torsdag 30 oktober 2014

Intervju med Martin Widmark

Martin Widmark har skrivit många böcker för barn och ungdomar som är väldigt omtyckta. LasseMajas Detektivbyrå älskade jag när jag var yngre och därför har jag fortsatt läsa de nya böckerna som kommit ut. Det har kommit tjugotre stycken böcker och alla är lika bra och spännande. Vart får han alla sina idéer ifrån och hur kan man göra böckerna så spännande? Det får du svar på i den här intervjun.
 
 
Vad gjorde att du började skriva deckare?
Det var min superduktiga redaktör, Agneta Wallgren, som frågade mig om jag ville skriva deckare för barn. "Jag kan väl försöka", svarade jag. Och på den vägen är det.
 
 
Hur gör man en bok lika spännande som någon av dina?
Jag planerar mina böcker väldigt noga innan jag skriver dem. Då vet jag precis hur berättelsen ska skrivas och så kan jag "dra på" lite med spänningen när det behövs. Ett annat bra tips är att jobba med Ciff-hangers, det vill säga att man slutar till exempel ett kapitel när det är som mest spännande. Då bara "måste" man läsa vidare.
 
 
Alla böcker om Lasse och Maja är lika bra och spännande, vart får du alla idéer ifrån?
Från mitt lilla skafferi. Det fyller jag på med andra böcker, med filmer jag sett, med musik, med samtal jag haft, eller tjuvlyssnat till.
 
 
Hur många LasseMaja-böcker kommer det att bli?
Oj, det vet jag inte. Om det är lika kul att skriva i framtiden som det är nu, så blir det nog en himla massa LasseMajaböcker.
 
 
Har du någon ny bok på gång och i så fall vad kommer den handla om?
Just nu håller jag på att filura på den åttonde boken om den lilla vikingapojken Halvdan Viking. Jag tror att han ska åka till England.
 
 
 
Tack så mycket Martin Widmark. Det var jättekul att du ville vara med i min lilla intervju!
 

onsdag 29 oktober 2014

Drömbärarna - Recension

"Drömbärarna" är skriven av Kerstin Lundberg Hahn och är en fantasy och övernaturlig bok för 9-12 åringar.

Malva har med sin pappa och höggravida mamma flyttat till ett nytt hus. När Malva inte har något att göra börjar hon prata med grannen Veronica som är lite mystisk och verkar prata med ett äppelträd. Malva blir nyfiken och snokar i en skokartong med foton i. Där hittar hon även en anteckningsbok som hon läser ur. När Veronica kommer på Malva att ha läst berättar hon om när hon var barn och det hemska som hände hennes lillebror.
När Malvas lillebror föds märker hon att t är något speciellet med honom och samma hemska sak händer för henne som för Veronica. Vad ska hon ta sig till nu när hennes lillebror är försvunnen och föräldrarna inte minns någonting?

Boken är väldigt lik en annan bok som Kerstin Lundberg Hahn har skrivit; "Skuggan i väggen" fast den här hade mer fantasy i sig. Jag tyckte att själva berättelsen var väldigt bra och spännande, men jag gillar inte fantasy. Så skulle man ta bort delen när det bara var fantasy så skulle jag ha älskat den här boken. Omslaget var väldigt fint och hade fina färger vilket gjorde att man blev intresserad av att läsa den. Vill du veta mer om boken tycker jag att du ska lyssna på Bokslukarsällskapets sjunde avsnitt som handlar om "Drömbärarna". Av mig får boken 6 av 10 ugglor.måndag 27 oktober 2014

Höstlovsläsning

Nu är det äntligen dags för höstlov och det är väldigt skönt! Jag ska passa på att läsa mycket och vara med kompisar och såklart blogga lite. Jag har hunnit med en hel del redan och idag var jag på biblioteket.  Så under höstlovet blir det som sagt väldigt mycket läsning, bland annat de här böckerna:

