lördag 31 december 2016

De bästa böckerna jag läste 2016

Under 2016 har jag läst många bra böcker, men idag hade jag tänkt att berätta om de allra bästa! Vi får se hur många det blir, men jag tror att jag har svårt att begränsa mig.

I början av året läste jag Om jag inte märks, av Josefin Roos, en bok som utgår från Emmas tankar. Boken var väldigt tänkvärd och tog upp många frågor som de flesta tonåringar nog har. Jag kunde känna igen mig i nästan allt som huvudpersonen tänkte och tyckte därför mycket om boken. Tips till alla från 12 år!

Girl online av Zoe Sugg läste jag i somras på både svenska och engelska. Författaren är den kända brittiska youtubern Zoella och jag hade inte så höga förväntningar på boken, men tänkte att den kunde vara rolig att läsa. Men jag tyckte mycket om den! I synnerhet gillade jag den mysiga stämningen och karaktärerna.

Som du kanske vet älskar jag PAX-serien och under det gångna året har två böcker kommit ut, del 6 och 7, Näcken och Pestan. Självklart står de med på min lista över de bästa böckerna! Pax-trion Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson fortsätter att imponera. Böckerna är så oerhört bra skrivna, spännande och helt geniala. Att läsa om bröderna Alrik och Viggo som bor i Mariefred är alltid en fröjd! I vår kommer nästa bok, Vitormen, längtaaaar!

Ett av mina bästa sommarminnen från det här året är när jag en varm sommarkväll satt länge på min balkong och sträckläste Anna Ahlunds Du, bara. Det var en av mina bästa läsupplevelser under året och jag älskade verkligen, verkligen den underbara kärlekshistorian mellan John och Frank.

En rolig barnbok jag läste tillsammans med min kusin var Borttappat: Katt, kompis, kalsong, av Elin Lindell. Den handlar om 9-åriga Jördis och är hur kul som helst att läsa tillsammans! Mycket skratt utlovas!

På bokmässan fyndade jag Flora Wiströms debutroman Stanna. Den handlar Ester som precis har flyttat hemifrån och träffar en kille som hon blir störtförälskad i. Boken skildrar hur det är att vara flickvän till någon som har det svårt och mår dåligt. Jag gillade boken mest för språket, men också den bra handlingen och karaktärerna.

Boken som vann årets Augustpris i barn- och ungdomskategorin var Tio över ett, av Ann-Helén Laestadius. Den boken tyckte jag mycket, mycket om. Man får följa Maja som bor i Kiruna, staden som ska flyttas, och läsa mycket om hennes känslor och tankar inför det. Men det är också en kärlekshistoria och handlar mycket om vänskap. Jag kunde relatera till huvudkaraktären Maja och gillade hur boken var skriven. En mycket välförtjänt Augustpristagare!


Astrid Lindgren är min största förebild och favoritförfattare och för ett tag sedan läste jag en bok om hennes liv, Astrid Lindgren, av Agnes-Margerethe Bjorvand och Lisa Aisato. Boken är anpassad för barn, innehåller intressant fakta, inspirerande citat och underbara bilder!

Det var några av de bästa böckerna jag läste under 2016, alla är dock inte utgivna under året. det här är mitt sista inlägg för i år. Jag vill tacka för det här året och önska er alla ett gott nytt år! Vi hörs 2017!

torsdag 29 december 2016

Mitt år som bokbloggare

2016 var mitt tredje år som bokbloggare, det har varit ett underbart år fullt med en massa roligt! Jag är så glad över allt roligt jag fått göra tack vare den här bloggen och tänker ibland att mitt bästa beslut jag någonsin tagit är att jag började bokblogga i maj 2014. Nu är det här året snart över och jag tänkte att vi skulle titta tillbaka på de bok- och bloggrelaterade sakerna jag gjort under det gånga året.

I februari var jag gästpostare på Barnens bokklubbs ungdomskonto Bokkonfetti på instagram. Jag fick möjligheten att under en vecka vara ansvarig för instagramkontot, där jag tipsade om böcker och la ut olika bokrelaterade inlägg.

Åttonde april släpptes den sjätte Pax-boken Näcken. Då var jag på plats i Mariefred! Jag var inbjuden till en workshop med Pax-trion och hade en fantastisk dag fylld med tipspromenad, böcker, Magnars äppelmunkar och bra människor! Här kan du läsa mitt blogginlägg om dagen.

Bästa Åsa, Ingela och Henrik!
Under våren fick jag skriva för tidningen Hemmaliv, det är en gratistidning som ges ut i Eskilstuna och Strängnäs av TioMedia. Jag fick en hel sida i maj- och juninumret där jag tipsade om böcker. Superkul! Jag kan också avslöja att jag har lite planer tillsammans med dem till nästa år!


Den 4 maj fyllde bloggen 2 år! Då skrev jag det här inlägget och bakade en fin tårta!

I slutet av maj intervjuade jag Alvin från Hagby film som gör filmer av Pax-böckerna. Sedan fick jag komma på deras filmpremiär i september.
Bokmässan!

På sommarlovet läste jag mycket, gick Pax-promenaden, intervjuade Anna Ahlund och var på skrivarläger bland annat!

Jag fick ett jättegulligt brev av två tjejer i som går i trean i början av september. Här bloggar jag om det.

Bokmässan inträffade i slutet på september och det var bland det roligaste jag upplevt i hela mitt liv. En helg då jag fick träffa massor av författare och ägna helt åt det jag gillar allra mest.

Sedan blev jag utsedd till Ambassadör för Augustpriset, vilket har gjort att jag fått gå på Augustminglet, nomineringseventet och Augustgalan. Det har verkligen varit en stor ära och jätteroligt! Under november recenserade jag alla nominerade böcker i barn- och ungdomskategorin och intervjuade alla författare och illustratörer.

Augustgalan med massa fabulösa bokbloggare!

Och det var väl allt! Mycket roligt har jag fått göra tack vare den här lilla bloggen! Det var otroligt roligt att titta tillbaka på allt detta! Jag är så himla tacksam för att jag har fått göra alla dessa saker! Gott nytt år! Hoppas att 2017 blir ännu bättre än 2016!

måndag 26 december 2016

Hårda paket

Julen är i stort sätt över, det känns lite sorgligt, men jag är också glad, jag har haft en väldigt bra jul! Idag hade jag tänkt att berätta om de bokrelaterade julklapparna jag fick och gav bort. Jag fick inte jättemånga böcker faktiskt, men jag blev jättenöjd över dem jag fick och även alla andra julklappar.

Vi börjar med de två böckerna jag fick, det var två böcker jag jättegärna ville läsa och önskade mig. Först och främst Ingen normal står i regnet och sjunger, av Sara Ohlsson. Den fick jag av min farmor och låtsatsfarfar på juldagen och jag läste nästan en tredjedel av den under kvällen. Än så länge tycker jag om den och är jätteglad att jag äntligen får läsa den!

Sedan fick jag också Girl online Going solo, av Zoe Sugg. Jag har ju läst de två tidigare delarna av böckerna om Girl online som jag tyckte mycket om. Därför var det jätteroligt att få den tredje delen, hoppas att den är lika bra!


Av våra kompisar som bor i USA fick vi två böcker på engelska, Who is George Lucas? och Who was Sittig Bull?. Jag tror att det är böcker om två kända personer, så det blir spännande.

Dessutom fick jag två presentkort på Akademibokhandeln, så nu kan jag köpa massor av böcker!

Sist men inte minst till min favoritjulklapp! Jag och mamma ska på bokmässan nästa år! Gissa om jag blev glad?! Jag är sååååå taggad och längtar otroligt mycket!


Nu fortsätter vi med bokklapparna jag gav bort. Min 5-åriga kusin Tyra fick boken Sagasagor, av Josefine Sundström. Den verkar väldigt rolig och bra, jag tror också att den passar bra för Tyra! Jag läste ett kapitel för henne på julaftonskvällen och hoppas på att få låna den av henne snart!

Mamma hade önskat sig Elena Ferrantes Hennes nya namn, den fick hon såklart och mormor fick Augustvinnande De polyglotta älskarna, av Lina Wolff. Min 11-åriga lillebror Melker fick den nyaste Dagbok för alla mina fans-boken, Satsa allt. Till morfar köpte vi Jag är gud, av Stefan Schwarz och pappa fick Den förlorade cyklisten, av Lars Bengtsson.

Hoppas du har haft en fin jul och fått något du önskat dig!

lördag 24 december 2016

God jul och jullovsläsning

Om det är någon som har missat det så är det julafton idag! God jul! För att fira julen och att det är jullov tänkte jag idag dela med mig av vad jag tänker läsa under lovet!

Just nu läser jag en bok som jag fick i julklapp förra året, nämligen Let it snow, av John Green, Mauren Johnsson och Lauren Myracle. Den har precis kommit ut på svenska, men jag har den på engelska. Det är en ungdomsbok som utspelar sig under julen och är skriven som tre kortare berättelser som ska gå in i varandra på något sätt. Jag har än så bara läst hälften av den första berättelsen och är lite kluven om vad jag tycker om den. Jag tycker att historian känns lite osannolik på något sätt och lite överdriven. Men hur som helst går den bra att läsa och det är bra för mig att öva på att läsa på engelska.

Jag hade också tänkt läsa Mats Strandbergs barnbok Monstret i natten som jag vet att många tycker om. Bland annat En förbannad podd har pratat väldigt bra om dem boken. Jag var en sväng till biblioteket här om dagen och när jag hittade Monstret i natten i hyllan var jag bara tvungen att låna den, så nu ligger den snällt och väntar i läshögen.

För några inlägg sedan skrev jag om Ann-Helén Laestaduis Agnes-böcker och berättade att jag läst tre av de fyra böckerna. De tyckte jag mycket om och därför hade jag tänkt att läsa den fjärde boken, Hitta hem, under lovet också! Det är jag jättetaggad på! Jag hoppas att den är lika bra som de andra böckerna!

Nu till den sista boken som jag hade planerat att läsa: Eviga glömskans allé, av Ritta Jacobsson. På bokcirkeln i skolan skypade vi med Ritta och då berättade hon om sin bok Eviga glömskans allé. Jag blev väldigt sugen på att läsa den boken och lånade den därför på biblioteket. Vi får se vad jag tycker om den, men jag tror att den kan vara riktigt bra!

Ha en fin julafton, alltihopa, jag hoppas att ni får många böcker som ni önskat er! Om jag får någon bok i julklapp kan du ge dig på att jag kommer att läsa den också under lovet! God jul!

torsdag 22 december 2016

Två sajttips

Idag hade jag tänkt att tipsa om två bokiga hemsidor som jag verkligen gillar! Vi kör!



Först och främst: barnensbibliotek.se! Det är världens bästa webbplats för dig som är barn och gillar böcker. Där finns allt möjligt roligt, massor med boktips, intervjuer med författare och illustratörer, skrivtips och mycket mer! Dessutom kan man skaffa en inloggning och ett eget "krypin". Det är ungefär som en egen sida där du kan göra boklistor, visa vilken bok du läser just nu, skriva egna texter, recensioner och boktips, läsa andras texter, ha blommor och skriva meddelanden till dina kompisar. För några år sedan var den här sidan min absoluta favorithemsida! Jag var inne där ofta och det var där jag läste om böcker och hittade böcker jag ville läsa. Nu var det ett tag sedan jag använde sidan, men då älskade jag verkligen den! Barnensbibliotek ordnar skrivartävlingar och annat skoj lite då och då och jag älskar verkligen idén! Kika in där och skaffa dig ett krypin, vet ja!

