onsdag 27 oktober 2021

Två nya lättlästa böcker

Ingrid Jönsson är en mästare på att skriva spännande lättlästa böcker för barn 6-9 år. Nu har hon släppt två nya böcker i sina serier om Bokhunden Edgar och Sonjas verkstad och de tänkte jag tipsa om idag. 

Bokhunden Edgar jagar en tjuv heter den nya boken om Bokhunden Edgar. I den här boken är Edgar med sin matte Karin på skolan för att läsa med barnen. Men så får de reda på att det varit inbrott på skolan. Kanske kan Edgar hjälpta till att leta efter tjuven. 

Den nya boken om Sonjas verkstad heter Sivs epa och handlar om en epa-utställning där Siv ska ställa ut sin epa-traktor. Jon, Eddie och Sonja följer med men när de ska åka är Eddies lillasyster My är försvunnen. 


Båda böckerna är spännande och händelserika. Perfekt läsning för barn som precis lärt sig läsa och vill ha lättlästa böcker att läsa. Böckerna om Bokhunden Edgar passar både de som gillar spänning och hundar och böckerna om Sonjas verkstad passar de som är intresserade av fordon. Ingrid Jönssons böcker sticker verkligen ut i mängden. Det är spännande att läsa ur en hunds perspektiv och roligt med böcker som handlar om fordon. 

Böckerna är också väldigt pedagogiskt upplagda med frågor att arbeta med i slutet av böckerna. Det gör de perfekta att läsa i skolan eller om man vill träna lite extra på sin läsförståelse hemma. 

Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Beta pedagog
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Mattias Andersson
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Beta pedagog
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 20 oktober 2021

Tre boktips inför läslovet

Om några veckor är det läslov och det är ett perfekt tillfälle att fokusera lite mer på läsning. Jag tänkte idag tipsa om tre böcker för barn som passar bra att läsa under läslovet. Det är både lite spänning och verklighetstroget. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Ladugårdens hemlighet och är skriven av Andrea Lindstedt. Den utspelar sig faktiskt på läslovet. I boken får vi möta Signe som är och hälsar på sina kusiner under lovet. De bor i ett stort hus på landet och när de inte har något att göra letar de igenom gamla grejer ute i ladan. Där hittar de moster Cecilias gamla dagbok. När de läser den förstår de att Cecilia varit med om något hemskt under sin barndom. De bestämmer sig för att försöka ta reda på mer. Det här är en krypande spännande berättelse som blir riktigt läskig. Den tar ut svängarna rejält och är inget för lättskrämda. Den har en mysig och kuslig spänning och det är en bok som är omöjlig att sluta läsa. 
Jag vill också tipsa om Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden av Emmelie Hardenborg som också det är en bok för den som vill läsa något spännande. Den handlar om Max, Nike och Valentin som tillsammans är sommarlovsagenterna. De längtar efter att få lösa ett riktigt fall och äntligen börjar det hända spännande saker. Nästan för spännande. Miranda som bor i sommarstugan bredvid berättar att hon har en karta som ska leda till en gömd skatt på en av öarna i närheten men när de ska mötas för att åka dit är Miranda spårlöst försvunnen. Jag satt som på nålar när jag läste den här boken. Den var riktigt spännande och obehaglig i bland. Både Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden och Ladugårdens hemlighet innehåller farliga människor som är beredda att gå alldeles för långt för något de tror på och det tycker jag är ännu läskigare än övernaturliga saker som spöken och liknande. Både böckerna passar utmärkt för den som vill läsa något spännande och läskigt. 

Till den som kanske inte är lika mycket för spänning utan vill läsa mer om hur verkligheten kan se ut vill jag tipsa om I rymden kan man aldrig dö av Olivia Alhällen. I den boken får vi följa flera barn som går i samma klass. Det är Mira som är väldigt ledsen över att kompisen Noah inte finns mer. I hennes lag i skolans vetenskapstävling hamnar också Alice som har snott Miras bästis, Ester som är kär men inte vet vad hon ska göra av den känslan, Henry som har det svårt i skolan och hemma, Frank som vill göra allt för att vinna tävlingen och Yousef som får ta mycket ansvar för sin syster och som vill vara alla till lags. Motvilligt går de ihop för att försöka vinna vetenskapstävlingen men samtidigt dyker en pappersbåt upp. Precis en sådan som Noah brukade göra. Mira tänker att det kanske är ett tecken och tillsammans bestämmer de sig för att försöka hitta fler. Det här är bok  fylld av känslor. Det är en sorglig och tung berättelse om psykisk ohälsa och hur det kan kännas när någon dör. Det handlar också om att vara kär. Om att ha förlorat sin bästis. Om att ha det svårt hemma. Om att få ta för mycket ansvar. Om att ha en syster som alltid är bäst. Jag gillar verkligen att få läsa om flera olika karaktärer. Det tror jag gör att fler kan känna igen sig. Perspektiven känns trovärdiga och äkta och de binds ihop på ett bra sätt. I rymden kan man aldrig dö är en finstämd berättelse för den som vill läsa om starka känslor. 

Hoppas du vill läsa någon av dessa böcker under läslovet!

Författare: Andrea Lindstedt
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Emmelie Hardenborg
Förlag: Visto förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Olivia Alhällen 
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 13 oktober 2021

Läst i september

Vi är redan en bit in i oktober men än har jag inte summerat september månads läsning än. Det tänkte jag göra idag. I september började jag plugga litteraturvetenskap men jag hann ändå läsa en del annat vilket jag är glad för. Vi får se hur det går med läsningen längre fram i höst när studierna blir allt med intensiva. 

Ellens val - Lockelsen och Friheten av Moa Eriksson Sandberg är del tre och fyra i serien om Ellens val. Jag har lyssnat på dem som ljudböcker och fullkomligt älskar serien. Vi får fortsätta följa Ellen i Ljungsala och i får också lära känna flera andra karaktärer genom att läsa ur deras perspektiv. Jag tänker att jag ska skriva ett inlägg om serien längre fram för det är verkligen fantastiska böcker!

Allt som inte syns av Katarina von Bredow lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en bok som handlar om mobbning och som verkligen grep tag i mig.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel är en av de bästa böckerna jag läste både i september och under året i stort. Det är en fantastisk roman som utspelar sig under andra världskriget. Den är både spännande och gripande på många sätt.

Det värsta har redan hänt av Marta Söderberg är en ny ungdomsbok som jag tyckte var väldigt fint skriven med många korta kapitel. Det är en bok som säger mycket på få ord. 

Spökhunden Buster - Docksamlarens hus av Tobias Söderlund är den andra delen i serien om spökhunden Buster. Även den här var spännande och kuslig. 

Bokhunden Edgar jagar en tjuv av Ingrid Jönsson och Anna Westin är en ny lättläst bok om bokhunden Edgar. Den här gången hjälper han till att sätta dit en tjuv.

Sonjas verkstad - Sivs epa av Ingrid Jönsson och Mattias Andersson är en lättläst bok som passar bra för de som gillar fordon.

Bojan och tunnelbanan av Johan Anderblad och Filippa Widlund läste jag också under september. Även den passar barn som gillar fordon och den här gången handlar det om tunnelbanan.

Ladugårdens hemlighet av Andrea Lindstedt är en spännande och mysryslig bok som passar utmärkt att läsa nu under hösten. 

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali är en personlig berättelse om att leva under hedersförtryck. Jag tyckte den var både intressant och gripande.

Julegrisen av J. K. Rowling blev årets första julbok. Jag fick nämligen chansen att förhandsläsa den innan den kom ut. Det är en spännande julsaga om en borttappad gosedjursgris som jag tror att många barn kommer att glädjas av i jul.

Det var böckerna jag läste i september, förutom all kurslitteratur då. Hoppas ni gillade inlägget!

måndag 4 oktober 2021

Julegrisen - en ny julbok av J.K. Rowling

Än är det höst men visst kan man redan nu få börja längta lite till julen? Jag har fått chansen att förhandsläsa en av årets julböcker. Den heter Julegrisen och är skriven av Harry Potter-författaren J.K. Rowling och illustrerad av Jim Field. Boken släpps 12/10 och passar för barn 6-9 år. 

Julegrisen handlar om Jack som har en gosedjursgris som han älskar. Den heter Lilla Gis och kallas för LG. På julafton händer det värsta som skulle kunna hända. LG försvinner. Jack får en ny gosedjursgris men det är inte samma sak. Det är LG Jack vill ha. Julaftonsnatten är magisk som tur är och sakerna i Jacks rum väcks till liv. Tillsammans med Julegrisen eller JG som Jacks nya gosedjursgris kallas, tar han sig till Förlorien, landet dit alla borttappade saker kommer, för att leta efter LG. 

Det här är ett otroligt spännande juläventyr som jag tror att många barn kommer att uppskatta att läsa om. Man känner ju verkligen igen känslan av att tappa bort en älskad sak. Speciellt jobbigt är det när man är barn och har ett gosedjur som det inte går att vara utan. Det är en väldigt rolig idé att det finns ett land dit borttappade saker kommer. Berättelsen känns lite Toy Story-inspirerad i och med att sakerna får liv och börjar prata. Det är något som jag som barn ville skulle hända vilket gör det väldigt roligt att läsa om. 

Berättelsen tar oväntade vändningar som ger boken en ständig spänningsfaktor. Det blir en kamp mot klockan och händelserna i slutet grep verkligen tag i mitt hjärta. Jim Fields illustrationer i boken bidrar också dem till spänningen och känslan. De är välgjorda och detaljrika och passar perfekt till handlingen. 

Jag skulle verkligen rekommendera att läsa Julegrisen tillsammans med ett barn i jul. Det är ett spännande äventyr som passar alla barn. Dessutom är det en väldigt fin och julig bok som är perfekt att ge bort i julklapp. Eller så läser du den redan nu för att smygstarta julen! 

Titel: Julegrisen
Författare: J.K. Rowling
Illustratör: Jim Field
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel