tisdag 14 juli 2020

Elesiv och de förbjudna fåglarna

Sanna Larén känns igen som ena halvan av Barnbokspodden men hon är också barnboksförfattare och har skrivit ett flertal böcker. Jag har läst hennes bilderböcker Billie Lou och Lille Bo på begravning och Bille Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag som är fina böcker om döden med illustrationer av Anna Norin. Nu har Sanna Larén kommit ut med en ny bilderbok som heter Elesiv och de förbjudna fåglarna. Den har illustrationer av Ida Abrahamsson och riktar sig till barn 3-7 år. 

Boken handlar om Elesiv som bor i ett hus i ett kastanjeträd mitt på torget. En dag kommer barnen Annie och Anders till henne för att sälja jultidningar. De hör att någon börjar prata nere på torget, det är han som bestämmer i deras stad. Han säger att alla fåglar ska förbjudas för att de är "för färgglada, flaxiga och passar inte in". Elesiv, Annie och Anders bestämmer sig för att rädda fåglarna men det är ett farligt uppdrag. Man riskerar nämligen fängelse om man hjälper fåglarna. 

Elesiv och de förbjudna fåglarna är en bilderbok med lite mer text vilket gör att den passar både för lite yngre och lite äldre barn. Jag tänker att det är en perfekt bilderbok att läsa tillsammans där barnen och den vuxna kan upptäckta och förstå olika saker. Det är en viktig bok som kan användas som stöd för viktiga diskussioner. Jag drar paralleller till vad som kan hända i ett främlingsfientligt samhälle där en person får hela makten. Sanna Larén har också beskrivit boken så här: "Berättelsen visar på vad som kan hända om man börjar acceptera främlingsfientlighet och sakta förflyttar sin gräns för vad som är okej". Men det är också en hoppfull berättelse som visar att det går att göra skillnad om man står upp för vad som är rätt. 

Böcker som belyser främlingsfientlighet handlar ofta om saker som har hänt i historien, till exempel förintelsen. Det här är en påhittad berättelse om ett samhälle där ledaren börjar förbjuda fåglar. Jag tror att en berättelse som den här kan väcka tankar hos barn och få dem att fundera på olika viktiga frågor. Sanna Larén lägger sig verkligen på barnens nivå för att beskriva detta viktiga ämne. Som treåring kanske man bara ser det här som en spännande berättelse medan ett äldre barn kan förstå mer och diskutera mer. 

Dessutom har boken fina illustrationer som är gjorda av Ida Abrahamsson. Jag gillar hur hon har ritat Elesivs lilla hus i kastanjeträdet och alla små detaljer. Boken utspelar sig till viss del på hösten och därför är träden på illustrationerna fyllda av gula löv. En illustration jag tyckte extra mycket om är den där man ser ner på torget är han som bestämmer i samhället står och pratar. I förgrunden finns de gula löven på kastanjen som barnen sitter uppe i och på torget syns människor som står bland högarna av löv.

Elesiv är en rolig karaktär att läsa om. Jag skulle beskriva henne som en modern Pippi Långstrump. Hon är ett barn som bor själv, en förebild för andra barn och modig som inte bryr sig om vad andra tycker. Jag hoppas på fler böcker om Elesiv. 

Elesiv och de förbjudna fåglarna av Sanna Larén och Ida Abrahamsson är en viktig bilderbok som handlar om det farliga med främlingsfientlighet. Boken beskriver detta svåra ämne på ett bra sätt för barn och jag tror att boken kan väcka intressanta diskussioner. 

Författare: Sanna Larén 
Illustratör: Ida Abrahamsson 
Förlag: Idus förlag 
Åldersgrupp: 3-7 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar