fredag 31 juli 2020

Vårens och sommarens boktips på radio

Varje fredag boktipsar jag i radio P4 Sörmland och idag tänkte jag samla mina senaste boktips från våren och sommaren. Jag har olika teman varje vecka där jag tipsar om böcker för både barn, ungdomar och vuxna. Hoppas att du hittar något gon bok som passar dig!

Lättlästa böcker är inte bara för små barn som precis lärt sig att läsa. Det kan finnas ungdomar som gärna läser lättlästa böcker och den senaste tiden har det kommit många riktigt bra, lättlästa böcker. Här tipsar jag om tre lättlästa böcker för ungdomar - Starkt försvar av Anna Jakobsson Lund, Någon annan av Anna Ahlund och Hjärtat av Emma Frey Skött. 


Om man vill läsa något kort som går snabbt att ta sig igenom kan noveller vara bra att läsa. I det här avsnittet tipsar jag om noveller för både barn, unga och vuxna. Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson passar bra för barn 6-9 år, Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg innehåller noveller för unga och för vuxna finna det många olika typer av noveller från Novellix.

I maj tipsade jag om mysig vårläsning men såklart funkar böckerna lika bra att läsa nu under sommaren. Böckerna jag tipsar om är Ganska nära sanningen av Anna Ahlund, Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson och Tio små blommor av Emma Vrike. Lyssna här!


Ibland tipsar jag om böcker för särskilda åldersgrupper. I det här avsnittet berättar jag av ungdomsböckerna Närmar du dig mjukt av Jaqueline Woodson, Helt seriöst av Hanna de Canesie och Happy Place av bland andra Pelle Sunvisson. Avsnittet efter tipsade jag om böcker för mellanåldern. Böckerna jag tipsade om var I väntan på mitt ovanliga liv av Per Sahlin, Familjen av Cecilia Lidbeck och Vi går varvet av Ina Lagerwall. Lyssna på avsnittet om mellanåldersböcker här.

I början av sommaren sträckläste jag tre böcker som jag tänkte skulle passa utmärkt som sommarlovsläsning. Därför valde jag att tipsa om just de böckerna på radio! Det är Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund, Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Gunér och Maja Säfström och Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn. Här kan du lyssna på när jag berättar om dem böckerna!

Sedan blev det några ungdomsböcker att läsa i sommar. Här kan du lyssna på när jag tipsar om Bergtagen av Camilla Sten, Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall och Drömmarnas skepp av Johanna Wilson.


Det senaste avsnittet handlar om underhållande sommarläsning och då tipsar jag om Räven som inte kunde hålla färgen av Kari Melander, Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren och En stark nolla av Sara Lövestam. Bland de tipsen finns böcker för både små barn, äldre barn och ungdomar. Lyssna här.

Hoppas du gillar mina boktips både på radio och här på bloggen!

tisdag 28 juli 2020

Jag. Har. Inga. Ord. Kvar.

Under hösten och en bit in på våren har Sörmland berättar anordnat Poetry slam-tävlingar i Eskilstuna där jag bor som jag varit och lyssnat på. Anna Bergfors är en av dem som varit med och tävlat flera gånger. En av texterna hon läst och som jag berörts av heter Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. Det är också titeln på Anna Bergfors debutbok som jag har fått läsa. Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. är en prosasamling som Anna har skrivit för att få utlopp för sina känslor om att ha en son som är missbrukare. Hon skriver att skrivandet har varit ett sätt för henne att kunna andas och sätta ord på sina känslor. Med boken vill hon kunna stötta andra som går igenom liknande saker som hon gjort. 

Några av texterna i boken kände jag igen sedan tidigare genom Poetry slam-tävlingarna. Boken inleds med texten som har samma namn som boken, Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. som handlar om det svåra i att ha en son som missbrukar, att planera för de levandes begravning och att använda skrivandet som ett sätt att sätta ord på sina känslor. Det är en bra inledning till boken som i flera korta texter tar upp olika aspekter, tankar och upplevelser kring att ha en son som är
missbrukare. Boken har också illustrationer gjorda av Anna Bergfors mamma som gestaltar de olika texterna. 

Anna Bergfors skriver ärligt om sina tankar och känslor. Det känns fint att få ta del av hennes upplevelser och få någon typ av förståelse av hur det kan vara att vara anhörig till någon som missbrukar. Jag själv har inga liknande erfarenheter men jag kan tänka mig att andra som varit med om liknande saker kan känna igen sig i det Anna skriver. 

