lördag 30 januari 2021

Författare jag vill läsa mer av

Jag hittade ett inlägg som jag skrev för nästan två år sedan där jag skrev om författare som jag ville läsa fler böcker av. Jag tyckte det var roligt och tänkte göra ett sådant inlägg igen fast där jag mer önskar vilken typ av bok jag skulle vilja lösa av en viss författare.

Tillsammans med "Unga läsare" ska vi bokcirkla Nioosha Shams debutbok Om det regnar i Ahvaz. Jag tyckte mycket om den boken och hoppas på att författaren kommer skriva fler böcker i samma stil. Om det regnar i Ahvaz handlar om Ava och man får också lära känna hennes kompisar Mira och Hugo. Jag gillade de alla tre som karaktärer och tycker att det vore roligt att läsa en bok med Mira som huvudkaraktär och en med Hugo som huvudkaraktär!


Jag älskar Emma Karinsdotter om Lisbet och Sambakungen som är otroligt roliga böcker för barn 6-9 år. Hon har också skrivit en bok som heter Tusen stjärnors ö och är en både spännande och sorglig bok som är som ett äventyr. När Emma Karinsdotter har skrivit klart nästa bok om Lisbet och Sambakungen hoppas jag att hon skriver en ny bok i liknande stil som Tusen stjärnors ö för det var en så bra bok!

Jag har läst de flesta av Johanna Schreibers böcker och alla har varit riktigt bra! Hon har skrivit tre böcker för ungdomar - Carlstensveckan, Offpist och Inte som du. I april kommer Johanna Schreiber ut med första delen i en feelgoodserie som kommer att utspela sig på ett bokförlag. Den ser jag jättemycket fram emot att läsa men jag hoppas också att Johanna Schreiber kommer skriva fler böcker för unga läsare längre fram! 


Emma Askling har skrivit många böcker för barn, både övernaturliga och verklighetstrogna. Dessutom har hon skrivit en ungdomsbok som heter Definitivt okysst som jag tyckte mycket om. Emma är otroligt bra på att beskriva både hur det är att vara barn och ung. Jag hoppas på att hon i framtiden kommer att skriva fler böcker både för mellanåldern och ungdomar. 

Även Ingrid Jönsson är en barn- och ungdomsboksförfattare som har skrivit många bra böcker. Till exempel har hon skrivit de lättlästa böckerna om Bokhunden Edgar och Sonjas verkstad. Förra året läste jag hennes ungdomsbok Månbåten som utspelar sig i Mocambique. Det är en riktigt spännande bok som man samtidigt lär sig mycket av. Jag tycker att Ingrid Jönsson ska skriva fler berättelser för ungdomar för det gör hon riktigt bra!


onsdag 27 januari 2021

Förintelsens minnesdag

Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och det tycker jag är en viktig dag att uppmärksamma för att vi aldrig ska glömma det som hände under förintelsen. Jag har läst många böcker som handlar om Andra världskriget och Förintelsen och tänkte  i det här inlägget ge mina bästa boktips på temat. Jag skriver kort om böckerna och men ni kan också klicka på länkarna för att läsa mer om böckerna i mina tidigare recensioner av böckerna.

God natt mister Tom av Michelle Magorian är en av mina största läsupplevelser. Den handlar om åttaåriga Willie som blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Där får han bo hos en man som heter Tom och för första gången får Willie bo hos någon som är snäll mot honom. Det är en fin berättelse om en stark vänskap som ger ett nytt perspektiv till tiden under Andra världskriget.

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en seriebok där vi får sex stycken personer som var barn under Andra världskriget och läsa om deras öden. Det är hemska berättelser men de är berättade på ett enkelt sätt vilket gör att den passar bra för barn. 

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys handlar om en familj som blir deporterade till Sibirien eftersom de anses vara sovjetfientliga. I min recension har jag skrivit: "Strimmor av hopp är en berättelse om de glömda händelserna under Andra världskriget berättat ur en ung flickas perspektiv. En berättelse om att helt plötsligt behöva lämna allt man har och bli slavarbetare utan att veta varför. En berättelse om att kämpa för att överleva, om sorg och om kärlek som övervinner hat."

En ö i havet är den första delen i Annika Thors serie om de judiska systrarna Steffie och Nellie som kommer till Sverige från Wien för att komma undan judeförföljelserna. De saknar sina föräldrar som är kvar i Wien och i fyra böcker får man följa deras liv i Sverige och hur de växer upp. 

Historien om Bodri är ett fint bilderbokssamarbete mellan Hédi Fried och Stina Wirsén. Berättelsen är inspirerad av det Hédi Frieds egna upplevelser. Boken handlar om Hédi och hennes kompis Marika som leker med varandra och sina hundar varje dag. Men plötsligt blir Hédi och hennes familj tvungna att lämna sitt hem och kvar blir hunden Bodri. En sorglig berättelse med otroligt fina illustrationer.

Vilka är dina bästa boktips på temat Förintelsen?

tisdag 19 januari 2021

Böcker som skapar läslust

Jag ställde en fråga på instagram om mina följare hade önskningar om vad de vill läsa om på min bokblogg. @januisboktips skrev så här: "Böcker för barn/unga som skapar läslust! För de som behöver hitta lusten att läsa". Det tyckte jag var ett jättebra förlag! 

Vilka böcker som ger en läslust är såklart olika från person till person. Jag tror att det finns böcker för alla och att man bara måste hitta den där rätta boken för att känna läslust. Jag har uppslukats totalt av böcker många gånger och mitt fortsatta läsande blir som en ständig jakt på nästa stora läsupplevelse. Försök att hitta böcker som handlar om det du gillar och vill lära dig mer om. Gillar du fotboll, läs om fotboll. Gillar du hästar, läs om hästar. Jag vill också känna igen mig i det jag läser därför gillar jag oftast böcker där huvudkaraktären är i ungefär samma ålder som mig och lever ett liknande liv. Men läsning kan också vara eskapism och många gillar att läsa om andra världar och platser. I det här inlägget kommer jag att tipsa om några böcker för olika åldrar som verkligen gett mig läslust!

Jag tror att ett bra sätt att skapa läslust är att läsa böcker tillsammans. Speciellt för barn som kanske precis lärt sig läsa. Då får man uppleva berättelsen tillsammans. Kanske kan den vuxne och barnet turas om med att läsa högt. När man läser tillsammans är det perfekt med roliga böcker som man kan skratta till tillsammans. Här kommer några roliga lästips för 6-9 åringar! Frallan-böckerna av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är roliga vardagsberättelser om Francesca som kallas för Frallan, hennes mamma och mormor. I den första boken som heter Frallan är bäst! har de tävlingsdag. Om man gillar den finns det fyra till lika bra böcker att förkovra sig i. Om du gillar Frallan gillar du nog också Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter som är en otroligt rolig bok som handlar om Lisbet som bor med sin farmor Sambakungen. Lisbet får ett brev om att hon ska börja skolan till hösten och det betyder att det här är den sista sommaren som de måste göra till den bästa. En knasig, fantasifull och rolig bok som jag lovar att du hela tiden kommer vilja läsa nästa kapitel i. Det finns också en uppföljare som heter Livets hårda skola. Jag vill också tipsa om böckerna om Hjördis av Elin Lindell. Första boken heter Borttappat: Katt, kompis, kalsong. Böckerna handlar om 9-åriga Jördis som egentligen heter Hjördis men enligt henne börjar allt dåligt på H: handsvett, hästar, huvudvärk och hål i tänderna. Därför har hon tagit bort sitt H och gett det till sin bästa kompis Judit som nu heter Judith. Otroligt roliga böcker! Läser du den första kommer du garanterat vilja läsa de två uppföljarna också!


Många i 9-12 årsåldern vill att böckerna de läser ska vara spännande. När jag själv var i den åldern älskade jag deckare och slukade hur många deckarserier som helst. Jag tycker också att olika serier är väldigt bra för om man gillar den första boken är det bara att fortsätta läsa resten! En serie som jag och många andra gillat är PAX-serien. Det är verkligen den perfekta bokserien som innehåller både spänning, väsen, vardag, sorg. I tio böcker får vi lära känna Alrik och Viggo som bor hos en fosterfamilj i Mariefred. De får veta att de är utvalda att skydda Mariefred och det hemliga magiska biblioteket mot onda krafter. Tillsammans med biblioteksväktarna Estrid och Magnar kämpar de mot olika väsen. Samtidigt måste de stå emot alla i den lilla staden som inte vill ha bröderna där. Om du läst PAX och gillat den serien vill jag tipsa om Viveca och Camilla Stens trilogi som börjar med Djupgraven som också är riktigt spännande. Den utspelar sig på en skärgårdsö där en pojke försvinner i dimman. En bok som innehåller både spänning, skräck, fantasi och relationer. En annan spännande serie som jag slukade i mellanåldern är Petrinideckarna av Mårten Sandén. Den handlar om tvillingarna Peter och Petra som tillsammans med sin kompis Lucy har en deckarklubb. Det finns många böcker i serien och jag gillar verkligen hur den blandar spänning och vardag. 


För ungdomar tror jag på att försöka få dem själva att hitta någon bok de tycker verkar intressant. Men nu tänkte jag tipsa om några böcker jag själv verkligen gillat och som jag tror att många andra unga skulle uppskatta. Den första boken jag vill tipsa om är Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall. Det är en ungdomsbok som vänder på könsrollerna och beskriver en värld där tjejerna har all makt. En spännande bok med en intressant handling. Till den som vill läsa en riktigt mysig bok skulle jag rekommendera Till alla killar jag gillar av Jenny Han. Den handlar om Lara Jean som skrivit brev till alla killar hon någon sin gillat och en dag upptäcker hon att de har blivit skickade. Det finns tre böcker om Lara Jean och de finns också som film på Netflix. Vill en ungdom läsa något riktigt spännande skulle jag tipsa om Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark. Den handlar om Hilde som ska konfirmera sig och dras in i ett spännande mysterium. Det är nämligen så att det för 30 år sedan skedde ett mord på en konfirmand och mordet har ännu inte blivit löst. 


Jag hoppas att du blev nyfiken på att läsa någon av böckerna jag tipsat om. De har gett mig mycket läslust och jag hoppas att andra barn och unga kan finna glädje i dem!

fredag 15 januari 2021

5 böcker för unga läsare

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet! I det här inlägget tipsar jag om fem böcker för unga läsare som jag läst den senaste tiden!

Den första boken jag vill tipsa om är Klättra uppåt av Katarina von Bredow som är den fristående fortsättningen på Släppa taget och Tappa greppet. I den här boken får vi läsa om Victoria som går i gymnasiet. Hon går estet och trivs bra med att få hålla på med teater i skolan. Men mycket är annorlunda än vad det var i högstadiet. Där var hon populär men det är hon inte på samma sätt i gymnasiet. Victoria vill klättra uppåt i hierarkin och när hennes gamla pojkvän Jack dyker upp tänker hon att han kanske kan hjälpa henne med det. Jag gillar verkligen hur Katarina von Bredows böcker hänger ihop med karaktärer som återkommer i olika böcker. Klättra uppåt påminde mig verkligen varför det är så roligt att läsa. Jag var helt fast i handlingen och ville hela tiden fortsätta läsa. Det handlar om vardag och skola men på något sätt lyckas Katarina von Bredow göra det så spännande. Hon beskriver trovärdigt hur det kan vara att gå i gymnasiet och jag beundrar hennes sätt att göra karaktärerna så verkliga! 

Johanna Schreiber är en författare som jag upptäckte förra året. Jag har läst både hennes böcker för vuxna och ungdomar. I somras läste jag ungdomsboken Carlstensveckan som utspelar sig på ett seglarläger. Den tyckte jag mycket om och jag sparade den vintriga uppföljaren Offipist tills nu då den utspelar sig under nyår. Boken handlar om Ebba, Johan, Viggo och Olivia som hängt mycket efter seglarlägret. Över nyår ska de åka till alperna tillsammans. Ebba har längtat efter att åka skidor, festa och vara med sin pojkvän Johan. Men Johan beter sig konstigt och på samma hotell finns också Hugo. Offpist är en mysig ungdomsbok som verkligen passade att läsa under nyårshelgen eftersom den utspelar sig då. Det märks dock att boken är utgiven för några år sedan.

Jag har älskat allt jag läst av Jaqueline Woodson och i julklapp fick jag hennes nya bok på svenska, Genom märg och ben. Det är egentligen en bok för vuxna men jag tyckte att den passade att tipsa om i det här inlägget då den passar både för unga och vuxna läsare. Boken är en riktigt tunn bok som följer en familj. Melody fyller 16 år och hennes mamma blev gravid vid samma ålder. Den går sedan tillbaka i tiden och vi får läsa om olika familjemedlemmar. Jag gillade verkligen sättet den här boken var skriven på och att jag som läsare fick lära känna en hel familj. Ibland blev det dock lite svårt att veta när något utspelade sig och vilken karaktär det var man följde. Men en fin berättelse med ett fint språk var det!

Det som inte får hända är Emma Frey-Skötts uppföljare till När allt förändras. Båda är lättlästa böcker för unga. Den här boken är samma berättelse som den första men skriven ur Moas perspektiv istället för Lenis. Moas mamma är sjuk och kommer att dö. Samtidigt börjar Moas bästa kompis Lenis pojkvän vilja vara med Moa mer. Det som inte får hända är en lättläst bok men ämnet är tungt. Det handlar om sorg, svek och vänskap. Boken är skriven med ett enkelt språk som ändå är poetiskt och vackert. Det är en fin bok som alla kan läsa.

Ett författarskap som jag nyligen upptäckt är Alice Oseman. Hon har skrivit seriealbum och ungdomsromaner. Jag har läst ett av hennes seriealbum och har nu också läst Loveless som är en roman. Det är en bok på engelska som handlar om Georgia som aldrig har varit kär. När hon börjar på universitetet bestämmer hon sig för att försöka hitta någon att bli kär i. Men hur ska hon veta vad hon gillar om hon gillar någon alls? Loveless handlar om kärlek, vänskap, att växa upp och hitta sin egen identitet. Det är en mysig berättelse som jag tyckte mycket om. Främst gillar jag karaktärerna i boken och den var också lagom svår att läsa på engelska! Efter att ha läst den vill jag läsa allt av Alice Oseman!

Det var alltså fem tips för unga läsare men såklart kan även vuxna läsa dem!

tisdag 12 januari 2021

Bästa bandet

Emma Fäldt har tidigare skrivit fler böcker för barn och unga. Jag har läst bland annat Tellusskolan: Den dolda sanningen och Bara du. För alltid!. Nu har hennes nya bok Bästa bandet kommit ut!

Boken handlar om Ella och Nina som tillsammans med några klasskompisar startar ett band för att vara med i en musiktävling på skolan. Bandet ska heta Candy Cool Girls och de vill såklart vinna! Men när en av bandmedlemmarna skadar sig måste de hitta en ny ersättare. Fler och fler problem kommer i vägen för bandet. Hur ska de komma överens när alla vill olika saker?

Bästa bandet är en bok jag verkligen tror kan locka barn i mellanåldern till läsning. Det är en spännande berättelse skriven med ett enkelt språk. Boken innehåller också mycket igenkänning då boken inte bara handlar om musiktävlingen. I handlingen får Emma Fäldt med många intressanta och viktiga ämnen som kärlek, vänskap, mobbning, svartsjuka och konflikter. Det finns med andra ord mycket att diskutera om kring denna bok om man läser den i en skolklass till exempel. 

Dessutom tycker jag att karaktärerna i boken känns väldigt verkliga och intressanta. De har både positiva och negativa sidor och gör fel ibland vilket både kan vara irriterande och befriande att läsa om. Relationerna mellan karaktärerna känns trovärdiga och de är enkla att relatera till. 

Dock tycker jag att språket i boken hade behövts bearbetats mer. Det finns en del stavfel i texten som tyvärr stör läsningen. Jag tycker också att dialogen inte känns naturlig. Den är mer skriftspråkligt och inte hur jag upplever att barn pratar.

Trots en del språkliga missar och onaturliga dialoger har Emma Fäldt lyckats skriva en spännande bok som tar upp många viktiga ämnen. Jag tror att många 9-12 åringar kommer att sluka den!

Författare: Emma Fäldt 
Förlag: Cuervo publishing 
Åldersgrupp: 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 9 januari 2021

Nytt i bokhyllan

Det var länge sedan jag gjorde en bokhaul, alltså ett inlägg där jag visar upp nya böcker jag köpt eller fått. Nu när det varit jul och jag har fyllt år har jag fått en del nya böcker. Jag har också köpt några böcker. Så alla nya böcker tänkte jag visa upp idag!

När jag fyllde år fick jag hela Pages & Co-trilogin - Tilly och bokvandrarna, Tilly and the lost fairy tales och Tilly and the map of stories av Anna James. Jag lyssnade på den första boken i trilogin som ljudbok i höstas och tyckte så mycket om den. Del två och tre finns inte på svenska än så jag fick dem på engelska. Böckerna handlar om Tilly som bor med sina morföräldrar i en bokhandel. Hon får reda på att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böckerna hon läser. 

