onsdag 28 juli 2021

Min bullet journal april-juli 2021

Jag har en bullet journal vilket är en som anteckningsbok med prickade sidor där man t.ex kan rita upp sin egen kalender. I min bullet journal skriver jag upp böckerna jag läser och trackar min läsning och idag tänkte jag visa hur min bullet journal sett ut i april, maj, juni och juli. 

I april hade jag ett tema med lila blommor som jag tyckte blev väldigt fint! 




Även i maj fortsatte jag med blomtemat men den månaden blev det en annan typ av rosa blommor. 




Jag gjorde också ett uppslag där jag skrev upp böckerna ur sommarens utgivning som jag ville läsa. Vartefter jag har läst böckerna har jag gjort ett kryss bredvid titeln. En bullet journal är väldigt bra att ha för att hålla koll på olika saker. 


Ett tema jag länge velat göra och sparat till sommaren är ett tema med en fyr. Så det gjorde jag i juni och bredvid skrev jag "Man ångrar aldrig ett bad" som jag tyckte passade bra. 



Nu i juli valde jag att göra ett blåbärstema som jag tyckte blev väldigt fint!



Hoppas ni tyckte det vara roligt att gå kika in i min bullet journal!

lördag 24 juli 2021

Tjuvdrottningen

Nu är del två i Johan Runbergs serie Månvind & Hoff äntligen här och vi får återse barnhusbarnet Mika i 1800-talets Stockholm.

Det är något som är skumt med två av barnen på barnhuset. De skolkar från skolan och har dyra saker i sin ägo. Valdemar Hoff uppsöker Mika och ber henne hålla utkik efter ficktjuvar. Han tänker att det kanske kan vara några av barnhusbarnen som tar saker från folk. Mika bestämmer sig för att ta reda på vad det är barnen är inblandade i och det visar sig vara mycket farligare än hon först tänk.

Än en gång har Johan Runberg skrivit en hårresande spännande bok som är omöjlig att släppa. Det händer ständigt saker och som läsare måste man vara uppmärksam för att inte missa något. Även i den här boken förs mina tankar till Oliver Twist när jag läser. Temat är liknande med fattiga barn som dras in i tjuvaktigheter och stämningen är densamma.

Mika är en intressant karaktär att läsa om. Hon klok, klipsk och modig. En flicka att inspireras av. Hon har levt på Allmänna barnhuset hela sitt liv och nu fått börja ta hand om de yngre barnen allt mer. I den första boken Nattkorpen upptäckte Mika att hon heter Månvind i efternamn och efter att ha läst den andra boken blir man ännu mer nyfiken på att få veta mer om Mikas förflutna. Det är också intressant att läsa om hur det kunde vara att vara föräldralöst barn på 1800-talet och miljöerna boken utspelar sig på är verkliga platser i Stockholm man själv kan besöka.

Låt er inte avskräckas av att det här är en bok för mellanåldern om ni är vuxna läsare. I Nattkorpen och Tjuvdrottningen sparas det inte på spänning, obehag och komplicerade mysterier. Det är nästan så att jag har svårt att hänga med i allt som händer ibland och man måste verkligen vara med i bokens händelser för att förstå vad som händer. Trots sin åldersetikett kan böckerna om Mika läsas av såväl barn som ungdomar och vuxna. 

Redan i oktober kommer tredje delen i serien och den kommer jag kasta mig över direkt! 

Författare: Johan Rundberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: från 9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 21 juli 2021

Bokbussen kommer vid midnatt

Bokbussen kommer vid midnatt är Sofie Axelzons debutroman. En feelgoodbok för vuxna perfekt för bokälskare. 

I den lilla byn Sidhäll har politikerna bestämt att biblioteket ska läggas ner för att ha mer pengar till annat och Lisa, Eva och Kåge som jobbar där kommer att bli arbetslösa. Men det finns en chans att rädda biblioteket. Om de lyckas tredubbla utlånen ska biblioteket få vara kvar. Lisa, Eva och Kåge bestämmer sig för att göra allt för att få ha kvar biblioteket. De sätter igång en boktipskedja, åker ut med bokbussen till ridläger och stränder och inviger ett hängmattebibliotek. Men frågan är om det kommer att räcka.

I Bokbussen kommer vid midnatt lär vi känna byn Sidhäll där byborna tack vare Lisa, Eva och Kåge på biblioteket blir allt mer engagerade. Boken är skriven i tredje person men vi får läsa ur flera av karaktärernas synvinkel. Det är bibliotekarien Lisa som allt mer börjar inse att hennes man Olle inte är snäll mot henne. Eva är också bibliotekarie och har en son med en funktionsnedsättning som hon inte berättat om. Bibliotekarien och bokbusschauffören Kåge som inte vill bli förtidspensionerad. Vi får också lära känna hela gänget i protestgruppen Bibliotekets vänner som jobbar hårt för att biblioteket ska få finnas kvar. Det är en brokig skara människor som finner gemenskap i kärleken till litteratur och vikten av ett bibliotek. Det är fint att läsa om!

Boken är inspirerad av en verklig händelse när biblioteket i Ramsberg hotades att läggas ner. Det gör läsningen ännu mer spännande! På sin instagram beskriver Sofie Axelzon sin bok som en "jävlar-anamma-feelgood" och det kan jag verkligen hålla med om att den är. Det är en händelserik berättelse som aldrig blir tråkig att läsa. Dessutom inspirerar den till läsfrämjande arbete.

Då boken utspelar sig under ganska lång tid kändes det dock ibland som att alla scener och händelser avslutades lite för fort. Det var mycket som skulle få plats inom sidorna och det gjorde att jag tyckte att vissa händelser fick ett för fort slut. Jag skulle ha velat stanna längre i scenerna och skulle uppskatta om de hade utvecklats mer. 

I det stora hela är Bokbussen kommer vid midnatt perfekt sommaläsning för alla bokälskare. Den är spännande, händelserik, inspirerande och underhållande. Ett plus är också alla litterära referenser boken innehåller där man kan hitta böcker man själv läst eller få nya boktips. Jag rekommenderar boken varmt till alla som gillar böcker.

Författare: Sofie Axelzon
Förlag: Lind & co
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 14 juli 2021

5 nya bilderböcker

Behöver du tips på nya bilderböcker att läsa för ett barn i 3-6 årsåldern? Då ska du fortsätta läsa! Idag kommer bra tips på fem nya bilderböcker!


Den första bilderboken jag vill tipsa om passar både för barn och vuxna. Den heter Den sist utposten och är skriven och illustrerad av Cecilia Heikkilä. Att bläddra i den är en fantastisk konstupplevelse då bilderna är otroligt fina. Berättelsen handlar om en liten och en stor björn som ger sig iväg på en resa. De letar efter den sista utposten och hoppas att den ska finnas kvar. En riktigt fin och mysig berättelse!

Nästa bok är lite mer humorfylld. Den heter nämligen Hej bajskorv! och är skriven och illustrerad av Henrik Hallgren. På baksidan av boken beskrivs den som en "skitbra bok med svar på bajskorvslivets stora frågor". Den handlar alltså om att vara bajskorv. Jag tror den kan frambringa många skratt!

Om man har ett barn som är intresserad av att lära sig mer om olika sjukdomar skulle jag tipsa om Boken om att bli sjuk av Maria Frensborg och Anna Lindsten. Där är fakta om löss, skrubbsår, springmask, vaccin, öroninflammation och annat spännande blandat med en berättelse om tvillingarna Lotus och Li. En underhållande berättelse som man samtidigt lär sig mycket av. 

Stina Wirsén har skapat många omtyckta bilderböcker och den senaste heter Vems säng?. Den handlar om en natt för en småbarnsfamilj där allt kan hända. Det ska läsas saga, någon blir hungrig mitt i natten och det byts sängar. Säkert finns det mycket igenkänning för småbarnsfamiljer. 

Till sist vill jag tipsa om Det är jag som är trollet av Jenny Bergman och Lotta Geffenblad som handlar om vad som händer om man blir ett troll. En intressant berättelse om rädsla och att vara annorlunda. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken och tyckte att det var en fin berättelse.

Hoppas du blev nyfiken på att läsa någon av böckerna! Lämna gärna en kommentar och tipsa om en bra bilderbok du läst.

torsdag 8 juli 2021

Midnattsblot

För mellanåldersläsare finns det många övernaturliga böcker som blandar spöken och spänning med vanlig vardag. När man sedan går över till ungdomsböcker är det svårare att hitta sådana böcker. Antingen är det fullt ut en övernaturlig bok eller så är det fullt verklighetstroget men ibland vill man ju ha den där perfekta blandningen. Därför blev jag glad när jag förra sommaren läste Camilla Stens bok Bergtagen som handlar om den fiktiva orten Järvhöga där en kille spårlöst försvinner i skogen. Jag fick läsa om Julia nystade i fallet tillsammans med Emil som var rumskamrat med Markus, killen som försvann. Det var en krypande spännande berättelse som samtidigt handlade lika mycket om att vara ung i den lilla staden Järvhöga. Boken slutade med en cliffhanger och sedan dess har jag längtat efter nästa bok. Nu har uppföljaren Midnattsblot kommit och den levde verkligen upp till mina förväntningar. 

Midnattsblot tar vid där Bergtagen slutade. Markus som var försvunnen har hittats och det mesta har gått tillbaka till det vanliga. Men Julia kan inte glömma det som hände i skogen. Markus har förändrats sedan innan han försvann i skogen och Emil måste ständigt på sin vakt. Men det är inte enkelt när han har känslor för Markus. Emil och Julia måste få stopp på det som händer i Järvhöga.

Precis som i den första boken blandas det övernaturliga och spännande med verkligheten på ett bra sätt. Det gör det också ännu mer kusligt att läsa eftersom det övernaturliga känns ännu mer verkligt. Camilla Sten har verkligen lyckats med stämningen i boken. Det är sådär krypande och man vet lika lite som karaktärerna om det farliga. Berättelsen är otroligt spännande och det är svårt att slita sig från boken. Mot slutet höjs tempot ytterligare och man sitter som klistrad vid boken för att få veta hur det ska gå. Det finns flera riktigt obehagliga scener men det blir aldrig för läskigt. Midnattsblot är verkligen perfekt slukarläsning under sommaren då det ju också är ljust på kvällarna för är det någon bok som kan göra en mörkrädd är det den här.

Camilla Sten är också en mästare på att mejsla fram trovärdiga och intressanta karaktärer. Även om man får läsa ur både Julia och Emils perspektiv känns det för mig som att Julia är mest huvudkaraktär. Hon är en intressant person att läsa om. Samtidigt gillar jag att det finns så många olika karaktärer som får träda fram i berättelsen. Julias bästa kompis Astrid gillar jag att läsa om och man får också möta hennes föräldrar och hennes mormor som är en dam som minst sagt säger vad hon tycker och har ett häftigt humör. Något som är synd är dock att Emil som ska vara en av huvudkaraktärerna i boken kändes lite platt.

Då även Midnattsblot slutade väldigt spännande ser jag fram emot den tredje och avslutande delen i trilogin. Tills den kommer tycker jag verkligen att du som inte läst de två första delarna i Järvhöga-trilogin ska läsa dem!

Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 2 juli 2021

Läst i juni

Första sommarmånaden är slut och jag har läst en hel del bra böcker som jag tänkte berätta om idag!

Familjen Knyckertz och snutjakten av Anders Sparring och Per Gustavsson lyssnade jag på som ljudbok eftersom jag har tänkt att läsa alla böcker om Familjen Kyckertz inför julkalendern i december. Rolig och spännande som alltid!

Midnattsblot av Camilla Sten var månadens bok som vi läste med Unga läsare. Så otroligt spännande bok och en riktigt bra uppföljare! Recension kommer!

För att vi hör ihop av Klara Krantz är en somrig men sorlig bok jag läste under månanden. 

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren läser jag varje sommar då den ger mig den rätta sommarkänslan. Så bra!

Ljudet av fötter av Sara Lövestam är en ny bok för vuxna. Den handlar mycket om ofrivillig barnlöshet men också om släktforskning och att ta reda på sitt förflutna. Jag gillade verkligen sättet den var skriven på även om ämnet var ganska tungt att läsa om.

Hej bajskorv av Henrik Hallgren är en ny bilderbok. Rolig och barnslig! Många barn kan nog skratta till den!

Vems säng? av Stina Wirsén är en bilderbok som handlar om en barnfamiljs natt och vilken säng man ska sova i.

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä är en riktigt fin bilderbok med otroligt fina illustrationer och en fin berättelse.

Det är jag som är trollet av Jenny Bergman och Lotta Geffenblad är också det en bilderbok. Den handlar om vad som händer om man är någon som inte ser ut som alla andra.

Boken om att bli sjuk av Maria Frensborg och Anna Lindsten beskriver på ett bra sätt för barn om olika sjukdomar. Det är fakta som blandas med en berättelse på ett bra sätt.

Sommaren jag sa ja till allt av Lindsey Rothculli är en underhållande ungdomsbok som handlar om vad som händer när man säger ja till allt. Lättsam sträckläsning för en varm sommardag.

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende av Moa de Bruin är andra boken om Vera. Nu har hon en ny dagbok där hon berättar om allt som händer i hennes liv. I den här boken handlar det om att rädda aulan från att bli riven, om en mamma som plötsligt börjat med yoga, en pappa som råkat bränna upp köket med sin tacofärs och en bror som gör allt för att få visningar på sin youtubekanal. Humor när den är som bäst!

Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma Adbåge är mysig sommarlovsläsning om Naima och Lisen som testsover varje rum i Lisens nya hus för att hitta det perfekta sovrummet.

Bror till salu av A.K Sydegård handlar om att ha en bror som ser ut som Justin Bieber vilket bokens huvudkaraktär Zoe utnyttjar till fullo. En skruvad och händelserik berättelse.

Det är något som drar i mig av Elin Persson sträckläste jag på en dag. Det är en kort bok med mycket innehåll som beskriver hur det är att längta bort.

Önskar jag kunde berätta för dig av Anna Jakobsson Lund är en lättläst bok för ungdomar som handlar mycket om relationer och sex. Jag gillar verkligen hur Anna Jakobsson Lund skriver när böckerna är verklighetstrogna istället för fantasy.

Unga Sörmland är en antologi av 18 sörmländska ungdomar. Jag har med en text i boken vilket är superkul. Men det var också otroligt roligt att läsa alla andras texter. Alla texter är välskrivna och det finns något för alla i den här antologin.

Nu fortsätter sommarläsningen!