onsdag 27 januari 2021

Förintelsens minnesdag

Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och det tycker jag är en viktig dag att uppmärksamma för att vi aldrig ska glömma det som hände under förintelsen. Jag har läst många böcker som handlar om Andra världskriget och Förintelsen och tänkte  i det här inlägget ge mina bästa boktips på temat. Jag skriver kort om böckerna och men ni kan också klicka på länkarna för att läsa mer om böckerna i mina tidigare recensioner av böckerna.

God natt mister Tom av Michelle Magorian är en av mina största läsupplevelser. Den handlar om åttaåriga Willie som blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Där får han bo hos en man som heter Tom och för första gången får Willie bo hos någon som är snäll mot honom. Det är en fin berättelse om en stark vänskap som ger ett nytt perspektiv till tiden under Andra världskriget.

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en seriebok där vi får sex stycken personer som var barn under Andra världskriget och läsa om deras öden. Det är hemska berättelser men de är berättade på ett enkelt sätt vilket gör att den passar bra för barn. 

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys handlar om en familj som blir deporterade till Sibirien eftersom de anses vara sovjetfientliga. I min recension har jag skrivit: "Strimmor av hopp är en berättelse om de glömda händelserna under Andra världskriget berättat ur en ung flickas perspektiv. En berättelse om att helt plötsligt behöva lämna allt man har och bli slavarbetare utan att veta varför. En berättelse om att kämpa för att överleva, om sorg och om kärlek som övervinner hat."

En ö i havet är den första delen i Annika Thors serie om de judiska systrarna Steffie och Nellie som kommer till Sverige från Wien för att komma undan judeförföljelserna. De saknar sina föräldrar som är kvar i Wien och i fyra böcker får man följa deras liv i Sverige och hur de växer upp. 

Historien om Bodri är ett fint bilderbokssamarbete mellan Hédi Fried och Stina Wirsén. Berättelsen är inspirerad av det Hédi Frieds egna upplevelser. Boken handlar om Hédi och hennes kompis Marika som leker med varandra och sina hundar varje dag. Men plötsligt blir Hédi och hennes familj tvungna att lämna sitt hem och kvar blir hunden Bodri. En sorglig berättelse med otroligt fina illustrationer.

Vilka är dina bästa boktips på temat Förintelsen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar