tisdag 30 januari 2018

Spökflickans hemlighet

Spökflickans hemlighet är skriven av Ann Olerot och utgiven av Ordalaget bokförlag. Boken hittas på Adlibris eller Bokus

Det är sommarlov och Moa och hennes familj åker till deras nya sommarstuga i närheten av Gränna. En hel sommar långt bort från kompisarna, med dålig internat och ingenting att göra är inget Moa ser fram emot. Men redan på vägen dit börjar märkliga saker att hända. En flicka i nattlinne går längs vägkanten och det är bara Moa och hennes pappa som ser flickan. Framme vid stugan lär Moa känna grannpojken Elias och fler mystiska saker att hända. Tillsammans kommer de en gammal historia på spåren. 

Spökflickans hemlighet är en spännande bok som väver ihop mysiga sommarlovsdagar med ett övernaturligt äventyr. Det är den perfekta blandningen för en mysryslig bok att sluka när som helst. Jag gillade att det både var fokus på vardagliga känslor och tankar och övernaturligheter. Det gör att berättelsen känns mer verklig och realistisk. 

Jag tyckte som sagt att boken var väldigt spännande. Den hade en bra handling som inte avslöjade för mycket på en gång. Dock tyckte jag att språket ibland kunde bli något platt. Dialogerna var inte alltid så verkliga och det var upprepningar som att de alltid skulle göra det imorgon. Men det vägdes upp av den spännande historien så det blev inte ett så stort problem. 

Den här boken tror jag att många mellan 9-12 år skulle uppskatta den. Den är spännande och har en bra handling. Av mig får Spökflickans hemlighet av Ann Olerot 3 av 5 ugglor. 

lördag 27 januari 2018

Förintelsens minnesdag - Boktips

Idag är det förintelsens minnesdag och det vill jag såklart uppmärksamma. Det är så otroligt viktigt att minnas det som hände och ett sätt att göra det är genom böcker. Förintelsen var något så fruktansvärt att man knappt kan förstå och att läsa om det blir så starkt och viktigt tycker jag. Därför vill jag idag på förintelsens minnesdag dela med mig av några boktips på ämnet. 

Mitt första boktips är Strimmor av hopp av Ruta Sepetys som handlar om Lina och hennes familj som skickas från sitt hem i Litauen till Sibirien eftersom att de betraktas som sovjetfientliga. I min recension av boken har jag skrivit att det är en  berättelse om att helt plötsligt behöva lämna allt man har och bli slavarbetare utan att veta varför. En berättelse om att kämpa för att överleva, om sorg och om kärlek som övervinner hat. Det tycker jag beskriver väldigt bra vad boken handlar om. Jättefin bok som jag tycker alla borde läsa!

En ö i havet-serien om Steffi och Nelli av Annika Thor är en serie jag gärna skulle läsa om snart, speciellt då den kommit ut i nya fina utgåvor. I böckerna får man följa systrarna Steffi och Nelli som skickas till Sverige från Wien för att komma undan judeförföljelserna. Kvar hemma är deras föräldrar och nu får de klara sig själva hos främmande människor i Sverige. Genom böckerna får man följa systrarna när de växer upp och försöker hitta sig själva. De har svårt med språket och allt är nytt, samtidigt vet de inte hur det går för deras föräldrar. En väldigt läsvärd serie!

I Godnatt mister Tom  av Michelle Magorian får vi följa åttaåriga Willie som blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Han får bo hos mister Tom som till en början verkar något vresig men som blir den första som ger honom en egen säng, mat på bordet och trygghet. Vartefter Willies blåmärken på kroppen bleknar bort växer också en stark vänskap mellan honom och Tom fram. Jag tycker att det här är en så otroligt fin bok som skildrar vänskap på ett så fint sätt. Den skildrar också andra världskriget på ett nytt sätt som är intressant att läsa. 

Varför jag valde att tipsa om just de här böckerna är dels för att alla är otroligt bra, men också för att de skildrar andra världskriget och förintelsen på så skilda sätt. Genom att läsa de här böckerna får man se hur det var för olika människor i olika delar av världen. Man får ta del av olika perspektiv och synvinklar vilket jag tycker är både viktigt och intressant. 

För att avsluta det här inlägget tänkte jag berätta m några böcker som handlar om andra världskriget och förintelsen som jag verkligen vill läsa. Den första är en bok som kommer ut nu i vår. Den heter Vi kommer snart hem igen och är en seriebok som berättar om olika människors öden under den här tiden. Jag tänker att den kan vara bra eftersom att den på ett enkelt sätt berättar om det här svåra ämnet. Hédi Fried var nominerad till Augustpriset för sin bok Frågor jag fått om Förintelsen. Det är en bok jag gärna vill läsa eftersom att jag tror man lär sig mycket och även får ta del av hennes upplevelser. Många har också läst och tyckt om Boktjuven och den skulle jag vilja läsa någon gång. Även Ruta Sepetys bok Tårar i havet är en bok om det här ämnet som står på min läslista. 

Vilken bok om andra världskriget och Förintelsen får man inte missa? Lämna gärna en kommentar!

torsdag 25 januari 2018

Det sjunde rummet

Det sjunde rummet är skriven av Erika Svernström och utgiven av Idus förlag. Boken hittas på Adlibris och Bokus

När Alvin och hans familj åker för att hälsa på sin mormor och morfar förändras deras tillvaro mycket. Mormor har fått en stroke och kan inte prata längre, hunden dör och plötsligt ligger morfar på sjukhuset. Alvin och hans syskon förstår att det är något som inte stämmer. De upptäcker ett signalsystem i köket och där det ständigt ringer från det sjunde rummet, ett rum som inte finns. Fler och fler oförklarliga saker händer, någon gör inbrott, skriver på speglar och Alvin vaknar exakt samma tid varje natt. 

När jag läste om den här boken tyckte jag att handlingen verkade jättespännande, speciellt när den är baserad på verkliga händelser som författaren varit med om. Och den var verkligen otroligt spännande! Jag har läst många övernaturliga böcker för mellanåldern, men jag måste ändå säga att den här var en av de mest spännande och fängslande! Hela handlingen var så bra uppbyggd och det fanns många små och viktiga detaljer till det som hände. Jag gillar också att det var mycket vardagligt och verklighetstroget med, det gjorde att jag fick känslan av att det här faktisk hade kunnat hänt på riktigt. Boken handlade mycket om sorg och när svåra saker händer i livet samtidigt som spännaning och övernaturlighet vävdes in på ett bra sätt. Det bästa med Det sjunde rummet var nog att det var en så bra mix. Vardag, spänning och övernaturligheter blandade på ett fenomenalt sätt. Det var en övernaturlig berättelse i verklig miljö, med autentiska händelser och otrolig spänning. 

Att bara läsa och läsa för att det är så spännande är något jag hoppas att alla ska få uppleva. Den här boken var en sådan bok som man inte kan släppa förrän man vet hur det går. Jag tror att många, inte minst barn mellan 9-13 år skulle uppskatta den här boken mycket. Det är precis en sådan bok som jag själv skulle ha älskat i den åldern och även gör nu! Det sjunde rummet är den perfekta boken att sätta i händerna på ett barn i din närhet!

Jag ger Det sjunde rummet av Erika Svernström 4 av 5 ugglor!

tisdag 23 januari 2018

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #16

På den senaste tiden har det landat en del recensionsexemplar i min brevlåda och jag har fått en hel del nya böcker att läsa. Vissa har jag redan läst genom vissa ligger i läshögen, men jag tänkte berätta om dem idag!

Två övernaturliga böcker som jag fått hem och också läst ut är Det sjunde rummet av Erika Svernström och Spökflickan av Ann Olerot. Den sistnämnda har jag haft ett tag men nu har den äntligen blivit läst. Båda böckerna läste jag under föregående vecka och tyckte mycket om, riktigt spännande böcker som jag verkligen kan rekommendera. Såklart kommer det recensioner snart!

Jag har också fått Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson skickad till mig. Det är en novellsamling för barn mellan 6-9 år som jag slukade på en eftermiddag. Riktigt fin och lätt att känna igen sig i! I förra inlägget recenserade jag den. 

Camilla Linde känner jag igen från instagram så jag blev glad när hon hörde av sig och frågade om jag ville läsa hennes andra bok om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå, Nödrop från inre rymden. Den har inte blivit läst än, men snart!

För ett tag sedan var jag på min mammas jobb (hon jobbar på stadsbiblioteket) då fick man ta böcker från de utgivna 2016-2017 som de fått från förlagen och det gjorde jag såklart. Jag skulle kunnat ta många fler, men jag begränsade mig till två böcker, Den här veckan är min av Ingrid Olsson och Halsen rapar, hjärtat slår av Emma och Lisen AdBåge. Halsen rapar läste jag ut med en gång och den var riktigt fin. Ingrid Olssons bok kommer jag nog att plocka upp rätt snar, den verkar väldigt bra!


söndag 21 januari 2018

Vilse i rymden och andra berättelser

Vilse i rymden och andra berättelser är en novellsamling för barn mellan 6-9 år skriven av Ingrid Jönsson. Boken är utgiven av Beta pedagog och hittas på Adlibris och Bokus

I den här boken får vi möta flera barn som ställs in för olika frågor. Vad ska man göra om man tappar bort sin farmors hund? Vad gör man om man måste spela fotboll fast man inte vill? Kommer tandfen om man har tappat bort sin tand? Hur ska man hantera att ens hamster dött? 

Fin, stark och verklighetstrogen är ord som jag skulle beskriva den här novellsamlingen med. Den gör nedstamp i när något speciellt händer i vardagen hos de här olika barnen. Det är precis det jag gillar att läsa om, det ska vara något som jag kan känna igen mig i och relatera till. Vardagen är ju det vi lever i allt som oftast och jag älskar att läsa om de där stunderna som är något extra. Vilse i rymden och andra berättelser var en bok jag verkligen kunde känna igen mig i från min lågstadietid och det tror jag många andra också kan göra. Det var så stort att tappa en tand, att ha ett speciellt klädesplagg kunde vara otroligt viktigt och något litet kunde vara så stort. 

Novellsamlingar är något jag uppskattar att läsa och det är roligt att den här riktar sig till lite yngre barn. Jag tycker verkligen att alla i lågstadieåldern borde läsa den här eller få den läst för sig. Många 6-9 åringar skulle nog tycka mycket om Vilse i rymden och andra berättelser. Jag tror även att den skulle passa att arbeta med i skolan då det finns mycket att diskutera om. 

Vilse i rymden och andra berättelser är en bok jag tyckte mycket om och rekommenderar alla att läsa. Av mig får den 5 av 5 ugglor!



torsdag 18 januari 2018

Min läslista inför 2018

Struktur är något som är viktigt för mig och då även när det gäller läsandet. Jag har en hel del böcker som jag planerar att läsa under 2018. På mitt skrivbord har jag två stora högar med böcker som står och väntar på att bli lästa och i min mobil har jag en lista på böcker som jag gärna vill läsa snart. Dessutom har jag skrivit ett inlägg om vårens böcker jag är mest taggad på. Så för att strukturera upp för mig själv och dela med mig av min läslista inför 2018 för er tänkte jag i det här inlägget berätta om de böcker jag planerat att läsa under året.


Vi börjar med böckerna på skrivbordet och de böcker jag tänkte börja med där är några recensionsexemplar. Det är Flykten från Olympo av Lisa Hågensen, Övergångarna Andreas Kundler och Lisa Linder och Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå: Nödrop från yttre rymden av Camilla Linde. Några av dem har legat ett tag utan att läsa, så jag tänker att jag ska ta tag i dem snart! Tre böcker jag är väldigt taggad på att läsa är Den här veckan är min av Ingrid Olsson, Bibliotek av Ali Smith och Tre saker du inte vet om mig av Julie Buxbaum. I läshögen har jag också Damaskus Sölvesborg av Per Nilsson, Tonårstjejens dagbok, Före och efter Klea av Jesper Danielsson, Facit: Konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg och Skriva poesi av Mats Söderlund. Det är böcker jag vunnit i tävlingar och köpt på bokmässan och andra ställen. Men jag är sådan som vill läsa böckerna innan jag ställer dem i bokhyllan så de har legat länge och väntat på att bli lästa. 

I år har jag också som mål att läsa klart Harry Potter-serien och After-serien. I Harry Potter ska jag börja på den femte och längsta boken, Harry Potter och Fenixorden. Den skrämmer mig lite med sin längd, men när jag får tid ska jag påbörja den. I After-serien har jag bara den sista delen kvar, För evigt, så den ska också läsas! 

Jag är Malala av Malala Yousafzai, Half bad Ondskans son av Sally Green och Den nya dagen gryr: Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal ligger också och väntar på att bli lästa. Sedan har jag också två poesiböcker, Edith Södergrens Samlade dikter och Längst inne i mitt huvud av Barbro Lindgren, men dem tänker jag att jag läser lite i då och då.

Sedan har jag en lista i mobilen på böcker jag vill läsa så snart som möjligt. Den ser ut såhär: 
- Visheten vaknar av Elin Säfström
- Älvsommar av Mårten Sandén 
- Sagasagor Syskonsjuka, kämparglöd och en envis framtand av Josefine Sundström
- Haj-Jenny av Lisa Lundmark
- Något av Fredrik Backman
- Bara tre ord av Becky Albertelli

Av de böcker som kommer ut i vår vill jag såklart läsa alla jag skrev om i mitt blogginlägg om vårens utgivning. Men de som jag verkligen måste läsa är Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahemd, Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren, Livet i en skokartong av Liv Marit Weberg och Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Emma Adbåde. Många av de böckerna tänker jag kan bli perfekt sommarläsning!

Med det kan jag konstatera att jag har en hel del böcker att läsa! Det kan kännas lite stressande, men också roligt såklart! Lämna gärna en kommentar om det är någon av de här böckerna som du har läst och gillat! Vilka böcker ska jag prioritera? 

tisdag 16 januari 2018

Litteralunds skrivartävling

Är du mellan 13-18 år och gillar att skriva? Eller känner du någon som är det? Då tycker jag att du ska kolla in det här! Litteralund anordnar en skrivartävling för ungdomar! I år är temat fantasy och formen är fri, man kan skriva en dikt eller en novell till exempel. Det finns två ålderskategorier, 13-15 år och 16-18 år. Tjugo av bidragen kommer att publiceras i en bok och den som vinner första pris vinner en läsplatta. Visst låter det kul? Sätt igång och skriv för den 25 februari ska ditt bidrag vara inskickat!


söndag 14 januari 2018

Böcker att se fram emot i vår

Det finns många bra böcker att se fram emot i vår. I det här inlägget har jag samlat några pärlor ur vårens utgivning att se fram emot!

Lavender Lit:
Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, utkommer i januari:
Den här boken har jag funderat på att läsa på engelska, men det har inte blivit av. Det är roligt att den ges ut på svenska nu och jag tänker att det kan bli perfekt sommarläsning!

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed, utkommer i april:
Så himla fint omslag att jag bara måste läsa! 


Vox by Opal:
Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren, utkommer i mars och Livet i en skokartong av Liv Marit Weberg, utkommer i april:
Jag har längtat efter fler böcker från Vox by Opal och de här två verkar vara helt i min smak! Otroligt fina omslag också!


 

Bonnier Carlsen:
Tionde våningen av Christina Herrström, utkommer i april:
Den här boken är skriven av författaren till Ebba och Didrik och Tusen gånger starkare så jag tänker att den borde vara bra! Det ska bli spännande att läsa den!

Bokbarnet av Sam Winston och Oliver Jeffers, utkommer i april:
Verkar vara en väldigt fin bok med fina bilder som dessutom handlar om ett bokbarn!



Rabén & Sjögren:
Allt ska brinna av Sofia Nordin, utkommer i mars:
Jag har haft delade åsikter om Sofia Nordins tidigare böcker, vissa har jag tyckt jättemycket om, andra inte. Den här boken verkar spännande så jag ska nog försöka läsa den när den kommer ut!

Comedy queen av Jenny Jägerfeldt, utkommer i april:
Jenny Jägerfeldt har jag inte läst så mycket av men eftersom att hon vann Astrid Lindgren-priset skulle det vara kul att läsa något mer av henne. Kanske blir den här!

Samtidigt i min låtsasvärld av Lisa Bjärbo och Emma AdBåge, utkommer i april:
Verkar vara en fin bilderbok!


 

Lilla piratförlaget/ Gilla böcker:
Hatar alla utom dig av Goby Dunn och Allison Raskin, utkommer i mars:
Väldigt fint omslag och verkar lite nytänkande och rolig!

Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen AdBåge, utkommer i mars:
Jag älskar Sara Ohlssons ungdomsböcker och den här boken såg så fin ut! Lisen AdBåge är ju också fantastisk!


 

Det var de böckerna jag spanat in mest i vårens utgivning! Har jag missat någon som jag borde kolla upp?

torsdag 11 januari 2018

Skölpaddor hela vägen ner

Sköldpaddor hela vägen ner är en ungdomsbok skriven av John Green. Boken är utgiven på svenska av Bonnier Carlsen och hittas på Adlibris och Bokus

Aza lever ett vanlig tonårsliv i skolan, på Applesbee´s med sin kompis Daisy eller hemma med sin mamma. Men vanliga situationer blir för henne allt mer komplicerade på grund av hennes tvångstankar. De går i en spiral och gör att hon blir rädd för bakterier och måste göra vissa saker för att få bort dem. Aza träffar Davis som hon var kompis med som liten. Davis pappa är miljardär och har försvunnit spårlöst, vilket Aza börjar gräva i tillsammans med Daisy. Så småningom märker Aza att det inte är fallet som är det intressanta, hon fattar tycke för Davis och ju närmre de kommer varandra desto mer förstår hennes tvångstankar för henne. 

Jag hade svårt att komma in i Sköldpaddor hela vägen ner när jag skulle läsa den. Det tog ett tag innan jag började tycka att den var intressant och komma in mer i handlingen. I början av boken var jag lite besviken, jag hade hoppats att jag skulle gilla den mer. Men ju längre in jag kom i boken desto mer gillade jag den. Jag gillade historien och karaktärerna och de små ordspråken som vävdes in. Även Davis bloggtexter var roliga att läsa och gav verkligen något extra till handlingen. Det var som att han fick en egen röst i boken. Det är med lite nördiga ingående detaljer här och var som egentligen skulle kunna vara onödiga, men det är liksom något som är unikt för John Greens sätt att skriva. 

Det var intressant att läsa om någon som har tvångstankar eftersom att jag aldrig läst om någon som har det tidigare. Man förstod verkligen hur det kan vara att leva med tvångstankar och jag tyckte verkligen att John Green fick in det väldigt bra i handlingen utan att det blev för mycket. 

Sammanfattningsvis skulle jag säga att jag gillade Sköldpaddor hela vägen ner. Det var en bra bok men den hade inte riktigt det där lilla extra. Jag ger boken 3 av 5 ugglor!

tisdag 9 januari 2018

Att titta och lyssna på i januari

Det är januari och vi har gått tillbaka till vardagen igen efter jul och nyår. När det är grått och tråkig vill jag helst bara krypa upp i sängen och läsa, lyssna eller titta på något. Jag har upptäckt några nya podcasts och program på senaste tiden som handlar om böcker och skrivande och som jag gärna skulle vilja tipsa om.


Först och främst, det finns en serie på tre delar på SVT play som heter Med hjärtat i Kurkkio. Där får vi följa Åsa Larsson när hon åker tillbaka till byn som hon spenderade mycket tid i sin barndom. Jättefina program om vad som verkligen är hemma. Det är ett måste att se tycker jag!

På YouTube finns det många olika booktubers och nyligen startade ett nytt boktubeprogram som heter Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Hittills har ett program kommit ut och där samtalar författarna Alex Haridi, Peo Bengtsson och Anna Bågstam om boken Mafiaso och ger boktips. Jag tyckte det var ett jättemysigt program och ser fram emot de kommande avsnitten.

Två podcasts som jag upptäckt på senaste tiden är Debutera eller dö och Speaking of stories. Debutera eller dö görs av två personer som kämpar för att bli utgivna och de pratar med olika författare om skrivande och hur man ska göra för att bli utgiven. Jag tycker det är en jättespännande podcast där man får veta mer om hur författarnas väg till att bli utgivna har sett ut. Speaking of stories görs av Selmas stories och där får man i varje avsnitt möta två författare som pratar med varandra om lite allt möjligt. Det finns några avsnitt på engelska och några på svenska. En jättebra podcast! 

söndag 7 januari 2018

Norra Latin

Norra Latin är skriven av Sara Bergmark Elfgren och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken hittas på Adlibris och Bokus

Tamar flyttar från Östersund till Stockholm för att gå på Norra Latin och göra det hon gillar allra mest, spela teater. Hon hamnar i samma klass som Clea som är dotter till en känd skådespelerska. Genom de två teatereleverna med olika bakgrund får vi lära känna Norra Latin och dess historia. För länge sedan sattes En midsommarnattsdröm upp på skolan där en kille vid namn Erling Jensen spelade Puck, rollen som Tamar sökte till skolan med. Han sägs ha försvunnit spårlöst under föreställningen och en lärare sägs ha fallit ner död utan förklaring. Det förflutna på skolan kommer nära in på och påverkar Tamar. 

Jag har inte läst något som Sara Bergmark Elfgren skrivit tidigare men jag blev ändå intresserad av att läsa Norra Latin när jag såg att hon hade kommit ut med den. Det var något med omslaget som tilltalade mig och jag gillade att det var en bok som till stor del utspelade sig på en skola. Det är något speciellt med skolor, det är en plats som alla kan känna igen sig i. Man går alla i skolan någon gång, blir inkastad i en klass med andra människor och ska sedan försöka finna sig tillrätta. Jag tyckte mycket om Norra Latin och kanske var det till viss del för att den utspelar sig på en skola. Clea och Tamar börjar i gymnasiet och plötsligt förväntas andra saker av dem. Jag började i gymnasiet för inte alls länge sedan och kan känna igen mig i deras känslor och tankar. Dock känns de ibland lite äldre än vad jag är i boken, men det stoppar mig inte från att gilla dem! Jag älskar Tamars nördighet och skulle gärna läsa mer om henne och hennes kompisar i Östersund. Clea gillar jag eftersom att det är intressant att läsa om hur hennes uppväxt med kända föräldrar präglat hur hon är. Jag tycker att boken får en större bredd när man får läsa ur båda deras perspektiv. De är så olika men har ändå något gemensamt. 

Fantasy och övernaturliga böcker brukar inte vara de böcker jag gillar allra mest, men Norra Latin gillade jag verkligen. Den innehåller precis lagom mycket spänning och läskigheter och det känns så verkligt på något sätt. Som att det verkligen skulle kunna hända på riktigt. Jag gillar också att boken handlar mycket om skådespeleri och att det övernaturliga är kopplat just till det. Jag visste inte så mycket om skådespeleri sedan innan och därför var det intressant att läsa om det. Dessutom gör det den här boken unik, jag har inte läst någon bok som liknar Norra Latin

När jag läste Norra Latin var jag helt fast i berättelsen, jag kunde knappt sluta läsa. När jag inte läste längtade jag tillbaka till världen i boken. Det var en sådan trygghet att läsa boken samtidigt som jag satt som på nålar och aldrig visste vad som skulle hända. Den var riktigt bra och jag kommer helt klart fortsätta att läsa Sara Bergmark Elfgrens Stockholmsserie!

Jag ger Norra Latin 5 av 5 ugglor!

torsdag 4 januari 2018

Läst i december

December har vart en bra månad både när det gäller läsningen och andra saker jag sysselsatt mig med. Det har varit en hel del plugg men månaden avslutades med ett välbehövt jullov och julfirande. Jag älskar verkligen december eftersom att man förbereder så mycket inför jul och har så mycket att se fram emot. Allt juligt lyser upp vardagen och gör den så mycket mysigare. Jag har läst många både juliga böcker och andra böcker under december och i dagens inlägg tänkte jag summera månadens läsning!

Jag är med i skolans bokcirkel och till decembermötet skulle vi läsa Let it snow av John Green, Mauren Johnson och Luren Myracle. Jag läste en del av den boken på engelska julen 2016, men beslöt mig för att läsa om den på svenska. I bokcirkeln var vi överens om att det var en helt okej bok, men lite för överdriven och hade inte så mycket julkänsla som vi hade hoppats på. 

En annan julbok jag läste var Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson som är en adventskalenderbok som kom ut från några år sedan. Det är en väldigt mysig julberättelse om djuren i skogen som väntar på tomten. 

På skolans bibliotek hade de en adventskalender där man varje dag kunde svara på en fråga och ha chans att vinna en bok. Jag vann Fredrik Backmans julberättelse Ditt livs affär i en av tävlingarna. Den läste jag ut en eftermiddag och tyckte jättemycket om. Det var en kort, men fin berättelse som gick snabbt att läsa. Nu vill jag verkligen läsa mer av Fredrick Backman!

I december tog jag också äntligen tag i Anna Jakobsson Lunds bok Equilibrium. Jag tyckte om den mer än vad jag hade förväntat mig, men den lyckades inte riktigt fånga mig helt. Efter den boken ville jag ha något som gick snabbt att läsa så jag plockade upp Wursten och veganen av Åsa Asptjärn. Det var en rolig och somrig berättelse som jag verkligen kan rekommendera för mellanåldern!

Såklart läste jag också min julfavorit Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren under december! Det är min absoluta favoritjulbok, jag älskar verkligen Astrid Lindgren!

Under hela december läste vi årets adventskalenderbok Tjoho, nu är det ju! av Ulf Nilsson och Emma AdBåge tillsammans i familjen. Det var en besvikelse för mig, den var inte alls så bra som jag hoppats att den skulle vara även om den hade sin fina saker också. 

Jag fyllde år i december och då fick jag Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som jag önskat mig! Den började jag läsa direkt och tyckte jättemycket om! Det var en sådan där bok som man hela tiden vill fortsätta läsa och när man inte har läst på ett tag längtar man efter att fortsätta!

Årets sista bok blev Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. Den hade jag svårt att komma in i men när jag väl gjort det var den faktiskt ganska bra. Jag är inte ett så stort fan av John Green egentligen men tycker ändå att han skriver på ett roligt sätt!

Mycket bra läsning i december och hela 2017! Jag ser fram emot vad 2018 har att erbjuda! I januari ska jag läsa Sjörök, En bön för de stulna och fortsätta med böckerna i min läshög! 


tisdag 2 januari 2018

Läsningen 2017 och nya mål 2018

Bokåret 2017 var ett bra år! Jag läste 92 böcker vilket jag tycker är väldigt bra! Mitt mål på Goodreads var att läsa 80 böcker och det överträffade jag! Året innan läste jag 81 böcker så det känns bra att ha hunnit läsa ännu fler 2017. Jag vet inte vad jag ska sätta för mål 2018, kanske ska man sätta ett mål som gör att man utmanar sig själv, men samtidigt vill jag inte att det ska kännas som en tävling. Det vore roligt att läsa över 100 böcker ett år, senast jag gjorde det var 2011. 

Jag är väldigt nöjd med läsningen 2017, jag har läst de böckerna jag velat läsa oavsett vilka böcker det var. Det har också varit ett år då jag börjat läsa fler vuxenböcker och det har fått mig att inse att det faktiskt inte är så stor skillnad på ungdomsböcker och vuxenböcker. 2017 var också året då jag började läsa Harry Potter, vilket jag kanske inte trodde att jag skulle göra. Både den serien och After-serien vill jag läsa ut under 2018. Det är serier jag påbörjat under året men som inte blivit utlästa. 

Här är mina mål med läsningen för 2018: 
  • Läsa de böcker jag vill läsa oavsett vilka böcker det är.
  • Läsa ut Harry Potter-serien och After-serien.
  • Läsa fler böcker än 2017. 
Vad det gäller bloggen vill jag fortsätta blogga för att det är roligt! Jag vill försöka utvecklas och skriva bättre inlägg, men annars har jag inga konkreta mål. Hoppas du vill fortsätta följa min blogg! Nu kör vi läsåret 2018!

Gott nytt år från mig, en sned julgran och en bra bok!