onsdag 22 mars 2023

Nytt i bokhyllan

Jag köper böcker ganska sällan men när jag väl gör det köper jag böcker jag verkligen vill ha och är sugen på att läsa. På senaste tid har min bokhylla fyllts på med fyra riktigt guldkorn till böcker som jag verkligen ser fram emot att läsa och de ska jag berätta om nu. 

Jag har haft praktik på Selma Stories och för ett tag sedan deltog jag på en bok-AW som de hade. Under kvällen intervjuades Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik om sin nya böcker. Efter att ha läst Stöld är jag såklart otroligt taggad på att läsa Ann-Helén Laestadius nya bok Straff så den fick följa med hem. Jag är också ett stort fan av Elin Perssons sätt att skriva, jag analyserar till och med en av hennes ungdomsböcker i min C-uppsats så såklart fick även hennes nya bok Sommaren följa med hem. Båda böckerna verkar otroligt bra och välskrivna. Under samtalet på AW:n framkom också att de behandlar tunga ämnen och kan vara jobbiga att läsa. Men böcker som berör är böcker som stannar kvar hos en och jag ser fram emot läsningen. 

Förra veckan var jag, Emma och Lexie som jag har Unga läsare tillsammans med inbjudna till Regionbibliotek Stockholms konferens för bibliotekarier om ungas läsande och skrivande. Vi fick berätta om Unga läsare, hur vi arbetar läsfrämjande och ge boktips. Efter vårt framträdande gick vi och åt lunch och såklart blev det också en tur till Adlibris-bokhandeln. Det är ju bokrea just nu och jag hade inte köpt något på rean än. Jag hade inte hittat så mycket som lockade helt enkelt och hade inte tänkt köpa något på rean. Men på Adlibris hade de mycket spännande. Så jag köpte Omständigheter av Nobelpristagaren Annie Ernaux efter att ha bläddrat lite i den. Jag blev nyfiken på det korthuggna sättet att skriva och det ska bli spännande att läsa den. Dessutom fick det också bli ett exemplar av You've reached Sam av Dustin Thao som både Emma och Lexie också köpte. Jag hade faktiskt inte hört talas om den sedan innan men efter att ha läst på baksidan blev jag nyfiken. Den verkar sorglig och berörande och jag behöver läsa lite mer på engelska. Kanske blir det en sommarbok!

Nu har jag mycket intressant läsning framför mig. Just nu läser jag för fullt inför urvalet av böcker till Barnradions bokpris och hinner inte läsa så mycket annat. Men jag ser fram emot sommaren då jag ska sätta tänderna i alla böcker som legat och väntat på mig länge.

tisdag 21 februari 2023

En kavalkad av boktips för mellanåldern

Jag har läst en hel del böcker för mellanåldern den senaste tiden och i det här inlägget vill jag berätta om dem.

Vi börjar med den bästa boken. Den heter Det allra viktigaste och är skriven av Hanna Arnesen. Boken handlar om Leyla och Soraya som efter sommaren ska börja högstadiet. Det här är deras sista tid som barn och de vill ta vara på den tiden. En dag går de in i rummet i Sorayas lägenhet som alltid varit låst och där hittar de Sorayas döda mammas gamla kläder och saker. När de sätter på sig kläderna förvandlas de till vuxna. De upptäcker att fler lyssnar på dem när de är vuxna och bestämmer sig för att de vill göra skillnad. Jag tycker verkligen om den här boken och blev helt uppslukad när jag läste den. Det är en annorlunda berättelse och jag har inte läst något liknande tidigare. Det handlar om att växa upp och bli äldre och om orättvisor i världen. Det finns mycket att diskutera kring boken och jag skulle verkligen rekommendera till 9-12 åringar som vill läsa en intressant bok. 

Pärlbäraren av Maria Hellbom är uppföljaren till 2022 års vinnare av Barnradions bokpris Älgkungen. I den här boken får vi fortsätta följa Klara och Aron ett år senare. Klara har nu flyttat till Vidås och i samma klass som Aron. Det verkar som att de magiska krafterna i Vidås håller på att rubbas och Klara och Aron måste göra världen till en magisk plats igen. Pälbäraren är lika bra som den första boken. Den är suggestiv och spännande men skillnaden är att man nu redan har lärt känna karaktärerna och sättet Maria Hellbom skriver på. Jag gillar karaktärerna och att det övernaturliga är en del av den verkliga världen. 

En riktigt intressant bok jag läst är Nytt liv av Christina Wahldén som handlar om Nadir vars äldre bröder är kriminella. De vill ibland att han ska hjälpa till med något men han vill bara vara ifred och vara en vanlig 12-åring. När det värsta händer förstår Nadir att han måste rädda sig själv, sin mamma och lillasyster. Jag tyckte det var intressant att läsa en berättelse inifrån ett utanförsområde där man lever nära gängkriminaliteten. Det är en gripande och sorglig bok eftersom man förstår att människor faktiskt lever med den rädslan Nadir lever med. Nytt liv borde läsas av alla för att få en bredare bild av vårt samhälle än media ger. 

Ormen i hissen av Petter Lidbeck är en samling med tolv märkliga berättelser. Det handlar om att hamna i en hiss med en livsfarlig orm, att träffa någon som kan förutse framtiden och om att någon smugglar knark genom att gömma det i ens cykelsadel. Berättelserna är märkliga, obehagliga och läskiga men samtidigt intressanta och spännande. Man vet inte vad som ska hända vilket gör det spännande att läsa.

En annan bok som består av flera korta berättelser ä Stackars lilla nalle och tolv andra rysare av Susanna Lönnqvist. Den består av skräckberättelser och är perfekt för dig som gillar läskig läsning. Även de här berättelserna är väldigt oförutsägbara vilket gör att de blir otroligt spännande och läskiga att läsa. Det som är bra med korta berättelser är att man kan läsa en berättelse i taget och jag tänker att det kan vara en bra inkörsport till läsningen.

Till sist vill jag tipsa om två böcker som både handlar om att skejta. Den första boken heter Anno och Issa och är skriven av Linnea Lundborg och illustrerad av Ylva Oknelid. Den handlar om Anno som älskar att skejta med sin kompis Jakob. I skejtparken lär de känna Issa och hennes kompisar. Det är något särskilt med Issa. Anno och Issa börjar umgås och Issa vill att Anno ska följa med på ett skejtläger. Men det krockar med när Anno ska till hennes mormor och morfar i Kalix. Anno funderar på vad hon egentligen känner för Issa och samtidigt har hon och Jakob blivit osams. Förutom att det handlar om att skejta är det här en berättelse om vänskap och om den första stora kärleken och det är väldigt fint beskrivet. Även Mörker över skateparken av Eva Apelqvist handlar som titeln beskriver om skejting. Tove älskar att skejta och vill bli skejtambassadör. Men allting förändras när hon upptäcker en död man vid skejtparken och hon och hennes vänner blir indragna i en mordhistoria. Här blandas temat om skejting med spänning då det blir en intressant mordgåta som barnen ska lösa. Det var roligt att läsa en deckare då jag läste otroligt mycket deckare när jag var i mellanåldern och verkligen gillade det. 

Det var alltså ett fullmatat inlägg med ett gäng boktips för mellanåldern. Hoppas du blev nyfiken på någon av dem!

tisdag 7 februari 2023

10 titlar att se fram emot ur vårens utgivning

Enligt bokbranschen är det redan vår då vårens utgivning är i full gång. Jag har plockat ut tio titlar från vårens utgivning som jag ser fram emot att läsa. 

Straff av Ann-Helén Laestadius, Romanus & Selling (utkommer i februari):
Efter succén med Stöld är äntligen Ann-Helén Laestadius tillbaka med en ny roman. Även den här gången handlar det om samernas förhållanden och jag ser verkligen fram emot att läsa den.

Ellens val - Hemligheten av Elvira Berg, Lovereads by Forum (utkommer i april):
Snart kommer den sjunde delen i serien om Ellen och de andra i Ljungsala. Jag är otroligt taggad då det är min absoluta favoritbokserie. 

Sommaren av Elin Persson, Wahlström & Widstrand (utkommer i februari):
Jag har läst Elin Perssons ungdomsböcker De afghanska sönerna och Det är någonting som drar i mig och nu kommer hon med en roman för vuxna. 

Guide för att inte bli kär av Wibke Bruggeman, Natur & Kultur (utkommer i april):
Jag läste aldrig Wibke Bruggemans tidigare bok Lycka är för losers men den här boken verkar vara en fin YA-berättelse om kärlek och vänskap. Dessutom har den ett otroligt omslag.

Det allra viktigaste av Hannah Arnesen, Bonnier Carlsen (utkom i januari):
En bok för mellanåldern som jag faktiskt redan läst. Det är en annorlunda berättelse om att växa upp som jag kommer skriva mer om.

Pärlbäraren av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen (utkom i januari):
Nu är uppföljaren till Älgkungen som vann Barnradions bokpris förra året. Även den har jag redan läst och det är en lika spännande bok med samma känsla. 

Solvaktaren av Maja Lunde och Lisa Aisato, Bonnier Carlsen (utkommer i mars):
Det här är uppföljaren till Snösystern som är en av mina absoluta favoritböcker. Jag ser fram emot både att läsa berättelsen och se Lisa Aisatos fantastiska illustrationer.

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren (utkommer i april):
Moa Backe Åstot debuterade med Himlabrand som jag tyckte mycket om. Nu är hon tillbaka med en ny bok!

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh, B. Wahlströms (utkommer i april):
Egentligen vet jag inte så mycket om den här boken men jag gillar omslaget och jag tycker den verkar intressant och annorlunda. Det ska bli spännande att läsa den!

Ovetenskapliga studier av Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Pettersson, Bonnier Carlsen (utkommer i april):
Tidigare har Emma Karinsdotter bland annat skrivit böckerna om Lisbet och Sambakungen och Tusen stjärnors ö. Nu kommer hon med en skruvad novellsamling med illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson.

Hoppas du fick några tips på böcker ur vårens utgivning!

tisdag 31 januari 2023

3 x lättläst

Jag har läst tre lättlästa böcker för unga och nu ska jag berätta om dem. 

De två första böckerna är faktaböcker. Sapmi är skriven av Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter och handlar om den samiska kulturen. Det är en viktig faktabok som bidrar med kunskap om den samiska världen som man kanske inte får lära sig så mycket om till exempel i skolan. Boken är lättläst och passar för alla från mellanstadiet ungefär. 

Moa Martinson - Ett liv av Annelie Drewsen och Cilla Dalén är en faktabok om författaren Moa Martinson. Det finns flera liknande böcker om olika författare och de är väldigt intressanta att läsa. Man får grundläggande kunskap om författarens liv och lär sig mycket nytt. Både boken om Moa Martinsson och Sapmi innehåller både bilder och text och är bra uppbyggda med olika typer av information. 


 
Till sist vill jag berätta om en skönlitterär bok för unga som också den är lättläst. Den heter Böghög och är skriven av Ebba Berg. Boken handlar om Frej som ska gå på dejt med Teo som han skrivit med ett tag. Hans föräldrar vet om att han gillar killar men det gör inte hans kompisar. Redan på den första dejten väcks Frejs känslor för Teo. Först är allting perfekt mellan dem men sedan blir Frej osäker på Teo. Han beter sig konstigt, kan det vara så att han har en annan pojkvän? Jag tyckte mycket om den här boken. Till en början var jag lite skeptisk då jag inte gillar titeln så mycket. Men den syftar till att killarna i Frejs skola använder bög som ett skällsord och gör böghögar. Jag tycker att berättelsen är väldigt fin. Man känner verkligen med Frej och vill att det ska gå bra för honom. Hans föräldrar är fina karaktärer som man blir glad av att läsa om. De är så stöttande och bryr sig mycket om Frej. Samtidigt är det en viktig bok då jag tycker det är viktigt att olika typer av människor få ta plats i litteraturen. 


Det var tre lättlästa boktips! Hoppas du blev sugen på att läsa någon av dem!

tisdag 24 januari 2023

Två böcker av Jaqueline Woodson

Jag har läst några böcker jag Jaqueline Woodson och gillar verkligen hennes sätt att skriva. När jag var i Stockholm för några veckor sedan hittade jag en bok av henne som jag inte kände till. Den heter Before the ever after och är skriven på lite samma sätt som
Brown girl dreaming
i prosalyrik. Boken handlar om en pojke och hans pappa som har varit en duktig fotbollsspelare men plötsligt blir helt förändrad när han blir sjuk. Man får följa pojkens upplevelse av pappans sjukdom och det är väldigt fint beskrivet. Jag gillar verkligen att boken är skriven i diktform, det gör att känslorna förstärks. Prosalyrik är verkligen en favorit för mig och jag vill gärna hitta fler böcker som är skrivna så.

Efter att ha läst Before the ever after ville jag läsa mer av Jaqueline Woodson och som tur var hade jag den senaste boken av henne som blivit översatt till svenska hemma. Den heter Efter Tupac och D Foster och handlar om en tjej som växer upp i ett litet samhälle utanför New York om jag förstod det rätt. Hon har en bästa vän som heter Neeka och bor i samma område. En dag kommer det en tjej som kallar sig för D dit och så småningom blir de tre en treenighet som alltid är tillsammans. Men D har en helt annorlunda bakgrund än vad de har. Hon har bott i fosterfamiljer och får ränna runt vart hon vill om dagarna medan Neeka och berättarjaget måste följa det deras mammor säger. Det är en berättelse om att vara barn, påväg in i tonåren, om syskon som sitter i fängelse, om vänskap och om Tupac. Det jag gillar mest med den här boken och Jaqueline Woodsons skrivande i allmänhet är språket. Det är så fint skrivet och läsningen flyter på. Efter Tupac och D Foster är översatt av Jason Diakité och han har gjort ett riktigt bra jobb med översättningen. 

Min favorit av Jaqueline Woodson är Brown girl dreaming men de här två böckerna kommer tätt efter. Jag tyckte mycket om de här böckerna och de är annorlunda mot mycket annat jag läser vilket alltid är uppfriskande. Kanske är det dags att läsa ytterligare fler böcker av ALMA-pristagaren Woodson. 

tisdag 17 januari 2023

Tre riktigt bra ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag gillar att dela med mig av tips på riktigt bra ungdomsböcker. I det här inlägget kommer jag att skriva om två böcker som jag läste i slutet av 2022 och inte hunnit skriva om här på bloggen än, Adios hockeyhora av Kristina Falk och Yani av Nora Khalil. Dessutom kommer jag att berätta om Whiteout som jag läst alldeles nyligen.

Adios hockeyhora av Kristina Falk var en av de allra bästa böckerna jag läste 2022. Vi läste den tillsammans med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade upptäckt boken. Den handlar om Elsa som har flyttat till sin pappa efter att ha varit med om en hemsk händelse där hon bodde tidigare. Nu har hon bytt namn och börjat ett nytt liv. Det är sista terminen på gymnasiet och i den nya klassen träffar hon Leo. Han är fotbollskillen som inte är i skolan så ofta och som skriver brev till någon. De dras till varandra men går det att ha ett förhållande när det finns många hemligheter och lögner. Boken är skriven ur både Elsas, Leos och Ines perspektiv. Ines är som är Leos kompis och en udda fågel i klassen. Även hon visar sig ha hemligheter. Berättelsen handlar om kärlek och är stundvis en vacker kärlekshistoria. Men kärleken det handlar om är inte enkel. Varken Elsa eller Leo berättar allt för varandra och de snurrar in sig i lögner. Boken är otroligt händelserik och kapitlen är korta. Kristina Falk är en mästare att få en att hela tiden vilja läsa vidare. Trots de 368 sidorna läste jag ut boken på bara några dagar. Jag fick sätta band på mig för att inte läsa ut boken direkt. Berättelsen berör, engagerar och är otroligt spännande. Jag gillar också att den riktar sig till lite äldre tonåringar men även fungerar att läsa som vuxen. När jag hade läst ut boken ville jag ha mer och satte direkt tänderna i Kristina Falks debutroman En gång slockna alla stjärnor som även den är en tung och gripande roman men som samtidigt är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa i. Letar du efter en riktigt bra ungdomsbok skulle jag verkligen rekommendera Adios hockeyhora. Jag tror att många ungdomar skulle gilla den.

Yani av Nora Khalil nominerades till Augustpriset 2022 och den är verkligen värd sin nominering. Boken handlar om Rayan som går i nian på en skola i Alby. Han har sina bästa kompisar Caspian och Amir. De går i skolan och hänger på fritidsgården tillsammans. Allt är som vanligt och livet rullar på men så förändras allt. Amir får ett utvisningsbesked som säger att han ska skickas tillbaka till Irak. Det är det värsta som skulle kunna hända och Rayan och Caspian gör allt för att Amir ska få stanna. Det handlar om att vara ung och om hur det är att leva på en plats som Alby. Yani är skriven med ett språk som känns autentiskt för hur ungdomar i ett utanförskapsområde pratar och det är en viktig bok som gör att fler perspektiv får höras. Det är en bok som riktar sig till ungdomar och jag imponeras verkligen av Nora Khalil som endast är några år äldre än mig och lyckats skriva en fantastisk roman som dessutom nominerats till Augustpriset. 

För ett tag sedan läst jag Blackout, en bok skriven av ett flertal amerikanska ungdomsboksförfattare som tillsammans gått ihop för att skriva en bok. Den bestod av kortare berättelser som alla utspelade sig i New York under ett strömavbrott och på ett eller annat sätt hörde ihop. Jag var måttligt imponerad av boken och hade egentligen inte tänkt läsa uppföljaren Whiteout men är glad att jag ändå gjorde det. Whiteout utspelar sig under en snöstorm och vi får i olika delar av boken följa olika karaktärer. Det handlar om Stevie som gjort bort sig framför sin flickvän Sola och har fram till midnatt på sig att säga förlåt, annars är det slut. Alla de andra karaktärerna har någon form av koppling till Stevie och ska hjälpa henne att överraska Sola så att allt kan ställas till rätta igen. Det är en mysig berättelse och jag gillade vissa delar av boken mer än andra. Man får lära känna de olika karaktärerna och det är fina berättelser om vänskap och kärlek. Enligt mig är Whiteout bättre än Blackout och jag gillar verkligen konceptet där flera författare tillsammans väver ihop en historia.

Tre tips på ungdomsböcker alltså. Vilken blev du mest nyfiken på?

torsdag 5 januari 2023

Tankar som väckts under omläsningen av serien Ellens val

Den artonde januari anordnar jag tillsammans med Unga läsare ett samtal med författarna till serien Ellens val. En bit in i omläsningen av böckerna blir det tydligt hur jag och Ellen går bredvid varandra.

Ellen är arton år när hon kommer till Ljungsala. Hon lär känna Gerda och flyttar in på pensionat Solgården, blir kär i Jonas och börjar så småningom läsa litteraturhistoria på universitetet. Trots att Ellen endast är en pappersvän blir hon min följeslagare. Vi tar kliven in i vuxenlivet sida vid sida. Medan hon går på Ljungsalas gator med hjärtat utanpå och letar efter sin syster går jag här hemma i Eskilstuna och letar efter mig själv. Vem ska jag bli och kommer jag nå mina drömmar? 


Böckerna om Ellen utspelar sig i början av 1900-talet och Ellen får kämpa för att hitta sin plats som ung kvinna på universitetet. Min plats i föreläsningssalarna är självklar och jag har alltid vetat att jag ska läsa vidare. Nu tar jag snart min kandidatexamen och precis som för Ellen är det litteraturen som är i fokus i mina studier. Om kvällarna möter Ellen Skymningsklubben och diskuterar litteratur. Tänk att få vara en del av ett sådant sammanhang. 


Vid sidan om Ellen finns andra kvinnor. Gerda, Ingeborg, Alva, Gabriella och Elisabeth för att nämna några. De har inte funnits på riktigt, men det har funnits kvinnor som dem. De blir symboler för förändring. De blir symboler för de kvinnor som kämpat innan oss. Som gjort att min plats på universitetet är lika självklar som en ung mans. Ellen säger att man inte kan uträtta verklig förändring utan att vara en del av förändringen själv. Jag tänker på förändring.


Ellen är ung och tiden går snabbt. Med tre författare och en berättelse som skapats i ett writing room kommer flera delar i serien varje år. I april släpps den sjunde av tio delar och snart har vi nått slutet på berättelsen om kvinnorna i Ljungsala. Ellen kliver längre in i vuxenlivet och jag hinner inte riktigt med i hennes takt. När jag började läsa serien var hon arton och jag tjugo. Nu är hon en bit in i tjugoårsåldern och jag har precis fyllt tjugoett. Ellen har blivit kär, gjort slut och blivit kär på nytt. Hon har gift sig och blivit gravid. Jag läser och förundras. Älskar att befinna mig i Ljungsala, en fiktiv värld med både sorg och glädje där allt känns äkta. Om och om igen vill jag läsa om Ellen, Ingeborg, Gerda, Elisabeth, Gabriella, Alva och alla människor i Ljungsala. Sakta tar jag kliven in i vuxenlivet med böckerna som mitt sällskap. Tids nog kommer jag växa ikapp och till och med om Ellen. 


De säger att det är i ungdomen som känslorna är som starkast. Är det också då behovet av litteraturen är som störst? Serien om Ellens val får mig att tänka på Anne på Grönkulla och Kulla Gulla. Bokserier där man får följa en karaktär från barn till vuxen. Böckerna om Ellen är historiska men de är skrivna nu vilket gör berättelserna anpassade för idag. Det är böcker som kan läsas av såväl unga som vuxna och några av mina absoluta favoriter.


Jag har länge drömt om att ordna ett författarsamtal med de tre författarna till serien, Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg. Den artonde januari bjuder jag tillsammans med Unga läsare in till ett digitalt författarsamtal med författarna. Det kommer bli ett spännande samtal om hur bokserien skapades och jag ser verkligen fram emot det! Gå med i gruppen Unga läsare  på Facebook om du också vill vara med och lyssna.


Att få vara ung och läsa böcker man verkligen känner igen sig i är en lycka. Att likt skymningsklubben få diskutera böcker med andra är en ännu större lycka. Ellen skapar sig ett nytt liv i Ljungsala och följer sina drömmar. Unga läsare är ett steg på vägen mot mina drömmar. Våra träffar må inte vara i skymningen på ett stängt bibliotek. De är digitala och genom skärmar. Men det är av äkta bokglädje och läslust vi fortsätter ordna bokcirklar och författarsamtal och vi hoppas att fler ska vilja vara med och läsa med oss.

tisdag 3 januari 2023

Min storslagna kärlek

Efter Mitt storslagna liv och Min storslagna död är Sigge äntligen tillbaka och den här gången handlar det om kärlek. Storslagen kärlek som också kan vara ganska jobbig. 

Jenny Jägerfeld är en etablerad författare som skrivit många barn- och ungdomsböcker och bland annat belönats med Augustpriset, Barnradions bokpris och Astrid Lindgren-priset. I sina böcker beskriver hon viktiga och svåra ämnen med både allvar och humor och gemensamt för många av hennes böcker är att de handlar om identitet och att vara ung. Just identitet skulle jag säga är ett övergripande tema i trilogin om Sigge. I Mitt storslagna liv som är den första boken flyttar han med sin mamma och sina systrar Majken och Bobo från Rågsved till Skärblacka. De flyttar in hos mormor Charlotte på The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka. I den första boken är Sigges mål att bli cool och populär och i den andra boken,

Min storslagna död, stundar en julshow med klasskompisarna Sixten och Karl-Johans hip hop-crew. Nu kommer den tredje och avlutande delen i trilogin. Den heter Min storslagna kärlek och när berättelsen tar sin början har Sigge insett att han är kär i Adrian i sin klass. Men det är inte alltid lätt att vara kär. Speciellt inte när kärleken går utanför normen. I sin förra skola blev Sigge mobbad och kallad för bög och nu när han upptäckt att han faktiskt gillar killar blir allt extra jobbigt eftersom det mobbarna hela tiden retat honom med visat sig vara sant. Sigge gör en lista på saker som skulle vara bättre än att vara kär i Adrian och där ingår bland annat att droppa tabasco i ögat och att göra hål i öronen med en hålslag. Samtidigt är det snart dags för klassresa och Sigges klass måste samla ihop pengar. Kan vykort för lata vara en bra idé?


I Min storslagna kärlek visar Jenny Jägerfeld än en gång att hon har ett knivskarpt öga för mellanåldern. Hon beskriver känslor som jag tror att många unga kan känna igen sig i och gör det på ett fint sätt ur Sigges perspektiv. Det handlar om vänskap, identitet och kärlek.


Det här är en trilogi där karaktärerna är det som stannar kvar hos mig när jag läst färdigt. De tillåts vara som de är och tillför mycket humor till berättelserna. Vi får möta mormor Charlotte som bor i ett stort hotell fullt med uppstoppade djur. Där finns bara en enda gäst, Krille Maräng som gör en realityserie om Sigges familj och vill filma allt. Sigges två systrar är varandras motsatser. Majken skriker när hon pratar, tar stor plats och säger allt hon tänker medan Bobo knappt pratar alls och inte gör så stort väsen av sig. I Sigges klass finns också många roliga karaktärer som tvillingarna Sixten och Karl-Johan och kompisen Juno som Sigge har gjort en dejtingapp för djur tillsammans med. Jägerfeld har en förmåga att skapa karaktärer som inte liknar andra och gör berättelsen otroligt rolig. Hon lägger inte heller någon värdering i att karaktärerna är annorlunda utan låter alla vara precis som de är. Jag fäster mig verkligen vid Sigge som är huvudkaraktären och gillar att det är en berättelse med hbtq-perspektiv men där Sigges sexuella läggning bara är en del av berättelsen bland mycket annat som också är i fokus.


Samtidigt som Min storslagna kärlek är en vardaglig och verklighetstrogen bok som beskriver vanliga tankar hos en tweenie har berättelsen verkligen ett driv. Det händer ständigt saker och boken blir aldrig tråkig att läsa. Det gör att den nog kommer att tilltala målgruppen. Men med det sagt tycker jag att trilogin om Sigge är böcker som passar alla, oavsett ålder. De allra flesta har någon gång varit kär eller funderat på vem man är och den humoristiska men samtidigt allvarliga berättelsen om Sigge har ingen övre åldersgräns. 


Trilogin om Sigge håller samma höga nivå som Jägerfelds tidigare verk med en trovärdig beskrivning om hur underbart och jobbigt det kan vara att vara kär som är både underhållande och berörande. Berättelsen om Sigge får sitt slut i Min storslagna kärlek men nu blir det spännande att se vilken ny berättelse av Jägerfeld som tar sin början. 

fredag 30 december 2022

Läsningen 2022 och de bästa böckerna jag läste 2022

2022 går till sitt slut och det har blivit dags att summera årets bästa läsning. 

Totalt under 2022 läste jag 155 böcker varav 39 stycken var ljudböcker och av dem var:
  • 5 stycken bilderböcker
  • 14 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 57 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 46 stycken vuxenböcker
Under året har jag varit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och det är anledningen till att jag har läst så många mellanåldersböcker. Det blev färre bilderböcker och böcker för 6-9 år än vad jag brukar läsa men vuxenböckerna blev fler. Ungdomsböckerna ligger på exakt samma antal som förra året. 

Här kommer de bästa böckerna jag läste 2022:

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall - En riktigt bra ungdomsbok om att få reda på att man har ett syskon man inte vetat om.

Älgkungen av Maria Hellbom - Boken som var en favorit bland alla böcker vi läste för Barnradions bokpris och som till slut också vann! 

Dörren av Emma Andersson - Den här boken skrev jag min B-uppsats kring och den var otroligt intressant att analysera utifrån hur temat döden gestaltas. 

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg och Ellens val - Förbjuden kärlek av Elvira Berg - Böckerna om Ellen och de andra kvinnorna i Ljungsala fortsätter vara favoriter för mig. Jag älskar att få leva mig in i deras liv och lära känna dem mer.  

Ängsmark-serien av Sofia Fritzon - Under året har jag lyssnat på de fyra böckerna om Ängsmark som ljudböcker och det är otroligt mysiga feelgood-romaner där man i varje bok får lära känna nya karaktärer i det lilla samhället Ängsmark.

Dina färger var blå av Marcus Jarl - I somras var jag sugen på att läsa något riktigt gripande. Den här boken blev jag verkligen gripen av. Jag läste den under midsommar och hade svårt att sluta läsa trots att berättelsen var otroligt tung.

Drömmar till salu av Ada Wester - Även det här var en bok jag läste under sommaren och fullkomligt älskade. Det är en otroligt mysig och spännande berättelse som jag var tvungen att skriva om direkt efter jag läst ut den.

Adios hockeyhora av Kristina Falk - Vi läste den här boken med Unga läsare och det är jag väldigt glad att vi gjorde. Det är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Det är en otroligt välkomponerad berättelse med en gripande och aktuell handling.

Jag ser fram emot att bra läsår även 2023 och önskar er ett gott nytt år!

fredag 23 december 2022

Dan före dopparedan - tre julboktips

Imorgon är det julafton och jag tänkte passa på att tipsa om tre fina julböcker.


Den första boken köpte jag på Stockholms bokhelgs julmarknad på Stockholms stadsmuseum för några veckor sedan. Det är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson som man kan läsa som en adventskalenderbok men jag läste den i ett svep. Den handlar om Cecilia som är musikalartist men på den sista tiden är det som att sången tappat sin glans för henne. En dag får hon nys på att skolhuset i det lilla samhället Tidersrum som hon växte upp i är till salu. Hon bestämmer sig för att köpa huset. Där möter hon människor som hon en gång känt och nu lär känna igen. Det är den gamla mannen Helge och Elon som var hennes vän i barndomen. Han har nu barn och en gård att ta hand om. Hon upptäcker att hennes känslor för honom lever kvar. Men har det gått för lång tid? Cecilia bestämmer sig för att ordna en stor fest på julafton i skolhuset och under decembers gång kommer märkliga saker fram. Vad har hänt med den gamla lärarinnan som bodde i skolhuset? Det här är en mysig feelgoodberättelse om julen och gemenskap. Den är också otroligt spännande då det handlar om hemligheter som kommer upp till ytan. Det är en perfekt bok att sluka under julledigheterna.

Den andra boken jag vill tipsa om är också en adventskalenderbok och den har vi läst tillsammans i familjen varje dag. Det är Mörka julnätter av Camilla Lagerkvist och Lina Blixt. Boken utspelar sig förr i tiden och handlar om Gerda vars pappa är sjuk i tuberkulos och mamma är på vilohem. Över julen får hon och hennes lillebror åka till sin mormor och morfar. Där börjar mystiska saker hända. Barn försvinner och i snön finns spår från klövar. Kan det vara julbocken som rövar bort barnen? Gerda måste ta reda på vad det är som sker. Den här boken riktar sig till 9-12 år men passar även uppåt i åldrarna. Det är en otroligt spännande julberättelse. Varje kapitel slutar med en cliffhanger vilket gör att man längtar till nästa kapitel. Det handlar om den gamla sortens jul och väsen vilket jag tycker är intressant att läsa om. Dessutom är illustrationerna av Lina Blixt väldigt fina.

Till sist vill jag tipsa om en bok som också den kan läsas som en adventskalender men jag tänker att den passar utmärkt att läsa i mellandagarna också. Det är Selma Lagerlöfs jul som är en novellsamling med 24 julnoveller. Jag fick den i present när jag fyllde år i tisdags och har än så länge bara hunnit läsa två noveller men det ska bli roligt att fortsätta läsa den under julen.

God jul önskar jag er alla!

onsdag 14 december 2022

Den sista adventskalendern

Jag har läst och tyckt mycket om alla Jenny Fagerlunds böcker. Speciellt gillar jag hennes julbok 24 goda gärningar och därför ville jag såklart läsa den nya julboken Den sista adventskalendern. 

Boken handlar om Petra vars syster nyligen dött. Hennes föräldrar är också bortgångna och nu är det bara Petra och hennes systerdotter Charlie kvar. Allt har rämnat och de kan inte längre stanna kvar i Stockholm. Av någon märklig anledning ägde Petras föräldrar en lägenhet i Nyponviken. Det blir dit Petra och Charlie åker. Lägenheten ligger i anslutning till en handelsträdgård och de blir varmt välkomna av de som jobbar där. Petra får en adventskalender som verkar vara gjord av Lily som var byns konstnär men nu är död. Varje dag öppnar Petra en ny lucka och genom kalendern lär hon känna byn. Men hemligheterna bakom adventskalenderns luckor verkar vara mycket större än hon först trott. 

Den sista adventskalendern är en berättelse och hemligheter och familjehistorier. Berättelsen är mysig, julig och miljöerna är perfekta för en feelgoodbok. Den innehåller växter och bakverk som förstärker feelgoodkänslan. Jag gillar också att det inte bara är en glittrande berättelse. I bakgrunden finns sorg och svärta som fördjupar känslan i boken. Man kommer nära karaktärerna och får känna det dem känner. Dock fanns det en del korrekturfel i boken som störde läsningen något och av någon anledning fångades jag inte helt av boken. Det är helt klart en mysig feelgoodberättelse men den nådde inte riktigt hela vägen. 

Med det sagt skulle jag ändå rekommendera Den sista adventskalendern till den som vill läsa en mysig julbok!

lördag 3 december 2022

Julböcker jag vill läsa i december

December är här och jag går all in på julmusik, julböcker, julpyssel och allt som hör julen till. När det kommer till läsningen blir det julböcker fullt ur. Jag har en lista med julböcker jag vill läsa och den tänkte jag dela med mig av nu i hopp om att du också finner läsinspiration. 

Redan nu har jag läst Callum Bloodworths omtalade ungdomsbok Julaktuen för ensamma hjärtan. Det är en fin feelgoodberättelse med svärta som handlar om kärlek och ensamhet på julen. Just nu håller jag på att läsa Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund som är en feelgoodbok om Petra vars syster nyligen har dött. Hon och hennes systerdotter kommer till en ny plats där de fått veta att de har en lägenhet och där får Petra en adventskalender som får henne att upptäcka omgivningarna. 

Varje år läser vi en adventskalenderbok i familjen. I år har vi två stycken, både Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och En vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Den förstnämnda passar för lite äldre barn medan den andra passar lite yngre. Men det är roligt att läsa ett kapitel varje dag tillsammans oavsett vilken ålder man är i. 

I min läshög har jag också en antologi som heter Rysare vid jul. Den verkar läskig, julig och spännande. En bok som länge legat i min läshög är Adventshuset av Lars Strandén. Den har jag sparat till julen. 

Jag hoppas också på att hinna läsa Selma Lagerlöfs jul som är en samling med 25 stycken julnoveller av Selma Lagerlöf. Jag gjorde en analys av Lagerlöfs julnovell Lyktan och den tyckte jag mycket om. Därför ser jag verkligen fram emot att läsa fler av hennes noveller. 

På biblioteket har jag reserverat Legenden om julen av Eva Hildén som jag skulle vilja läsa. Jag tänker också att jag kanske ska läsa om Magisk jul av Line Therkelsen som presenterar fakta om allt som hör julen till kopplat till traditioner, myter och folktro. 

Ytterligare några feelgoodböcker med jultema som jag eventuellt tänker läsa är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson, Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig och Julstämning uthyres av Olivia Remhagen. 

Varje jul läser jag Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. Det är verkligen mysiga berättelser som ger mig riktig julkänsla. De senaste åren har jag också läst Snösystern av Lisa Aisato. Den kanske jag kommer läsa även i år eftersom det är en så himla fin bok med otroliga illustrationer och en fin berättelse. 

Jag har också några vinterböcker som jag har tänkt att läsa efter jul. Det är Vinternoveller av Ingvild H. Rishöj, Vintersång av Jean-Claude Mourlevat och antologin Whiteout

Som ni ser har jag en hel del läsning på gång! Förmodligen kommer jag inte hinna med allt men det är ju bättre att ha för många böcker än för få. Vad vill du läsa i december?

måndag 14 november 2022

Vinnaren av Barnradions bokpris 2022 - Maria Hellbom - Intervju

För en dryg vecka sedan avslöjades vinnaren i Barnradions bokpris och priset gick till Maria Hellbom för boken Älgkungen. Jag har i år suttit med i urvalsgruppen som av ett 100-tal böcker väljer ut de fem nominerade. Under läslovet sändes sedan radioavsnitt där en barnjury diskuterade de fem nominerade böckerna. Avsnitten finns att lyssna på här. Efter en spännande röstning stod det klart att Älgkungen av Maria Hellbom stod som vinnare och jag har gjort en intervju med henne som ni ska få läsa nu. 
Maria Hellbom,
foto: Nille Leander

Vad är det roligaste med att du vunnit Barnradions bokpris? Betyder det extra mycket för dig som debutant?
Exakt ALLT är roligt med bokpriset, jag känner mig så otroligt hedrad! Men om jag måste
välja ut något så är det att det var en barnjury som läste de nominerade böckerna och fattade
det slutgiltiga beslutet. Det var fantastiskt att få möta dem och höra deras frågor och tankar.
En otroligt skarpögd och djupt reflekterande jury. Det är klart att det betyder mycket för mig som debutant att få ett pris som det här. Jag känner att jag är på rätt väg med vad jag skriver om, och hur jag skriver, det är otroligt värmande och kommer att påverka hur jag skriver framöver. Det har redan gjort mig modigare!
 
Hur kom berättelsen Älgkungen till dig?
När jag var liten fick jag höra många spännande berättelser av min mormor, som bodde i
Jämtland, när jag var där på sommarloven. Jag har använt det som grund. Utifrån känslan och
stämningen i mitt sommarparadis har jag byggt upp Vidås-världen, och tidigare skrivit ganska
många berättelser som utspelar sig där. När jag skulle skriva den här boken var det bara att
sätta Klara och Aron hos Älgkungen i Vidås, och så startade äventyret liksom av sig själv.
 
Var det självklart för dig att du ville skriva för barn?
Inte alls! Jag känner inte att jag skriver för barn, jag skriver berättelser för människor, sådant
som jag själv tycker om att läsa. Det som skiljer är kanske hur jag skriver, man behöver ju
inte göra det för svårt för barn, som ju ofta är rätt så nya läsare, med långa meningar och
krångliga ord. Jag tror att berättelser med allmänmänskliga motiv som vår samhörighet med naturen, vänskap, kärlek, sorg, ensamhet eller oro berör oss alla, barn eller vuxen spelar ingen roll. Det ska vara allt det där stora med att vara människa, då blir det bra! Och så en älg, förstås, inget kan gå fel med en magisk älg i berättelsen.
 
Älgkungen handlar om många viktiga och intressanta teman som klimatkrisen och ofrivillig syskonlöshet. Hur kommer det sig att du ville skriva om dessa teman?
Jag har jobbat som psykolog i cancervård under många år och mött många människor som på
grund av sjukdom och behandlingar blivit ofrivilligt barnlösa. Det är otroligt svårt och jobbigt
för dem många gånger. Det handlar om deras egen sorg, förstås, och blir dessutom extra svårt
eftersom vi fortfarande har en stark norm i samhället som handlar om tvåsamhet och barn,
helst två eller tre barn. Jag ville ha med något om det, och om hemlighållandet som vi vuxna
ägnar oss åt ibland för att skydda barn för allt det svåra i livet – och som blir så fel, eftersom
de känner sig utestängda. Så var det skogsbränderna 2018, som berörde och berör mig djupt. Skogen brinner överallt i världen, en tydlig bild av den klimatkatastrof som vi är mitt uppe i. Alla barn vet om det där och de vet och tänker på att det är den här världen som de ska ärva.
 
Snart kommer Pärlbäraren som är uppföljaren till Älgkungen. Kan du berätta något om den? 
Hm! Okej: Det är ju så att i Vidås är det nära mellan vår värld och andra, förtrollade världar,
det har vi redan förstått. När Klara och Aron är där händer det förstås spännande saker precis
hela tiden … Pärlbäraren handlar om en sjö utan botten, en nyckel som inte passar i något lås (men som kan öppna alla dörrar) ett förlorat hjärta, en lite tjock och väldigt modig hund,
kärleken till potatis och hur det kan bli när man har ett magiskt väsen som lärare i skolan. Det
blir massor med magi, spänning, efterforskningar, romantiskt trams och tacos. Vi får träffa en
350 år gammal vätte som gillar att skriva brev, och så får vi förstås vara med om att pröva en
präst. Nu berättar jag inte mer, resten får man läsa själv!

Stort grattis till Barnradions bokpris, Maria Hellbom och tack för att du ville vara med i min intervju! Jag rekommenderar verkligen Älgkungen till alla och ser fram emot att läsa Pärlbäraren.

tisdag 8 november 2022

En helt vanlig supernova

Jag tyckte mycket om Katja Timgrens tidigare ungdomsbok Allt jag vet om kärlek och ville därför såklart läsa hennes nya bok En helt vanlig supernova. Den riktar sig till lite yngre ungdomar, jag skulle säga att den passar bäst för ca 12-14 åringar. 

När Filip börjar sjuan har allt förändrats. Hans ena kompis har flyttat och hans andra kompis har hittat andra kompisar. Nu känner sig Filip ensam i skolan och det blir inte bättre av att han blir retad för att han är en transperson. Men så börjar Alva i Filips klass. Alva som har annorlunda kläder och inte bryr sig om vad andra tycker. Kanske kan hon bli vän med Filip? Men hon kanske inte vill vara med honom?

En helt vanlig supernova är en fin berättelse om kärlek, vänskap och identitet. Filip är transperson men det är inte det som är huvudsaken i boken vilket jag uppskattar. Ofta när ungdomsböcker ska skildra hur det är att vara hbtq-person handlar det om att komma ut men i när den här boken tar sin har Filip redan berättat för alla att han är en kille och inte en tjej som alla tidigare trott. Att han är trans är liksom något som finns med i bakgrunden och gör Filip till den han är. Jag tror att det är viktigt att det finns olika typer av berättelser om olika typer av människor för att fler ska hitta böcker att känna igen sig i och därför är det här en otroligt viktig bok.

Boken fick mig att känna många känslor. Jag levde mig verkligen in i hur Filip kände och blev ledsen när han kände sig ensam och när folk var taskiga mot honom. Det var hjärtskärande att läsa om hur Filip trodde en sak om hans och Alvas relation men sedan fick uppleva hur hon inte kunde vara med honom framför de andra i klassen. Det är en berättelse om den första stora kärleken som både kan vara alldeles underbar och otroligt jobbig. Jag tycker också att det är fint att kärleken tas på så stort allvar trots att det är en kärlek mellan väldigt unga personer.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl hade börjat läsa. Det händer ständigt saker och det växlar mellan olika känslolägen i berättelsen. Det är en intressant berättelse som är relaterbar och därför tror jag att boken skulle uppskattas av många unga. Läs den!

Författare: Katja Timgren
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 5 oktober 2022

4 x ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag har läst fyra riktiga pärlor till ungdomsböcker som jag tänkte tipsa om nu.

Vera vem? är en serieroman av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark som handlar om mobbning. Vera och Nour är bästa kompisar men när de börjar högstadiet förändras allt. I den nya klassen går Emilia som Nour blir kompis med och Vera känner sig utanför. Dessutom börjar alla vara elaka mot Vera och allt blir bara värre och värre. Med autentiska illustrationer och en lättläst text berättar den här boken om mobbning och hur jobbigt det kan vara att vara mobbad. Det är en tung och känslosam bok berättad på ett enkelt sätt. Viktig läsning för alla och den borde vara obligatorisk läsning för alla. Den passar alla oavsett läsnivå vilket jag tycker är bra.

I början av september var jag på en litteraturfestival för unga på ungdomsbiblioteket Lava i Stockholm. Då köpte jag den nya antologin Höra pulsen slå med noveller och textutdrag av Johanna Schreiber, Christina Lindström, Annika Norlin, Anna Ahlund, Mattias Edvardsson, Lova Lakso, Sara Lövestam, Cilla Nauman, Sara Ohlsson, Hans Olsson, Jessica Schiefauer och Sofia Wågmark. Texterna handlar om kärlek, sex och relationer på olika sätt. Vissa av texterna är utdrag av romaner som Sara Lövestams Som eld och Anna Ahlunds Ganska när sanningen. Andra texter är noveller. Jag kände igen de flesta av novellerna och hade läst dem i andra sammanhang tidigare vilket jag tyckte var lite tråkigt. Jag hade hoppats på nyskrivna texter men samtidigt tycker jag att det är ett bra urval av texter som om man inte läst dem tidigare gör en nyfiken på författarskapen. Det är en perfekt antologi för ungdomar och alla texter är verkligen välskrivna. 

För ett tag sedan läste jag Love, Love, Love av Hanna Landahl som jag tyckte mycket om. Nu har Branden som är den första delen i en trilogi kommit ut. Boken är skrivna ur tre olika perspektiv. Vi får följa Ali, Hedda och Sebbe. Boken börjar med en prolog där vi får veta att en brand brutit ut i ett ödehus och sedan får vi följa vad som lett upp till branden med vissa inslag av polisförhör som följer berättelsen. Hedda och Sebbe är ihop och brukar träffas i ödehuset de hittat. Snart fyller Sebbe 15 år och de har bestämt att de ska ha sex på hans födelsedag. Ali är Sebbes bästa kompis och han är hemligt kär i Hedda. Ett tag innan Sebbes födelsedag styr han en fest som Hedda inte blir så glad över. Då ser Ali något som han inte borde ha sett. Och han känner att han måste berätta om det fast det gör att han sviker Sebbe. Jag tycker uppbyggnaden av den här boken är otroligt smart. Att vi som läsare vet att en brand kommer att bryta ut påverkar spänningen. Polisförhören är väl integrerade och förstärker berättelsen. Samtidigt är det ett intressant och känslofyllt triangeldrama jag tror att många tonåringar kan känna igen sig i. Boken är lättläst och jag hoppas att många 12-15 åringar kommer att hitta till den. Jag kände att jag var lite för gammal för berättelsen och kunde inte riktigt relatera till karaktärerna men uppskattade fortfarande berättelsens uppbyggnad och driv.

Emma Johansson är en favorit bland Vox by Opals författare. Efter Papperssjälar och Sönderslagen kommer Ett halvt hjärta. Berättelsen befinner sig i samma universum som de två tidigare böckerna men har andra karaktärer i centrum. Här får vi träffa Elias som har sommarlov och inte får spela på sin dator på hela sommaren. Istället har hans föräldrar ordnat ett tråkigt sommarjobb till honom. Det visar sig att han ska jobba tillsammans med Finn. Finn som brukade vara och hälsa på sin morfar om somrarna och då var Elias bästa vän. Finns som en sommar inte kom tillbaka och aldrig hörde av sig igen. Nu ignorerar han Elias. Som om de aldrig varit bästa kompisar. Samtidigt dyker Mathilda upp och vill att Elias ska hjälpa henne att repetera inför en teaterpjäs. Sommaren blir inte alls som han har tänkt. På många olika sätt. Ett halvt hjärta är en fin ungdomsbok som innehåller alla olika känslor. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och att vara ung. Det handlar om att vara kär, bli sårad, vara irriterad, få en ny vän. Den är enkel att läsa och hela tiden läste jag nästa och nästa kapitel. Språket hade kunnat filats något på och det fanns en del korrfel men den fina berättelsen gjorde att jag inte stördes allt för mycket av det. Jag gillar också att karaktärer från Emma Johanssons tidigare böcker dyker upp och blev lite sugen på att läsa om även dem. Ett halvt hjärta kändes inte lika tung och sorglig som de tidigare böckerna även om även den innehöll svärta. Det är en fin berättelse och jag rekommenderar den. 

Ungdomsböcker för alla tillfällen alltså!

fredag 30 september 2022

Min bokmässa 2022

Nu är det en vecka sedan jag var på bokmässan. Jag var där torsdagen och fredagen och det var otroligt roligt att få återuppleva bokmässan igen efter pandemiuppehållet. Vi åkte till Göteborg på onsdag morgon och när vi kommit fram gick vi lite på stan. Jag köpte en kavaj på Monki som gjorde att mina bokmässeoutfits ändrades något. Sedan tog vi oss till hotellet och tog det lugnt där en stund innan vi gick ut på stan igen. Vi gick till Svenska mässan för att hämta mitt presspass. På vägen dit gick vi förbi Göteborgs stadsbibliotek och tittade på Karin Boye-statyn. Efter en middag bestående av laxsallad blev det en lugn kväll på hotellet med planering inför torsdagen. 


Första dagen på bokmässan började vi dagen med att gå runt på mässgolvet medan det fortfarande var ganska lugnt med folk. Jag träffade Ingela Korsell och Jenny som jobbar på Rabén & Sjögren. Vid halv tio åkte vi upp till andra våningen för att komma undan folkvimlet lite för då ringde P4 Sörmland upp mig och jag fick berätta lite om bokmässan och rapportera därifrån. Roligt! 

Den första programpunkten jag var på var på Biblioteksscenen där den nya läsambassadören presenterades av Kajsa Ravin och Daniel Sjölin. Den nya läsambassadören är Nioosha Shams som är ungdomsboksförfattare och skriver i Aftonbladet. Ett bra val tycker jag! Jag har gillat allt jag läst av henne och tycker det är roligt med en ung läsmabassadör. Nioosha berättade att hon kommer att fokusera på flerspråkighet och modersmål. Vid Biblioteksscenen träffade jag Agneta Norrgård som är en eminent boktipsare på instagram. Jätteroligt att träffa henne!

Efter lite lunch tittade vi på två samtal i Bonnierförlagens monter. Först med Maria Nilsson Thore och sen med Stina Wirsén och Josefine Sundström. Det första seminariet var det dags för sen. Det var Vägen till det magiska samarbetet med Ingela Korsell, Daniel Thollin, Katarina Kuick och Emma Hanquist som pratade om att skapa böcker tillsammans författare och illustratör. Det var väldigt intressant att höra hur olika de arbetade. 


På Skriva-scenen skulle vi lyssna på Ida Ömalm Ronvall och Ellen Strömberg som skulle prata om att skriva för ungdomar men vi hann också med ett annat samtal där innan som var med Stina Wirsén och Maria Nilsson Thore. Därefter var det bara att skynda vidare till nästa samtal. Det var Feelgood för unga - varför saknas det? med Anna Ahlund och Prickiga Paula. Väldigt fint samtal!

På vägen ut från mässan träffade jag Tobias Söderlund som skrivit böckerna om spökkameran och spökhunden Buster. Vi köpte med oss kinamat och spenderade sedan kvällen på hotellrummet.

Fredagen började tidigt med bookfluencerfrukost anordnad av SelmaStories och Bookie. Vi bjöds på frukost och fick lyssna på när Johanna Stenius pratade med författarna Callum Bloodworth, Åsa Hellberg, Lisa Röstlund, Sandy Harry Ceesay, Hanna Wendelbo och E.P. Uggla. Det var väldigt roligt! Efter frukosten köpte jag Åsa Hellbergs nya bok Inte utan min syster och fick den signerad.Jag fortsatte sedan till Skriva-scenen och lyssnade på Sara Lövestam som pratade om språk. Hon är alltid underhållande att lyssna på. Efter det gick jag på seminariet Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår med superpanelen Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld och Malin Fjellborg under ledning av Elaf Ali. Det blev ett fint samtal om ungdomsboken. Därefter blev det en tidig lunch och lite strosande på mässgolvet innan vi lyssnade på Ingvild H. Rishöi och Jenny Jägerfeld i seminariet Med blick för barn. I båda seminarierna vi var på läste författarna högt ur sina böcker och det uppskattade jag mycket! Vi avslutade mässan med två samtal på Skriva-scenen. Först lyssnade vi på Johanna Schreiber och Therese Bohman som pratade om Författardrömmar och förlagsvisioner. Sedan satt vi kvar och lyssnade på Pascal Engman som pratade om att skriva bladvändare. Båda var väldigt intressanta samtal och jag blev nyfiken på Therese Bohmans bok Aromeda så den köpte jag.


Vi tog ett till varv på mässgolvet innan det var dags att bege sig till tågstationen och åka hem. Vi det här laget var jag ganska trött och kände mig helt snurrig i huvudet av alla människor och alla intryck. Det kändes ganska skönt att åka hem även om bokmässan fortsatte även på lördagen och söndagen. Det var superkul att få uppleva mässan igen efter pandemiuppehållet!

Hejdå bokmässan!

Mina köp under mässan!

tisdag 13 september 2022

5 programpunkter jag ser fram emot på bokmässan

Om lite drygt en vecka drar bokmässan i Göteborg 2022 igång. I år ska jag dit torsdag och fredag och efter två års digital bokmässa på grund av pandemin ser jag fram emot att få gå på mässgolven, lyssna på samtal på plats och träffa andra bokintresserade. Jag har tittat igenom programmet och det här är fem riktiga pärlor till samtal som jag inte vill missa. 
En bild från Bokmässan 2017.


Torsdag kl. 16-16. 45, scen H1 i Rum för bibliotek: Feelgood för unga - varför saknas det? Medverkar gör Anna Ahlund, Prickiga Paula Högström och Hilma Olsson.
Favoriterna Anna och Paula och ett samtal om feelgood för unga, det kan inte bli annat än bra!

Fredag kl. 10-10.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår. Medverkar gör Ida Ömalm Ronvall, Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld, Malin Fjellborg och Elaf Ali.
Vilket järngäng som ska prata om ungdomsböcker. Det här samtalet är verkligen ett måste för mig!

Fredag kl. 11-11.20, Biblioteksscenen: En bokprovning i snabbformat med Svenska barnboksinstitutet.
Det är alltid intressant att genom bokprovningen få veta mer om barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige.

Fredag kl. 14-14.45, scen J2 i Rum för barn och ung: Att skapa odödliga karaktärer. Medverkar gör Johanna Lindbäck, Sören Olsson, Christina Wahldén och Sara Ohlsson. 
Även här har vi ett riktigt start startfält och här ska det pratas om karaktärer.

Fredag kl. 15.30-15.50, Biblioteksscenen: Hjärtans fröjd för ungas läsning. Medverkar gör Per Nilsson, Tamara Mivelli, Camilla Carnmo och Matilda Gunnarsson Rathsman.
Ett samtal som utgår från det nya ungdomsbokspriset Hjärtans fröjd och som enligt beskrivningen ska handla om ungdomars läsning och att skriva för unga. Verkar riktigt intressant!

Såklart har jag massor av fler samtal som jag vill lyssna på under bokmässan men det fick bli ett litet urval av de mest intressanta samtalen. Har du något tips på vad jag inte får missa under bokmässan? Lämna gärna en kommentar.

onsdag 7 september 2022

Tre boktips för mellanåldern

Så här till hösten kan det behövas lite bra boktips. Jag har läst tre helt olika böcker för mellanåldern och bland dem finns något för alla. 

Den första boken jag vill tipsa om är en perfekt skolstartsbok eftersom den handlar mycket om att gå i skolan. Det är den andra delen i serien om 5A av Cina Freidner som heter Inte helt sant. I den här boken får vi läsa ur Lydia och Vegas perspektiv. De är bästa vänner men när Vega åker till Göteborg för att hälsa på sina gamla kompisar från innan hon började i Lydias klass blir allt förändrat. Lydia undrar om Vega inte vill vara kompis med henne längre. Och Vega känner sig utanför eftersom Lyda hängt med de andra och kanske blivit ihop med Ivan utan att berätta något. Cina Freidner är en mästare på att beskriva hur det kan kännas att gå på mellanstadiet. Jag har läst alla hennes böcker och tycker att de är riktigt bra. Den här boken handlar om vänskap och lögner och är en perfekt bok för alla som vill läsa något verklighetstroget om att gå på mellanstadiet. 

Nästa bok passar den som gillar historia och spänning. Det är den fjärde delen i serien om Mika, Blodspakten av Johan Rundberg. Den här gången fortsätter Mikas sökande efter hennes ursprung. Hon hamnar på ett gammalt släktgods där konstiga saker händer. Det låter märkligt under nätterna och man får inte gå ut på kvällarna. Många hemligheter verkar finnas här och Mika vill ta reda på mer. Både om vad som händer där men också om sig själv och sin bakgrund. Precis som de tidigare böckerna om Mika är det otroligt spännande. Jag slukade boken på en dag och hade svårt att lägga den ifrån mig. Johan Rundberg är en skicklig författare och boken är välskriven. Jag gillar verkligen att böckerna utspelar sig på 1800-talet eftersom man får lära sig om hur det kunde vara att vara barn på den här tiden. Helst ska man nog ha läst de tidigare böckerna i serien innan man läser den här men ni som inte har läst serien har mycket spännande läsning framför er. 

Även den sista boken är en spännande bok. Den heter Vargöga och är skriven av Niklas Leavy. Boken handlar om Simon som flyttar med sin bror och pappa till ön Vargöga efter att en olycka som förändrat deras liv skett. Men alla på ön är inte glada över att de flyttat dit. Det verkar finnas en magiskt kraft i vattnet som ingen vill prata om. Simon lär känna Elvira och kanske kan de ta reda på mer om magin och förbannelsen som kanske kan göra allting bra igen. Den här boken har legat länge i min läshög och nu blev den äntligen läst. Jag tyckte den var riktigt spännande och annorlunda mot mycket annat jag läst vilket alltid är uppfriskande. Den passar alla som vill ha en spännande och lite magisk berättelse i skärgårdsmiljö.

Vänskap, historia och spänning alltså. Vad väljer du?