tisdag 31 mars 2015

Nidstången - Recension - PAX-veckan

"Nidstången" är den första boken i serien Pax av Ingela Korsell och Åsa Larsson samt Henrik Jonsson som har illustrerat bilderna. 

Viggo och Alriks mamma dricker för mycket alkohol och är ofta full, så hon kan inte ta hand om dem. De får då bo hos några fosterföräldrar i Mariefred, men vistelsen där börjar inte bra. Första dagen i skolan hamnar de i bråk med några tuffa killar och de vuxna vägrar tro på dem. I samma veva träffar de Estrid och Magnar, ett underligt syskonpar. I deras hemliga bibliotek börjar det hända mystiska saker som har något med en nidstång att göra.

Boken passar bäst för barn mellan 9-13 år men funkar även för lite yngre. Jag gillar att det både är fantasy och lite vardagliga saker i boken och bilderna är väldigt fina. En annan sak jag gillar med utseendet är att sidorna är i färg, det tycker jag är fint. Man vill alltid fortsätta läsa boken eftersom att den innehåller mycket cliffhangers och har ett högt tempo. Boken utspelar sig i Mariefred och alla platser är verkliga, det tycker jag är roligt! Jag ger "Nidstången" 4 av 5 ugglor.

 

måndag 30 mars 2015

PAX-vecka

Nu är det påsklov och därför tänkte jag ha en Pax-vecka här på min bokblogg. Pax-böckerna är fantasy-böcker för barn mellan 9-13 år ungefär och de är skrivna av Ingela Korsell och Åsa Larsson med illustrationer av Henrik Jonsson. Det har än så länge kommit ut två böcker; "Nidstången" och "Grimmen".  Jag var på ett bokkollo för drygt en vecka sedan och då fick jag bland annat träffa Ingela Korsell. Då inspirerades jag till att ha en Pax-vecka på min blogg. Jag tänkte som så att idag berättar jag lite olika saker om Pax-böckerna som jag fick veta på bokkollot och resten av veckan lägger jag ut andra inlägg som har med Pax-böckerna att göra. Ni ska bland annat få läsa en recension och en författarintervju.

Random fakta om Pax-böckerna

  • Del 3 och 4 i Pax-serien, "Mylingen" och "Bjäran" kommer i slutet av april och det längtar jag till! Den 24 april är det bokrelease i Mariefred och jag skulle gärna vilja gå på den, men vi får se hur det blir med det.
  • Bokslukarsällskapet har pratat om Nidstången.  
  • Böckerna innehåller både vardagsrealism och urban fantasy. De utspelar sig i en vanlig miljö under den här tiden. Berättelserna ska även vara roliga, läskiga, spännande och sorgliga.
  • Böckerna utspelar sig i Mariefred och alla platser i Pax-böckerna finns på riktigt. Mäster srkäddares hus bor Åsa i.
  • Bokserien heter Pax på grund av att det låg ett kloster i Mariefred som hette Pax Marie. Pax betyder fred och det är också därför staden heter Mariefred. Viggo och Alriks uppdrag genom hela boken är att bevara freden (Pax).
  • Serien är tänkt att likna en tv-serie, att en bok är som ett avsnitt.
  • Framsidorna på böckerna ska sitta ihop som ett pussel att bilderna fortsätter. Varje bok har också varsin färg.
  • Pax-böckerna finns på många andra språk än Svenska.
  • Det ska bli 10 stycken böcker och det ska ges ut 2-3 böcker varje år. 
  • Du hittar Pax på Facebook och Instagram med namnet "Pax series"tisdag 24 mars 2015

Bokkollo

I helgen var jag på ett bokkollo på Märlarvik i Torshälla som ligger vid Eskilstuna. Det var ett bokkollo för alla Bookworms- klubbar i Sörmland. Nu ska ni få veta allt om vad jag gjorde där, men jag kan säga att det verkligen var jättekul!

Fredagen  den 20 mars åkte jag dit efter skolan och där träffade jag ledarna och mina två kompisar som också var där. Vi fixade iordning i rummet och sedan skulle vi göra lite aktiviteter. Vi gjorde en namnlek för att lära oss alla namn. Det var jag, mina två kompisar och nio tjejer till som var där på fredagen. Första aktiviteten var kylskåpspoesi, vi fick skriva upp olika ord på lappar och sedan sätta ihop dem till en knasig dikt. Våran version var att orden skulle börja på bokstäver i ens namn och skulle beskriva en själv. Så här vart dikten:

"Jag kan använda choklad som fotboll när hon ritar sommar-djur
Det är roligt med drömmare när aporna målar Elinas apelsin-choklad
En ivrig igelkott andas ast vid naturens klo
Han vill läsa abnormt envis isbjörn med godis, choklad, morot, apelsin, inte normer
Att läsa natur-löpning
Att rita telefon-choklad
Läsa, läsa, läsa!!!"

