måndag 2 december 2019

Lucka 2 i julkalenderbloggstafetten - Jag minns när jag läste...

Idag öppnas lucka två i julkalenderbloggstafetten här på min blogg. Jag tar över stafettpinnen efter Sofies bokblogg som också anordnar bloggstafetten och tänkte skriva om en älskad bokserie från när jag var yngre. Jag minns när jag läste Petrinideckarna av Mårten Sandén. Det är en bokserie för 9-12 åringar och de var mina absoluta favoritböcker när jag var i den åldern. På stadsbiblioteket i Eskilstuna där jag bor hade de en deckarklubb för barn som jag var med i. Vi träffades en gång i månad för att prata om deckarböcker och lösa kluriga deckarfall. Petrinideckarna var en av serierna vi läste. En gång hade vi också ett författarbesök med böckernas författare Mårten Sandén Jag minns att han då berättade att han ville att det skulle bli fler böcker än Fem-böckerna i serien. Hittills har det kommit 18 böcker. 

Petrinideckarna handlar om tvillingarna Peter och Petra Petrini som tillsammans med deras kompis Lucy har en deckarklubb som heter Hemliga ögat. Tvillingarna har tillsammans med sin familj flyttat från New York till Lund, staden deras pappa kommer ifrån. Böckerna är skrivna ur Peters perspektiv som till skillnad från sin syster Petra vill han inte ha lika mycket spänning. Petra är den smarta i deras gäng som älskar att spana på mystiska typer. Det är ofta så Hemliga ögats äventyr startar. Petra ser en person som verkar mystisk och tar med sig Peter och Lucy för att spana. Snart är de något på spåren och får vara med om läskiga och spännande mysterium. Lucy har sina rötter i Canada och blir kompis med Petra och Peter direkt när de flyttar till Lund. Böckerna utspelar sig för det mesta i Lund, men i Pajazzo är de i Stockholm och i Flamingo i New York. 

Det jag minns att jag gillade med Petrinideckarna var att de var spännande och underhållande samtidigt som de handlade om vardagen i Lund. Varje bok har något nytt och intressant i handlingen utöver bokens mysterium. I Gömstället till exempel ska Peter, Petra och Lucy vara med i en uppsättning av En julsaga och man får läsa om hur de repeterar inför musikalen samtidigt som de är med om ett spännande äventyr. Varje bok i serien är unik och det blir aldrig tråkigt att läsa om Peter, Petra och Lucy. 

Jag nämde tidigare att Pajazzo utspelar sig i Stockholm och i den boken bor de på ett pensionat som i boken kallas för Pensionat Prinsessan. I verkligheten heter det Queen's Hotel men det ligger på Drottninggatan i Stockholm precis som i boken. När jag var som mest insnöad på Petrinideckarna åkte vi till och med till Stockholm för att bo på det hotellet. Petrinideckarna är ett fint bokminne jag har och är en av anledningarna till att jag älskar att läsa idag. Det är en bokserie som verkligen innehåller allt. Det är också tack vare mina favortiböcker som barn som jag startade min bokblogg. Mårten Sandén var en av de första författarna jag intervjuade när jag precis hade börjat bokblogga. Det är en bokserie som har banat väg för min läsning och varit betydelsefull under min uppväxt. I augusti släpptes en ny bok i serien som heter Trollkarlarna, den hade jag tänkt njuta av under jullovet. 

Jag rekommenderar er verkligen att läsa Petrinideckarna om ni inte har läst dem tidigare. Nu till jul är Midnattsstjärnan eller Pajazzo perfekta att läsa. Några av böckerna finns som ljudböcker, inlästa av Mårten Sandén själv. De är mysiga att lyssna på och har också musik i sig. 

Imorgon fortsätter julkalenderbloggstafetten på bloggen What You Readin? och det ska bli så spännande att se vilket läsminne hon väljer att skriva om. 

24 kommentarer:

 1. nya för mig, roligt att du berättar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar dig att läsa Petrinideckarna!

   Radera
 2. Snälla föräldrar du har, som tog med dig till ett hotell i Stockholm bara för att du läst om det i en bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är snälla! Vi åkte till Stockholm på påsklovet tror jag det var och passade på att bo på hotellet som var med i boken! :)

   Radera
 3. det var ett fint stafettinlägg! jag gillar också att åka till ställen där böcker som jag tyckt om utspelar sig eller till ställen där författare bott. en gång tvingade jag hela familjen till Dorset i England för där utspelades alla Thomas Hardys romaner och där var han själv uppvuxen. jag kände inte till din deckarserie. ska kolla upp den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas du vill läsa Petrinideckarna!

   Radera
 4. Aldrig hört om dem förut, men mysigt läsminne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar dig att läsa Petrinideckarna!

   Radera
 5. Vilket fint minne, och vad roligt att sen få intervjua Mårten när du började blogga, lite som att sluta en cirkel.

  SvaraRadera
 6. Vad härligt att just denna serie satte fart på ditt läsintresse och bloggande! Fint med ett sådant läsminne. :) Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
 7. De är mysiga. Jag bor i Lund och här kan man gå en liten runda och ”se” platser ur böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den rundan skulle jag gärna vilja gå om jag åker till Lund någon gång!

   Radera
 8. Visst är det fantastiskt med serierna man läste som barn/ungdom och som man aldrig glömmer. Alla som läser mycket har nog en sådan upplevelse i bagaget. Fint läsminne du delar!

  SvaraRadera
 9. Jag är så ledsen att jag inte läste som ung, mer än när jag lyssnade på mamma och pappas högläsning. Jag kan verkligen sakna det du beskriver. Men nu när jag är äldre och har förstått hur mycket läsningen betyder för mig, kan jag bara hålla med om upplevelserna!

  SvaraRadera
 10. Härligt! Du kanske kan göra en affärsidé av Stockholmspromenaden som folk gör numera när de går i Lisbeth Salanders fotspår runt stan? :)

  SvaraRadera
 11. Han har skrivit många bra böcker, fint minne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Har gillat allt jag läst av Mårten Sandén!

   Radera
 12. Mina två äldsta barn läste också de där böckerna när de var i mellanstadieåldern - minns inte riktigt, men kanske 11 eller så. De tyckte de var jättebra! De läste också Laura Trenters bokserie som var lite samma stuk. Kul att höra om Petrini igen, det var länge sedan jag tänkte på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag läste också Laura Trenter. Det är ett fint läsminne det också1

   Radera