torsdag 29 mars 2018

Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand

Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand är skriven av Josefine Sundström och illustrerad av Emma Göthner. Boken ges ut av Bonnier Carlsen och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Saga Louisa Larsson är tillbaka med nya berättelser om hennes vardag. I den här boken handlar det om en envis framtand som inte vill lossna, när Saga blir sjuk på sin egen födelsedag och bygger hinderbana med sin kompis Samir. Vi får också följa med när Saga ska köpa ett nytt skrivbord till sitt rum och råkar komma bort från sina föräldrar på ett stort varuhus. Dessutom funderar Saga på det här med syskon. Hon skulle så gärna vilja ha en bror eller syster precis som Samir. Varför har inte hon något syskon?

Det här är den tredje boken om Saga och jag tycker lika mycket om den som de andra. Jag älskar att berättelserna är så vardagsnära och jag känner igen mig i många tankar som jag också hade när jag var runt sex år. Berättelserna är realistiska och jag tror att vilket barn som helst skulle gilla den här boken och känna igen sig i den. Dessutom tycker jag att Emma Götners illustrationer passar utmärkt till texten. 

Sagasagor: Syskonssjuka, kämpaglöd och en envis framtand är en perfekt bok att läsa högt för barn 4-7 år ungefär och kan man läsa själv tror jag den skulle passa bra för det också. Jag tänker mig att böckerna om Saga är perfekta som godnattsaga eftersom att de innehåller korta berättelser vilket lämpar sig för en högläsningsstund. Då kan man läsa en lagom lång stund och kunna avsluta en berättelse på den tiden. 

Jag tyckte jättemycket om Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand, om det är något som är lite negativt är den att en av berättelserna i boken var samma som i en tidigare bok om Saga. Jag hade gärna sett att alla berättelserna var nya. Men berättelserna är fortfarande väldigt bra, vardagsnära och fulla av igenkänning. Jag ger boken 4 av 5 ugglor. 


tisdag 27 mars 2018

Ett roligt sätt att sprida läslust på

Jag har ett superbra tips till er som har massa böcker ni inte vill ha! För ett tag sedan skulle mamma lämna in böcker jag hade rensat ut till ReTuna som är en återbruksgalleria i Eskilstuna men då sparade jag några böcker eftersom att jag fick en idé. Jag tog med mig några av böckerna och la ut dem på olika platser på vägen till skolan. Då ka någon annan hitta en bok, ta med sig den hem och förhoppningsvis finna läsglädje! Jag blev så glad av att göra det och tycker att det är ett bra och enkelt sätt att sprida läslust samtidigt som man blir av med böcker man inte vill ha längre. Om någon av er också vill göra samma sak är dock ett tips att sätta på en lapp på framsidan där det står varsågod eller något liknande så att folk förstår att de får ta boken! Jag satte också en lapp inuti boken där jag skrev "Hoppas du får en fin läsupplevelse önskar Agnes bokblogg" eller något liknande och då fick jag ett mejl från en som tackade för boken vilket var jätteroligt! Om du har några böcker du inte vill ha längre så är det här ett bra tips att testa! Det är enkelt, roligt och sprider läsglädje! 


söndag 25 mars 2018

Iggy 4-ever och Nattbarn

När jag kollade in bokrean såg jag att Hanna Gustavssons Iggy 4-ever och Nattbarn fanns med där. Jag blev intresserad eftersom att Hanna Gustavsson har illustrerat Lisbet och Sambakungen som jag gillar och började bläddra i seriealbumen. Eftersom att jag nästintill aldrig läst ett seriealbum och inte visste om jag skulle gilla det bestämde jag mig för att låna dem på biblioteket. Det var ett perfekt komplement att läsa samtidigt som jag höll på med en tjock Harry Potter-bok. 

Jag vet inte vilken ordning Iggy 4-ever och Nattbarn är tänka att läsas, men jag läste Iggy 4-ever först och tyckte det funkade bra. Det spelar nog egentligen inte så stor roll vilken man läser först. Båda seriealbumen är vardagsnära och handlar om 14-åriga Iggy eller Ingrid som hon egentligen heter. I Iggy 4-ever tycker Iggy att livet är tråkigt. Hennes mobil går sönder och bästa kompisen blir bara mer och mer irriterande. Det handlar om att vara tonåring och klara sig igenom en tid med lite pengar och utan mobil. I Nattbarn börjar Iggy prata med skolfotografen som gillar samma band som henne. De chattar med varandra på internet där Iggy kallar sig för "Nattbarn" och de bestämmer sig för att träffas på riktigt. 


Jag tycker att Hanna Gustavsson prickar rätt i beskrivelsen om hur det är att vara tonåring och jag tror att många kan känna igen sig i Iggy. Dessutom är tecknarstilen väldigt fin och jag gillar att de är vardagsnära. Både historien och bilderna känns väldigt äkta tycker jag. När det gäller i hur jag tyckte det var att läsa seriealbum tycker jag att det var roligt! Det var lite annorlunda i början men jag gillar att det är väldigt lättläst. Det är ett perfekt komplement till en tjock och tung bok. Jag tror dock inte att jag är så van att läsa så mycket i bilder. Bilderna säger väldigt mycket i en seriebok och det kan vara svårt att läsa bilderna. Det hade varit roligt att läsa fler liknande seriealbum, kom gärna med tips! 

torsdag 22 mars 2018

Bokrelaterade evenemang jag vill gå på i april

Snart är det april och det kommer bli en rolig månad! Förhoppningsvis är det vårväder och både i Eskilstuna och på andra ställen händer mycket bokrelaterat! Idag tänkte jag berätta om de evenemang jag vill gå på i april. 

April börjar med ett påsklov och den 5 april kommer läsambassadören Johan Anderblad till Eskilstuna stadsbibliotek. Han har skrivit böckerna om Bojan och olika fordon. Det ska bli jätteroligt att lyssna på honom. Jag tittade på hans barnprogram när jag var liten och dessutom har han bott i Eskilstuna/Torshälla. 

Den 11 april kan man lyssna på ett samtal mellan Christina Hersström som skrivit böckerna om Ebba och Didrik och Charlotta von Zweigbergk som skrivit ett flertal böcker och bland annat blivit nominerad till Augustpriset. Det är på ABF i Stockholm och de kommer att prata om fader och dotter-relationen i böcker som är ett tema som återkommer i båda deras aktuella böcker. Jag tror inte att jag kommer att gå på det här seminariet eftersom att det är en vardagskväll och i Stockholm, men det hade varit kul!

12 och 24 april är det uttagning till länsfinalen i poetry slam på Eskilstuna stadsbibliotek. Någon gång skulle jag själv vilja testa poetry slam, så det ska bli jätteroligt att gå och lyssna på det! 

Stockholms litteraturmässa är 13-14 april på kulturhuset i Stockholm. Jag var där förra året och det skulle vara kul att gå på det i år igen. Det ska bli spännande att se vilka programpunkter som kommer att erbjudas! Ska någon av er dit?

På världsbokdagen 23/4 anordnar Eskilstuna stadsbibliotek författarbesök med både Emma Karinsdotter och Helena Willis. Jag älskar Lisbet och Sambakungen som Emma Karinsdotter har skrivit och läste alla Lassemaja-böcker som liten. Dessutom kan man byta böcker och äta gräddbokelser! Det låter ju underbart!

Henrik Fexeus är en mentalist och författare som 2017 släppte sin första skönlitterära bok De förlorade. Den läste jag i somras och 26/4 kommer han till Eskilstuna stadsbibliotek. Det skulle vara intressant att lyssna på honom så det ska absolut försöka gå på! 

Åh, vad jag ser fram emot april! Det kommer bli så roligt med en massa bokevenemang! 

tisdag 20 mars 2018

Frallan är bäst!

Frallan är bäst! är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Boken passar för barn 6-9 år och är utgiven av Lilla piratförlaget. Den kan köpas på Adlibris och Bokus.