  • Resan till tidens slut, av Erika Vallin
  • Kanske ihop, av Johanna Lindbäck
  • Stora boken med spökhistorier, av Dan Höjer
  • Gastar och grodyngel, av Ewa Christina Johansson och Jonna Björnsten
  • Mormorsmysteriet, av Elsie Johansson
  • Vi springer, av Joar Tiberg
  • Mon super-meilleur compain, av Philippe Diemnsch
  • Tid för frukost - Favoriter, nya och gamla, från Arla

Det är många bra böcker av olika genre. Jag tänkte läsa lite spökhistorier eftersom att det är halloween och så lånade jag en av de augustnominerade barnböckerna; "Vi springer".  En bok är på franska och en bok är köpt i mataffären som innehåller en massa bra frukosttips. De andra är bara vanliga böcker som jag brukar läsa, men alla ska i alla fall bli roliga att fördröja höstlovet med.

Jag har tänkt att lägga upp lite mer på bloggen nu när det är lov och det här är vad ni kommer att få läsa under denna vecka; en recension, en intervju, ett inlägg om vad jag läst i oktober och såklart en bokbloggsjerka! Det ska bli kul med höstlov och jag hoppas att ni kollar in på min blogg den här veckan för det kommer bli väldigt roliga inlägg att läsa!

 


lördag 25 oktober 2014

Bokbloggsjerka: Läser just nu

Nu är det dags för bokbloggsjerkan igen och undrar du vad det är kan du klicka här. Veckans fråga är:

Vilka böcker läser du just nu?

Just nu läser jag del 2 i trilogin Speglarnas hemlighet, " Resan till tidens slut" av Erika Vallin. Jag började med den i början på veckan tror jag men jag har inte hunnit läsa mer än något kapitel. Jag hörde om att den tredje och sista delen "Eunomia" och blev då sugen på att läsa den. Men när jag fick reda på att det var en trilogi så tänkte jag att det är nog bäst att börja med den första delen. "Flickan vid glastornet" som den första delen heter tyckte jag jättemycket om när jag läste den för ett tag sedan. Här kan du läsa min recension.

Den här boken ska bli rolig ska bli rolig att sätta sig in på höstlovet och så får vi se om jag gillar den lika mycket som den förra boken.  


tisdag 21 oktober 2014

Intervju med Tova från Bokugglan

Tova har en jättebra bokblogg som heter Bokugglan och nu ska ni få läsa en intervju med henne.


Vad läser du just nu och vad handlar den boken om?
Igår kväll läste jag ut Röd som blod av Salla Simukka som jag blev positivt överraskad över. Den handlar om en ung tjej som hittar tvättade pengar i ett rum i hennes skola. Hon dras in i ett fall som är mycket större än vad hon först trodde.

Nu när jag har läst ut denna vet jag inte vad jag ska läsa, blir nog någon bok som jag fick med mig hem från Bokmässan.


Hur kommer det sig att du började bokblogga?
Jag var ganska liten när jag började blogga, jag var 9 år. Jag började efter att ha läst en intervju med en bokbloggare i Barnens Bokklubb. Det lät väldigt kul och jag gillade att läsa och skriva. Sen tog jag en paus men började sommarlovet 2011 för att jag inte hade något att göra.


Vad är ditt bästa tips för en bra bokblogg?
Jag tycker man ska blanda inläggen och inte bara göra recensioner. Jag gillar att läsa nyheter om böcker och författare, blandat med recensioner. Jag tycker också det är viktigt att man uppdaterar ganska regelbundet, att det är ungefär lika lång tid mellan inläggen: en gång om dagen, en gång i veckan eller en gång i månaden. Då vet man hur ofta man ska gå in på bloggen.


Vilket är ditt bästa boktips?
Denna frågan är så svår men just nu är min favorit Jag, En av David Levithan. Den är väldigt unik och så rolig idé. Det handlar om En som varje morgon vaknar i en ny människas kropp. Han brukar bara försöka smälta in, men en dag så träffar han Ramona, och han kan inte sluta tänka på henne trots att han är i nya kroppar...

