tisdag 26 april 2022

Fem-böckerna 80 år!

I år är det 80 år sedan den första Fem-boken Five on a treasure island/Fem söker en skatt kom ut. Det är en serie som lästs av många och både älskats och kritiserats. Jag läste en del av de 21 Fem-böckerna när jag var i mellanåldern och tyckte mycket om dem. Många andra böcker som var lite äldre och som mina föräldrar läst när de var små var jag inte intresserad av men Fem-böckerna hade något som jag verkligen gillade. Jag minns att jag upptäckte Fem-böckerna genom min bästa kompis Sara som hade läst Fem söker en skatt. Vi läste sedan flera böcker i serien och tyckte det var spännande att läsa om alla äventyr Anne, George, Dick, Julian och Tim var med om. 

Fem-böckerna handlar om syskonen Anne, Julian och Dick som i den första boken Fem söker en skatt åker och hälsar på sin kusin Georgina eller George som hon egentligen vill bli kallad och hennes familj i Kirrin. I början vill George inte veta av sina kusiner, hon är en ensamvarg som alltid velat vara en kille men allt eftersom tiden går blir de ett sammansvetsats gäng. George visar syskonen hunden Tim som hon inte får ha för sina föräldrar och tar med dem ut till hennes ö, Kirrin-ön. Där visar det sig finnas en skatt och letandet efter den utgör deras första äventyr. I de följande böckerna fortsätter barnen ge sig ut på farliga äventyr och uppdrag. 

Böckerna är otroligt spännande och man lär verkligen känna karaktärerna. Man kan anmärka på att vissa könsroller känns förlegade men samtidigt finns George som är en normbrytande karaktär som är precis som hon själv vill vara. Jag fångades av de spännande mysterierna och miljöerna i böckerna när jag läste dem som barn. 

I samband med Fem-böckernas 80-års jubileum gjordes ett avsnitt av Lundströms bokradio där Marie Lundström samtalar med Mark Levengood och Lotta Olsson om Fem på rymmarstråt. Jag lyssnade på det och tyckte det var intressant att höra deras tankar. De pratade en del om matskildringarna i böckerna som de menade kunde vara en följd av att de första böckerna kom ut under andra världskrigets ransoneringstid. De första översättningarna till svenska av böckerna gjordes av Ingegerd Lindström, Astrid Lindgrens syster. I översättningarna gjordes ändringar för att böckerna skulle passa svenska barn. Jag har främst Kerstin Lennerthsons översättningar och där tror jag att en del av beskrivningen av maten är struken.

Efter att jag lyssnat på avsnittet i Lundströms bokradio blev jag sugen på att läsa om någon av böckerna. Jag lyssnade därför på Fem söker en skatt som ljudbok och det var så roligt att få återuppleva berättelsen. Många av replikerna kände jag igen då jag i princip kunde boken utantill när jag var yngre. En rolig grej är också att jag och min kompis Sara som introducerade mig för böckerna skrev ett eget teatermanus av berättelsen Fem söker en skatt. Vi skrev på papper och strök över replikerna i olika färger beroende på vilken karaktär det var som skulle säga den. Vi hade också tänkt ut att vi skulle spela teatern i Saras trädgård. Jag skulle spela Anne och Sara George och vi frågade vilka i vår klass som ville vara med också spela de andra personerna. Det var ett riktigt projekt det där som jag superroligt men tyvärr blev det ingen teater för det var inte så många i vår klass som var introducerade. 

Fem-böckerna har verkligen haft en stor betydelse i mitt liv och för mig är det nostalgi att läsa om serien. Kanske blir det några fler böcker omlästa under våren och sommaren och det är roligt att berättelserna fortfarande håller! 

lördag 23 april 2022

Glad världsbokdag!

 Idag är det världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att främja boken och upphovsrätten. Tidigare år har jag slagit till på stort här på bloggen med specialinlägg. I år spenderar jag världsbokdagen på Eskilstuna teater där jag är med i Eskilstuna kulturskolas uppsättning av musikalen High School Musical vilket är otroligt roligt. Men såklart vill jag också uppmärksamma världsbokdagen här på bloggen på något sätt och i år blir det med en lite tillbakablick på tidigare världsbokdagar. 

Förra året tipsade jag om böckerna om Tilly och bokhandlarna som verkligen visa kärleken till böcker på ett fint sätt. Här kan ni läsa om det.


2020 blev det ett inlägg om att resa genom böcker till fjärran platser. Här kan ni läsa det.


2019 tipsade jag om Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter. Här finns det inlägget.

Jag hade också en hel världsbokmånad där olika härliga personer fick tipsa om böcker, berätta vad de läste och vad de såg fram emo att läsa. En guldgruva med läsglädje som hittas här.


Ha en fin världsbokdag!

onsdag 13 april 2022

Fyra bra boktips

Jag läser böcker på löpande band för ett uppdrag jag har nu under våren och tänkte tipsa om några av dem som jag tyckt lite extra mycket om.

