Jedvik, utkommer i augusti:
Maryam och mormorsmålet, Minoo Shams, utkommer i augusti:
Livets hårda skola, Emma Karinsdotter, utkommer i augusti:
Sagasagor: Stölden och Sagasagor: Branden, Josefine Sundström och Emma Göthner, utkommer i september:
Sonja och skilsmössan, Måns Garthon och Johan Unenge, utkommer i september:
Det kommer om natten, Henrik Jonsson, utkommer i september:
Det svarta regnet, Stina Nilsson, utkommer i september:
Spökhusets hemlighet, Kristina Ohlsson, utkommer i september:
Lowkey, Melody Farshin, utkommer i september:
Jul i Valleby. Oväntade julklappar, Martin Widmark, Helena Willis, utkommer i oktober:
Tomtarna på femte våningen, Francesca Cavallo, utkommer i oktober:
Jag bestämmer, Ingrid Olsson, utkommer i september:
Farfar i Farsta, Stina Wirsén, utkommer i oktober:
Vinterkväll, Ann-Helén Laestadius, utkommer i oktober:
Fula tjejer, Johanna Lidbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson, utkommer i september:
Mer Väsenologi, Ingela Korsell, Reine Rosenberg, utkommer i september:
Precis som Kerstin, Helena Hedlund, utkommer i september:
Första gången: 11 noveller, utkommer i oktober:
Slagsmål, Karl Modig, utkommer i september:
Poet x, Elizabeth Acevedo, utkommer i oktober:
Mitt hemliga liv, Jenny Fagerlund, utkommer i december:
tisdag 18 augusti 2020
Jenny Hans sommarserie
Sommarserien handlar om Belly som spenderat varje sommar i sommarhuset i Cousins tillsammans med sin mamma, storebror Steven, mammans bästa kompis Susannah och hennes söner Jeremiah och Conrad. Belly har alltid varit som en lillasyster och sett upp till killarna. Jeremiah var hennes första kyss och Conrad hennes första kärlek. Hon har alltid vetat att hennes hjärta tillhört bröderna Fisher. Första boken i sommarserien heter Sommaren jag blev vacker och utspelar sig en sommar när allt förändras. Belly har blivit äldre och Jeremiah och Conrad börjar titta på henne på ett annat sätt. I de två uppföljarna Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt har fler omvälvande händelser skett som de måste förhålla sig till. Jag väljer dock att inte berätta så ingående om handlingen i de två följande böckerna för att inte riskera att spoila för någon som vill läsa böckerna.
Sommaren jag blev vacker läste jag första gången för några år sedan i utgåvan på B. Wahlströms. Jag fastnade inte riktigt för boken och läste inte de två följande böckerna. De gjorde jag den här gången och det är jag glad för. Den första boken var tyvärr lite av en besvikelse även när jag läste den nu. Det är en somrig bok perfekt för lata dagar i solen men jag hade velat lära känna karaktärerna mer på djupet. Man får mest lära känna dem ytligt och deras relationer känns konstiga av någon anledning. Belly träffar bara Jeremiah och Conrad på somrarna vilket gör att hon bara känner dem utifrån hur de är på somrarna. De har också en skev syn på kärlek då Belly sedan hon var liten fått höra att hon ska bli tillsammans med någon av bröderna. Dessutom var Sommaren jag blev vacker inte särskilt händelserik. Den första delen av boken är förvisso somrig och mysig men det händer inte så mycket förrän i slutet då allt kommer.
Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt är mycket bättre när det kommer till handlingen men tyvärr känns det som att Jenny Han har valt att hoppa över de svåra och mest känslosamma delarna. För böckerna avslutas på ett sätt med cliffhangers och sedan har det stora redan hänt när nästa bok börjar. Utöver det gillar jag verkligen del två och tre mycket. Det händer mycket mer, man får lära känna karaktärerna på djupet och det är en djupare handling. I Ingen sommar utan dig får man läsa även ur Jeremiahs perspektiv och i Sommar för evigt ur Conrads vilket gör att förståelsen för dem växer. Böckerna gör sig absolut bäst att läsa som en helhet och jag tycker verkligen att det är värt att läsa alla tre böcker trots att den första boken inte är den bästa.
