torsdag 30 november 2017

Läst i november

Nu är november slut och det känns roligt tycker jag! Äntligen är det december! November har i princip bara bestått av plugg, plugg, plugg. Månaden började med läslov vilket var underbart, sedan har det varit skolarbete, kompisar och bokcirkel som månaden innehållit. De kommande veckorna kommer vara full med prov så jag får se om jag kanske minskar lite på antalet blogginlägg. Men snart är det jullov och då ska jag bara läsa, skriva och fira jul såklart! Tack vare läslovet hann jag läsa en del i november trots allt annat, det blev åtta stycken böcker som jag ska berätta om nu!

Fyra stycken av de nominerade böckerna till Augustpriset läste jag under november, nämligen För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson, Dumma teckning av Johanna Thydell och Emma AbBåge, Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg och Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark och Per Gustavsson. För att väcka hon som drömmer var väldigt jobbig att läsa, jag gillade Dumma teckning och Fågeln i mig flyger vart den vill. Jag trodde inte att jag skulle läsa alla de nominerade böckerna i barn- och ungdomskategorin men så blev det och det blev jag glad över!

Jag lyssnade faktisk på en bok under november också, Papperssjälar av Emma Johansson som jag tyckte om. Dock tror jag att jag skulle gilla den mer om jag läste den själv för jag gillade inte uppläsaren så mycket. Men det är roligt att lyssna på ljudböcker så det kommer jag att fortsätta med!

Jag är med i skolans bokcirkel och där skulle vi läsa Sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Den boken var jag inte alls taggad på att läsa men när jag väl läste den tyckte jag faktiskt om den. Den handlar om en tjej som blir indragen i en sekt och är ganska hemsk, men var också väldigt spännande. Jag kände mig också stolt att jag läste en vuxenbok, ska försöka börja läsa fler böcker för vuxna tror jag!

Sedan fick jag äntligen tid att läsa Karta för förälskade & andra vilsna av Joanna Lindbäck som jag köpte på bokmässan. Det var mysigt att läsa en somrig kärlekshistoria och jag tyckte mycket om den!

Under november fick jag också chansen att ett outgivet manus av Hanna Blixt, jätteroligt att få möjligheten att göra det!

De första veckorna i december kommer nog vara rätt hektiska med sedan hoppas jag på att läsa massor. Just nu håller jag på att läsa både Let it snow och Equilibrium. Sedan ska jag fortsätta ta tag i min läshög och också läsa några julböcker! 

En bild från när det var snöigt under november.

tisdag 28 november 2017

Julkalenderbloggstafett 2017

Här är ordningen för årets julkalenderbloggstafett som Sofie på Sofies bokblogg ordnar! Årets tema är bäst i bokhyllan och ett inlägg kommer ut varje dag fram till julafton med start hos Sofie första december. Min tur är det 7 december vilket ska bli jätteroligt!


1. Sofies bokblogg
  24. Snowglitter

söndag 26 november 2017

Julpepp

Nu när det bara är en vecka kvar till advent borde det väl vara okej att göra ett julinlägg? Jag har ju i och för sig lyssnat på jullåtar och julpeppat flera veckor. Jag älskar julen och allt som har med den att göra och tänkte dela med mig av lite julpepp till er i det här inlägget, för att ladda upp liksom! Som vanligt kommer jag lägga upp ett juligt inlägg varje advent. Årets inlägg kommer handla om lite allt möjligt, men såklart vara bokrelaterade och juliga. Dessutom ska jag vara med i Sofies julkalenderbloggstafett som hon ordnar i år igen! Det ska bli roligt!
I december ska jag fortsätta läsa böckerna jag har i min läshög men såklart ska jag försöka klämma in några julböcker också. Jag kommer nog att läsa mina favoriter som jag läser varje år, Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. Sedan är jag lite sugen på att läsa årets julkalenderbok Tjoho, nu är det jul! av Ulf Nilsson och Emma AdBåge och Sonja och julen av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Det känns som att jag har läst en del julböcker och inte har koll på vad som mer finns så jag tar gärna emot era tips! Det känns också som att de flesta böcker som handlar om julen är för lite yngre barn, jag skulle vilja läsa någon julig ungdomsbok. Så det vill jag också gärna ha tips på!
En bild ur Titta, Madicken, det snöar!
Både min födelsedag och julafton inträffar i december och det betyder att många börjar fråga vad jag önskar mig. Och såklart önskar jag mig böcker! En bok som står på min önskelista är Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som jag gärna vill läsa! Jag tycker det kan vara svårt det där, att önska sig saker.

Årets julkalender på tv heter Jakten på tidkristallen och är baserad på Erika Vallins boktriologi Speglarna hemlighet som jag läste för några år sedan och tyckte mycket om. Egentligen hade jag velat läsa om böckerna nu innan julkalendern börjar, men det har det inte riktigt funnit tid till. Det ska bli roligt att se om jag känner igen något från böckerna och jag hoppas verkligen att julkalendern är bra! Julkalendern i radio heter Marvinter och även den tycker jag ska bli rolig att följa. Jag är en sådan som ser varje avsnitt i julkalendern oavsett om jag tycker den är bra eller inte bara för att det är tradition. Jag längtar till 1 december så alla julförberedelser sätter igång!

torsdag 23 november 2017

Karta för förälskade & andra vilsna

Karta för förälskade & andra vilsna är skriven av Johanna Lindbäck och utgiven av Gilla böcker. Boken hittas på Adlibris och Bokus

Julias bästa kompis Karin har valt att följa med Astrid till Mallorca på sommarlovet istället för att vara med Julia i hennes sommarstuga. Dessutom är Karin sur på henne för att Julia blivit ihop med Isak som Karin gillade. Under de tråkiga veckorna i sommarstugan på Dalarö är det tänkt att Julia ska längta efter Isak och bli kär på riktigt. Men till Dalarö kommer också Rasmus som hyrt en stuga tillsammans med sin mamma. Killen som ritar otroliga kartor och som skelar lite med ena ögat om man tittar noga. Rasmus gör vistelsen på Dalarö inte alls som hon tänkt sig. 

Det här var precis den boken jag behövde efter att ha läst en några mörka och läskiga böcker den senaste tiden. En perfekt mysig bok att sträckläsa och längta tillbaka till sommaren med!

När jag började läsa den här boken hade jag först lite svårt att komma in i boken, men när jag väl hade gjort det var jag fast. Det var en så fin och mysig bok som jag hela tiden längtade till att fortsätta läsa. Vad mer behöver en bok än sommar, kärlek och vänskap? Det som gjorde boken ännu bättre var att de besökte ett bibliotek några gånger i boken och också pratade mycket om böcker. En del av handlingen hängde mycket på boken Jag ger dig solen av Jandy Nelson som Julia läste och rekommenderade till Rasmus. Det är roligt när böcker finns med i böcker tycker jag! I Karta för förälskade & andra vilsna tyckte jag att det var fint hur stor betydelse den boken fick för karaktärerna och det är ju lite extra roligt när man själv läst boken som nämns i en bok!

Sammanfattningsvist så gillade jag verkligen Karta för förälskade & andra vilsna och rekommenderar er att läsa den! Av mig får boken 4 av 5 ugglor!

tisdag 21 november 2017

Gästblogg: Astrid Lindgren konferensen

I dag är det min kära mamma som gästbloggar här på bloggen! Hon skriver om Astrid Lindgren konferensen som hon var på förra veckan:

Vilken ära att få gästblogga på Agnes bokblogg! Jag som skriver är Agnes mamma Ylva. Genom mitt arbete på Eskilstuna kommuns Lässatsning fick jag möjlighet att åka på Astrid Lindgren konferensen som ägde rum på 14 november, på dagen 110 år sedan Astrid födelse. Det var dessutom Emils namnsdag. Konferencier för dagen var Maria Lassén-Seger, på sin klingande finlandssvenska var hon en bra guide. Det var ingen lätt uppgift att hålla ihop det breda temat: Läsning, Tänkande och Medborgarskap.


Inledningstalare var David Lagercrantz. Det var nästan komiskt när han som är uppväxt i finkulturens högborg berättade om sina första möten med Zlatan då han beskrev hur det var att komma hem från skolan och kika in i ett tomt kylskåp.Deras gemensamma bok har fått många som aldrig läst en bok att börja göra det. David beskrev det som det största i hans författargärning. Han gjorde bra kopplingar till Astrid. Särskilt målande var svärtan i beskrivningen från hennes krigsdagböcker där hon satt i ett regnigt Furusund sommaren 1944. Sture kom ut till henne och berättade att han älskade en annan.

Ola Rosling arbetar vidare i sin fars, Hans Roslings, fotspår. Gapminder ger oss en faktabaserad världssyn. Ola gjorde klockrena kopplingar mellan Astrid Lindgren-figurerna och statistiska data om vår omvärld från 1800-talet till nutid. Statistiken blev levande och vi vanliga döingar kunde med lätthet hänga med.

