tisdag 18 augusti 2020

Jenny Hans sommarserie

 Jag har tidigare läst och älskat Jenny Hans trilogi om Lara Jean som börjar med boken Till alla killar jag har gillat. Det är den perfekta ungdomstrilogin fylld av mys med systrar, bakning, kärlek och high school-känsla. Därför blev jag superglad när jag såg att Lavender Lit skulle ge ut nyutgåvor av Jenny Hans första trilogi, sommarserien om Belly, Jeremiah och Conrad i Cousins. Böckerna har tidigare getts ut på svenska av B. Wahlströms men de här nya utgåvorna på Lavender Lit har en given plats i min bokhylla tack vare de otroligt vackra omslagen!

Sommarserien handlar om Belly som spenderat varje sommar i sommarhuset i Cousins tillsammans med sin mamma, storebror Steven, mammans bästa kompis Susannah och hennes söner Jeremiah och Conrad. Belly har alltid varit som en lillasyster och sett upp till killarna. Jeremiah var hennes första kyss och Conrad hennes första kärlek. Hon har alltid vetat att hennes hjärta tillhört bröderna Fisher. Första boken i sommarserien heter Sommaren jag blev vacker och utspelar sig en sommar när allt förändras. Belly har blivit äldre och Jeremiah och Conrad börjar titta på henne på ett annat sätt. I de två uppföljarna Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt har fler omvälvande händelser skett som de måste förhålla sig till. Jag väljer dock att inte berätta så ingående om handlingen i de två följande böckerna för att inte riskera att spoila för någon som vill läsa böckerna. 

Sommaren jag blev vacker läste jag första gången för några år sedan i utgåvan på B. Wahlströms. Jag fastnade inte riktigt för boken och läste inte de två följande böckerna. De gjorde jag den här gången och det är jag glad för. Den första boken var tyvärr lite av en besvikelse även när jag läste den nu. Det är en somrig bok perfekt för lata dagar i solen men jag hade velat lära känna karaktärerna mer på djupet. Man får mest lära känna dem ytligt och deras relationer känns konstiga av någon anledning. Belly träffar bara Jeremiah och Conrad på somrarna vilket gör att hon bara känner dem utifrån hur de är på somrarna. De har också en skev syn på kärlek då Belly sedan hon var liten fått höra att hon ska bli tillsammans med någon av bröderna. Dessutom var Sommaren jag blev vacker inte särskilt händelserik. Den första delen av boken är förvisso somrig och mysig men det händer inte så mycket förrän i slutet då allt kommer. 

Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt är mycket bättre när det kommer till handlingen men tyvärr känns det som att Jenny Han har valt att hoppa över de svåra och mest känslosamma delarna. För böckerna avslutas på ett sätt med cliffhangers och sedan har det stora redan hänt när nästa bok börjar. Utöver det gillar jag verkligen del två och tre mycket. Det händer mycket mer, man får lära känna karaktärerna på djupet och det är en djupare handling. I Ingen sommar utan dig får man läsa även ur Jeremiahs perspektiv och i Sommar för evigt ur Conrads vilket gör att förståelsen för dem växer. Böckerna gör sig absolut bäst att läsa som en helhet och jag tycker verkligen att det är värt att läsa alla tre böcker trots att den första boken inte är den bästa. 

Något som jag gillar i hela trilogin är blandningen mellan nutid och tillbakablickar som gör att läsaren även får uppleva det som hände innan nuet. Jag uppskattar också den mysiga sommarkänslan böckerna ger och att de är enkla att ta till sig. Det finns mycket att diskutera om kring sommarserien vilket också gör dem till perfekta bokcirkelböcker. Jag läste böckerna tillsammans med Lexie på bloggen Tusen sidor, det var roligt och givande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar