måndag 30 april 2018

Läst i april

April var månaden då våren äntligen kom! Jag började månaden  med påsklov på Mallorca och efter det har jag träffat Johan Anderblad och intervjuat honom, hängt med kompisar, pluggat, haft picknick, firat världsbokdagen och läst en massa såklart! Nu är april över, vilket känns helt sjukt. Snart är det sommar och det ska bli otroligt härligt! I det här inlägget tänkte jag summera månadens läsning. 

En annan av David Levithan var den första boken jag läste i april. Den läste jag ut på flygplatsen när vi skulle åka hem från Mallorca. Det är uppföljaren till Jag, En som är skriven ur Rihannons perspektiv. Jag tyckte att boken var väldigt bra men kände att det blev lite kaka på kaka eftersom att det var samma berättelse som i Jag, En och eftersom att jag inte för så länge sedan såg filmen. Jag visste ju precis vad som skulle hända i boken så det hade kanske varit bättre att läsa En annan lite senare efter jag läst den första boken. 

Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark började jag läsa som e-bok på vägen hem från Mallorca. Den var så bra att jag läste ut den bara några dagar senare. Boken handlar om Li som inte är som alla andra. Hon går sista terminen på högstadiet och plötsligt händer massa saker som ändrar hennes syn på framtiden. Författaren Ebba Hyltmark är lika gammal som jag och det tycker jag är otroligt roligt och coolt. Jag tyckte mycket om boken och kände igen mig mycket i Li. 

Bokhunden Edgar och katten Lollo av Ingrid Jönsson och Anna Westin fick jag hemskickad till mig under april. Den handlar om hunden Edgar som inte passar som vakthund, men som tur är finns det ett annat jobb för hundar som han passar för. En jättebra och pedagogisk bok om djur och läsning som jag rekommenderar till alla 6-9 åringar.

Eli har en storebror av Karin Jacov handlar om Eli och hans storebror som har en funktionsnedsättning. En väldigt fin och viktig bok som jag läste i april. 

Bara dra av Ann-Helén Laestadius är en lättläst bok för unga vuxna som handlar om Johannes vars föräldrar vill att han ska bli renskötare. Själv vill han göra något annat, flytta och kanske plugga eller söka ett jobb. En bra bok som man kan känna igen sig i. 

Ellinor av Katarina von Bredow är den första delen i en ny trilogi om livet på väg in i tonåren. Den här boken handlar om Ellinor som gillar att klättra och hennes tankar om kompisar, relationer och hur det känns när saker förändras. Jag älskar Katarina von Bredows böcker och känner igen mig jättemycket i allt hon skriver. Hennes böcker borde alla läsa! 

Liam superhemligt av Marie Bosson Rydell handlar om Liam vars föräldrar missbrukar alkohol. Det är en viktig berättelse som är bra att läsa och jag tror också att många barn kan få hjälp av den. 

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld var både den roligaste och sorgligaste boken jag läste i april. Jag skrattade högt flera gånger och grät också till boken. Jättefin bok om Sasha vars mamma har tagit livet av sig. Hon gör en lista på vad hon behöver göra för att överleva och berättelsen träffade verkligen mig i hjärtat. 

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren handlar även den om självmord. Här får vi möta Melanie vars bästa kompis Kassandra har tagit livet av sig. Vi får läsa om hur Melanie går vidare efter det som har hänt och det är väldigt sorgligt men också fint att läsa. Det är bra att det skrivs och pratas mer om självmord, tycker jag. Det är något som borde tas på stort allvar. 

Allt ska brinna av Sofia Nordin har jag velat läsa länge utan att egentligen veta vad den handlar om. I april läste jag den och jag tyckte mycket om den. Boken handlar om Agnes och Miranda som är bästa kompisar och kämparsystrar. De kämpar för mer vegetarisk mat i skolan och lika rättigheter för män och kvinnor. Jag blev väldigt inspirerad av att läsa den här boken och tycker absolut att den är värd att läsa!

Jag lyssnade också på några ljudböcker i april. Först och främst lyssnade jag på Tionde våningen av Christina Herrström när jag var på Mallorca. Den handlar om Jorinde som är 17 år och bor själv i en lägenhet. Hennes mamma har stuckit till sin nya man i USA och pappan sörjer för sig själv ute i skärgården. Jag tyckte att boken var helt okej, inget speciellt, bara en helt okej bok. Sedan lyssnade jag på O.s.a av Denise Rudberg. Jag lyssnade på och läste några böcker av henne förra sommaren och tyckte de var bra. Den här boken var väl ganska bra den också, men ska jag vara ärlig minns jag inte jättemycket vad den handlade om. Det som var roligt med att lyssna på den var att jag fick träffa på karaktärer som vart med i hennes tidigare böcker också. Till sist lyssnade jag på Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag. Den handlar om hur det var att gå på högstadiet under 80-talet. Inget minnesvärt där heller men det är kul att ha läst boken. 

I maj ska jag läsa ut Jag är Malala och Visheten vaknar sedan kanske jag ger mig på någon Harry Potter-bok, Haj-Jenny, Sekten som återuppstod eller kanske Hasselskogen. Det är en del lediga dagar så jag hoppas att jag hinner läsa mycket! I maj ska jag också på Sigtuna litteraturfestival och till Junibacken med Johanna. Det ska bli roligt och jag ska också försöka skriva om det här på bloggen! 

April var månaden då det äntligen
blev vår!

lördag 28 april 2018

Comedy Queen

Comedy Queen är en bok riktad till 9-12 åringar skriven av Jenny Jägerfeldt. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Sasha är tolv år och hennes mamma har precis dött i självmord. Inom henne finns sorgen och vill komma ut som tårar. Men Sasha vill inte gråta, hennes mamma grät mycket och fick andra människor att gråta. Och Sasha vill inte bli som sin mamma, hon vill vara rolig och få folk att skratta. För att överleva skriver hon en lista på saker hon måste göra:
1. Klippa av allt hår.
2. Försök inte att ta hand om något som lever. 
3. Läs inga böcker. 
4. Har bara färgglada kläder. 
5. Tänk inte för mycket. 
6. Undvik promenader. Undvik skogen. 
7. Bli Comedy Queen. 

Jag tyckte så himla mycket om den här boken! Om jag skulle beskriva boken med tre ord skulle det vara fin, viktig och rolig. Det är så bra och viktigt att ta upp ämnen som självmord och sorg i barnböcker och jag tror att det kan vara bra för barn att läsa om sådana saker. Trots det svåra ämnet är Comedy Queen en av de roligaste böckerna jag någonsin läst! Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken! En stor del av handlingen baseras på att Sasha vill bli stand up-komiker. Hon övar på olika skämt och vill få folk att skratta. Men det är inte bara skämten som är roliga. Hela boken är humoristiskt skriven och otroligt underhållande att läsa. Det roliga blandas också upp på ett bra sätt med sorg och ledsamhet. Som Jenny Jägerfeldt sa i Babel är barns sorg randig, ena stunden är man glad och mår bra men i nästa stund kan man vara ledsen och sörja. Det är något som jag verkligen tycker att den här boken visar på ett bra sätt. Man fångas också som läsare genom de olika känslorna, att både får skratta och gråta gör läsupplevelsen så mycket större. Jag gillar greppet i att Sasha vill få folk att skratta istället för att gråta och tror också att de roliga partierna behövs i boken för att man ska orka läsa. 

Sasha som karaktär tycker jag mycket om! Hon är cool och rolig och vågar verkligen vara sig själv. Jag tycker också väldigt synd om henne, speciellt när det gäller det här att hon känner att hon måste göra en massa saker för att inte bli som sin mamma. Jag gillar också pappan i boken och Sashas bästa kompis Märta.

Comedy Queen var en bok jag verkligen inte kunde släppa. Jag hade med mig den överallt och läste så fort jag fick chansen. Det är en sådan där bok som man saknar när den tog slut. Det som gjorde att jag gillade den så mycket var de fina karaktärerna, den starka handlingen, humorn, hjärtknipet och den fantastiska bandningen av alltihop! Det är en bok jag tycker att alla från 9 år borde läsa! 

Jag ger Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt 5 av 5 ugglor!

torsdag 26 april 2018

Boktips: Bara dra och Alla suger och det är ingens fel

Hej på er! Idag hade jag tänkt att tipsa om två ungdomsböcker som jag läst på senaste tiden, nämligen Bara dra av Ann-Helén Laestadius och Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark. 

Bara dra av Ann-Helén Laestadius är en lättläst bok för unga vuxna utgiven av LL-förlaget. Man skulle kunna säga att det är en spinoff på Ann-Heléns böcker om Agnes. I de böckerna får vi möta Agnes och Henrik och i Bara dra handlar det om Henriks bror Johannes. Det är väldigt roligt när författare har med samma karaktärer i olika böcker tycker jag. Johannes är 19 år och har hoppat av gymnasiet för att kunna hjälpa till hemma med renskötseln. Hans framtid är förutbestämd, det är meningen att han ska ta över renarna och jobba med det. Men Johannes vill något annat, han vill jobba eller kanske plugga och flytta någon annanstans. Jag tyckte att boken hade ett intressant ämne med att vilja göra något annat än det man ska. Det är också bra att det finns lättlästa böcker även för äldre ungdomar. Jag skulle rekommendera den här boken både till de som har lätt att läsa och svårt med läsningen. Men jag tänker mig att den skulle passa bra för läsovilliga killar. 

Alla suger och det är ingens fel är skriven av Ebba Hyltmark som är lika gammal som jag. Jag tycker det är så coolt att hon som är så ung blivit utgiven och dessutom är boken otroligt bra. Den handlar om Li som går sista året på högstadiet och drömmer sig bort till gymnasiet i Stockholm. I skolan stör hon sig på de flesta, men hon har en kompis, Oliva som är nio år. En dag träffar hon Sigvard som hon kan prata om allt med. Hon berättar för honom om Max som har börjat i hennes skola och är jättesnygg. Lis framtid blir inte längre lika självklar som den var tidigare. Vill hon fortfarande flytta till Stockholm nu när hon äntligen fått nya kompisar? Jag tyckte boken var jättebra skriven och hade intressanta karaktärer. Jag kunde verkligen känna igen mig i Li och hennes tankar och tänker att det kanske är en fördel med att författaren är så ung. Jag tycker verkligen att boken är värd att läsa och ser fram emot att läsa mer av Ebba Hyltmark. 

tisdag 24 april 2018

Bokhunden Edgar och katten Lollo

Bokhunden Edgar och katten Lollo är skriven av Ingrid Jönsson och illustrerad av Anna Westin. Boken är utgiven av Beta pedagog och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Den här boken handlar om hunden Edgar och hur det gick till när han blev en bokhund. Egentligen skulle han bli vakthund, men att skälla och vakta är inget för Edgar. Som tur är finns det ett annat jobb där man får ligga still och lyssna på barn som läser. Det är Edgar bra på! Men han måste också bli sams med katten Lollo. 

