söndag 31 mars 2019

Läst i mars

Även i mars blev många böcker lästa! Det har känts som att jag inte haft lika mycket tid till läsning under den gånga månaden, men när jag tittar tillbaka på läsningen ser jag att jag läst en hel del. Nu tänkte jag summera månadens läsning. 

Grejen med verb av Sara Lövestam var den första boken jag läste ut i mars. Det är en bok om grammatik i allmänhet och verb i synnerhet som jag läste inför ett författarbesök med Sara Lövestam på Eskilstuna stadsbibliotek. Jag tycker att hon tar upp grammatik på ett enkelt och roligt sätt som gör att man lär sig mycket. 

Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi är en bok som utspelar sig i Tanzani och var en annorlunda bok mot andra böcker jag läst. Det var en mörk familjeberättelse berättad ur ett barns perspektiv som jag vet att många tyckt om. Mig gjorde den inte ett så stort intryck på tyvärr. 

Mjölk och honung av Rupi Kaur fyndade jag på bokrean. Det är en diktsamling med perfekt poesi för mig. Jag gillade den jättemycket och ser fram emot att läsa hennes andra diktsamling i april. 

Konsten att bli en viol av Maja Willander är en bok jag blev positivt överraskad över. Det är en fin feel good-bok som också har ett djup. Jag tyckte väldigt mycket om berättelsen, karaktärerna och sättet den var skriven på. 

Alla vi barn i Bullerbyn av Astrid Lindgren läste jag likt några andra Astrid Lindgren-böcker samtidigt som jag läste Jurtjyrkogården för att det inte skulle bli för läskigt. Jag älskar Bullerbyn och tycker att det här är en av Astrid Lindgrens mysigaste böcker. 

Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren handlar om när Lotta flyttar hemifrån. Även den är lika bra som alla andra Astrid Lindgrens böcker och verkligen nostalgi för mig. 

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren är ytterligare Astrid-bok som jag läst under mars. Den handlar om när Pippi flyttar in i Villavillekulla, träffar Tommy och Annika och gör många knasiga saker. Mysig, rolig och fin bok!

Stjärnorna ser likadana ut överallt Marjan Svab läste jag eftersom att den är nominerad till Slangbellan. Det är en väldigt fin och sorglig bilderbok om flykt. 

http://agnesbokblogg.blogspot.com/2019/03/jag-och-alla.htmlJag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg är en bok jag sett fram emot att läsa länge. Det är en så fin bilderbok om flera olika barn som alla funderar på hur det skulle kännas att vara någon annan. Boken är fint skriven och har otroligt vackra illustrationer. En av de bästa böckerna jag läste i mars!

Mizeria av Melody Farshin läste jag eftersom att det är en av de nominerade böckerna till Slangbellan. Det är en ungdomsbok om två syskon som är skriven med mycket slang. Jag tyckte den var sorglig och fin men det var tyvärr inte riktigt en bok för mig. 

Mumintrollen och den osynliga gästen av Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund är en av de nya bilderböckerna om Mumintrollen. Så fin bok med fina illustrationer!

Jurtjyrkogården av Stephen King läste vi med min bokcirkel. Det är ju en skräckbok och jag är väldigt lättskrämd och brukar inte läsa skräck så ofta. Dock tyckte jag inte att den var så läskig, den var mer obehaglig. Jag gillade dock inte den så mycket men tog mig igenom den ändå.

Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet av Ingrid Jönsson blev jag jätteglad när jag fick i brevlådan. Jag tyckte mycket om den första boken om bokhunden Edgar och den här var också bra. Det är spännande att läsa en bok berättad ur en hunds perspektiv och att den delvis handlar om läsning. 

Förälskelsen av Hann Widell och Amanda Schulman är den tredje delen i trilogin om systrarna Vanessa och Alicia. Även den här boken var en sådan bok som man hela tiden vill fortsätta läsa. Jag tyckte den hade en spännande handling och boken tog slut alldeles för fort. 

Flickan från andra sidan av Anna Helgesson var en riktig mysrysare. Jag gillade att den var spännande samtidigt som den handlade om sorg och relationer. Dock var den lite förutsägbar men jag tror att jag hade gillat den mycket för några år sedan. 

Under mars lyssnade jag också på en ljudbok, Det fina med Kerstin av Helena Hedlund. Det är en bok för 6-9 år som även den är nominerad till Slangbellan. Jag tyckte att det var en väldigt fin bok med en fin berättelse som jag tror att många kan känna igen sig i. 

I april ska jag nog läsa några böcker som jag fått som recensionsexemplar den senaste tiden. Jag hoppas också på att hinna läsa Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter, Friläge av Yrsa Keysendal, Solen och hennes rosor av Rupi Kaur och Flätan av Laetitia Colombani. 

