söndag 28 juni 2015
Bokkonst
Jag har varit på min lillebrors fotbollscup i Örebro och för min del blev det mycket shopping och väntan. Det fanns mycket konst i ett område och vi hittade en boll gjord av böcker. Det ska tydligen vara så att de som bor i Örebro har skänt böcker till det. Väldigt cool!
torsdag 25 juni 2015
En novell
Jag har skrivit en novell och idag tänkte jag att ni skulle få ta del av den. Den utspelar sig i vardagen men har ändå något lite mystiskt i sig och slutet ska vara lite mystiskt. Här kommer den:
- Men vad fan, de fattar väl att man måste gå på? viskar Simon till Viktor som sitter bredvid honom på bänken. De kan ju ingenting om fotboll.
Det är eftermiddag och sista lektionen är idrott. Lektionen består av en lek där man är i två lag som sitter på varsin bänk och sedan får fem personer i taget springa fram och spela en sport som exempelvis fotboll. Killarna som sitter bredvid Liv på bänken är riktiga sportfånar och förstår inte att man kan vara rädd för en boll som hon är. De tar idrottslektionen som om det vore Olympiska spelen och gör allt för att vinna. Hon känner lukten av svett och jordgubbstuggumi och hör gympaskornas sulor som dras mot det blå golvet i idrottssalen. Hela lektionen har nästan gått och Liv har bara rört bollen fem gånger, killarna passar bara de som är bra och ska kunna göra mål. Åh, jag blir så arg, tänker Liv. Det är ju svårt att visa vad jag kan när jag aldrig får röra bollen, jag försöker ju faktiskt, men det är väl inte mitt fel att jag är rädd för bollar. Killarna i klassen tror att alla ska kunna allt om fotboll och det är ju samma sak som att jag skulle säga "De fattar väl att man måste ha en punkt där" eller "Det var inte därför Gustav Vasa gjorde så". Liv är bra på historia och läser väldigt mycket böcker om bland annat 1800-talet.
När skolan är slut byter Liv om till sina vanliga kläder och eftersom att ingen annan av tjejerna duschar gör inte hon heller det. På vägen hem går Liv och filosoferar som vanligt, tänker på vad som hänt under dagen och vad som händer nästa dag. Hon är helt inne i sina egna tankar när hon plötsligt hör ett prassel från den stora eken. Hon tittar upp mot trädet och då kommer en liten fågel flygandes mot henne. Fågeln landar på hennes axel och Liv rrycker till. Men eftersom att hon gillar djur blir hon inte så rädd. Men det känns endå konstigt att den här fågeln verkar så tam. Efter några sekunder flyger fågeln därifrån och Liv intalar sig själv att hon bara inbillade sig.
- Jag går och lägger mig, mamma, säger Liv när hon tittar in i vardagsrummet.
- Okej, godnatt gumman.
Det är kväll och dags att gå och lägga sig. När Liv tar av sig sina jeans ramlar det ur något ur fickan. Hon böjer sig ner och tar upp det som verkar vara en papperslapp. Hon vecklar upp den och där står det:
KOM TILL STUGAN VID VÄGENS SLUT KLOCKAN 22.00.
DÅ ÄR MAGIN SOM STARKAST OCH DU KAN FÄRDAS...
Stugan vid vägens slut måste vara den där gammla lilla stugan lägst bort mot skogen, tänker Liv. Det verkar ju spännande och vad är klockan? Halv tio, bra då hinner jag.
Liv tar på sig varma kläder och klättrar sedan ut genom fönstret. När hon landar på gräsmattan tittar hon sig omkring. Det är helt mörkt och luktar natt, luften känns lite fuktig och det är väldigt tyst. Liv smyger bort mot stugan som ligger längst bort på gatan och tänker på vad hennes föräldrar skulle ha sagt om de visste vad hon gjorde nu. De tror ju att jag ligger och sover.
Väl framme vid stugan känner sig liv ganska rädd. Hon känner sig iaktagen och kollan sig omkring. Då får hon syn på den lilla fågeln som satt på hennes axel tidigare under dagen. Den står vänd mot henne framför dörren till stugan som för övrigt är röd med vita knutar fast färgen är borta på många ställen. Plötsligt börjar fågeln prata:
- Du, Liv är utvald till dettta uppdrag som du kommer att får reda på om du går in i huset.
- Eh, okej, men hur vet du mitt namn och kan fåglar prata?
- Öpnna nu dörren och gå in i stugan.
- Okej, men var det du som la lappen i min ficka.
- Gör nu som jag säger.
Liv öppnar dörren och går in i stugan. Där är det mörkt och på golvet ligger det en trasmatta. Liv går in i nästa rum som är tomt och i det tredje rummet står det bara en säng sedan finns det inga andra rum och Liv är tillbaka vid dörren igen. Äch, jag inbillade säkert mig att den där fågeln pratade och varför skulle jag vara utvald till något uppdrag, tänker Liv och gäspar. Nu går jag hem och sover.
När Liv öppnar dörrer stömmar ljuset rakt på henne. Hon håller händerna för ögonen och kisar och undrar varför det plötsligt blev så ljust. Solen skiner och det är dag fast det nyss var natt. Liv ser en häst och vagn som åker förbi med en man och en flicka i. Flickan har håret i två flätor och en rutig klänning på sig. Det här ser ju ut som att jag är i förr i tiden. Det finns inga asfalterade vägar eller bilar och vad människorna ser annorlunda ut. Liv irrar runt en stund och funderar på hur hon kom hit, hon gick ju bara ut genom dörren och plötsligt var hon i en annan tid.
En gammal man med keps och ett skäggigt ansikte kommer fram till Liv. Han ler mot henne och säger:
- Det måste vara du som är Liv, det var en fågel som viskade i mitt öra att du skulle komma hit idag.