En bok om böcker, underbart! tänkte jag när jag fick den här boken. Det är en bok om läsning, men lika mycket en bok om en hunds livsöde. Vi får möta Edgar som inte riktigt passar in bland sina syskon och som blir behandlad illa för att han inte passar som vakthund. Men sedan blir han omhändertagen av en annan människa och får möjligheten att bli bokhund. 

Bokhunden Edgar och katten Lollo är en bok som jag tror passar för de flesta barn från 6 år. Den är lättläst, har en spännande historia och kan också inspirera till läsning. Speciellt skulle jag rekommendera boken till ett barn som gillar djur eftersom att boken handlar mycket om just djur. Dessutom är boken skriven ur hunden Edgars perspektiv vilket jag tycker är väldigt spännande. Det blir mer verkligt än om historien skulle vara berättad utifrån. 

Jag tror att den här boken skulle passa bra att arbeta med i skolan. Den har ett intressant tema som jag tror många barn skulle uppskatta samtidigt som boken är pedagogisk. I slutet finns läsförståelseuppgifter som gör att man kan fundera på boken man läst. Det är uppgifter med kluriga ord, frågor på texten, en skrivuppgift och en uppgift där man ska återberätta historien. Det tycker jag är lysande att ha i slutet av en bok! Perfekt att använda både hemma och i skolan. 

Bokhunden Edgar och katten Lollo är en bra bok med ett intressant tema och en pedagogisk tanke. Boken kan vara spännande att läsa samtidigt som man som läsare får träna läsförståelse. Jag ger boken 4 av 5 ugglor. 

söndag 22 april 2018

Läser just nu

Jag har läst rätt mycket den här veckan tack vare det fina vädret och att jag slutat tidigt nästan varje dag! Under veckan har jag läst ut Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt som det snart kommer en recension på. Just nu håller jag på med två böcker, Jag är Malala av Malala Yousafzai och Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren.

Jag är Malala är en biografi om hennes liv. Hon växte upp i Pakistan där det inte är självklart att fickor får gå i skolan. Hon kämpar för alla barns rätt till utbildning och blev på grund av detta skjuten av en taliban. I boken berättar hon om sin uppväxt och mycket om hur situationen i hennes land har sett ut. Jag köpte boken på bokrean förra året och har haft den i min läshög sedan dess. Av någon anledning har jag inte varit sugen att läsa den och grämt mig för att plocka upp boken. Men jag är verkligen glad att jag började läsa den. Jag tycker att boken är väldigt intressant och också är skriven med ett fint språk. 

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren handlar om Melanie vars bästa kompis Kassandra tar livet av sig. Sedan får man följa henne tiden efter det hemska inträffat. Boken är väldigt sorglig men ändå fin. Nu har jag läst två böcker som handlar om självmord direkt efter varandra så jag tror att jag behöver läsa något gladare efter det. 


På senaste tiden har jag också börjat lyssna en hel del på ljudböcker. Just nu lyssnar jag på Never let me go av Kazuo Ishiguro. Vi ska läsa den till min bokcirkel och jag kände för att läsa andra böcker så då tänkte jag att jag kunde lyssna på den istället. Den handlar om Kathy som ser tillbaka på sin barndom då hon bodde på ett internat och barnen som bodde där var speciella eftersom att de var ämnade för att donera sina organ. Den är helt okej hittills, men också väldigt annorlunda. Det känns coolt att säga att man läst en nobelpristagare! 

Så här i slutet av inlägget måste jag också ge er ett tips, kolla på Den fantastiska historian med Berg och Meltzer på Dplay. Det är ett program där Carina Berg och Christine Meltzer tar reda på saker om kvinnornas historia och tester på hur det var att vara kvinna i olika århundraden. Väldigt intressant!

torsdag 19 april 2018

Böcker jag vill läsa i vår

Det är vår och bokhögen som aldrig tar slut har tro det eller ej snart tagit slut. Jag har bara två böcker kvar i min läshög, Jag är Malala och Half bad Ondskans son. Därför tänkte jag idag kolla igenom min läslista och dela med mig av vilka böcker jag vill läsa i vår! 

Harry Potter och Halvblodsprinsen och Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K Rowling. Jag har bara de två sista böckerna kvar i Harry Potter serien och de vill jag läsa ut i år i alla fall. Kanske blir en av dem lästa i vår och när jag läst ut dem funderar jag på om jag ska läsa Harry Potter och Det fördömda barnet

Upphittat: Tiger och silverfisk av Elin Lindell är den sista boken om Jördis och jag tycker de böckerna är så otroligt roliga. Varför har jag inte läst den här boken? Det måste det bli ändring på!

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren har precis kommit ut på Vox by Opal om jag inte minns fel. Den har ett otroligt fint omslag och handlar om en tjej vars bästa kompis begått självmord. Jag har gillat alla böcker jag läst som Vox by Opal gett ut så det ska bli spännande att läsa även den här. 

Comedy Queen av Jenny Jägerfeldt har även den nyligen släppts och handlar liksom Dagen du förstörde allt om självmord. Boken är skriven för 9-12 åringar och dem som har läst den säger att man både skrattar och gråter när man läser den. Jag har läst Brorsan är kung av Jenny Jägerfeldt tidigare och jag ser fram emot att läsa hennes nya bok!

Allt ska brinna av Sofia Nordin har jag också tänkt att jag ska läsa. Jag har läst några av hennes böcker, men inte hennes senaste dystopiserie. Den här verkade intressant när de berättade om boken i Bladen brinner och jag skrev upp den på min läslista direkt. 

Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag är hennes nya bok som ska handla om att gå på högstadiet. Jag lyssnade på hennes bok Det är något som inte stämmer och tyckte att den var bra så därför tänkte jag ge mig på den här också. 

Eliza och hennes monster av Fransesca Zappia var en bok jag egentligen inte tänkte att jag skulle läsa. Men när jag fick hem Modernistas vårkatalog tyckte jag att den verkade intressant.

Hasselskogen av Melissa Albert är även den utgiven av Modernista. Jag hörde Prickiga Paula berätta om den någonstans och den verkade spännande. 

Moonrise av Sarah Crossan är en bok på engelska. Jag har läst hennes andra bok Vi är en och tyckte mycket om den. Moonrise är en sådan bok som jag tänker mig att jag kan läsa i sommar. Jag brukar vilja läsa en bok på engelska under sommaren och i år kanske det blir den här!

Sekten som återuppstod och Sektens barn av Mariette Lindstein är del två och tre i serien om sekten på Dimön som jag läste i höstas. Jag hade inte tänkt att läsa den två uppföljarna, men på senaste tiden har jag blivit lite sugen på det. 

Bara tre ord av Becky Albertalli kommer som film snart tror jag och därför hade jag tänkt att läsa den! Egentligen vet jag inte riktigt vad den handlar om men det är alltid roligt att läsa en bok och sedan se filmen. 

Haj-Jenny av Lisa Lundmark har jag länge velat läsa. Den handlar om ett introvert barn och verkar väldigt bra! Boken vann även Slangbellan nyligen och det är bara ett ytterligare själ till att jag måste läsa den!

Visheten vaknar av Elin Säfström är andra delen i serien om Tilda och nordiska väsen. Jag överraskades av hennes första bok och det ska bli spännande att läsa fortsättningen. 

Älvsommar av Mårten Sandén har stått alldeles för länge på min läslista. Det är uppföljaren till Skorstensjul och jag vill verkligen läsa den snart!

Livet i en skokartong av Liv Marit Weberg är en bok som jag tror kommer ut snart. Det är en norsk översättning och utöver det vet jag inte så mycket om den. Men det är Vox by Opal som ger ut den så då borde den ju vara bra!

Goodnight stories for rebel girls 2 av Elena Favilli och Fransesca Cavallo har nyligen kommit ut och snart kommer den också ut på svenska. Jag är jättesugen på att läsa den och tror att det kommer bli på engelska. Jag såg att de hade fått in den på mitt skolbibliotek så jag kanske lånar den där, men jag tror att jag vill köpa den eftersom att jag vill läsa några berättelser åt gången och gärna vill ha boken i min bokhylla. 

Jag ser så mycket fram emot vårens och sommarens läsning! Jag har så många bra böcker framför mig som jag hoppas på att jag får läsa inom kort! Vad hade du tänkt att läsa framöver? Har du läst någon av böckerna jag berättade om idag får du gärna berättade vad du tyckte!

tisdag 17 april 2018

Kärlek, hat och andra filter

Kärlek, hat och andra filer av Samira Ahmed är en ungdomsbok utgiven av Lavender Lit. Boken hittas på Adlibris och Bokus.

Sjuttonåriga Maya lever i två olika världar. Hennes indiska föräldrar vill att hon ska gå på collage nära hemmet och sedan gifta sig med en muslimsk kille. Men hennes egna dröm är att flytta till New York och gå en filmskola. Att filma är det bästa hon vet och hon drömmer om att få jobba med film i framtiden. Men det finns många hinder utöver föräldrarna. Det är svårt att vara den enda muslimen på skolan och speciellt när en terrorattack sker och den misstänkte gärningsmannen har samma efternamn som Maya själv. Men som tur är finns mostern Hima och kompisen Violet som stöttar henne. Samtidigt som allt annat börjar Phil, en kille som Maya gillar, visa intresse för henne. Men Kareem, den vänlige muslimska killen som hon träffade på ett bröllop finns ju också. 

Jag fick den här boken skickad till mig i ett jättefint paket precis innan jag skulle åka till Mallorca på påsklovet. Den packades ner i resväskan och fick följa med på en resa. Jag fick också följa med på en otrolig känslomässig resa i den här boken och tyckte mycket om den! Kärlek, hat och andra filter är en mysig bok som man mår bra av att läsa även om den tar upp jobbiga ämnen. Läsningen flöt fram och jag gillade karaktärerna mycket. De kändes verkligen och jag ville hela tiden veta hur det skulle gå för dem. 

I slutet av varje kapitel fanns korta texter som skulle föreställa han som utförde terrorattackens tankar. För mig var de överflödiga och jag förstod dem inte riktigt. Det blev bara ett onödigt tillägg som stoppade upp i läsningen. Först i slutet av boken förstod jag varför de fanns där, men under läsningens gång gjorde jag inte det. I övrigt tyckte jag att berättelsen hängde ihop på ett väldigt bra sätt och det gick snabbt att läsa boken. 

Maya är muslim och den här boken gjorde att jag fick en bra förståelse för hur det kan vara att leva i en muslimsk familj. Jag har inte läst så många böcker tidigare som handlar om muslimer så det var intressant. Kärlek, hat och andra filter är inte alls som vilken high school-berättelse som helst. Den är unik på många sätt eftersom att boken tar upp människor som inte syns och ämnen som är aktuella. 

En tanke jag fick av att läsa boken var att alla människor borde få älska den man vill. Ofta pratas det om svårigheter i att vara t.ex homosexuell, men i den här boken började jag förstå att det kan vara ungefär samma sak att vara uppväxt i en religiös familj. Mayas föräldrar ville helst att hon skulle bli tillsammans med en muslimsk kille, medan hon egentligen gillade Phil. Det ska inte spela någon roll vilken etnicitet, vilket kön eller vilken religion personen man vill vara tillsammans med har. 

Kärlek, hat och andra filter var en stark läsupplevelse för mig! Jag gillade verkligen boken och rekommenderar er att läsa den. Den är unik och handlar om kärlek och vänskap samtidigt som den tar upp viktiga ämnen. Jag ger boken 4 av 5 ugglor. 

söndag 15 april 2018

De senaste numren av Hemmaliv

Som ni kanske vet skriver jag för tidningen Hemmaliv som ges ut i Eskilstuna och Strängnäs. Det är ett gratismagasin som ges ut av TioMedia och finns att hämta gratis på olika allmänna platser i de nämnda städerna. I varje nummer har jag en sida där jag tipsar om böcker och idag tänkte jag visa er vad jag skrivit om i de senaste numren, från januari till april. 

I december/januarinumret skriver jag om Skortstensjul av Mårten Sandén. Förutom att jag berättar om boken och vad jag tyckte om den skriver jag också om det mysiga i att läsa tillsammans. Här kan du läsa min text. 


I februari berättar jag om boken Godnattsagor för rebelltjejer och hur jag hittade den boken. Här kan du läsa mitt tips. 


God natt mister Tom av Michelle Magorian var en bok jag berördes mycket av, därför ville jag såklart tipsa om den i Hemmaliv. I marsnumret tipsar jag om boken och skriver om min läsupplevelse. Här hittar du den texten. 


Det senaste numret av Hemmaliv kom ut nu i april och där tipsar jag om Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren. Det är en spännande bok som blandar vardag med övernaturligheter. Boken fångade verkligen mig och jag vill tipsa många andra om den! Här finns mitt boktips. 


Hoppas ni går in och läser mina tips och gillar dem! Jag vill också tacka TioMedia för att jag får skriva för er! Det är jätteroligt!


torsdag 12 april 2018

Boktips - Mellan ungdom och vuxen

När jag var runt 13 år hade jag svårt att hitta böcker att läsa eftersom att jag var mellan mellanåldersböcker och ungdomsböcker. Nu är jag 16 år och precis i mellanskedet av ungdomsböcker och vuxenböcker. Jag tycker inte att det är lika svårt att hitta böcker att läsa just nu eftersom att jag läser och uppskattar både ungdomsböcker och vuxenböcker, dock med en liten övervikt på ungdomsböcker. På senaste tiden har jag läst två böcker som jag tycker passar perfekt som en övergång till vuxenböcker eller som jag tycker är precis emellan de olika ålderskategorierna. De tänkte jag tipsa om i det här inlägget!

Ragga som du shoppar är skriven av Lin Jansson och klassas som en vuxenbok. Den handlar om Lovisa som bor tillsammans med några kompisar i en lägenhet. Hon jobbar i en sportaffär och trivs inte riktigt med det. På jobbet finns personalchefen Lukas som hon inte står ut med, den jobbiga butikschefen Ulla och Adrian som Lovisa varit kär i så länge hon kan minnas. Hennes kompisar tycker att hon ska ragga som hon shoppar och ta tag i det här med Adrian och vips ställs hela hennes liv på sin spets. 

Jag lyssnade på den här boken som ljudbok och tyckte att den var väldigt bra inläst av Clara Henry. Boken är vardagsnära och blir aldrig tråkig att läsa. Den innehåller mycket humor samtidigt som den tar upp svåra ämnen som till exempel självmord. Varför jag tycker att den passat bra emellan ungdomsböcker och vuxenböcker är för att den har ett ganska enkelt språk som är lätt att hänga med. Boken känns också som en blandning av en ungdomsbok eftersom att huvudpersonen är lite äldre än en tonåring, men känns ändå inte vuxen och tråkig. 

Vi måste sluta ses på det här sättet är skriven av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck och är en bok för unga vuxna. Den handlar om Hanna som snart ska ta studenten och 24-åriga Jens som precis har separeras från sin tjej och har hand om deras dotter varannan vecka. Hanna längtar efter att åka till Paris medan Jens längtar efter en sovmorgon. De träffas en kväll och Hanna följer med Jens hem. Ett tag senare får Jens ett jobb som personlig assistent på en skola och där går Hanna. 

Jag tyckte mycket om den här boken eftersom att det var roligt att läsa en berättelse från två olika perspektiv. Den passar perfekt att läsa när man är mellan ungdom och vuxen eftersom att boken både handlar om tonårslivet och familjelivet. Det är en perfekt blandning mellan att vara en ungdom på väg ut i livet och en vuxen som har barn och är nyseparerad. Boken rekommenderas varmt!

tisdag 10 april 2018

Vi kommer snart hem igen

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en seriebok om förintelsen. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa på Adlibirs och Bokus

Det här är en bok i serieform där vi får möte sex stycken personer som var barn under andra världskriget. Genom deras berättelser får vi uppleva olika människoöden under förintelsen. De berättar om vad de kände, vad de upplevde och hur de klarade sig igenom tiden. 

"Den kärlek jag fick som barn, den kunde ingen nazist ta ifrån mig." (sid. 58)

Usch, vilka hemska historier den här boken innehåller. Och tänk att allt det hemska faktiskt hänt på riktigt och att de här människorna lever än idag. Jag har läst en del böcker om förintelsen och andra världskriget, men det här är en av dem som berört mig mest. Jag tror att det är lättare att relatera när det handlar om enskilda personer som den här boken gjorde. Också bilderna gör att det blir tydligare. Boken var jobbig att läsa men ändå väldigt lärorik och berörande. 

Jag tänker att den här boken är bra att sätta i händerna på alla barn, oavsett om de kan mycket om förintelsen och andra världskriget, eller ingenting. Den är pedagogisk, enkel och lättläst samtidigt som man lär sig mycket och verkligen kan beröras. Alla mellanstadieelever borde läsa Vi kommer snart hem igen. Jag tänker att det finns mycket att prata om kring boken och det kan vara ett bra sätt att lära sig saker på. Det finns en lärarhandledning att jobba med på förlagets hemsida dessutom. 

Vi kommer snart hem igen är en utmärkt bok för alla att läsa. Den tar upp människoöden under förintelsen på ett enkelt men berörande sätt. Jag tycker att alla borde läsa den och ger boken 4 av 5 ugglor. 

söndag 8 april 2018

Intervju med Johan Anderblad - Programledaren som blev författare och läsambassadör

Det är påsklovstorsdag och Eskilstuna stadsbibliotek är fullt av folk. Johan Anderblad, känd som programledare i olika barnprogram, är där och berättar om sina böcker. Han har skrivit tre böcker som handlar om Bojan och olika fordon. De pratglada barnen svarar på frågor om vad som finns på en brandbil och låter som sirener och brandvarnare. En livs levande brandman är också på besök. Han berättar vad man ska göra om det börjar brinna. Alla barn får varsin bok om Bojan och de trängs runt Johan för att få böckerna signerade. När det börjar tunnas ut med folk sätter vi oss på bibliotekets café. Jag frågar honom hur det känns att vara vald till Sveriges läsambassadör och han sammanfattar sina känslor med tre ord; roligt, spännande och utmanande.
Johan Anderblad berättar om Bojan. 
- Jag blev väldigt förvånad eftersom att jag inte funnits i bokbranschen så länge. Men jag har alltid varit intresserad av böcker och i och med att jag börjat skriva böckerna om Bojan tror jag att de fick upp ögonen för mig.
Johan berättar också att han frågat varför juryn valde honom och att de då har de sagt att de ville ha något nytt. Juryn ville ha någon som kunde jobba på ett annat sätt med läsfrämjande och Johan tror även att en anledning till att han blev läsambassadör kan vara att han inte har en klockren historia gällande läsningen.
- Jag tror att jag har lättare att identifiera mig med de som inte riktigt har hittat till böckerna än, säger Johan och tar en tugga av sin bärpaj. Han menar också att han nog kommer att nå ut till andra än vad de tidigare läsambassadörerna har gjort.

Johan berättar att han till en början tänkte göra olika läsfrämjande insatser här och där, men att han sedan började tänka på ett annat sätt.
- Hela samhället hänger ihop, vi måste alla ta in böcker på olika sätt i vår vardag för att främja läsande. Gemensamt måste vi hjälpas åt att förändra samhället till en mer litterär inriktning.
Han tycker att det är bra att det finns så många människor som jobbar med läsfrämjande och säger att han bara är en liten del av allt jobb som görs för läsningen.

När jag frågar Johan hur det gick till när han själv blev en läsare berättar Johan att han kom igång med läsningen direkt när han lärde sig läsa tack vare böckerna om Agaton Sax.
- Det är ett bevis på hur viktigt det är att hitta en bok man verkligen gillar för att komma igång med läsningen, menar Johan.
Någon gång under högstadiet och gymnasiet tappade han läsningen, men när Johan började jobba på ett boklager i 20-årsåldern upptäckte han böckernas värld igen.
- Då började jag samla på böcker, byggde upp ett eget bibliotek, läsa en massa och blev en riktig bokmänniska, säger Johan och ler. Det märks verkligen hur mycket han brinner böcker och läsning. Nycklarna till att främja läsande är enligt Johan tillgång av böcker och läsande förebilder.
Johan säger att han själv läser allt möjligt, både klassiker, lättsmälta böcker, faktaböcker och biografier.
- Det enda jag inte läser är matböcker och trädgårdsböcker, säger Johan med ett skratt. Han berättar också att han ofta läser flera böcker samtidigt eftersom att han är ganska rastlös. Just nu läser Johan en biografi av Ernst Brunner, en bok på engelska och Lars Noréns sista dagbok.

En blid på  mig och Johan.
Johan Anderblad har gått från att vara programledare till att också bli författare och läsambassadör och det han ser att de olika sysselsättningarna har gemensamt är allting handlar om att berätta en historia.
- När man gör ett tv-program måste man berätta en historia och samma sak är det självklart när man skriver en bok. Att vara läsambassadör är också att berätta en historia på ett sätt, fast då om läsning, säger Johan.