I julklapp fick jag boken Genom märg och ben av Jaqueline Woodson som jag länge velat läsa då jag gillat alla andra hennes böcker. Det är en kort bok för vuxna som har ett jättefint omslag tycker jag. 

När jag skulle beställa en bok i julklapp till min mamma passade jag på att köpa en bok till mig själv också. Det fick bli Loveless av Alice Oseman. Jag har läst seriealbumet Heartstopper av Alice Oseman tidigare och tyckte om det! Nu ser jag fram emot att läsa mer av henne. Jag har också blivit mer taggad på att läsa på engelska så jag hoppas att hennes böcker är på lagom nivå för mig.

Akademibokhandeln i Eskilstuna där jag bor ska stänga vilket är supertråkigt. Men innan stängningen hade de 50 % rabatt på allt i sortimentet. Så jag passade på att köpa två böcker jag varit sugen på att läsa. Den första boken jag köpte var Klättra uppåt av Katarina von Bredow. Jag tror att jag har läst allt hon tidigare skrivit och jag älskar verkligen hennes böcker. Den här boken var lika bra! Sedan köpte jag också novellsamlingen Första gången som verkar väldigt bra! Det är många bra författare som är me i den!

Nu har jag massor av bra läsning framför mig! Har du köpt eller fått några nya böcker på sistone? 

onsdag 6 januari 2021

Böcker att se fram emot ur vårens utgivning

2021 är här vilket betyder att våren är här, i alla fall i bokutgivningen. Jag samlar i det här inlägget böcker jag ser fram emot att läsa ur vårens utgivning!
Rabén & Sjögren: 
Bror till salu av AK Sydegard, utkommer i april:
Den här bokens omslag gjorde mig nyfiken. När jag läste om boken verkade handlingen också väldigt rolig och underhållande!

Se upp för Stella av Susanne Trydal, utkommer i april:
Verkar vara en fin vardagsnära berättelse att högläsa för barn!

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld, utkommer i mars:
Äntligen kommer uppföljaren till Mitt storslagna liv!

Vem har sagt något om kärlek?: Att bryta sig fri från hedersförtryck av Elaf Ali, utkommer i mars:
En intressant bok om ett viktigt ämne. Berättelsen har också förankring i Elaf Alis eget liv.

Guldkorset av Peter Lindström, utkommer i mars:
Den andra boken i deckarserien De tre tigrarna som blev nominerad till Spårhunden.

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen, utkommer i januari:
En ungdomsbok som verkar både spännande och intressant.

Himlabrand av Moa Backe Åsrot, utkommer i januari:
En debutroman om samer som verkar fin!

Bonnier Carlsen:
Det är något som drar i mig av Elin Persson, utkommer i maj:
Jag tyckte mycket om Elin Perssons debutroman De afghanska sönerna och blev superglad när jag hörde att hon kommer med en ny bok i vår!

Athena: Det är aldrig för sent av Elin Ek, utkommer i april:
Athena är en av mina favoritkaraktärer och i april får vi återse henne i en fjärde bok!

Livets alla färger av Lisa Aisato, utkommer i april:
Jag läste den här boken på norska och tyckte den var superfin! Kul att den översätts till svenska.

Lilla Piratförlaget och Gilla böcker: 
Frallan möter Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge, utkommer i januari:
Äntligen en ny bok om Frallan!

Andetag av Jennifer Niven, utkommer i mars:
Jag har tidigare läst Vända världen rätt av Jennifer Niven och nu översätts hennes senaste bok!

Lavender Lit: 
De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel, utkommer i mars:
Det som fångade mig med den här boken är det fina omslaget, att den handlar om både nutid och historia och att böcker spelar en roll i handlingen. Den verkar spännande och fin!

Norstedts: 
Mellan raderna av Johanna Schreiber, utkommer i april:
Jag har läst alla Johanna Schreibers böcker och tyckt mycket om dem. I april kommer första delen i hennes nya serie som utspelar sig på det fiktiva förlaget Schants förlag. Så pepp på att läsa den!

Romanus & Selling:
Stöld av Ann-Helén Laestadius, utkommer i januari:
En an mina favoritförfattare släpper sin första bok för vuxna och den ska självklart läsas!

Alfabeta:
För att vi hör ihop av Klara Krantz, utkommer i april:
Verkar vara en fin bok för mellanåldern.

Vilka böcker ser du fram emot att läsa i vår?

söndag 3 januari 2021

Läst i december

Den sista månaden i 2020 är slut och det blev många julböcker lästa för min del. December var en mysig månad med hemmaplugg, promenader, julfirande och läsning. 

Livet - Illustrert av Lisa Aisato var den första boken jag läste i december. Det är en samling av nya och gamla illustrationer av Lisa Aisato som är en av mina favoritillustratörer. Dessa illustrationer bildar tillsammans en berättelse om livet från barndom till ålderdom. 

Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzson lyssnade jag på som ljudbok. Det är en julig feelgood som var mysig att lyssna på. Den handlar om kärlek, hemligheter och familj.

Allt som en gång var av Sanna Mac Donald är inte fullt ut en julbok men den utspelar sig under december vilket gjorde att den passade bra att läsa under månaden. Det är uppföljaren till Om allt vore annorlunda och jag tyckte lika mycket om den här boken. Den blandar nutid och dåtid på ett bra sätt, är välskriven och har en intressant handling och fina karaktärer. 

Julen enligt Julia av Kristin Emilsson sträcklyssnade jag på som ljudbok och tyckte mycket om. Det är en otroligt underhållande berättelse om Julia och Petter som råkar ha fått samma erbjudande om att spendera julen i ett hus på Gotland. En uppslukande berättelse som verkligen får en på gott humör!

Familjen Juvelerkvist av Sölve Dahlgren lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en julig bok om bokbranschen som verkligen lockade till skratt. Den handlar om en stor familj som alla verkar i bokbranschen och jag tycker verkligen att den är bra skriven. Alla som gillar böcker borde verkligen läsa den!

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson är en julrysare för mellanåldern. Den var riktigt spännande och läskig i vissa delar. Den handlar om Alba som är med sin syster i Stjärndalen och hälsar på sin morbror i juletid. Han har ett miniatyrhus som det visar sig spöka i. Alba får reda på att det finns någon som heter Samlaren och som har tagit barn med jämna mellanrum. Nu verkar Samlaren vara tillbaka och det verkar som om den är ute efter Albas lillasyster. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato var den bästa julboken jag läste förra året. Jag läste om den i år och tyckte den var lika fin. Den handlar om Julian som fyller år på julafton men det här året verkar det inte bli någon jul eftersom hela hans familj är så ledsna efter att Julians storasyster dött. Julian träffar Hedvig som han har roligt med men något är märkligt med henne. En så fin julberättelse med fantastiska illustrationer. 

Nattexpressen av Karin Erlandsson är en julbok om Danja som är hos sin mormor under december. Men en dag försvinner hennes mormor och Danja upptäckter Nattexpressen som går på det övergivna tågspåret utanför mormorns hus. En spännande berättelse även om den inte var så julig som jag hoppats!

Den underliga julklappen av Josefine Sundström och Emma Göthner är en julig berättelse om Saga som utspelar sig på julafton. En fin och vardagsnära berättelse precis som de andra berättelserna om Saga. 

Jul i Valleby - Oväntade julklappar av Martin Widmark är en kort julig berättelse om Lasse och Maja. Det var roligt att återse Lasse och Maja. 

Julsånger och smällkarameller av Anna Alemo är en kortroman som jag lyssnade på innan jul. Det var en mysig berättelse men jag fångades inte riktigt av handlingen.

Pages & Co - Tilly and the lost fairy tales av Anna James är den andra boken i serien om Tilly och bokvandrarna. Jag lyssnade på den första boken som ljudbok i höstas och fick hela serien i födelsedagspresent. Del två och tre finns inte på svenska än så jag läste den andra på engelska och kommer även att läsa den tredje på engelska. Det är en så mysig och spännande serie!

Offpist av Johanna Schreiber blev den sista boken jag läste 2020. Det är en ungdomsbok med några år på nacken vilket märktes. Men det var en mysig bok som jag sträckläste. Den passade också väldigt bra att läsa just nu eftersom den utspelar sig kring nyår.

Sedan läste jag också novellerna Jul i stallet och God natt, herr luffare! av Astrid Lindgren, Pälsen, Syndens lön och Kyssen av Hjalmar Söderberg, Den riktiga jultomten av Vilhelm Moberg och Förlorade sonens återkomst av Agnes von Krusenstjerna i Novellix-boxen med julnoveller. 

En bra läsmånad och jag hoppas att läsningen blir lika bra 2021.