Nästa aktivitet var en tipspromenad med olika paxfrågor. Till kvällsmat fick vi spaghetti med köttfärssås (som jag förövrigt inte gillar). Efter maten gjorde vi en skrivövning. Vi fick en varsin rubrik som var urklippt ur en tidning, jag fick "Jag känner mig pigg hela tiden". Sedan skulle vi skriva en artikel till en tidning efter den rubriken. Jag skrev om ett nytt piller som skulle hålla en pigg hela tiden.

Vi hade filmmys med popcorn till filmen "Isdraken", den var helt okej men ibland lite svår att förstå ibland. När vi åt kvällsfika pratade vi om filmen, vi fick ta ett varsitt kort och svara på frågorna om filmen. Det kunde vara så här exempelvis: "Vad tyckte ni om filmens början?".

Sedan gick vi och la oss. Jag läste en stund och somnade ungefär kl. 23.

Lördagen den 21 mars vaknade jag runt kl. 7 och då läste jag en stund. Sedan gick vi upp och åt frukost som var gott! Vi plockade ihop lite i vårat rum och fixade iordning oss. Sedan kom det fler Bookwormsare som bara skulle vara där på lördagen. Vi gjorde lite namnlekar och olika aktiviteter. En sak var att man fick ha en post-it lapp i pannan där det stod något konstigt. På min stod det: "Jag är en mumie". Sedan skulle man gå runt och mingla och man skulle bete sig som att man såg ut som det stod på lappen. Till mig sa dem till exempel: "Oj, vad läskig du är", "Är det inte jobbigt att vara i en kista?" och "När dog du?". Sedan skulle man försöka lista ut vad det stod på ens lapp. En annan övning handlade om att skriva. Då var vi två och två och först skulle vi intervjua varann. Sedan skulle vi skriva en annons att viskulle sälja den här personen. Det skulle inte vara en kontaktannons utan som när man säljer en sak.

Sedan till det roligaste av allt! Ingela Korsell, en av författarna till Pax- böckerna kom dit. Hon berättade om hur hon skriver och om böckerna.

Vi fick gå till en golfrestaurang och äta lunch. När vi gick dit snöade det som bara den och när vi kom in slutade det självklart! Vi fick tacos och läsk!

Sedan berättade Ingela ännu mer saker och gav oss en skrivuppgift som vi kunde göra på våra bookworms träffar.

De andra fick en skrivuppgift medan jag intervjuade Ingela. Det var jätteroligt och jag kommer att publicera intervjun här på bloggen nästa vecka då jag troligen ska ha en Pax-vecka här på bloggen!

Bokkollot avslutades med fika med föräldrarna och utdelning av diplom och goodiebags till alla som var med! Innan bokkollot fick vi de två första Pax- böckerna och när vi var där fick vi även två böcker till!

Det var verkligen jätteroligt och jag hoppas att det kommer vara ett bokkollo nästa år också!

Alla deltagare på bokkollot!
Jag och Ingela Korsell


Innehållet i goodiebagen

Böckerna jag fickIngela Korsell signerade min bok.

Mitt diplom


söndag 22 mars 2015

Bokbloggsjerka: Om bokbloggandet, drivkrafterna och läsare


Den här helgen har varit väldigt rolig! Jag har varit på ett bokkollo och det kommer ni få veta mer om i nästa inlägg. Nu är det i alla fall dags för bokbloggsjerkan, veckans fråga lyder:

Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

För att få fler läsare på min blogg brukar jag försöka vara med på så mycket som möjligt som bokbloggare anordnar. Exempelvis bokbloggsjerkan, eftersom att det är många bokbloggare som läser bokbloggar. Reklam för bloggen gör man lätt genom sociala medier.  Jag försöker att uppdatera min blogg regelbundet och skriva inläggen så bra och intressanta jag kan.

Jag tycker att det är så kul att läsa böcker och skriva blogginlägg! Det är nog det som driver mig framåt. Jag blir glad när jag får snälla kommentarer och beröm, det gör att man vill fortsätta! 

Jag tänker inte speciellt mycket på de som läser bloggen när jag skriver mina inlägg utan skriver mest för mig själv. Men när jag ser att vissa inlägg blir mer populära än andra försöker jag självklart att få in fler sådana inlägg. 

torsdag 19 mars 2015

Bokmärken

Jag tycker om att läsa och att pyssla. Om man sätter ihop de sakerna; du kan pyssla bokmärken. Så ibland om jag inte har något att göra och vill pyssla. Men inte kommer på vad, så blir det ofta några bokmärken. Nu tänkte jag berätta mina bästa tips för roliga och fina bokmärken som är enkla att göra.

Du kan behöva; papper, tidning, pennor, glitterlim, sax eller annat kul att dekorera med. Jag brukar ofta göra som en lång remsa och ha något som sticker ut utanför boken. Det kan vara ett hjärta eller en uggla, som jag har gjort eller något helt annat som du tycker är fint. Man kan också skriva något kul. Jag hade lite dålig fantasi, så jag skrev bara mitt namn, "Läser just nu..." och "En bok...".  Om du har en tidning kan du klippa ut bilder eller mönster och klistra på. Det är fint att dekorera med glitterlim eller något annat du tycker är fint. Du kan göra dina bokmärken precis som du vill ha dem!

onsdag 18 mars 2015

Intervju med Emma Askling

Emma Askling är en författare som har skrivit boken "Det övergivna huset" som jag har recenserat. Här kommer en intervju med henne.

Hur fick du idéen till boken Det övergivna huset?Jag frågade min dotter vad hon tyckte allra bäst om att läsa och då svarade hon
”Spänning”. Då gick jag tillbaka till min egen barndom och kom att tänka på en mystisk man som jag och min kompis följde efter några gånger hemma i byn (Åtvidaberg, där boken också utspelar sig) där vi bodde. Jag vet ingenting om den här mannen, men jag tog honom och byggde upp en påhittad, spännande historia kring honom.

Läser du mycket själv? Vilken är din favoritbok?
Jag har alltid tyckt om att läsa men tyvärr finns det inte alltid så mycket tid till läsning som jag skulle önska. Jag har alltid en pågående bok, men det är olika hur lång tid det tar att läsa klart den. Jag läser väldigt mycket barn och ungdomslitteratur också.

Det finns så mycket bra barn och ungdomsböcker att det är svårt att välja den bästa. Några av mina favoriter är Hjärta av damm av Ingelin Angerborn, Alltid den där Anette av Peter Pohl och Förr eller senare exploderar jag av John Green.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Här och nu av Eva Ludvigsen och Dagens katastrofer av Cilla Jackert. Den senare lånade jag på biblioteket häromdagen, åt min dotter, men kunde inte låta bli att börja läsa den själv först.

Vilket är ditt bästa skrivtips?
Skriv lite varje dag så håller du berättelsen levande och kan lätt ta vid där du slutade. Skriv även när det känns motigt. Och läs mycket böcker.

Vart får du din inspiration ifrån?
Från min egen barndom, från mina barn och andra barn runtomkring mig.

Har du någon ny bok på gång? I så fall, vad kommer den att handla om?
Jag har skrivit klart första utkastet på nästa bok och nu håller jag på och arbetar med det. Det är också en spännande berättelse, men med lite mer övernaturliga inslag. Det kan vara så att det blir flera delar av den sedan också.
Emma Askling
 
Hoppas ni gillade intervjun och tack så mycket Emma för att du ville vara med!
 
 

söndag 15 mars 2015

Bokbloggsjerka - Tid till läsning

På helgerna är jag med på Bokbloggsjerkan och nu är det dags igen. Veckans fråga är en vanlig fråga som vi som gillar böcker ofta får:

Hur hinner du läsa så mycket?

Min vardag innehåller många olika saker som skolan, läxor och så dansar jag rätt mycket också. Men jag tar mig ändå tid till att läsa. Så fort det är en liten stund över tar jag fram en bok. En vanlig dag brukar jag läsa medan jag fixar mitt hår på morgonen, om jag har en e-bok läser jag på rasterna i skolan, på den tiden jag har över efter skolan på eftermiddagen och innan dansen och ibland läser jag även när jag äter. Under vardagarna har jag inte så mycket tid för läsning men jag försöker att ta vara på den tiden jag har över. På helgen läser jag som mest. Jag läser på morgonen när jag vaknat och lite då och då under hela dagen. Oftast blir det så att jag börjar läsa en bok på helgen och då läser jag ungefär halva. Sedan läser jag kanske ett kapitel om dagen under veckan. När det sedan blir helg läser jag ut boken och börjar på en ny.

Så svaret på frågar är att jag försöker utnyttja tiden jag har över så mycket som möjligt och tar mig tid till läsningen.


torsdag 12 mars 2015

Skrivarpodden

Skrivarpodden är en podcast som handlar om böcker och hur de är skrivna. Jag blev tipsad om den av Kerstin Önnebo som har denna podcasten, så här skriver hon:

Podden handlar om hantverket kring skrivande och bokens väg från drömmare till läsare. Den är uppbyggd kring intervjuer med författare och folk inom bokbranschen, bokcirklar och analyser av dramaturgiska modeller utifrån kända romaner.

Podcasten är trevlig att lyssna på och passar för både vuxna och de som är i min ålder, om man gillar att läsa och skriva förståtts. Ibland handlar den om en barnbok och ibland om en vuxenbok. Jag tycker det är spännande att få veta hur författaren har tänkt när den skrev boken. För det kanske inte är något man tänker på så mycket som läsare.

Ett avsnitt jag gillar är det med författaren Åsa Lind som har skrivit barnböckerna om Sandvargen. Hon berättar hur man skriver en bra bok för att läsas som högläsning och framför allt hur språket ska vara. Ett annat avsnitt handlar om den första barnboken som använder "hen", "Kivi och monsterhunden". Jesper Lundquist är författaren till boken och han gästar i podden. De pratar om hur han har använt ordet "hen" och hur boken kom fram.

Jag rekommenderar dig verkligen till att lyssna på Skrivarpodden! Här kan du hitta alla avsnitt.


tisdag 10 mars 2015

Konsten at ha sjukt låga förväntningar - Recension

Jag har läst boken "Konsten att ha sjukt låga förväntningar", av Åsa Asptjärn för att vi skulle prata om den på ett bokcafé.

Emanuel Kent är en spinkig och finnig 15-åring och ett motto han lever efter är att alltid ha sjukt låga förväntningar. För om man förväntar sig att det ska gå jättedåligt och så går det bättre än man trott, då blir man ju gladare! Emanuels enda kompis heter Tore. Det har alltid varit de två; Tore med de gröna stövlarna och Emanuel med de tajta byxorna. Men nu börjar Emanuel fundera på om han är kompis med Tore för att han vill eller om han inte har något annat val.

Det har börjat en ny tjej i klassen, Bianca. När Tore är borta från skolan är han med Bianca och Ammis. Då är allt bra, han slipper vara med Tore för en gångs skull för att känna sig uppskattad och cool snackar han skit om Tore inför dem. Efter det bli allt bara fel. Han blir osams med Tore, det börjar spridas rycken om Emanuel och till råga på allt råkar han förstöra den första festen han blivit bjuden på.

Boken var bättre än jag först trodde, det är en ungdomsbok som utspelar sig i vardagen, men ändå beskrivs på ett humoristiskt sätt. Boken är uppbyggd på det sättet att Emanuel ska vara en vägledare till andra ungdomar. Han skriver att om han gör misstagen så vet vi som läser att vi inte ska göra de misstagen. Man kan även relatera mycket till boken. "Konsten att ha sjukt låga förväntningar", av Åsa Asptjärn får av mig 3 av 5 ugglor!                

söndag 8 mars 2015

Läsningen just nu

Den här veckan läste jag två böcker, Pax - "Nidstången" och "Grimmen". Det har nästan blivit som en tradition att på helgen börjar jag läsa en bok. Jag läser ungefär halva och nästa helg läser jag resten. Jag har liksom bara tid att läsa ordentligt på helgen. En sak jag tycker författarna till Pax-böckerna har gjort väldigt bra är att de avslutar böckerna med att något nytt problem dyker upp. Och då måste man ju läsa nästa bok för att få veta vad som händer. Böckerna hänger verkligen ihop med varann också för den första boken slutade på kapitel 20 och nästa bok började på kapitel 21.


"Grimmen" läste jag ut för några timmar sedan, utomhus! Man kan läsa utomhus! Det kallar jag vår! Även fast jag hade vantar, vinterjacka och filt på mig... Men jag frös inte!

Min nästa bok jag ska börja läsa snart är "Ballongfararen", av Mårten Sandén. Jag har läst den en gång förut innan den var utgiven eftersom att vi i min bokklubb fick provläsa den. Men det ska bli roligt!

Min gångna vecka har väl sett ut ungefär som all andra veckor gör med skolan och dansen. Jag har faktiskt varit på bokcafé också. Vi pratade om boken "Avblattefieringsprocessen" och vad som är svenskhet och så åt vi kakor! Igår var jag på danstävling och jag och min kompis gick och vann! Det var riktigt roligt!


torsdag 5 mars 2015

Bokjuryn


Alla upp till 19 år får rösta fram de bästa barn- och ungdomsböckerna till bokjuryn. Detta pågår fram till 9 april och du kan rösta på max fem böcker, vilka som helst. Det enda kravet är att de måste vara utgivna 2014. Du kan rösta genom ditt krypin på Barnensbibliotek eller på ditt bibliotek. Läs mer om hur du gör här.