Det är roligt att läsa böcker skrivna av lokala författare och precis som jag bor Anna Bergfors i Eskilstuna. Kanske kan hennes bok Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. bidra till förståelse, tröst och igenkänning. 

Titel: Jag. Har. Inga. Ord. Kvar.
Författare: Anna Bergfors 
Förlag: Books on demand
Åldersgrupp: vuxna 
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus 

tisdag 21 juli 2020

Räven som inte kunde hålla färgen

"Han rusa genom dörren. 
En pojke ropa då: 
'Åh, titta mamma, titta!
En räv men den är blå!' 
'En räv är röd,' sa mamman, '', 
'så sluta med ditt prat. 
Du är inte färdig ät upp din dyra mat.'"

I bilderboken Räven som inte kunde hålla färgen av Kari Melander och Magdalena Brunzell får vi möta räven Mickels som går runt i skogen och i staden på äventyr. Där händer allt möjligt som gör att han färgas blå, grön, gul, svart och till och med randig. Det är en bilderbok som jag skulle säga passar för barn 3-6 år och är skriven på rim. 

Det var en fin upplevelse att få läsa bilderboken Räven som inte kunde hålla färgen då det är en repetitiv berättelse där räven Mickels färgas till olika färger. Jag gillar att den är skriven på rim, det tror jag gör att den lämpar sig bra för högläsning. Dessutom är illustrationerna väldigt fint gjorda. Räven är fint illustrerad i sina olika färger och Mickels ansiktsuttryck ger en känsla för hur han känner sig vilket gör att barn som bläddrar i boken kan läsa berättelsen genom bilderna. 

Vill du läsa en fin bilderbok på rim för ett barn skulle jag absolut rekommendera Räven som inte kunde hålla färgen. Det är dessutom första delen i en planerad serie så framöver kommer fler böcker av Kari Melander!

Författare: Kari Melander
Illustratör: Magdalena Brunzell
Förlag: Solentro 
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 16 juli 2020

Att läsa klassiker

Jag drar mig för att läsa klassiker då jag tänker att klassiker ofta är långsamma, långtråkiga och svåra att förstå. Vad jag baserar den tanken på vet jag inte riktigt då jag egentligen inte läst så många klassiker. De klassiker jag har läst är To Kill a Mockingbird av Harper Lee (som jag faktiskt gillade även om den var lite långdragen), Möss och människor av John Steinbeck, God natt mister Tom av Michelle Magorian (som jag älskade, men den är ju skriven för barn och unga så det kanske är anledningen) och några noveller av August Strindberg. Selma Lagerlöf har jag försökt mig på någon gång men jag kom inte så långt innan jag gav upp. Egentligen borde jag vara hoppfull då jag faktiskt gillat To Kill a Mockingbird och God natt mister Tom, Möss och människor var inte heller så tokig faktiskt. Men jag får samma känsla som när mamma skulle läsa någon av de böcker hon gillade när hon var liten för mig som en bok av Maria Gripe eller Kulla-Gulla. Det känns tråkigt och gammalmodigt. Varför ska jag läsa något gammalt när det finns så många nya böcker att läsa? Samtidigt finns det många klassiker jag känner att jag borde läsa för att det ingår i allmänbildningen och jag vill också ha koll på litteraturhistorien. Jag ska ju faktiskt läsa litteraturvetenskap andra året på språk- och kommunikationsprogrammet på högskolan som jag kommit in på. Det tror jag kommer att bli intressant även om det är klassiker man läser. Litteratur är ju ändå ett av mina största intressen och jag vill ha mer kunskap om äldre litteratur.


När jag var i Örebro för några veckor sedan besökte jag Lidhska bokhandeln och jag kände att jag ville köpa en bok. De hade en klassikerhylla med så många fina utgåvor av olika böcker. Jag hittade Jane Austens Stolthet och fördom i en fin pocketutgåva som jag köpte. Det är en av de klassiker som jag känner att jag vill läsa och eftersom de i Feelgoodpodden beskrev Jane Austen som "the mother of feelgood" blev jag sugen på att läsa något av henne. 

Just nu håller jag på att läsa Stolthet och fördom. Den är lite långdragen och inte så händelserik tycker jag. Men inte alls så svårläst och svår att förstå som jag trodde att den skulle vara. Jag tycker dock att det kan vara lite svårt att få grepp om karaktärerna. Många av dem har flera olika namn som de brukar kallas och det dyker hela tiden upp nya personer. Det finns dessutom flera med samma efternamn som jag ibland blandar ihop. Med ett register över karaktärerna hade det varit enklare att hålla koll på. Det är intressant att läsa en roman som utspelar sig för så länge sedan och jag tycker inte att den är dålig. Men samtidigt vill jag bara läsa ut den så att jag kan börja läsa något mer snabbläst och underhållande. 

Jag skulle gärna vilja hitta någon klassiker som inte är för svårläst och har en mer rapp berättelse (finns det ens?). Tipsa gärna om de klassiker du gillat och som du tycker att jag borde läsa! 

tisdag 14 juli 2020

Elesiv och de förbjudna fåglarna

Sanna Larén känns igen som ena halvan av Barnbokspodden men hon är också barnboksförfattare och har skrivit ett flertal böcker. Jag har läst hennes bilderböcker Billie Lou och Lille Bo på begravning och Bille Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag som är fina böcker om döden med illustrationer av Anna Norin. Nu har Sanna Larén kommit ut med en ny bilderbok som heter Elesiv och de förbjudna fåglarna. Den har illustrationer av Ida Abrahamsson och riktar sig till barn 3-7 år. 

Boken handlar om Elesiv som bor i ett hus i ett kastanjeträd mitt på torget. En dag kommer barnen Annie och Anders till henne för att sälja jultidningar. De hör att någon börjar prata nere på torget, det är han som bestämmer i deras stad. Han säger att alla fåglar ska förbjudas för att de är "för färgglada, flaxiga och passar inte in". Elesiv, Annie och Anders bestämmer sig för att rädda fåglarna men det är ett farligt uppdrag. Man riskerar nämligen fängelse om man hjälper fåglarna. 

Elesiv och de förbjudna fåglarna är en bilderbok med lite mer text vilket gör att den passar både för lite yngre och lite äldre barn. Jag tänker att det är en perfekt bilderbok att läsa tillsammans där barnen och den vuxna kan upptäckta och förstå olika saker. Det är en viktig bok som kan användas som stöd för viktiga diskussioner. Jag drar paralleller till vad som kan hända i ett främlingsfientligt samhälle där en person får hela makten. Sanna Larén har också beskrivit boken så här: "Berättelsen visar på vad som kan hända om man börjar acceptera främlingsfientlighet och sakta förflyttar sin gräns för vad som är okej". Men det är också en hoppfull berättelse som visar att det går att göra skillnad om man står upp för vad som är rätt. 

Böcker som belyser främlingsfientlighet handlar ofta om saker som har hänt i historien, till exempel förintelsen. Det här är en påhittad berättelse om ett samhälle där ledaren börjar förbjuda fåglar. Jag tror att en berättelse som den här kan väcka tankar hos barn och få dem att fundera på olika viktiga frågor. Sanna Larén lägger sig verkligen på barnens nivå för att beskriva detta viktiga ämne. Som treåring kanske man bara ser det här som en spännande berättelse medan ett äldre barn kan förstå mer och diskutera mer. 

Dessutom har boken fina illustrationer som är gjorda av Ida Abrahamsson. Jag gillar hur hon har ritat Elesivs lilla hus i kastanjeträdet och alla små detaljer. Boken utspelar sig till viss del på hösten och därför är träden på illustrationerna fyllda av gula löv. En illustration jag tyckte extra mycket om är den där man ser ner på torget är han som bestämmer i samhället står och pratar. I förgrunden finns de gula löven på kastanjen som barnen sitter uppe i och på torget syns människor som står bland högarna av löv.

Elesiv är en rolig karaktär att läsa om. Jag skulle beskriva henne som en modern Pippi Långstrump. Hon är ett barn som bor själv, en förebild för andra barn och modig som inte bryr sig om vad andra tycker. Jag hoppas på fler böcker om Elesiv. 

Elesiv och de förbjudna fåglarna av Sanna Larén och Ida Abrahamsson är en viktig bilderbok som handlar om det farliga med främlingsfientlighet. Boken beskriver detta svåra ämne på ett bra sätt för barn och jag tror att boken kan väcka intressanta diskussioner. 

Författare: Sanna Larén 
Illustratör: Ida Abrahamsson 
Förlag: Idus förlag 
Åldersgrupp: 3-7 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 12 juli 2020

Imperiets arvingar - Bortförda

Jag läste att skaparna till den nya serien Imperiets arvingar inspirerats av PAX-serien som ju är några av mina absoluta favoritböcker. Därför ville jag såklart läsa den första boken Bortförda men kanske hade jag för stora förväntningar. 

Bortförda är första delen i serien Imperiets arvingar som ska bli 10 böcker. Den är skriven av Oskar Källner och illustrerad av Karl Johnsson. Böckerna riktar sig till barn 9-12 år. Bortförda handlar om syskonen Alice och Elias som bor utanför Uppsala. Deras föräldrar brukar vara osams ibland och en kväll efter ett bråk försvinner deras mamma. Polisen kommer hem till dem och bestämmer att Alice och Elias ska tas hand om av socialen eftersom de måste förhöra deras pappa. Men barnen tror att det är något skumt med mammans försvinnande och rymmer iväg ut i skogen för att leta efter henne. Där stöter de på en mystisk filur och snart är dem på rymdskeppet Stillheten där ett äventyr börjar. 

Jag förstår verkligen på vilket sätt Oskar Källner och Karl Johnsson inspirerats av PAX-böckerna till den är serien. Det är action blandat med verklighetstrogna problem, äventyr och serieillustrationer. Dessutom är det en serie på 10 delar med cliffhangers i slutet och ett coolt utseende för att locka barn till läsning. Jag skulle beskriva Bortförda som en science fiction-bok då den utspelar sig mycket i rymden och innehåller robotar och AI. Det visar sig att Alice och Elias mamma är en form av rymdvarelse som inte alls flyttat från Asien till Sverige utan från rymden. Det är riktigt spännande, men tyvärr blir det lite för mycket action och rymden för min smak. Jag gillar verkligen det socialrealistiska spåret i boken men det får endast ta plats en liten del av början.

Bortförda är absolut inte en dålig bok. Den är välskriven, spännande, innehåller cliffhangers och har ett språk anpassat för målgruppen. Att jag inte gillade den så mycket beror på att fantasy och scifi inte riktigt är min typ av genre. Men gillar man fantasy, action och spänning skulle jag rekommendera Bortförda. 

Något jag gillar med boken är illustrationerna av Karl Johnsson som består av färglagda serieteckningar. Karl Johnsson har tidigare tecknat bland annat Vei-böckerna och är en riktigt duktig illustratör. Främst gillar jag illustrationerna som föreställer stjärnhimlen när boken utspelar sig i rymden. I början av varje kapitel finns också en liten bild på den karaktär man får följa i det kapitlet vilket gör det tydligt. 

Jag rekommenderar Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson till barn 9-12 år som vill läsa en spännande bok som utspelar sig i rymden. För mig var det dock för mycket action och science fiction men jag gillade det socialrealistiska spåret och illustrationerna. 

Författare: Oskar Källner
Illustratör: Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 9 juli 2020

TBR tag

Jag har blivit taggad av Mina skrivna ord att göra en TBR tag. Alltså en tag med frågor om böckerna jag ska läsa framöver. Den verkar lite klurig men jag ska försöka mig på att svara på frågorna så gott jag kan! 

1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?
En bok som jag började lyssna på som ljudbok för ett tag sedan och inte har avslutat är Samlade verk av Lydia Sandgren. Det är en bok som många har läst och gillat och jag tyckte att den verkade intressant. Den är inte dålig men lite långdragen. Jag hörde av någon att den inte kommer igång förrän 600-nånting sidor in i boken och då kände jag att jag inte orkade fortsätta lyssna så länge. 

2. Vilken bok har du inte läst för att du inte haft tid? 
En bok jag inte tagit mig tid till är Hitta mig av André Aciman. Det är uppföljaren till Call me by your name och jag fick den i julklapp men har inte läst den än vilket jag skäms lite för. Men det har kommit så många andra intressanta böcker som har gått före. Jag ska läsa Hitta mig i sommar, det lovar jag!

3. Vilken bok har du inte läst än för att det är fortsättningen på en serie?
Järnrosen som är andra delen i serien Imperiets arvingar. Jag tyckte den första boken var lite för mycket scifi för min smak så jag kommer nog inte att fortsätta läsa serien.

4. Vilken bok har du inte läst än, eftersom den är helt ny?
Då svarar jag Ingen sommar utan dig som är andra boken i Jenny Hans sommartrilogi. Den kom ut här i början av juli eller slutet av juni så den har jag inte hunnit läsa än men det ska jag göra snart!

5. Vilken bok har du inte läst än, eftersom du har läst en bok av samma författare och den tyckte du inte om?
Jag har läst några böcker av Anna Jakobsson Lund som inte riktigt har fallit mig i smaken då det är fantasy och scifi hon oftast skriver och jag inte riktigt förstår mig på den genrerna. Därför har jag inte läst hennes bok Tredje principen. De som gillar den typen av böcker skulle nog gilla hennes böcker och jag gillar Anna som person mycket. Jag har läst hennes lättlästa böcker som är lite mer vardagliga och de gillar jag verkligen, så hon är absolut en duktig författare trots att jag inte gillat alla hennes böcker.

6. Vilken bok har du inte läst än, för att du inte riktigt känner för det?
I julas fick vi i elevrådet en bok i present av rektorerna som tack för vårt arbete under den terminen. Jag valde boken Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh. Det verkade vara en rolig feelgood-bok, men nu har den stått i min bokhylla oläst sedan dess och jag känner faktiskt inte riktigt för att läsa den. Men vi får se!

7. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är gigantisk? 
Den nya dagen gryr - Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal är nog den tjockaste boken jag äger. Jag har till och med använt den som vikt att träna med för att den är så tung. Den fick jag i födelsedagspresent för några år sedan och har dragit mig för att läsa den sedan dess. 

8. Vilken bok har du inte läst än, för att omslaget lockade och det sedan visade sig att den inte hade så bra recensioner? 
Efter att ha läst To kill a mockingbird fick jag veta att Harper Lee även hade skrivit en bok som heter Ställ ut en väktare. Då blev jag sugen på att läsa även den boken. Men sedan fick jag höra att den inte alls håller samma kvalité som den första boken. Egentligen blev jag inte sugen på att läsa den för att omslaget lockade, men jag väljer den boken här ändå!

9. Vilken bok avskräckar dig mest från din olästa hög?
I min läshög finns boken Pärlfiskaren av Karin Erlandsson men eftersom jag vet att den har lite fantasy-inslag har jag blivit lite avskräckt från att läsa den då jag inte brukar gilla fantasy-böcker. Men jag har hört mycket bra om boken så jag ska nog försöka mig på den ändå. 

10. Tagga någon! 
Jag taggar Lexie på Tusen sidor.

tisdag 7 juli 2020

Drömmarnas skepp

Jag har läst Drömmarnas skepp av Johanna Wilson som är en historisk ungdomsroman utgiven av Rabén & Sjögren. Boken var inte alls vad jag hade väntat mig men det blev ändå en bra läsupplevelse. 

Drömmarnas skepp handlar om Jossan i nutid som har fått sitt namn efter Josefina som levde på 1600-talet när Vasaskeppet byggdes. Man har hittat hennes ring på Vasaskeppet och Josefinas berättelse har Jossans pappa alltid varit intresserad av. Pappan har nyligen dött och när Jossan hittar hans nästan färdiga manus i brevlådan börjar hon läsa. Berättelsen hennes pappa skrivit ner handlar om dåtidens Josefina vars pappa dör och Jossan känner igen sig mycket i den. Det handlar om klass, förbjuden kärlek och att bli bortgift mot sin vilja.

Innan jag slog upp den här boken hade jag förväntat mig en bok skriven ur två olika perspektiv, ett i nutid och ett i dåtid. Jag hade tänkt mig att de här olika perspektiven skulle få ungefär lika mycket plats. Kanske vartannat kapitel. Men det visade sig vara en berättelse som till största del utspelar sig på 1600-talet. Visserligen knyter den ihop nutid och dåtid, men nutidsperspektivet är endast några få korta segment. Det börjar med lite bakgrund om Jossan i nutid, sedan hittar hon sin pappas manus och börjar läsa. Det är pappans manus vi som läsare också tar del av. I slutet kommer några små delar i nutid men den största delen av boken utgörs av pappans manus. Det är ett intressant sätt att skriva en bok på och jag uppskattade den historiska delen, men jag hade önskat att få läsa mer om Jossan i nutid. Det hade varit intressant om de två personernas berättelser bundits samman ännu mer. Eftersom nutidsdelen är en så pass liten del av boken känns det som att det endast lagts till i slutprocessen med den här boken för att tilltala ungdomar att läsa boken. Berättelsen om Josefina i dåtid hade kunnat utgöra en helt egen bok men kanske valde författaren att lägga till lite i nutid för att anpassa berättelsen för ungdomar. 

Det fins inte så många historiska romaner för unga och jag är verkligen glad att Drömmarnas skepp nu finns för de som vill läsa en skönlitterär bok om historia skriven ur en ung persons perpekttiv. Det var intressant att läsa om en ung tjejs liv på 1600-talet och lära sig mer om hur det var att leva på den tiden som tjej och om Vasaskeppet. Det är en fiktiv berättelse men den handlar om en verklig händelse vilket jag tycker är spännande. Att Vasaskeppet sjönk är kunskap som man har sedan tidigare och i boken har Josefinas pappa varit med och byggt båten. Han vet att den är felbyggt och förmodligen kommer att sjunka och på sin dödssätt ber han Josefina att se till att de kontrollerar skeppet innan det körs iväg. I och med att man vet att skeppet kommer att sjunka blir det en spänning som byggs upp genom boken. 

Den som vill läsa en historisk roman ska definitivt läsa Drömmarnas skepp. Boken var inte alls vad jag förväntade mig men jag gillade den ändå!

Titel: Drömmarnas skepp
Författare: Johanna Wilson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 5 juli 2020

Tre sommarlovsböcker

På senaste tiden har jag riktigt slukat böcker sådär som man gör på sommaren och det har varit riktigt härligt! Tre böcker har jag läst och tyckt mycket om och de ska jag berätta om idag. 

Först vill jag tipsa om den nya boken Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström som jag sett en del på instagram och därför blev sugen på att läsa. Den fanns som ljudbok inläst av Amy Deasismont och den sträcklyssnade jag på. Boken handlar om Paola som inte är som andra barn. Hon gillar att läsa, dagdrömma och att lära sig nya ord. Paola skulle vilja hitta en kompis som är lik henne men det verkar inte finnas så många andra barn som är som henne. Boken var väldigt underhållande och rolig. Jag gillar att en karaktär som Paola, ett lite annorlunda barn, får ta plats i en bok. Det är intressant att få lära känna Paola och alla karaktärer i boken är sådana jag gillar att läsa om. Boken passar för barn 6-9 år. 

Nästa bok jag vill tipsa om är den ultimata sommarlovsboken Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund. Det är en bok för 9-12 åringar som handlar om sju barn som är på ett skrivartävling på ett slott. Genom Marias perspektiv får vi läsa om allt som händer på lägret. Ledaren Rut gör bara tråkiga skrivövningar, som den där de ska skriva om sommaren. Men barnen stöter på spökena Lorentz och Sophie som bor på slottet. De ger dem spännande och roliga skrivövningar. Barnen får också reda på att det finns ett till läskigt spöke på slottet som heter Ike och äter upp bokstaven m, prickarna över i och ringarna över å. Barnen bestämmer sig för att ta reda på varför. Det var så mysigt att få läsa en bok som utspelar sig på ett skrivarläger. Det tog mig tillbaka till förra sommaren då jag var på ett skrivarläger. Spökdiktare och slottspoeter är en spännande bok som jag tror att många i mellanåldern skulle uppskatta. Det är en som en blandning av en mysig berättelse och en övernaturlig spänningsbok. Jag tror också att den kan inspirera till skrivande då skrivövningarna som barnen gör med spökena finns längst bak i boken. 

Jag vill också tipsa om en tredje riktigt underhållande bok för mellanåldern. Det är Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn. Jag har tidigare läst Asptjärns böcker om Emanuel och Wursten och veganen och det här är en lika underhållande bok med roliga karaktärer. Perfekt väder för lidande handlar om Bim som älskat artisten David Dovrâk. Tillsammans med sin bästa kompis Elina har hon varit på hans konsert och nuddat hans sko med lillfingret och hela Bims rum är fullt med David-saker. Efter ett stort bråk i somras är Bim och Elina inte kompisar längre och Bim vet inte riktigt vad hon ska tycka om David Dovrâk längre. Hela hennes liv vänds upp och ner när en främmande man står och steker ägg i hennes mammas kök en morgon. Den främmande mannen visar sig nämligen vara just David Dovrâk och Bim kan ju inte berätta att hon så länge varit besatt av honom och hans musik. Åsa Asptjärn skriver med mycket humor om att råka linda in sig i lögner. Bim gör allt för att David inte ska få reda på att hon varit ett stort fan av honom och tar hjälp av Thella som hon umgås med i skolan och kusinen Hedy. Alla karaktärer är intressanta att läsa om och jag bara flöt igenom historien för att boken var lättläst, spännande och rolig. Den som vill ha en underhållande bok att sträckläsa i sommar ska definitivt kolla in Perfekt väder för lidande

Jag gillar verkligen den här typen av vardagsnära berättelser med fina karaktärer. Om du har tips på fler liknande böcker får du gärna lämna en kommentar! 

torsdag 2 juli 2020

Läst i juni

Den första sommarmånaden är slut och jag ska i det här inlägget summera månadens läsning. I början av månaden låg allt mitt fokus på förberedelser inför studenten. Jag var klar med allt i skolan och hade egentligen inte så mycket jag behövde göra. Men det var olika aktiviteter med klassen och jag hade liksom inte ro att sätta mig ner och läsa. Så i början av månaden blev det inte så mycket läst. Nu efter studenten har jag läst mer. Jag har sträckläst flera bra böcker och kommit in i ett bra läsflow som jag hoppas håller i sig resten av sommaren. 

Bergtagen av Camilla Sten var den första boken jag läste i juni. Det är första delen i en trilogi för ungdomar som utspelar sig i den fiktiva staden Järvhöga. En tonårskille försvinner spårlöst och huvudpersonerna i boken försöker att ta reda på vad som har hänt. En skickligt skriven roman som är spännande hela boken igenom. 

Discokungen av Sara H. Olsson är den andra delen i feelgoodserien om några kvinnor i Tradviken. Jag gillade verkligen Sjöbodsblues som är den första delen i serien och såg fram emot att läsa del två. Jag läste den samtidigt som Bergtagen då jag ville väga upp det kusliga i den boken med lite feelgood. Men tyvärr engagerades jag inte riktigt av berättelsen. Det var roligt att återse karaktärerna men jag kände att jag aldrig kom in i berättelsen. 

Imperiets arvingar - Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson är första delen i en scifi-serie för barn 9-12 år. Jag har hört att den ska vara inspirerad av PAX-serien som är min absoluta favoritbokserie någonsin. Därför ville jag såklart läsa första delen i Imperiets arvingar. Jag gillade att boken likt PAX blandar vardagliga problem med action men tyvärr blev det lite för mycket av rymden och scifi för min smak. Mer om vad jag tyckte om boken kommer i en recension. 

Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Gunér och Maja Säfström har jag sett florerat i mitt instagraflöde. Jag blev sugen på att läsa den och hittade den som ljudbok. Det var en sådan bok som jag hela tiden ville fortsätta lyssna på då det var en medryckande berättelse med fina karaktärer. Jag gillar att det handlar om ett lite annorlunda barn som gillar ord, böcker och att dagdrömma. 

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson är en historisk ungdomsbok som inte alls var vad jag väntade mig. Jag hade förväntat mig en bok med två olika perspektiv, ett i nutid och ett i dåtid. Det jag istället fick var en bok som nästan helt utspelade sig på 1600-talet. Boken handlar om Jossan vars pappa har dött. Hon hittar ett manus han skrivit och börjar läsa det. Det handlar om Josefina som levde på 1600-talet när Vasa-skeppet byggdes. En intressant berättelse trots att jag hade förväntat mig att få läsa mer om nutiden.

Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund är en bok för 9-12 åringar som handlar om sju barn som är på ett skrivarläger på ett slott. Där stöter de på några spöken som ger dem roliga skrivarövningar. Det var väldigt mysigt att läsa om ett skrivarläger och dessutom finns de skrivarövningar som barnen gör i boken längst bak så att man kan göra dem själv. Bästa sommarboken!

Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn läste jag ut på bara någon dag för att den var så härlig, spännande och underhållande. Boken handlar om Bim som alltid gillat artisten David Dovrâk men det blir problematiskt när det visar sig att hennes mamma är ihop med David. En bok med mycket humor!

Juni var inte min bästa läsmånad sett till hur många böcker jag läste, men sju böcker är inte fy skam och det var för det mesta riktigt bra läsupplevelser. I juli ska jag fortsätta beta av min TBR-hög och jag hoppas på mycket läslust! Vilken var den bästa boken du läste i juni?