Hittills har Johan Anderblad skrivit tre böcker om Bojan och hans mamma som berättar om olika fordon. I böckerna Bojan och brandbilen, Bojan och polisbilen och Bojan och tåget blandar han fakta med berättelser. Att skriva om fordon var naturligt för Johan eftersom att han tidigare gjort barnprogram med samma tema. Han uppger också att han blir väldigt inspirerad till att skriva fler böcker när han är ute på bibliotek.
- Jag märker att det finns en efterfrågan efter böcker om olika fordon. Sedan får jag också massor av idéer om olika bokserier som jag skulle vilja skriva. Jag vill utforska andra åldrar, som 9-12 år till exempel.
Johan konstaterar att flera böcker blir det säkerligen och det ser jag fram emot!

torsdag 5 april 2018

Kopparkaffekvarnen

Jag har läst novellen Kopparkaffekvarnen av David Renklint. Det är en skräcknovell för barn från 12 år som handlar om ett barn som varje dag efter skolan hälsar på den speciella granntanten. Hon bor i ett trähus med ett snett torn och har själar i en kaffekvarn. En dag ramlar kvarnen ner från sin hylla och en själ smiter ut och tar sig in i barnets kropp. Tanten tar till märkliga metoder för att få bort själen. 

Jag tyckte att novellen var väldigt spännande, den berättade alldeles lagom mycket och byggde upp en spänning. Dessutom tyckte jag att novellen hade en mysig sagostämning. Det kändes som när man var liten och fick en saga läst för en. Trots att det är en skräcknovell och är lite läskig har den en sagokänsla som gör att det inte blir lika skrämmande att läsa den. Jag som är väldigt lättskrämd tyckte att novellen var alldeles lagom läskig. Handlingen  tyckte jag var bra genomtänkt och den hade en riktigt bra knorr på slutet. Det är det jag gillar med noveller, att de utelämnar lagom mycket för att man ska kunna tänka själv och också har en finurlig knorr på slutet. Kopparkaffekvarnen är en perfekt novell för alla som är 12 år och äldre. Här hittar ni den. 

tisdag 3 april 2018

Läst i mars

Mars är över och nu är det vår på riktigt! I mars har det för mig varit mycket skolarbete, men jag har läst en del och lyssnat på några ljudböcker. Mars var också månaden då jag läste utomhus för första gången i år och det var otroligt härligt! Men nu kör vi igång med summeringen av månadens läsning. 

Iggy 4-ever och Nattbarn av Hanna Gustavsson lånade jag på biblioteket efter att ha blivit intresserad av dem på bokrean. Det är seriealbum och jag har nästan aldrig förr läst ett seriealbum. Men det var roligt, jag gillade tecknarstilen och att berättelserna var så vardagsnära. Dessutom var de väldigt lättlästa vilket var skönt!

För evigt av Anna Todd är den sista delen i After-serien som jag äntligen läste i mars. Den var bra, men som jag konstaterade i mitt inlägg om serien hade det räckt att läsa den första boken. Det jag gillade med För evigt var att få se hur det gick för Tessa och Hardin och hur deras liv såg ut när de blev äldre. 

Frallan är bäst! av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge var en himla fin bok för 6-9 åringar som jag tyckte mycket om! Den var rolig, lekfull och mysig att läsa! Jag är så glad att jag fick den skickad till mig. 

Harry Potter och Fenixorden av J.K Rowlning är en bok jag skjutit upp att läsa sedan i somras eftersom att den är så lång, men nu läste jag den äntligen! Det är den femte boken i serien om Harry Potter och 1000 sidor lång. Jag tyckte om den, kanske inte mest av alla böcker i serien, men den var väldigt bra. Jag tror jag gav den en fyra på Goodreads. Det är härligt att läsa om Hogwarts och jag gillar verkligen att befinna mig i den världen. Nu kommer jag nog dock att läsa några andra böcker innan jag fortsätter med nästa bok i serien. 

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky läste jag till engelskan i skolan. Jag vet att många andra har gillat den och den verkade lagom svårläst, så därför valde jag den. Boken är skriven som brev som huvudpersonen Charlie skriver, vilket jag tyckte gjorde att den blev lite långtråkig att läsa. Det blev liksom bara som att han berättade saker som hade hänt. Jag såg även filmatiseringen av boken och den gillade jag mycket. Det blev mer händelserikt i filmen än i boken. 

Onanisterna av Patrik Lundberg köpte jag på bokrean. Den handlar om Kim som har gått ut gymnasiet och nu läser på Komvux. Han pluggar, jobbar och festar. Sedan träffar han Robin, en gammal barndomskompis, som han börjar umgås med och livet blir mycket mer spännande. Den var bra och jag tänker att det är en perfekt bok att sätta i händerna på en läsovillig kille. 

Kopparkaffekvarnen av David Renklint är en skräcknovell som jag fick som recensionsexemplar. Jag hade glömt bort att jag hade fått den, men när jag inte visste vad jag skulle läsa läste jag den. Den hade en speciell sagostämninh och var lite obehaglig.

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Berting är en seriebok som handlar om folk som överlevde förintelsen. Den var riktigt jobbig att läsa, men ändå intressant och lärorik. 

