lördag 28 februari 2015

100 inlägg

Detta är mitt 100:de inlägg på den här bloggen som jag startade i maj 2014. Jag har tyckt att det har varit väldigt roligt att blogga och det har gått bra! Nu tänkte jag dela med mig om mitt liv med böcker.

När jag var liten läste mina föräldrar mycket för mig och det tyckte jag var roligt. Men när jag själv skulle lära mig läsa tyckte jag det var svårt. En sak jag kommer ihåg är att jag tyckte det var konstigt att två likadana ord kunde komma efter varann, inte tänkte jag på att det var en liten punkt i mellan. Jag tyckte inte det var det roligaste som fanns att läsa och gjorde det inte frivilligt. Men när jag gick i tvåan hände något. Jag började läsa de böcker jag hade hemma flera gånger och tyckte det var kul. Ibland lånade jag böcker av kompisar och favoriterna var bland annat; LasseMajas detektivbyrå, Regnbågsälvorna och Helena Bross lättlästa böcker.

Sedan fortsatte jag bara att läsa och jag har alltid haft en bok på gång sedan dess. Någon gång i månaden gick vi till biblioteket och lånade böcker. År 2011 uppnådde jag mitt mål att läsa 100 böcker under året. Tillslut blev det 108 böcker och det var jag väldigt nöjd över. Någon gång under 2011-2012 började jag även på Deckarklubben på Eskilstuna stadsbibliotek. Vi pratade om deckarböcker och löste deckarfall. Deckarklubben var något man längtade till. Ibland fick vi även träffa författare.

2013 startade jag en blogg där jag skrev om alla mina olika intressen; dans, böcker, pyssel och allt möjligt. Jag bloggade inte regelbundet och hade inte så innehållsrika inlägg. Det började mer och mer handla om böcker och i början av 2014 skrev jag bara bokrecensioner. Jag startade den här bloggen i maj och då tänkte jag att jag skulle blogga på båda bloggarna. Men det blev inga inlägg på den andra bloggen. Så jag bestämde mig för att bara blogga om bokrelaterade saker här. Det har varit väldigt roligt och lärorikt. Jag har försökt att få upp inläggen med jämna mellanrum och jag ser verkligen skillnad på mitt sätt att skriva i början av 2013 och hur jag skriver nu.

Läsning är fortfarande något jag brinner för och jag hoppas på att göra det resten av mitt liv. Just nu läser jag både barnböcker och ungdomsböcker eftersom att jag fortfarande känner mig för liten för ungdomsböcker. Det kan du läsa mer om i mitt tidigare inlägg.

Detta var alltså mitt 100:de inlägg här på bloggen och jag hoppas att ni gillade det!
Ha det bra!

tisdag 24 februari 2015

Vad jag saknar i bokvärlden

Jag älskar böcker och det är verkligen det bästa som finns! Det finns något för alla, de som gillar att sporta, de som har svårt att läsa, stora som små. Men nu tänkte jag ta upp det jag saknar i bokvärlden.

Det finns bilderböcker för barn, lära sig läsa böcker, mer att läsa böcker, mellanåldersböcker, ungdomsböcker och vuxenböcker. Jag ligger någonstans mittemellan mellanåldersböckerna och ungdomsböckerna. Mellanåldersböcker brukar oftast vara för 9-12 år, jag tycker de är jättebra och roliga att läsa. Men jag har läst väldigt många av dem och har ibland svårt att hitta nya böcker att läsa. De är dessutom lite för lättlästa för mig och går för snabbt att läsa. Ungdomsböckerna däremot är bra svårighetsgrad på texten för mig. Men det känns som att handlingen är anpassad för lite äldre än jag och många ungdomsböcker handlar om samma saker. Det är en person som går i högstadiet, han eller hon kan vara mobbad eller en av de coola. Den här personen blir kanske kär i någon eller börjar bråka med sin kompis, den kanske blir ihop med den de är kär i eller inte. Personen ställer till med lögner som försvårar allt. Ofta går de på någon fest, folk dricker alkohol och är fulla, någon spyr. Sedan löser allt sig i slutet och blir bra. Det är samma veva hela tiden och tillslut är det inte kul att läsa de böckerna längre. Men sedan finns det ju de här böckerna som är populära just nu och lite utöver det vanliga. Jag pratar om Hungerspelen, Cirkeln, The Mazerunner, med flera. Jag tycker det är jättebra att så många ungdomar har börjat läsa mer tack vare de här böckerna. Jag får även många tips om att läsa dem. Men jag är inte så mycket för fantasy eller science fiction, vilket de här böckerna är ungefär.

Jag är tretton år, men jag känner mig fortfarande för liten för att läsa om fester, alkohol och sex eftersom att det är saker jag känner att jag är ganska långt ifrån i livet. Jag vill läsa en spännande bok som är verklighetstrogen och har lagom svårighetsgrad på texten. Så alla författare, hör upp! Jag efterlyser en bok utöver det vanliga men som man ändå kan känna igen sig i. Och alla andra, jag tar gärna emot boktips på böcker som du tycker verkar passa mig.   

söndag 22 februari 2015

Bokbloggsjerka: Var och hur författar du dina inlägg?

Nu är det helg igen och dags för bokbloggsjerka. Du som undrar vad det är kan klicka här. Veckans fråga lyder:

Var och hur författar du dina inlägg?

Jag sitter oftast vid mitt skrivbord i mitt rum och skriver blogginlägg. Eftersom att det är mycket med skolan och dansen skriver jag mina blogginlägg på helgen eller när jag har tid. Jag tidsinställer sedan dem eller bara går in och bara publicerar dem den dagen de ska läggas ut. För att hålla koll på vilka inlägg som ska läggas ut vilken dag, skriver jag upp det i min kalender. Jag har även ett anteckningsblock där jag skriver upp mina idéer på inlägg och antecknar om böcker jag ska skriva om. För ett tag sedan skrev jag upp alla inlägg jag kunde komma på i min anteckningsbok. Jag tänkte på alla saker som har med böcker att göra. Jag har fortfarande några inlägg kvar på den listan. Så nu under sportlovet, skrev jag så många inlägg jag kunde och planerade vilken dag de ska läggas ut. Så nu har jag i stort sätt all inlägg till och med vecka 13 planerade. Det är väldigt skönt tycker jag.

Jag försöker att ha ett "roligt" inlägg varje vecka. Det är ett sådant inlägg som kanske är lite mer intressant och roligt att läsa, som en recension eller en författarintervju. Jag lägger ut tre inlägg varje vecka: tisdag, torsdag och söndag. Så här kan en vanlig vecka se ut (jag använde vecka 10 som exempel):

Tisdag: Läst i februari
Torsdag: Recension: Konsten att ha sjukt låga förväntningar
Söndag: Bokbloggsjerka

När jag får en idé skriver jag upp den i min mobil om jag inte är hemma. Och för sedan över den till mitt anteckningsblock för att ha allt samlat på samma plats. Jag skriver om böcker jag läst, recensioner, intervjuer med författare och bokrelaterade händelser i mitt liv.

Mina bästa hjälpmedel för ett bra blogginlägg!
Datorn, anteckningsblock, kalender och så lite fantasi och inspiration också!


Hoppas mitt svar var till någon hjälp!

torsdag 19 februari 2015

Det övergivna huset - Recension

Det övergivna huset, av Emma Askling från Iduns förlag är en bok för barn 9- 12 år. Den är både övernaturlig, spännande, mystisk och vardaglig. 

Los mamma har blivit av med sitt jobb och nu har de inte råd att bo kvar i sin lägenhet. De vet inte vart de ska ta vägen men i sista stund får de ett mystiskt brev med en nyckel till en lägenhet i Åtvidaberg. De bestämmer sig att flytta dit och när Lo börjar i skolan bli hon kompis med en tjej som heter Ida. En dag får de syn på en mystisk gubbe som kammar sig med en röd kam hela tiden. De följer efter honom och kommer till ett hus som sägs vara övergivet. Vad gör han där? Samtidigt har Amir, en pojke i klassen försvunnit spårlöst...

Boken var verkligen jättespännande, det hände saker hela tiden som gjorde att man ville fortsätta läsa. Jag gillar den röda tråden med hur allt hänger ihop och det är spännande att lägga ihop pusslet med alla olika delar. Jag rekommenderar verkligen boken till alla, den var väldigt bra! Det övergivna huset, av Emma Askling får av mig 5 av 5 ugglor!


 

tisdag 17 februari 2015

Intervju med Annika W. Mattson

Annika W. Mattson är en författare som har skrivit boken "Sms från graven". Snart kommer hennes nästa bok, som också handlar om Lusia och hennes kompisar. Här får du läsa en intervju med Annika.
Hur fick du idéen till boken Sms från graven?
Jag bara utgick ifrån vad jag själv vill läsa. Och jag älskar det lite övernaturliga, en spännande historia och att det gärna får vara lite sorgligt. 

Läser du mycket själv? Vilken är din favoritbok?
Jag läser mycket. Och kommer ofta tillbaka och läser om favoritböcker. En bok jag läste för väldigt många år sedan och som fortfarande är min favorit, är "Röde Orm" av Frans G Bengtsson. Jag skrattar högt varje gång jag läser den. Men den är skriven för väldigt länge sedan och har ett lite svårt språk. Den är skriven på en svenska som vi inte längre pratar. Men efter några sidor kommer man in det. 

Vad läser du just nu?
Jag har precis läst färdigt John Greens "Förr eller senare exploderar jag". Läste den för något år sedan också, och gråter varje gång.
Nu ska jag försöka välja ut ytterligare någon av John Greens böcker och läsa, från min 17-åriga sons välsorterade hembibiliotek.

Vilket är ditt bästa skrivtips?
Låta fantasin få vandra fritt och inte tänka så mycket på vad andra ska tycka eller om det är helt rätt grammatik. Det är en historia man vill berätta. Och jag vill gärna beröra med mitt skrivande. Det är inte nödvändigtvis en uppvisning i det svenska språket. Det överlåter jag till andra. 

Vart får du din inspiration ifrån?
Allt jag hör och ser omkring mig. Någon kan säga något som jag kopplar ihop med en kommande historia. Allt som berör mig, inspirerar mig. 
En av mina favoritförfattare, Stephen King, är också en stor inspiration. Boken "Det" läste jag som tonåring och jag var så rädd när jag läste den att jag alltid satt bredvid vår katt för jag vågade inte läsa den ensam. 

Har du någon ny bok på gång? i så fall, vad kommer den att handla om?
Lusia och gänget kommer tillbaka väldigt snart i en bok som heter "Skuggan i fönstret". Den ligger på tryckeriet nu så den kommer ut om bara några veckor. Och denna gång möter vi gänget när det precis blivit sommarlov och Melker hamnar i en väldigt läskig situation i hans jakt efter zombies. 
 
Annika W. Mattson
 
 
Tack så jättemycket Annika för att du ville vara med i intervjun!
 
 

söndag 15 februari 2015

Bokrelaterade händelser

Mitt liv består till mestadels av skolan, dansen, sova, äta, läxor, läsa, skriva blogginlägg och träffa kompisar. Men lite här och där petar jag också in andra bokrelaterade saker.

För ungefär två veckor sedan var jag på bokcafé på Eskilstuna Stadsbibliotek. Vi pratade om boken "Konsten att ha sjukt låga förväntningar", av Åsa Asptjärn, fikade och pysslade. Nästa bokcafé är 5/3 kl. 16-17.30. Så om du är 12-15 år och intresserad av läsning, kom! Se också till att ha läst boken "Avblattefieringsprocessen", av Zulmir Becevic.

Nu när det är sportlov finns det en hel del aktiviteter för barn och unga på Stadsbiblioteket i Eskilstuna. Jag ska på onsdag på skrivarstuga. Där får man lära sig mer om kreativt skrivande och det ska bli kul. Här kan du läsa om aktiviteterna.

I mars ska jag på bokkollo, då får man läsa, skriva och träffa nya kompisar. Vi kommer även få träffa författaren Ingela Korsell som har skrivit Pax-böckerna. Det ska bli riktigt roligt och jag lovar att skriva om det här på bloggen.

Ha ett trevligt sportlov! På tisdag kommer nästa inlägg!

torsdag 12 februari 2015

Alla hjärtans dag boktips

På lördag är det Alla hjärtans dag och därför tänkte jag tipsa om lite böcker som handlar om kärlek.

"Lite ihop" och "Kanske ihop", av Johanna Lindbäck handlar om Majken som vill få högre status hos kompisarna. Då låtsats hon vara ihop med Ivan. De är jättehärliga bcöker som passar för de som går i mellanstadiet.

"Kärleksboken", av Lin Hallberg är också det en bok som passar för de som går på mellanstadiet. Det var länge sedan jag läste den men jag kommer ihåg att den var bra.

Semlan och Gordon- böckerna, av Moni Nilsson är roliga böcker med ett inslag av kärlek. Semlan och Gordon tränar på att kyssas för att sedan kunna slå rekord.

"Rött hjärta blå fjäril", av Annika Thor kommer jag ihåg att jag gillade mycket när jag var yngre. Den handlar om Love och Alva som blir kära i varandra. Men det är svårt att samtidigt vara ihop och ha kompisar.

Böckerna om Johanna och Emma av Ingerlin Angerborn är skrivna som dagböcker. Där berättar tjejerna vad som händer i deras liv, kärlek och vänskap. De har också oturen att vara bästisar och samtidigt vara kära i samma person.

"Du & jag" och "Hon & han", av Katarina von Bredow utspelar sig på mellanstadiet mellan vänskap och kärlek.


Hoppas ni får en mysig Alla hjärtans dag med era nära och kära.




 
 

tisdag 10 februari 2015

Vårenkät

Jag har blivit taggad att svara på den här vårenkäten av Carolina på Romeo and Juliet.
 
1. Vilket vårtecken längtar du mest efter?
Att solen är framme, man kan cykla eller gå till skolan utan att frysa och att slippa ha alla kläder på sig.

2. Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok som du hoppas ska finnas till fyndpris på årets rea?
Bokrean är ju alltid kul! Jag har inga böcker som jag kommer på direkt, men vi får väl se vilka böcker det finns.

3. Våren bjuder också på många nya böcker. Är det någon/några som du längtar extra mycket efter?
Ingen som jag vet sådär. Men en bok som nyligen kommit ut som jag gärna vill läsa är Ballongfararen, av Mårten Sandén. Jag och min bokklubb fick provläsa den innan den givits ut och nu ska det bli spännande att läsa den igen och se vad som har förbättrats.

4. Finns det någon författare du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/ uppföljare i vår eller senare under året?
Jag skulle vilja ha en uppföljare av Kanske ihop, av Johanna Lindbäck och en ny bok av Emma Askling skulle inte skada.

5. Många tycker det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med t ex en ny jacka eller nya skor. Är du på jakt efter något särskilt vårplagg?
Jag kanske skulle vilja ha en ny vårjacka.

6. Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår, eller alternativt någon författare som för första gången översatts till svenska?
Jag har inte så bra koll på vilka böcker som kommer ut nu i vår. Men någon som jag vill läsa finns det säkert.

7. Det kommer också många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du har väntat på ska komma i pocket?
jag vet inte riktigt vilka böcker som kommer ut som pocket och för mig spelar formatet på böckerna inte så stor roll.

8. Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har ju sina positiva sidor. Berätta vad du tycker är bäst med vintern!
Att man kan sitta inne och läsa, åka pulka och skidor.

Jag taggar de som vill göra den här taggen och Sofies bokblogg och Bellas bokblogg.

lördag 7 februari 2015

Bokbloggsjerka: Bra böcker för barn

Dags för bokbloggsjerka igen. Undrar du vad det är kan du klicka här! Veckans fråga lyder:

Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?


De flesta böcker jag läser är barnböcker (och ungdomsböcker) och det här är mina favoriter som gavs ut förra året:

  • Kanske ihop, av Johanna Lindbäck
  • Hjärta av damm, av Ingerlin Angerborn
  • Vero hit och dit, av Katarian Kieri
  • Silverpojken, av Kristina Ohlsson
  • Koden är knäckt, av Per Lange
  • Världsklass av Kerstin Gavander
  • Flickan i drömfångaren, av Ingrid Jönsson
  • Hon & han, av Katarina von Bredow
  • Liksom helt magiskt, av Mårten Melin
  • Brandkårsmysteriet, av Martin Widmark
  • Kapten Blåskägg, av Martin Widmark
  • Det övergivna huset, av Emma Askling

                                                      






Ha en fortsatt bra helg!


tisdag 3 februari 2015

Läst i januari

Januari är månaden när året börjar. Andra saker börjar också som skolan och dansen och det gör att man inte hinner läsa lika mycket som på julen. Men jag har ändå hunnit läsa fyra stycken böcker.

Jag läste först och främst "Vad Milo såg", av Virginia Macgregor, det var egentligen en vuxenbok men passar ändå för ungdomar. Jag tyckte den var bra.

"Lina + rymden = Tobbe", av Gustaf Lingmark blev nästa bok jag läste. Det är en ungdomsbok som handlar om en kille som heter Tobbe och blir retad i skolan, fast han har en kompis. Lina stadens coolaste 14:åring. Jag har även intervjuat författaren Gustaf Lingmark och den finns att läsa här på bloggen.

"Sms från graven", av Annika W. Mattson handlar om några barn som går i femman och plötsligt försvinner deras lärare. Den enda ledtråden de har är ett mystiskt sms. Klicka på titeln för att läsa min intervju.

Sista boken jag läste var "Konsten att ha sjukt låga förväntningar", av Åsa Asptjärn. Den läste jag för att den ska vi prata om på ett bokcafé på Eskilstuna stadsbibliotek på torsdag. Det var en rolig ungdomsbok och det kommer komma en recension på boken.

Jag är nöjd med böckerna jag läst hittills i år! I februari kommer jag att läsa en hel del böcker också. Just nu håller jag på att läsa "Prismagalaxen 3 - Den spruckna planeten", av Ingrid Remwall men jag ska även läsa; "Det övergivna huset", av Emma Askling och "Stenänglar", av Kristina Ohlsson. Jag kanske också kommer läsa "Eunomia", av Erika Vallin och "Dogboy är död", av Monica Zak. En annan bokrelaterad sak jag ser fram emot i februari är att gå på bokcafé på Eskilstuna stadsbibliotek. Det är på torsdag (5/2) kl. 16-17.30 för ungdomar 12-15 år.