måndag 17 april 2023

Min praktik på Selma Stories

Det var ett tag sedan jag skrev om min utbildning och det är ju faktiskt så att jag snart är klar med den. För den som inte vet läser jag Språk- och kommunikationsprogrammet med litteraturvetenskap som huvudområde. Just nu skriver jag kandidatuppsats och läser en kurs i retorik parallellt och till sommaren tar jag min kandidatexamen. Förmodligen ska jag fortsätta plugga i höst men det känns ändå stort att ta kandidatexamen. Den första delen av terminen läste jag en kurs som heter Kommunikation i arbetslivet 2 och i den kursen hade vi praktik. Jag hade praktik på en av mina drömarbetsplatser - Selma Stories som är en del av Bonnierförlagen. Kanske följer ni dem på Instagram och Facebook där de publicerar intressant innehåll kring boktips, nyutkomna böcker och bokinspiration. Jag lärde mig mycket under praktiken och tänkte berätta lite om vad jag fick göra. 

Praktiken i den kursen jag läste var på 60 timmar så min praktik var utspridd under de veckor kursen gick och jag gjorde lite saker då och då med Selma Stories. Jag deltog under deras tisdagsmöten vilket gjorde att jag lärde mig mycket om hur de arbetar och vad de jobbar med. Några dagar var jag på plats i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm och det var roligt att få gå runt i huset och se hur det ser ut. Första dagen på praktiken fick jag delta på presentationer av sommarens böcker med Wahlström & Widstrand och Albert Bonniers förlag. På eftermiddagen var det ett författarsamtal med några av författarna till böckerna som presenterades. Längre in i praktiken fick jag sedan vara med på Semla Stories planering av innehåll till deras sociala kanaler som de gjorde utifrån vilka böcker som kommer att ges ut. 

Under min praktik fick jag också göra några listor till Selma Stories hemsida. Ni som följer Selma Stories vet att de ofta publicerar listor på sin hemsida med tips på böcker inom ett visst tema. Jag fick göra en lista om nya young adult-böcker, en lista om mina ungdomsboksfavoriter genom tiderna, en lista om böcker man läste om man var barn i början av 2000-talet och en lista med böcker om andra världskrigets Sverige. Det var roligt att fundera över vilka böcker som skulle vara med i listorna och att försöka skriva bra texter om böckerna. Under praktiken på Selma Stories slog det mig att mycket av det de gör är likt det jag gör till min blogg och mina sociala medier bara att de gör det i ett mycket större sammanhang där det handlar om att marknadsföra Bonnierförlagens böcker. Den sista uppgiften jag gjorde var att intervjua författaren Linda Jones om hennes nya bok De tar allt ifrån mig vilket var väldigt roligt!

En av dagarna på praktiken fick jag vara med på en bok-aw som Selma Stories hade tillsammans med Bookie. Jag fick vara med och fixa iordning inför kvällen då det kom massor av bokälskare som fick lyssna på författarsamtal med Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik. Det var en otroligt rolig kväll där jag fick träffa många härliga bokälskare. 


Det var otroligt roligt att få möjlighet att ha praktik på Selma Stories där jag fick en inblick i hur det kan vara att jobba med kommunikation och marknadsföring kring böcker. Jag drömmer om att jobba med böcker i framtiden och det var roligt att få testa på att göra det jag hoppas få göra i framtiden! Ni får gärna klicka er in på mina boktipslistor på Selma Stories och kolla in dem.