Därefter blev det en nyp-mig i armen stund när Ann-Helén Laestadius högläste om Madickens julbesök hos familjen Nilsson. Ann-Heléns favorit som barn var just Madicken. Som barn fick Ann-Helén hjälp av skolbibliotekarien att hitta böcker att läsa. Hon plöjde Ann på Grönkulla, Kulla-Gulla mfl. Men Kitty-böckerna hade bibliotekarien inlåst i ett rum, de fick barnen inte läsa. I Astrid Lindgrens böcker kunde Ann-Helén alltid identifiera sig.

Milad pratade i 180 om sitt hektiska liv där han ska hinna med allt innan han fyller 30. Han är statsvetare, jurist och föreläsare. Skolvisionär är något Milad också har på sin meritlista. Hösten 2016 stod hans skola klar i Kista så klart 3 år före hans 30 årsdag. Alla elever som började på skolan fick ett personligt hembesök av Milad då han pratade med familjen och eleven om vad de förväntade sig av att börja på hans skola. Jag gillade Milads slutcitat: “Lika barn leka bäst. Olika barn hittar på de bästa lekarna”!

Efter denna starka inledning blev det fikapaus. Programmet dalade lite före lunch när Anton Landehag från Ungdomsbarrometern visade statistik om ungdomars åsikter. I fyra år har Tomas Alfredsson och konstnären Jesper Waldesten arbetat på en nytolkning av Bröderna Lejonhjärta. Det var hög igenkänningsfaktor när Tomas beskrev hur man som vuxen ska högläsa Bröderna Lejonhjärta för ett barn och man börjar gråta redan på första sidan. Deras samarbete har börjat från noll med Astrids text. Jesper skapar grafiska bilder, med hjälp av Sivs trycks bilderna som koppartryck. Projektet har stött på många hinder, nu blir det iallafall en bok och Jespers bilder kommer att ställas ut i en konstutställning i vår på Kulturhuset. Själv har jag svårt att ta till mig dessa bilder, det känns bara svårt och svart. De lämnar inget utrymme för den värme och kärlek som jag ser i boken. De ser berättelsen som Skorpans feberdrömmar. Konferencier Maria sammanfattar bra och menar att vi människor har ett omättlig behov av berättelser.

Eftermiddagen inleddes av Philip Pullman som pratade om “Vart är berättandet på väg?”. Han gav ett historiskt perspektiv från de första muntliga berättarna och de första nedteckningarna på lertavlor och fram till nutid. Armita Golkar är psykologiforskare och gav kognitiva nycklar till hur läsning aktiverar och omformar hjärnan. Mycket intressant berättat. Armitar stod för ett av dagens visdomsord: “Skönlitteratur är hjärnans fria lek”.

Lena Andersson beundrar hur Emil kämpar på med Alfred i snöstormen. Med sin torra humor berättade hon också om när Karlsson visar sina tavlor för Lillebror. - Här har jag ritat kaniner. Lillebror tycker att det ser ut som en räv. Åh, säger Karlsson, kaninerna är ju i rävens mage. “Läs sakta med lev fort”, sammanfattar Lenas anförande.

Elisabeth Åsbrink har gjort en nyäsning av Mio min Mio. Bo Vilhelm Olsson längtar efter Fader konungen precis som Elisabeth själv längtade efter sin far. Litteraturens kraft sätter ord på vår egen längtan.

Avslutningsvis var det ett samtal mellan Maria Lassén-Seger, Ann-Marie Körling, Kattis Hoflin, Ann Sköld och Annika Lindgren. Ann-Marie menar att det är viktigt att inte väja för barns tankar. Astrid var en sån som inte väjde. När Ann-Marie förlorade sin pappa fann hon styrka i Pippi. Klarar Pippi sig utan pappa så kan jag också klara det. Kattis sammanfattar bra genom att säga att vi som är här idag är redan frälsta. Det blir som att slå in öppna dörrar. I sitt arbete funderar hon mycket på hur hon kan få beslutsfattare och de med makt att förstå. Dessa tankar tog jag med mig. Vi måste ständigt prata om varför läsning är så viktigt.


Dagen avrundades med mingel i Studion där det prestigefyllda Astrid Lindgren-priset delades ut. I år fick Jenny Jägerfeld priset!

Jag tror att du, Agnes skulle ha uppskattat att vara med under dagen. Tack för att jag fick ordet!

söndag 19 november 2017

Höstväsen

Höstväsen - Skräckberättelser är en skräckantologi för ungdomar med berättelser skrivna av Kerstin Lundberg Hanh, Anders Fager, Magnus Nordin, Madeleine Bäck, Alex Haridi, Lena Ollmark och Niklas Krog. Boken är utgiven av B Wahlströms och finns på Adlibris och Bokus

I den här boken får vi ta del av sju rysliga historier om att någon, kanske ett spöke, ristar in streck på dörren, om att leta efter försvunna människor, om fliterlinser som väcker ett spöke till liv, avundsjuka som förvandlas till ett monster och andra läskiga saker. Det är på hösten de vågar sig fram, alla spöken, väsen och monster. 

Jag läste den här boken på dagtid under läslovet, lättskrämd som jag är. Dock blev jag nästan inte rädd alls. Jag som ändå har väldigt lätt att bli rädd skrämdes inte direkt av berättelserna. Men jag tyckte de var bra! Lite krypande och ruggiga, spännande och oförutsägbara.

Jag gillade berättelserna av Alex Haridi och Lena Ollmark men min favorit av de olika berättelserna är helt klart Det som existerar av Kerstin Lundberg Hanh. Den handlar om en tjej som hyr en lägenhet i andra hand. På hennes dörr ristas streck in och för varje dag som går blir det bara fler och fler. Den tyckte jag om eftersom att den hade en bra blandning av skräck och vardag. 

Skräckberättelsen jag tyckte var läskigast var Nattsköterskan av Magnus Nordin som handlar om en kille som jobbar natt på ett sjukhus. Där finns en död sjuksköterska som har stannat kvar och bestämmer vilka av patienterna som ska få dö den här natten.

Höstväsen - Skräckberättelser är den perfekta höstläsningen! Läs en berättelse lite då och då och låt dig skrämmas och förundras av det som finns i höstens mörker. Jag ger boken 4 av 5 ugglor!


torsdag 16 november 2017

Stressen att hinna läsa

På mitt skrivbord har jag två högar med olästa böcker. Böcker jag är sugen på att läsa, böcker som det inte blivit av att jag läst och recensionsexemplar som landat i brevlådan den senaste tiden. Just nu är det nästan 20 stycken böcker som ligger där och väntar på att bli lästa. Några av böckerna har legat där länge och inte blivit lästa, vissa är köpta på bokmässan och vunna i tävlingar och några är recensionsexemplar av böcker som jag egentligen inte hade tänkt att läsa innan jag fick dem. Även om det är jätteroligt att få hem böcker så kan de här bokhögarna ge mig en del stress. Jag vet att det kommer ta ett tag innan jag har hunnit läsa ut de här böckerna och det kommer hela tiden fyllas på med fler. Ibland saknar jag att kunna gå till biblioteket, låna hem några böcker på känn och sedan gå hem och läsa dem utan någon stress. Det kan jag inte riktigt nu efter som att jag känner att jag måste läsa de böcker jag har hemma först. Och när jag får recensionsexemplar hemskickade vill jag såklart läsa dem så fort som möjligt och skriva så bra recensioner jag kan. Men de böckerna kanske inte alltid är de böckerna jag är sugen på att läsa just då. 


Jag försöker tänka att jag tar en bok i taget och att det inte gör något om det tar ett tag innan jag läser böckerna. Men jag vill ju läsa alla nu! Dessutom växer sig listan på böcker jag vill läsa längre och längre och ibland känner jag att jag inte läser de böckerna jag egentligen vill läsa eftersom att jag känner en press att jag måste läsa de böcker jag får hem. När man går i skolan, behöver plugga hemma, ska träna, träffa kompisar och annat som vardagen erbjuder kan det vara svårt att hinna läsa. Ibland går tiden också åt till andra saker och då kan jag bli stressad över att jag gör fel saker, jag borde läsa istället för att hålla på med mobilen till exempel. 

Det är tråkigt att känna stress över att hinna läsa böcker. Läsningen ska vara lustfylld och roligt, inte ett måste. Jag tycker ändå att jag har haft ett bra läsflow på senaste tiden och är väldigt glad över att ha alla dess böcker framför mig! Sedan jag började bokblogga för ungefär 3 och ett halvt år sedan har läsningen blivit en ännu större del av mitt liv och det är jag väldigt glad för! Läsningen får mig att må bra och jag märker hur jag saknar böckernas värld när jag inte läst på en dag. Ibland känner jag stress över att jag har så många böcker jag måste läsa, men oftast är läsningen något jag längtar till och uppskattar!

Hur tänker du kring det här? Kan du också bli stressad över att hinna läsa? 

tisdag 14 november 2017

Mina tankar om de nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Sex stycken böcker är nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. Ett bra urval av böcker för barn och unga i olika åldrar och även en bra spridning av förlag som jag konstaterade i mitt inlägg när de nominerade hade tillkännagetts. Nu har jag läst de nominerade titlarna och tänkte i det här inlägget skriva lite kort om vad varje bok handlar om och vad jag tyckte om dem.

Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson:
Det här är en bilderbok för 3-6 år som handlar om att oroa sig för att världen ska gå under. Huvudpersonens kompis säger att det kommer hända och på tv visas katastrofbilder. Kanske kommer huvudpersonen inte hinna bli stor innan världen inte finns mer. Och kanske kommer lillebror inte hinna börja skolan.

Jag tyckte att det här var en fin bok om något som jag tror många barn funderar på. Den förklarar på ett bra sätt samtidigt som det är en fin historia att läsa tillsammans och diskutera kring. Per Gustavssons bilder passar bra ihop med texten och jag gillar att en meteorit är återkommande i många av bilderna.

Fågeln i mig flyger vart den vill är en allåldersbok för alla från 10 år ungefär. Det är en fin bok med rikligt av illustrationer som skildrar Berta Hanssons liv. Man får läsa om Berta när hon var barn då hon bara villa rita och skapa men var tvungen att hjälpa till mycket i hushållet. Hennes mamma var sjuk i lungsot och hennes pappa var fast besluten om att hon skulle bli husmoder som många andra flickor blev på den tiden. Berta vill bli konstnär, men det menar hennes pappa inte är ett riktigt yrke. I boken får vi följa Bertas liv både genom otroligt vackra bilder och text. Det handlar om sorg, längtan och att försöka leva upp till andras förväntningar. Jag tyckte om den här boken och det skulle inte förvåna mig om den vann!

Anrop från inre rymden av Elin Nilsson:
Den här novellsamlingen för barn från 9 år läste jag i somras och tyckte mycket om! I olika noveller får vi följa olika karaktärer i deras vardagsliv och det är lätt att känna igen sig. Det handlar om att ens bästa kompis inte vill vara med en längre, den fösta kyssen och att han skilda föräldrar bland annat. De känslosamma och autentiska novellerna fångade mig verkligen ock var spännande att läsa trots att det egentligen inte hände så mycket. Jag tyckte mycket om den här boken och är väldigt glad att den nominerades till Augustpriset. Det är roligt att en novellsamling finns med bland de nominerade och det vore väldigt roligt om den vann!

För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson:
För att väcka hon som drömmer är en ungdomsbok som handlar om Josefin vars värld vänds upp och ner när hennes mamma plötsligt blir sjuk i cancer. Josefin har hela världen på sina axlar, hon måste ta hand om familjen och  gå i skolan samtidigt som hon måste se till att hennes mamma ska bli frisk. Om hon bara går ner tillräckligt mycket i vikt och ber tillräckligt mycket till gud kommer kanske mamma vakna upp ur sitt sovande. Som tur är finns ett andringsrum i kyrkan Josefins familj tillhör, där träffar hon Marcus som hon fattar tyckte för. Det börjar också en ny tjej i Josefins klass. Hon heter Veronika och vill att Josefin ska komma ut och träffa killar och festa.

Den här boken var väldigt tung att läsa. Jag tyckte så synd om Josefin som verkligen hade hela världen på sina axlar. Jag ville trösta henne och säga att allt inte är hennes ansvar och att det kommer bli bra. Boken var väldigt sorglig, men som tur var fanns det en del saker i boken som lättade upp stämningen.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark och Per Gustavsson:
Det här är en kapitelbok för barn mellan 9-12 år som handlar om Lilla Hon. Lilla Hon vill så gärna komma in i kuddrummet och leka, men för att få det måste hon gå in på skolans vind själv. Där sägs det att det spökar och Lilla Hon är livrädd för vad som ska finnas där. Men det finns väl inga spöken? Det här är en lite småläskig bok om ensamhet och snälla spöken som inte alls vill något ont.

