tisdag 31 maj 2022

3 x ungdomsböcker

Under våren har jag i princip bara läst mellanåldersböcker eftersom jag suttit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris. Det har också avspeglat sig här på bloggen med många tips för den åldern. Men nu är det dags att tipsa om tre stycken bra ungdomsböcker jag läst på sistone. 

Den första boken jag vill tipsa om är Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman. Jag älskar bokens omslag och har haft den länge i min bokhög och är så glad att jag äntligen tog tag i att läsa den. Boken utspelar sig i en parallell verklighet där alla vet när de ska dö och också har en syn om vad som är det sista de kommer att se innan de dör. Vi får följa My som ska dö om ett år. Hon kommer att dö ung. Hon kommer inte hinna ta studenten, växa upp med sina kompisar eller bli vuxen. Men hon vill ju leva. Hennes sista syn kommer vara ett par gröna ögon. En dag dyker Theodor Edh upp i hennes liv och han är spännande och intressant. Theodor Edh har också de grönaste ögon My har sett. I korta kapitel får vi följa Mys sista levnadsår. Det är intressant att lära känna denna parallella verklighet och fundera på hur det skulle vara om man visste när man skulle dö. Berättelsen blir filosofisk och har en känsla som inte går att beskriva utan att läsa boken. Jag följde Mys berättelse med spänning och de korta kapitlen gjorde det svårt att sluta läsa. Ett kapitel till och ett kapitel till. Trots bokens dryga 400 sidor slukade jag den på bara någon dag. Matilda Gunnarsson Rathsman har ett vackert och lättläst språk som gör att berättelsen flyter fram. Tidsfördriv är hennes debut och jag ser fram emot att läsa mer av henne. 

Jag vill också berätta om Kanske är det längtan av Malin Fjellborg som likt Tidsfördriv är utgiven på Vox by Opal. Vill du läsa en riktig bra ungdomsbok är Vox ett förlag att lita på. Kanske är det längtan läste vi tillsammans i Unga läsare och bokcirklade under eventet Hurra för ungdomsboken! på Stockholms bokhelg. Boken handlar om Viola som flyttat till Stockholm för att komma bort från sin hemstad. Nu bor hon själv i en lägenhet och känner sig ganska ensam. En dag hittar hon en lapp där det står om en bokcirkel som hon bestämmer sig för att gå med i. Där träffar hon Olof som inte är som någon annan. De kommer allt närmre varandra men det är något som är fel. Boken börjar som en fin kärleksberättelse om Viola och Olof men sedan kommer beskedet som vänder allt. Jag blev så förvånad över det som händer. Det är en stor vändpunkt som gör att jag helt ändrar uppfattning. Boken är skickligt skriven med många fina formuleringar som jag till och med var tvungen att markera. Kapitlen är korta och när jag läste var jag tvungen att hejda mig för att inte läsa ut hela boken på en gång. Dessutom gillar jag att en stor del av boken utspelar sig kring en bokcirkel och att det finns med många litterära referenser. Kanske är det längtan var en perfekt bok att bokcirkla och jag rekommenderar den verkligen!

Till sist vill jag skriva om Syster av Sofia Nordin. Den handlar om Magda som bor tillsammans med sin mamma, lillasyster och pappa. Pappa som dricker för mycket, är våldsam och som de får tassa på tå kring. Men nu har Magda fått nog och hon tar med Magda och lillasyster Alva till Jordasång, ett skyddat boende på kvinnor och barn. Det är en gård där de odlar sin egen mat, har höns och meditationsstunder. Där finns Syster som tar hand om de alla och bestämmer. På Jordasång träffar Magda Attilla, en kille i hennes egen ålder som inte är som andra killar hon träffat. Han beter sig annorlunda men hon börjar tycka om honom mer och mer. Allt är nytt och annorlunda på Jordasång men kanske är det bra för Magda, mamma och Alva att vara där. Magda fäster sig allt mer vid det nya livet även om hon inte kan släppa tanken på pappa. Syster är en otroligt intressant bok som får mig att fundera mycket. Är sättet de lever på Jordasång bra eller är det en sektliknande gemenskap de har där? Blandat med Magdas upplevelser på Jordasång finns tillbakablickar på hur det var när de bodde med pappan. Det är intressant att läsa om hur många faktiskt kan ha det. Skildringen av Magdas känslor kring sin pappa känns trovärdig. Inget är svart eller vitt utan hon saknar sin pappa även om han ofta kan vara hemsk. Det finns mycket att diskutera den här boken och om du har läst den får du gärna lämna en kommentar. Jag tycker verkligen där är läsvärd!

Tre riktigt bra läsupplevelser. Ungdomsböcker kan verkligen vara så olika men den gemensamma nämnaren mellan de här böckerna är att de väckte många tankar, precis som bra böcker ska göra. 

onsdag 25 maj 2022

Böckerna om Rosita

Jag började bokblogga 2014 och en av böckerna jag recenserade under mitt första år som bokbloggare var 5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Nu har den kommit i nyutgåva i samband med att uppföljaren 9 liv släpptes och jag har fått möjlighet att läsa båda böckerna.

Böckerna handlar om Rosita som går i högstadiet och är av det resande folket. I den första boken 5768 visningar på youtube får vi möte Rosita för första gången. Hon älskar att sjunga och drömmer om att bli en stor artist. Men hon har det inte alltid så lätt. I skolan gör hon allt för att inte märkas, hon vill inte bli trakasserad för sin bakgrund. Samtidigt har är det jobbigt hemma med mammas epilepsianfall. Men så får Rosita reda på en talangjakt som ska äga rum och tillsammans med Lena och Natti bestämmer hon sig för att delta. Målet är att vinna så hon kan ge pengarna till sin mamma för att hon ska kunna bli frisk. I uppföljaren 9 liv har bandet med Lena och Natti blivit succé. De ska till och med få vara med på tv. Men jobbiga saker händer i Rositas familj och inget blir som hon tänkt sig.

 
När jag hade läst de här böckerna gick jag tillbaka till min recension av den första boken från 2014 och läste om vad jag tyckte om boken då. I min recension skrev jag att jag tycker det är viktigt att läsa böcker om olika typer av människor med olika påbrå för att få en förståelse om hur vissa människor kan ha det och att man ska behandla alla lika. 5768 visningar på youtube och 9 liv är några av väldigt få böcker om romer som jag har läst. Det gör böckerna otroligt viktiga. Jag tycker att representation är väldigt viktigt i litteraturen och att alla typer av människor ska få synas. Böckerna ger verkligen förståelse för hur det kan vara att vara rom i dagens samhälle och det är berättelser alla borde ta del av. 

Berättelserna är händelserika och intressanta att läsa. Det kan vara lite tungt att läsa om hur jobbigt Rosita har det. Men samtidigt är det berättelser om kärleken till sin familj och till musiken. Böckerna visar att alla har möjlighet att lyckas med det man drömmer om oavsett vilka förutsättningar man har. 

2014 när jag läste 5768 visningar på youtube första gången var jag 12 år och mycket har hänt sedan dess. Det var roligt att gå tillbaka till en recension jag skrev då och läsa hur jag formulerade mig kring böcker då. Extra roligt var det också för att jag i recensionen skriver att jag ville läsa boken eftersom den vunnit Barnens romanpris. Sedan dess har priset bytt namn till Barnradions bokpris och jag har i år varit med i urvalsgruppen för priset som när jag var yngre var en stor inspiration för mig och min läsning.

onsdag 18 maj 2022

3 favoriter ur vårens läsning

Jag har läst många riktigt bra böcker på senaste tiden och idag tänkte jag tipsa om tre av dem! Alla riktar sig till mellanåldern men kan såklart läsas av äldre också. 

