tisdag 30 juni 2020

Discokungen

Discokungen är den andra delen i Sara H. Olssons serie om den fiktiva staden Tradviken. Den tidigare boken heter Sjöbodsblues och där fick vi lära känna Ellen, Tess, Birgitta och Signe som nu har dött. 

Tess trivs bra i Tradviken och har inga planer på att flytta därifrån trots att alla hennes kompisar från gymnasiet gjort det. När Tess stöter på Johannes som hon alltid tyckt varit lite töntig får hon en ny bild av honom och börjar fundera på om de två skulle kunna bli ett par. Johannes ska vara med i ett frågeprogram i tv och det får även fler att få upp sina ögon för honom. Samtidigt måste Tess samla in pengar för att affärskvinnan Christa inte ska förstöra Tradviken. Tillsammans med Ellen som är tillbaka på besök i den lilla staden och Birgitta som fortfarande har svårt att ta sig utanför sitt hus gör hon allt för Tradviken bästa. 

Det jag gillar mest med Sara H. Olssons böcker är att få lära känna olika typer av karaktärer. I Discokungen får jag äntligen återse Ellen, Tess och Birgitta och likt Tess saknar jag Signe. Karaktärerna är väldigt olika varandra men de passar bra ihop ändå och har fina relationer till varandra. De hjälper varandra och vill alltid göra det bästa för den lilla staden de bor i. 

Discokungen är en mysig och lättillgänglig feelgood som är underhållande att läsa. Men jag kände att jag aldrig riktigt kom in i historien. Kanske gjorde jag inte boken rättvisa genom att läsa den samtidigt som en annan bok då det kan ha bidragit till att jag inte riktigt kom in i boken. Men jag tyckte inte heller att berättelsen engagerade riktigt, jag hade velat läsa mer om karaktärerna och deras relationer snarare än deras kämpande för Tradvikens framtid.  Eftersom jag gillade den första boken Sjöbodsblues mycket kanske jag också hade för stora förväntningar på boken. Jag hoppas att Discokungen bara var en liten svacka och att den tredje boken i serien kommer vara lika bra som den första. 

Titel: Discokungen
Författare: Sara H. Olsson
Förlag: Bokfabriken
Åldersgrupp: vuxna, men passar från ca 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 28 juni 2020

Min bullet journal april-juni

En bullet journal är anteckningsbok med prickade sidor som många använder för att rita upp sin egen kalender och hålla koll på olika saker i. Jag har min bullet journal som en läsdagbok där jag gör ett tema för varje månad och skriver upp böckerna jag läser. Idag tänkte jag visa hur min bullet journal sett ut under april, maj och juni. 

I april gjorde jag ett tema i blått, lila och rosarött där jag ritade någon form av blommor eller fjädrar. På det första uppslaget skrev jag citatet ”Books are a uniquely portable magic”. I slutet av månaden skrev jag Pippi Långstrump-citatet ”Det har jag aldrig provat så det klarar jag helt säkert”. 





I maj valde jag att rita ljusrosa blommor och skriva citatet ”Every heart has a story to tell”. Boxarna där jag skrivit upp böckerna jag läst under maj valde jag att göra lite rundade och dekorerade dem med en rosa kant. 




Sedan gjorde jag en sida där jag skrivit upp de böcker ur sommarens utgivning som jag vill läsa. När jag läst en av böckerna sätter jag ett kryss bredvid titeln. 


Jag gjorde ett uppslag med en sida med min TBR (to be read), alltså böcker jag har hemma och ska läsa. jag sätter ett kryss bredvid när jag har läst boken. På sidan bredvid har jag skrivit upp böcker jag vill läsa i sommar. 


I juni ville jag ha ett somrigt uppslag och det fick bli ett tema med citroner, apelsiner och limefrukter. Jag skrev också citatet ”Reading makes the soul smile”. Även i juni valde jag att göra lite rundade boxar där jag skrev upp böckerna jag läst. Jag dekorerade dem med gult, oranget oh ljusgrönt vilket jag tyckte blev en snygg effekt. 



Det var min bullet journal i april, maj och juni! 

torsdag 25 juni 2020

Bergtagen

Camilla Sten har tidigare bland annat skrivit Havsfolket-trilogin tillsammans med sin mamma Viveca Sten och vuxenboken Staden. Nu har hon kommit ut med Bergtagen den första delen av tre i böckerna för ungdomar om den fiktiva staden Järvhöga. 

I Järvhöga är det allmänt känt att unga män då och då går ut i skogen och försvinner. Det är bara så det är i Järvhöga. Det finns för mycket skog och för få människor och då händer sådana saker ibland. När en elev från Järvhöga läroverk försvinner spårlöst börjar de söka efter honom. Julia går inte på läroverket men hon blir ändå nyfiken på vad som kan ha hänt. Tillsammans med Emil som var rumskamrat med Markus, eleven som försvunnit börjar hon nysta i fallet. Det verkar som att Järvhögas historia av försvunna människor också har med Markus försvinnande att göra. 

Bergtagen är en spännande ungdomsbok som blandar ett spännande mysterium med vardagen i en småstad. Vi får lära känna Julia som bor med sin mamma som nu mår bra men inte alltid gjort det. När Julia inte jobbar på ortens hotell spenderar hon nästan all sin tid med sin bästa kompis Astrid. Bokens andra huvudkaraktär är Emil som går på Järvhöga läroverk och har bott i samma rum som Markus, killen som försvunnit. Julia och Emil lär känna varandra när de försöker ta reda på vad som hänt med Markus. Berättelsen i nutid varvas också med tillbakablickar till 1966. I början förstod jag inte riktigt varför tillbakablickarna var med men ju längre in i berättelsen man kommer desto mer vävs nutid och dåtid ihop. 

Karaktärerna är väldigt verklighetstrogna, de känns som riktiga människor man som läsare lär känna. Jag tycker också att berättelsen känns trovärdig. Det är en riktigt spännande bok och att det känns så verklighetstroget gör att det blir en krypande och kuslig spänning. Camilla Sten målar upp mörka vinterskogar där personer försvinner och det gör att det blir en kuslig stämning. Jag tyckte den var lite obehaglig och läskig ibland, därför tog det ganska lång tid för mig att ta mig igenom boken. Jag varvade den med att läsa en mysig feelgood bok för att det inte skulle bli för mycket med det läskiga. Men när jag kom in i boken och hade läst en bit var det mest spännande och boken hade mig i sitt grepp. 

Bergtagen är intressant uppbyggd med att den börjar med en spännande prolog och sedan räknas det ner till något som ska hända. "Sjutton dagar kvar" börjar det med och sedan fortsätter det att räkna ner. Camilla Sten lyckas med att göra berättelsen spännande från början till slut. Hon lägger ut ledtrådar vart efter i berättelsen och binder ihop de olika tidsperspektiven på ett bra sätt. Bergtagen är som sagt första delen i en trilogi och jag ser verkligen fram emot att läsa de kommande delarna. Övernaturliga böcker för ungdomar finns det inte så många av och det är roligt att den svenska ungdomsböckerna får ett tillskott av detta slag signerat Camilla Sten. 

Titel: Bergtagen
Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 23 juni 2020

Säg nåt då!

Jag har tidigare läst och gillat boken Inte som du som Ida Ömalm Ronvall skrev tillsammans med Johanna Schreiber. Nu har hon släppt en egen bok, Säg nåt då!, även det en riktigt bra ungdomsbok!

Säg nåt då! handlar om Adrian som aldrig riktigt känt sig hemma i skolan. Men som tur är har han alltid haft sin bästa kompis Emma vid sin sida. Men en dag när Emma är hemma hos Adrian beter hon sig lite konstigt. Hon berättar att hon inte vill att de ska umgås så mycket längre, varken i skolan eller hemma. Det gör att Adrian blir alldeles ensam. På läslovet åker Adrian och hälsar på sin morfar i Luleå. Han säger att det är för att han vill hinna spendera tid med sin morfar innan han också dör som hans mormor nyss gjort. Men egentligen har han ingen att vara med hemma under lovet. I Luleå träffar Adrian Vega, en tjej som inte vet någonting om hur Adrian är hemma och som faktiskt verkar gilla honom. 

Det här är en väldigt fin ungdomsbok som jag tyckte mer och mer om ju längre in i boken jag kom. Till en början kändes berättelsen väldigt sorgsen och jag tyckte så synd om Adrian. Han är så ensam och har ingen att prata med. Det är fint att en ensam kille får ta plats i en bok, jag har inte läst så många böcker om en sådan typ av karaktär innan. De flesta ungdomsböcker jag läser har tjejer i huvudrollen och när det handlar om killar är det ofta en annan typ av kille som tar lite mer plats. Överlag är karaktärerna i den här boken och relationerna det jag gillar mest med den. Jag gillar att läsa om hur Adrian och hans morfar får en allt närmare relation till varandra. Vega är också en intressant karaktär. Hon är glad, spontan och modig vilket är tvärtemot vad Adrian är och kanske är det som gör att de passar så bra ihop. 

Delen då Adrian är i Luleå och lär känna Vega är den bästa delen i boken, enligt mig. Där börjar det sorgsna hos Adrian att luckras upp och berättelsen blommar ut. Dock tyckte jag att inkörsporten till den delen av boken var lite för lång. Boken börjar i slutet av sommarlovet när Adrian ska börja nian och sträcker sig en bra bit in på hösten. Kanske var tanken att etablera Adrian och Emmas kompisrelation som i början går i graven för att det sedan skulle göra att Adrian oroar sig för vad Vega ska tycka om den han egentligen är hemma. Att han är ensam och inte har några kompisar. Men jag hade önskat att författaren valt antigen kompis-spåret med Emma eller kärleks-spåret med Vega för båda dem berättelserna hade kunnat få ta mer plats. Nu skulle båda historierna rymmas i en bok. 

Säg nåt då! är en fin berättelse om det svåra och enkla i livet. Jag gillade verkligen karaktärerna och sättet boken var skriven på. Speciellt gillar jag den delen av boken då Adrian är i Luleå och träffar Vega och hade önskat att den delen fått mer plats. Det är trots allt en bra och välskriven ungdomsbok som jag absolut skulle rekommendera!

Titel: Säg nåt då!
Författare: Ida Ömalm Ronvall 
Förlag: B. Wahlströms '
Åldersgrupp: från ca 12 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 20 juni 2020

Ljusklotets mysterium

I augusti förra året debuterade Tobias Söderlund med Prästgårdens hemlighet, den första delen i trilogin Spökkameran om Vanessa som har en märklig kamera som kan filma spöken. Det var en av de läskigaste böckerna jag läst! Nu har den fristående uppföljaren Ljusklotets mysterium kommit och självklart ville jag läsa den! 

Boken utspelar sig kring nyår då Vanessa och hennes pappa ska åka med Martins familj till Gotland. De ska bo på Katthamra gård som sägs vara hemsökt så Vanessas plan är att filma några fler spöken och lägga upp på Youtube. Dessutom ska Abbe som nu är Vanessas pojkvän följa med. Men tiden på Gotland blir mycket läskigare än vad Vanessa trott. I Martebo får de syn på ett stort ljusklot och med det försvinner Martins lillebror spårlöst. De måste ta reda på vad som har hänt och kanske kan Vanessas kamera hjälpa dem. 

Likt Prästgårdens hemlighet utspelar sig Ljusklotets mysterium på en verklig plats. Den första boken utspelar sig på Borgvattnets prästgård där det sägs spöka och i Ljusklotets mysterium har det övernaturliga att göra med Marteboljuset som kan ses på Gotland. Att veta att det finns människor som har upplevt de övernaturliga elementen i böckerna ännu läskigare och att det känns mer verklighetstroget. 

Ljusklotets mysterium är spännande från början till slut. Det händer saker hela tiden som gör att jag alltid vill fortsätta läsa. Berättelsen kommer igång direkt och jag dras med i en spännande berättelse. Men Tobias Söderlund beskriver likväl övernaturliga händelser som vardagliga känslor på ett bra sätt. Förutom att det handlar om spöken och mysterier får vi i boken lära känna Vanessa, Martin och Abbe ytterligare. Det handlar om relationer, vänskap, kärlek och svartsjuka. 

Målgruppen för böckerna om Vanessa och hennes spökkamera är barn 9-12 år och jag tror verkligen att de här böckerna skulle kunna fånga många läsare i den åldern. De är spännande, händelserika och rejält läskiga. Dessutom beskriver de på ett bra sätt hur det är att vara barn idag vilket gör att det går att känna igen sig i boken. Vanessa har en youtubekanal där hon lägger upp videos och boken innehåller även andra samtidsmarkörer. 

Letar du efter en spännande bok att sätta i händerna på ett barn i 9-12 års åldern skulle jag verkligen rekommendera Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium. De passar perfekt för barn som gillar Ingelin Angerborns och Kristina Ohlssons böcker. I höst kommer den tredje och sista delen i serien om Vanessa och hennes spökkamera. Den ser jag verkligen fram emot!

Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 17 juni 2020

Studenten, sommar och sommarläsning

I lördags tog jag studenten! Det var en fantastisk dag på många sätt. Vi hade champagnefrukost med klassen på morgonen sen åkte vi till skolan där vi blev fotograferade och fick hoppa på ett flak som stod utställt på skolgården under en låt. De hade också lagt ut några höbalar på skolgården där man fick ”gå på bal”. Min skola hade ordnat det så att varje avgångsklass fick två timmar på skolan under dagen så att alla skulle få komma dit och ha en student och ett utspring. Vi hade ett mingel där vi fick se några olika filmer som lärarna och rektorerna hade gjort. Där fick vi också våra betyg och det var stipendieutdelning. Jag fick ett stipendium från Humanistiska förbundet vilket var superkul! Sedan fick vi titta ut genom fönstret till skolgården där två anhöriga till varje elev fick stå. Våran klass var så stor att de delat upp den i två och vi sprang ut åt olika håll. På det sättet kunde de se till att det inte samlades fler än 50 personer på samma ställe. Efter utspringet började jag och mina föräldrar gå hemåt och på vägen hem mötte mina släktingar upp och vi gick som i en parad hem för att ha mottagning. Det blev en lång och rolig dag! Jag är verkligen glad att min skola ordnade en så bra student trots omständigheterna. Det gick så fort bara och det kändes inte som att jag hann ta in allt som hände. Men nu har det gått några dagar och jag har hunnit smälta studentdagen men jag tror inte riktigt att jag har förstått än att jag aldrig mer kommer att gå i gymnasiet igen. 

Motiveringen för stipendiet.


Nu är det i alla fall sommar på riktigt. Jag fick ett jobb men tyvärr var alla deras arrangemang inställda i sommar på grund av Corona men jag får jobba där i höst vilket är tur. Så i sommar är planen att fokusera på mitt körkort innan jag börjar plugga på högskolan i höst. Jag har sökt språk- och kommunikationsprogrammet på Mälardalens högskola och i juli får jag se om jag kommer in. Men i sommar ska jag förstås också läsa mycket. Läsningen har kommit lite i andra hand nu de senaste veckorna när jag haft mycket annat att fokusera på. Men nu när jag har mycket tid ska jag försöka läsa mer! Jag har en hel hög med recensionsexemplar och lite andra böcker jag är sugen på att läsa. Sedan gjorde jag också en lista i min buller journal på några andra böcker jag vill läsa sommar. Jag får se om jag hinner med alla böcker. Sommaren är en bra tid att försöka hinna läsa ikapp de böckerna som kommit ut tidigare under året och böcker jag fått hem men inte hunnit läsa ännu. Jag vill också försöka läsa några böcker på engelska under sommaren men jag vet inte riktigt vilka. Två böcker på engelska jag är sugen på är serieboken Heartstopper och boken Pages and co så det kanske blir någon av dem. Men har någon av er något bra tips på en bok på engelska som inte är för svårläst får ni gärna lämna en kommentar. Berätta gärna vad ni ska läsa under sommaren också! 


tisdag 9 juni 2020

Tips på bilderböcker och pekböcker

Den senaste tiden har jag fått hem några nya bilderböcker och pekböcker från Rabén & Sjögren som jag läst och gillat. Perfekt om man vill ha några nya böcker att läsa för de allra yngsta barnen. 

Barbro Lindgren är en favoritförfattare för många och nu har hon kommit med en ny bilderbok som är illustrerad av Charlotte Ramel. Boken heter Hajbarnet och handlar om ett hajbarn och en hajmamma som simmar i ett hav. Hajbarnet vill upptäcka nya saker och simmar ifrån sin mamma. Den vill leka med andra fiskar men de andra fiskarna är rädda för hajbarnet och snart börjar det bli obehagligt att vara ifrån sin mamma. Barbro Lindgren skriver på ett sätt som gör att man som läsare verkligen förstår hajbarnets känslor. Det handlar om fördomar, nyfikenhet och lekfullhet. Detta är något som skildras även i bilderna. Text och illustrationer flyter ihop till en sammanhängande berättelse samtidigt som det finns fler saker att upptäcka i bilderna. En riktigt fin bilderbok som passar för barn 3-6 år. 

Peter Kvist och Astrid Tolke har tillsammans skapat bilderboken Nella har inte tid att gå och lägga sig. Det är Peter Kvists debutbok och illustrationerna är gjorda av Astrid Tolke som har gjort flera bilderböcker tidigare. Boken handlar om Nella som ska gå och lägga sig men det vill hon inte. Hennes docka Lina har ju fastnat i ett brinnande hus och Nella är en brandman måste rädda henne. Eller kanske är hon en prinsessa eller en elefant. Nella har inte tid att gå och lägga sig är en perfekt bok att läsa vid läggdags och jag tror att den kan passa många barn men även vuxna. Fantasi flyter ihop med verklighet i både texter och bilderna vilket gör det roligt att läsa boken. Att göra sig redo för att gå och lägga sig blir till ett äventyr. Det finns många detaljer i illustrationerna som riktar sig både till barnet och den vuxna läsare vilket gör att boken passar bra för alla åldrar. 

För barn som är ännu yngre, 0-3 år, vill jag rekommendera två nya pekböcker från Rabén & Sjögren. Det är Blinka lilla stjärna och En elefant balanserade som båda är illustrerade av Ellen Ekman. Ellen Ekman är illustratör och serietecknare som ritar serien Lilla Berlin och även gjort flera bilderböcker. Nu har hon skapat pekböcker av de här två populära sångerna. Båda är fint illustrerade på ett sätt som passar bra för väldigt små barn, det är söta elefanter och stjärnor. Jag gillar främst illustrationerna i Blinka lilla stjärna som visar en stjärnhimmel, de är otroligt fina. Även bilderna på de olika elefanterna i En elefant balanserade är bra gjorda. Jag gillar verkligen de olika detaljerna på elefanterna som en  partyhatt, badmössa eller ett par glasögon. 


Hoppas ni fått några tips på böcker att läsa för barn 0-6 år! Tack Rabén & Sjögren för att jag fått läsa böckerna!

torsdag 4 juni 2020

Läst i maj

Sommaren är här på riktigt nu och om lite mer än en vecka tar jag studenten! Jag är klar med allt skolarbete och dagarna går till att förbereda inför studenten och ligga i solen och läsa. Idag tänkte jag berätta vilka böcker jag läste i maj. 

I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin började jag månaden med. I den fick jag lära känna Silas och läsa om kärlek, vänskap och mobbning. En fin bok för mellanåldern som min lillebror fick läsa efter mig!

Dillstaligan - Konstkuppen och Dillstaligan - Juvelkuppen av Jens Lapidus och Gustaf Lord är de två första böckerna i serien om den snälla tjuvligan som försöker ställa saker till rätta. Under månaden tävlade jag också ut den här på bloggen!

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem är en bok för barn 6-9 år som handlar om att vara ickebinär. En bok som kan ge ökad förståelse och kunskap och som dessutom innehåller fina karaktärer och en fin berättelse. 

Nappresan eller när Ester slutade med napp av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård är en fint illustrerad bilderbok som handlar om att sluta med napp. Jag fastnade framförallt för bilderna och tror att den kan uppskattas av många barn. 

Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodbok som handlar om Linnea och Jakob som möts på ett bröllop. Linnea får sedan reda på att hon är gravid och de bestämmer sig för att spendera sommaren ihop för att se om de ska behålla barnet eller inte. En riktigt somrig feelgood som jag hela tiden ville fortsätta lyssna på. Rekommenderas!

Om dem vänder sig mot oss av Fatimah Ashgar är en diktsamling som jag läste i maj. Den handlar om rasism och har ett viktigt budskap. Dock fastnade jag tyvärr inte för den helt. 

Pippiperspektiv är en samling texter och illustrationer som gavs ut i samband med Pippis 75-årsjubileum. Många intressanta texter och nya lärdomar fick jag genom boken. Jag har också skrivit om den under min Pippi-vecka. 