Sedan vill jag också tipsa om en sida som jag snubblade över av en slump häromdagen, nämligen bokrecension.se. Det är en sida där du kan hitta recensioner på massor av böcker, eller skriva recensioner själv på böcker som du har läst! Superbra sida!

Har du något tips på en hemsida eller liknande som du tycker att jag borde kolla in? Lämna gärna en kommentar!

tisdag 20 december 2016

Augustvinnarens tidigare böcker

Ann-Helén Laestadius vann Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för sin fantastiska bok Tio över ett! Den läste jag och älskade! När jag läste om Ann-Heléns andra böcker upptäckte jag att hon tidigare skrivit en serie med fyra böcker om en tjej som heter Agnes. Ni vet när man har hittat en författare man verkligen gillar och sedan upptäcker att det finns fler böcker av författaren? En underbar känsla! Har man gillat en bok av författaren är det ett säkert kort att fortsätta med författarens andra böcker!

I serien om Agnes finns det dessa böcker; Sms från Soppero, Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem. Jag har än så länge läst de två första och är halvvägs in på den tredje boken Ingen annan är som du. Den sista boken ligger i min att läsa-hög! Idag hade jag tänkt att berätta lite om böckerna i förhoppningen att någon ska bli intresserad om att läsa dem. Det är en underbar serie att sträckläsa under jullovet. Böckerna är ganska korta och lättlästa, vilket gör att de går snabbt att läsa. Dessutom flödar språket och handlingen är så spännande att man hela tiden vill fortsätta läsa.

Jag hade hört talas om Tio över ett, men det var först när den blev nominerad till Augustpriset som jag fick upp ögonen för den! Och det är jag verkligen glad för! Det är en av de bästa böckerna jag läst i år! Sedan intervjuade jag Ann-Helén Laestadius via mejl och då uppmärksammade hon att jag hette Agnes, precis som huvudkaraktären i hennes tidigare böcker.

Böckerna handlar om en (i första boken) trettonårig tjej som heter Agnes och bor i Solna. Hon har samiskt ursprung med släkten i Soppero. Hon är stolt över sitt ursprung, men funderar på om det går att vara en riktig same när man bor i Solna och inte kan samiska. Agnes mamma blev mobbad i skolan över att hon var same och flyttade söderut för att lämna sin kultur och sina rötter. Med det tappade hon språket och har inte kunnat föra det vidare till Agnes.

I den första boken Sms från Soppero, får Agnes ett sms från Henrik som bor i Soppero. Det blir början till en kärlekshistoria. Bok nummer två, Hej vacker, utspelar sig på sommarlovet då Agnes ska vara i Soppero under sex veckor. Hon ser fram emot en sommar med Henrik och kusinen Kristin, men Henrik blir förbjuden att träffa Agnes. Hans mamma Laila tycker inte att Agnes är ett bra sällskap till honom och att hon inte är en riktig same. Dessutom handlar boken om ett brev som leder till en oväntad vänskap.

I boken jag håller på med nu, Ingen annan är som du, har Henrik gjort slut med Agnes och hon är oerhört ledsen för det. På Facebook visar relationsstatusen att det är komplicerat. Vem är det som är Miss komplicerad? Agnes har fått en lillebror som till skillnad från henne får lära sig samiska redan från början, då hennes mamma ofta pratar språket med honom. Mycket avundsjuka speglas. Dessutom får man följa Agnes när hon är på ett samiskt konfirmationsläger.

Alla böckerna är väldigt bra skrivna och jag gillar att läsa dem. De är spännande, tankeväckande, relaterbara och bara härliga att läsa. På något sätt får de mig att fastna och hela tiden fortsätta läsa. Jag tycker att det är spännande att läsa om olika kulturer, i det här fallet den samiska, och lära mig mer om olika typer av människor. Innan jag började läsa Ann-Helén Laestadius böcker visste jag inte så mycket om samer, men nu kan jag en hel del!

Jag tycker att många tänkvärda frågor är så bra skildrade i de här böckerna. Frågor om identitet till exempel. Vem är same? Vad är en same? Varför ska man inte kunna bli älskad för den man är? Agnes är ganska lik mig på många sätt, hon är den lite lugnare tjejen och inte den som är ute och festar och sådant. Jag kan känna igen mig i många av hennes tankar och tycker mycket om att läsa om henne!

Jag vill tipsa om de här böckerna till alla från 10 år, kanske! De är otroligt härliga att läsa och jag tyckte mycket om dem!

söndag 18 december 2016

Fjärde advent: En förtrollad jul - Recension

Det är mindre än en vecka kvar till julafton och fjärde advent idag! Helt otroligt! Just nu har jag bara rolig saker framför mig och ser fram emot mycket! Imorgon får jag jullov, på tisdag fyller jag år, sedan är det alla julfestligheter och ett skönt jullov! Idag hade jag tänkt att försöka mig på att recensera årets adventsbok, En förtrollad jul. Jag och min lillebror fick den i present första advent och tanken var att vi skulle läsa ett kapitel om dagen, men det blev inte riktigt så. I skrivande stund (fredag 16/12) har vi inte hunnit läsa så långt , bara till kapitel 10. Men jag tänkte ändå försöka mig på att recensera boken något. Dock tycker jag inte att boken riktigt kommit igång än, själva huvudhistorian har inte riktigt börjat än.

En förtrollad jul är skriven av Siri Spont och illustrerad av Alexander Jansson. Boken är en adventaskalenderbok i 24 kapitel utgiven av Rabén och Sjögren. Den hittas på Adlibris eller Bokus.

Martha och hennes lillebror får öppna ett paket i julkalendern som mormor gjort till dem varannan dag. Båda hoppas att något paket ska innehålla en hamster. En dag berättar deras föräldrar att en ensamkommande flyktingpojke som heter Yusuf ska komma och bo hos dem. I Marthas rum och han ska dessutom få öppna paket i deras julkalender. Det som börjar med avundsjuka utvecklas till ett äventyr de sent ska glömma.

Det jag gillar med boken är idén om en bok att läsa ett kapitel om dagen ända fram till julafton. Jag tycker också om att boken ger julkänsla, man känner igen sig i jultraditioner och bilderna tillför mycket!

Dock tycker jag att boken inte är så spännande, i alla fall inte i början. Det är väldigt korta kapitel som det ibland inte händer särskilt mycket i. Jag skulle vilja att kapitlen avslutades med en cliffhanger, så att boken blir mer spännande att läsa. Som tidigare skrivit, tyckte jag  inte heller att boken kom igång så snabbt. Efter nästan halva boken hade äventyret knappt börjat. Jag tror att fler barn skulle gilla boken om den hade kommit igång direkt och varit mer spännande. I det stora hela gillade jag boken, den var mysig att läsa, men jag fastnade inte helt. Den var inte tillräckligt spännande, helt enkelt.

Jag lyssnade på podcasten Bladen brinner där de pratade med författaren Siri Spont, som skrivit den här boken. Hon berättade att hon ville visa den positiva och härliga sidan av förorten och det tycker jag verkligen att hon lyckats med! Martha och hennes familj bor i förorten men har ett tryggt och härligt liv. Siri Spont sa också att hon ville visa att varje flykting faktiskt är en människa, det gillade jag!

Jag ger årets adventsbok, En förtrollad jul, 3 av 5 ugglor! Ha en fin advent!


fredag 16 december 2016

Jag tipsar om julböcker på SvD Läs och skriv

På tidningssajten SvD Läs och skriv tipsar jag tillsammans med två litterära agenter och en skolbibliotekarie om de bästa böckerna att läsa under jullovet. Mina tips blev Pestan, Astrid Lindgren och Tio över ett, tre favoritböcker av eller om mina favoritförfattare. Läs här!

Bild från SvD Läs och skriv med några av de böcker vi
tipsade om!



torsdag 15 december 2016

Throw back till tidigare julinlägg

Nu under december har jag ju gjort lite juliga inlägg under advent och inför det när jag höll på att tänka ut vad jag skulle göra för typ av inlägg tittade jag tillbaka på mina adventsinlägg från tidigare år. Jag kom fram till att jag faktiskt gjort en hel del bra julinlägg under åren som bokbloggare. Därför tänkte jag att vi idag ska titta tillbaka på mina tidigare julinlägg från föregående år.

2014 började jag julen med ett inlägg om min favoritjulbok, Titta, Madicken, det snöar! I inlägget beskriver jag väldigt bra vad boken handlar om, men sedan är det inte så mycket mer. Lite fina bilder och lite så. Här hittar du inlägget.

Andra advent skriver jag om det årets julkalender, Piratskattens hemlighet och boken God jul i stugan, en samling av några av Astrid Lindgrens julberättelser.

Nionde december ger jag en massor med julklappstips för olika åldrar och tredje advent tipsar jag om julkalendrar och julkalenderboken Tro på tomten, av Lotta Olsson.  

Sunes jul är en av mina favoritjulböcker. Den skriver jag om fjärde advent 2014. Så här beskriver jag den "Boken handlar om tioåriga Sune som är tjejtjusare. Han längtar mycket till julafton, världens bästa dag och vara snäll så han får några julklappar av jultomten. Vi får följa med honom genom december och alla klantiga saker som händer i Sunes familj."

2015 snäppade jag upp inläggen något, de blev bättre skrivna och mer kreativa. Första advent skriver jag om två julkalendrar man kan göra till sig själv eller någon man gillar. Ett otroligt fint inlägg tycker jag. Här hittar du det!

Det året fanns såklart Astrid Lindgren med också. Andra advent skriver jag om boken Julberättselser som precis som God jul i stugan är en bok fylld med Astrid Lindgrens 
julberättelser. Så här säger Lotta i berättelsen Visst kan Lotta allting; "Det är så bra med mig, jag kan så mycket! Allt utom slalom.".

Den tionde december skriver jag om ett bokigt julpyssel som görs av sidor ur en gammal bok. Ett jättefint julpyssel som fortfarande hänger kvar i mitt fönster.

Tredje advent tipsar jag om julklappar. Då satte jag ihop som små paket, med en bok och sedan något som man kunde ge tillsammans med boken. Om jag får säga det själv var det väldigt kreativt! Kolla gärna in inlägget här!

På min födelsedag, 20 december, var det fjärde advent. Då recenserade jag 2015-års julkalenderbok Skorstensjul som jag tyckte mycket om.

På julafton gjorde jag ett superfint inlägg med en lista på saker som var bra i julen. När jag läste det nu fick jag mycket julkänsla och blev peppad på julen!