Mutanterna - Experimentet är den första boken i en ny serie av PAX- och Väsenologiförfattaren Ingela Korsell. I den här boken samarbetar hon med illustratören Daniel Thollin. Boken handlar om Matheo som är en fladdermusmutant. När hans mamma var yngre var hon med i ett forskningsprojekt där de försökte hitta botemedel till cancer men det misslyckades och gjorde att deltagarna i studien födde barn som var djurmutanter. Matheo är en av dem. Matheo är mobbad i skolan och gör allt för att gömma sina fladdermusvingar. En dag visar det sig att någon vill åt mutantbarnen och han måste fly. Den här boken liknar inte något jag läst tidigare. Både till form och innehåll är den nyskapande. Berättelsen är otroligt spännande och blandar vetenskap och skräck på ett bra sätt. Textdelar är blandade med serieinslag och boken innehåller mycket bilder vilket gör att den passar även för den ovane läsaren. Illustrationerna är detaljrika och visar känslor såväl som action. Mutanterna - Experimentet är uppstarten till serien och det ska bli spännande att fortsätta läsa om mutanterna.

Nu är äntligen den femte boken om Athena av Elin Ek här. Den heter Till sista droppen! och utspelar sig på sommarlovet då Athena, hennes lillebror Gustav och bästa kompisen Ronja ska åka till Athenas farmor och farfar Biggan och Görans sommarstuga. Där har de en brunn där de hämtar vatten men vattnet börjar ta slut och Athena och Ronja försöker ta reda på varför. De andra i Rädda-jorden-klubben hjälper till över nätet. Precis som i de tidigare böckerna om Athena handlar den här boken om vänskap, att vara tweenie, att kämpa för klimatet och sprida kunskap. Athena är en fantastisk karaktär som man inte kan annat än att älska. Alla karaktärer är förresten väldigt välgjorda, intressanta och roliga. Elin Ek skriver med en humor och ett driv som gör att man skrattar när man läser och att det är omöjligt att sluta läsa. Trots att det är en vardaglig berättelse är den otroligt spännande och händelserik. Jag hoppas på fler böcker om Athena!

En äkta ljugis läste jag en helg för några veckor sedan och jag fångades verkligen av berättelsen. Boken är skriven av Ingrid Olsson och handlar om Elias vara föräldrar är skilda. Hans mamma har träffat en ny kille som Elias tycker mycket om men för sin pappa ljuger han för att han inte ska bli ledsen. Lögnerna växer sig allt större när han gör allt för att alla ska vara glada. Men det kanske inte alltid är så bra att ljuga. En äkta ljugis är en välskriven och verklighetstrogen bok som jag tror att barn med liknande erfarenheter som Elias kan känna igen sig i. Jag berördes verkligen av berättelsen och tack vare det fantastiska sättet boken var skriven på njöt jag av att läsa boken. 

Det här är verkligen tre riktigt bra böcker som jag verkligen rekommenderar. Hoppas du vill läsa någon av dem! 

onsdag 11 maj 2022

Läst i mars och april

Det blev inget inlägg om läsningen i mars men här kommer ett sammanslaget med både mars och april. Håll i er för det är många böcker!

Vi börjar med mars!

H som i Harriet av Cecilia Lidbeck är en riktigt spännande bok som överraskade mig.

Creepy - Korpmannen av Tobias Gard är en lättläst skräckis.

Berätta tre saker av Callum Bloodworth - superfin feelgood för ungdomar med både glädje och sorg.

Asynja - Kungens grav av Elisabeth Östnäs och Lina Neidenstam - spännande fantasy.

Flatworld av Nils Håkansson och Johan Leion handlar om ett spel som alla blir uppslukade av. Riktigt spännande.

I ett annat universum av Pär Sahlin - här får vi återse Silas igen. Superfin berättelse.

Mammas lilla prins av Mårten Melin handlar om Elvis Presley när han var liten. Intressant att få veta mer om hans uppväxt.

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson är en spännande fantasybok.

Du klarar det Lisa! och Ta ordet! av Helena Berglund är två lättlästa böcker som handlar om vänskap och klimatkamp.

I min utbildning läste jag följande böcker i mars:
Fyren av Virginia Woolf var en intressant berättelse.

Anne på Grönkulla av L. M Motogomery tyckte jag mycket om. Framöver ser jag fram emot att läsa alla böcker i serien. 

Autisterna av Stig Larsson var en väldigt speciell bok tyckte jag. Inget jag fastnade för tyvärr.

Förvandligen av Franz Kafka var en spännande skildring av en man som förvandlas.

Astroekologi av Johannes Heldén är en väldigt annorlunda bok. Den består av bilder, korta texter och en ordlista och handlar om människans förhållande till litteraturen.

Nu fortsätter vi med böckerna jag läste i april.

Strykpojken av Lena Ollmark är en riktigt läskig berättelse.

Helt overkligt av Jonatan Järvi blandar verklighet med overklighet i en berättelse om en bror som hamnar i koma.

Dogstars - Ett nytt hopp av Mårten Sandén fastnade jag tyvärr inte alls för men den blev också läst i maj.

Ett ett två av Kaj Hagstedt handlar om en stad där det startar flera bränder. En riktigt spännande berättelse.

En miljon likes av Ann Olerot är en gripande berättelse om hur barn faktiskt kan ha det idag. Om att göra allt för att få likes och för att folk ska tycka om en.

Mitt bisarra liv som död av Staffan Cederborg är en väldigt skruvad berättelse som var spännande att läsa.

Nattflygare av Ulrika Kärnborg handlar om häxprocesserna på 1600-talet och är en intressant berättelse.

Torpet av Nina och Willem Källmodin är egentligen andra boken i en serie men jag läste den direkt. Tyckte den var riktigt spännande.

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman är en skruvad berättelse som kombinerar skräck och humor.

Anna K:s hämnd av Josefin Johansson tyckte jag inte riktigt om. Den var snabbläst men jag tyckte att berättelsen inte kändes så genuin på något sätt.

En äkta ljugis av Ingrid Olsson tyckte jag mycket om. Den handlar om Elias vars föräldrar har skilt sig och han vill bara att alla ska vara glada vilket gör att han ljuger och lögnerna blir fler och fler. 

Mörkret av Mia Öström är en spännande och sagolik berättelse som jag gillade.

Athena - Till sista droppen av Elin Ek är den femte boken om Athena och även den här är lika rolig, smart och inspirerande. 

Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson är uppföljaren till Fula tjejer och i den här boken ska tjejerna ta reda på vem det är som startar bränderna i Gnesta.

Rävpojken av Eva Hildén är en spännande bok för 9-12 åringar som blandar nutid och dåtid. Den var riktigt spännande och lite läskig ibland faktiskt.

Evighetens hus - Flykten av Pia Hagmar tyckte jag om. Den handlar om en tjej som åker med sin familj till Irland. Dock kändes det som om berättelsen inte riktigt kom igång men det ska komma fler delar i serien och då kanske det blir mer spännande.

Mutanterna - Experimentet av Ingela Korsell och Daniel Thollin är första delen i en ny serie som blandar serier med text. Den känns väldigt nyskapande och spännande. Jag ser fram emot de kommande böckerna i serien.

9 liv av Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson är uppföljaren till 5768 visningar på youtube och även i den här boken händer det mycket och det finns många känslor.

De överblivnas armé av Gustav Tegby är en riktigt spännande berättelse som beskriver nordiska väsen på ett nytt och intressant sätt.

Följande böcker läste jag i min utbildning i april:

Underkastelse av Michel Houllebecq är en väldigt politiskt bok som var väldigt speciell. Den var intressant att diskutera.

Tiken av Pilar Quintana utspelar sig i Colombia och handlar om en kvinna som inte kan få barn men istället skaffar en hund och hunden blir som hennes barn. En tunn bok med många lager i berättelsen.

Ormbunkslandet av Elin Bengtsson läste jag första gången 2016 när den var nominerad till Augustpriset. Det var roligt att läsa den igen i skolan och återuppleva berättelsen.

Det var många böcker det. Hoppas det var intressant att läsa!

onsdag 4 maj 2022

Agnes bokblogg 8 år!

Idag firar Agnes bokblogg 8 år! Tur för mig för då fick jag anledning att baka en tårta. Jag är i alla fall väldigt glad att jag började bokblogga för åtta år sedan. Det är så roligt att ha alla mina tankar kring böcker jag läst samlade på ett och samma ställe. Att skriva om böcker här har gett mig väldigt mycket och det är något jag kommer att fortsätta med. Hoppas ni vill fortsätta läsa!