Jag besökte Stockholms stadsbibliotek i mars.

lördag 30 mars 2019

Tre Astrid Lindgren-böcker

Som ni kanske vet håller jag på med ett projekt som går ut på att jag ska läsa alla Astrid Lindgrens böcker. Vi håller på att läsa Jurtjyrkogården av Stephen King i min bokcirkel och eftersom att jag inte är ett så stort fan av skräck och väldigt lättskrämd har jag varvat min läsning av Jurtjyrkogården med att läsa ofarliga Astrid Lindgren-böcker. Alla vi barn i Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump är böckerna jag läst och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om dem.

Alla vi barn i Bullerbyn är den första boken om Bullerbyn som berättas ur Lisas perspektiv och handlar just om barnen i Bullerbyn och vad de hittar på. Likt många av Astrids andra böcker är den uppdelad i kapitel som var och en är en egen liten berättelse. Eftersom att det är Lisa som berättar och boken också är skriven i dåtid blir det lite som en dagbok vilket är fint tycker jag. Det jag gillar med Alla vi barn i Bullerbyn är hur mysig och vardaglig den är samtidigt som den har humor och spänning. Det handlar bland annat om när de gallrar rovor, sover på höskullen, när de leker och börjar skolan. vardagliga händelser som ändå blir något extra tack vare de fina karaktärerna och det medryckande språket. Alla vi barn i Bullerbyn är helt klart en av mina favoriter av Astrids Lindgrens böcker och jag ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

Lotta på Bråkmakargatan var den andra boken jag läste. Den handlar om när Lotta vaknar upp den morgon och är arg för att hon tror att Jonas och Mia slagit Bamsen. Hon blir arg på sin mamma som säger att hon måste ha på sig tröjan som killar och sticks och bestämmer sig för att flytta hemifrån. När jag var liten älskade jag filmen om Lotta som har precis samma handling och när jag läser boken ser jag verkligen filmen framför mig. Det är en fin berättelse och jag gillar verkligen karaktären Lotta, hon är bestämd och envis och gör som hon själv vill. Det är en rolig karaktär att läsa om och jag tror att det finns många femåringar därute som skulle känna igen sig i henne. Det fina med Astrid Lindgrens böcker är också att de fungerar att läsa även idag även om boken om Lotta, till exempel, kom ut på 60-talet. De passar lika bra att läsa idag som då!

Pippi Långstrump är den första boken om Pippi, Tommy och Annika. Den är likt Alla vi barn i Bullerbyn skriven i kapitel som handlar om olika saker. I den här boken får vi bland annat följa med när Pippi flyttar in i Villavillekulla, är sakletare, leker kull med poliser, börjar skolan och går på cirkus. Det är en riktigt rolig och fantasifull bok. Man kan ju inget annat än att älska Pippi! Jag gillar hur galen, tokig och självsäker hon är. Pippi måste verkligen varit en förebild för barn när den kom ut och är än idag. Hon är verkligen sig själv och skäms inte över något. Men boken om Pippi kan stundvis också vara lite sorglig. Pippi är ensam och har inga föräldrar som bor med henne. Men generellt sätt är Pippi Långstrump en väldigt rolig och händelserik bok som jag tycker att alla barn borde läsa.

Jag vill också passa på att tipsa om Astrid Lindgren-podden, en podcast som handlar om just Astrid Lindgrens böcker. De läser böckerna i kronologisk ordning och är roliga att lyssna på. Jag har lyssnat på avsnitten vartefter jag läst böckerna och tycker det är spännande att höra andras tankar om böckerna. Gillar du Astrid Lindgren?

onsdag 27 mars 2019

Slangbellan-nomineringarna

Varje år delar BULT (barn- och ugndomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund) ut priset Slangbellan till en debutant från det föregångna året. I mars tillkännagavs de tre nominerade, Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin, Melody Farshin för boken Mizeria och Marjan Svab för boken Stjärnorna ser likadana ut överallt. Vinnaren koras 9 april på Litteralund. Jag har nu läst de tre nominerade böckerna och kommer i det här inlägget berätta lite om dem och dela med mig av mina tankar. 

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund med illustrationer av Katarina Strömgård stod länge på min läslista innan jag äntligen började läsa den. Det är en kapitelbok för 6-9 år om 7-åriga Kerstin. Hon älskar guld och samlar på guldsaker. I skolan hittar hon en guldring som passar utmärkt i hennes samling. När Kerstins fröken Lotten säger att hon har tappat bort sin vigselring börjar hemligheterna och lögnerna bli fler och fler. Jag tycker att det här är en fin bok som samtidigt som den är vardaglig och lätt att känna igen sig i är spännande och händelserik. Kerstin är en karaktär som jag kan känna igen mig mycket i, hon är blyg och vill inte alltid umgås med andra. Jag gillar att introverta barn mer och mer får ta plats i litteraturen. En bok väl värd sin nominering till Slangbellan!