Frallan heter egentligen Francesca Fransson, men alla kallar henne för Frallan. När vi möter henne i Frallan är bäst! är det tävlingsdag! Mamma och Frallan tävlar i påhittade grenar och mormor är domare. För att vinna väljer Frallan de grenar hon är bäst på och under dagen händer många knäppa och roliga saker. 

"Mamma och jag har hittat på tävlingsdagen alldeles själva. Reglerna är viktiga. Vi får välja tre grenar var och man får inte fuska. Den som förlorar får inte bli sur på den som vinner. Det är en ganska svår regel. Det tycker mamma också."


Jag tycker mycket om Sara Ohlssons ungdomsböcker och gillar sedan innan Lisen Adbåges sätt att teckna. Därför blev jag otroligt glad när jag såg att de gjort en bok ihop när jag kollade in vårens utgivning. En dag dök det upp ett fint paket i brevlådan som innehöll Frallan är bäst! och söta Frallan-godisar. Det gjorde mig jätteglad! Jag sträckläste boken en söndagskväll och tyckte mycket om den! 

Det här är den perfekta boken att som nybliven läsare läsa själv eller att läsa tillsammans med en vuxen om man är 4-9 år. Boken är vardagsnära med det där lilla extra. Den är rolig och lekfull samtidigt som man dras med av handlingen. Hela berättelsen utspelar sig under tävlingsdagen och jag tycker mycket om att hänga med supertrion som består av Frallan, mamma och mormor. Det händer mycket och blir aldrig tråkigt att läsa. Språket i Frallan är bäst! passar utmärkt för den tänkta läsåldern och jag kan tänka mig att den är jätterolig att läsa tillsammans. Dessutom är illustrationerna väldigt fina! Om jag skulle säga något som skulle kunna förbättras är det att jag saknade något lite mer allvarligt och att handlingen var väldigt lik till exempel Lisbet och Sambakungen som jag förövrigt också älskar. Men i sin helhet är Frallan är bäst! en väldigt bra bok!

Du som gillar Loranga, Mazarin och Dartanjang eller Lisbet och Sambakungen borde verkligen läsa den här boken. Jag rekommenderar den varmt och längtar efter nästa bok om Frallan! Jag ger Frallan är bäst! av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge 4 av 5 ugglor!


söndag 18 mars 2018

Afterserien - en summering

När jag var på klassresa i Visby innan sommaren köpte jag När vi möttes av Anna Todd som är den första boken i Afterserien. Jag började läsa boken på vägen hem och tyckte mycket om den. Boken handlar om Tessa som börjar sitt första år på collage. Hon älskar att läsa, pluggar mycket och har ett stort kontrollbehov. Första dagen på college träffar hon sin rumskamrat Steph som är hennes raka motsats, en tjej som festar mycket och har kroppen tatueringar och piercingar. Tessa möter även Steps lika vulgära kompisar, bland dem finns Hardin. Trots att Tessa där hemma har en perfekt pojkvän dras hon till Hardin. Jag tyckte verkligen om boken, under tiden jag läste den var jag helt fast och hade svårt att släppa boken. Det är en väldigt känslofylld bok som verkligen tog tag i hjärtat. 

Efter att ha gillat den första boken köpte jag de resterande delarna i serien och dem har jag läst lite då och då fram tills nu. Böckerna är riktiga tegelstenar, men de består av korta kapitel och går ändå snabbt att läsa. Anna Todd började sin författarkarriär på Wattpad där hon publicerade sin fanfiction om One Direction. De olika berättelserna har resulterat i de fyra böckerna i serien After, När vi möttes, När vi tvekade, När vi föll och För evigt. Jag visste inte till en början att böckerna var fanfiction på One Direction, men tydligen ska Hardin vara Harry Styles och de andra karaktärerna i boken ska också ha anknytning till gruppen. Det är säkert jätteroligt att läsa de här böckerna om man gillar One Direction, men jag som inte är ett så stort fan av dem tyckte också om böckerna. De har en bra handling och är mysiga att läsa. 

Den första boken i serien uppskattade jag verkligen, men de följande delarna gillade jag inte lika mycket. Det är absolut inga dåliga böcker men det hade räckt att bara ha läst den första boken. När vi möttes har en bra och medryckande handling, vilket är något de andra böckerna saknar. När vi tvekade och När vi föll handlar i stort sett bara om att Hardin och Tessa bråkar, gör slut, har sex och blir tillsammans igen. Dessutom känns de lite väl långa och utdragna. Böckerna hade lika gärna kunnat vara hälften så långa för det känns som mycket är onödigt. Den sista boken För evigt har en bra handling, men inte lika fängslade som den första boken. Det jag gillar med den är att den väver ihop serien på ett bra sätt. Det blir ett bra avslut och man får även läsa lite om vad som händer efter!

För att summera det hela är After en serie långa böcker om kärlek, bråk och sex som är mysig att läsa! Jag rekommenderar verkligen att läsa den första boken, men de följande delarna är inget man behöver läsa. 

torsdag 15 mars 2018

Bokreahaul - Nytt i bokhyllan #17

Mina bokreaböcker har äntligen kommit! Trots att jag inte var jätteimponerad av utbudet blev det ändå fyra stycken böcker. Jag beställde två böcker från Adlibris som tog väldigt lång tid på sig att komma och mot all förmodan hittade jag några ungdomsböcker på Akademibokhandeln. I mitt inlägg med bokreatips berättade ju jag att det inte fanns en enda ungdomsbok i Akademibokhandelns reakatalog, men i min lokala butik hade de i alla fall några, så det var ju bra! Men nu kör vi igång med vad jag köpte på bokrean. 


På Adlibris köpte jag En annan av David Levithan som var den boken som var självklart att jag skulle köpa på rean. Det är uppföljaren till Jag, En som jag läste nyligen och eftersom att jag tyckte mycket om den ville jag såklart ha den också. Den första boken handlar om en person som vaknar upp i en ny kropp varje dag och blir kär i en tjej som heter Rihannon. I uppföljaren får man läsa ur hennes perspektiv vilket ska bli väldigt intressant! Jag köpte också Björnstad på Adlibris eftersom att jag länge velat läsa något av Fredrik Backman. Pappa har tipsat mig om att läsa den och jag vet att det var någon som sa att alla gymnasieelever borde läsa den så därför tänkte jag att den kunde passa mig!

En fredag efter skolan tog jag en sväng till Akademibokhandeln och kollade in bokrean och som jag tidigare nämnde hittade jag faktisk några ungdomsböcker. Dessutom var de otroligt billiga vilket gjorde att jag slog till på två stycken. Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck var den första jag köpte. Det är en unga vuxna-bok som jag egentligen inte vet så mycket om, men jag älskar ju författarnas podd Bladen brinner och blev därför sugen på att läsa deras bok! Jag har läst andra böcker av båda författarna som jag gillar och tänker att de två tillsammans borde bli perfekt. Jag köpte även Onanisterna av Patrik Lundberg som jag inte heller vet så mycket om. Men efter att ha träffat honom på bokmässan och läst en av hans böcker vill jag läsa mer av honom! 

Det ska bli roligt att sätta tänderna i de här böckerna och jag hoppas att jag får tid för dem snart! Har du köpt något på bokrean? Berätta gärna om dina fynd i kommentarsfältet!

tisdag 13 mars 2018

Facit - konsten att skriva krönikor

Facit - konsten att skriva krönikor är skriven av Patrik Lundberg och utgiven av Natur & Kultur. Boken går att köpa på Adlibris och Bokus

Patrik Lundberg är författare och journalist. Han skriver krönikor i Aftonbladet och är expert på det. I den här boken lär han dig allt om hur du skriver en bra krönika. Boken är uppdelad i olika delar som teori, gestaltning och stalltips. Genom texter och övningar i boken får du lära dig om bland annat dramaturgi, stilistik och textredigering. 

"Nu har du min dröm i handen. Ta den i fickan. Gör den till din." Så avslutar Patrik Lundberg det tredje förordet i Facit - konsten att skriva krönikor. De tre förorden är skrivna utifrån etos, logos och patos som han berättar mer om längre fram i boken. Det är tre saker som beskriver hur skribenten framställer sig själv, använder argument och vad texten får oss att känna. Lundberg blandar sina egna förklaringar med texter där man själv kan fundera på hur författaren tänkt utifrån det man just lärt sig om. Det är ett lysande sätt att lära sig om skrivande tycker jag. Dessutom är boken fylld av övningar som man kan testa själv för att använda det man lärt sig i boken och utveckla sitt skrivande. Jag har lärt mig mycket av att läsa den här boken. Det riktigt kliade i fingrarna efter att få skriva när jag hade läst ut den. Till exempel har jag lärt mig att testa att stryka första och sista meningen i en text, använda hopningar och liknade för att förstärka något och vad etos, patos och logos är. Facit - konsten att skriva krönikor borde alla som skriver läsa, även om man inte skriver krönikor. På baksidan står det: 
"Den här boken handlar främst inte om konsten att skriva krönikor.
Den handlar om konsten att berätta. 
Den handlar om konsten att beröra. 
Den handlar om konsten att fortsätta."

Jag och Patrik Lundberg på bokmässan. 
Facit var en av böckerna jag hade planerat att köpa på bokmässan och jag är glad att den fick följa med mig hem! Jag träffade också Patrik där och fick den signerad, vilket var roligt. Det tog ett tag innan boken blev läst, men jag uppskattade den verkligen. Förutom alla fantastiska tips och bra innehåll är det en väldigt snygg bok. Den har ett fint omslag i form av en text som håller på att bli redigerad och ett stilrent utseende även inuti boken. Det finns små tips-rutor, listor, bilder och liknade som gör läsningen rolig. Dessutom uppskattar jag att boken även innehåller tips från andra författare och skribenter. Det är roligt att läsa deras tankar om skrivande kopplat till det man precis lärt sig av Patrik. Olika krönikor som Patrik Lundberg har skrivit finns lite här och var i boken. Han kommenterar sina egna texter och berättar hur han tänkt och vad han hade kunnat förbättra. Han visar också vilka tecken han använder när han redigerar en text och visar ett exempel på hur det kan se ut. Att alla texter inte är helt perfekta från början gör också mig lugn! Patrik som är otroligt duktig på skrivande måste även han jobba mycket med sina texter. 

Facit - konsten att skriva krönikor får självklart 5 av 5 ugglor! Det är världens bästa bok för dig som skriver fullproppad med suveräna tips och intressant lärdom om skrivande! Den rekommenderas varmt!

söndag 11 mars 2018

Vad vi pratar om när vi pratar om böcker

Jag måste verkligen slå ett slag för boktubers-programmet Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Det görs av Bokfilm och ett nytt avsnitt släpps varannan torsdag på Youtube. För dig som inte vet vad en booktuber är, är det en person som lägger upp videos om böcker på booktube. I programmet Vad vi pratar om när vi pratar om böcker har de tagit det till en ny nivå. Där möts olika sammansättningar av bokbloggare och författare och pratar om en bok de alla läst, ger boktips och pratar om böcker och läsning i allmänhet. Det är som en bokcirkel i videoformat och jätteroligt att titta på. De som medverkar i programmet är författarna Alex Haridi, Jenny Jacobsson, Peo Bengtsson och Anna Bågstam, bokbloggaren Pernilla Wellarth och booktubern Rasmus Klamas. 

Det bästa med Vad vi pratar om när vi pratar om böcker är att det är en som härlig stämning i programmen. De befinner sig i ett antikvariat och det är väldigt mysigt att titta på medan de pratar om en bok. Jag gillar också att de blandar både skönlitteratur för vuxna och ungdomsböcker i programmen och att man får massor av boktips. Alla har med sig ett par böcker som de tipsar om och det blir så personligt när de berättar om en bok de läst vilket får mig att vilja läsa många av böckerna. Ibland kommer ett bonusavsnitt och då har de pratat om bland annat skämsböcker och omslag. 

Jag längtar alltid till torsdagarna då ett nytt avsnitt släpps av Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Extra kul blir det också om man har läst boken de pratar om! Det är ett jättemysigt och bra gjort program som jag verkligen rekommenderar!

torsdag 8 mars 2018

Internationella kvinnodagen - Boktips

Idag är det internationella kvinnodagen och jag vill verkligen uppmärksamma alla fantastiska kvinnor och tjejer idag! Förra året gjorde jag ett inlägg där jag hyllade några kvinnliga författare, här kan du läsa det. Det här året tänkte jag tipsa om några böcker om tjejer, av tjejer, som handlar om coola tjejer!

Tonårstjejens dagbok av Daniela Auerbach och Lovisa Henoch är en bok fylld med dagbokstexter som tonårstjejer skrivit från 1904-2017. Så mycket igenkänning och det är otroligt roligt att läsa andras dagbokstexter. Det som jag tänker på när jag läser den här boken är att tjejer både i början av 1900-talet och nu har haft samma tankar och funderingar. Tonårstjejens dagbok är perfekt läsning för internationella kvinnodagen!

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg handlar om konstnären Berta Hanssons barndom. Det är en bildroman med många fantastiska illustrationer. Berta var en väldigt cool tjej som ville bli konstnär, vilket inte var uppskattat av hennes omgivning. Det är intressant att läsa om hur det var för kvinnor på den tiden. 


Good night stories for rebel Girls av Elena Favilli och Francesca Cavallo är den perfekta boken för alla kvinnor, tjejer, män och killar att läsa. I boken får man möta hundra fantastiska kvinnor som alla gjort något bra för världen och nått framgång. Bland annat får man läsa om Astrid Lindgren, Michelle Obama och Malala Yousafzai och den här boken är otroligt inspirerande på så många sätt!

Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter handlar om Lisbet och hennes farmor Sambakungen. Det är två coola tjejer/kvinnor som inte bryr sig om samhällets normer för hur man ska vara. Boken är dessutom otroligt rolig och underhållande och passar för både barn och vuxna. 

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren är den första boken jag tänker på när jag tänker på böcker med coola kvinnliga karaktärer. Pippi Långstrump är den häftigaste tjejen som någonsin berättats om och det är en bok som alla verkligen borde läsa!

Ha en underbar dag och berätta gärna om dina bästa boktips för internationella kvinnodagen!

onsdag 7 mars 2018

Vad händer om natten?

Redaktionell praktik söker texter som handlar om vad som händer på natten. Skriv en berättelse på max 12 000 tecken om något du drömde en natt, vad som hände när du hade svårt att sova eller en natt då du aldrig kom i säng. På något sätt måste texten vara kopplad till temat natt och resultatet av utvalda bidrag kommer att bli en bok. Den publiceras i maj och kommer att finnas på flera av Sveriges största bibliotek. Jag har skickat in mitt bidrag, gör det du också! Sista inlämningsdagen är 13 mars. 



tisdag 6 mars 2018

Att lägga ifrån sig böcker

En sak jag har funderat på den senaste tiden är att lägga ifrån sig böcker. Jag har haft väldigt många böcker i min läshög och när jag har läst en bok jag inte riktigt gillat har det känts onödigt att läsa den när jag har så många andra att läsa. Om det är en helt okej bok som jag läser, läser jag oftast ut den, men om jag inte gillar boken jag läser eller hellre vill läsa något annat lägger jag ifrån mig boken. Läsningen ska ju vara lustfylld och rolig och om man läser en bok som man inte gillar blir det ju inte så roligt. Jag tycker att jag har blivit bättre på att lägga ifrån mig böcker nu än vad jag var förut. Jag brukar tänka att jag ska längta, åtminstone lite, till at få fortsätta läsa boken. Det ska kännas roligt att få fortsätta läsa en bok och inte kännas som ett måste. Om jag läser en bok som jag inte längtar efter att fortsätta läsa läser jag mycket mindre än vad jag brukar göra och då burkar det ofta vara dags att lägga ifrån sig boken. Men samtidigt, om boken är ett recensionsexemplar känns det som att jag måste läsa färdigt boken. Ibland gör jag det, men ibland lägger jag den ifrån mig. Livet är faktiskt för kort för att läsa böcker man inte vill läsa. 

Men hur många sidor ska man ge en bok då? 20, 50, eller kanske 100? Har man inte fastnat för en bok i början kommer man säkert inte göra det sedan heller. Men boken kan ju faktisk bli bättre. Det är svårt det här. Jag har försökt att läsa det jag vill läsa på senaste tiden och inte tvinga mig till att läsa något jag inte vill läsa. Det är nog bra att ha i bakhuvudet att läsning ska vara något roligt och inte ett måste!

Hur tänker du? Lägger du ifrån dig en bok om du inte fastnar för den? Hur många sidor ska man ge en bok? Eller ska man fortsätta läsa även fast man inte gillar boken?

söndag 4 mars 2018

Vecka 9

Veckan efter sportlovet har varit väldigt bra! Jag har förutom att ha varit i skolan gjort många roliga saker. Det har varit skönt att inte ha så mycket i skolan så att jag har kunnat göra andra saker än skolarbete på min fritid. Jag har hunnit läsa en hel del, bland annat har jag läst För evigt som är sista delen i Afterserien av Anna Todd. Den siktar jag på att läsa ut idag och då har jag alltså läst klart hela serien! Jag tänkte skriva ett inlägg om hela serien. Vi läser också mycket i skolan just nu. Under veckan har jag på svenskan läst flera noveller av Guy de Mapassant, Hjalmar Söderberg och Edgar Allan Poe vilka jag har uppskattar mycket mer än jag trodde att jag skulle göra. På engelskan läser jag The perks of being a wallflower som jag vet att många har gillat. Hittills tycker jag att den är helt okej, det händer inte så mycket, men det är en bra bok. Nu under helgen har jag även läst Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson som är ett seriealbum och jag gillar den! 

På väg till bion i det kalla 
vädret!
I måndags var vi på bio med min bokcirkel. Vi såg Every day som är filmatiseringen av Jag, En av David Levithan. Filmen var väldigt bra tycker jag! Jag tyckte mer om boken, men filmen var bra gjort och jag gillade den. Den följde bokens handling väldigt bra och hade bra skådespelare. Jag rekommenderar er verkligen att läsa boken och sedan se filmen! Det är verkligen en bra bok och film att diskutera eftersom att den har en så annorlunda handling! Nästa vecka ska vi prata om den med bokcirkeln och det ska bli intressant!

Bokrean började ju i tisdags och jag har fyndat två böcker från Adlibris och två från Akademibokhandeln som ska bli roliga att läsa! Vilka böcker det är får ni inte veta än för jag tänkte göra ett separat inlägg om de böcker jag köpt på bokrean!

I onsdags fick jag hem ett jättefint bokpaket från Lilla piratförlaget! Den innehöll Frallan är bäst! av Sara Ohlsson och Lisen AdBåge och jättefina Frallan-godisar. Den tänkte jag läsa efter jag har läst ut För evigt och det ska bli jätteroligt! Den verkar jättebra!


Efter skolan i fredags gick jag och min kompis Sara på premiären av Hagby films nya film Apokalyps Eskilstuna. Haby film består av flera barn och ungdomar som från Alvin Wedstedts initiativ gör olika filmer. Bland annat de uppmärksammade PAX-filmerna som jag skrivit om förut. Apokalyps Eskilstuna är en film i tre delar som handlar om ett Eskilstuna som är nästintill övergiven efter en apokalyps. Man får följa Philip som är en av de kvarlevande och han stöter på Jessica. De försöker överleva tillsammans och blir jagade av zombies. Filmen utspelar sig på olika platser som biblioteket, Ica Nyfors och Fristadstorget vilket är väldigt roligt att se. På premiären bjöds det på popcorn och filmvisning och man fick även ställa frågor till filmskaparna. Filmerna var väldigt bra och välgjorda och det var intressant att höra hur de gått till när de gjort dem!


Nu är det helg och jag har haft en lugn helg med träning, läsning, skrivande, lite pluggande och sökande av sommarjobb! Det har varit en rolig vecka fylld med roliga aktiviteter. 

torsdag 1 mars 2018

Läst i februari

För mig har februari bestått av skolarbete, Stockholmsbesök, sommarjobbssökande och sportlov. Men jag har läst en hel del också! Jag hade tänkt att göra det här inlägget med månadssumeringen lite annorlunda från hur jag brukar göra. Många andra bokbloggare skriver de här inläggen i punktform eller vad man ska kalla det, medan jag brukar skriva i löpande text. Idag tänkte jag testa ett mellanting, ungefär som Sofia gjorde sitt inlägg. Vi kör igång med vad jag läste under februari!

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman lånade jag på skolbiblioteket för att ha något att läsa på rasten. Det är typ en novell skulle jag kalla det och jag tänkte att den var lagom att läsa på rasterna. Jag vill läsa mer av Fredrik Backman och tänker att hans noveller kan vara en bra början, jag har ju läst Ditt livs affär som också är en novell. Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om Och varje morgon blir vägen hem längre och längre. Den var fin och så men inget som jag minns som en wow-upplevelse. 

Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum läste jag därefter. Den har funnit med på min vill-läsa-lista länge och sedan jag köpte den i höstas har den legat länge och väntat på att bli läst. Men nu läste jag äntligen den och jag tyckte mycket om den! En fin ungdomsbok med en intressant handling! 

Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag av Moa Eriksson Sandberg fick jag som ett pressutskick från Rabén & Sjögren och eftersom att det bara var några dagar innan alla hjärtans dag läste jag den direkt. Ingen bok som jag verkligen tyckte om, men jag tror att det är perfekt läsning för de som är lite yngre än mig!

Jag, En av David Levithan läste jag för några år sedan, men jag avslutade aldrig boken eftersom att jag inte tyckte den var så bra. Men nu skulle vi läsa den till min bokcirkel så jag gav den en ny chans. Och jag tyckte jättemycket om den. Boken handlar om en person som vaknar upp i en ny kropp varje dag och det är väldigt intressant att läsa om det!

Damaskus Sölvesborg av Ulf Nilsson är en bok jag fick när jag vann en tävling för ett tag sedan och den har legat länge i läshögen. Jag hade inte så höga förväntningar på boken, men jag tyckte den var bra. Det var en intressant handling och den väckte många spännande tankar. 

Tonårstjejens dagbok av Daniela Auerbach och Lovisa Henoch är en bok fylld med dagbokstexter som tonårstjejer skrivit mellan 1904-2017. En väldigt rolig bok att läsa som jag kunde känna igen mig i. Det var roligt att läsa andras dagbokstexter!

Draken med de röda ögonen av Astrid Lindgren var en av få böcker av henne som jag inte kände igen, så den var jag tvungen att läsa. En fin liten saga om några barn som har en drake. 

Facit - Konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg köpte jag på bokmässan och äntligen läste jag den nu. Den handlar om att skriva krönikor och ger många bra tips!

En rumpa att dö för av Nina E. Gröntvedt var de sista boken jag läste under februari. Den var helt okej, men kändes som att den borde passa bättre för lit yngre barn. Det är en ungdomsbok som handlar om en 15-åring, men huvudkaraktären känns på många sätt mycket yngre. 

Jag lyssnade också på några ljudböcker via Biblio. Det övergivna barnhemmet av Erika Svernström, Kär eller magsjuk av Katarina von Bredow och Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten av Erika Svernström. Tre ganska korta böcker som gick ganska snabbt att lyssna på!

Jag är verkligen nöjd med min läsning och hoppas på att mitt läsflow håller i sig! Just nu läser jag sista delen i After-serien För evigt av Anna Todd som jag ska fortsätta med under mars. Efter det kanske jag bryter av med någon kortare bok innan jag hade tänkt att läsa Harry Potter och Fenixorden som jag länge velat läsa, men som bara blivit uppskjuten. Sedan är jag också sugen på Fandom av Anna Day och kanske läser jag också Jag är Malala som ligger i min läshög! Det blir nog en bra läsmånad! 

En bild på min skola i snö får illustrera februari.