torsdag 30 oktober 2014

Intervju med Martin Widmark

Martin Widmark har skrivit många böcker för barn och ungdomar som är väldigt omtyckta. LasseMajas Detektivbyrå älskade jag när jag var yngre och därför har jag fortsatt läsa de nya böckerna som kommit ut. Det har kommit tjugotre stycken böcker och alla är lika bra och spännande. Vart får han alla sina idéer ifrån och hur kan man göra böckerna så spännande? Det får du svar på i den här intervjun.
 
 
Vad gjorde att du började skriva deckare?
Det var min superduktiga redaktör, Agneta Wallgren, som frågade mig om jag ville skriva deckare för barn. "Jag kan väl försöka", svarade jag. Och på den vägen är det.
 
 
Hur gör man en bok lika spännande som någon av dina?
Jag planerar mina böcker väldigt noga innan jag skriver dem. Då vet jag precis hur berättelsen ska skrivas och så kan jag "dra på" lite med spänningen när det behövs. Ett annat bra tips är att jobba med Ciff-hangers, det vill säga att man slutar till exempel ett kapitel när det är som mest spännande. Då bara "måste" man läsa vidare.
 
 
Alla böcker om Lasse och Maja är lika bra och spännande, vart får du alla idéer ifrån?
Från mitt lilla skafferi. Det fyller jag på med andra böcker, med filmer jag sett, med musik, med samtal jag haft, eller tjuvlyssnat till.
 
 
Hur många LasseMaja-böcker kommer det att bli?
Oj, det vet jag inte. Om det är lika kul att skriva i framtiden som det är nu, så blir det nog en himla massa LasseMajaböcker.
 
 
Har du någon ny bok på gång och i så fall vad kommer den handla om?
Just nu håller jag på att filura på den åttonde boken om den lilla vikingapojken Halvdan Viking. Jag tror att han ska åka till England.
 
 
 
Tack så mycket Martin Widmark. Det var jättekul att du ville vara med i min lilla intervju!
 

2 kommentarer: