tisdag 28 april 2020

Happy Place

Happy Place är en unik bok! Den är nämligen skriven av de fyra åttondeklassarna Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip och Stella Lyckhammar tillsammans med läraren och författaren Pelle Sunvisson. Det är en spännande berättelse som inte alls var som jag förväntat mig. 

Boken handlar om en åttondeklass som ska åka på en klassresa till Lyckön eller Happy Place som ön kallas. Redan första kvällen berättar ledaren att det inte finns någon täckning på ön och att träden kan bete sig konstigt. Det börjar hända fler och fler märkliga saker och det verkar bara vara Joseph, Ester och Elias som är som vanligt. 

Jag blev nyfiken på att läsa Happy Place då jag tycker det är roligt att stötta unga som skriver. Jag tänkte mig att det skulle vara en ungdomsbok om en klassresa lite likt Moni Nilssons bok Klassresan. Men ganska snart när jag började läsa boken fick jag klart för mig att det inte alls var en sådan bok. 

Happy Place är skriven ur Joseph, Ester och Elias perspektiv. Det är tre intressanta karaktärer som alla är spännande att följa. Ester är en väldigt dominant tjej som ofta säger åt andra vad de ska göra. Hon får det oftast som hon vill och är en cool karaktär. Joseph är hemligt intresserad av Ester som är ihop med hans kompis. Elias är en speciell kille som brukar måla sitt ansikte med ansiktsmålning av olika djur. Han har svårt att läsa av sociala koder och känner sig inte alltid bekväm bland andra. Alla tre karaktärerna är intresseväckande på sitt sätt men jag tyckte speciellt att det var lärorikt att läsa om hur Elias har svårt att läsa av andra människor och sociala svårigheter. Det är inget som jag har läst så mycket om tidigare. 

Klassen stöter på många farligheter på ön men det är bara Joseph, Ester och Elias som har förmågan att tänka klart. De andra kallar de för förnekare. Det är en äventyrlig, dystopisk och fantasyliknande berättelse som boken utvecklar sig till. Klassen är fast på den här ön i en vecka och tre utvalda måste se till att skydda klassen och inte dras med i förnekelsen. Jag brukar gilla verklighetstrogna böcker och tycker ofta att fantasy kan bli för svårt för mig att förstå. När jag tycker det jag läser är ointressant zoomar jag ut vilket gör att jag förstår ännu mindre. Lite så var det när jag läste den här boken. Jag tycker inte att de äventyrliga och fantasyliknande händelserna är intressanta vilket gör att jag inte läser dem delarna med lika stort nöje och får därför svårt att hänga med i berättelsen. Jag tycker att det blir för orealistiskt och har svårt att relatera till händelserna. För mig blir det på något sätt mer orealistiskt med naturen som det farliga än om det skulle vara ett monster som var hotet. I den här boken tyckte jag det var konstigt att det inte var någon av de vuxna som reagerade och hjälpte till när hemska saker hände. Men det var ju för att de var förnekare. Jag tyckte också att Joseph, Ester och Elias reagerade väldigt lite på att så stora saker som att människor dog skedde. 

Det är ändå en fascinerande berättelse och jag tror att personer som gillar fantasy skulle ha större behållning av boken än vad jag hade. Jag hade velat ha ännu mer fokus på relationerna mellan karaktärerna och kärleken. Slutet är dock väldigt intressant och jag hade gärna velat veta mer vad som hände därefter även om det var ett bra ställe att sluta berättelsen på.

Det mest imponerande med Happy Place är hur fem personer tillsammans kunnat skriva en så välskriven och sammanhängande berättelse. Förutom några få små språkliga missar är boken riktigt bra skriven. Det är en av de bästa egenutgivna böckerna jag har läst. Jag tycker också att skildringen av att vara ung känns realistisk och trovärdig. Boken visar verkligen att tonåringar är de som bäst kan sätta ord på hur det är att vara ung. 

Titel: Happy Place
Författare: Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip, Stella Lyckhammar och Pelle Sunvisson
Förlag: PS. Förlag
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 23 april 2020

Världsbokdagen - Res genom böcker

Glad världsbokdag allesammans! Världsbokdagen infaller den 23 april varje år och är en dag Unesco instiftat för att främja böcker, författare och upphovsrätten. Förra året bjöd jag in olika personer till att boktipsa under april månad inför Världsbokdagen. Det var bland andra kulturministern Amanda Lind, den dåvarande läsambassadören Johan Anderblad, författaren och journalisten Patrik Lundberg och författaren Ingela Korsell. Vill du läsa deras och andra författare, bookfluencers och bokälskares tips kan du klicka här. Även i år vill jag såklart uppmärksamma Världsbokdagen. Det tänkte jag göra genom att tipsa om tre böcker som utspelar sig på olika platser runt om i världen. I dessa tider kan det vara svårt att resa till andra länder och då passar det utmärkt att resa genom böckerna. Jag har valt ut tre fantastiska böcker som utspelar sig i olika delar av världen som jag tänkte tipsa om. Vill du lyssna när jag berättar om böckerna kan du klicka här och höra när jag boktipsar på radio hos P4 Sörmland.


Foto: Jonas Carnesten
Den första boken jag vill tipsa om heter Månbåten och är skriven av Ingrid Jönsson. Det är en ungdomsbok som utspelar sig i Mocambique. Där får vi möta den fattiga flickan Anabela och Isabella som flyttat dit från Sverige. Det är en spännande bladvändare som handlar om vänskap, att växa upp, sorg, utsatthet och drömmar. Jag kunde inte släppa boken då den var otroligt spännande. Det var också intressant att läsa om hur det kan vara att leva i Mocambique och få upptäcka landet genom en bok. 

Jag vill också tipsa om Flätan av Laetita Colombani. Den är skriven ur tre olika perspektiv. Det handlar om den kastlösa kvinnan Smita i Indien, Giulia i Italien som när hennes pappa dör måste beskydda familjeföretaget och advokaten Sarah i Kanada som får veta att hon är svårt sjuk. Dessa tre livsöden flätas sedan ihop. En intressant, berörande och viktig berättelse. 

En av mina absoluta favoritböcker är En bön för de stulna av Jennifer Clement som utspelar sig på Mexicos landsbygd. Den handlar om att vara fattig flicka, drogkarteller och ett spårlöst försvinnande. Även det en viktig berättelse som alla borde läsa. Dessutom är den fantastiskt vackert skriven, en njutning att läsa! 

Vilket är ditt bästa boktips inför Världsbokdagen? 

måndag 20 april 2020

Ganska nära sanningen

Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare. Hennes tidigare ungdomsromaner Du, bara och Saker ingen ser återkommer jag till titt som tätt och tänker ofta på. Anna Ahlund har en förmåga att beskriva mysiga miljöer och skapa trovärdiga fina karaktärer som blir ens vänner. Hennes böcker blir jag alltid glad av att läsa. Nu kommer Anna Ahlunds tredje roman Ganska nära sanningen. Det är enligt mig årets mest efterlängtade bok!

Boken handlar om Nico och det första hen gör när hen kommer till Uppsala är att färga håret rosa och köpa nya skor. Hen ska bo hos sin faster Valenka och gå den allmänestetiska linjen på Sibylla allmänestetiska läroverk. I den nya staden finns ingen som vet vem hen är och ett nytt liv ska börja. Ett liv där Nico är estet och skapar grejer. Ett liv där hen har coola kompisar. Ett liv där hen får vara Nico. 

När Ganska nära sanningen kom i brevlådan var den vackert inslagen i rosa silkespapper. Inuti låg den lika vackra boken med ett fantastiskt omslag där bokstäverna ser ut som rosa hår och sticker upp från boken när man känner på dem. Jag började läsa direkt och fick bärga mig för att inte läsa hela boken på en gång. Lite om dagen fick det bli så att den skulle räcka längre. Ändå var den slut efter tre dagar och det var med vemod jag stängde igen boken efter sista sidan. 

Jag uppslukades verkligen av handlingen i boken. Den beskriver Nicos nya vardag och det är så mysigt att läsa om. Anna Ahlund är fantastisk på att fånga upp detaljer som gör att jag som läsare känner dofter och smaker. Det känns verkligen som att jag är där i Valenkas kök, Beatas plottriga lägenhet eller Byllis kafeteria. Ganska nära sanningen upspelar sig likt Saker ingen ser på den fiktiva gymnasieskolan Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala och det är en underbar plats att läsa om. En skola som skulle kunnat beskrivas som ett slott där det bara finns olika estetprogram. När jag läser Ganska nära sanningen associerar jag Byllis till Hogwarts vilket också görs i boken. Det är en stark sammanhållning på skolan genom lacrosselaget och en fin miljö. Det var också fint att få läsa om att gå i skolan nu när jag själv längtar tillbaka till mina skolkorridorer. 

På Byllis lär Nico känna Beata, Hedvig och Gabriel som är sådana kompisar hen drömt om att få ha. Något mer växer också fram mellan Nico och Beata. Anna Ahlund är en mästare på att skapa fina karaktärer. De känns trovärdiga och som riktiga människor. Genom boken får man som läsare verkligen lära känna dem genom de små detaljer och egenheter som beskrivs. Nico upptäcker nya saker om sig själv genom hela boken och det är spännande att följa hens karaktärsutveckling. Det finns också ett mångfald av olika typer av karaktärer. Anna Ahlunds böcker speglar en värld där alla får vara de dem är utan att det någonsin ifrågasätts. Det är fint att läsa om! 

Ganska nära sanningen är helt klart en av de bästa böckerna jag någonsin läst! Den är vackert skriven, har fina karaktärer och miljöer och en uppslukande handling. Det enda jag har att anmärka på är att den var för kort, jag hade velat läsa mer om Nico, Valenka, Beata, Gabriel, Hedvig och de andra karaktärerna. Jag kommer att läsa om den flera gånger och längtar redan till nästa bok av Anna Ahlund!

Titel: Ganska nära sanningen
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 18 april 2020

Korridorer

Det sägs att vissa delar av våra liv fastnar i oss och blir till tider som vi ser tillbaka på med lycka och nostalgi. För mig var högstadiet en sådan tid. I novellsamlingen Korridorer finns 12 noveller som handlar just om att gå på högstadiet. Författarna Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har gått ihop och skrivit novellsamlingen tillsammans som handlar om kärlek, vänskap och hur det är att vara tonåring.

Alla noveller i Korridorer handlar om olika saker men gemensamt är att de innehåller många känslor och handlar om att vara i högstadieåldern. Jag gillar hur novellerna är så olika i handlingen samtidigt som de har samma känsla vilket gör att de passar att läsa efter varandra. Jag tyckte verkligen att det var intressanta berättelser med spännande teman. Det handlar bland annat om att vilja vara vampyr, att våga bjuda upp den man är kär i och att åka på semester med sin bästa kompis. Novellerna är väldigt realistiska och känns trovärdiga för hur tonåringar tänker och jag kunde känna igen mig i flera av novellerna. Jag tror att många i högstadieåldern skulle uppskatta boken. De är lätta att känna igen sig i och underhållas av samtidigt som de är lättillgängliga. Varje novell är runt 10-15 sidor vilket jag tycker är en perfekt längd. 

Min favoritnovell i boken var Messengers av Ester Roxberg som handlar om en kille och en tjej som skrivit till varandra länge och lärt känna varandra genom deras meddelanden. Nu ska de äntligen träffas på riktigt. Det var en väldigt fin novell. Några andra favoritnoveller var Tryckare, Punkare och Särskoletjejer

Jag rekommenderar verkligen novellsamlingen Korridorer till alla som går eller har gått i högstadiet! Det är en superfin samling noveller där alla kan hitta något som passar.

Titel: Korridorer
Författare: Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 15 april 2020

Spår i snön

Den fjärde fristående boken om Lusia och gänget av Annika W. Mattson är här. Den här gången när vi möter Lusia, Charlie, Love och Melker är det några dagar innan jul och de är själva hemma hos Lusia eftersom hennes föräldrar behövt åka iväg till Italien för att hjälpa farmor. Men dagarna hemma själva blir inte alls som de tänkt sig. En man som verkar vara tomten kraschlandar i trädgården och de måste hjälpa honom med den trasiga släden och den bortsprungna renen. Men tomten verkar inte komma ihåg att han är tomten och de störiga killarna Sebbe och Ricki försöker förstöra för dem hela tiden. 

Jag har läst de tidigare böckerna om Lusia och hennes kompisar och tyckt att de varit spännande, därför ville jag såklart läsa även den nya boken Spår i snön. Även det är en spännande bok som går snabbt att läsa. Den är lättläst och passar 9-12 åringar som gillar deckare och övernaturliga böcker. 

Det jag gillar mest med böckerna är karaktärerna. Det är roligt att läsa om Lusia, Charlie, Love och Melker. Dock tyckte jag tyvärr att handlingen i Spår i snön kändes lite för osannolik och att dialogerna i boken kändes onaturligt skrivna. De var inte skriva som man brukar prata vilket drog ner läsupplevelsen. 

Titel: Spår i snön
Författare: Annika W. Mattson
Förlag: Kikkuli förlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 12 april 2020

Radioboktips

Varje fredag tipsar jag om böcker på radio hos P4 Sörmland. I det här inlägget tänkte jag samla boktipsen jag spelat in hittills i år. Så om det är någon som är sugen lite boktips och vill lyssna när jag berättar om böcker jag läst är det bara att klicka sig in på länkarna i det här inlägget. 

Den 3/1 sändes mina första boktips för året. Då tipsade jag om nyårsboken Strax före tolvslaget av Rainbow Rowell, den vintriga boken Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr och den kluria deckarboken Det stora strömavbrottet av Martin Widmark och Helena Willis. Här kan ni lyssna på det. 

Ungdomsböcker är något av det bästa jag vet och därför valde jag att den 10/1 slå ett slag för ungdomsböcker och tipsade om böckerna Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, Ordbrodösen av Anna Arvidsson och Modersmål av Mona Monasar. Här finns det avsnittet.

Den 17/1 tipsade jag om bilderboken Hur många fiskar finns det i havet? av Sigrid Nikka, deckarboken Trollkarlarna av Mårten Sandén och biografin Astrid och jag av Kerstin Kvint. Här kan ni lyssna på det.

Sedan ville jag ge boktips inför förintelsens minnesdag och därför tipsade jag den 24/1 om böcker om förintelsen. Böckerna jag tipsade om var Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, God natt mister Tom av Michelle Magorian och En ö i havet av Annika Thor. Här kan ni höra de boktipsen

Veckan efter valde jag att tipsa om tre övernaturliga böcker för barn och ungdomar. Boktipsen blev Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark, Mysteriet på ödeborgen av Kristina Ohlsson och Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren. Här kan ni lyssna på mina övernaturliga boktips.

Efter att ha tipsat om övernaturliga böcker valde jag den 7/2 att tipsa om verklighetstrogna böcker. Bilderböckerna Billie Lou och Lille Bo: Livets sista bästa dag av Sanna Larén och Anna Norin och Framtidsfabriken - Balkongfallet av Ingrid Skåre och Maria Norberg. Jag tipsade också om mellanåldersboken Så himla taskigt av Cina Freidner. Lyssna på avsnittet här. 

På alla hjärtans dag den 14/2 blev det såklart boktips på temat kärlek. Jag tipsade om Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli, Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge och Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag av Moa Eriksson Sandberg. Här är mina kärleksboktips.

Inför sportlovet tipsade jag den 21/2 om ungdomsboken Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren, den spännande boken Det övergivna huset av Emma Askling och den lättlästa boken Bokhunden Edgar blir hjälte av Ingrid Jönsson. Här kan ni lyssna på det.

Eftersom jag älskar mysiga böcker man blir glad av att läsa tipsade jag den 28/2 om feelgoodböckerna Strandcaféet av Lucy Diamond, För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson och Konsten att bli en viol av Maja Willander. Lyssna här.

Sedan tipsade jag 6/3 om böckerna Ilon Wikland: Ett konstnärsliv av Enno Tammer, Det pyttelilla spöket och den stora längtan av Brita Staal och Nikki Schmidt och Bojan och ambulansen av Johan Anderblad och Filippa Widlund. Här finns det avsnittet.

Den 13/3 tipsade jag om de verklighetstrogna böckerna Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund, Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther och Ellinor av Katarina von Bredow. Här kan ni lyssna på det.

Sedan den 20/3 tipsade jag om lyrikböckerna Brun flicka drömmer av Jaqueline Woodson, Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år! av Emma och Lisen Adbåge och Mjölk och honung av Rupi Kaur. Lyssna här! 

Hoppas ni vill lyssna på några av mina radioboktips!

torsdag 9 april 2020

Digital bokcirkel om "Helt seriöst"

Jag och Lexie som har bloggen Tusen sidor hade tänkt ses något under påsklovet men då vi bor i olika städer hade vi på grund av corona inte möjlighet att träffas. Men vi båda hade boken Helt seriöst av Hanna De Canesie hemma och bestämde oss för att ha en digital bokcirkel om den under lovet. Vi delade upp boken i tre ungefär lika långa delar och hade sedan tre träffar via videosamtal då vi pratade om boken. Det var väldigt intressant att få gå in lite djupare på bokens handling än vad jag gör när jag läser själv och få reflektera mer om karaktärerna, vad vi trodde skulle hända senare i boken och vad vi hade önskat att boken innehöll. Då vi läste en del av boken och sedan samtalade om det vi hade läst innan vi läste vidare kändes det verkligen som att läsa boken tillsammans och det var spännande just att prata om hur vi trodde att berättelsen skulle utveckla sig och sluta. 

Helt seriöst är Hanna De Canesies debutroman som gavs ut på Natur & Kultur 2019. Det är en ungdomsroman som utspelar sig i Vagnhärad och huvudkaraktären är Sam som precis slutat nian. På en fest ser Sam hur hans kompisar Manne och Aldin är i ett sovrum med Ella. Senare dyker ett instagramkonto upp med bilder på Ellas bröst och händer på hennes kropp. Det här instagramkontot gör att rykten börjar spridas och samtidigt får Sam höra saker om sin flickvän Julia. 

Både jag och Lexie tyckte att boken beskriver hur det är att vara ung på ett realistiskt sätt och vi kunde känna igen oss mycket i boken. Det är en spännande och intressant handling och det händer väldigt mycket vilket gör att boken aldrig blir tråkig att läsa. Boken är på omkring 200 sidor och är ganska lättläst med sina korta kapitel och medryckande handling vilket gjorde att den gick snabbt att ta sig igenom. Det snabblästa formatet och att den känns verklighetstrogen i sin porträttering av att vara ung gör att jag tror att många i åldern 14-18 år skulle gilla den. 

Sam lär känna en kille som heter Niko och som får honom att se på sitt liv och sina vänskapsrelationer på ett annat sätt. Både jag och Lexie hade velat veta mer om honom som karaktär. Vi funderade också på om boken hade blivit bättre om den hade varit skriven ur fler perspektiv än Sams. Vi hade velat lära känna Niko mer och också fått Ellas synvinkel på det här med instagramkontot.

Det var väldigt roligt att läsa Helt seriöst tillsammans med Lexie och ha en digital bokcirkel. Det är verkligen något jag rekommenderar om man inte har möjlighet att träffas på riktigt nu i corona-tider. Jag blev också positivt överraskad av boken och det var spännande att prata om den!

tisdag 7 april 2020

Athena. Hur svårt kan det vara?!

Elin Eks tredje bok om världens bästa Athena är äntligen här! Den heter Athena. Hur svårt kan det vara?! och är lika rolig och spännande som de tidigare böckerna i serien.

Athenas skola heter Lindskolan eftersom det på skolgården finns flera lindar i som alla elever, till och med niorna, klättrar och leker vid varje rast. Men nu får de höra att lindarna på skolgården måste tas ner för de har drabbats av en parasit som gjort att de ruttnar och kan vara farliga för barnen. Men det är något som inte stämmer med detta och Rädda-Jorden-klubben måste ta reda på mer. Athena har tillsammans med sina kompisar Ronja, Aicha, Love och Yousef i Rädda-Jorden-klubben mycket att uträtta så här inför sommaren, som att ta reda på vilken glass som är godast och mest klimatsmart till exempel. Men det är något som är annorlunda med Yousef, han har inte tid att ses och vara med på RJK:s möten. 

Sedan jag läste den första boken om Athena Grattis världen! Jag är här nu! har Athena varit en av mina absoluta favoritkaraktärer. Hon är en cool tjej som inte tar någon skit och står upp för vad hon tycker. Dessutom är hon är fin kompis. Jag gillar verkligen att läsa om Athena och de andra i Rädda-Jorden-klubben som alltid har något viktigt projekt på gång. De är inspirerande och får en som läsare att vilja göra något för världen och klimatet. 

Även om Athena. Hur svårt kan det vara?! är en verklighetstrogen och vardaglig bok om att ha en lillebror som älskar att prankas och att träffa sina kompisar lyckas Elin Ek få till en händelserik berättelse som aldrig blir tråkig att läsa. Boken är skriven med ett rappt språk med mycket dialog. Dessutom får man läsa Athenas Antheckningar där hon skriver upp sina lärdomar att ta med sig i livet som är riktigt roliga. 

Athena. Hur svårt kan det vara?! är en riktigt underhållande bok med en spännande handling och intressanta karaktärer. Jag gillar den lika mycket som de tidigare böckerna om Athena och ser fram emot att även lyssna på Elin Eks inläsning av boken. Hoppas det kommer fler böcker om Athena snart för jag får inte nog av att läsa om henne!

Författare: Elin Ek
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 4 april 2020

Familjen

Jag har tidigare läst Mariette Lindsteins serie som börjar med boken Sekten på Dimön. Hennes böcker skildrar sektmentalitet, hur det är att leva i en sekt och vara förföljd av en sekt. Nu har Cecilia Lidbeck skrivit en bok för barn 9-12 år som beskriver hur det är att leva i en sekt ur ett barns perspektiv. 

Boken Familjen handlar om Ella som är tolv år och bor på Gården med Familjen. De odlar sin egen mat som måste välsignas innen den kan ätas. På dagarna får Ella och de andra barnen hjälpa till med olika sysslor och på lektionerna lär de sig om världen utanför Gården där de förlorade bor. Far är den som vet allt om världen och varje gång han gjort något ärende utanför Gården berättar han om hur förstörd världen utanför är. Det är de förlorade som förstört jorden och snart kommer kollapsen att ske. Familjen har valt den rätta vägen och lever på rätt sätt. Ella tror på allt Far och de andra vuxna säger och göör sitt bästa för att agera på ett så bra sätt som möjligt i olika situationer. Men en dag börjar hon prata med en pojke som sitter utanför Gårdens stängsel och han ger henne nya tankar.

Till en början var Familjen långsam i handlingen men när jag väl hade kommit in i boken blev det mer och mer spännanade. Jag tänker i början av boken att Ella ändå har det rätt bra på Gården tillsammans med Familjen och att deras sätt att leva inte är fel. Men sedan händer det saker som gör att jag ändrar uppfattning. Som läsare får jag följa med i Ellas vardag och trots det vardagliga vet jag aldrig vad som kommer att hända på nästa sida. Boken är lättläst och har korta kapitel vilket tillsammans med den spännande handlingen gör att jag hela tiden vill läsa ett kapitel till. 

Cecilia Lidbeck har skrivit en viktig berättelse om att man inte alltid vet hur verkligheten ser ut och att allt man hör kanske inte är sant. Hon beskriver livet i en sekt på ett fängslande sätt ur ett barns perspektiv. Jag vill läsa mer om Ella och få veta vad som händer efter bokens slut!

Titel: Familjen
Författare: Cecilia Lidbeck
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp: från ca 9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 1 april 2020

Läst i mars

Mars har varit en underlig månad. En månad av ovisshet, frågor utan svar och hemmastudier. Men det här inlägget ska handla om min läsning under månaden. För visst är det tur att vi alltid har böckerna!

Jag klyver er itu av Tamara Mivelli är en ny bok för ungdomar som jag hade höga förväntningar på då jag hört många som tyckt mycket om den. Jag tyckte att den var fint skriven men tyvärr levde den inte riktigt upp till mina förväntningar. Jag fastnade helt enkelt inte för berättelsen och störde mig på huvudkaraktären. 

Hjärtat av Emma Frey Skött är en lättläst bok med korta berättelser om kärlek. Det är poetiska berättelser som är känslofyllda, berörande och vackra. De få orden säger mycket och beskriver olika typer av känslor kopplat till kärlek. En riktigt bra bok!

När allt förändras av Emma Frey Skött är också det en ny lättläst bok som jag läst under månaden. Den boken handlar om Leni som har världens bästa kompis och pojkvän men så börjar saker förändras. Boken beskriver relationer på ett bra sätt och är smärtsam att läsa. Superfin bok!

Brown Girl Dreaming av Jaqueline Woodson är en av mina absoluta favoritböcker och i mars läste jag om den på engelska. Det är en självbiografi skriven i lyrik form som fint beskriver hur det var för Jaqueline Woodson att växa upp som svart i USA. En bok alla borde läsa!

Dödssynden av Harper Lee läste vi i min bokcirkel under mars. Det är en modern klassiker som utspelar sig i USA och handlar mycket om förhållandena mellan svarta och vita. Jag lyssnade på den som ljudbok och tyckte mycket om den! 

Kerstin livet och döden av Helena Hedlund är den tredje boken om Kerstin. I den här boken handlar det om när Kerstin fyller åtta år och allt går fel. Hon råkar kissa i sängen och skyller det på katten Kattegatt vilket gör att mamma och pappa börjar prata om att Kattegatt kanske måste avlivas. Kerstin vill bara att allt ska vara som vanligt! Det är en superfin bok för 6-9 åringar och jag kan känna igen mig mycket i Kerstins känslor. 

Familjen av Cecilia Lidbeck är en bok för mellanåldern om Ella som bor på Gården med Familjen. Deras mat måste välsignas och de får lära sig om människorna utanför gården som kallas för de förlorade. Det är en spännande berättelse om hur det kan vara att leva i en sekt ur ett barns perspektiv. 

På andra sidan natten av Michaela Forni och Michaela Hamilton köpte jag på bokrean. Det är en diktbok med "instapoesi". Jag tyckte om många av dikterna men det var ingen bok jag verkligen fastnade för.

Var är Sammeli? av Ilon Wikland är en av Wiklands egna bilderböcker som jag blev sugen på att läsa efter att ha läst en biografi om Ilon WIkland. Boken handlar om ett barn som letar efter hunden Sammeli och är välsigt fint illustrerad.

Spår i snön av Annika W. Mattson är den fjärde delen i serien om Lusia och gänget. Den här gången handlar det om när barnen är hemma själva några dagar innan jul och en mystisk farbror krashlandar i trädgården. En spännande och oväntad berättelse.

Som en öppen bok av Sara Molin lyssnade jag på som ljudbok under mars. Det är en feelgood bok om läraren Clara som när hennes ungdomskärlek dyker upp och kollegorna börjar ställa allt för höga krav börjar fundera på vad hon egentligen vill. Jag tyckte jättemycket om boken och var helt fast i den! En perfekt feelgoodbok!

Aednan av Linnea Axelsson blev jag nyfiken på efter att Johanna Lundin läst högt ur den i en livesändning på instagram. Jag fyndade på slutspurten av bokrean och har läst den under den senaste veckan. Det är ett massivt epos om samers förhållanden som är vackert skriven. 

Mycket bra läsning blev under mars trots allt! Vad har du läst under den gånga månaden?