Jag hoppas att du har en jättefin dag! Klicka gärna på länkarna för att läsa inläggen. Det var jätteroligt att titta tillbaka på min inlägg från föregående år och se hur mycket jag faktisk har utvecklats, både i mitt skrivande och i min kreativitet. Men jag blir nästan lite avundsjuk på mig själv 2015, många roliga inlägg blev det då!

tisdag 13 december 2016

Ritta Jacobsson

På min skola har vi något som kallas Elevens val varje måndagseftermiddag. Då går alla till de grupper de har valt och hittar på aktiviteter inom det ämnet. Jag valde såklart bokcirkel och förra måndagen var det avslutning för terminen. Då hade vi förmånen att få prata med författaren Ritta Jacobsson via Skype och det var väldigt givande. Idag tänkte jag att ni ska få läsa några utdrag ur texten som jag skrev om detta på vår bokcirkel-blogg som ni kan hitta i sin helhet här.

"På eftermiddagen, måndagen den femte december, klev vi in i klassrummet förväntansfulla för att få skypa med författaren Ritta Jacobsson. Vi försedde oss med fika, samt våra frågor till Ritta och satte oss tillrätta vid de iordningställda bänkarna. En bra avslutning på terminen då vi också skulle få svar på våra frågor om författarskap, Rittas böcker, skrivande och mycket mer!



När klockan var slagen 14.40 ringde vi Ritta på Skype som hade matchat sin röda tröja med ett fint läppstift.
Enligt Ritta är det bästa med att vara författare att hon sugs in i världen hon skriver om.
- Ibland när jag skriver något roligt kan jag sitta och skratta åt det jag skrivit själv, men ibland kan jag också börja gråta. Speciellt när jag skriver sorgliga scener som till exempel om Magnes dalmatin Zenta i Han kallar sig Esmeralda."
- Ja, man måste ju vara lite uppiffad på överdelen i alla fall, sa hon och skrattade. Men på benen har jag bara mjukisbyxor.

Någon frågade när hon kom på att hon ville bli författare och då svarade Ritta att hon lärt sig skriva när hon var fyra år och sedan dess alltid skrivit. Hon blev uppmuntrad av sina lärare i skolan att bli författare för de tyckte att hon skrev väldigt bra. Som ung flyttade Ritta från Finland till Sverige och fick med det lära sig ett nytt språk. Efter att ha bott i Stockholm ett tag bestämde hon sig ändå för att ta upp drömmen om att bli författare och det är hon väldigt nöjd över.
- Jag hade inte kunnat haft ett bättre liv! Jag lever min dröm och får ibland nästan nypa mig i armen för att jag ska tro att det är sant.


Läs hela texten här! Jag måste säga att det var väldigt roligt och givande att få prata med Ritta och jag tyckte det var väldigt roligt att skriva den här texten!

söndag 11 december 2016

Tredje advent: Önskelista

Julafton närmar sig med stormsteg. På min önskalista står såklart en hel del böcker. Mina föräldrar och släktingar tycker att det är svårt att köpa böcker till mig eftersom att de inte vet vilka böcker jag har läst och inte. Därför tänkte jag idag skriva en önskelista på de böckerna jag skulle bli överlycklig om jag hittade under granen. Självklart kommer jag inte att få alla dessa böcker och jag är tacksam vad jag än får. Men här får ni en liten hint mamma, pappa, mormor, farmor, moster. Jag säger bara, hint, hint!

Ingen normal står i regnet och sjunger, av Sara Ohlsson - En ungdomsbok många har skrivit och pratat bra om. Jag har länge velat läsa boken med det har inte blivit av.

Allt som blir kvar, av Sandra Beijer - Jag var och lyssnade på ett samtal med Sandra Beijer på bokmässan och blev väldigt sugen på att läsa hennes senaste bok!

Girl online: Going solo, av Zoe Sugg - Det här är tredje boken om Girl online och jag har de tidigare böckerna på engelska och skulle gärna vilja ha den tredje boken!

Sedan du försvann, av Morgan Matson - En ungdomsbok från Modernista som verkar superbra! Lite somrig, men jag vill gärna läsa den endå. 

Eviga glömskans allé, av Ritta Jacobsson - Vi skypeade med författaren Ritta Jacobsson på vår bokcirkel i skolan. Då berättade hon att hon var mest nöjd med sin bok Eviga glömskans allé, därför vill jag såklart gärna läsa den!

Idag är jag på teatern hela dagen och dansar. Vi har avslutning på terminen och sätter upp Aladdin vilket är jätteroligt! Lite stressigt och så, men mest kul! I skolan sätts betygen imorgon, så det kommer vara lite lugnare där. På tisdagen har vi en luciaföreställning som jag ska vara konferencier på och nästa vecka får jag jullov!

Hoppas du har en fin dag!

När tredje ljuset brinner, vi julklappar syr och mamma bakar
kakor och har ett fasligt styr

torsdag 8 december 2016

Blodvittring - Recension

Blodvittring är en ungdomsbok skriven av Staffan Cederborg och utgiven av bokförlaget Opal. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

I en fyr på Gotland har författaren Staffan Cederborg hittat fyrdagböcker med en historia nedtecknad. Historian har han nu förevigat i den här boken. Vad som är sant och vad som är fantasi får man själv avgöra, men det är i alla fall oerhört spännande.


"Jag måste skriva. Händerna skakar, men jag måste skriva innan det är för sent. Jag skriver till mig själv. Jag skriver för att komma ihåg. Jag skriver för att inte bli galen." Så börjar fyrdagboken. Året är 1979 och Nina tillbringar några sommarlovsveckor på Gotland tillsammans med sin kusin Rebecka och sin mamma. När de träffar Peter och Tommy börjar märkliga saker att hända och de dras i en hemsk historia från 1600-talet.

Jag tyckte att det här var en väldigt spännande bok med en spännande handling och berättelse. Det kändes väldigt häftigt med att författaren har hittat fyrdagböcker som han hämtat berättelsen ur. Redan efter de första sidorna om hur han hittade boken var jag fast. Jag ville verkligen veta vad som hade hänt. Under tiden jag läste boken blev jag mer och mer eftertänksam. Vad kan vara sant och vad är påhitt? Kan det här verkligen  ha hänt på riktigt eller har författaren bara hittat på allt? Det var lite för bra skrivet, med beskrivningar och sättet boken var upplagd på för att jag skulle kunna tro att det var just Nina som hade suttit instängd i fyren och skrivit detta. Men man vet ju aldrig. Kanske har författaren utvecklat skriftspråket men fortfarande har samma historia i bakgrunden.

Hur som helst tyckte jag att den här boken var bra! Den fångade mitt intresse, fick mig att vilja fortsätta läsa, hade ett bra språk och en intressant handling. Jag gillade att den hade lite övernaturliga inslag samtidigt som man fick följa huvudpersonens känslor och tankar i vardagliga och realistiska saker. Nina är avundsjuk på Rebecka och kär i Peter som Rebecka redan paxat till exempel.

När jag hade läst ut boken gav jag den till min mamma för att jag ville att hon också skulle läsa den. Det gjorde jag just för att jag ville diskutera med henne vad hon trodde var sant och inte. Hon uppfattade boken som väldigt otäck, men det gjorde inte jag. Visst kunde den vara lite skrämmande, men aldrig så att jag blev riktigt rädd.

Innan jag började läsa boken kände jag mig lite skeptisk, det såg inte ut att vara en bok jag brukar gilla. Men jag tyckte faktiskt om den! Jag rekommenderar varmt denna bok till alla från 13 år kanske som vill läsa något spännande, lite obehagligt och få något att fundera över. Av mig får Blodvittring av Staffan Cederborg 3 av 5 ugglor.


tisdag 6 december 2016

Julkalenderbloggstafett - En viktig bok - Lucka 6

Dags att öppna lucka 6 i julkalenderbloggstafetten och det är min tur att ta över efter Hannelens bokparadis som bloggade igår. Om du har missat det är det Sofies bokblogg som håller i en bloggstafett där vi är några bokbloggare som en varje dag bloggar om en eller flera böcker. Årets tema är En viktig bok och alla kommer att skriva om en bok som är viktig för just dem. Nu sätter vi igång med mina viktiga böcker.


Jag har valt tre stycken böcker, för det var så svårt att välja bland alla otroligt fina böcker. Jag läser för underhållning, avkoppling, lärdom och för att jag älskar att slukas upp av den magiska världen som finns mellan ett par bokpärmar. Efter alla böcker jag har läst har jag kommit fram till att jag älskar att läsa böcker där jag känner igen mig. Jag vill kunna relatera till känslorna och ha upplevt något liknande själv. Jag vill kunna känna det huvudkaraktären känner och få bekräftelse för att det finns andra som tänker precis som jag. En riktigt bra bok ska enligt mig ha ett bra språk, vara svår att släppa och få mig att känna att jag saknar boken när den tagit slut. Jag har därför valt tre stycken ungdomsböcker som fick mig att känna så här, fast på lite olika sätt: Tio över ett av Ann-Helén Laestadius, Om jag inte märks av Josefin Roos och Släppa taget, av Katarina von Bredow. Alla dessa böcker är skönlitterära, verklighetstrogna böcker som utspelar sig i nutid. Det är just den typen av bok jag gillar eftersom att jag då kan relatera som bäst till boken. Jag är inte så mycket för fantasy och science fiction, jag gillar inte när det är för mycket action och när det utspelar sig i en annan värld. Jag kan inte riktigt se en sådan scen framför mig och det gör det tråkigt att läsa. Istället fascineras jag av de författare som kan fånga det lilla i det stora och få spänning i små ögonblick i vardagen. Det gjorde verkligen de här författarna.

I Ann-Helén Laestadius ungdomsroman Tio över ett får vi följa Maja som bor i Kiruna, staden som snart ska flyttas eller snarare rivas på grund av gruvan som finns under jord. Varje natt klockan tio över ett vaknar Maja för att vara redo när de spränger i gruvan, ifall att något skulle hända. Utöver Majas oro och rädsla över gruvan finns kärleken till hockeykillen Albin och vänskapen med Julia som ska flytta.

I den här boken har författaren knutit samman många olika saker, förändringen i både ett samhälle och i en människa, men även hur det är att vara tonåring. Jag gillade verkligen att det i bokens sågs det lilla i det stora. Det var fantastiskt bra beskrivet hur stort det faktiskt känns att säga hej till den man är kär i i skolkorridoren till exempel. Det kunde jag verkligen relatera till.

Huvudpersonen Maja var väldigt lik mig, hon gillade att läsa, skriva, var med i en bokklubb och var ganska orolig av sig, precis som jag. Det gjorde att det för mig var underbart att läsa om henne! Men den här boken är inte viktig bara för att jag kunde relatera till den utan också för att den förmedlar känslor hos människor angående det som håller på att hända med Kiruna. Man tänker oftast inte på de enskilda människorna som kommer bli av med sina hem och sin trygghet. Tänk att hela din stad plötsligt bara skulle försvinna. Att ens hem skulle rivas och alla minnen bara försvinna. Det skulle vara hemskt! Tio över ett är en mycket bra och viktig bok som jag tycker alla borde läsa!

Om jag inte märks, av Josefin Roos är skriven ur 13-åriga Emmas perspektiv. Hon är en tjej med råttfärgat kortklippt hår, stora bröst och killkläder som aldrig märks. Men som tur är har hon Ella, de har varit bästa kompisar sedan barnsben och är nästan som systrar. Emma älskar Ella, men Ella förändras. Hon börjar sminka sig och hänga med de äldre och plötsligt är allt rubbat.