När jag läste den här boken tyckte jag väldigt synd om Lilla Hon som blev uppskrämd av de andra eleverna och inte fick vara i kuddrummet. Även om det är en skräckbok var den ändå väldigt fin i hur historien utvecklar sig. Den förskräckliga historien om Lilla Hon är inte en favorit bland de nominerade men det var absolut en bra bok!

Dumma teckning! av Johanna Thydell och Emma Adbåge:
Dumma teckning! är en bilderbok som jag tror att många barn kan känna igen sig i. Den handlar om Mint som ska rita en teckning men ingenting går som det ska. Vatten spills över teckningen och sträcken kommer inte där de ska och Storebror ritar mycket finare. En fin bilderbok med fina illustrationer som jag tror att jag skulle gillat mycket som barn!

Sammanfattningsvist vill jag säga att alla de nominerade böckerna är väldigt bra! Jag tror att Fågeln i mig flyger vart den vill har en stor chans att vinna men jag hoppas nog på Anrop från inre rymden. För att väcka hon som drömmer var också väldigt bra, men jag tror nog inte att den kommer ta hem priset med tanke på att ungdomsböcker vunnit de senaste åren. 

Vad tycker du om böckerna som nominerats till Augustpriset? Vilken bok hopps på ska ta hem priset?

söndag 12 november 2017

Good night stories for rebel girls

Good night stories for rebel girls eller Godnattsagor för rebelltjejer som den heter på svenska är en bok fylld av 100 berättelser om fantastiska kvinnor. Boken är skriven av Elena Favilli och Fracesca Cavallo.

Jag såg en video på Facebook där en mamma och hennes dotter plockade ut böcker ur en bokhylla. De tog ut böcker som inte hade några kvinnliga karaktärer, där kvinnor inte får ta plats, böcker som handlade om prinsessor och så vidare. Till slut var det knappt några böcker kvar. I slutet av videon berättar författarna till Good night stories for rebel girls om att de ville skriva en bok för tjejer om andra tjejer som tagit världen i sina egna händer. Att de ville inspirera alla unga tjejer till att bli det de vill bli genom att läsa om dessa fanatiska kvinnor som lyckats. Den här videon inspirerade mig och gjorde mig intresserad av boken. Jag gillade sidan på Facebook och skrev upp boken på min läslista. Sedan tänkte jag inte mer på det tills jag när jag var i Stockholm med mina kompisar i somras hittade boken i en bokhandel. Då var jag tvungen att köpa den och har sedan dess läst lite ur den lite då och då. Nu har den också översatts till svenska och det är en bok jag tycker man ska ge till alla tjejer!

Jag gillade verkligen boken! Det är på tiden att kvinnor som faktisk gjort skillnad får ta plats! Dessutom tyckte jag att boken hade en bra uppbyggnad. Den var uppdelad på ett bra sätt med korta berättelser om de olika kvinnorna. Berättelserna var också lagom långa, man fick en bra uppfattning av vad de hade gjort även fast historierna var väldigt korta. Boken är också otroligt fin! Omslaget är fantastiskt och hela boken är fylld med otroligt fina illustrationer av kvinnorna.Jag har hört att vissa som läst den svenska översättningen inte är så nöjda med översättningen, vilket är synd. Jag tycker också att titeln är både bra och dålig. Den är ju tänkt för tjejer, vilket gör att titeln passar bra. Men jag tycker att man kan läsa den även om man inte är tjej och då kan den vara lite missvisande. I det stora hela tyckte jag jättemycket om den här boken! Good night stories for rebel girls är en bok som verkligen behövs och jag tycker att alla tjejer från 6 år ungefär borde få ta del av den! Det är den perfekta julklappen!

Jag ger Good night stories for rebel girls 5 av 5 ugglor!torsdag 9 november 2017

Tipsar om Lisbet och Sambakungen i månadens Hemmaliv

Som ni kanske vet skriver jag för tidningen Hemmaliv som ges ut varje månad i Eskilstuna och Strängnäs. Det är ett gratismagasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och om man vänder på den kan man läsa Nöjesliv. Magasinet finns att hämta på allmänna platser runt om i Eskilstuna och Strängnäs. Nu finns novembernumret ute och där tipsar jag om Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Här kan du läsa det.

onsdag 8 november 2017

Bokläsningsenkät

På senaste tiden har en bokläsningsenkät som Anette på bloggen Just nu-just här satt ihop cirkulerat runt på olika bokbloggar. Den tänkte jag också svara på i dagens inlägg! Jag markerar mina svar genom att stryka under.

1. Vilken typ av bok läser du oftast?
a)
Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d)
Skönlitterär roman
e) Biografi
f) Fantasy
g) Science fiction
h) Ungdomsbok
i) Annat


2. Bästa omfång på en bok a) 247 sidor
b)
447 sidor
c) 647 sidor

3. Vilket bokformat föredrar du?
a)
Inbunden
b) Storpocket
c) Pocket
d) E-bok
e) Ljudbok
f) Kartonnage
g) Skinnband
h)
Danskt band (Mjuka pärmar med invikta flikar)

4. Litterärt no-no
a) Vika hundöron
b) Låna ut mina böcker
c) Läsa under middagen
d)
Vara oförsiktig om omslaget
e) Talspråk i böcker för små barn
f) Talspråk i böcker för vuxna
g) Skriva i böcker

5. Ge exempel på böcker med snygga bokomslag!

                                   

6. Årstid då jag läser allra mest
a) vår
b) sommar
c)
höst
d) vinter

7. Drömyrke i bokbranschen
a) Författare
b) Förläggare
c) Formgivare
d) Förlagschef
e) Försäljare (bokhandel)


8. Du letar efter en riktigt bra bok, vilket förlag kan du lita på har just den boken?
De förlag som jag har flest böcker från och som oftast ger ut väldigt bra böcker är Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren. Men även Gilla böcker/Lilla piratförlaget och Vox by Opal ger ut väldigt bra böcker.

9. Är det någon typ av språk du har svårt för i böcker?
a) Ålderdomligt språk
b)
Övertydligt språk
c) Erotiskt språk
d) Sentimentalt språk
e)
Slangspråk/jargong

10. Vad får dig att följa en annan bloggare?
a) Informativa inlägg
b) Personliga inlägg
c) Fina inlägg
d) Fokus på litteratur
e) Blandad mix om kultur i alla former
f)
En salig blandning (a-e)

11. Hur ofta ger du bort böcker i julklapp?
a) Nästan alltid, det är roligt att hitta den perfekta boken för en viss person
b) Nu tänker jag faktiskt ge upp, alla är konstigt nog inte lika stora bokälskare som jag själv
c) Bara till personer jag vet uppskattar böcker
d) Gärna till personer som jag tycker borde läsa mer


12. Vad är viktigt när du väljer en bok till dig själv?
a) Handlingen
b) Språket
c) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
d) Stämningene) Att det är en bok av en ny, intressant författaref) Att det är en bok av en favoritförfattareg) Att det är ett snyggt omslag

13. Jag ser fram emot nästa bok av…
Anna Ahlund, Ann-Helén Laestadius, Anna Arvidsson, Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson och många fler!

tisdag 7 november 2017

PAX målarbok

I samband med boksläppet av den nionde PAX-boken Maran av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson släpptes också en målarbok! Alla PAX-böcker är fyllda av fantastiska illustrationer av Henrik Jonsson och i den här målarboken kan man själv färglägga bilderna!

Har man läst PAX-böckerna och är lika PAX-frälst som jag så kommer man definitivt att älska målarboken. Där stöter du på alla karaktärer ur böckerna och får chansen att färglägga bilder från böckerna i serien. I målarboken finns bilder ur de fem första böckerna i serien och boken är också uppdelad i olika delar utifrån de olika böckerna. Vid nästa boksläpp kommer en till målarbok med bilder från de fem sista delarna i serien. Bilder man sett tidigare finns med, men det är också en del nytt. 

Jag tycker att målarboken är väldigt fin och jag gillar att den har tjock hårda pärmar som gör att den är som en riktigt bok. Det bästa med målarboken är att man får återuppleva böckerna på ett nytt sätt. I målarboken finns både bilder och lite text ur böckerna eller om de olika sakerna man kan rita. Jag tycker att texten verkligen ger den rätt känslan till bilderna som bilderna ger i de vanliga böckerna. 

Det är roligt att Henrik Jonsson får ta plats i och med den här boken! Hans fantastiska illustrationer förtjänar verkligen en hel bok, de är så otroligt fina! Jag skulle säga att PAX Målarbok är en perfekt julklapp till en PAX-älskare eller till någon som man vill ska börja läsa PAX! 

En bild ur Nidstången som jag börjat färglägga!

söndag 5 november 2017

Mitt läslov

Nu är läslovet slut vilket såklart känns lite tråkigt. Men jag har haft ett jättebra lov fylld av läsning och bokrelaterade upplevelser. I det här inlägget tänkte jag berätta om mitt läslov och vad jag har hittat på.

Jag räknar med att läslovet började på fredagen efter skolan. Då träffade jag min kompis Sara på en fika. Jättemysigt sätt att starta lovet på! På kvällen läste jag ut Goodnights stories for rebel girls som jag hållit på med ett tag. På lördagen och söndagen var jag mest hemma och tog det lugnt. Då läste jag några berättelser ur Höstväsen och lite ur Sekten på Dimön som vi ska läsa med min bokcirkel. Jag tyckte faktiskt inte att skräckberättelserna var så läskiga så jag läste en spökhistoria ur en av Dan Höjers böcker men blev inte rädd av det heller. Jag som brukar vara så lättskrämd! Sekten på Dimön tycker jag är helt okej. Jag gillar den mer än vad jag trodde att jag skulle göra men har inte läst ut den helt än.

Min läshög inför läslovet! Det mesta blev läst och lite till!

På söndagskvällen började jag läsa För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson som jag sedan fortsatte med på måndagen. Den är nominerad till Augustpriset och jag har länge velat läsa den. Väldigt tung att läsa men ändå fin. Jag fortsatte under hela veckan att läsa en skräckberättelse ur Höstväsen om dagen. På måndagseftermiddagen träffade jag min kompis Elin som tog lite bilder på mig som jag tänkte använda till bloggen. Jag har länge velat ha lite bra tagna bilder som jag kan använda till olika bloggrejer så det var roligt! Om dagen tar slut, en annan Augustnominerad bok av Lisa Hyder och Per Gustavsson, läste jag också på måndagen!

En fin bild som Elin tog på mig!
På tisdagen åkte jag med en kompis till Stockholm. Vi shoppade lite på förmiddagen och efter lunch gick vi till TioTretton på kulturhuset och lyssnade på Clara Henry och Hampus Nessvold. Hela veckan var det läslovsfestival på Kulturhuset i Stockholm och jag tyckte att tisdagen verkade roligast så jag åkte dit då! Resten av dagen spenderade vi med att shoppa och kl. 16 lyssnade vi på världens bästa Anna Ahlund! En jättemysig dag!

Clara Henry och Hampus Nessvold

Anna Ahlund!
Madeleine Bäck hade ett författarbesök på Eskilstuna stadsbibliotek på onsdagen som jag var och lyssnade på. Hon berättade om sina böcker och sitt skrivande vilket var intressant att lyssna på! Jag har inte läst hennes två böcker i trilogin hon är aktuell med, bara hennes skräckberättelse i Höstväsen men det var ändå roligt att höra henne berätta om dem! Under onsdagen läste jag också ut För att väcka hon som drömmer som var så fin! På biblioteket lånade jag Dumma teckning! av Johanna Thydell och Emma Adbåge som är ytterligare en av de nominerade till Augustpriset. Den läste jag under kvällen och kände igen mig mycket i!

Madeleine Bäck läser högt!
Jag fortsatte läsa Sekten på Dimön under torsdagen och läste också Fågeln i mig flyger vart den vill, även den nominerad till Augustpriset. Under dagen träffade jag också Elin igen och gick promenad och på kvällen träffade jag ett gäng kompisar och åt middag.

Jag började fredagen med att läsa lite ur Sekten på Dimön och efter frukosten placerade jag mig i soffan och läste en skräckberättelse. Under resten av dagen var jag bara hemma och städade och fixade med olika saker. Älskar sådana dagar!

På lördagen tränade jag, var och shoppade lite och var hemma och läste Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Även den boken är nominerad Augustpriset och är skriven av Lena Ollmark och illustrerad av Per Gustavsson. Jag tyckte inte det var den bästa av de Augustnominerade, men den var ändå bra! Nu har jag läst alla Augustnominerade böcker i barn- och ungdomskategorin så jag tänker att jag ska göra ett inlägg där jag skriver vad jag tycker om alla böcker snart!

Idag har jag bara tagit det lugnt och ska förmodligen bara chilla hela dagen. Jag har läst ut Höstväsen och såklart kommer det ett helt inlägg om den också snart!

Under läslovet har jag också lyssnat på Papperssjälar av Emma Johansson som ljudbok! Jag har länge velat läsa den och var så glad när jag hittade den på appen Biblio. Något annat jag har lyssnat på är Ann-Helén Laestadius läslovsföljetong om Hjalmar som sänts under veckan. 

Jag har haft ett underbart läslov och verkligen läst väldigt mycket! Precis vad jag behövde! Hoppas ni också haft en bra vecka!