Alla som är med och röstar får en gratis e-bok och en månads fri läsning av e-böcker på ipad eller mobil. De lottar även ut många andra fina priser.

Jag är inte helt säker på alla böcker jag ska rösta på, men jag vet några. Det är riktigt roligt att alla får en gratis e-bok och fri läsning i en hel månad. Ni får verkligen inte missa att rösta!


tisdag 3 mars 2015

Läst i februari

Under februari har jag läst fyra böcker. Alla har varit bra, roliga att läsa och jag är helt enkelt nöjd med min läsning denna månad.

Först och främst läste jag den första boken som fick 5 av 5 ugglor av mig! "Det övergivna huset", av Emma Askling *, var jättebra och spännande. Det jag gillar mest är att den handlar både om vardagsproblem och övernaturligheter och att boken har en röd tråd, att alla saker som händer hör ihop på olika sätt.

Nästa bok jag läste var "Stenänglar", av Kristina Ohlsson. Det var en bra och spännande bok med lite övernaturligt i sig. Även den hade en bra röd tråd med hur alla saker hänger ihop.

Eftersom att jag ska på ett bokcafé så har jag läst "Avblattefieringsprocessen", av Zulmir Becevic. Den handlar om en invandrarkille som bor i ett påhittat Sverige där de som styr landet är emot invandrare. Han måste gå igenom en process för att bli svensk. Det kommer att komma en recension på den här boken snart.

Den sista boken jag läste var "Jag måste berätta", av Magda Eggens. Där berättar Magda om sina upplevelser som jude i ett koncentrationsläger under Andra världskriget. Det är en riktigt gripande och sorglig bok baserade på verkliga händelser som hon har varit med om. Det kommer kanske komma en recension även på den här boken.

I mars händer flera bokrelaterade händelser för mig! Jag ska på bokcafé och bokkollo, det ska bli jätteroligt! Jag ska läsa Pax-böckerna inför bokkollot och lite andra böcker jag lånat på biblioteket. (Läs mitt tidigare inlägg för att får veta mer om de böckerna).* De böckerna som jag recenserat sätter jag in en länk vid bokens titel som du kan klicka på om du vill läsa min recension.

söndag 1 mars 2015

Bokrea och bibliotek

Idag har jag varit på biblioteket och lånat böcker. Det blev en hel del... Jag hoppas att böckerna är bra och det ska bil roligt att läsa dem!

• Pax - "Nidstången" och "Grimmen", av Ingela Korsell och Åsa Larsson - Jag ska på ett bokkollo och då kommer Ingela Korsell vara där och berätta om sina böcker och ge skivtips. Så då tänkte jag att jag borde läsa de böckerna. Man kommer att få böckerna men jag vill gärna hinna läsa dem innan så jag lånade dem ändå. 

• "Ballongfararen", av Mårten Sanden - Jag är jättespänd på att läsa den här boken. För för ungefär ett år sedan var jag med i en Deckarklubb och då fick vi träffa författaren och provläsa den här boken innan den var utgiven. Det ska bil roligt att läsa den igen och se vad som är annorlunda. 

• "Klassresan", av Moni Nilsson - Jag fick ett tips av Elivira på "The world I live in" att jag skulle testa Moni Nilssons böcker på mitt inlägg om vad jag saknar i bokvärlden. Så nu tänkte jag göra det. 

• "Kanske är det allt du behöver veta", av E. Lockhart - Mamma hittade den i bibliotekshyllan och gav den till mig. Jag har sett att många bokbloggare skrivit om den så jag tänkte att jag kanske borde testa den. 

Jag fick även med mig en till bok hem men den var inte från biblioteket. Vi hämtade böckerna vi beställt på bokrean från adlibris. Jag fick boken "Det är så logiskt alla fattar utom du", av Lisa Bjärbo. Jag läser hennes blogg och ville testa hennes böcker, jag fick även tips av Elvira att testa de böckerna. 

På tal om bokrean, jag tycker inte att jag brukar hitta så mycket bra böcker där. I alla fall inte barnböcker. De tidigare åren har jag inte läst så mycket ungdomsböcker och då har jag mest kollat på barnböckerna. Det här året har jag endast tittat på adlibris så jag har inte så stor koll på vad som finns på andra ställen. Men det ska jag göra.
 

Hoppas att ni här haft en trevlig helg!