söndag 28 februari 2016

Header

Som ni kanske har märkt så har jag experimenterat lite med min header på senaste tiden. Jag har börjat använda programmet Photoscpe och tycker att det är lite skojigt att hålla på med. Men jag vet inte om jag är helt nöjd. Såhär såg den ut förut

                                                                                                                
Nu ser den ut såhär:                 Jag kommer nog att fortsätta experimentera lite tills jag är helt nöjd!

Den här veckan har jag varit gästpostare på  Barnensbokklubbs ungdomskonto på instagram, @bokkonfetti. Det har varit superroligt! In och följ om du inte redan gör det!

torsdag 25 februari 2016

Bokrea och skrivarworkshop

Idag har jag varit på stan med min kompis, vi fikade på ett jättemysigt ställe Moccadeli och sedan gick vi på bokrean. Där hittade jag en bok, Unga kvinnor av Luisa May Alcott som jag köpte. Det verkar vara en klassiker och jag hoppas den är bra.

                                                     

Sedan var vi på skrivarworkshop på biblioteket, där fick vi göra en massor med roliga skrivövningar. Vi skrev olika sorters dikter, bland annat kylskåpspoesi och en sorts dikt där man tog en sida i en bok och strök över vissa ord för att resten av orden skulle bilda en dikt. En skrivövning gick ut på att man skulle beskriva olika känslor både hur man känner sig och hur ansiktet och kroppen rör sig. Vi också skriva ett recept med lite udda ingredienser. Jag fick kattungar, ritpapper, sorg, karamellfärg och kattkurr. En skrivövning kallas för rundpingis, då fick vi varsitt papper med en ofärdig mening på. Då skulle man fortsätta meningen och skriva det första man kommer på. Man skriver i ungefär en minut och sedan byter man papper tills man får tillbaka sitt eget papper igen. Superroligt!

måndag 22 februari 2016

Sportlovsaktiviteter och gästpostare på instagram

Den här veckan är jag gästpostare på Barnensbokklubbs ungdomskonto på instagram @bokkonfetti. Det kommer att bli så roligt så följ @bokkonfetti på instagram!

Dessutom är det ju sportlov den här veckan! Eskilstuna stadsbibliotek anordnar massor av roliga aktiviteter för barn och ungdomar. På onsdag kommer Henrik Jonsson, som har illustrerat PAX-böckerna och på torsdag är det skrivarworkshop för ungdomar. Jag tänkte gå på den! Här kan du läsa mer.

Ha ett roligt lov så ses vi snart igen!

söndag 21 februari 2016

A-Ö boktagen - Spoiler och trend

A-Ö boktagen är en tag som du kan läsa mer om här. Idag bjuder den på spoiler och trend.
 
S - Spoiler. En bok du blev spoilad om slutet på. Argh, det är så frustrerande! Vilken bok blev du mest spoilad på?

Spoilers är inte roliga. Nyligen läste jag Pojkarna av Jessica Scheifauer. När jag precis hade börjat läsa fick jag reda på att den hade blivit filmatiserad och då började jag genast söka reda på information om det. Jag läste en artikel och där spolades typ hela handlingen på vad filmen skulle handla om. Jag fick reda på det största i boken och det hände inte för än i mitten av boken. Sedan tittade jag också på en trailer till filmen, då fick jag en helt annan syn på hur karaktärerna såg och och det förstörde lite min läsupplevelse. Blä för spoilers! ( Fast jag får faktisk skylla mig själv lite grann).

T - Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?


Jag vet inte om det är någon speciell trend jag har gillat extra mycket. Men jag har på senaste tiden verkligen fastnat för ungdomsböcker som innehåller krånglig kärlek och vänskapsrelationer som slits upp. Helt enkelt vardagsberättelser om olika typer av relationer. Exempel på den typen av böcker är Katarina von Bredows ungdomsböcker, Jandy Nelsons böcker och Stephanie Perkins.
 

torsdag 18 februari 2016

Bokjuryn


Alla barn och ungdomar har chansen att rösta fram de bästa böckerna som kom ut 2015 i bokjuryn. Röstningen pågår fram till 7 april och det du får rösta på fem böcker. Du kan rösta genom ditt "kryp in" på barnensbibliotek eller på ditt bibliotek. Du kan läsa mer om hur du gör här.

Alla som röstar får en gratis e-bok, Ökensafari av Ingrid Remvall och vinnarna i de olika kategorierna koras den 22 april. Dessutom delas fler andra priser ut. Så ta chansen att rösta fram dina favoritböcker!

tisdag 16 februari 2016

20 x böcker jag vill läsa

Det finns mååånga böcker jag vill läsa och idag tänkte jag berätta om dem jag verkligen vill läsa det här året. För att jag ska komma till skots och verkligen läsa alla de här böckerna så tänkte jag att det kunde vara bra att göra en lista och varför inte dela den med er?

 • På senaste tiden har jag verkligen fastnat för Katarina von Bredows böcker och ett av mina mål är att läsa alla hennes böcker det här året, haha! Jag har fem av hennes ungdomsböcker kvar. Jag har tyckt jättemycket om hennes ungdomsböcker och därför vill jag såklart läsa fler böcker av henne.
 • För ett tag sedan läste jag Vodokvinnans hemlighet av Åsa Öhnell som är en av Klarabella-deckarna. Sedan dess har jag velat läsa resten av böckerna i serien men det har bara inte blivit av.
 • Jag är Malala har jag velat läsa hur länge som helst. Det är en självbiografi som Malala Yousefsai har skrivit. Det är en viktig bok som jag verkligen vill läsa.
 • Martin Widmark var min favoritförfattare för några år sedan och för ganska länge sedan kom han ut med en ny LasseMaja- bok, Fängelsemysteriet. Eftersom att LasseMajas detektivbyrå var min absoluta favoritböcker när jag gick i ettan-tvåan så vill jag läsa varenda nya bok som kommer. Dock tycker jag att det börjar bli lite långtråkigt. Jag menar det har kommit ett tjugotal böcker om Lasse och Maja och alla är likadana.
 • Sune var en annan karaktär jag gillade mycket när jag var yngre och när jag såg att det hade kommit en bok som heter Sune i Ullared skrev jag upp även den på min läslista.  
Annars har jag en hel del böcker som jag stött på i mitt instagramflöde eller bara läst lite snabbt om på någon blogg som jag vill läsa. Inte för att jag vet så mycket om dem, men de ser bra ut. Här är några:
 • Skuggsommar, av Mia Öström
 • (M)ornitolgen, av Johanna Thydell
 • Girls online, Zoe Sugg
 • Den här sommaren kan bli min död, av Malin Stehn
 • Som stjärnor i natten, av Jennifer Niven
 • Miniatyrmakaren, av Jessi de Burton
 • Sarahs nyckel, av Tatiana de Rosnay
 • M varken mer eller mindre, Petra Backström
Har du läst någon av de här böckerna?

lördag 13 februari 2016

Kärleksböcker - Alla hjärtans dag

Imorgon är det Alla hjärtans dag och förutom att umgås med dina nära och kära så tycker jag att du ska passa på att läsa lite kärleksböcker. Här kommer mina bästa tips!

Stephanie Perkins Anna och den franska kyssen är en av mina favoritböcker. Den är så härlig och mysig! Boken handlar om Anna som börjar på en internatskola i Frankrike, hon kan inte språket och känner ingen. På skolan träffar hon nya vänner och bland dem finns ursnygga St.Clair. Men han har en flickvän. Det bästa med boken är karaktärerna som är så bra beskrivna och handlingen som gör att man aldrig vill sluta läsa. Jag rekommenderar den här boken verkligen!

 För dig som är 11-13 år så skulle jag tipsa om Johanna Lindbäcks böcker om Majken, Lite ihop och Kanske ihop. Den förstnämnda boken handlar om Majken vars bästa kompis Tessan bara vill prata om killar. Majken är inte så intresserad, men för att få sin kompis att förstå att hon inte är en tönt låtsats hon att hon är tillsammans med Ivan. Hon gör upp en deal med Ivan. Men frågan är om känslorna bara är på låtsas? Det var ganska länge sedan jag läste de här böckerna. Men jag kommer ihåg att jag gillade dem mycket.

Som eld är en riktigt somrig kärleksbok för ungdomar skriven av Sara Lövenstam. Boken utspelar sig på sommaren i skärgården och man får läsa både från Annas och Lollos perspektiv. Anna bor tillsammans med sin pappa som inte har så mycket pengar i en liten stuga, hon är händig. Kan lägga nät, göra upp eld och köra båt. Lollo tillhör en rik familj som har ett stort sommarhus i skärgården. Lollo tycker att det är tråkigt, det finns ingenting att göra och kompisarna är långt bort. Men sedan träffar hon Anna. De lär känna varann och plötsligt känner de båda känslor som de aldrig känt förut. Hur ska man våga berätta för sina föräldrar att man har en flickvän? När man själv och alla andra i ens omgivning alltid har trott att man gillar killar. Jag tyckte om boken, den hade en bra och viktig handling. Jag gillar att de olika tjejerna tillhör så annorlunda familjer, det ger en extra twist.


Jandy Nelsons debutbok Himlen börjar här är riktigt bra. Den handlar om Lennie vars syster Baily nyligen dött. Hon finner tröst hos sin systers pojkvän Toby och samtidigt början en snygg kille i skolan. Det blir lite kärleksdrama samtidigt som boken handlar om hur Lennie bearbetar sin sorg. En fin bok som verkligen är värd att läsa.

Mina sista boktips för idag är alla Katarina von Bredows böcker. De är bäst! Här kan du läsa om några.

Ha en mysig Alla hjärtans dag och ta hand om er!


tisdag 9 februari 2016

Skrivartävling på Litteralund

Litteralund är en bokfestival för unga som äger rum i Lund 18-23 april. De anordnar en skrivartävling för ungdomar 15-18 år och årets tema är Fanfiction. Så om du tycker om att skriva, tveka inte att skicka in ditt bidrag. På den här bilden finns all information:söndag 7 februari 2016

Läst i januari

Jag har inte alls reflekterat över att vi redan har gått över till årets andra månad februari. Men nu kom jag på att jag inte har gjort något inlägg om januaris läsning. Det får bli idag det, bättre sent än aldrig! Jag är väldigt nöjd med årets första läsning. Det har varit bra böcker och jag tycker jag har hunnit med många med tanke på att jag har haft mycket annat att göra i och med att skolan och dansen har börjat.

Först läste jag Lida i en värld av stillhet av Hanan Sabah Ryberg. Det är en novellsamling som handlar om Lida som är en av få människor kvar på jorden efter alla naturkatastrofer som inträffat på grund av att jordens rotation har saktat ner.

Den bästa boken jag läste under den gångna månaden var helt klart Hur kär får man bli? av Katarina von Bredow. Det var en underbar ungdomsbok om kärlek och vänskap. Jag verkligen fastnade i den boken och kunde inte sluta läsa den. Det var en sådan bok som man genuint saknar när den tar slut. Rekommenderas verkligen.

Inför månadens bokcafé läste jag Lex bok av Sara Kadefors. Den hade jag läst en gång tidigare för några år sedan. Men jag gillade den mycket mer nu än vad jag gjorde då. Jag tror att jag var lite för liten för den då och den kanske var lite svår att förstå. Det var inte någon bok som jag fastnade speciellt för. Men den var absolut läsvärd och bra skriven.Svart sommar var en övernaturlig bok för 9-12 år som jag läste i januari. Den var skriven av Åsa Andberg Strollo och hade egentligen en bra handling. men de spännande händelserna beskrevs inte så bra så det blev helt enkelt ganska tråkigt att läsa. Att jag inte gillade boken kan också ha att göra med att den är tänkt för lite yngre barn.

Jessica Scheifauer har vunnit Augustpriset två gånger, 2011 med boken Pojkarna. Den läste jag nyligen. Boken handlar om tre flickor som är bästa kompisar var av en av dem är väldigt intresserad av växter. En dag får hon en ny växt som visar sig vara väldigt viktig flickorna och deras framtid. Jag tyckte om den första halvan av boken mer än den andra och språket var lite poetiskt skrivet. Pojkarna har filmatiserats och det ska bli jättespännande att se filmen. Det är alltid så annorlunda att se en film än att läsa en bok.

Förra helgen läste jag ut Bara inte du av Katarina von Bredow. Den gillade jag lika mycket som hennes andra böcker! Hon skriver så himla bra att man aldrig vill sluta läsa och man kan så enkelt relatera till hennes skildringar. Det är väldigt roligt att hon tar med referenser från tidigare böcker som gör att man känner igen sig. Mitt nyårslöfte är att läsa alla Katarina von Bredows böcker, haha!

Just nu läser jag Alex Haridis Huset mittemot, men annars tänkte jag läsa fler böcker av Katarina von Bredow och kanske Papperstäder av John Green under februari.

Januari var en kall och..mysig månad!


fredag 5 februari 2016

Pojkarna - Recension

Pojkarna är en ungdomsbok skriven av Jessica Schiefauer och utgiven hos Bonnier Carlsen. Boken vann Augustpriset 2011 och du kan hitta den hos Adlibris eller Bokus.

Kim, Bella och Momo är tre fjortonåriga tjejer som inte riktigt vill vara stora än. De vill vara kvar i lekens och fantasiernas värld. I skolan är killarna taskiga, deras utseenden kommenteras och de är hela tiden framme med händerna. På eftermiddagarna håller de sig för sig själva, oftast i Bellas fantastiska växthus. Där finns många färgsprakande växter. Men en dag får Bella en ny växt, den är alldeles speciell. Men vad de inte vet är vilken betydelse växtens nektar kommer att få för deras framtid...

Jag tycker att boken har en väldigt bra handling. Den är bra skriven, lite annorlunda och poetiskt. Jag tycker både att det är kul att läsa när den är skriven så, men ibland kan det bli lite tråkigt. Så sättet den är skriven på tycker jag är både bra och dåligt. Annars tycker jag att tonårsskildringen är väldigt bra gjord. Man kan lätt känna igen sig i tjejernas tankar och i hur killarna beter sig mot dem. De dömmer dem efter utseendet, skrattar och kommenterar och tyvärr är det nog så det är för många. Det är väldigt tråkigt eftersom att det drar ner på självförtroendet. Jag gillade första hälften av boken mer, jag tror det var för att den var liksom mysigare på något sätt. Då var allting bra, tjejerna hade det bra tillsammans. Men sedan förändrades allt på grund av den där växten. Jag skulle rekommendera den här boken till de som är över 13 år. Den liknar inte någon annan bok jag har läst och var lite speciell, det tycker jag är bra. Den var också väldigt underhållande även om den ibland kunde bli lite tråkig och utdragen. Omslaget tycker jag är väldigt fint och det passar väldigt bra till berättelsen.

Jag ger Pojkarna av Jessica Schiafauer 3 av 5 ugglor.

onsdag 3 februari 2016

Rolig idé på instagram

För ett tag sedan såg jag den här bilden på instagram:


Det är någon som har lagt en lapp i en bok där det står: 

Hej! 
Jag tror inte att vi har träffats någon gång. Men baserat på ditt val av litteratur tror jag att vi skulle kunna bli bra vänner! :) 

Jag tycker att idèn var jätterolig och funderar på om jag ska göra något liknande. Kanske skriva små lappar och lägga i mina favoritböcker på biblioteket. Eller vad tror ni? Jag skulle i alla fall tycka att det skulle vara jätteroligt att hitta en sån lapp i en bok! 

måndag 1 februari 2016

Ronja Rövardotter som anime

I lördags sändes första avsnittet av tecknade Ronja Rövardotter på Barnkanalen. Det är gjort som anime och producerat i Japan. Tv-serien är baserad på Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter.

Jag tyckte att det var bra gjort, historien var densamma och man kände igen berättelsen från de otecknade filmerna och boken. Karaktärerna betedde sig på samma sätt. Jag tycker fortfarande att den otecknade filmen är bättre. Det känns mer som den riktiga Ronja och blir mer realistisk eftersom att det är med riktiga människor. Jag tycker att tecknade filmer ofta kan bli för överdrivna. Men jag blev positivt överraskad av Ronja Rövardotter. Jag kommer absolut fortsätta titta på de kommande avsnitten.