Något som jag gillar i hela trilogin är blandningen mellan nutid och tillbakablickar som gör att läsaren även får uppleva det som hände innan nuet. Jag uppskattar också den mysiga sommarkänslan böckerna ger och att de är enkla att ta till sig. Det finns mycket att diskutera om kring sommarserien vilket också gör dem till perfekta bokcirkelböcker. Jag läste böckerna tillsammans med Lexie på bloggen Tusen sidor, det var roligt och givande.
lördag 15 augusti 2020
Om det regnar i Ahvaz
Om det regnar i Ahvaz är Nioosha Shams debutroman. Det är en ungdomsbok som utspelar sig sommaren efter studenten och boken lyckas verkligen fånga känslan av att ha hela livet framför sig. Det handlar också om att bli kär men inte riktigt våga lita på personen fullt ut. En välskriven roman som jag verkligen gillade.
I Om det regnar i Ahvaz får vi lära känna Ava och följa hennes sista veckor innan studenten och läsa om sommaren efter studenten. Ava tror inte på kärlek. Men så möter hon Nadja och allt förändras. För första gången blir Ava kär på riktigt och till en början är allt fantastiskt. Men Nadja har en bästa kompis som heter Joel och som hon tidigare varit tillsammans med. Joel verkar fortfarande gilla Nadja och Ava kan inte riktigt lita på att Nadja verkligen släppt honom. Dessutom är Nadja oberäknelig, ibland hänger de flera dagar i sträck och allt är underbart men sedan hör hon inte av sig på ett långt tag. Allt detta gör att Ava inte riktigt vågar hänge sig åt Nadja. Samtidigt är det något som är konstigt med Avas lillebror, han är nästan aldrig hemma och när han är det stänger han bara in sig på sitt rum. Ava känner på sig att han håller på med något skumt.
Den här berättelsen fångade mig direkt och när jag väl hade börjat läsa boken kunde jag nästan inte sluta. Jag gillade karaktärerna, handlingen och sättet boken var skriven på. Dessutom var det rätt tidpunkt för mig att läsa boken då jag tog studenten i början av sommaren. Jag kände igen mig mycket i Avas tankar om att ta studenten:
"Men det som tog allra störst plats i min hjärna de här dagarna var hur det skulle gå för oss tre. Ava-Mira-Hugo, den bästa treenigheten sen upptäckten av triangeln. Vi skulle aldrig mer hålla utkik utanför kopieringsrummet, vi skulle aldrig mer gå till Folkets Kebab när det var äcklig skolmat, vi skulle aldrig mer armbåga Kasper på gympan och få sitta på bänken resten av lektionen. Någon skulle dra, vi skulle hitta nya vänner, vi skulle växa åt olika håll. Och den tanken var ren skräck."
Ava är en intressant karaktär att läsa om. Hon är cool, självständig och tror på sig själv men samtidigt har hon mjukare sidor. Boken är skriven på ett sätt som passar hennes personlighet och det känns verkligen som att man får lära känna hur hon är utifrån hur boken är skriven. Förutom Ava, Nadja, Joel och Avas familj är Avas kompisar Mira och Hugo två viktiga karaktärer i boken. De gör allt tillsammans och är Avas trygghet. Jag gillar även hur de är beskrivna och är det några litterära karaktärer jag skulle vilja träffa i verkligheten så är det dem.
Om det regnar i Ahvaz är en välskriven bok som man bara flyter igenom. Det beror dels på att den är lättläst men också på att berättelsen är så intressant. Man står verkligen bakom Ava och vill att det ska gå bra för henne. Hon förtjänar att bli bättre behandlad av Nadja som bara kommer till Ava när hon tycker det passar. Samtidigt är det intressant att lära känna Avas familj och sidoberättelsen kring hennes bror.
Under de dagar det tog för mig att läsa de 287 sidorna av Om det regnar i Ahvaz befann jag mig verkligen i Avas universum. Jag gillade boken mycket och hoppas att få läsa mer av Nioosha Shams i framtiden. Om det regnar i Ahvaz är en strålande debutroman med verklighetstrogna karaktärer, en intressant handling och ett medryckande språk.
Titel: Om det regnar i Ahvaz
Författare: Nioosha Shams
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 15+
onsdag 12 augusti 2020
Boktips på temat skolstart
Det är skolstartstider och det kan kännas på många olika sätt. Pirrigt, roligt, spännande eller läskigt. Oavsett hur det känns finns det böcker som handlar om att börja skolan och tar upp olika känslor och tankar kring det. I det här inlägget tipsar jag om tre böcker på temat skolstart. Två av dem passar bra för barn som ska börja skolan för första gången eller går i lågstadiet och en passar för de som går i högstadiet eller gymnasiet.
Mitt första tips är antologin Jag ska börja skolan som passar bra att läsa tillsammans med ett barn som snart ska börja skolan eller går i lågstadiet. Boken är utgiven av förlaget En bok för alla och skriven av ett flertal etablerade författare. I korta texter och berättelser får vi följa olika barn och allting handlar på något sätt om att börja skolan. Hur ser en skola ut? Vilka jobbar där? Vad gör man för någonting i skolan? Det är frågor som ställs i boken. Boken består både av korta berättelser, dikter och många bilder. Det gör att den passar bra till både högläsning och att läsa själv. Att man i boken får följa många barn tror jag gör att många lätt kan relatera.
Jag vill också tipsa om Boken om att börja skolan av Helena Bross och Emma Göthner. Helena Bross har skrivit många bra böcker för nybörjarläsaren och det här är en bok om att börja skolan som passar både som högläsning och att läsa själv. Boken handlar om en hel klass som nu börjar ettan. Vi får läsa ur alla barns perspektiv, i varje kapitel följer man ett nytt barn i klassen. Det handlar om att vara nervös inför första skoldagen. Kommer det blir svårt att få nya kompisar? Måste man kunna skala potatis själv när man går i skolan? Boken utspelar sig sedan under hela skolåret och allt roligt som händer under året vilket gör att man verkligen får en bild av hur ett typiskt skolår kan se ut. Jag kände igen mig mycket. Det jag gillar mest med Boken om att börja skolan är att man får följa alla barn i en klass vilket gör att det finns något att känna igen sig i för alla. Jag kände igen mig mycket i det här om att undra om man måste kunna skala potatis själv när man går i skolan. Det vet jag att mina föräldrar sa att man behövde kunna när jag skulle börja i skolan. Men sen hjälpte lärarna oss med det ändå.
Till den som går i högstadiet eller gymnasiet och vill läsa en bok som utspelar sig i skolmiljö vill jag tipsa om Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn. Boken handlar om 15-åriga Emanuel Kent som lever efter mottot att alltid ha sjukt låga förväntningar. För om man förväntar sig att det ska gå jättedåligt och så går det bättre än man trott, då blir man ju gladare! Emanuels enda kompis heter Tore. Det har alltid varit de två; Tore med de gröna stövlarna och Emanuel med de tajta byxorna. Men nu börjar Emanuel fundera på om han är kompis med Tore för att han vill eller om han inte har något annat val. Det har börjat en ny tjej i klassen som heter Bianca. När Tore är borta från skolan är Emanuel med Bianca och Ammis. Det är bra, då slipper han vara med Tore för en gång skull. Han snackar skit om Tore för dem för att känna sig cool men det gör att allt bara blir fel. Han och Tore blir osams och det börjar spridas rykten om Emanuel och till råga på allt råkar han förstöra festen han blivit bjuden på. Boken är väldigt humoristiskt skriven. Den är skriven ut Emanuels perspektiv där han är som en vägledare för andra ungdomar. Om han gör bort sig så behöver vi som läser inte göra samma misstag. Karaktärerna är roliga att läsa om och jag gillar att boken utspelar sig mycket i skolan. I Konsten att ha sjukt låga förväntningar går Emanuel i nian men i uppföljaren Manifest för hopplösa börjar han i gymnasiet. Så om man vill läsa en bok om att börja i gymnasiet kan man läsa den andra boken om Emanuel.
Om du har ett bra boktips på temat skolstart får du gärna lämna en kommentar!