Den första boken jag vill rekommendera heter H som i Harriet och är skriven av Cecilia Lidbeck. Den överraskade mig och var inte alls vad jag väntat mig. Innan jag började läsa boken tänkte jag att det skulle vara en berättelse med övernaturliga inslag men det var det inte. Det var något annat som var mystiskt. Boken handlar om Harriet som bor tillsammans med sin mamma. De flyttar runt mellan huset vid kusten, villan i Provence och våningen i Madrid. Harriet spelar piano och åker runt på olika pianotävlingar men det är som om hennes mamma är mer intresserad av pianospelandet än Harriet är. Något är märkligt med Harriets mamma och hon känner på sig att det finns något mamman inte berättar. Det jag gillar med H som i Harriet är att berättelsen är annorlunda mot mycket annat jag läst. Den tar upp andra teman och utspelar sig på andra platser. Läsningen flyter på och man vill hela tiden läsa vidare för det finns något mystiskt och ouppklarat i bakgrunden som man vill få reda på mer. Jag fick också en somrig känsla av att läsa boken vilket var härligt. Det är en perfekt sommarlovsbok.

Jag har också läst uppföljaren till Per Sahlins bok I väntan på mitt ovanliga liv som heter I ett annat universum. Där får vi möta Silas igen och nu är han tillsammans med Nadin vilket han aldrig trodde skulle hända. Hans liv är så mycket är bättre än innan. Men så händer något. Nadin ska anordna en nyårsfest som alla ska komma på och det känns som om Silas blir tråkigast av alla. Tänk om Nadin inte vill vara ihop med honom längre. Jag tyckte mycket om den första boken om Silas och den här var minst lika bra. Det är en fin berättelse om osäkerhet, vänskap, kärlek och identitet som jag tror många kan känna igen sig i. Jag gillar alla olika typer av karaktärer som får ta plats och att berättelsen utspelar sig i vardagen.

En lättläst bok jag vill tipsa om är Du klarar det, Lisa! av Helena Berglund som handlar om Lisa som inte längre vill vara med Filippa för allt blir bara fel då. Hon bestämmer sig istället för att bli kompis med Vera som är ny i klassen. Vera och hennes gäng håller på att förbereda en demonstration för klimatet och Lisa hänger med. Du klarar det, Lisa! är en berättelse om att stå upp för sig själv och vem man faktiskt vill vara. Jag gillar att berättelsen är komplex trots att språket är lättläst och tycker om temat med klimataktivism. Det finns även en uppföljare som heter Ta ordet!.

Till sist vill jag tipsa om Nattflygare av Ulrika Kärnborg som utspelar sig på 1600-talet och är baserad på häxförföljelserna som skedde då. Boken handlar om Kristin som har ärvt sin mammas kunskap att kunna bota sjuka och på natten kan hon flyga. Detta blir farligt när kvinnor fängslas och anklagas för att vara häxor i symbios med Djävulen. Kristin bestämmer sig för att hon måste göra något. Jag tycker det är spännande att läsa om den här tiden och gillar att hela boken utspelar sig på 1600-talet. Det är en medryckande berättelse och samtidigt lär man sig om häxprocesserna.

Alla böcker jag tipsat om i det här inlägget riktar sig till 9-12 åringar men såklart kan de även läsas av äldre. Hoppas du fick något boktips!

onsdag 6 april 2022

Berätta tre saker

Ibland läser man böcker som är något utöver det vanliga och Berätta tre saker av Callum Bloodworth var verkligen en sådan bok. En bok som fick mig både att le och få tårar i ögonen. 

Det är mars 2020 och coronapandemin har precis slagit till. Liv blir tvingad att gå på en fest av sin syster och där blir hon kysst, av misstag, av skolans populäraste kille. Det visar sig sedan att han har testats positiv för corona vilket leder till att Liv får sitta i karantän i två veckor. Under de här två veckorna hinner mycket hända. Sedan Livs mamma dog och hennes pappa blev förkrossad har hon bott i sin systers klädkammare. Där spenderar hon dagarna ensam men en dag dyker det upp någon vid hennes dörr. Han heter Dag och de börjar prata. Känslor Liv inte visste att man kunde känna blossar upp inom henne. 

En svensk feelgoodbok för ungdomar var precis vad jag ville läsa just nu. Jag läste Callum Bloodworth debut, 36 frågor om kärlek, som är en feelgoodbok för vuxna läsare när den kom ut och tyckte mycket om den. Den här är om möjligt ännu bättre, kanske för att den riktar sig till ungdomar och är så där sockersött härlig samtidigt som det finns ett mörker i berättelsen. Bloodworth sätt att skriva har jämförts med John Green, Nicola Yoon och Rainbow Rowell och jag håller verkligen med. Berätta tre saker är precis lika välskriven, mysig och välkomponerad som de nämnda författarnas böcker. Det är en storslagen berättelse med intressanta karaktärer som får mig som läsare att känna många känslor. Jag skulle beskriva den som en perfekt feelgood-YA i svensk kontext. 

Berätta tre saker var verkligen en fin läsupplevelse. Jag blev överraskad flera gånger under läsningens gång. De många mysiga detaljerna gör också berättelsen levande. Jag tänker att boken är perfekt att sträckläsa i vår eller sommar för alla som är redo för många känslor.

Ikväll kl. 19 anordnar Unga läsare ett samtal med Callum Bloodworth om Berätta tre saker. Gå med i vår facebookgrupp Unga läsare om du vill vara med.