Hur många böcker har du läst det här året och hur många tror du att det kommer att bli?
Jag har läst ganska lite detta året om man jämför med andra år. Just nu har jag läst 52 böcker, vilket är mycket men mindre än vad jag brukar. Jag tror faktiskt det kommer bli mindre och mindre ju äldre jag blir, för det blir svårt att hinna. 
 
Tack Tova för att du ville vara med på min intervju!
 

fredag 17 oktober 2014

Skräckbåten och svarta damen - Recension

"Skräckbåten och svarta damen" är en ny bok i serien om  Kusinerna Karlsson och deras moster Frida på Doppingön. Boken är skriven av Katarina Mazetti och bokförlaget är Alfabeta.

Det är sommarlov och kusinerna Humlan, Julia, George och Alex är hos moster Frida på Doppingön. De ska bada, leka och äta av Alex goda mat. Njuta av sommaren helt enkelt. Men det blir inte som de tänkt sig. Både hästen Gevir och katten Kattrackan har smutsat ner sig med någon svart gegga som de blir sjuka av. Vad kommer det ifrån och har den något att göra med de mystiska sopteroristerna?

Boken var rolig och spännande och karaktärerna är roliga att läsa om. Jag längtar tillbaks till sommaren när jag läser boken. Den passar nog bäst för de som är 9-12 år och av mig får boken får 6 av 10 ugglor av mig!

tisdag 14 oktober 2014

Bokslukarsällskapet

Imorgon kommer ett nytt avsnitt av Bokslukarsällskapet ut. Det är en bokpodcast om barnböcker som det kommer ut ett avsnitt i månaden av. I varje avsnitt har de läst en bok som de pratar om. Man får en mystisk och magisk känsla när man lyssnar på den. På Bokslukarsällskapets hemsida kan du läsa allt om det och lyssna på de tidigare avsnitten.

Den här gången ska de prata om en ny bok som heter "Drömbärarna" av Kerstin Lundberg Hahn. Den handlar om en tjej som heter Malva och har flyttat till ett nytt hus. Hennes granne har ett mystiskt äppelträd och kan prata med djur. Mer än så vet jag inte för jag har bara läst några kapitel. Men det är det som är bra; man kan läsa boken innan om man vill, läsa lite av den eller inte ha läst den alls. För då kanske man blir sugen på att läsa den sedan. Det ska i alla fall bli jätteroligt att lyssna på avsnittet och jag ska försöka läsa lite mer i boken innan. Det kommer säkert komma en recension på boken här på bloggen senare också.söndag 12 oktober 2014

Bokbloggsjerka: Karaktärer

Denna helg har varit full av kalas och fler ska det bli. Nu är det dags för veckans bokbloggsjerka och undrar du vad det är så tryck här. Veckans fråga lyder:

Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktären (på tv/bio eller i en bok) som du har träffat på?

Jag fick googla på vad komplex och fiktiv betydde, för jag visste inte riktigt. ( Jag är ju ganska ung i jämförelse med att de flesta som är med i bokbloggsjerkan är vuxna och jag är 12 år.) Då fick jag fram synonymer till komplex: sammansatt, flerdelad och svåröverskådlig och på flexibel: böjlig, smidig, anpassningsbar. Det var inte så lätt att förstå det heller men jag tolkar frågan som att jag ska berätta om en cool karaktär som jag gillar.

Så jag gick fram till min bokhylla och plockade farm några böcker där jag gillar karaktärerna på olika sätt och tänkte skriva lite om dem.

Petrinideckarna, av Mårten Sandén - Jag gillar Petra, hon är så smart och cool. Jag skulle gärna vara kompis med henne även fast hon skulle vilja ta med mig på ganska farliga saker.

Spöken och spioner - Kusinerna Karlsson, av Katarina Mazetti - Jag tycker om Humlan, hon är så rolig och säger roliga saker.

Våffelhjärtat, av Maria Parr - Boken har lekfulla karaktärer som hittar på många roliga saker.

Fem söker en skatt, av Enid Blyton - George är verkligen precis som hon vill vara och det gillar jag.

Sol och Nova Den försvunna månen, av Emil Carlsson - Jag gillar när Nova kommer upp till himlen och möter många coola figurer.

Molly Moons fantastiska bok om hypnos, av Georgia Byng - Molly Moon är så himla självsäker och gör som hon tycker, det gillar jag.

Lotta på Bråkmakargatan, av Astrid Lindgren - Lotta gör som hon vill och vem gillar inte Astrid Lindgrens karaktärer?

Pippi Långstrump, av Astrid Lindgren - Pippi är cool och snäll och alla barn vill vara som henne.


Ps. Jag fick veta senare av min mamma att Komplex betyder att karaktären har många egenskaper och flexibel är att den är påhittad, men nu skriver jag så här ;)

fredag 10 oktober 2014

Läser just nu

Jag tog en sväng till bibblan här om dagen och lånade lite böcker. Jag brukar planera väldigt mycket och skriver oftast en lista på vilka böcker jag ska låna. Men den här gången valde jag bara några böcker helt spontant. En bok som jag lånade var "Molly Moons fantastiska bok om hypnos" och den läser jag just nu.

Boken handlar om Molly Moon som är föräldralös och bor på ett barnhem. ( När min mamma tipsar mig om böcker brukar det ofta handla om föräldralösa barn, men den här gången fick jag inte tipset av mamma utan valde att läsa boken själv). När Molly blir osams med sin bästa kompis går hon till biblioteket. Där får hon höra ett mystiskt samtal mellan en konstig man och bibliotekarien, mannen vill ha en bok, men bibliotekarien vet inte var den finns och mannen blir väldigt arg. Molly hittar boken som har ställts på fel ställe och tar med sig den hem. Den handlar om hypnos och med hjälp av den hypnotiserar hon barnhemsförståndarinnan till att vara snäll mot henne. När Molly får veta att hennes kompis som hon var osams med har blivit adopterad från barnhemmet och flyttat till New York bestämmer hon sig att ställa upp i stadens talangjakt. Med sin nya talang hypnotiserar hon hela publiken och jury så att hon vinner en massa pengar. Med hjälp av pengarna köper hon nya saker och åker till New York för att träffa sin kompis igen. Men vad hon inte vet är att mannen som var ute efter boken förföljer henne.

Den är ganska bra hittills, inte den bästa jag läst men ändå rolig att läsa.

 

tisdag 7 oktober 2014

Skuggor över Valleby - Filmrecension

När den nya filmen om LasseMajas detektivbyrå hade smygpremiär var jag och mina kompisar där och tittade. Filmen bygger inte på någon bok men karaktärerna i staden Valleby är samma och man känner igen sig från böckerna. Det kan ju också bero på att Martin Widmark som skrivit böckerna har kommit på idéerna till filmen också. Filmen är inte gjord vid riktiga miljöer utan framför en greenscreen och sedan har miljöerna gjorts i datorn. Så de kan se lite overkliga och datorgjorda ut men jag tycker endå att de lyckats väldigt bra. Den är barntillåten och det är många bra skådespelare med i filmen.  Här kan du läsa mer om filmen.

Karl Magnus Granat är på besök i Valleby för att vara med på en aktion på muséet där de ska sälja gamla saker. Men vad händer när de mest värdefulla sakerna blir stulna? Ett läppavtryck har lämnats kvar vid varje stöld, det kan bara betyda en sak. Att konstskuggan är framme igen... Samtidigt måste polismästaren visa sig från sin bästa sida för att inte förlora sitt jobb. Konstskuggan är hans enda chans, bara inte den andra polismästaren från Kristinehamn hinner före.

Filmen var jättebra och spännande och passar bra för de som är från ungefär 7 år. Jag gillade den mycket och därför får den 9 av 10 ugglor av mig!

 

söndag 5 oktober 2014

Bobloggsjerka: Planering

Nu är det helg igen och dags för bokbloggsjerkan. Undrar du vad det är kan du läsa här. Veckans fråga:

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Jag gillar mycket att planera och skriva listor och vill ha koll på allt. Jag skriver upp många saker i min ugglekalender; om skolan, dansen och blogginlägg. Sedan har jag också ett kollegieblock där jag skriver upp vad jag ska ha för blogginlägg men även vad jag ska läsa och så.  När jag hittar en bok jag vill läsa brukar det oftast vara på olika bokbloggar, bokförlags hemsida eller på biblioteket eller att någon berättar om en bok för mig. Då skriver jag upp det på min lista som jag tar med mig till biblioteket och letar efter dem där. Men visst blir det så att jag lånar några böcker spontant om jag hittar någon som verkar bra. När jag sedan lånat några böcker brukar jag ibland skriva upp vilken ordning jag ska läsa dem på men det är inte alltid. Så jag är som sagt en sådan som planerar och skriver listor ganska mycket!

Min fina ugglekalender

Mitt gröna kollegieblock


fredag 3 oktober 2014

Brandkårsmysteriet - Recension

Äntligen har den nya boken "Brandkårsmysteriet" i LasseMajas detektivbyrå kommit. De här böckerna är skrivna av Martin Widmak och har bilder av Helena Willis. De har verkligen varit mina favoriter enda sedan jag lärde mig läsa och jag har fortsatt läsa dem även fast jag egentligen är för gammal för dem nu. Kanske var det även så att de böckerna gjorde så att jag blev intresserad av att läsa.

Lasse och Maja Har fixat i sitt deckarkontor hela dagen och när de tar en paus från städningen läser de i tidningen. Där står det att mystiska bränder startats på olika ställen i den lilla staden Valleby. Både på museet och i Muhammed Karats guldaffär har det brunnit den senaste veckan. Värdefulla saker har också blivit stulna i samband med bränderna och en sak som är konstig är att de har haft helt nya brandvarnare på ställena det har brunnit på. Lasse och Maja har ett nytt fall att lösa och ger sig genast ut på undersökning. Kanske blir brandmännens visningsdag ett spaningstillfälle att spana på brandmännen. För det är väl ingen annan som har varit vid bränderna, eller?

Boken var lika bra och spännande som de andra LasseMaja böckerna. Det finns något tjugotal böcker i den serien och alla är lika spännande och bra. Jag förstår inte hur alla kan vara så bra, i andra lika långa serier brukar författarens idéer ta slut och böckerna blir inte så bra en bit in. Men Martin Widmark verkar väldigt duktig på att komma på bra idéer till böckerna. Hur som helst tipsar jag den starkt till främst de som är 6-9 år men även till de som är äldre. Den här boken var fräshare än de tidigare böckerna i serien. Jag jämförde med den första boken i serien i förstautgivningen och det var lite skillnad. Framför allt med bilderna, som var mycket mer färglada och finare.

onsdag 1 oktober 2014

Läst i September

Jag har läst 4 böcker under september. Lagom mycket men, det har varit många bra böcker, vilket var ganska länge sedan känns det som. Jag har också läst några noveller men de räknar jag inte som böcker. Om dem kan du läsa här.

Jag läste först "Flickan vid glastornet" av Erika Vallin och det var så kul att läsa den för det kändes som att det var jättelänge sedan jag läste en så här bra bok. Om du vill läsa min recension på boken så finns den här.

"Är du dum på riktigt" av Boel Werner var inte den bästa boken jag läst men ändå helt okej. Jag gjorde ingen recension på den.

"Vero hit och dit" blev nästa bok och här kan du läsa min recension.

Här om dagen läste jag ut "Brandkårsmysteriet" av Martin Widmark som är en ny Lassemaja bok. Den var också bra och det kommer en recension snart.

"Flickan vid glastornet" var absolut den bästa boken och jag tror att jag kommer läsa de andra två delarna i trilogin Speglarnas hemlighet i oktober. Jag kommer nog också att läsa en ny bok av Katarina Mazetti och sedan får vi se vad det blir mer.