Mizeria är en ungdomsbok skriven av Melody Farshin. Boken handlar om tvillingarna Ali och Aicha och beskriver deras vardag i förorten med skola, jobb, kriminalitet och begravningar. Det är en väldigt stark och sorglig bok som tar upp viktiga ämnen som är aktuella just nu. Jag tyckte att det var en ganska mörk bok som var lite jobbig att läsa, men den är verkligen viktig. Boken är skriven med mycket slang vilket jag tyckte kunde vara lite svårt att förstå men det gör boken verklighetstrogen och jag tror att många ungdomar kan uppskatta det.

http://www.rabensjogren.se/bocker/169204-stjarnorna-ser-likadana-ut-overalltStjärnorna ser likadana ut överallt är skriven av Marjan Svab och illustrerad av Saga Bergebo. Det är en bilderbok som handlar om Hala som bor i ett land där det är krig. Hon och hennes familj måste fly, det tar lång tid och hon saknar sitt hem. Men i Sverige dit hon kommer får hon nya kompisar och stjärnorna ser likadana ut även i det nya landet. Det är en gripande bok om flykt med fina illustrationer. Jag gillar hur boken berättas ur ett barnperspektiv och tycker att det är en bok som alla barn borde läsa för att få förståelse om hur det kan vara att fly.

Alla tre böckerna är väl värda sina nomineringar och jag tycker det är bra att juryn valt ut tre väldigt olika böcker och för olika åldrar. Om jag får välja en favorit gillar jag nog Stjärnorna ser likadana ut överallt och Det fina med Kerstin bäst, jag skulle bli jätteglad om någon av dem vinner. Har du läst någon av de här böckerna? Vad tycker du om dem?

söndag 24 mars 2019

Jag och alla

Augustprisvinnarna Ylva Karlsson och Sara Lundberg har skapat en fantastisk bilderbok som ställer frågor om hur det skulle kännas att vara någon annan. 

I Jag och alla möter vi tio barn som är olika men ändå lika. De är på olika platser och gör olika saker men har ändå samma frågeställning om hur det skulle kännas att vara någon annan på en annan plats. John kör traktor med Sara, Sixten står på en kyrkogård, Viola åker tåg, Alex är sjuk och Mimmi ska snart börja skolan. 

Det här är en otroligt vacker bok till både text och bild som ställer frågor som jag tror att alla kan känna igen sig i. Boken är en bok att läsa tillsammans och samtala kring. Den ställer frågor om hur det skulle kännas att vara någon annan och om vilka olikheter och likheter vi människor har. Samtidigt är boken intressant och underhållande, det är en bok som jag tror att både barn och vuxna skulle gilla. Jag skulle säga att den passar för barn i alla åldrar. Jag och alla har många bilder, men också en del text som gör att den är anpassad för alla. 

Sara Lundbergs illustrationer och Ylva Karlssons text passar utmärkt ihop. Texten är både fin och enkel att förstå. Illustrationerna är otroligt vackra. De är färgglada och varje uppslag skulle jag vilja klippa ut och sätta på väggen. Både Ylva Karlsson och Sara Lundberg har tidigare vunnit Augustpriset och det märks verkligen. Boken är välgjord och skickligt berättad. Jag vågar gissa att även Jag och alla har en chans att bli nominerad till Augustpriset och det håller jag verkligen tummarna för! 

Jag och alla är den bästa bilderboken jag läst på länge. Den är vacker, välskriven, öppnar för samtal och passar för alla. Av mig får boken 5 av 5 ugglor! 

torsdag 21 mars 2019

5 böcker jag ser fram emot att läsa

Det finns så många böcker jag vill läsa men högst upp på läslistan finns fem stycken böcker som jag hoppas på att kunna läsa snart! De böckerna tänkte jag berätta lite om i dagens inlägg. 

Förälskelsen av Hanna Widell och Amanda Schulman är den tredje boken i trilogin om systrarna Alicia och Vanessa. Jag har verkligen tyckt om de två tidigare böckerna, det är perfekta mellan-böcker mellan ungdomsböcker och vuxenböcker. Det ska bli så spännande att se vad som händer i den sista boken! 



Solen och hennes rosor av Rupi Kaur är en diktsamling som jag vill läsa nu! För ett tag sedan läste jag hennes första bok Mjölk och honung och den älskade jag verkligen. Jag läser sällan diktsamlingar, men den tyckte jag jättemycket om. Hela tiden ville jag läsa mer och mer och jag stannade ofta upp och läste om dikterna. Hoppas att Solen och hennes rosor är lika bra!


Friläge är Yrsa Keysendals debutroman. Jag har läst mycket om den här boken på Flora Wiströms blogg och det verkar vara en fin bok. Egentligen vet jag inte riktigt vad den handlar om men jag tror att den kommer att vara bra! 


Välsignelser är en novellsamling av Caroline Albertine Minor som jag hört många som tyckt om. Jag hörde också en intervju med författaren på Lundströms bokradio och det gjorde mig intresserad att läsa den. Novellerna handlar alla på något sätt om unga kvinnor och det tyckte jag lät väldigt spännande.


Flätan av Laetita Colombani blev jag sugen på att läsa när Ingela Korsell tipsade om den. Jag fyndade den på bokrean för halva reapriset, vilket var perfekt. Den ska handla om tre kvinnoöden som jag gissar på kommer att flätas ihop på något sätt. Jag ser verkligen fram emot att läsa den, men kanske sparar jag den till påsklovet då jag ska till Mallorca.


Vilka böcker ser du fram emot att läsa just nu?

tisdag 19 mars 2019

Konsten att bli en viol

Konsten att bli en viol är en fin feelgood-bok skriven av Maja Willander. Den är både lättsam och djup, rolig och sorglig. 

Boken handlar om Melinda som jobbar på en reklambyrå som administratör och drömmer om att en dag få bli art director. Hon bor i ett litet torp som hon ärvt av sin farmor och på helgerna ägnar hon all sin tid till att måla. På jobbet gör hon allt för att passa in i mallen. De enda som inte är som alla andra är arbetskompisen Erik och Mårten, killen som jobbar med posten. När Melinda har semester börjar hon fundera på vad det är hon egentligen vill. Har hon tappat bort sig själv i strävan att bli art director? Varför tar Mårten så stor plats i hennes tankar och varför hör inte Erik av sig?

Sedan jag börjat läsa fler böcker för vuxna har jag förstått att feel good och romance är den typen av böcker jag gillar. Konsten att bli en viol är precis en sådan bok som jag vill läsa. Den är lättsam, härlig och gör mig glad. Men samtidigt har boken också ett djup. Det handlar om att hitta sig själv, veta vad man vill göra och passa in. Boken ställer frågor om livet som jag tror att alla människor någon gång ställs inför. Oavsett vilket skede i livet man är i tror jag att den här boken passar bra att läsa. Jag skulle säga att alla från 15 år och uppåt kan läsa den här boken. Jag gillar verkligen att samtidigt som den är enkel och lättsam är sorglig och mörk. Det ger boken ett djup som ger en funderingar. 

Karaktärerna i boken är också fantastiska. Jag gillar att läsa om Melinda, Erik, Mårten, Ingrid och alla de andra. Huvudpersonen Melinda har en utveckling genom hela boken som är intressant att följa. Det märks verkligen att författaren Maja Willander har arbetat mycket med karaktärerna. 

Melinda bor i ett litet torp ute på landet och det ger boken en mysig stämning. Den utspelar sig på sommaren och Konsten att bli en viol är verkligen den bästa sommarläsningen. Att läsa om hur hon är ute i trädgården, sitter på bryggan och går promenader på grusvägen får mig att längta till sommaren.

Konsten att bli en viol är en mysig bok som både är rolig, lättsam, sorglig och fylld av igenkänning. Det är en bok som passar för alla och jag rekommenderar er verkligen att läsa den! Av mig får boken 4 av 5 ugglor.

Titel: Konsten att bli en viol
Författare: Maja Willander
Förlag: Förlaget Harequin/Harper Collins Nordic
Åldersgrupp: vuxen
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

söndag 17 mars 2019

Hur läser jag? - Min läsning under en dag

För ett tag sedan såg jag att Johanna på Sincerely Johanna gjorde en video om hur hon läser under en dag. Jag tyckte att det var en intressant video och får själv likt henne många frågor om hur jag hinner läsa så mycket. Jag tror att det handlar om prioriteringar och vad man väljer att lägga sin tid på. Ofta väljer jag att läsa när jag har lite tid över och det är det som gör att jag hinner läsa mycket. Jag läser sällan flera timmar i sträck utan det är små korta stunder varje dag som jag läser och i slutändan blir det mycket lästid. 

En vanlig vardag börjar med att jag vaknar på morgonen och om jag har en stund över ägnar jag den ibland till läsning. Ofta blir det att jag tittar på en youtubevideo eller något sådant istället eftersom att jag känner att det är en för kort stund för att läsa men jag borde kanske prioritera läsningen lite oftare på morgonen. På vägen till skolan lyssnar jag antigen på en ljudbok eller podcast. Jag försöker att alltid ha en ljudbok på gång så att jag kan variera mitt läsande och läsa under tiden jag gör andra saker. Under skoldagen läser jag ingenting. Ibland om vi har en lång rast, håltimme eller liknande kan det hända att jag läser lite på mobilen. Så det händer att jag har en e-bok igång på mobilen eller letar upp den vanliga fysiska boken jag håller på att läsa på Nextory och läser under rasterna. 

På vägen hem från skolan lyssnar jag på ljudbok och det brukar jag fortsätta göra under tiden jag äter mellis och packar upp skolgrejerna. Efter skolan brukar jag träna, plugga eller ha kör. De flesta dagarna ägnar jag den första timmen efter att jag kommit hem till skolarbete. När jag är klar med det jag behöver plugga den dagen brukar jag läsa en halvtimme eller så. Vissa dagar går jag istället iväg och tränar eller har kör. När jag ska ta mig någonstans och under tiden jag tränar på gymmet brukar jag lyssna på ljudbok. På kvällen efter att vi har ätit ägnar jag ofta en timme till läsning. Innan jag ska sova läser jag också en stund. 