Bojan och brandbilen och Bojan och polisbilen av Johan Anderblad läste jag eftersom att jag ska lyssna på Johan i början av april och också intervjua honom. Böckerna handlar om Bojan och hans mamma som berättar om olika fordon. De är väldigt lärorika samtidigt som de är underhållande. 

Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck köpte jag för 25 kr på bokrean och det blev den näst sista boken jag läste i mars. Den handlar om Hanna som snart ska ta studenten och Jens som är 24 år och precis har separerat och spenderar varannan vecka med sin dotter. De två ses och Hanna följer med Jens hem efter en kväll ute. När Jens sedan ska börja jobba som personlig assistent på en gymnasieskola upptäcker han att Hanna går i den klassen han ska varag i. Duet är en väldigt mysig bok att läsa och jag gillade den verkligen!

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmad fick jag hemskickad från Lavender Lit i slutet av mars. Jag tog med mig den till Mallorca och slukade nästan hela på flyget. Den var väldigt bra och jag gillade att den tog upp viktiga ämnen som islamofobi. Snrt kommer en recension där jag berättar utförligare vad jag tyckte om boken. 

Sedan lyssnade jag även på några böcker som ljudbok. Det blev först och främst Vålnadens röst av Johan Rundberg som jag hört om i Bladen brinner. Den var helt okej, spännande men inget extra. Jag lyssnade också på Gul utanpå av Patrik Lundberg som var väldigt fin. Den fanns dock bara som lättläst version på Biblio där jag brukar låna ljudböcker, men det var ändå ganska eftersom att den gick snabbt att lyssna på. Boken handlar om när Patrik som är adopterad, söker sina rötter i Korea. En väldigt fin bok som jag verkligen rekommenderar! Jag lyssnade också på Det är något som inte stämmer av Martina Haag som jag såg på topplistan när jag inte hade något att lyssna på. Det var en fin skildring om en skilsmässa som utspelade sig både i nutid och dåtid vilket jag gillade. Den var också precis lagom lång, ungefär 4 timmar. Jag tycker det kan vara lite jobbigt att lyssna på långa böcker, det känns som att de aldrig tar slut. En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad har jag hört att Johanna tyckte om och när jag hittade den på Biblio började jag lyssna på den! Den handlar mycket om klasskillnader och jag gillade sättet den var skriven på. Jag lyssnade också på Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand av Josefine Sundström eftersom att jag gillat de tidigare böckerna om Saga så mycket. Den här gillade jag också, ett bra tips till barn från 5 år ungefär. Till sist lyssnade jag på Ragga som du shoppar av Lin Jansson som jag länge velat läsa och den var väldigt rolig att läsa! Det är en perfekt mellanbok mellan ungdomsböcker och vuxenböcker. 

I april ska jag ta itu med böckerna jag köpte på bokrean och det ser jag fram emot. Kanske läser jag också Fandom av Anna Day och Jag är Malala. Vad ska du läsa i april?

En bild från en studiedag i mars som jag spenderade tillsammans
men Harry Potter.

söndag 1 april 2018

Tips på bookstagram-konton att följa

Nu för tiden finns det massor av olika forum där det pratas om böcker. Bokbloggar, bokpoddar, booktube och bookstagram till exempel. Jag har ju bloggat i snart 4 år och tycker det är jätteroligt. Jag har också ett instagramkonto som består av såväl bokrelaterade inlägg som vanliga inlägg och jag följer och följs av bokbloggare, författare och folk jag känner som inte har något med böcker att göra. På senaste tiden har jag velat lägga ut lite mer bokrealterade bilder, men funderat på om jag verkligen ska göra det eftersom att alla som följer mig inte är intresserade av det. Men jag har gjort det i alla fall och tänker att det kan vara ett jättebra sätt att sprida läslust till folk som annars kanske inte läser. Jag ska försöka bli mer aktiv på bookstagram som det ju heter och ni får gärna följa mig, jag heter @agnes_lindholm. I det här inlägget tänkte jag också tipsa om några av mina favoritkonton på bookstagram.


@bookishbronte tar väldigt fina och kreativa bilder med böcker. Dessutom visar hon i sin händelse hur hon har gjort bilderna. De är otroligt fina!



@prickigapaula som ju också har en bokblogg lägger ofta upp bokiga bilder. Alltid färgglada och med massor av bra tips på barn- och ungdomsböcker. Man blir otroligt glad av hennes bilder!


@bokdrommar är ett bookstagramkonto som drivs av Lio. Där får man boktips i massor och lite längre texter om vad hen tyckte om böckerna. Bilderna är också väldigt fina och härliga att få upp i sitt flöde!


@rae.delbianco lägger upp snygga bilder som inkluderar böcker och alla håller samma färgskala vilket gör att flödet blir jättefint!


@annasbokhylla ger även hon massor av bra tips på böcker, både vuxenböcker och barn- och ungdomsböcker. 


@girl_with_a_bookshelf lägger ut jättefina bilder på böcker. Samtidigt som man får tips å böcker är det fint tagna bilder som också säger någonting om boken. 


Även @bokinspo tar massor av fina bokrelaterade bilder. Det ljust och fräscht och verkligen inspirerande. 


@barnensboktips ger tips på böcker för barn- och ungdomar. Ibland har kontot olika teman som det boktipsas ifrån och alltid får man nya tips på böcker.

Det var mina bästa tips på bookstagram-konton att följa! Hoppas du fick några tips!