Pippi på rymmen av Astrid Lindgren och Fabian Göranson kom även den ut i samband med Pippis födelsedag. Det är en seriebok som man hade chans att vinna under Pippi-veckan i mitt Pippi-quiz. 

Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund är andra delen i den spännande serien om Vanessa och hennes spökkamera. Den var väldigt spännande och jag gillar att det övernaturliga även blandas med vardagliga tankar och problem. Recension kommer snart!

Nella har inte tid att gå och lägga sig av Peter Kvist och Astrid Tolke är en ny bilderbok som jag läste i maj. Den handlar om lek och fantasi och att inte vilja gå och lägga sig. 

Hajbarnet av Barbro Lindgren och Charlotte Ramel är även det en fin bilderbok. Den handlar om ett hajbarn som simmar bort från sin mamma för att få leka med andra fiskar men alla blir rädda för hajbarnet. 

Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall är en ungdomsbok som jag gillade. Jag lyssnade på den som ljudbok och gillade verkligen karaktärerna. Boken handlar om Adrian vars enda kompis Emma inte vill vara med honom längre. Snart kommer en recension!

Sommaren jag blev vacker av Jenny Han bokcirklade jag digitalt med Lexie som har bloggen Tusen sidor. Det var en fin och somrig bok som tyvärr inte levde upp till mina förväntningar. Det kändes inte som att man fick lära känna karaktärerna tillräckligt och i början var den lite långdragen. 

Nu är det alltså juni och jag har massor av böcker jag vill läsa! Snart kommer jag att skriva ett inlägg där jag berättar om några böcker jag vill läsa i sommar.


måndag 1 juni 2020

Pippi 75 år: Avslut och vinnaren i Pippi-quizet

Nu har det blivit dags att avsluta Pippi-veckan som jag har haft för att fira Pippis 75-årsdag. Det har varit en rolig vecka fylld av boktips och Pippi-inlägg här på bloggen. Under veckan har jag också haft en Pippi-quiz där de deltagande har haft chansen att vinna boken Pippi på rymmen av Astrid Lindgren och Fabian Göranson. Det var många deltagande och flera stycken som hade alla rätt. Idag hade jag tänkt att berätta svaren på frågorna och också avslöja vem som vann! Nedan är frågorna och svaren: 

Till 75-årsjubileet av Pippi Långstrump släpptes serieboken "Pippi på rymmen" som är illustrerad av Fabian Göranson. Vilket år skrev Astrid Lindgren filmmanuset till berättelsens filmatisering?
Rätt svar är 1970.

Pippis bästa kompisar är Tommy och Annika, vad heter de i efternamn?
Rätt svar är Settergren. 

Astrid Lindgren gav berättelsen om Pippi Långstrump till sin dotter Karin i 10-årspresent. Vilket datum var det?
Rätt svar är 21/5. Det var år 1944 och man brukar säga att Karins födelsedag också är Pippis. Den här frågan räknade jag dock bort då jag skulle gå in och ändra en sak i den och då råkade alla svar på den frågan försvinna så det kändes mest rättvist att räkna bort svaren på den frågan. 

Vem var det som illustrerade de svenska utgåvorna av Pippi-böckerna?
Rätt svar är Ingrid Vang Nyman. 

Till hur många språk är Pippi översatt? 
Rätt svar är 77.


Vad får Pippi i födelsedagspresent i boken "Pippi firar födelsedag"?
Rätt svar är en speldosa. 

I samband med Pippis 75-årsdag har Astrid Lindgren AB och Rädda barnen startat initiativet "Pippi of Today". Vad stöttar dem?
Rätt svar är flickor på flykt. För vissa sålda böcker skänker dem pengar till detta och man kan också köpa ett Pippi-armband och andra superfina Pippi-produkter om man vill bidra till detta.

Varför rymmer Pippi, Tommy och Annika hemifrån i boken och filmen "Pippi på rymmen"?
Rätt svar är för att Tommy och Annika inte vill rensa i jordgubbslandet.

Vilket förlag refuserade "Pippi Långstrump"?
Rätt svar är Bonniers. 

Vad är Pippis fullständiga namn?
Rätt svar är Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. 

Hela 6 personer hade alla rätt vilket är väldigt imponerande! Jag lottade mellan de med alla rätt och vinnaren blev Katarina Janicijevic! Stort grattis! Tack till alla som var med och tävlade och som läst mina inlägg under veckan!