I den här boken kunde känna igen mig i väldigt mycket. Många av Emmas tankar var tankar som jag själv också tänkt. Mycket om samhället, varför kvinnor och män inte är lika mycket värda, men också inre känslor och funderingar. Duger man som man är? Vem är det okej att älska? ´Boken skildrade verkligen livet som tonåring i dagens samhälle. Om jag inte märks rekommenderar jag starkt till alla!

Släppa taget, av Katarina von Bredow handlar om Stella och Elsa som är tvillingar. Elsa tar mycket plats, syns och hörs och är populär medan Stella rör sig mer i bakgrunden. Nu går de i nian och Stella känner att det börjar bli dags att bli någon. Men hon känner sig bara som en sämre kopia av sin syster. När en ny dramalärare kommer till skolan förändras allt och systerskapet, kärleken och vänskapen sätts på prov.

Jag tyckte mycket om den här boken tack vare den bra och spännande handlingen. Jag ville hela tiden fortsätta läsa och tyckte nästan att den tog slut lite för fort. Släppa taget var viktig för mig på det sättet att jag kunde känna igen mig så otroligt mycket i Stella. Att man inte riktigt räcker till och kanske inte vågar göra eller säga vissa saker. Ibland känns det som att man bara försvinner in i mängden och som att ingen bryr sig om en. Att man tvingas göra sig till eller ändra på sin personlighet för att verka cool och rolig. För mig kändes det skönt att kunna relatera till Stella, att det fanns fler som tänkte som jag och samtidigt hade jag väldigt mycket nöje i att läsa den här boken. Katarina von Bredow skriver så bra och fängslande och hon skildrar verkligen alla typer av personligheter. jag tror att alla kan placera in någon person i sitt liv i någon av hennes karaktärer.

Så där! Nu har jag skrivit om tre stycken böcker som är viktiga för mig! Jag gillar huvudkaraktärer som jag kan relatera till och böcker där jag kan känna igen mig. Hoppas du fick något tips på en bok du vill läsa eller kunde relatera till något av det som jag har skrivit. Ha en trevlig dag! Imorgon tycker jag att du ska kika in hos Emeli, Boozen Books för att läsa om en eler flera böcker som är viktiga för henne!

söndag 4 december 2016

Andra advent: Julklappstips

Nu är det andra advent och julafton väntar runt hörnet. Det börjar bli dags att köpa julklappar och mitt tips är alltid böcker! Hårda packet är något av det bästa man kan ge till någon. Förutom underhållning och en fin pryl i bokhyllan bidrar du med så mycket mer. Läsglädje, kunskap, förståelse för andra människor, kritiskt tänkande och lästräning. Vem vill inte ge bort det?! Idag kommer därför en massa tips på böcker för alla åldrar!

För 3-6 åringen:
Djur som ingen sett utom vi, är en otroligt fin och härlig bok som innehåller dikter om olika påhittade djur. Bilderna är vackert målade och rimmen lustiga. En bok som passar väldigt bra som högläsning. Boken är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam.
Under granen på julaftonsmorgon skulle det vara härligt att hitta boken En förtrollad jul, av Siri Spont och Alexander Jansson. Det är en julkalenderbok som är tänkt att man ska läsa ett kapitel om dagen i ända från till julafton. Men den passar utmärkt att läsa under julaftonen också i väntan på tomten. Boken innehåller en magisk julberättelse som uppskattas av alla åldrar.

Svalan och snigeln hittar hem är en fin bilderbok om att våga utmana sina rädslor och finna sin egen väg. Den har fina illustrationer och är skriven på både arabiska och svenska. En bok jag verkligen tipsar om, speciellt till de som kan både svenska och arabiska eller kanske försöker lära sig svenska.

För 6-9 åringen:
Jag vill tipsa om en bok som handlar om skolan, kompisar, livet och döden, den heter Nils och den blinkande stjärnan och är skriven av Lena Forseaus. Man får följa Nils som ska börja skolan och hans tankar om döden. Hans storasyster är död och han funderar mycket över var hon kan vara. Kanske är hon en blinkande stjärna på himlen. Många barn i målgruppen funderar säkerligen om döden och därför tror jag att den här boken kan vara till hjälp. Jag tyckte att den var väldigt fint skriven och rekommenderar den verkligen.

För barn som gillar roliga böcker rekommenderar jag Jördis-böckerna av Elin Lindell. Det har hittlils kommit ut fyra stycken böcker, den första heter Borttappat: Katt, kompis, kalsong. Man får följa 9-åriga Jördis vardag och skrattar ofta högt till boken. Elin Lindell skriver oerhört roligt!

För 9-12 åringen:
Vill du få ett barn i mellanåldern att börja läsa böcker? Då har jag bästa tipset, PAX-serien! Det är en spännande urban-fantasyserie skriven av Ingela Korsell, Åsa Larsson och illustrerad av Henrik Jonsson. Man får följa bröderna Alrik och Viggo både i vardagen hos fosterföräldrarna Anders och Laylah, i skolan och i det magiska biblioteket där de slåss mot väsen från nordisk mytologi. Varje kapitel avslutas med en cliffhanger, så man måste hela tiden fortsätta att läsa. Hittills är sju av tio delar utgivna. Man kan ge bort första delen i julklapp och de kommande födelsedagarna och jularna kan man fortsätta med att ge de resterande delarna! Det är perfekt!

Ett boktips till någon som gillar hundar och spännande böcker är Kod 513 av Jeanette Bergenstav. Den handlar om Flingan, hennes bror och massor av hundar som löser ett mysterium. Det är en ganska lättläst bok och är spännande att läsa!

För den som vill ha en lite läskigare bok att sätta tänderna i tipsar jag om Ingelin Angerborns böcker. Rum 213, Tredje tecknet och Sorgfjäril är några av de mysrysliga böcker hon har skrivit.

För tonåringen:
Blodvittring, av Staffan Cederborg är en spännande bok som utspelar sig på Gotland där Nina och Rebecka spenderar sommarlovet. Där börjar det hända märkliga saker och de dras in i en historia från 1600-talet. Det coola med den här boken är att det har hänt på riktigt, författaren hittade gamla böcker där den här historian var nedskriven. Man kan tro vad man vill, men för mig känns det ännu mer spännande när det kanske har hänt på riktigt.

Jag tror att alla unga mår bra av att läsa en bok man känner igen sig i och det gjorde jag verkligen i boken Tio över ett, av Ann-Helén Laestadius. Där får man följa 14-åriga Maja som bor i Kiruna och snart måste flytta på grund av gruvan som ligger under staden. Maja är rädd för att staden ska rasa och man får läsa mycket om hennes rädsla och oro. Men boken berör också andra ämnen, som kärlek och vänskap. Den delen kunde jag relatera mycket till.
Bloggaren Flora Wiström har skrivit en ungdomsroman som heter Stanna. Även den boken kunde jag relatera mycket till. Den handlar om Ester som just har flyttat hemifrån, hon jobbar i ett bokantikvariat där hon en dag träffar en kille och de blir störtförälskade. Boken handlar mycket om kärlek, men berör också vänskap, sorg och hur det är att vara flickvän till någon vars mamma är allvarligt sjuk. Det är en bok som berör och som man hela tiden vill fortsätta läsa tack vare det underbart fina språket.

Sådär! Här har du en hel drös med underbara böcker du kan ge bort i julklapp till någon du tycker om! Kom ihåg att böcker är så mycket mer än bara ord!

När andra ljuset brinner är snart lucia här. Hon bjuder oss på
kaffe och bud om julen bär.

torsdag 1 december 2016

Läst i november

November började med ett härligt läslov, fullt av läsning och recensionskrivande. Sedan dess har jag publicerat recensioner och intervjuer på alla Augustnominerade böckerna i barn- och ungdomskategorin! Jag hoppas ni har gillat dem! Resten av november har varit full med skolarbete, dans, nationella prov, gymnasieångest och julpepp. Men trots allt en bra månad som avslutades med en mysig adventshelg och Augustgalan! Inte den bästa läsmånaden dock.

Jag började månaden med att läsa Ormbunkslandet, av Elin Bengtsson som var en av de nominerade till Augustpriset. Den handlar om Margit som hoppar av gymnasiet och flyttar till Malmö. Man får följa både hennes nya upplevelser där och hennes förflutna med sin speciella relation med brodern Mika. En bok som överträffade mina förväntningar och faktisk var väldigt bra!

Sedan har jag också läst ungefär halva VirtNet-spelen Nivå: Dödlig, av James Dashner. Den skulle vi läsa till Book Worms, bokklubben som jag är med i på biblioteket. Den är skriven av författaren till Maze Runner och handlar om en framtid där unga lever största delen av sina liv i en virtuella värld som kallas för VirtNet. Det var inte riktigt min typ av bok och jag tyckte inte jättemycket om den, men om man gillar framtidsdystopier skulle man säkert tycka om den!

Jag fick en bok skickad till mig av bokförlaget Opal för ett tag sedan. Den heter Blodvittring och är skriven av Staffan Cederborg. Jag har inte hunnit läsa den på grund av en massa andra recensionsexemplar och Augustnominerade böcker, men nu var det dags! Jag trodde att den skulle vara läskig och hade inte alls höga förväntningar på den, men blev totalt överraskad! Den hade en sjukt spännande och intressant historia och jag tyckte mycket om den. Jag ska försöka recensera den. Snart. Men det har varit väldigt mycket recensionsskrivande den senaste tiden, så jag har försökt att ta en liten paus. Jag vill ju inte trötta ut mig så att det inte blir roligt längre. Men om någon vecka kommer recensionen säkert ut och då får ni veta mer om vad jag tyckte!

Jag gjorde läslovsboken på biblioteket, det gick ut på att man skulle läsa 2-4 böcker under läslovet och skriva lite kort om dem. Det gjorde jag och som belöning fick jag välja en bok. Jag tog Jag vill inte möta världen i tårar, av Sara Wikman. Jag blev inte jätteimponerad av den, men den var väl helt okej. Huvudpersonerna i boken var väldigt långt ifrån mig, det var mycket festande, rökande och sådant som jag inte alls är intresserad av.

Jag smygstartade också lite med julläsningen. Det blev tre Astrid Lindgren-böcker lästa, Jul i Bullerbyn, Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet. Mysiga böcker som verkligen ger den rätta julkänslan!

Till sist var jag tvungen att läsa Ann-Helén Laestadius första bok Sms från Soppero. Jag älskade Tio över ett och efter att den vann Augustpriset i måndags var jag bara tvungen att springa till biblioteket och låna hennes tidigare böcker. Jag tyckte mycket om Sms från Soppero, den var väldigt bra skriven och handlade för övrigt om en Agnes vilket är kul!
I december tänkte jag läsa en hel del julböcker såklart, men också försöka ta i tu i de böcker jag verkligen, verkligen vill läsa! Bland annat Ingen normal står i regnet och sjunger som jag hört oerhört mycket bra om. Vad ska du läsa i december?