På helgerna läser jag ofta en lång stund på morgonen innan jag klivit upp ur sängen. Sedan läser jag flera stunder under dagen om jag inte har andra saker inplanerade. Jag brukar varva läsningen med andra saker jag behöver göra under helgerna som att städa, träna och skriva blogginlägg. 

Jag har oftast en ljudbok och en fysisk bok igång. Det är sällan jag läser flera böcker samtidigt. Det händer ibland, men nästan alltid läser jag bara en bok. Det kan funka att läsa flera böcker samtidigt om det är väldigt olika böcker. Jag skulle också säga att jag föredrar att läsa fysiska böcker och läser inte e-böcker så ofta. Men e-böcker är ett väldigt enkelt sätt att läsa om man är iväg någonstans eftersom att man då alltid har en bok med sig. 


Jag läser alltid någonting varje dag och till dig som skulle vilja läsa mer skulle jag rekommendera att tänka igenom hur du prioriterar din tid. Om man vill lägga mer tid på något finns det alltid tid och jag tror att jag läser så pass mycket eftersom att jag tycker det är roligt! Hur läser du?

torsdag 14 mars 2019

Mariette Lindsteins trilogi om sekten på Dimön

Mariette Lindstein har skrivit en trilogi som handlar om en sekt. Den består av böckerna Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn. Nu har jag läst klart alla böckerna och vill berätta för er om dem. Det här inlägget kan innehålla spoilers så att ni är medvetna om det ifall ni vill läsa serien.

Den första boken i trilogin, Sekten på Dimön, läste jag tillsammans med bokcirkeln för något år sedan. Det är inte den typen av bok jag brukar läsa och därför hade jag inte så höga förväntningar. Men jag tyckte att boken var väldigt spännande och bra! Boken handlar om Sofia som dras in i en sekt. Hon blir fascinerad av ledaren Frans Oswald och hans tankar och tackar ja när hon blir erbjuden att komma ut till Dimön där ViaTerra håller till. Saker blir allt värre och det är näst intill omöjligt att ta sig därifrån. 

När jag hade läst ut den första boken väntade jag ett tag med att läsa den andra delen eftersom att jag tyckte den var lite obehaglig. Men även den var väldigt spännande. I Sekten som återuppstod har Sofia rymt från sekten och Frans Oswald sitter i fängelse. Sofia försöker komma tillbaka till det vanliga livet men Frans och sekten sitter kvar i kroppen. Dessutom försöker Frans att hämnas på Sofia och gör hennes liv till ett helvete även nu när hon inte är kvar i sekten. 

Den tredje boken, Sektens barn, lyssnade jag på som ljudbok alldeles nyligen. Där möter vi Sofia femton år efter att hon gått ur sekten. Hon har ett barn som snart är vuxen och vill skydda henne från Frans Oswald och sekten. Frans som inte synts till i media på ett tag kommer plötsligt fram igen och tar också kontakt med Sofia. I ett annat perspektiv får vi följa Tor, en av Frans söner, där han berättar om sin uppväxt i sekten.

De här böckerna är otroligt spännande och händelserika och passar för dig som vill läsa något actionfyllt, medryckande och spännande. Det är en blandning av läskigheter och vardag och handlar mycket om Sofia och hennes tankar och känslor. Böckerna känns väldigt verklighetstrogna och jag tror att det kan bero på att Mariette Lindstein själv har varit med i en sekt. Nu ska böckerna också bli tv-serie, jag får se om jag vågar se den! Men det är ett bra tips till dig som gillar den här typen av berättelser!

tisdag 12 mars 2019

Tre av vårens snackisar

En stor del av böckerna jag har läst i år har varit vuxenböcker. Under de första månaderna det här året har jag alltså gått från att uteslutande läsa barn- och ungdomsböcker till att läsa en hel del vuxenböcker också. Tre av dem är några riktiga snackisar. Eller en av dem i alla fall. Alla har jag i alla fall sett florera en del i sociala medier och de verkar vara omtyckta av många. Därför tänkte jag att det skulle vara roligt att skriva ett inlägg där jag berättar om mina tankar kring böckerna. Böckerna jag pratar om är Nora eller Brinn Oslo brinn av Frid, Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi och Skrivliv av Gun-Britt Sundström. 

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid har det pratats mycket om de senaste månaderna. Många har läst den och boken har hyllats till skyarna. Därför ville jag såklart också läsa den för att bilda mig min egen uppfattning. Boken ges ut av Ellerströms förlag och på baksidan beskrivs boken som en berättelse om två av vår tids största kvinnosjukdomar, endometrios och instagram. Det är en bra beskrivning. I Nora eller Brinn Oslo brinn möter vi Johanna som är tillsammans med dansken Emil. När Johanna får se att Emil har kontakt med sin ex-flickvän Nora från Norge börjar hon kolla upp Nora på instagram och svartsjukan växer sig starkare ju längre tiden går. Dessutom har Johanna endometrios vilket gör att det inte bara är svartsjukan som värker i henne utan också smärtan i livmodern. Nora eller Brinn Oslo brinn är en kort bok som går snabbt att läsa. Jag tyckte att den var väldigt skickligt skriven och har ett annorlunda spännande tema som är viktigt att ta upp. Det var en bra bok men för min del drogs läsupplevelsen ner eftersom att jag tyckte att det var en lite orealistisk berättelse. Jag störde mig också lite på Johanna som var väldigt kontrollerande. Men jag förstår verkligen varför många gillat boken, språket och handlingen är riktigt medryckande!

http://www.norstedts.se/bocker/186742-mai-betyder-vattenMai betyder vatten av Kayo Mpoyi är en bok som utspelar sig i Tanzania. Den är skriven ur ett barnperspektiv men är berättad på ett sätt där mycket är skrivet mellan raderna. Boken är utgiven av Norstedts och jag har än så länge bara hört bra saker om den. Adi växer upp i en familj där det finns många myter. En av dem är kopplad till en gammal släkting som hette Mai. Adis familj är en familj fylld av sjukdomar och hemligheter. Över allt vakar Gud och han ser även det mest hemliga. Boken har ett otroligt komprimerat språk och författaren får med mycket på få ord. Jag gillar att berättelsen är berättad ur ett barns perspektiv men tycker ändå att det kan vara svårt att förstå vissa delar. Boken är berättad mycket mellan raderna och är mörk samtidigt som den underhåller. Jag är imponerad av Kayo Mpoyis debut Mai betyder vatten och ser fram emot att läsa mer av henne i framtiden.

Skrivliv av Gun-Britt Sundström är en bok med den framgångsrika författarens dagboksanteckningar från att hon gav ut sin första bok tills att hon fick sitt första barn. Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag och jag gillade den mycket. Det är häftigt att få läsa om Gun-Britt Sundströms liv och tankar. Jag känner igen mig mycket i hennes funderingar även om jag är ung nu och inte under 60-talet. Det är befriande att läsa om hennes tvivlande och att man kanske inte alltid behöver veta vad man vill göra i framtiden. Jag har inte läst någon av Gun-Britt Sundströms tidigare böcker men vill definitivt göra det nu. Om man gillar hennes tidigare böcker tycker jag absolut att man ska läsa Skrivliv, jag tror att jag hade tyckt ännu mer om den om jag hade läst någon annan av hennes böcker. Hon skriver mycket om sitt skrivande och har man läst böckerna om skriver om är det nog väldigt intressant. 

Tre fina och bra böcker som verkligen förtjänar sin uppmärksamhet men som jag har lite delade tankar om. Har du läst någon av dem?

söndag 10 mars 2019

Historien om Bodri

Det är viktigt att berätta om det hemska som hände under Förintelsen för att sprida kunskap och förhindra att det aldrig ska ske igen. I den nya bilderboken Historien om Bodri berättar Hédi Fired och Stina Wirsén om detta ur ett barns perspektiv.

Berättelsen cirkulerar kring hunden Bodri och boken beskriver hur Hédi leker med kompisen Marika och deras hundar. De klättrar, springer, leker och har så roligt.
“Om du tittade på oss, såg vi inte så olika ut. Vi hade skrubbsår på knäna och båda hade fått nya framtänder. Skillnaden mellan oss var bara att vi bad olika böner, Marika gick i kyrkan och jag gick i synagogan. Jag var jude, men inte Marika.” En dag hör Hédi en hemsk röst på radion och på bänken i parken hittar hon och Marika en lapp som säger att det är förbjudet för judar att sitta där. Hédi och hennes familj blir tvungna att lämna sitt hem och hunden Bodri blir ensam kvar. Hédi Fried överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Hela sitt liv har hon ägnat åt att berätta om sina erfarenheter och hon har även skrivit ett flertal böcker på ämnet. Lagom till Förintelsens minnesdag i januari släpptes bilderboken Historien om Bodri som Hédi Fired skapat tillsammans med illustratören Stina Wirsén. I den berättar hon om sina upplevelser så att barn ska förstå. På baksidan av boken står det: “Historien om Hédi och hennes hund är baserad på författarens egna upplevelser. Den är skapad för att nästa generation har rätt att få veta vad som hänt, i övertygelse om att de har kraften att bygga en bättre framtid.”

Historien om Bodri är en fin och viktig bok som borde finnas i alla hem och på alla skolor och förskolor. Det är en bok att läsa tillsammans och samtala kring som jag tycker att alla borde läsa. Hédi Fried berättar på ett sätt som gör det förståeligt för barnen och historien är gripande och mörk samtidigt som den ger ett slags hopp om en bättre framtid.


Stina Wirsén har illustrerat den här boken på ett fantastiskt sätt. Hon skildrar känslor som rädsla, ensamhet, hopp och glädje och bilderna är otroligt vackra. Det är ett bra komplement till texten som gör att boken känns ännu mer levande och känslosam. 

Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid och se till att något så hemskt som Förintelsen inte händer igen. Det börjar med vilka val varje enskild individ tar och att läsa Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén är en bra start på ett samtal som kan leda oss i rätt riktning.
Titel: Historien om BodriFörfattare: Hédi Fried Illustratör: Stina Wirsén Förlag: Natur & Kultur Köp: t.ex hos Adlibris och Bokus

fredag 8 mars 2019

Internationella kvinnodagen - Boktips

Idag är det Internationella kvinnodagen och det vill jag såklart uppmärksamma! Jag gillar att läsa böcker om feminism och jämställdhet för att lära mig mer inom ämnet och inspireras. Några böcker som jag läst och gillat är Har du ingen humor? av Katarina Wennstam, Feministfällan av Nina Åkestam och Mot framtiden av Clara Henry. I det här inlägget tänkte jag berätta om de böckerna och kanske inspirera er till att läsa någon av dem. 

Har du ingen humor? av Katarina Wennstam är en kort bok som har mycket innehåll. Den är baserad på Katarina Wennstams instagraminlägg om feminism och jag blev sugen på att läsa den efter att ha lyssnat på hennes sommar- och vinterprat. I korta texter tar författaren upp viktiga ämnen inom området, analyserar ord och uttryck och berättar om sin egen feministiska kamp. Det är intressant, träffsäkert och enkelt att ta till sig. Har du ingen humor? borde vara obligatorisk läsning i skolan. Det är ett bra underlag för diskussion som dessutom har en lättillgänglig form som passar för alla. Jag tyckte verkligen om den och rekommenderar alla att läsa den!

Feministfällan av Nina Åkestam lyssnade jag på som ljudbok i februari och det är en bok som verkligen intresserade mig. I boken tar författaren upp olika fällor som en feminist kan hamna i. Det handlar om feminismen och vilka utmaningar den har i dagens samhälle. Feministfällan tar upp viktiga aspekter som det sällan pratas om och problematiserar och diskuterar saker som jag inte tänkt på tidigare. Intressant bok helt klart!



Mot framtiden är Clara Henrys andra bok och den här gången tar hon sig an frågan av jämställdhet och feminism. Med undertiteln "En simpel guide till att krossa patriarkatet" visar hon att den här boken också innehåller humor. Även den här boken lyssnade jag på som ljudbok. Det är Clara Henry själv som läser in den och det gör hon väldigt bra. Hon skriver även på ett sätt som många gånger får mig att skratta samtidigt som boken är skarp och innehåller mycket intressant fakta. I boken berättar Clara Henry och jämställdhet och feminism, hon ger också många konkreta tips. Jag lärde mig otroligt mycket och tycker att den passar för alla, men kanske framförallt en ungdom som är intresserad av feminism eftersom att det är en enkel bok att lära sig av. 

Det här är alltså mina främsta boktips på temat feminism och jämställdhet som passar perfekt att läsa i samband med Internationella kvinnodagen. Vilka böcker vill du tipsa om?

tisdag 5 mars 2019

Tankar och tips - Bokrean

Jag köper sällan böcker, utan böckerna jag läser är oftast recensionsexemplar jag fått av förlag eller böcker jag lånat på biblioteket. Men ibland unnar jag mig en bok eller två. Förra veckan startade bokrean och innan jag på tisdagen skulle gå på ett författarsamtal med Sara Lövestam på biblioteket gick jag en sväng till Akademibokhandeln för att kolla in bokrean. Innan bokrean började hade jag kollat igenom de olika bokhandlarnas utbud på nätet och blivit lite besviken. Jag tycker ofta att bokrean har ett tunt utbud och inte så mycket som jag är intresserad av. Böckerna för barn och unga som finns på rean brukar inte heller vara så många. Om jag hittar något jag vill läsa brukar jag köpa en eller två böcker på rean varje år och såklart ville jag bekanta mig med årets titlar. På Akademibokhandeln hittade jag faktisk en bok som jag länge velat läsa, det var Mjölk och honung av Rupi Kaur. Det är en väldigt omtyckt poesibok som jag varit sugen på med helt enkelt inte kommit mig för att läsa. Jag blev så glad när jag såg den på bokrean och slog såklart till. Sedan har jag läst lite ur den varje dag sedan dess och jag tycker verkligen om den. Hittar man något roligt att fynda på bokrean är det verkligen roligt. Jag gillar också att försöka stödja min lokala fysiska bokhandel!


Det bästa med bokrean tycker jag är all fokus den sätter på böcker och läsning. Reklampelare skyltar och här och var har jag sett människor med påsar från bokrean. Att läsning och böcker syns tror jag är en viktig faktor till att främja läsning. Det gör att man påminns om böcker och jag tror också att böckernas synlighet kan inspirera till läsning. När de dessutom är billigare blir det fler som köper böcker. Såklart är det inte bra att bara köpa böcker för att de är billiga men att fynda bra böcker till ett lågt pris är alltid roligt. 

Om du är sugen på att köpa någon bok på rean tänkte jag ge mina bästa tips. Det första är såklart Mjölk och honung som jag fyndade på Akademibokhandeln. På Akademibokhandeln rekommenderar jag också att kika in Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren, Ditt liv och mitt av Fredrik Backman och Grejen med ordföljd av Sara Lövestam. På Adlibris och Bokus vill jag tipsa om att fynda PAX-böckerna, Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed, Släppa taget av Katarina von Bredow, Du, bara av Anna Ahlund, Djupgraven av Camilla och Viveca Sten och Comdey Queen av Jenny Jägerfäldt. 

Shoppa lugnt tills vi ses nästa gång och berätta gärna i kommentarsfältet vad du fyndat på bokrean och vilka dina bästa bokreatips är!

lördag 2 mars 2019

Läst i februari

Februari har bara rusat fram för mig känn det som. Det är en kort månad, det har varit ganska mycket i skolan och vi har flyttat. Därför har jag inte hunnit läsa lika mycket som jag velat. Men lite läst har det i alla fall blivit och de böckerna ska jag berätta om nu.

Triangel av Nic Stone var den första boken jag läste under månaden. Det är som det låter ett triangeldrama, men den är inte som vilken bok som helst utan det är en helt unik bok om kärlek, vänskap och sexualitet. Jag tyckte mycket om den!

Så jävla kallt av Lova Lakso läste jag sedan. Även det är en ungdomsbok. Den handlar om några ungdomar som flyr hemmet för att ta sig söderut och är även den en väldigt annorlunda bok mot andra böcker jag läst. Jag tyckte att den var helt okej, den var varken jättebra eller dålig, men gjorde inte så stort intryck på mig tyvärr.

Har du ingen humor? av Katarina Wennstam är en bok jag blev sugen på att läsa efter att ha lyssnat på hennes sommar- och vinterprat. Det är en liten bok med utgångspunkt från Katarina Wennstams instagraminlägg som handlar om feminism. Jag tyckte den var träffsäker och riktigt intressant att läsa!

Skrivliv av Gun-Britt Sundström läste jag därefter. I den finns Gun-Britt Sundströms dagsboksanteckningar från att hon gav ut sin första bok tills att hon fick sitt första barn. Den var fin och intressant men jag tror att jag hade haft större behållning av den om jag hade läst någon av hennes andra böcker innan. Dock blev jag intresserad av att läsa något mer av henne, så det ska jag absolut göra snart!

Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren blev den nästa boken jag tog mig an i min utmaning att läsa alla Astrid Lindgrens böcker. Det är en bra och spännande bok, men jag har gillat de andra av Astrid Lindgrens böcker bättre.

Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén är en bilderbok som handlar om förintelsen. Boken har otroligt fina illustrationer och tar upp det svåra ämnet på ett fint sätt så att barn förstår.

En allvarsam lek av Sally Thorne blev jag sugen på att läsa efter att Johanna tipsade om den på sin youtubekanal, den läste jag under sportlovet. Boken utspelar sig på ett bokförlag vilket jag lockades av men det har inte en så stor del av handlingen. Det handlar med om Lucinda och Joshua som jobbar tillsammans där och hatar varandra men efter en incident ändras allt och de blir förälskade. Jag tyckte att boken var helt okej men inte mer än så.

Sedan lyssnade jag också på några ljudböcker. Den första var Feministfällan av Nina Åkestam som handlar om feminism och olika fällor man kan gå i som feminist. Jag tyckte att den var väldigt intressant och lärorik, dessutom är den bra skriven. Jag lyssnade också på Sektens barn av Mariette Lindstein som är den sista boken i trilogin om sekten ViaTerra. Den var riktigt spännande och också lite obehaglig men jag kunde nästan inte sluta läsa den eftersom att handlingen är så medryckande. Sedan lyssnade jag dessutom på Ditt eller mitt hjärta av Elvira Berg som är Lovereads alla hjärtans dag-novell. Det var en fin liten novell om kärlek! Till sist lyssnade jag också på Astrid Lindgren i Stockholm av Anna-Karin Johansson som är en bok om Astrid Lindgren relation till olika platser i Stockholm. Den var intressant men jag tyckte att den kunde vara lite upprepande och inläsaren var inte så bra.

I mars vet jag inte riktigt vad jag kommer att läsa. Det kanske blir någon mer Astrid Lindgren-bok, något recensionsexemplar och någon bok från min läslista. Vad ska du läsa i mars?