- Var är jag och hur kom jag hit? säger Liv.
- Ja, det vet jag inte men jag vet i alla fall att du ska gå till bokbinderiet och fråga efter fröken Häggström.
- Vart ligger bokbinderiet då?
- Bortanför åbryggan därborta, svarar mannen och pekar. Adjö, tös.
Liv går bort dit mannen pekade och där hittar hon faktiskt ett hus som det står "Bokbinderi" på. Hon knackar på dörren och när den öppnas sticker en kvinna ut huvudet.
- Goddag vad kan jag hjälpa dig med?
- Eh hej, det var en man som sa att jag skulle gå hit.
- Jaså, det är du som är Liv, det borde jag ha förstått. Kom in tös.
Där inne fanns många stora maskiner som man tydligen binder böcker med och kvinnan leder Liv till ett kök. Där häller hon upp två glas av något som ser ut som saft och säger till Liv att hon ska slå sig ner.
- Ja, du undrar säker en massa saker, men först ska jag berätta en sak för dig. Det är nämligen så att du är utvald till att beskydda Eskilstunas historia så att den inte glömms bort. Du har ett stort uppdgrag framför dig!
Slut! Hoppas ni gillade novellen!
tisdag 23 juni 2015
Intervju med Åsa Larsson - En av författarna till PAX
Åsa Larsson är en författare som har skrivit deckare för vuxna och nu är hon aktuell med urban-fantasy serien PAX för barn 9-12 år. Den har hon skrivit tillsammans med Ingela Korsell Som jag tidigare har intervjuat. Bilderna i böckerna är illustrerade av Henrik Jonsson och här kan du läsa min intervju med honom. Nu kommer en intervju med Åsa Larsson.
Vilken bok skriver du och Ingela just nu?
Just nu skriver vi Gasten. En oskyldig lek öppnar väg för ondskan från andra sidan. Ett luciatåg förvandlas till en mardröm. Och Viggo och Alrik tar äntligen hämnd på Träslöjds-Thomas.
Vem är din favoritkaraktär i Pax-böckerna? Beskriv personen och berätta varför du gillar just den karaktären.
Jag gillar Viggo bäst. Kanske för att han liknar min son Leo när han var i samma åder. Klättrar, babblar, säger "kolla, mig, kolla mig" hela tiden. Och Leo håller på med kortmagi. Viggo lär sig myntmagi. Det lustiga var att fast vår tecknare Henrik aldrig hade träffat eller sett Leo när han tecknade Viggo, så blev de lika. Både i klädstil och frisyr. Det var så underligt.
Vilken bok läser du just nu?
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser.
Berätta om din favoritbok.
Det finns ingen bok som jag kan utnämna till favoritbok. Det växlar hela tiden. Det är som med musik, ibland behöver man nåt som gör en glad och piggar upp, ibland vill man bli underhållen, ibland vill man läsa nåt allvarligt, ibland är man nedstämd och vill ha tröst, ibland vill man läsa sorgliga historier och gråta (jag älskar att gråta till filmer och böcker).
Var hämtar du din inspiration?
Från saker som människor berättar. Från sådant jag läser. Det händer mycket i mitt huvud när jag går med min hund i skogen (inte när jag springer, för då orkar jag inte tänka). Jag vaknar ofta på nätterna och ligger och tänker på den bok jag håller på med för tillfället, jag har ett anteckningsblock och penna vid sängen, så att jag kan skriva ner bra idéer. När jag kör bil kommer jag också på många bra idéer.
Vilket är ditt bästa tips för att skriva en spännande text?
Att läsa om en text man själv tycker är spännande och försöka klura ut varför man läser fort, vill vända blad och inte kan vänta på att se hur det ska gå. Jag har lärt mig mycket om skrivande genom att läsa om böcker som jag gillar och tänka på hur författaren har gjort.
När kommer nästa Pax-bok och vad kommer den att handla om?
Den kommer till hösten. Se vad Gasten handlar om under första frågan.
Tack Åsa för att du ville vara med på intervjun och hoppas att ni gillade den!
Vilken bok skriver du och Ingela just nu?
Just nu skriver vi Gasten. En oskyldig lek öppnar väg för ondskan från andra sidan. Ett luciatåg förvandlas till en mardröm. Och Viggo och Alrik tar äntligen hämnd på Träslöjds-Thomas.
Vem är din favoritkaraktär i Pax-böckerna? Beskriv personen och berätta varför du gillar just den karaktären.
Jag gillar Viggo bäst. Kanske för att han liknar min son Leo när han var i samma åder. Klättrar, babblar, säger "kolla, mig, kolla mig" hela tiden. Och Leo håller på med kortmagi. Viggo lär sig myntmagi. Det lustiga var att fast vår tecknare Henrik aldrig hade träffat eller sett Leo när han tecknade Viggo, så blev de lika. Både i klädstil och frisyr. Det var så underligt.
Vilken bok läser du just nu?
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser.
Berätta om din favoritbok.
Det finns ingen bok som jag kan utnämna till favoritbok. Det växlar hela tiden. Det är som med musik, ibland behöver man nåt som gör en glad och piggar upp, ibland vill man bli underhållen, ibland vill man läsa nåt allvarligt, ibland är man nedstämd och vill ha tröst, ibland vill man läsa sorgliga historier och gråta (jag älskar att gråta till filmer och böcker).
Var hämtar du din inspiration?
Från saker som människor berättar. Från sådant jag läser. Det händer mycket i mitt huvud när jag går med min hund i skogen (inte när jag springer, för då orkar jag inte tänka). Jag vaknar ofta på nätterna och ligger och tänker på den bok jag håller på med för tillfället, jag har ett anteckningsblock och penna vid sängen, så att jag kan skriva ner bra idéer. När jag kör bil kommer jag också på många bra idéer.
Vilket är ditt bästa tips för att skriva en spännande text?
Att läsa om en text man själv tycker är spännande och försöka klura ut varför man läser fort, vill vända blad och inte kan vänta på att se hur det ska gå. Jag har lärt mig mycket om skrivande genom att läsa om böcker som jag gillar och tänka på hur författaren har gjort.
När kommer nästa Pax-bok och vad kommer den att handla om?
Den kommer till hösten. Se vad Gasten handlar om under första frågan.
Tack Åsa för att du ville vara med på intervjun och hoppas att ni gillade den!
fredag 19 juni 2015
Boktips - Andra världskriget
Den här veckan skriver jag ju lite om andra världskriget och eftersom att det här är en bokblogg så tänkte jag dela med mig om lite boktips som har med andra världskriget att göra.
Först vill jag såklart tipsa om "Anne Franks dagbok", där Anne skrev om sina dagar då de gömde sig för nazisterna. Mer om Anne Frank kan du läsa i mitt senaste inlägg.
Magda Eggens har skrivit flera böcker om hennes upplevelser under andra världskriget. Jag tänkte skriva om de två som jag har läst och här kan du läsa om alla hennes böcker. Magda var jude under kriget och hennes familj fördes till koncentrationsläger, hon var en av de som överlevde och nu har hon skrivit böcker om sina upplevelser. I "Jag måste berätta" beskriver hon många av sina upplevelser och det är väldigt gripande, jag förstår inte hur hon stod ut. I "Om stenarna kunde tala" reser Magda tillbaka till staden där hon växte upp och minnena svämmar över. Båda är väldigt läsvärda böcker.
Annika Thors böcker av Steffi och Nelli handlar om två systrar som är judar. De har skilts från sina föräldrar och är på flykt från förföljelserna. De landar i Sverige på en ö i Göteborgs skärgård och där får man följa med dom. Det finns olika svårigheter som att inte kunna språket, bo hos en fosterfamilj och få kompisar i skolan. Det finns fyra böcker om systrarna: "En ö i havet", "Näckrosdammen", "Havets djup" och "Öppet hav".
Andra böcker om Andra världskriget:
Först vill jag såklart tipsa om "Anne Franks dagbok", där Anne skrev om sina dagar då de gömde sig för nazisterna. Mer om Anne Frank kan du läsa i mitt senaste inlägg.
Magda Eggens har skrivit flera böcker om hennes upplevelser under andra världskriget. Jag tänkte skriva om de två som jag har läst och här kan du läsa om alla hennes böcker. Magda var jude under kriget och hennes familj fördes till koncentrationsläger, hon var en av de som överlevde och nu har hon skrivit böcker om sina upplevelser. I "Jag måste berätta" beskriver hon många av sina upplevelser och det är väldigt gripande, jag förstår inte hur hon stod ut. I "Om stenarna kunde tala" reser Magda tillbaka till staden där hon växte upp och minnena svämmar över. Båda är väldigt läsvärda böcker.
Annika Thors böcker av Steffi och Nelli handlar om två systrar som är judar. De har skilts från sina föräldrar och är på flykt från förföljelserna. De landar i Sverige på en ö i Göteborgs skärgård och där får man följa med dom. Det finns olika svårigheter som att inte kunna språket, bo hos en fosterfamilj och få kompisar i skolan. Det finns fyra böcker om systrarna: "En ö i havet", "Näckrosdammen", "Havets djup" och "Öppet hav".
Andra böcker om Andra världskriget:
- Boktjuven, av Markus Zusak
- God natt mister Tom, av Michelle Magorian
- Pojken i randig pyjamas, av Jhon Boyne
onsdag 17 juni 2015
Anne Frank och hennes dagbok - Andra världskriget
Den här veckan tänkte jag skriva om andra världskriget eftersom att det är något hemskt som har hänt och som vi måste komma ihåg för att något liknande inte ska hända igen. För att börja den här veckan hade jag tänkt att ni ska få ta del av en text jag skrivit i skolan om Anne Frank.
Anne Frank föddes 12 juni 1929 i Frankfurt, Tyskland och hennes familj bestod av mamma, pappa och en storasyster. 1933 flyttade de till Amsterdam i Holland för att komma undan Nazisterna som fanns i Tyskland. Men snart började judarna komma till Holland också. De judiska barnen var tvungna att gå i speciella skolor och de fick inte handla i vissa affärer eller åka med spårvagnar. Judarna var även tvungna att sy fast en gul stjärna på alla sina kläder för att alla skulle veta att de var judar.
När Anne fyllde 13 år fick hon en dagbok som hon länge önskat sig och det var där hon har dokumenterat alla sina tankar hon hade medan andra världskriget höll på.
Anne Frank och hennes familj var tvungna att gömma sig för att Nazisterna inte skulle föra bort dem till ett koncentrationsläger. Under två år levde de gömda på vinden i ett gårdshus. Det var vid huset som Annes pappa hade sitt kontor i och de andra som jobbade där hjälpte dem med att handla mat och andra saker. Det fanns en bokhylla som man vred på så att den gick upp som en dörr och då kom man in dit där de var gömda. Det var för att ingen skulle tro att de var där. Under de två åren de satt gömda skrev Anne i sin dagbok och läste mycket böcker. Livet där måste ha varit tråkigt då det inte fanns särskilt mycket att göra.
Nazisterna bröt sig in i gårdshuset 4 augusti 1944 och Anne Frank fördes till ett koncentrationsläger. I mars året efter dog Anne i ett koncentrationläger, bara två månader innan kriget tog slut.
Anne Franks pappa överlevde kriget och han valde att ge ut sin dotters dagbok som en bok några år senare. Den har blivit mycket känd och givits ut många gånger i olika länder, på olika språk.
Genom Annes dagbok har många förstått hur det vara att vara jude under andra världskriget och hennes dagbok har betytt mycket för människor Jag fascineras av andra världskriget även fast det var en väldigt negativ sak i historian. Jag förstår inte hur en person bara kunde säga att de här människorna är sämre än andra och sedan började många hålla med honom. Det är helt ofattbart och förfärligt. Min åsikt är att alla människor är lika mycket värda även fast man har en annorlunda religion eller ser ut på ett visst sätt. Det tycker jag Anne Frank får folk att förstå. Hon och hennes familj hade ju inte gjort något, varför var de tvungna att gömma sig för att det inte skulle komma någon och ta dem? Alla judar som blev dödade under andra världskriget hade ju inte gjort något heller, det är inte rättvist. Jag tycker även att det var väldigt sorgligt att Anne Frank dog två månader innan kriget tog slut. Hon hade nästan stått ut hela kriget och när det nästan var slut dog hon. Det är bra att det finns böcker som är från offrens synvinkel så att vi lär oss av historian och inte gör om misstagen.
Jag kommer att skriva ett till inlägg som handlar om Andra världskriget den här veckan. Hoppas ni vill följa med!
Anne Frank och hennes familj var några av de förföljda judarna under andra världskriget. De bodde i Amsterdam och hade ett normalt liv som en familj och de tillhörde religionen Judism. När andra världskriget började blev många judar förföljda eftersom att Adolf Hitler och Nazisterna hade kommit på att judar skulle vara mindre värda än andra. Många judar fördes till koncentrationsläger där de fick arbeta och många gasades ihjäl eller dödades på andra sätt.
Anne Frank föddes 12 juni 1929 i Frankfurt, Tyskland och hennes familj bestod av mamma, pappa och en storasyster. 1933 flyttade de till Amsterdam i Holland för att komma undan Nazisterna som fanns i Tyskland. Men snart började judarna komma till Holland också. De judiska barnen var tvungna att gå i speciella skolor och de fick inte handla i vissa affärer eller åka med spårvagnar. Judarna var även tvungna att sy fast en gul stjärna på alla sina kläder för att alla skulle veta att de var judar.
När Anne fyllde 13 år fick hon en dagbok som hon länge önskat sig och det var där hon har dokumenterat alla sina tankar hon hade medan andra världskriget höll på.
Anne Frank och hennes familj var tvungna att gömma sig för att Nazisterna inte skulle föra bort dem till ett koncentrationsläger. Under två år levde de gömda på vinden i ett gårdshus. Det var vid huset som Annes pappa hade sitt kontor i och de andra som jobbade där hjälpte dem med att handla mat och andra saker. Det fanns en bokhylla som man vred på så att den gick upp som en dörr och då kom man in dit där de var gömda. Det var för att ingen skulle tro att de var där. Under de två åren de satt gömda skrev Anne i sin dagbok och läste mycket böcker. Livet där måste ha varit tråkigt då det inte fanns särskilt mycket att göra.
Nazisterna bröt sig in i gårdshuset 4 augusti 1944 och Anne Frank fördes till ett koncentrationsläger. I mars året efter dog Anne i ett koncentrationläger, bara två månader innan kriget tog slut.
Anne Franks pappa överlevde kriget och han valde att ge ut sin dotters dagbok som en bok några år senare. Den har blivit mycket känd och givits ut många gånger i olika länder, på olika språk.
Genom Annes dagbok har många förstått hur det vara att vara jude under andra världskriget och hennes dagbok har betytt mycket för människor Jag fascineras av andra världskriget även fast det var en väldigt negativ sak i historian. Jag förstår inte hur en person bara kunde säga att de här människorna är sämre än andra och sedan började många hålla med honom. Det är helt ofattbart och förfärligt. Min åsikt är att alla människor är lika mycket värda även fast man har en annorlunda religion eller ser ut på ett visst sätt. Det tycker jag Anne Frank får folk att förstå. Hon och hennes familj hade ju inte gjort något, varför var de tvungna att gömma sig för att det inte skulle komma någon och ta dem? Alla judar som blev dödade under andra världskriget hade ju inte gjort något heller, det är inte rättvist. Jag tycker även att det var väldigt sorgligt att Anne Frank dog två månader innan kriget tog slut. Hon hade nästan stått ut hela kriget och när det nästan var slut dog hon. Det är bra att det finns böcker som är från offrens synvinkel så att vi lär oss av historian och inte gör om misstagen.
Jag kommer att skriva ett till inlägg som handlar om Andra världskriget den här veckan. Hoppas ni vill följa med!
måndag 15 juni 2015
Järnskallen
Nyligen har det kommit ut en bok som heter Järnskallen och är skriven av Nils Håkansson. Det ska vara en spännande deckare men också lite som en thriller. På bokens hemsida beskrivs boken såhär:
I hungerkravallernas Stockholm våren 1917 rör sig en maskerad man som kallar sig herr Agnefit. Ett mord har begåtts på en officer med förbindelser i den svenska makteliten, och herr Agnefit samlar en grupp udda existenser för att lösa mordet. I gruppen ingår en labil före detta tsaragent med en böjelse för sexualvåld, en svärmisk studentska med stora talanger för jiu jitsu, en alkoholiserad medelålders kvinna som tål hur mycket stryk som helst, en före detta uppvisningsbrottare, en lettisk bankrånare och en dansk kälkborgare med en unik begåvning för att orsaka förödelse. Herr Agnefit är dock mycket förtegen om varför han vill att mordet ska lösas, och snart börjar gruppens medlemmar ana oråd.
Järnskallen är en brett upplagd äventyrsroman vars förvecklingar spänner från samhällets högsta toppar till ett svunnet Stockholms undre värld, där två rivaliserande gäng är inbegripna i ett blodigt krig.
På hemsidan http://www.jarnskallen.se/ finns det också ett test man kan göra för se vem av karaktärerna i boken du är mest lik. Jag blev Hämnaren och karaktären Agent Murman. Vem blir du? Gå in och gör testet. Från den 12 juni och en vecka fram delas det ut gratisböcker på hemsidan, 20 stycken om dagen. Hur bra är inte det?
I hungerkravallernas Stockholm våren 1917 rör sig en maskerad man som kallar sig herr Agnefit. Ett mord har begåtts på en officer med förbindelser i den svenska makteliten, och herr Agnefit samlar en grupp udda existenser för att lösa mordet. I gruppen ingår en labil före detta tsaragent med en böjelse för sexualvåld, en svärmisk studentska med stora talanger för jiu jitsu, en alkoholiserad medelålders kvinna som tål hur mycket stryk som helst, en före detta uppvisningsbrottare, en lettisk bankrånare och en dansk kälkborgare med en unik begåvning för att orsaka förödelse. Herr Agnefit är dock mycket förtegen om varför han vill att mordet ska lösas, och snart börjar gruppens medlemmar ana oråd.
Järnskallen är en brett upplagd äventyrsroman vars förvecklingar spänner från samhällets högsta toppar till ett svunnet Stockholms undre värld, där två rivaliserande gäng är inbegripna i ett blodigt krig.
På hemsidan http://www.jarnskallen.se/ finns det också ett test man kan göra för se vem av karaktärerna i boken du är mest lik. Jag blev Hämnaren och karaktären Agent Murman. Vem blir du? Gå in och gör testet. Från den 12 juni och en vecka fram delas det ut gratisböcker på hemsidan, 20 stycken om dagen. Hur bra är inte det?
söndag 14 juni 2015
Tips för läsning till sommaren
Nu är det sommarlov och då passar det bra att läsa! Därför tänkte jag komma med lite tips på böcker som passar bra att läsa på sommaren!
Först vill jag tipsa om Det händer nu, av Sofia Nordin. Det är en härlig kärlekshistoria som du kan läsa mer om här. En annan bok som passar för de som är över 13 år är Systrar i jeans- serien, av Ann Brashares. Den första boken handlar om fyra bästa kompisar som skickar ett par jeans mellan sig under sommaren för att hålla kontakten när alla är på olika ställen. Riktigt bra och mysig bok!
Om du gillar konst eller bara vill läsa en bra ungdomsbok under sommaren så tycker jag att du ska kolla in Jag ger dig solen, av Jandy Nelson. Den handlar om tvillingarna Noah och Jude som är bästa vänner fast de är helt olika. Men plötsligt händer något och två år senare är de helt förändrade och pratar inte med varann mer. Det är en gripande berättelse om kärlek, sorg och vänskap.
För dig som är lite yngre vill jag tipsa om tre böcker. Den första är Våffelhjärtat, av Maria Parr, den handlar om två nioåringar, Trille och Lena som hittar på en massa med roliga saker. Det kan vara att fylla en båt full med djur, precis som Noah gjorde med sin ark eller att åka in till stan och spela Stilla natt mitt i sommaren. Boken är väldig rolig och jag skrattade högt flera gånger när jag läste den. Men den är även allvarlig och tar upp saker som vad som händer när man förlorar den man älskar mest. Jag tror alla som är eller har varit nio år känner igen sig.
En annan bok som passar för dig som är mellar 9-11 år ungefär är Skuggan i fönstret, av Annika W. Mattson. Boken handlar om Lusia och hennes kompisar som har sommarlov och de har tänkt att ligga på stranden mest hela tiden. Men planerna ändras när Love berättar att han har sett någon i skolan, som ska vara tom nu på lovet... Det är en spännande bok som passar på sommaren.
Den sista boken jag ska tipsa om idag är Vi ses i obsan, av Cilla Jackert som är en mellanåldersbok som utspelar sig i Stockholm. Annikas lillebror föds förtidigt och då får hon ta han om sig själv under sommarlovet. I observatorielunden möter hon då Kaja och hennes gäng som utmanar Annika på sanning eller konsekvens, fast utan sanning. En rolig och sommrig bok som passar bra för dig mellan 10-12 år.
Hoppas du hittade några bra böcker att läsa nu i sommar!
Först vill jag tipsa om Det händer nu, av Sofia Nordin. Det är en härlig kärlekshistoria som du kan läsa mer om här. En annan bok som passar för de som är över 13 år är Systrar i jeans- serien, av Ann Brashares. Den första boken handlar om fyra bästa kompisar som skickar ett par jeans mellan sig under sommaren för att hålla kontakten när alla är på olika ställen. Riktigt bra och mysig bok!
Om du gillar konst eller bara vill läsa en bra ungdomsbok under sommaren så tycker jag att du ska kolla in Jag ger dig solen, av Jandy Nelson. Den handlar om tvillingarna Noah och Jude som är bästa vänner fast de är helt olika. Men plötsligt händer något och två år senare är de helt förändrade och pratar inte med varann mer. Det är en gripande berättelse om kärlek, sorg och vänskap.
För dig som är lite yngre vill jag tipsa om tre böcker. Den första är Våffelhjärtat, av Maria Parr, den handlar om två nioåringar, Trille och Lena som hittar på en massa med roliga saker. Det kan vara att fylla en båt full med djur, precis som Noah gjorde med sin ark eller att åka in till stan och spela Stilla natt mitt i sommaren. Boken är väldig rolig och jag skrattade högt flera gånger när jag läste den. Men den är även allvarlig och tar upp saker som vad som händer när man förlorar den man älskar mest. Jag tror alla som är eller har varit nio år känner igen sig.
En annan bok som passar för dig som är mellar 9-11 år ungefär är Skuggan i fönstret, av Annika W. Mattson. Boken handlar om Lusia och hennes kompisar som har sommarlov och de har tänkt att ligga på stranden mest hela tiden. Men planerna ändras när Love berättar att han har sett någon i skolan, som ska vara tom nu på lovet... Det är en spännande bok som passar på sommaren.
Den sista boken jag ska tipsa om idag är Vi ses i obsan, av Cilla Jackert som är en mellanåldersbok som utspelar sig i Stockholm. Annikas lillebror föds förtidigt och då får hon ta han om sig själv under sommarlovet. I observatorielunden möter hon då Kaja och hennes gäng som utmanar Annika på sanning eller konsekvens, fast utan sanning. En rolig och sommrig bok som passar bra för dig mellan 10-12 år.
Hoppas du hittade några bra böcker att läsa nu i sommar!
torsdag 11 juni 2015
Bokspel
Det finns olika spel som har med böcker att göra, jättekul eftersom att det är kul att spela sällskapsspel och böcker är kul! Nu tänkte jag berätta om några olika spel som jag har testat och som relaterar till böcker på något sätt.
Quizmysteriet är ett klurigt spel från Bezzerwizzer. Det lämpar sig för barn (och vuxna) över 9 år och går ut på att du ska ta reda på vem som är tjuven, vad hen har snott och var hen gömmer sig genom olika ledtrådar. Det kan vara ett väldigt konstigt brott, exempelvis Pippi Långstrump som har stulit en polkagris och gömmer sig i Saharaöknen. Spelet kräver läsförståelse och klurighet, som man får av att läsa deckar-böcker. Jag tycker att det är jätteroligt att spela det här spelet med både min kompisar och min familj.
Boknörd är ett frågespel med 256 frågor om böcker, författare och allmänna saker om läsning och böcker. De frågorna anpassar sig bättre för vuxna, men jag kunde några frågor.
LasseMajas detektivbyrå Deckarspelet är ett klurigt kortspel från Hjelm förlag AB. Spelet passar bra för barn över 9 år och liknar kortspelet "Finns i sjön". Fast istället för att samla på olika siffror samlar man på till exempel gula Maja, röda Lasse och blå polismästaren och istället för att säga "finns i sjön" ska man säga "på uppdrag". Jag tycker spelet är roligt men det liknar Finns i sjön väldigt mycket och man behöver inte klura så jättemycket. Det är roligt att karaktärerna från böckerna om Lasse och Majas detektivbyrå.
Quizmysteriet |
Boknörd |
Deckarspelet |
tisdag 9 juni 2015
Min sommarläsning
Ända sedan mitt sommarlov började i fredags har jag längtat efter att läsa massor av bra sommarböcker. Så igår tog jag mig till biblioteket och lånade böcker, de här blev det:
Natthimmel, av Sofia Nordin - Jag tyckte mycket om Det händer nu och ville därför läsa en av Sofia Nordins andra böcker.
Förra sommaren läste jag första boken i serien Systar i jeans och den här sommaren ville jag läsa den andra boken. Så jag lånade Systar i jeans - Andra sommaren, av Ann Brachares.
Jag läste mycket av Elsie Petrén när jag var yngre och när jag såg att hon hade kommit ut med en ny bok så ville jag läsa den och den fanns på biblioteket, Mysteriet i skuggmyra heter den.
För några veckor sedan läste jag Vi ses i obsan och nu hittade jag en annan somrig bok av Cilla Jackert, Dagens katastrofer.
I sommar ska jag också läsa några böcker som jag har hemma, Vi på Saltkråkan, av Astrid Lindgren och Född fenomenal, av Josephine Bornebush. Jag är mest taggad på att läsa Systrar i jeans och Född fenomenal och det kommer säkert bli ännu fler böcker lästa nu i sommar.
På biblioteket har de också något som heter Sommarboken, då ska man läsa 6 böcker under sommaren och sedan skriva om dem i ett häfte som man får. När man sedan lämnar in häftet får man en bok! Hur bra är inte det?
Nu ska jag ut och läsa och njuta av sommarlovet!
Natthimmel, av Sofia Nordin - Jag tyckte mycket om Det händer nu och ville därför läsa en av Sofia Nordins andra böcker.
Förra sommaren läste jag första boken i serien Systar i jeans och den här sommaren ville jag läsa den andra boken. Så jag lånade Systar i jeans - Andra sommaren, av Ann Brachares.
Jag läste mycket av Elsie Petrén när jag var yngre och när jag såg att hon hade kommit ut med en ny bok så ville jag läsa den och den fanns på biblioteket, Mysteriet i skuggmyra heter den.
För några veckor sedan läste jag Vi ses i obsan och nu hittade jag en annan somrig bok av Cilla Jackert, Dagens katastrofer.
I sommar ska jag också läsa några böcker som jag har hemma, Vi på Saltkråkan, av Astrid Lindgren och Född fenomenal, av Josephine Bornebush. Jag är mest taggad på att läsa Systrar i jeans och Född fenomenal och det kommer säkert bli ännu fler böcker lästa nu i sommar.
Nu ska jag ut och läsa och njuta av sommarlovet!
söndag 7 juni 2015
Lästips till sommaren - Bloggstafett
Nu är klockan 17.00 och det har blivit dags för mitt inlägg i den här bloggstafetten som pågått hela dagen och kommer att fortsätta göra det. Jag tänkte tipsa om en bok jag läste nyligen, nämligen "Det händer nu", av Sofia Nordin. Det är en härlig kärleksberättelse som passar bra på sommaren.
Boken handlar om Stella som går i nian och är en av dem populära tjejerna. En tjej som alla killar vill vara ihop med och alla tjejer vill vara kompis med, en tjej som pratar om killar och läppstift. Men det enda Stella tänker på är Sigrid som är hennes bästa vän och som hon är kär i. Men hur ska hon kunna ta steget och berätta det för Sigrid? Tänk om hon inte känner likadant och inte vill vara med Stella och tänk om alla kommer tycka att hon är konstig som är kär i en tjej. Men det är långt ifrån allt vi stöter på i den här boken. Ett problem är att Sigrids bror verkar flörta med Stella. Vad händer när man börjar brevväxla med en 84 årig tant?
Jag tycker det är en fin bok som är rolig att läsa. Den visar att det inte alls är fel att vara homosexuell och att det inte spelar någon roll vem man blir kär i. Eftersom att boken utspelar sig i vardagen kan vara en nackdel ibland, att det blir för vardagligt så att det blir tråkigt. Men så var det inte med den här boken, det hände saker hela tiden. På grund av att den utspelar i vardagen hos en tonåring kan man känna igen sig väldigt mycket. Boken innehåller också många olika känslor som glädje, sorg, osäkerhet och ilska men framför allt kärlek. Det här är den perfekta boken att ta med på semestern eller läsa på stranden.
Övriga boktips som passar bra på sommaren är Jag ger dig solen, av Jandy Nelson, Våffelhjärtat av Maria Parr och Vi ses i obsan av Cilla Jackert.
Bloggstafetten kommer nu att fortsätta och om du vill ha fler lästips för sommaren får du fortsätta hänga med. Nästa inlägg kommer klockan 18.00 på Inuti en bok.
Boken handlar om Stella som går i nian och är en av dem populära tjejerna. En tjej som alla killar vill vara ihop med och alla tjejer vill vara kompis med, en tjej som pratar om killar och läppstift. Men det enda Stella tänker på är Sigrid som är hennes bästa vän och som hon är kär i. Men hur ska hon kunna ta steget och berätta det för Sigrid? Tänk om hon inte känner likadant och inte vill vara med Stella och tänk om alla kommer tycka att hon är konstig som är kär i en tjej. Men det är långt ifrån allt vi stöter på i den här boken. Ett problem är att Sigrids bror verkar flörta med Stella. Vad händer när man börjar brevväxla med en 84 årig tant?
Jag tycker det är en fin bok som är rolig att läsa. Den visar att det inte alls är fel att vara homosexuell och att det inte spelar någon roll vem man blir kär i. Eftersom att boken utspelar sig i vardagen kan vara en nackdel ibland, att det blir för vardagligt så att det blir tråkigt. Men så var det inte med den här boken, det hände saker hela tiden. På grund av att den utspelar i vardagen hos en tonåring kan man känna igen sig väldigt mycket. Boken innehåller också många olika känslor som glädje, sorg, osäkerhet och ilska men framför allt kärlek. Det här är den perfekta boken att ta med på semestern eller läsa på stranden.
Övriga boktips som passar bra på sommaren är Jag ger dig solen, av Jandy Nelson, Våffelhjärtat av Maria Parr och Vi ses i obsan av Cilla Jackert.
Bloggstafetten kommer nu att fortsätta och om du vill ha fler lästips för sommaren får du fortsätta hänga med. Nästa inlägg kommer klockan 18.00 på Inuti en bok.
Han & dom - Recension
"Han & dom" är den fristående tredje delen i mellanstadietrilogin som Katarina von Bredow har skrivit. Det finns två tidigare delar som jag har recenserat och de olika böckerna handlar om olika personer som går i samma mellanstadieklass men har olika roller i klassen. Den första boken handlar om Andreas som är nörden i klassen och den andra boken handlar om Alicia som är en av de coola i klassen men inte den coolaste. Böckerna passar bäst för de som går på mellanstadiet.
"Han & dom" handlar om Kevin som är klassens kung och alla vill vara med. I smyg är han lite kär i Alicia som är ihop med nörden Andreas. Sommarlovet är slut och nu ska de börja sexan, under sommarlovet har han varit på landet och där har han fått köra på en moppe. Så nu tjatar han på sin pappa att han ska få ta hem den till stan. När han äntligen har fått det igenom bryter Kevin sitt förbud och kör till grusplanen för att visa upp moppen för sina kompisar. Men där händer det hemska och otäcka som förändrar allt för Kevin.
Jag tycker att livet på mellanstadiet skildras väldigt bra och man känner verkligen igen sig. Sociala medierna och andra aktuella saker just nu beskrivs även de på ett väldigt bra och verklighetstroget. Det som är lite dåligt med boken är att det utspelar sig i vardagen och då kan det bli lite tråkigt ibland. Men en väldigt bra sak med boken är att den passar för både killar och tjejer och vilken typ av människa du än är. Man kan också känna igen sig väldigt mycket. Jag rekommenderar boken till alla som går på mellanstadiet. "Han & dom" får av mig 3 av 5 ugglor.
"Han & dom" handlar om Kevin som är klassens kung och alla vill vara med. I smyg är han lite kär i Alicia som är ihop med nörden Andreas. Sommarlovet är slut och nu ska de börja sexan, under sommarlovet har han varit på landet och där har han fått köra på en moppe. Så nu tjatar han på sin pappa att han ska få ta hem den till stan. När han äntligen har fått det igenom bryter Kevin sitt förbud och kör till grusplanen för att visa upp moppen för sina kompisar. Men där händer det hemska och otäcka som förändrar allt för Kevin.
Jag tycker att livet på mellanstadiet skildras väldigt bra och man känner verkligen igen sig. Sociala medierna och andra aktuella saker just nu beskrivs även de på ett väldigt bra och verklighetstroget. Det som är lite dåligt med boken är att det utspelar sig i vardagen och då kan det bli lite tråkigt ibland. Men en väldigt bra sak med boken är att den passar för både killar och tjejer och vilken typ av människa du än är. Man kan också känna igen sig väldigt mycket. Jag rekommenderar boken till alla som går på mellanstadiet. "Han & dom" får av mig 3 av 5 ugglor.
tisdag 2 juni 2015
Bloggstafett om sommarböcker
Nu är det sommar och därför ska jag och några andra bokbloggare ha en bloggstafett om sommarens bästa böcker. Det är på söndag, den 7 juni och håller på från 8.00-21.00, ett blogginlägg i timmen på olika bloggar. Här är en lista på var du ska klicka dig in och vilken tid:
8:00 Sofies bokblogg,
9:00 Sincerely Johanna
10:00 Västmanländskans bokblogg,
11:00 Bokstaden
12:00 The World I Live In
13:00 Sagan om sagorna
14:00 Breakfast book club
15:00 Lady Library
16:00 Hanna
17:00 Agnes bokblogg (här)
18:00 Inuti en bok
19:00 Bokintresse,
20:00 Bokbeate
21:00 Sofies bokblogg
Jag tycker att det ska bli jätteroligt att få dela med mig med lästips och förmodligen få några också! Hoppas du läser våra inlägg!
måndag 1 juni 2015
Läst i maj
I maj har jag läst 5 böcker. Det känns inte som att jag har läst så mycket, för typ en vecka sedan hade jag bara läst en bok och det var först nu på slutet som jag började läsa på riktigt. Jag tror att det beror på att helgerna har varit ganska uppbokade och det är då jag läser som mest. Men nu ska jag i alla fall berätta lite om böckerna!
Den första boken jag läste var "Han & dom", av Katarina von Bredow. Det var sista delen i en trilogi om mellanstadiet och var helt okej. Du får läsa mer om boken i en recension som kommer ut här på bloggen senare i veckan.
Jag läste även en mycket gripande, sorglig och viktig bok, "Om stenarna kunde tala", av Magda Eggens. Den handlar om Magda som var jude och fördes till koncentrationsläger under andra världskriget, det är en sann berättelse.
Nästa bok jag läste var "Vi ses i obsan", av Cilla Jackert och det är en mellanåldersbok som utspelar sig i Stockholm. Boken handlar om Annika vars lillebror föds förtidigt, då får hon ta han om sig själv under sommarlovet. I obsan möter hon då Kaja och hennes gäng som utmanar Annika på sanning eller konsekvens, fast utan sanning. "Vi ses i obsan" rekommenderar jag som sommarläsning för alla som är 11-12 år.
Nu är det ju slutspurten i skolan och en förmiddag fick vi till att göra klart allt. Jag var klar och fick därför läsa, så jag lånade hem en e-bok till min skolipad och det blev "Röda spår", av Katarina Genar. Jag läste mer än halva boken under den förmiddagen, men den var ganska lättläst. Boken handlar i alla fall om Samuel som tillsammans med sin pappa hyr ett hus några veckor under sommarlovet. Där börjar det hända massor av mystiska saker. Även den boken passar bra som sommarläsning.
Eftersom att Pippi fyller 70 år i år vile jag läsa en bok om henne. Det blev då "Pippi Långstrump", av Astrid Lindgren. Den tog mig tillbaka till barndomen och var väldigt rolig att läsa. Man känner igen så mycket från när man var liten och boken är ju väldigt bra skriven.
Nu är det äntligen sommar och i juni har jag en lista med böcker jag vill läsa. Jag är mest spänd på att få läsa "Född fenomenal", av Josephine Bornebush, den verkar väldigt bra!
Hoppas ni har en härlig sommar så ses vi snart!
Den första boken jag läste var "Han & dom", av Katarina von Bredow. Det var sista delen i en trilogi om mellanstadiet och var helt okej. Du får läsa mer om boken i en recension som kommer ut här på bloggen senare i veckan.
Jag läste även en mycket gripande, sorglig och viktig bok, "Om stenarna kunde tala", av Magda Eggens. Den handlar om Magda som var jude och fördes till koncentrationsläger under andra världskriget, det är en sann berättelse.
Nästa bok jag läste var "Vi ses i obsan", av Cilla Jackert och det är en mellanåldersbok som utspelar sig i Stockholm. Boken handlar om Annika vars lillebror föds förtidigt, då får hon ta han om sig själv under sommarlovet. I obsan möter hon då Kaja och hennes gäng som utmanar Annika på sanning eller konsekvens, fast utan sanning. "Vi ses i obsan" rekommenderar jag som sommarläsning för alla som är 11-12 år.
Nu är det ju slutspurten i skolan och en förmiddag fick vi till att göra klart allt. Jag var klar och fick därför läsa, så jag lånade hem en e-bok till min skolipad och det blev "Röda spår", av Katarina Genar. Jag läste mer än halva boken under den förmiddagen, men den var ganska lättläst. Boken handlar i alla fall om Samuel som tillsammans med sin pappa hyr ett hus några veckor under sommarlovet. Där börjar det hända massor av mystiska saker. Även den boken passar bra som sommarläsning.
Eftersom att Pippi fyller 70 år i år vile jag läsa en bok om henne. Det blev då "Pippi Långstrump", av Astrid Lindgren. Den tog mig tillbaka till barndomen och var väldigt rolig att läsa. Man känner igen så mycket från när man var liten och boken är ju väldigt bra skriven.
Nu är det äntligen sommar och i juni har jag en lista med böcker jag vill läsa. Jag är mest spänd på att få läsa "Född fenomenal", av Josephine Bornebush, den verkar väldigt bra!
Hoppas ni har en härlig sommar så ses vi snart!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)